Candida ! Jak wyleczyć, jak rozpoznać, na co zwracać uwagę ?
Img

O post o tej tematyce prosiła bardzo duża grupa osób już od dłuższego czasu. Maili od osób nie mogących sobie poradzić z candidą dostaję coraz więcej. To bardzo smutne i przerażające bo candida jest podstępna i trudna do zwalczenia. Wymaga ogromnej cierpliwości i samozaparcia pacjenta. Gigantycznej współpracy i woli walki. Bo z candidą się walczy. Myślę, że nie nie będzie dużym nadużyciem jeśli powiem „na śmierć i życie” bo nieleczona potrafi zniszczyć człowieka całkowicie. Zniszczy przez zatrucie. Zatrucie całego organizmu. Prowadzi do powstania wielu chorób, których nie wyleczymy nie pozbywając się candidy.

Czym jest candida ?

Candida to pasożytniczy grzyb fizjologicznie zasilający nasze jelita wraz z bakteriami beztlenowymi których powinno być ponad 90 % ,oraz względnie tlenowymi (głównie E.coli).
Jeśli nasza flora bakteryjna funkcjonuje prawidłowo, jesteśmy bezpieczni. A funkcjonuje prawidłowo wtedy, kiedy w naszej mikroflorze dominuje bakteria acidophilus. Wtedy ani E.coli, ani candida nam nie zagraża.
Jeśli dojdzie do zaburzeń naturalnej mikroflory, zaczynają się problemy.
Przyczyn jest wiele. Główna to coraz powszechniejsza antybiotykoterapia, złe odżywianie pełne chemii która niszczy naturalną florę bakteryjną, żywienie pełne produktów wysoce przetworzonych, ubogich w błonnik, zakażenie Salmonellą, gronkowcem złocistym, pałeczkami okrężnicy, zaburzenia odporności itp.
Zaburzona flora bakteryjna prowadzi do namnażania się Candida Albicans która przy prawidłowej florze bakteryjnej występuje śladowo, a przy zaburzonej zaczyna się rozrastać i dominować, oraz innych patogennych chorobotwórczych drobnoustrojów.
Grzyb zatruwa cały organizm, musimy mieć świadomość że on żyje i wydala swoje odchody we wnętrzu organizmu człowieka. Produkuje toksyny które trują nas każdego dnia.
Kandydotoksyna uszkadza system odpornościowy. Neurotoksyna działa na ośrodkowy układ nerwowy powodując zaburzenia emocjonalne, nerwowość, depresje, stany lękowe, zaburzenia koncentracji.
Grzyb działa bezpośrednio na ściany jelita cienkiego powodując nieszczelności. Nieszczelności powodują przedostanie się do krwiobiegu substancji które nie powinny się tam znaleźć, co powoduje bezpośrednią reakcję ze strony układu immunologicznego w postaci alergii lub nietolerancji.
Toksyny oprócz tego że same w sobie zaburzają procesy wchłaniania składników odżywczych (ogniska grzyba na ścianach jelita cienkiego) to aby zostały zmetabolizowane w wątrobie potrzebują dużych ilości witamin i minerałów z naszego organizmu. Czyszczą nas z tego co mamy najlepsze. Brak witamin i minerałów osłabia komórki które stają się podatne na atak grzyba. To błędne koło.
Do grzybicy ogólnoustrojowej już bardzo krótka droga.

Aby Candida mogła się rozwinąć, musi mieć sprzyjające warunki. Osłabiony układ odpornościowy, zaburzona flora, osłabione komórki (dużo wolnych rodników), zakwaszony organizm to doskonałe środowisko.
Dodatkowy czynnik to dieta ubogo błonnikowa. Błonnik stanowi podłoże do hodowli bakterii acidofilnych w jelicie grubym. Jeśli go nie ma, hodowla jest licha.

Pisałam Wam już że w programie 5 letnich studiów medycznych, na całym świecie, są tylko trzy godziny poświęcone na wpływ żywienia na zdrowie człowieka.
Nie ma też rozpoznania/powiązania chorób wywołanych przez grzyby candida.
Idąc do lekarza z którymś z poniższych objawów zostaniesz skierowany na szereg badań. Będziesz leczony na alergię, przewlekłe zapalenie zatok, refluks, zespół jelita drażliwego, zaparcia, grzybice paznokci, zaburzenia trawienne etc. To bez sensu jeśli lekarz nie wykryje że masz grzyba.
Ale jeśli w końcu zdiagnozuje candidę paradoksalnie zapisze Ci antybiotyk. Ten pomoże, ale na krótko. Po kuracji problem wróci. Zwykle wystarczą 2-3 tygodnie i grzyb się odtworzy. I znów antybiotyk, i znów reset Twojej flory bakteryjnej i znów to samo. I błędne koło.
Czy lekarz wspomni o diecie ? Niby dlaczego ? Nikt go tego na studiach nie uczył.
Kluczową rolę w leczeniu candidy odgrywa system odpornościowy, który ma skutecznie zablokować rozsiew zarodników drożdżaka.  A odporność buduje się w jelitach. Odżywianiem.

Niektóre objawy obecności drożdżaków w organizmie:
  • uczucie przelewania w jelitach,
  • bóle brzucha,
  • uporczywe wzdęcia (efekt fermentacji alkoholowej candida)
  • gazy,
  • nieprzyjemny zapach z ust (jeśli wraz z gazami występują zaparcia albo osoba wstrzymuje gazy np. w pracy, gazy nie mogą opuścić jelita grubego i przedostają się do krwiobiegu skąd są wydalane drogą oddechową)
  • biegunki,
  • ogromny apetyt na słodycze,
  • biały nalot na języku,
  • częste bóle stawów, zatok, głowy,
  • cienie pod oczami,
  • nagła nietolerancja glutenu,
  • suchy kaszel,
  • przewlekłe zmęczenie,
Co należy wyeliminować z diety przy candidzie:
  • słodycze i wszelkie produkty zawierające cukier, nawet miód – całkowicie,
  • wszystkie owoce z wyjątkiem cytryny i różowego grejpfruta,
  • kawę, herbatę, kawę inkę,
  • kiszoną kapustę i kiszone ogórki (ale tu zdania są podzielone i co lekarz to inna opinia)
  • węglowodany skrobiowe,
  • drożdże piekarskie i piwowarskie,
  • pieczywo, ciasto do pizzy, bułki etc. wszystko na bazie drożdży,
  • ekstrakty drożdży, kostki rosołowe, gotowe sosy,
  • fermentowane napoje, wino, piwo, cydr, alkohol, piwo imbirowe, sos sojowy, dressingi etc.
  • fermentowaną soję,
  • produkty zwierające ocet np. pikle, dressingi, ketchup, majonez,
  • grzyby, sos grzybowy,
  • orzechy ziemne i ich przetwory,
  • jakiekolwiek orzechy,
  • produkty dojrzewające np. sery,
  • przetworzone białko roślinne np. tofu
  • suszone owoce,
  • owoce i warzywa przejrzałe,
  • soki owocowe ( można tylko świeżo wyciskane)
  • białko hydrolizowane- sprawdzać na etykiecie,
  • cokolwiek co zawiera kwas cytrynowy i glutaminian monosodowy,
  • gluten,
  • mleko, sery (można jogurty, maślankę i kefir ale tylko te z bakteriami Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterimu bifidus . To są bakterie odporne na działanie kwasu solnego oraz soli kwasów żółciowych).

O tym co można jeść przy Candidzie i jak skomponować ciekawy posiłek można przeczytać TU

Zamów dietę w Candidzieszczegóły TU (klik)

310 komentarzy

AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 8:56
A co myśli Pani o zabiegu hydrokolonoterapii? Warto?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:47
odradzam,
niszczy wszystko i to co złe i to co dobre,
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 12:47
Czyli uważa Pani, że złogów skamieniałych mozna pozbyć się samą dietą i aktywnoscia fizyczna?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:43
czy chodzi Ci o uchyłki ?
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:36
Nie, chodzi mi o masy kałowe.
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:20
tak ale to jest proces,
zaczyna się od diety lekkostrawnej z małą ilością błonnika,
po miesiącu ilość błonnika się zwiększa stopniowo,
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:41
Dziękuję za odpowiedź. Czyli obędzie się bez lewatywy nawet?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:52
pewnie ;)
lewatywa jest pozornie dobra bo owszem oczyszcza, ale zabija też dobre bakterie które są niezmiernie ważne
ann0112Dodano:  28 Styczeń 2015 - 15:38
Bzdura. Lewatywa jest bardzo dobra i powinno się ją wykonywać. A każdorazowo po zabiegu wystarczy uzupełniac te dobre bakterie.
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2015 - 21:25
Wiesz, nikt nie zabrania ;)
Flory bakteryjnej w jelicie gruby tak błyskawicznie tabletką nie uzupełnisz. Błony śluzowej także.
Zapytaj lekarza ;)
AnonimowyDodano:  30 Styczeń 2015 - 22:10
Napisałaby Pani krótko. Proszę pić tylko wodę. Po co się rozpisywać i wymieniać tyle produktów, których nie można jeść.
Qchenne InspiracjeDodano:  31 Styczeń 2015 - 11:16
Ja niem mam candidy, Ty przypuszczam też nie więc nam łatwo powiedzieć.
Ale jeśli masz candidę, możesz jeść wszystko, po co się ograniczać, nikt nikogo do diety nie zmusza. Trzeba mieć tylko wtedy na uwadze że zje Cię ten grzyb i zdegraduje Ci organizm.
To tak tytułem drwienia z sensu diety w candidzie.
A o tym co można jeść będę pisała w nadchodzącym tygodniu.
KaczuszkaDodano:  26 Czerwiec 2015 - 8:37
Gosia ma rację. Zdegraduje Ci organizm na maxa.
AnonimowyDodano:  16 Kwiecień 2016 - 20:47
Witam . Potwierdzam nie leczona zaniedbana prowadzi do problemow o podlozu psychicznym. Mam 24 lata a czulam sie jak staruszka. Nie wspomne o psychice ktora codziennie dawala o sobie znac. Depresyjne mysli czesty placz i tak dalej... wchodzac na ta strone poczulam ze wkoncu ktos mnie rozumie i nie robi ze mnie wariatki! Mieszkam w uk ale tu... jestem z tym sama poniewaz jedyne co moglam dostac to antybiotyk. Nie bralam poniewaz zaczelam scisla diete. Pierwsza widoczna zmiana to poprawa nastroju odzyskalam radosc zycia. Chociaz przez pierwsze dni bylam w fatalnym stanie plus pryszcze. Bede walczuc z tym sama chociaz jest to tak trudne poniewaz jestem zywym dowodem na to ze candida moze rozwinac sie do tak powaznego poziomu. Dziekuje za pomocne artykuly i zycze wszystkim wytrwalosci Ina
Odpowiedz
W kuchni UliDodano:  27 Styczeń 2015 - 8:56
ja niestety na to choruję :(, walczę z nią od kilkunastu lat. są rożne okresy, ale bywa tak, że przez kilka tygodni ścisła dieta. jestem leczona Flukonazol plus cały czas Trilac
JecariDodano:  1 Listopad 2015 - 20:33
Jeśli mogę spytać, w jaki sposób zdiagnozowałaś ten problem?
Odpowiedz
W kuchni UliDodano:  27 Styczeń 2015 - 8:58
hm, nie do końca zgodzę się z Tobą co do kapusty kiszonej, ponieważ ona zakwasza, napisz co wg Ciebie można jeść?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:50
surowej kiszonej kapusty nie można bo to produkt fermentowany
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:50
Pani Małgosia napisała: "O diecie w candidzie już wkrótce"
AZgotuj!Dodano:  27 Styczeń 2015 - 10:19
ale kiszonki są polecane czy to ogórki czy kapusta na równi z jogurtami
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:59
Kiszona kapusta nie zakwasza i taka powinna być odpowiedź; kiszonki alkalizują ustrój i takie produktu powinno się spożywać przy kandydozie. Artykuł bardzo pobieżny; nic nowego nie wnosi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:01
czy są jakieś testy na wykrycie tego grzyba w organizmie ?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:49
tak,
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:55
Jakie badania należy wykonać żeby wykryć grzyba
W kuchni UliDodano:  27 Styczeń 2015 - 11:38
u mnie wykryto robiąc wymaz z gardła na posiew
M. PoznańskaDodano:  27 Styczeń 2015 - 12:35
Wymazy. Ja robiłam z jamy ustnej i nosogardzieli. Ale podobno robią też badania kału, gdzie wykrywają te cholerstwa.
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2015 - 9:52
Oczywiście - specjalistyczne badania krwi oraz badania kału na obecność grzybów.
Np. w Poznaniu badania krwi są robione m.in. w Centrum Alergologii a badania kału w Instytucie Mikroekologii
Odpowiedz
BeataDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:05
To co jesc???
Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:07
Pani Małgosiu to co wogóle można jeść?
Odpowiedz
Agata WójcikDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:09
W dzisiejszych czasach tyle tej chemii w pożywieniu.. ja się zastanawiam po co?!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:11
Jak można zdiagnozować bakterie bądz grzyby w jelitach?Jakie badania należy zrobić.Ja mam problem ze wzdęciami po surowych warzywach.Zgaga i refluks też często.Dodam że odzywiam się regularnie i zdrowo.Próbuje rozszyfrować skąd te dolegliwości jelitowe.
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2015 - 15:09
zbadaj krew pod kątem Helicobacter pylori
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:14
W jaki sposób lekarz może zdiagnozować Candidę? Leczyłam się na zespół jelita drażliwego, wcześniej miałam Helicobacter. Ale leki nie pomagały więc je odstawiłam. Może powinnam lekarzowi narzucić propozycję badania na grzyba?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:53
są na rynku testy,
również z cambridge diagnostics - to ta sama firma która oferuje foof detective
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:17
hmmm... to CO MOŻNA jeść? Przecież nie zostaje prawie NIC. Na samiutkich warzywach, przy bardzo intensywnym życiu ciężko jest "wyżyć"
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:54
ciężko ale jest jakaś alternatywa ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:25
Jestem zaskoczona dlaczego nie można kiszonej kapusty i kiszonych ogórków,skoro w nich występują pożyteczne bakterie?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:51
nie można bo to produkty fermentowane,
wiem że są osoby które jedzą ale moja znajoma lekarka odradza,
Odpowiedz
Dominika BłechaDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:34
Małgosiu, wspominasz o studiach medycznych, ja właśnie jestem studentką tego kierunku i bardzo dziękuję Ci za ten post. Jednak chciałabym troszkę obronić mój kierunek, na pewno wiesz, ze medycyna to niewyobrażalnie wielka ilość chorób i dolegliwości, których niestety nie da się wszystkich nauczyć w trakcie 5/6 lat. Dlatego też, lekarz zobowiązany jest do doskonalenia swoim umiejętności poprzez staże, specjalizację, kursy itd. Twój blog dla mnie osobiście również jest formą doskonalenia zawodowego i traktuję wiedzę tutaj odkrytą za całkowicie wartościową, dlatego Dziękuję Ci :)
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 22:38
Brawo, młoda, przyszła lekarko!!!!!
AnonimowyDodano:  29 Styczeń 2015 - 20:36
Ja również jestem studentem medycyny i uważam, że takie artykuły są bardzo potrzebne i pożyteczne. Należy również zauważyć, że na medycynie można by spokojnie dodać przedmiot zajmujący się odżywianiem zamiast, np. tak niezbędnego przedmiotu dla przyszłego lekarza jak informatyka czy inne zapychacze czasu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:35
Czy powinno wyeliminowac sie wszystkie owoce czy tylko te bez skorki? W drugim punkcie jest napisane, ze wszystkie a pod koniec listy: "inne owoce tylko bez skorki".
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:00
z owoców tylko cytryny i grejpfruty
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:26
Dziekuje za potwierdzenie!
Dawid WittkeDodano:  29 Styczeń 2016 - 13:50
a pomarańcze?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:36
a czy można to jakoś zdiagnozować robi sie jakieś testy czy z samego wywiadu z pacjentem jak to wykryć
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:37
Czy jest coś co można jeść przy candida?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:39
Przeczytałam artykuł i z przerażeniem stwierdziłam, że mam większość opisanych objawów. Z powodu leczenia samych zatok i stawów brałam już chyba każdy możliwy antybiotyk. Jak poproszę o lekarza o diagnostykę, bo przeczytałam o tym w internecie, to oczywiście zostanę odprawiona z kwitkiem. Na szybko przeczytałam, że najlepsze są testy genetyczne, ale podejrzewam, że są horrendalnie drogie... Czy są jakieś inne badania, które można wykonać i potwierdzić/wykluczyć obecność candidy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:39
Można jakieś badania na rozpoznanie zrobić? krew lub kał? Da się jednoznacznie rozpoznac tego grzyba w organizmie?
AnonimowyDodano:  26 Październik 2015 - 15:36
www.medicavolla.eu tu diagnozują candide i inne stworki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:46
Małgosiu jakimi książkami się wspierałaś pisząc ten artykuł ? Jest wiele źródeł na poruszony temat i wiele sprzeczności jest między nimi, chciałbym poczytać wartościową literaturę w tym temacie. pozdrawiam,Magda
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:57
tekst powstał w oparciu o wiedzę z dietetyki oraz z wywiadów ze znajomymi lekarzami
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:59
Gosiu, dziękuję bardzo ze ten post. Fajnie, że chcesz dzielić się z nami swoją wiedzą. Ja mam zdiagnozowany zespół jelita drażliwego, przy czym nie otrzymałam od lekarza informacji, żeby odstawić mleko krowie. Sama doszłam do takich wniosków po obserwacji swojego organizmu. Część wymienionych przez Ciebie produktów już wcześniej odstawiłam. Czuję się już trochę lepiej. Mam pytanie: czy niezbędne jest wykluczenie owoców? Jak długo należy wystrzegać się tych wszystkich produktów. Pozdrawiam.
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:08
Przy IBS bez candidy można owoce.
Odpowiedz
OlaDodano:  27 Styczeń 2015 - 9:59
Małgosiu, dziękuję. Czekam na Twoją dietę, spadasz mi dziś z nieba. Już nie mogę z tym żyć takiego mam doła i wiem, że nie tylko ja, a leki nie pomagają :( I codziennie miliony pytań o to co można w pierwszym etapie diety a co nie... Na wielu stronach jest napisane o tym, że można jeść chleb żytni na zakwasie i mąkę żytnią, wczoraj mi zaszkodziła ewidentnie i postanowiłam porzucić, a z kolei w jednym z poradników jest napisane, że tylko bezglutenowe sprawy wchodzą w grę. Tam natomiast nie wspominają o ryżu. Czy można go jeść (chodzi o ryż pełnoziarnisty, mąkę bezglutenową na mące kukurydzianej i ryżowej oraz wafle ryżowe). Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam Cię serdecznie! :)
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:07
chleb bezglutenowy, ryż brązowy, węglowodany tylko pełnoziarniste, wafle ryżowe z brązowego ryżu,
wszystko jak najmniej przetworzone z dużą ilością błonnika
mmDodano:  7 Luty 2015 - 9:31
wafle ryżowe sa bardzo przetworzone, wiec czy naprawde zdrowe?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Luty 2015 - 18:05
z waflami nie ma tragedii
Odpowiedz
agaDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:10
Witam. Czytam już od dawna Twój blog, jest świetny!! Staram się jeść bardzo zdrowo, staram się gotować i jeść jak najmniej przetworzone rzeczy. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, jaki zamiennik cukru jest najzdrowszy? Miód? Daktyle? Czy może stewia? Co polecasz do słodzenia wypieków i deserów?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:18
przy candidzie nie można niczego co słodkie bo tym żywi się grzyb
agaDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:20
Tak rozumiem to, ale chodzi mi w przypadku nie występowania candi. Mój błąd, bo napisałam ten post pod złym artykułem, przepraszam:)
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:31
a ksylitol, stewia - chyba moga być ?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:16
aha, ok,
w takim razie i ksylitol i stewia jak najbardziej ale też w rozsądnej ilości aby jednak odzwyczajać się od słodkiego smaku,
miód, daktyle, rodzynki w małych ilościach tez
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2015 - 9:08
Hmm, miodu na pewno nie można? Tyle się czyta o jego właściwościach przeciwgrzybiczych... To w końcu jak jest naprawdę? Obecnie jestem w trakcie chemioterapii i mam obniżoną odporność, dodatkowo mam jeszcze inne zalecenia dietetyczne i boję się, że podłapię tego grzyba :(
Odpowiedz
OlaDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:14
Dziękuję bardzo za odpowiedź. A jaka jest Twoja opinia w sprawie candidy i mleka koziego? Nie wiem czy się ze mną zgodzisz, ale uważam, że dobrym zamiennikiem cukru jest erytrol (poza ceną i mniejszą słodkością oczywiście) i ksylitol (poza ceną i możliwością ewentualnej biegunki po "przedawkowaniu"), jak sądzisz?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:19
przy candidzie odstawiamy także mleko kozie i wszelkie zamienniki cukru,
mamy się odzwyczaić od słodkiego smaku całkowicie
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:32
"mamy się odzwyczaić od słodkiego smaku całkowicie"- dlaczego Małgosiu?
OlaDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:41
Załamałam się. Przy depresji tak bardzo walczyć jeszcze dodatkowo z potrzebą czucia normalnego smaku słodkiego (co przecież też ludzkie nie biorąc pod uwagę skrajności) choćby poprzez ksylitol, który nie karmi podobno grzyba. Jak żyć?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:17
przy candidzie tak będzie lepiej,
dla psychiki ;)
bo jak odzwyczaisz się od słodkiego to nie będzie Cię ciągnęło do np. ciasta czy czekoladek
KasiaDodano:  24 Kwiecień 2017 - 17:31
Odzwyczajenie od słodkiego wydaje się niemożliwe, jednak barierą sa tylko nasze nastawienie!!! Ja tak miałam, że nie wyobrażałam sobie kawy, herbaty bez cukru, ale udało się, piję już chyba od 3 lat niesłodzone. Zastąpiłam potrzebę słodkiego owocami, które jem w ogromnych ilościach zarówno jako część posiłku np dodatek do granoli czy , jako przekaski czy w koktajlach. Wiem, że przy Candidzie owoców nie wolno i to mnie porzeraża (gdyby się okazało, że jestem chora i muszę z owoców zrezygnować) i zgadzam się, że byłoby trudno, ale wiem z doświadczenia i perspektywy czasu, że nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba się tylko pozytywnie nastawić i walczyć o swoje zdrowie, o lepsze nawyki. Na szczęście po wyleczeniu można wrócić do swych ulubionych smaków przy uwzglednieniu dobrych zdrowych nawyków. Trzymam kciuki za wszystkich, którzy muszą się z tym uporać
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:42
Gosiu czy mogłabym Cię poproś o jakiś przepis na dietetyczną tartę?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:22
na słono czy na słodko ?
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:48
O ja też bym prosiła! I taką i taką:)
A czy u dziecka też mozna zrobić test? Czy objawy są takie same?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:01
tak, objawy u dziecka są takie same,
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 16:16
NA SŁONO:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:47
Małgosiu,
ponowie pytanie. Może sprawdzić obecność Candida poprzez badanie krwi albo kału?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:30
Z kału są mało wiarygodne.
Dobre są testy metodą Elisa. Nawet Sanepid je rekomenduje jako najbardziej skuteczne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 10:54
A ja mam trochę inne pytanie:) Co myśli Pani o młodym zielonym jęczmieniu? Warto go pić?

Pozdrawiam serdecznie:)
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:31
Warto, bardzo warto ;)
Będę o tym pisała :)
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 18:00
Dziękuję za odpowiedź:) Czekam na post:) A może wie Pani dzie mogę kupić dobry sprawdzony?
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2015 - 8:45
ooo to super, czekam z niecierpliwością na artykuł o nim, mam właśnie w planach zakupić,a le trochę odstrasza mnie wieść o jego smaku :D
AnonimowyDodano:  29 Styczeń 2015 - 21:45
Smak nie ma co przerażać ;) ja piję od 3 miesięcy, wszyscy wokół mnie chorują, a ja nie. Mieszam go sobie zawsze z sokiem pomarańczowym i pije do śniadania. Zrobiony w ten sposób smakuje mi bardziej niż sam sok pomarańczowy.
AnonimowyDodano:  30 Styczeń 2015 - 15:41
A gdzie Pani kupiła? Chciałabym zakupić jakiś dobry sprawdzony. Małgosiu czekamy na post!:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 11:15
Z całym szacunkiem Gosiu, ale coraz częściej w Twoich postach zauważam, że bardzo krytykujesz lekarzy, tak jakbyś pozjadała wszystkie rozumy. A szczerze mówiąc artykuł jest dosyć ubogi, mogłabyś zgłębić temat, jeżeli już decydujesz się o tym pisać, bo nie dowiedziałam się np. jakie badania powinno się wykonać aby to zdiagnozować, które objawy są najczęstsze, jak to się leczy (mniemam że dieta nie wystarczy, jest jedynie wspomaganiem lub zapobieganiem nawrotom).
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:39
Ja krytykuję lekarzy ?
Ależ ten artykuł powstał po konsultacjach z kilkoma lekarzami i to Oni mi powiedzieli że w programie studiów nie ma powiązań candida - choroby które powoduje.
Ja tylko stwierdziłam fakt. To nie jest krytyka.
Dostaję też mnóstwo listów w których ludzie piszą jak są osamotnieni w chorobie. Że lekarz robi dziesiątki badań, na koniec przepisuje antybiotyk, chwila poprawy i znów to samo. Że w konsekwencji zostają sami ze swoją chorobom.
Czy to jest krytyka ?
Na dole artykułu jest napisane że o diecie w candidzie napiszę wkrótce.
Nie chcę pisać elaboratów bo nikt tego nie przeczyta.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 11:42
Objawy sa dosc standardowe wlasciwie kazdy kiedys sie z czescia borykal chyba posiew kalu powinien roztrzygnac sprawe czyz nie?
Odpowiedz
Kasia RajewskaDodano:  27 Styczeń 2015 - 11:46
Małgosiu nie napisałaś nic o chudym mięsku, rybach, jajach... Czyli coś jednak można jeść do tych warzywek przy tym grzybie :-D
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:41
o tym co można jeść będę pisała już niebawem
AnonimowyDodano:  23 Maj 2015 - 15:48
Proszę nie zdrabniać wyrazów :) "mięsko, warzywka" ...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 13:13
Małgosiu czy właśnie ta choroba powoduje wszelkie grzybice np paznokci ??
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:45
nie koniecznie,
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 21:46
to co może powodować tą grzybicę bo już nie mogę sobie z nią poradzić,,jem zdrowo i czasami wydaje mi się że już się wyleczyłam ale znów pojawia się to zażółcenie z boku i znów walka ...
PrinzessinDodano:  22 Wrzesień 2015 - 7:15
Mocz paznokcie watką z esencją octową codziennie aż do wyrośnięcia zdrowego paznokcia i przy okazji idz do Podologa żeby usunął ten żółty nalot na paznokcie i tą grubą warstwę skóry pod nim.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 13:19
Gosiu czy bylaby mozliwosc przygotowania artykulu o paciorkowcu i sposobach walki z nim?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 13:51
A czy przelewanie w jelitach i wzdęcia mogą być po prostu spowodowane dużą ilością błonnika w diecie?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:46
oj przyczyn może być bardzo dużo,
Odpowiedz
Sylwia PrzybyłoDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:24
właśnie dzisiaj przeprowadzałam zajęcia dla seniorów na ten temat
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:33
Małgosiu, ja tak trochę z innej beczki...
Chciałabym się Ciebie doradzić jeśli to możliwe? Mianowicie chodzi mi o tak słynne białko w diecie... Powiem tak, osobiście nie jestem weganką, ale ze względu na fakt, że po mięsie źle się czuję chciałabym skąd indziej brać źródło białka (ćwiczę regularnie siłowo, więc po treningu siłą rzeczy muszę dostarczyć m.in. białko). Niekoniecznie chcę kupować odżywkę białkową w proszku (mam na myśli z Olimpa etc.) by dosypywać do koktajli owocowo-warzywnych (koktajle potreningowe). Masz może jakiś inny pomysł na białko? Tak jak pisałam wcześniej mięso odpada, bo ciągle mam po nim zgagę mimo, że jem je z dużą ilością warzyw... Zależy mi na tym by móc to 'coś' dorzucić do koktajlu. Mam nadzieję, że za bardzo nie pogmatwałam i coś z tego rozumiesz?
Z góry pięknie dziękuję za pomoc!
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:59
a czy produkty odzwierzęce jadasz ? np. mozzarellę, jogurt ?
dobrym koktajlem po treningu jest ten na bazie mleka sojowego ponieważ ma 2 x wiecej białka niż np. maślanka
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:04
Jak najbardziej :) Jadam mozzarelle, sery pleśniowe (np. blue), jogurty naturalne... A jeśli chodzi o mleko sojowe to można je samemu zrobić w domu? Mam soję ;) Yyy, tylko jak się za to zabrać, namoczyć i ugotować tą soję, czy jak?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:29
zalewasz soję wodą, odstawiasz na 24 h, blendujesz, odfiltrowujesz przez gazę,

AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 21:35
Soja jest mocno modyfikowana genetycznie i zawiera fitoestrogeny. Czemu ją polecasz?
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2015 - 10:27
nie każda soja jest zmodyfikowana,
a fitohormony dla osób ćwiczących są polecane, pisałam już o tym wielokrotnie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 14:40
Gosiu!

Ja niestety również się spotkałam z candidą. Otóż w zeszłym roku wreszcie jedna mądra lekarka rzuciła takie hasło mojemu mężowi. Wcześniej ponad rok czasu męczył się z wiecznymi chorobami, zawsze leczony był antybiotykiem na "bezobjawowe zapalenie płuc" ?? Poprawa była na chwilę i znów odporność żadna i kolejna wizyta; ja już nie miałam siły do jego ciągłego narzekania; ogólnie czuł się fatalnie, nagminnie bolała go głowa i czuł się jakby mu ktoś położył 10kg na plecy, zmęczenie i niechęć do jakiejkolwiek aktywności; stale obniżona temoeratura ok 34-35 stopni........... aż trafił do pewnej lekarki która zobaczyła biały nalot w ustach, przeprowadziła wywiad i powiedziała CANDIDA!!! dostał co prawda lek ale zaznaczyła mu że wszystko leży w jego rękach i głównie chodzi o dietę; odstawił wszelaki cukier, jadł dużo grapefruitów i czosnku, zaczęłam piec mu chleb na zakwasie z Twojego przepisu, wprowadził dużo warzyw (teraz zieleninka już nie jest bleee), odstawił alkohol, w tym ukochane piwo :) pił jogurty naturalne z danona z odpowiednimi bakteriami, dużo kaszy jaglanej, odstawił ziemniaki; wszyscy wokół się dziwili słysząc taką chorobę, stwierdzili że to trzeba mieć mnóstwo samozaparcia. Ale najważniejsze że wrócił aktywnie do życia pełen energii!! Od roku w naszym domu nie ma tabletek przeciwbólowych bo nie są potrzebne; nie łapie choróbsk!
Teraz czasem pozwoli sobie na coś ekstra, ale stara się trzymać dietę, ponoć przetrwalniki grzyba krążą w krwi do 3 lat i jak tylko trafią na podatny grunt to odradzają się ekspresowo!
Dużo pomogła mu książka Andrzeja Janasa Nie daj się zjeść grzybom candida. Więc polecam zainteresowanym. I życzę dużo wytrwałości, naprawdę DA SIĘ!!! " :)
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:00
Cudownie !
Ogromnie gratuluję !!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:00
hej, ja mam takie szybkie pytanko :)
od kilku miesięcy codziennie rano na czczo piłam kleik z siemienia lnianego + ziarenka, wczoraj kupiłam młynek i teraz nie wiem, czy robić tak na zmianę- jednego dnia kleik, a drugiego dnia łyżka zmielonego do owsianki, czy cały czas już teraz dosypywać zmielone do owisianki? :)
chodzi o to, że słyszałam, że inne działanie ma stosowane w postaci kleiku, a inne w ten drugi sposób :)
czekam na odp ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:29
kleik będzie ochronnie działał na żołądek,
możesz raz tak, raz tak,
Odpowiedz
Fredka DziobDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:15
Małgosiu, a co sądzisz o tak 'modnych" teraz 'testach obciąże" myślisz, ze warto je zrobić, czy to tylko "nabijanie w butelkę"? Pozdrawiam ciepło i dziękuje za kolejny ciekawy artykuł. Z niecierpliwością czekam na Twoje opinie nt. młodego jęczmienia.
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:26
to zależy jakie testy, są i warte uwagi i buble
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:29
Witaj. Małgosiu od bardzo dawna nie chorowałam, u lekarza ostatni raz bylam 4 lata temu. Jednak pare dni temu dopadla mnie grypa, goraczka 39 i bol miesni. Poszlam do lekarza ten przepisal aantybiotyk. 2 razy pytalam czy to konieczne czy nie da rady bez antybiotyku. On na to ze ma byc ze to bezpieczny lek przy karmieniu piersia i ze sa wezly powiększone i ma byc antybiotyk. No i kupilam i biore 2 dzien ale caly czas nie jestem przekonana. Co ty myslisz? Wydaje mi sie zenaturalnymi metodami tez by przeszło. Ale jak tu negowac lekarza. Jak juz zaczelam brac to chyba musze wziac do konca. Nie rozumiem dlaczego lekarz najpierw badan nie zlecil jakie podloze jest choroby bakteria czy wirus. Poradz mi cos Malgosiu. Co jesc bo antybiotyki niszcza wszystko co zle ale tez dobre w organizmie.
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:25
jak już zaczęłaś to musisz wziąć,
kup sobie Enterol, to probiotyk o najwyższej ilości bakterii, bierze się jedną kapsułkę dziennie,
jedz dużo jogurtów naturalnych ale takich z wyraźnie napisanymi szczepami bo tytko takie przetrwają barierę kwasu solnego,
jak na jogurcie jest napisane tylko "zawiera bakterie jogurtowe" to do niczego się nie nadaje,
jedz kapustę kiszoną, paprykę, dużo grejpfrutów, syp otręby do wszystkiego, jedz węglowodany pełnoziarniste
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 20:25
Czyli minimum 5 dni musze brać bo tego oczywiscie lekarz mi nie powiedzial, bo chcac wziac cale opakowanie musialabym brac je jakies 10 dni. A czy lacidar wystarczy czy lepiej enterol i czy tola jogurt nat z biedronki moze byc? Ps. Ogromnie ci dziekuje za wskazowki.
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2015 - 10:22
Najlepszy jest Enterol. Moja znajoma lekarka poleca go na rota wirusa, ma najwięcej bakterii.
A jeśli chodzi o jogurt to jak dla mnie liderem jest Krasnystaw. Ta mała Tola z Biedronki z wapniem też jest ok.
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2015 - 21:52
a co sądzisz o jogurcie nat. Bakoma?? on ma te bakterie L..., B...
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2015 - 21:55
nie znam, nie kupuję, 'jak ma bakterie L,B to ok.
Odpowiedz
patDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:38
Sama miałam grzybicę układu pokarmowego. Co prawda grzyb wykryty był inny niż Candida, nawet kilka grzybów - wyleczyłam jeden pojawił się inny i o dziwo bardzo rzadko spotykany (jedna lekarka o zgrozo korzystała z Google, kiedy przyszłam do niej z wynikami!!!) .
Trzeba bardzo dużo samozaparcia i lekarza, który wie jak ciężko grzybicę wyleczyć!
Poza celowaną farmakologią absolutnie konieczna jest dieta bez cukru, drożdży, wysokiej jakości probiotyki, odstawienie alkoholu, kawy, pieczywo jeśli w ogóle to tylko ciemne i na zakwasie, dużo kefirów , kapusty kiszonej etc. Do tego ja osobiście stosowałam różne zioła wspomagające.

Obecnie trudno mi pojąć jak to możliwe, że odstawiłam to wszystko i tak dzielnie się tego trzymałam. (Teraz próbuję trzymać się zdrowej diety znacznie mniej restrykcyjnej ;) ze względu na ogólną kondycję i ciało i jest ciężko!!!)
Ale z drugiej strony, kiedy przypomnę sobie jak bardzo męczyłam się z tą chorobą jak unikałam ludzi - nawet tych bliskich, wzdęcia praktycznie od samego rana, okropne kolki, problemy jelitowe ... a to dopiero początek możliwych dolegliwości.

Warto naprawdę postawić wszystko na wyleczenie grzybicy !!! Poszłam zrobić badania niemal od razu kiedy poczułam ogromną różnicę w samopoczuciu i okazało się, że słusznie ponieważ się wyleczyłam (trwało to około roku!)...
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:18
Gratuluję !
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 20:30
Podziel się jakie zioła stosowałaś, jak długo i jak dokładnie wygląda dieta.. Myślę,że to mogłoby pomóc wielu osobom.Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 15:41
Gosiu, ja troszkę z innej beczki. A mianowicie o ta karkówke wg. M Gesller. Czy zamiast karkowki mogę użyć schabu i przyrządzić go w identyczny sposób?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:17
oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 16:02
Małgosiu,
ile wg Ciebie powinna trwać taka restrykcyjna dieta?
Co sądzisz o piciu herbaty z czystka?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:16
Czystek jak najbardziej.
Zważywszy na to że grzybek może krążyć w krwiobiegu 2-3 lata to właśnie tak długo do całkowitego pozbycia się go.
Odpowiedz
Aleksandra.Dodano:  27 Styczeń 2015 - 16:12
Mnie na szczęście ta choroba nie dopadła, ale omawialiśmy ją ostatnio na zajęciach. I pomyśleć, że nasze zdrowie zależy od wyeliminowania niektórych rzeczy z diety... Niby tylko jedzenie a jakie może być szkodliwe albo dobre dla nas..
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 17:59
Małgosiu z innej beczki. Czy na twoim detoksie mogę jeść fetę?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:47
nie bo to mleko a na detoksie wykluczamy mleko
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 18:13
Małgosiu,dlaczego wyklucza się wszystkie orzechy? Rozumiem dlaczego ziemne,ale reszta?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:44
chodzi o sposób przechowywania,
nie mamy pewności czy nie ma nich drobinek pleśni,
zdrowy sobie z tą drobinką poradzi, dla chorego będzie to szkodliwe,
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2015 - 21:47
Małgosiu a jeśli mam swoje orzechy i jest pewność, że przechowywane są prawidłowo to tez nie można??
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2015 - 21:56
to wtedy możesz
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 18:22
Z doświadczenia wiem iż biorezonans jest skuteczny zarówno w diagnostyce jak walce z candidą. Tak więc polecam. Co do diety, to bezwzględnie należy wyeliminować cukier, pszenicę, kawę, alkohol, drożdże i mleko. Kiszonki: kapusta i ogórki są jak najbardziej wskazane. Sok z kiszonych ogórków należy wręcz dodawać do potraw, np.zup. Zawiera bardzo wartościowy kwas mlekowy. Bardzo pomocny jest olejek z oregano, herbatka z czystka, czosnek, cebula. Bardzo dobrze działa również picie wody z sodą. Na szklankę ciepłej wody dajemy łyżeczkę sody i pijemy dwa razy dziennie.
Co do ksylitolu, erytrytolu i stewii, to nie ma przeciwskazań, mają działanie bakteriobójcze i nie zakwaszją organizmu, tylko alkalizują. Ksylitol ma dodatkowo działanie hamujące łaknienie na słodycze, a efekt przeczyszczający może pojawić się tylko na początku. Gdy organizm się przyzwyczai nic takiego się nie pojawia, pomimo przyjmowania nawet b.dużych ilości.
Anka
Odpowiedz
StarfitDodano:  27 Styczeń 2015 - 18:27
Witaj Małgosiu, mam kilka pytań. Czy warto i mądrze było by zrobić sobie test foof detective? Co uważasz na temat "ssania oleju" pisze o tym Tombak- niby rewelacja? Czy będzie lepszy efekt jeżeli do koktajli będę dodawać białko z serwatki? , chcę pozbyć się 7 kg.

Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:41
ssanie oleju pięknie oczyszcza jamę ustną z bakterii,
ja niestety nie jestem w stanie tego zrobić :((
food detectiv polecam
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2015 - 17:02
polecam olej kokosowy, jest naprawdę "przyjemny".
Odpowiedz
Justyna L.Dodano:  27 Styczeń 2015 - 18:56
Też choruję i jestem już 3 tygodnie na specjalnej diecie, potrzeba dużo samozaparcia, mi najbardziej brakuje przypraw typu pieprz, chili używam tylko soli morskiej i dużą ilość świeżych ziół. Dietę mam podzieloną na 4 etapy z różnymi produktami które mogę powoli wprowadzać. Tak więc zobaczymy co będzie. Poza tym wspieram się lekami homeopatycznymi.
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 22:27
jakie bierzesz leki?
KaczuszkaDodano:  26 Czerwiec 2015 - 8:58
W homeopatii ni ema jakie leki. Tu sie dobiera lek do konkretnych objawów chorobowych. I tylko doświadczony homeopata to moze zrobic.
AnonimowyDodano:  13 Styczeń 2016 - 18:10
Hey, jakie leki homeopatyczne brała?
Pozdrawiam
Odpowiedz
AgaDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:36
A co powiesz na temat czosnku jako pomoc w walce z bakteriami w jelitach?prosze o rade
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Styczeń 2015 - 19:51
o tym co jeść będę jeszcze pisała ale tak, czosnek ma tu ogromne znaczenie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 20:36
Małgosiu, dlaczego miód należy wykluczyć?
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Styczeń 2015 - 10:23
bo jest słodki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2015 - 20:37
Dlaczego nie można owoców a soki owocowe świeżo wyciskane można?
Odpowiedz
joannaDodano:  27 Styczeń 2015 - 20:56
Moja mama ma candidę, i powiem, że jest to okropna choroba, albo może okropny pasożyt. Mama właśnie przeszła na dietę i zobaczymy jak zadziała
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ