Conchiglioni faszerowane marynowaną dynią i suszonymi pomidorami zapieczone w sosie pomidorowo – kokosowym z tajską nutą

Kochani dziś kolejne danie z cyklu przygotuj w południe, wysprzątaj kuchnię, jak przyjadą goście wstaw na 25 minut do piekarnika i słuchaj zachwytów „wow, kiedy Ty to wszystko przygotowałaś”.  Wiem że lubicie takie dania. Ja także 😉
Moja dzisiejsza propozycja to conchiglioni faszerowane marynowaną dynią i suszonymi pomidorami zapieczone w sosie pomidorowo – kokosowym z tajską nutą.
Połączenie tych smaków skradnie Wasze kubki smakowe. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości. Dynia marynowana w pesto jest przepyszna. Podkręcona suszonymi pomidorami i zapieczona z sosem kokosowym Tom Ka – bajeczna. Miłośnicy zarówno kuchni włoskiej, jak i tajskiej będą zachwyceni.
Robiąc danie wcześniej i serwując za kilka godzin robicie punkty 1-5. A w decydującym momencie punkt 6.
Partnerem mojego dzisiejszego dania jest marka Primo Gusto. Produkty tej marki często goszczą w mojej kuchni, zwłaszcza te na bazie pomidorów które uwielbiam. Z czystym sumieniem mogę je Wam polecić.
Kochani testujcie danie i piszcie jak Wam smakowało 😉

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 300 kcal

Składniki na danie dla 4 osób:

  • 40 mueszlek conchiglioni Primo Gusto 
  • 500 gramów dyni – ja użyłam piżmowej
  • 50 ml oliwy
  • ząbek czosnku
  • garść liści bazylii
  • łyżka tartego parmezanu
  • sól
  • 8 suszonych pomidorów Primo Gusto 
  • 500 ml mleka kokosowego (min. 60% kokosa)
  • łyżka tajskiej pasty Tom Ka
  • 4 łyżki pomidorów krojonych w kawałkach Primo Gusto 

Sposób przygotowania:

  1. Oliwę, czosnek, liście i bazylii blendujemy na gładką masę. Dodajemy drobno starty parmeza i sól.
  2. Dynię kroimy w kosteczkę. Oprószamy pieprzem, mieszamy z pesto, odstawiamy na 20 minut. 
  3. Do osolonego wrzątku wrzucamy muszelki conchiglioni. Gotujemy 5 minut, wyłączamy, odsączamy na sitku. Muszelki mają być elastyczne, aby łatwo można je było nafaszerować.
  4. Do muszelek wkładamy farsz dyniowy i kawałki suszonych pomidorów. Układamy w naczyniu do zapiekania.   
  5. W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy pastę Tom Ka i pomidory. Mieszamy aż pasta się rozpuści. Sosem zalewamy conchiglioni.
  6. Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.

70 komentarzy

ADodano:  2 Listopad 2017 - 9:23
A dania przez użycia piekarnika będą??:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 9:43
Oj nie. Musi być piekarnik.
aniaDodano:  2 Listopad 2017 - 10:17
A. pytała czy będą inne przepisy bez piekarnika....
Odpowiedz
AniaDodano:  2 Listopad 2017 - 9:45
Witaj Małgosiu zapiekanka wygląda obłędnie i na pewno świetnie smakuje. Na pewno wypróbuję ;-). Mam pytanie nie dotyczące tematu, ale bardzo proszę o chwilę uwagi. Wczoraj potwornie zmarzłam na cmentarzu przewiało mnie do szpiku kości, stóp prawie nie czułam mimo skarpetek, butów zimowych i kożuszka ;-) czy mogę coś zrobić tak na już, żeby uciec od przeziębienia. Po powrocie wypiłam dwie herbaty malinowe z miodem i imbirem potem gorący bulion gorąca kąpiel i łóżeczko ;-) Czy mogę się jeszcze jakoś wspomóc?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 10:58
Zdrowe żywienie, rano na czczo odstany miód z wodą i cytryną i dużo soków z owoców i warzyw.
Odpowiedz
JudytaDodano:  2 Listopad 2017 - 10:08
Mam w domu wszystko prócz pasty Tom Ka. Czym ją dziś zastąpić?
Odpowiedz
AsiaDodano:  2 Listopad 2017 - 10:19
W jakim sklepie można kupić te muszelki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 10:56
W każdym większym.
Odpowiedz
BetiDodano:  2 Listopad 2017 - 10:42
Czym można zastąpić pastę Tom Ka której po prostu nie posiadam😊
Odpowiedz
WiolaDodano:  2 Listopad 2017 - 10:49
Małgosiu chciałam zapytać o pestki moreli które polecalas. Czy przyjmować je codziennie przez cały czas czy robić przerwy? Jeśli tak to przez jaki czas brać i jaką przerwę robić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 10:57
Wystarczy kuracja przez miesiąc raz do roku.
Odpowiedz
renataDodano:  2 Listopad 2017 - 11:15
Boże, Małgosiu, padłam.... :) Z wrażenia oczywiście jaki kolejny bajeczny przepis nam zafundowałaś!!! Z pewnością wypróbuję!!!! Dziękuję, że jesteś!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 11:19
Kochana wypróbuj koniecznie. Jest naprawdę pyszne. Pozdrawiam serdecznie ;)
Odpowiedz
ameliaDodano:  2 Listopad 2017 - 11:27
Małgosiu kiedy zaczynasz na youtube?? :) ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 11:53
Kochana nie wiem. Póki co jestem w trakcie studiów więc bywają dni że gonię własny ogon ;)
JulkaDodano:  3 Listopad 2017 - 9:28
Kochana jakie studia podjęłaś?
Odpowiedz
The CrowDodano:  2 Listopad 2017 - 11:38
Małgosiu pomocy! Muszę przez dłuższy czas przyjmować antybiotyki a mam nietolerancję na mleko - jaką osłonę polecasz? Powiedziałam o nietolerancji farmaceutce a ta dała mi Lakcid. teraz mam bóle brzucha i biegunkę. Na co zmienić osłonkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 19:19
Pij rano na czczo glutka z siemienia i jedz dużo kiszonek.
Odpowiedz
kasia wDodano:  2 Listopad 2017 - 12:31
Czy te pyszności można na kolacje zjesc czy raczej na obiad?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 12:53
I na obiad można, i na kolację.
Odpowiedz
Dominika Dodano:  2 Listopad 2017 - 12:45
Witam Gosiu Chciałam zamówić twoją książkę i za jednym podejściem też torbe czy już składać zamówienie czy jeszcze nie aktualne?Pozdrowienia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 12:53
Dominika wstrzymaj się jeszcze chwilkę. Torby będą lada dzień dostępne. Może nawet jutro.
Odpowiedz
Ania L. Dodano:  2 Listopad 2017 - 13:44
Witaj :) Poradź proszę jak się ratować kiedy czuję totalny brak energii? Taki że najchętniej poszła bym spać. Kawy nie piję . Co może pomóc ? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 19:19
Ciężko określić przyczynę. Czy jest związana a jakimiś kłopotami zdrowotnymi, przepracowaniem, chwilowym spadkiem formy.
Odpowiedz
annDodano:  2 Listopad 2017 - 14:05
Czyli na jedna porcję przypada 10 muszelek i to ma 300 kcal?Jeśli tak to po prostu BOMBA:)
Odpowiedz
Madzia Dodano:  2 Listopad 2017 - 14:10
Małgosiu wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!! Zdrówka, radości, pomyślności, sukcesów i czego tylko sobie wymarzysz :-))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 15:02
Kochana dziękuję ślicznie. Ściskam mocno ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  2 Listopad 2017 - 14:19
Pani Małgosiu od 10 lat mam kłopoty z trądzikiem. Dermatolog nie umie pomóc więc za Twoją rada zrobiłam badania TSH i Prolaktyny. TSH wyszło mi 2.093 a Prolaktyna 18.36. Czy takie wyniki mogą wpływać na trądzik? Będę ogromnie wdzięczna za radę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 19:20
Nie. Takie wyniki nie będą wpływały na trądzik ale możesz mieć androgenne jajniki.
AniaDodano:  2 Listopad 2017 - 21:50
A jak zbadać że jajniki są androgenne? Ginekolog badał mi je poprzez USG dopochwowe i powiedział że wszystko ok.
Odpowiedz
AgaDodano:  2 Listopad 2017 - 14:55
Gosiu czy doradzisz w sprawie suplementów? Mam Hashimoto i niedoczynność oraz wycięte przydatki (mam 37 lat). Biorę maglek b6 i 2000 wit. D. Zamiast HTZ łykam Promensil. Zrobiłam badania: magnez mam 0,89 (norma 0,66-1,07). D3 mam 41,6 ng/ml, wapń 2,61 (norma do 2,5). 1. Czy w przypadku magnezu mam nadal przyjmować 1 tab. dziennie? Czy trzeba odstawić? 2. O wit. D3 pisałaś, że przy chorobach tarczycy powinno być 60-70. Czy powinnam zwiększyć dawkę? Niestety TSH wyszło ponad 6. Pewnie lekarz zwiększy dawkę euthyroxu. Przeliczyłam procentowo ft3 (28,75%) i ft4 (37,66%). Wszystko leży. Nie wiem dlaczego i co robić. Wiem, że nie analizujesz badań. Chciałabym tylko prosić o poradę w sprawie suplementów. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 19:22
1- jeśli jesz sporo orzechów nie musisz 2- nie musisz ale całą zimę bierz 2000 3- lek się nie wchłania i nie ma konwersji. Trzeba brać lek w nocy poprawić pracę jelit.
Odpowiedz
Kasia WDodano:  2 Listopad 2017 - 18:39
Wszystkiego naj naj najlepszego w dniu urodzin. Przedewszystkim dużo zdrowia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Listopad 2017 - 19:18
Dziękuję kochana ;)
Odpowiedz
DominikaDodano:  2 Listopad 2017 - 19:53
Ojej, że Ty masz chęć odpowiadać na te wszystkie pytania w urodziny, podziwiam :) Życzę Ci samych sukcesów życiowych, dużo dużo zdrowia dla Ciebie i rodziny, pięknej pogody, samych świetnych wyników na studiach i spełnienia wszystkich marzeń :) Wszystkiego dobrego!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Listopad 2017 - 8:49
Dziękuję. Jeszcze chora jestem do tego a w weekend mam zjazd na uczelni ;)
Odpowiedz
GosiaDodano:  2 Listopad 2017 - 20:17
Małgosiu!!! WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO z okazji urodzin, życzy wierna czytelniczka, pozdrawiam cieplutko.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Listopad 2017 - 8:49
Dziękuję ślicznie kochana.
Odpowiedz
kateDodano:  2 Listopad 2017 - 20:51
Małgosiu co obecnie studiujesz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Listopad 2017 - 8:46
Moja wiedza opiera się na 20 latach czytania książek, kilku kursach z dietetyki, konferencjach, szkoleniach. Mam kurs który zdałam na 5 i który daje mi prawo wykonywania zawodu. Są jednak osoby dla których to papier, a nie to co w głowie ma znaczenie. Studiuję więc dietetykę po to aby nikt nie kwestionował wiedzy którą posiadam. Zostało mi jeszcze 2 lata studiów.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Listopad 2017 - 8:48
Dodam jeszcze że endokrynologii którą znam i czytam bo sama mam niedoczynność tarczycy nie ma na dietetyce. Ogromu materiału który znam z książek, szkoleń, konferencji nie ma w programie studiów.
AlaDodano:  3 Listopad 2017 - 9:15
Twój blog uzależnia (w pozytywnym znaczeniu). Dzięki Tobie wiem rzeczy, o których nie wspominają lekarze, nawet jeśli powinni. I chcę tę wiedzę dalej pogłębiać od Ciebie. Jesteś przykładem, że i bez papierka można mieć o czymś pojęcie, jeśli jest to pasją. =)
Odpowiedz
AaaaDodano:  2 Listopad 2017 - 21:34
Gosiu,jaka jest cena kontynuacji diety
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Listopad 2017 - 8:42
Proszę o kontakt za pomocą skrzynki kontaktowej.
Odpowiedz
Iwona Dodano:  2 Listopad 2017 - 22:57
Danie wyglada oblednie. Dziekuje Gosiu ze jestes i wszystkiego wymarzonego w Dniu Urodzin 😊😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Listopad 2017 - 8:41
Iwonko dziękuję bardzo ;)
Odpowiedz
ADodano:  3 Listopad 2017 - 8:48
Malgosiu, nie na temat ale mam pilne pytanie.. syn 5lat ma ogromne zaparcia po witaminie D w kroplach i kapsulkach, wiec lekarka stwierdzila ze nie trzeba podawac(?) Jak wszedzie pisze ze trzeba od pazdz do marca:-/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Listopad 2017 - 8:51
Hm. W kapsułkach to można by zrozumieć ale że w kropelkach. Pytanie jaki ma poziom i czy można nie podawać skoro taki objaw.
ADodano:  3 Listopad 2017 - 10:26
Pod koniec wrzesnia wyszlo mu 35 czegos tam a od 30 jest ze w normie, syn czesto byl zmeczony, bolaly go nogi, a po ok miesiacu gdy zazywal witamine D bylo lepiej jakby od tego bo nic innego nie zmienione. Zrobie przerwe i sprobuje jeszcze raz kropelki moze?
Odpowiedz
MirkaDodano:  3 Listopad 2017 - 13:03
Nie znam tek pastyTom ka, jak jest w smaku. Dopytuję, ponieważ nie mogę używać bardzo ostrych przypraw. Jeśli jest ostra to czym można ją zastąpić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  3 Listopad 2017 - 13:27
To zależy ile dasz. Mała ilość podbije smak. Duża nada ostrości i pikanterii.
OkruszekDodano:  3 Listopad 2017 - 22:45
Małgosiu, danie mefa...Myślisz, że będzi można do nuego dodać zimą zamrożoną dynię
Odpowiedz
KarolinaDodano:  4 Listopad 2017 - 1:08
Małgosiu, ile to gram makaronu? Bo chciałam użyć innego niż muszelki :) Dziękuję i pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Listopad 2017 - 8:16
ok. 150 gramów
Odpowiedz
LenaDodano:  4 Listopad 2017 - 10:36
Niestety nie udało mi się tej pasty tajskiej kupić. Nie wiem czym zastąpić.
Odpowiedz
EmiliaDodano:  4 Listopad 2017 - 15:41
Zrobiłam! Upieczoną wcześniej dynie wyciągnęłam z zamrażarki więc robienie obiadu zajęło naprawdę chwilę :) zapiekanka jest pyszna, moje, ostatnio wybredne, dziecko tez się zajadalo. Polecam!
Odpowiedz
WikiDodano:  5 Listopad 2017 - 14:02
A jaka pastę Tom Ka polecasz?
Odpowiedz
KGDodano:  17 Listopad 2017 - 10:19
Planuję zrobić w weekend, bo to moje smaki. Nie chce mi się bawić z muszelkami, a ostatnio trafiam na jakieś takie, co się rozpadają. Mogę zrobić to jako makaronową zapiekankę? Podgotowany makaron ułożę w naczyniu, na to farsz, zaleję sosem i do piekarnika?
Odpowiedz
MałgośDodano:  17 Listopad 2017 - 12:12
Małgosiu wczoraj chciałam kupić House of Asia Tom Kha Pasta (akurat jest w biedronce) a tam taki skład: galangal, cukier, trawa cytrynowa 16%, sól, woda, kokos 5%, olej sojowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy Trochę przeraża mnie ten wzmacniacz smaku. A ty jakiej firmy masz Tom Kha?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Listopad 2017 - 13:26
Ja mam oryginalną z Tajlandii, ale ten Twój nie jest zły. Jest i galangal i trawa. Myślę że na ten wzmacniacz można raz na jakiś czas przymknąć oko.
Odpowiedz
KrystynaDodano:  18 Listopad 2017 - 1:06
Wow Malgosiu niesamowity blog,niedawno dostalam adres od kolezanki:-) Mam na razie pytanie odnosnie tego przepisu jakie pesto trzeba zastosowac bo w skladzie produktow nie ma? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Listopad 2017 - 8:44
Na blogu znajdziesz przepis na pesto.
Odpowiedz
AgaDodano:  18 Listopad 2017 - 13:46
Pyszne . Wspaniałe . Mega dobre danie . Trochę pracochłonne ale warto . Polecam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Listopad 2017 - 8:42
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
KrystynaDodano:  18 Listopad 2017 - 21:32
Małgosiu przepis rewelacyjny,nie udało mi sie kupic w moim grajdole polecanej firmy ale kupiłam innej i zrobiłam (córka zrobiła:) mam reke w gipsie ) jako nie nadziewane,smak rewelacyjny,siedze i czytam czytam ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU
Porady
Kwas chlorogenowy. Czy pomoże Ci w redukcji masy ciała jeśli masz cukrzycę, insulinooporność i niedoczynność tarczycy?
Wartości odżywcze gęsiny i gęsiego smalcu. Czy można go traktować na równi z oliwą z oliwek?
Cukier kokosowy. Czy fascynacja nim jest uzasadniona?
Inulina. Co to za substancja i na jakiej zasadzie działa? Dlaczego warto ją poznać jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, niedoczynność tarczycy i/lub jesteś na diecie redukcynej?
Masło klarowane (Ghee) na diecie bezmlecznej! Można czy nie można? Jak zrobić je samemu w domu?
Zespół jelita drażliwego (IBS – zaparcia spastyczne) – „dlaczego szkodzi mi zdrowa dieta, a łagodzi dolegliwości to czego jeść nie powinnam”?
Trądzik u młodzieży. Psychosomatyka, przyczyny, dieta. Jak pomóc młodemu człowiekowi?
Ile jesteś w stanie zrobić dla świata w którym żyjesz? Jak chronisz się przed zanieczyszczeniami którym nie jesteś w stanie zapobiec? Wypróbuj mój przepis na[...]
Płatki drożdżowe nieaktywne. Czym są? Czy ich właściwości prozdrowotne są takie same jak drożdży piekarskich czy piwowarskich?Przepis na pesto!
Immunostymulujące działanie witaminy D3. Kiedy warto połączyć ją z witaminą K2 i dlaczego nie zawsze.
Mleko roślinne, czy może napój roślinny? Jak kupić dobry produkt? Jak nie dać sobie wcisnąć bubla? Które polecam?
Zasady mrożenia produktów spożywczych o których musisz wiedzieć. Co warto zamrozić jesienią, aby przyniosło wartość zimą?