Chaczapuri z serem mozarella, podane z oliwą z oliwek z nutą bazylii
Img

Chaczapuri jest jednym z najpopularniejszych,tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Nazwa tego dania, dokładnie określa czym ono jest. Chaczo to twaróg (ser), a puri – pieczywo.
Chaczapuri składa się więc, z sera i drożdżowego ciasta.

Tradycyjne receptury chaczapuri, różnią się w zależności od regionu, a nawet osobistych upodobań gospodyń, stąd nie ma jednego, jedynego, oryginalnego przepisu.
W większości, Gruzini przygotowując chaczapuri, smażą placki na patelni, na rozgrzanym oleju, ale są i tacy, którzy pieką je w piekarniku.I ja z uwagi na aspekt dietetyczny będę piekła chaczapuri w piekarniku. Zmodyfikowałam też przepis i aby ciasto było lżejsze nie dodam do niego jajek.

Chaczapuri doskonale smakuje maczane w oliwie z oliwek.

Składniki na ciasto (6-8 szt.):
* 30 dag mąki
* 3 dag drożdży (1/3 standardowej kostki)
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta soli
* 4 łyżki ciepłego mleka
* 2 łyżki oliwy
* ok. pół szklanki ciepłej wody

Dodatkowe składniki:
* ser mozarella
* oliwa (ja używam oliwy z bazylią – jest idealna do tego typu dań)

1. Do kubeczka wkładamy pokruszone drożdże,posypujemy cukrem i dodajemy 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż „urośnie”.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, drożdże, wodę (z ilością wody ostrożnie, ciasto ma być sprężyste, jak plastelina) i zagniatamy ciasto.
3. Uformowane w kuleczkę ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i czekamy 30 minut aż wyrośnie. Ciasta w czasie rośnięcia nie ruszamy, nie zaglądamy co się pod ściereczką dzieje, nie otwieramy okna (ciasto nie lubi przeciągów).
4.Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wycinamy kółka. Posypujemy mozarellą i formujemy „pieroga”.
5. Piekarnik nagrzewamy do 250 st. Jak piekarnik się nagrzeje, zmniejszamy temperaturę do 200 st. i wstawiamy chaczapuri. Pieczemy 10 minut.

Kaloryczność:
Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 155 kcal

30 komentarzy

trolldoraDodano:  9 Marzec 2013 - 18:48
mniam :)
Odpowiedz
Szczypta pieprzuDodano:  10 Marzec 2013 - 10:37
Wygląda super! Dodałam sobie do ulubionych i na pewno zrobię :).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Marzec 2013 - 22:54
Boże! Jak to pięknie wygląda!!!! <3
MałgosiaDodano:  12 Marzec 2013 - 8:33
Zachęcam do wypróbowania ;)

Pozdrawiam,
Małgosia
Odpowiedz
ugotujmyto.plDodano:  21 Marzec 2013 - 21:04
Muszę koniecznie wypróbować...:)!
Odpowiedz
ThermoprzepisyDodano:  25 Marzec 2013 - 14:06
Przyłączam się jako chętna do wypróbowania. Wygląda smakowicie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Marzec 2013 - 9:38
Witaj:) Całkiem przypadkiem trafiłam na Twój blog i dodaję go do ulubionych :) Wczoraj zrobiłam chaczapuri i się zakochałam !!! Dodałam oprócz sera warzywa i wyszło mega! Pozdrawiam. Emilia :)
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Marzec 2013 - 17:17
Cieszę się, że wypróbowałaś, i że Ci smakowało. Ja kiedyś dodałam jeszcze paprykę i bazylię świeżą - wyszło pyszne.
Pozdrawiam Cię serdecznie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Październik 2013 - 11:27
wczoraj zrobiłam i niestety ale wszystkie pierożki rozkleiły się w trakcie pieczenia i zawartość wyciekła na blaszkę .Całość wylądowała w koszu bo nie nadawała się do jedzenia, Grażyna
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Październik 2013 - 11:31
Musisz mocniej skleić brzegi. Mi się nigdy tak nie zrobiło.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Październik 2013 - 12:36
Brzegi skleiłam mocno i głęboko bo nie dawałam dużo nadzienia ale i tak się pootwierały.Może trzeba posmarować jajkiem?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Październik 2013 - 12:45
Nie zdarzyło mi się nigdy żeby mi się pootwierały a robiłam wiele razy. Sporo osób już robiło i dziewczyny pisały mi mailem że wychodziło bez zastrzeżeń. Też teraz na facebooku dziewczyna pisała ze wyszło super.
Nie wiem co poszło nie tak :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Listopad 2013 - 11:48
Mam prośbę, czy możesz obok komentarza o ilości kalorii napisać wagę tego dania, które widać na zdjęciu? Fasola
Odpowiedz
Gosia StasiorowskaDodano:  7 Kwiecień 2014 - 19:19
Czy tą przystawkę można podawać na zimno czy lepiej na ciepło?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Kwiecień 2014 - 20:55
zdecydowanie na ciepło ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Maj 2014 - 16:22
nie za bardzo rozumiem przepis... rozwalkowujemy ciasto i robimy 1 duzego "pieroga " z calego ciasta czy wycinamy z ciasta kolka i robimy normalne pierogi z nadzieniem mozzareli?
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Maj 2014 - 17:04
rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka i formujemy pierogi z nadzieniem z mozzarelli
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Maj 2014 - 2:46
A czy można użyć drożdży instant? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2014 - 14:56
Malgosiu ktos skopiowal Twoj przepis razem ze zdjeciami.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/chaczapuri_z_serem_mozarella_podane_z_oliwa_z_oliwek_z_nuta_bazylii
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2014 - 22:10
nie, to przepis dodany przeze mnie na moje gotowanie,
kiedyś dodawałam tam przepisy, już tego nie robię ale dziękuję za czujność :)
AnonimowyDodano:  5 Wrzesień 2014 - 10:43
czy to jest takie ciasto jak w czeburekach??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Wrzesień 2014 - 14:41
Jaka pora dnia na to danie? Przekąska, kolacja, śniadanie?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2014 - 19:06
raczej obiad + ful sałatki z mixu sałat do tego
AnonimowyDodano:  9 Wrzesień 2014 - 8:15
Dzięki za informacje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2014 - 20:06
Małgosiu myślisz, ze z mozarellą w kulce to wyjdzie?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Listopad 2014 - 20:16
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Marzec 2016 - 6:53
Czy w przepisie nie ma błędu? Naprawdę 30 dag mąki? Nie więcej?
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2016 - 22:54
Ja robiłam z takiej ilości i wyszło wyśmienicie....mniammm polecam ?
Odpowiedz
joannaDodano:  21 Wrzesień 2017 - 12:37
Jaka mąka najlepsza? Czy może być orkiszowa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Wrzesień 2017 - 8:38
Orkiszowa tak ale typ max 700. Z cięższej nie wyjdzie dobre.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ