30 dniowe wyzwanie z zakwasem z buraka! Sprawdź jak działa ta odżywczo – oczyszczająca petarda!

Kochani dziś chciałabym namówić Was do udziału w wyzwaniu polegającym na piciu przez 30 dni rano na czczo 250 ml buraczanego zakwasu. Ja sama robiłam już sobie takie wyzwania nie raz lata temu, ale jakieś trzy tygodnie temu, na progu wiosny, postanowiłam powrócić do tematu.  

Czuję się tak fantastycznie, że żałuję że miałam tak długą przerwę, bo prawie dwa lata. Zakwas piję od początku majówki i zachodzę w głowę jak mogłam tak długo nie korzystać z tak dobroczynnych właściwości buraka poddanego działaniu bakterii kwasu mlekowego. To przecież absolutny hit.
Zakwas oczywiście robiłam w małych ilościach do czerwonego barszczu, botwinki czy chłodniku, ale nie piłam go solo. Od tygodnia czuję się tak, jakby mi ktoś dołożył dodatkowe dwie bateryjki. I mimo iż po wolnej majówce pracy mam tyle że ledwo daję radę, to mam na to siłę i chęci 😉
Picie zakwasu połączyłam z piciem dwa razy dziennie zielonych koktajli, ale o tym w przyszłym tygodniu.

Cel!

Mamy maj, za chwilę wakacje, wszyscy o tej porze roku pracujemy nad formą, nad energią, witalnością, odpornością, dobrym samopoczuciem więc zachęcam Was do wzięcia udziału w tym nazwijmy to, burakowym wyzwaniu. Nie pożałujecie. Wasza skóra nabierze pięknego kolorytu, poprawi się praca przewodu pokarmowego, będziecie lepiej trawiły, lepiej przyswajały, będziecie miały więcej energii.

UWAGA! Wyzwania nie mogą podjąć osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
Niestety. Burak ma wysoki indeks glikemiczny.

Co wartościowego ma w sobie burak i dlaczego warto zaprosić go do swojej kuchni na bardzo długo.

Burak to bogactwo:

  • betaniny, barwnika nadającego tę piękną fioletowo – burgundową barwę, który dzięki swojej budowie cząsteczkowej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
    To bardzo silny antyoksydant unicestwiający wolne rodniki więc wpływający zarówno na naszą urodę (stan skóry) jak i ogólny stan zdrowia.  
  • betainy, pochodnej aminokwasu glicyny. To związek rozpuszczalny w wodzie, wykazujący zdolność do osmoprotekcji a także przenoszenia grup metylowych dzięki czemu chroni komórki przed zmianami ciśnienia osmotycznego. Betaina bierze udział w syntezie związków odgrywających kluczową rolę w metabolizmie białek. Przyczynia do obniżania poziomu homocysteiny której wysoki poziom sprzyja agregacji płytek krwi, zmianom miażdżycowym i chorobom układu sercowo – naczyniowego. Ogranicza utlenianie lipidów oraz gromadzenie się tłuszczu w wątrobie. Chroni wątrobę przed hepatotoksynami więc żywność bogatą w betainę powinny jeść osoby ze stłuszczeniem wątroby, schorzeniami woreczka żółciowego, przewodów żółciowych oraz będące na wszelkiego rodzaju dietach oczyszczających.
  • kwasu foliowego,
  • pozostałych witamin z grupy B,
  • witaminy A, C, E, K,
  • wapnia,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • kobaltu,
  • bor,
  • mangan,
  • cynku,
  • potasu,
  • żelaza
  • rubidu
  • cezu

Najwięcej wartości ma oczywiście burak surowy choć w takiej formie nikt go oczywiście nie jada. Idealnym rozwiązaniem na wyciągnięcie z buraka wszystkiego co się da w największej ilości, jest poddanie go działaniu bakterii kwasu mlekowego i przyrządzenie pysznego zakwasu. Wówczas stanie się on prawdziwą odżywczą petardą. 

Dzięki wymienionym wyżej wartościom odżywczym oraz jak każda kiszonka, bakteriom probiotycznym, zakwas z buraków:

  • genialnie wzmacnia odporność zarówno poprzez wspieranie naturalnej flory jelitowej jak i działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwwirusowemu i przeciwgrzybicznemu,
  • zapobiega zaparciom,
  • zwiększa przyswajanie składników odżywczych, 
  • chroni i wspomaga pracę wątroby,
  • oczyszcza nerki i układ moczowy,
  • zwiększa wydalanie kwasu moczowego,
  • działa oczyszczająco zarówno na skórę jak i cały organizm,
  • działa krwiotwórczo (kobalt), zwiększa liczbę czerwonych krwinek, zapobiega i pomaga w leczeniu anemii,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa odkwaszająco na organizm,
  • pity na czczo naturalnie zakwasza żołądek (osoby mające niski poziom żelaza i ferrytyny powinny 15 minut po wypiciu zakwasu zjeść śniadanie bogate w żelazo i białko),
  • przyspiesza pasaż jelitowy zapobiegając procesom gnilnym,
  • obniża ciśnienie krwi choć ja mam niskie, a czuje się podczas picia zakwasu doskonale 😉
  • pity na czczo zwiększa przyswajanie żelaza,

Buraczany zakwas jest szczególnie polecany osobom zmagającym się z anemią, kobietom w ciąży i po porodzie, osobom po chemioterapii, antybiotykoterapii a także po typowych infekcjach w celu ogólnego wzmocnienia organizmu. Dla mnie od tygodnia jest hitem na progu wiosny i będzie kolejnym hitem na jesieni i w styczniu. Planuję przeprowadzać sobie takie buraczane kuracje trzy raz do roku.

Kochane jeśli macie problemy z poziomem żelaza i ferrytyny, zakwas buraczany pijecie rano na czczo. Za 15 minut jecie śniadanie bogate w białko i żelazo. Mogą to być jajka, może to być pieczywo z domowym chudym pasztetem i warzywami, mogą to być plastry domowego pasztetu z warzywną sałatką czy łosoś z warzywami.

Jak zrobić pyszny, naturalny, domowy zakwas buraczany

Składniki:

  • 3 kilogramy buraków
  • 3 litry wody
  • 2 czubate łyżki soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • łyżka ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych lub skórka (ok. 5 cm) żytniego chleba na zakwasie

Dodatkowo:

  • wysoki garnek,
  • bawełniana ściereczka
  • sznurek
  • ciężki talerz lub ciężka szklana pokrywka

Sposób przygotowania:

  • Na dnie dużego garnka układamy czosnek, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Przyprawy przykrywamy cienko obranymi i grubo pokrojonymi burakami.
  • Wodę zagotowujemy, mieszamy z solą, studzimy, zalewamy buraki. Wlewamy sok z ogórków kiszonych lub wkładamy skórkę od chleba. 
  • Całość obciążamy talerzem lub ciężką pokrywką. Ani buraki, ani przyprawy nie mogą pływać po wierzchu.
  • Garnek przykrywamy bawełnianą ściereczką, owijamy sznurkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 – 6 dni. Po tym czasie zlewamy zakwas do butelek i trzymamy w lodówce.    
  • Po tym czasie zakwas przelewamy przez sitko. Wlewamy do butelek i trzymamy w lodówce.

Mi ta ilość starcza na 7 dni (ja piję 300 ml). Robiąc następny zakwas nie musicie już dolewać soku z ogórków czy wkładać skórki od chleba na zakwasie. Wystarczy jak do świeżo nastawionych buraków wlejecie 250 ml poprzedniego, już ukiszonego zakwasu.
Z buraków po zrobieniu zakwasu ja robię jarzynkę do obiadu.

Smacznego 😉
Działajcie i piszcie jak się czujecie i jak efekty 😉

Tak wygląda mój zakwas po 6 dniach. Gotowy do zlania.

221 komentarzy

AgaDodano:  9 Maj 2018 - 8:44
Wszystko super, uwielbiam zakwas i zamierzam go pić, nawet i sześćdziesiąt dni mogę ;) ale... jak pogodzić picie zakwasu na czczo z lekami przyjmowanymi na czczo? Jak np. Euthyrox?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:23
W tej sytuacji tyroksynę albo w nocy jeśli wstajesz na siku,albo na noc ale wtedy 4 godziny od kolacji.
Odpowiedz
aniaDodano:  9 Maj 2018 - 8:45
W takim razie jak insulinooporni mają podnieść poziom żelaza i ferrytyny skoro zakwas nie jest dla nas?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:23
Napiszę o tym.
AkDodano:  9 Maj 2018 - 9:50
Ja piję Floradix. Znasz Gosiu? Co uważasz na temat tego produktu?
Odpowiedz
aniaDodano:  9 Maj 2018 - 8:46
Gosiu nie napisałaś dlaczego nie pijesz kawy.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:22
Bo piję zakwas + 2 szklany 300 ml zielonych koktajli. Jestem po tym tak naenergetyzowana że kawy zwyczajnie nie potrzebuję. To brzmi dziwnie bo ja kawosz straszny jestem, ale zupełnie mnie nie ciągnie.
aniaDodano:  9 Maj 2018 - 9:27
Ja też przestałam pić kawę - tak z dnia na dzień - byłam chora i \"odrzuciło\" mnie od kawy i tak zostało do dziś - już 1,5 m-ca. Nie mam żadnych spadków energii, czuję się świetnie, głowa nie bolała :)) Też zawsze myślałam, że muszę pić kawę :) a jednak nie muszę :))
AniaDodano:  9 Maj 2018 - 10:03
Czyli Gosiu, dodajac te zielone koktajle wypadają Ci dwa \"normalne\" posiłki?
kamkaskaDodano:  12 Maj 2018 - 18:21
Gosiu z czego pijesz te zielone zamiast kawy, zeby byl power? :)
Odpowiedz
Kasia Dodano:  9 Maj 2018 - 8:49
Witam Małgosiu.Z niecierpliwością czekam na dietę od Ciebie na łuszczyce. Czy ten zakwas koniecznie trzeba wypić rano,czy można np.przed drugim śniadaniem.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:23
Rano na czczo.
Odpowiedz
AgaDodano:  9 Maj 2018 - 8:51
czy mozna gdzies kupic gotowy zakwas? ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:21
Nie ;) Tylko własny, domowy.
Odpowiedz
ReniaDodano:  9 Maj 2018 - 8:52
A mozna pic te kupne soki z samego buraka lub burak z jablkiem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:21
Oj nie ..... to inna bajka.
Odpowiedz
Kasia Dodano:  9 Maj 2018 - 8:52
mogę uzyć soli zwykłej jodowanej? Mówisz żeby pić 250 ml czy taki zakwas ma jakieś kalorie?Wliczamy to w dzienny bilans kaloryczny?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:21
Nie wliczamy tego w dzienna kaloryczność. Możesz użyć soli jodowanej choć kłodawska będzie lepsza.
Odpowiedz
EwaDodano:  9 Maj 2018 - 8:53
Jak robisz tą jarzynkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:20
Napisałam już w komentarzu.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  9 Maj 2018 - 8:54
jak będę robiła już 3 raz to też czekam 6 dni?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:20
Tak, choć teraz jak jest ciepło i wlewasz poprzedniego zakwasu do nowego nastawionego to 5 dni powinno wystarczyć.
Odpowiedz
KingaDodano:  9 Maj 2018 - 8:54
Jeśli mam problemy z żołądkiem to mogę taki zakwas na czczo ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:19
Jakiego typu są to problemy?
AniaDodano:  9 Maj 2018 - 13:19
A jak przy nawracającym zapaleniu błony śluzowej żołądka ?
Odpowiedz
WiolaDodano:  9 Maj 2018 - 8:57
Gosiu a jak robisz z tych buraków ukiszonych jarzynkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:19
Ścieram, szklę na maśle klarowanym, podlewam lekko wodą i gotuję do miękkości.
IwonaDodano:  9 Maj 2018 - 10:50
a jakieś przyprawy dodajesz potem?
IwonaDodano:  9 Maj 2018 - 11:46
a jakieś przyprawy dodajesz potem?
Odpowiedz
MonikaDodano:  9 Maj 2018 - 8:57
Małgosiu czyli podczas karmienia piersią można oczywiście?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:13
Nawet trzeba na poprawę morfologii.
Odpowiedz
alexDodano:  9 Maj 2018 - 9:04
Szkoda.Jestem IO i uwielbiam buraki.Myślałam (czytałam gdzieś ) że IO może zakwas buraczany spozywac czy kiszone ,surowe buraki a tu taka informacja...
JDodano:  9 Maj 2018 - 11:42
Chyba jednak można przy IO.Na grupach zachwalają a surowy burak ma niski IG.Gotowany odpada ale wydaje mi się ,że zakwas na surowych jak najbardziej
alexDodano:  9 Maj 2018 - 17:20
No tak też słyszałam i czytałam.Pogubiłam sie.
RilkaDodano:  10 Maj 2018 - 21:57
Ja też jestem praktycznie pewna, że sam zakwas ma niski index - bakterie zjedzą większość cukru z soku podczas kiszenia. Natomiast ta jarzynka co zostaje ma na pewno niższy niż świeże buraki, ale wyższy niż sok. Jednak nie udało mi się znaleźć nigdzie konkretnych wartości. Zwłaszcza, że kwaszone (marynowane w occie) mają nadal wysoki IG, a ludzie często mylą te dwa rodzaje obróbki.
Odpowiedz
AniaDodano:  9 Maj 2018 - 9:06
Dziękuję Ci za ten post i za całego bloga. Super robota! (W razie gdybyś nie wiedziała) :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:13
Dziękuję kochana ;)
Odpowiedz
ElaDodano:  9 Maj 2018 - 9:10
Gosiu a co z osobami posiadającymi nietolerancje na czosnek, czy w zakwasie można go pominąć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:13
Tak, można pominąć czosnek.
Odpowiedz
AgaDodano:  9 Maj 2018 - 9:10
Aha, i jeszcze jedno - ta sól to chyba kłodawska, a nie włodawska.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:12
Tak, kłodawska. To literówka.
Odpowiedz
Edyta Dodano:  9 Maj 2018 - 9:17
Bardzo ciekawy artykuł. Na pewno skorzystam. 😊 czy ten zakwasy jest odpowiedni dla dzieci 1+.?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:25
Tak ale w ilości powiedzmy 100 ml.
Odpowiedz
AnnieDodano:  9 Maj 2018 - 9:21
Robię ten zakwas od czasu do czasu i jest rewelacyjny. Dodaję też 2 czarne rzepy i pietruszkę. Mój tata miał ten zakwas zalecony w ramach regeneracji po leczeniu onkologicznym (przeszczep szpiku) przez lekarza i pięknie wracał do sił. Było to wiele lat temu, tata ma się dobrze i dalej czasem pije ten zakwas.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 9:24
Tak, tak. Po leczeniu onkologicznym jest zalecany przez lekarzy.
AgaDodano:  9 Maj 2018 - 21:12
A w trakcie leczenia onkologicznego? Moja mama będzie mieć za 3 tyg przeszczep. Czy moze teraz pic zakwas?
Odpowiedz
EdytaDodano:  9 Maj 2018 - 9:31
Czy osoby z niedoczynnością tarczycy mogą pić taki zakwas? Jeśli tak, to ile czasu odczekać po zażyciu Euthyrox\'u? Z góry dziękuję za odpowiedź :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:37
Tak.
Odpowiedz
Dorota Dodano:  9 Maj 2018 - 9:35
Małgosiu przekonałaś,jak zwykle pięknie i przystępnie opisalas działanie i dlaczego warto pic zakwas!Idę po buraki i robię dzisiaj❤!😊
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  9 Maj 2018 - 9:38
Ależ mi smutno :( W ciąży by mi się przydało, bo typowe dolegliwości ciążowe mnie męczą i do porodu umęczą... Ale mam cukrzycę ciążową i odpada. A po porodzie pewnie wróci insulinooporność i o... A tak w ogóle, przy cukrzycy i IO w ogóle nie można buraków, czy raz na jakiś czas można?
Odpowiedz
AnnaDodano:  9 Maj 2018 - 9:39
Pani Małgosiu, czy dobrą alternatywą będzie sok z buraka świeżo wyciskany, czy niestety to już nie to samo? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:36
To nie to samo.
Odpowiedz
MartaDodano:  9 Maj 2018 - 9:45
Czy mogą go pić osoby które mają bardzo dużo czerwonym krwinek (w górnej granicy, lub lekko ponad) oraz z nadpłytkowością samoistną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:40
Po konsultacji z lekarzem.
Odpowiedz
D.Dodano:  9 Maj 2018 - 9:49
Malgosiu ile trzeba odczekać od wypicia do zjedzenia śniadania? Czy nie ma to znaczenie,wazne zeby wypic na czczo i zaraz mozna jesc? Pozdrawiam :)
MaciejDodano:  9 Maj 2018 - 10:06
Gosiu czy wytłumaczysz różnicę picia zakwasu naczczo i o innych porach dnia? Co traci ze swoich wartości odżywczych jeśli nie jest pity przed innymi posiłkami?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:36
Jest w tekście.
Odpowiedz
anonimDodano:  9 Maj 2018 - 9:59
czy sok wyciskany z buraka ma podobne właściwości?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:36
Nie. To tak samo jak kapusta kiszona i świeża.
Odpowiedz
AnnaDodano:  9 Maj 2018 - 10:02
A czy osoby z kandydozą też mogą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:40
Tak.
Odpowiedz
anuaDodano:  9 Maj 2018 - 10:03
Małgosiu mam pytanie, jak często powinno się ważyć, kiedy się chce trzymać linię? 1 raz w tygodniu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:36
To zależy.
Odpowiedz
SylwiaDodano:  9 Maj 2018 - 10:09
Czy ten zakwas mogą pić osoby z zapaleniem żołądka i dwunastnicy oraz z zespołem jelita drażliwego?
Odpowiedz
KarolinaDodano:  9 Maj 2018 - 10:15
Gosiu, pomoz prosze. Twoja opinia jest dla mnie wazna. Chodzi o zelazo, poziom jego mam w normie, ale zbadalam sobie tez ferytyne i mam 7,05 ng/ml (norma 13-150). Czy w tym przypadku powinnam suplementowac zelazo? Jesli tak to czy wystarczy dieta plus np. sok z pokrzywy + Floradix (ziolowy preparat z zelazem)? Zaznacze ze czuje sie dobrze, wlosy i paznokcie tez ok...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:37
Dieta bogata w białko i żelazo. Czerwone mięso, jaja, zielonki.
Odpowiedz
JustynaDodano:  9 Maj 2018 - 10:16
Gosia, ale przeciez surowe buraki super sprawdzaja sie w koktajlach (np. jarmuz, burak, jablko, gruszka, otreby, woda) - czy taki koktajl tez bedzie mial wysoki IG?
Odpowiedz
AdaDodano:  9 Maj 2018 - 10:22
Małgosiu, jesli rano zazywam Euthyrox, to po jakim czasie od zazycia pic zakwas? pozdrawiam
AlaDodano:  9 Maj 2018 - 11:10
Też robię w przesmażam A jeszcze jakieś pomysły na buraczki poukiszeniu bo moim dzieciom się przyjadły?
Odpowiedz
MaLenaDodano:  9 Maj 2018 - 10:26
Przy bakterii hb i drobnych stanach zapalnych zolądka można? Jesli tak to kiedy, bo na czczo pije siemie. Dodatkowo zauwazylam, ze fermentujące mi szkodzi np. po lampce wina mam potworny bol glowy, po kapuscie kiszonej i ogorkach wzdecia i gazy cuchnące.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:38
Nie. Przy stanach zapalnych nie.
Odpowiedz
BeaDodano:  9 Maj 2018 - 10:27
Kochana Gosiu rano biorę Polprazol i po 30 minutach encorton, kiedy zakwas mogę pić?
Odpowiedz
WiolaDodano:  9 Maj 2018 - 10:31
Małgosiu.czy stosując oczyszczanie ziemią okrzemkową można zakwas? Jesteś wielka😘
Odpowiedz
AniaDodano:  9 Maj 2018 - 10:34
Czy osoby z dną moczanową mogą pić ten zakwas?
HaniaDodano:  12 Maj 2018 - 9:39
ja tez mam dnę moczanową... Czy można pić ten sok? Gosiu, bardzo prosimy o odpowiedź jak znajdziesz chwilę, oczywiście już po Komunii Synka.
Odpowiedz
EmiliaDodano:  9 Maj 2018 - 10:42
Małgosiu a czy można połączyć picie zakwasu z piciem ziemi okrzemkowej? jestem w 3 tygodniu picia krzemionki wiec jeszcze cały tydzień kolejny aby stuknęło 30 dni. Świetny wpis. Dziękuję.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:38
Poczekaj do skończenia tej kuracji.
Odpowiedz
Ula S.Dodano:  9 Maj 2018 - 10:50
Witam, przyjmuję Letrox, rano na czczo, po 1h piję koktajl owocowy z otrębami. Pytałam endokrynologa czy mogę przyjmować lek wieczorem - o 20 jem kolację, kłade się spać ok 23. Powiedział, że to za krótki czas i lek może się nie wchłonąć. Co o tym myślisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:39
To zależy co jesz na kolację. Sprawa dyskusyjna. Najlepiej brać lek w nocy jeśli wstajesz na siku.
IrenaDodano:  9 Maj 2018 - 21:19
Rozmawiałam ostatnio ze swoim endokrynologiem na temat przyjmowania letroxu wieczorem/w nocy. Powiedział, że wieczorem zdecydowanie nie, bo przerwa pomiędzy jedzeniem a przyjęciem leku musi wynosić minimum 6 godzin, choć to i tak mało.
Odpowiedz
CzytelniczkaDodano:  9 Maj 2018 - 10:56
Gosiu czy garnek na zakwas musi być jakiś specjalny np. kamionkowy czy wystarczy najzwyklejszy garnek? Jestem w ciąży mam kiepska morfologie (nisko erytrocyty hemoglobina i płytki krwi ) to chyba coś w sam raz dla mnie Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:39
Zwykły lub słoik też będzie ok taki duży jak do ogórków małosolnych.
Odpowiedz
ASIADodano:  9 Maj 2018 - 10:57
Gosiu a sok z kiszonych burakow eko może być zamiast zakwasu? Przy NT i pcos można pić? Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimDodano:  9 Maj 2018 - 11:03
Jak zrobic później jarzynkę z tych buraków?i jak liczymy jej kaloryczność?
Odpowiedz
AnkaDodano:  9 Maj 2018 - 11:15
Moja mama już od kilku lat robi taki zakwas i zmusza nas, żeby go pić, jednak ciągle brakuje mi regularności, mimo że butla od mamy ciągle stoi w lodówce ;) Trochę się obawiałam go właśnie z tego względu, że jestem w ciąży, ale skoro polecasz, to działam! :) A czy musi być na czczo? Jakie korzyści mnie ominą, jeśli będę go pić w ciągu dnia? Pozdrawiam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:40
Aby rozwiać wątpliwości przy najbliższej okazji zapytaj swojego lekarza ;)
Odpowiedz
KamilaDodano:  9 Maj 2018 - 11:26
Na czczo pije sok z cytryny z przegotowana woda i 2 łyżkami octu jabłkowego, czy mogę pic też zakwas a jeśli tak, to kiedy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:33
Albo jedno albo drugie.
Odpowiedz
JoannaDodano:  9 Maj 2018 - 11:26
Witam Małgosiu. Chciałabym skorzystać z Twoich gotowych jadłospisów podanych na stronie. I tu mam pytanie, co zrobić, gdy jem posiłki o 6,9,12,15,19 ale obiad zawsze dopiero o 15? W takim wypadku dwa razy przekąskę o 9 i 12? Przyznam, że moje śniadanie o 6 bardziej przypomina to, co u Ciebie w jadłospisie jest przekąską tj. jogurt i owoc a o 9 kanapka plus jakieś warzywo, ew. sałatka, kolejno o 12 jogurt z muesli i o 15 obiad na ciepło i na kolacje sałatka ew. kanapki. Pozdrawiam
Odpowiedz
AnnDodano:  9 Maj 2018 - 11:28
A jak ten zakwas przechowywać? Nie pokryje się plesnią?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:33
Zlać po 6 dniach i trzymać w lodówce.
Odpowiedz
IwonaDodano:  9 Maj 2018 - 11:30
Gosiu mam dietę od Ciebie i pije rano wodę jak pogodzić to z zakwasem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:31
Napisz do mnie maila.
Odpowiedz
OlaDodano:  9 Maj 2018 - 11:37
A osoby z IBS postać biegunkowa mogą pić taki zakwas
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:31
Przy typie biegunkowym ostrożnie.
Odpowiedz
Magdalena KBDodano:  9 Maj 2018 - 11:53
Hej Małgosiu, napisałaś, że nikt buraka na surowo nie spożywa. A ja robię koktajle z surowego buraka i sałatkę z surowego tartego buraka z czosnkiem, kiszonym ogórkiem i jogurtem. Czy to źle? Pozdrawiam ciepło!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:30
Soki jak najbardziej, ale juz mnie tu dziewczyny zachęciły do jedzenia startego buraka w sałatce ;) Będę testować ;)
IwonaDodano:  10 Maj 2018 - 11:46
Ja tak lubię buraki, że jestem w stanie jeść je jak jabłka :D
majaDodano:  20 Maj 2018 - 15:42
Też tak mam, podobnie z dynią- lubię na surowo
Odpowiedz
IzaDodano:  9 Maj 2018 - 11:53
Czy osoby, którym w badaniu moczy wychodzą liczne szczawiany wapnia też mogą korzystać z dobrodziejstw tego zakwasu ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:29
Nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Maj 2018 - 12:02
Ibs postac mieszana moga?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:29
Tak.
Odpowiedz
KasiaDodano:  9 Maj 2018 - 12:18
Małgosiu, czy materiał z jakiego wykonany jest garnek ma znaczenie? Może być emaliowany? I drugie pytanie: czy starsza osoba po operacji usunięcia nerki (3 miesiące temu) może taki zakwas pić? Myślę, że wręcz powinnax ale nie jestem pewna :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Maj 2018 - 14:29
1- może być emalia. 2- po konsultacji z lekarzem.
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
KLIK
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU