Chlebek bananowy z jabłkiem i cynamonem. Bez rafinowanego cukru, glutenu i nabiału.

Fantastyczna przekąska przed treningiem, idealna do dziecięcej śniadaniówki lub na służbowy wyjazd. Chlebek bananowy z jabłkiem i cynamonem. Puszysty, delikatny, aromatyczny. Bez dodatku cukru, glutenu i nabiału zwierzęcego.
Ulubiona przekąska mojej córki. Mój mąż z dodatkiem konfitury żurawinowej traktuje go po prostu jak ciasto.
Jestem pewna że Wam zasmakuje i na stałe zagości w Waszym menu.
Polecam do wypróbowania 😉

Kaloryczność:

Cały chlebek ma ok. 1600 kcal 
100 gramów chlebka ma ok. 130 kcal

Składniki:

  • 140 gramów mąki ryżowej
  • jedno średnie jabłko
  • 4 jajka
  • 4 dojrzałe banany
  • 40 gramów oleju kokosowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
  2. Banany kroimy w cienkie talarki. Miksujemy razem z żółtkami na gładką masę. Dodajemy starte na grubej tarce jabłko i cynamon.
  3. Mąkę przesiewamy przez sito. Mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy bananowo – jajecznej dodajemy olej kokosowy i mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Przy pomocy łyżki mieszamy z ubitą pianą.
  5. Formę do pieczenia o wymiarach 12 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. 

73 komentarze

NatalkaDodano:  26 Maj 2017 - 8:12
Kolejny przepis do wypróbowania. Na pewno upieke ☺ mam tylko pytanko, ile czasu taki chlebek można przechowywać i gdzie najlepiej?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 8:22
Zachowuje świeżość przez tydzień. Pierwsze 2 dni może stać poza lodówką. Jeśli wiesz że nie zjesz w 2 dni, przechowuj w lodówce ale w pojemniku.
Odpowiedz
ADodano:  26 Maj 2017 - 8:20
Małgosiu coś dla ludzi bez piekarnika - jakiś przepis na słodkie bedzie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 8:21
Jeśli jest taka potrzeba, pewnie.
Odpowiedz
MonikaDodano:  26 Maj 2017 - 8:24
Małgosiu, czy można użyć zwykłej mąki pszenej? Jeśli tak, to czy zmienia się jej proporcje?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 8:33
Możesz zwykłej pszennej. Proporcje takie same.
ElviDodano:  26 Maj 2017 - 9:12
a można orkiszową?
Odpowiedz
kDodano:  26 Maj 2017 - 8:30
Mega pycha i faktycznie rewelka przed bądź po treningu. Robię trening o 5 rano i z wywalonym jęzorem szykuję dzieci do szkoły i siebie do pracy by na 7: 15 zdążyć i brakuje mi czasu na śniadanie w domu a w brzuchu burczy na maksa:-( A tu świetne rozwiązanie - plasterek w rękę i dalej do przodu. Wypróbuję na pewno :-) Dzięki
Odpowiedz
KasiaDodano:  26 Maj 2017 - 8:32
o wow;-)nigdy takiego chlebka nie jadłam chętnie spróbuje czy te sto garm wystarczy na podwieczorek przed treningiem czy dodać coś jeszcze?dzienna kaloryczność 1500
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 8:33
Przed treningiem spokojnie 200 gramów.
Odpowiedz
IlonaDodano:  26 Maj 2017 - 8:35
Witam, wiem, że to ma być wypiek bezglutenowy, ale jak nie ma przeciwwskazań to można użyć w tej samej ilości mąki pszennej? Ew. jakie inne mąki mogłyby być także rozważone? Dziękuję i pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 8:41
Tak, możesz użyć np. mąki pszennej.
Odpowiedz
KasiaDodano:  26 Maj 2017 - 8:36
czy może być inna mąka? czy zamiast oleju kokosowego mogę dodać masło czy gramaturę wtedy zmieniać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 8:40
Tak,może być masło zamiast oleju kokosowego. I mąkę też można zmienić. Polecam orkiszową typ 650.
MonikaDodano:  26 Maj 2017 - 13:37
Mam mąkę orkiszową białą typ 720 - czy można zamienić ?
Odpowiedz
AniaDodano:  26 Maj 2017 - 8:45
A co robimy z olejem kokosowym?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:39
pkt.4 sposobu przygotowania
Odpowiedz
Kasia Dodano:  26 Maj 2017 - 8:49
Małgosiu, czy insulinooporni też mogą sobie pozwolić na taki chlebek od czasu do czasu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:37
Tak.
Kasia Dodano:  26 Maj 2017 - 15:47
Dzięki!
Odpowiedz
AnnDodano:  26 Maj 2017 - 9:06
Małgosiu, dzisiaj jest Dzień Mamy i ten przepis spadł mi jak z nieba! ;) Chciałam upiec chleb bananowy (z czekoladą, mąką pszenną...), ale mama stwierdziła, że od dzisiaj \"bierze się za siebie\", więc pojawiła się mała przeszkoda, bo nie chciałabym niszczyć jej motywacji. Jednak z tym wypiekiem nie będzie takiego problemu, bo będzie i pysznie, i zdrowo. Dzięki wielkie! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:37
Super ;)
Odpowiedz
martaDodano:  26 Maj 2017 - 9:08
Czy moge zamowic juz diete (tarczycowa, bardzo zalezy mi na czasie bo po 2 msc kuracji wyniki tylko troche drgnely dawwka leku zwiekszona), jesli czekam jeszcze na food detective. Ale skoro terminy masz odlegle, to juz by termin biegl. Testy zamowilam u Ciebie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:37
Oczywiście. Potem już przy wycenie doślesz mi wszystko.
Odpowiedz
Agata Dodano:  26 Maj 2017 - 9:27
A wyjdzie z glutem z siemienia zamiast jajek?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:36
Niestety nie.
Odpowiedz
AlaDodano:  26 Maj 2017 - 12:10
Małgosiu mam pewną sprawę niezwiązaną z postem. Otóż ostatnio wypróbowałam na sobie śniadanie białkowo-tłuszczowe i okazało się, że czuję się po nim o wiele lepiej niż po węglowodanach. Nie jestem senna już z rana i mam mnóstwo energii. Natomiast kiedy na drugi posiłek jem już węglowodany, od razu jestem \"zmulona\", chce mi się spać, a oczy mi się wprost zamykają. Czym to może być spowodowane? Poradź Gosiu proszę, uprawiam intensywnie sport więc boję się zmniejszać ilość węgli, ale jestem po nich bardzo senna.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:35
Zrób krzywą insulinową. To mogą być początki insulinooporności.
Odpowiedz
JoannaDodano:  26 Maj 2017 - 12:25
Czy można mrozić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:34
Tak.
Odpowiedz
MartaDodano:  26 Maj 2017 - 12:37
Czy można zamienić mąkę ryżowa na owsiana - zmielone płatki owsiane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:34
Tak.
Odpowiedz
MagdaDodano:  26 Maj 2017 - 13:40
A może być mąka owsiana (gryczana, orkiszowa) zamiast ryżowej? Uda się?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:32
Tak.
Odpowiedz
BasiaDodano:  26 Maj 2017 - 13:42
Mam pytanie z innej beczki...zawsze gotowałam ryż/kasze w woreczkach i chciałabym to zmienić. Jak to zrobić dobrze? Jak dobrać ilość wody? Proszę o konkretną instrukcję:-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:33
Nie gotuj w woreczkach bo tracisz rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B. Zawsze gotujesz w ilości 1:2 np. szklanka kaszy czy ryżu na dwie szklanki wody.
BasiaDodano:  26 Maj 2017 - 22:13
Dziękuję:-)
Odpowiedz
AniaDodano:  26 Maj 2017 - 13:49
Gosiu,wyszła mi w testach alergia na pszenice i mleko.Myślę o pieczeniu własnych chlebków tylko nie wiem czy wszystkie te mąki są dozwolone:orkiszowa,owsiana,kukurydziana,ryżowa,żytnia.Czy z tych wszystkich mąk mogę piec?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:32
Możesz piec z owsianej, ryżowej i kukurydzianej.
Odpowiedz
AgaDodano:  26 Maj 2017 - 15:20
Małgosiu, mam pytanie odnośnie nietolerancji pokarmowej. Mam róże uciążliwe objawy i podejrzewam nietolerancję. Niestety te testy są troszkę drogie. Zastanawiam się czy jest sens zrobić najpierw IgG? I gdyby było podwyższone, to wtedy odkładać pieniądze na profesjonalny test? Czy to badanie ma związek z nietolerancją, czy pokazuje coś innego (może głupie pytanie, ale się nie znam). Pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Maj 2017 - 15:40
Moim zdaniem nie ma sensu samego IgG ogołem.
Odpowiedz
NatkaDodano:  26 Maj 2017 - 15:50
Witam. Przede wszystkim chciałam Pani życzyć miło spędzonego dnia z Okazji Dnia Mamy! A przy okazji spytać czy ma pani jakiś sposób na wyeliminowanie zgagi u mężczyzny? N
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Maj 2017 - 11:10
Bardzo dziękuję za życzenia. Zgaga jest początkiem refluksu i należy badać się w tym kierunku. Zgaga minie jak opanujemy refluks.
Odpowiedz
GosiaDodano:  26 Maj 2017 - 18:44
Kurczę, wyszedł ciapkowaty, zbyt mokry, ciężki.. mimo że trzymałam dłużej w piekarniku niż w przepisie, do suchego patyczka. A jednak po chwili opadł i zrobił się zakalcowaty. Nie taki miał być, prawda? :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Maj 2017 - 11:09
Coś zrobiłaś nie tak.
Odpowiedz
AlaDodano:  26 Maj 2017 - 20:19
Gosiu,co sadzisz o diecie Paleo?w obecnych czasach warto ja stosować?jestem alergiczką (pszenica,nabiał,)czy taka dieta jest dobra w moim przypadku?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Maj 2017 - 11:08
Założenia tej diety nie są złe, ale nie jest to sposób odżywiania na całe życie a ja jestem takim dietom z zasady przeciwna.
Odpowiedz
JolaDodano:  26 Maj 2017 - 21:13
W którym momencie dodajemy sól, bo została pominięta.?Pieczenie na termoobiegu czy grzałka góra/dół?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Maj 2017 - 11:06
Sól dodajemy w dowolnym momencie. Można ja też pominąć. Pieczemy z termoobiegiem.
Odpowiedz
DomkaDodano:  28 Maj 2017 - 9:39
Droga Małgosiu, mam do Ciebie takie pytanie. Znalazłam taką informację-radę dotyczącą odchudzania, aby jedząc oczywiście zdrowo i pełnowartościowo przy zmniejszonej kaloryczności, załóżmy 1500 kcal (jeśli zapotrzebowanie danej osoby to 1800 kcal), mniej więcej raz w tygodniu zjeść nadwyżkę zapotrzebowania kalorycznego np. 2100 kcal po to aby metabolizm nie zwolnił. Uzasadnienie jest takie, że jeśli ktoś zmniejszy sobie kaloryczność i chudnie na tym to organizm powoli będzie się przyzwyczajał do zmniejszonej kaloryczności i metabolizm zwalniał. Żeby tak nie było to przez ten jeden dzień zjada się nadwyżkę żeby \"uspokoić\" organizm że jedzenia jest pod dostatkiem aby nie zwolnił metabolizmu. W perspektywie tygodnia i tak jest się na minusie z kaloriami więc się chudnie. Jestem bardzo ciekawa co Ty Małgosiu o tym myślisz? :) Pozdrawiam Cię serdecznie.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  28 Maj 2017 - 11:11
To błędna teoria. Kluczowe są proporcje a wiele osób wciąż myśli kaloriami.
DomkaDodano:  29 Maj 2017 - 9:45
Rozumiem, dziękuję za odpowiedź!
Odpowiedz
SDodano:  28 Maj 2017 - 13:38
Gosiu,tyle się ostatnio słyszy o pasożytach, że mogą nawet prowadzić do nietolerancji pokarmowych, co Ty o tym sadzisz? Czy znasz jakieś naturalne sposoby na pozbycie się ich?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Maj 2017 - 8:24
Pasożyty powodują i nietolerancje pokarmowe i problemy z układem nerwowym, pokarmowym, nasilają nietolerancje już istniejące. Ja odrobaczam rodzinę raz do roku tym bardziej że mamy w domu psa. Sposobów naturalnych nie ma ponieważ robaka trzeba potraktować z grubej rury. Inaczej będzie się chował w zakamarkach organizmu a to bardzo niebezpieczne.
MajaDodano:  29 Maj 2017 - 21:12
W jaki sposób najlepiej odrabaczac ?
Odpowiedz
KasiaDodano:  29 Maj 2017 - 0:44
Zrobikam. Ze wzgledu na, nietolerancje jajek glutenu I pszenicy zrobilam bez jaj I proszku do pieczenia. Zamiast jablka dakam kilka gruszek zamiast jaj kleik z siemuenia I wyszedl pyszny. Dzieci zachwycone, bo jakas odmiana do ryzowego chlebka
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  29 Maj 2017 - 8:25
Super ;)
Odpowiedz
AnnaDodano:  31 Maj 2017 - 8:55
Gosiu, czy będąc na Twojej diecie bezglutenowej można taki chlebek zamienić za chleb bezglutenowy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Maj 2017 - 9:13
Niestety nie.
Odpowiedz
KASIA T.Dodano:  31 Maj 2017 - 13:49
Pani Małgosiu, a którego oleju kokosowego używamy do tego chlebka? Rafinowanego czy nierafinowanego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Maj 2017 - 15:21
Nierafinowanego.
Odpowiedz
k.Dodano:  1 Czerwiec 2017 - 10:49
Czy można użyć mąki dyniowej? Nadaje się ona w ogóle do pieczenia?
Odpowiedz
MonikaDodano:  1 Czerwiec 2017 - 13:08
Czy jeśli zamienimy mąkę ryżową na owsianą to zmienią się właściwości i kaloryczność?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Czerwiec 2017 - 7:56
Nie.
Odpowiedz
GosiaDodano:  4 Czerwiec 2017 - 11:00
Gosiu, a można czymś zastąpić jajka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Czerwiec 2017 - 7:59
W tym przepisie nie ale niebawem opublikuję przepis na chlebek bez jajek.
Odpowiedz
AnetaDodano:  4 Czerwiec 2017 - 18:38
Dzisiaj zrobiłam na spotkanie z koleżankami;) do kawy z masłem orzechowym lub domowym dżemem...niebo w gębie;) wszystkie poprosiły o przepis! Więcej takich cudeniek :)
Odpowiedz
www.love-your-life.plDodano:  4 Czerwiec 2017 - 21:43
wieki mnie tu nie było :) ale pięknie! :)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ