Conchiglioni zapiekane z warzywami pod beszamelem

Danie które przygotujesz kilka godzin wcześniej, aby w decydującym momencie włożyć je do piekarnika i upiec. Idealne na kolację ze znajomymi kiedy to robimy je na przykład w południe, trzymamy w lodówce, sprzątamy pięknie kuchnię, szykujemy stół, a jak przyjdą goście ciach zapiekanka do piekarnika, winko na stół i gotowe.
I wtedy wszyscy WOW!, kiedy Ty to przygotowałaś 😉
Danie będzie dla Was zaskoczeniem z uwagi na połączenie nieoczywistego smaku beszamelu ze smakiem warzyw. Jedząc oddzielnie tego efektu nie ma, jedząc razem jest 😉 Taki myk 😉
Kochani w tym daniu conchiglioni czyli makaronu muszelek nie gotujemy! One pieką się w sosie. To znacznie obniża indeks glikemiczny całego dania.
Koniecznie wypróbujcie, nie będziecie żałować 😉

Kaloryczność:
Porcja zapiekanki ma ok. 350 kcal

Składniki na 6 porcji (moje naczynie do zapiekania ma 30×20 cm):

  • 3 małe papryki
  • 2 malutkie bakłażany lub jeden duży
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • łyżka oleju
  • 800 gramów pomidorów krojonych bez skóry i gniazd nasiennych (można użyć z puszki)
  • sól
  • czarny pieprz
  • masło do wysmarowania formy
  • opcjonalnie: 100 gramów sera z niebieską pleśnią
  • 150 gramów muszelek Conchiglioni 

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • mleko – ilość do uzyskania kremowej konsystencji – ok. 600 ml
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • płaska łyżka curry
  • sól
  • płaska łyżka pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy aż papryką straci połową objętości. Ma się lekko przyrumienić co nada jej przyjemnej,mocno wyczuwalnej słodyczy. Do warzyw dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojonego w kawałki bakłażana, sól, pieprz i pomidory. Dusimy chwilę. 
  2. W oddzielnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, zasmażamy i powoli wlewamy zimne mleko cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy. Mieszamy do zgęstnienia i uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji gęstej śmietany.
  3. Do naczynia wysmarowanego masłem wkładamy surowe muszelki conchiglioni. Na nie wlewamy warzywa z pomidorami. Całość zalewamy sosem bezsamelowym i dekorujemy kawałkami sera blue.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

 

116 komentarzy

Kasia WDodano:  20 Październik 2017 - 8:55
czy makaronu dajemy cała paczkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:08
150 gramów na 6 porcji
Odpowiedz
EwaDodano:  20 Październik 2017 - 8:55
Gosiu mam pytanie do Ciebie nietypowe. Ten blog i zdrowe odżywianie, doradzanie ludziom jest Twoja pasją. Jak odnaleźć własną pasję? I czy warto dla pasji rzucić pracę na etacie i założyć własną działalność? Poproszę o odpowiedź gdyż zmagam się z takimi wątpliwościami.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:17
Ewa warto. Nie doradzę Ci jak odnaleźć własną pasję bo ja ją miałam od zawsze więc nie wiem jak się jej szuka, ale warto walczyć o to by robić w życiu to co się kocha. Życie mamy tylko jedno. Dubla nie będzie. Ja czasem pracuję po 12 godzin ale jak pacjent mi mówi jak mu pomogłam to chce mi się żyć i nie czuję tego zmęczenia. Czuję ogromną radość. Właśnie zaczęłam kolejne studia. Znajomi się pytają po co? Mało Ci roboty? Chce Ci się? A ja lubię się uczyć, chcę jeszcze lepiej robić to co robię. Lubię stawiać sobie cele i je realizować. Warto walczyć o siebie i zachęcam Cie do tego Ewa całym sercem.
ADodano:  20 Październik 2017 - 11:32
Małgosiu jakie studia?
Też Małgosia Dodano:  20 Październik 2017 - 11:36
Małgosiu, czy mogłabyś zdradzić, jaki kierunek studiów wybrałaś?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 11:45
;) nie zdradzę bo mnie będziecie śledzić
Też Małgosia Dodano:  20 Październik 2017 - 13:14
Bez przesady, zwykła ciekawość i tyle, pozdrawiam serdecznie
ADodano:  20 Październik 2017 - 13:31
To przynajmniej podaj jaki kierunek :)
Odpowiedz
AnnaDodano:  20 Październik 2017 - 8:56
Małgosiu jestem po ataku kolki żółciowej, czeka mnie operacja usunięcia woreczka żółciowego, proszę powiedz jak powinnam się na obecną chwilę odżywiać, czy bardzo ograniczyć tłuszcz w diecie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:23
Aniu powinnaś ograniczyć mocno tłuszcze i jeść lekkostrawnie. Podstawą przed i po operacji są zupy w stylu krupniku, najlepiej na kaszy jaglanej. Takie zupy są syte ale lekkostrawne.
AnnaDodano:  20 Październik 2017 - 10:35
Dziękuję kochana 😃 a czy 25% tłuszczy w diecie to jest odpowiednia ilość czy za duża przy tym schorzeniu? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 15:25
15 %
BeaDodano:  24 Październik 2017 - 14:33
Aniu, Poczytaj o metodach oczyszczenia pęcherzyka z kamieni. Naprawdę jest to do zrobienia,oczywiście lekarze są innego zdania, ale jest jeszcze medycyna niekonwencjonalna ;) Dla mnie jest już za późno, dopiero niedawno dowiedziałam się, że można pęcherzyk uratować. Jego rola w procesie trawienia jest niebagatelna ! Gdybym wiedziała,to co dziś, to nie zdecydowałabym się na wycięcie. Miałam ataki kilka razy w tygodniu, za każdym razem karetka...udało mi się je wyciszyć, ale wtedy też mi mówiono że nie ma innego rozwiązania. Czasu nie cofnę...ale czuję, że trawienie nie przebiega jak powinno. Z kilku produktów musiałam w ogóle zrezygnować (nie są to tłuszcze), bo to mniej uciążliwe niż później ich trawienie. Są badania i kolejne w toku nad zależnością między usuniętym pęcherzykiem, a problemami ze stawami od pasa w dół. Osobiście znam 4 takie osoby...ja jestem kolejną - jako pacjent biorę w jednych z takich naukowych badań udział...
Odpowiedz
barbara k.Dodano:  20 Październik 2017 - 8:57
Dzień dobry, czy jeśli zamiast jednego słodkiego dnia w tygodniu zrobiłam sobie dwa (nie jestem na redukcji i jestem zdrowa, chcę tylko utrzymywać wagę), to jest to wielki grzech? ;) ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:08
Jeśli nie jesteś na redukcji i nie jesteś kanapowcem to nie ma powodów do obaw ;) Pod warunkiem że nie zjadłaś litra lodów ;)
Odpowiedz
Asialilijka1Dodano:  20 Październik 2017 - 8:58
Małgosiu, wygląda obłędnie! Lubię kluchy więc pewnie wpisze się w mój gust. Jakiej wielkości miałaś naczynie? No i zdradź proszę - jaka jest kaloryczność. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 9:24
20x30 cm, kaloryczność ok. 350 kcal na porcję
Odpowiedz
Kasia WDodano:  20 Październik 2017 - 9:01
czy jedząc z tych gotowych jadłospisów mogę zamienić którąś kolację na ta pysznie wyglądającą zapiekankę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 9:23
Oczywiście. Jadłospisy z bloga nie są dietą redukcyjną więc można je łączyć z posiłkami z bloga.
Odpowiedz
mmDodano:  20 Październik 2017 - 9:03
ile kcal ma porcja?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 9:08
Ok. 350 kcal
Odpowiedz
Kaszmir88Dodano:  20 Październik 2017 - 9:06
jedno pytanie: można przy IO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 9:09
Tak ale pomiń ser i nałóż sobie więcej warzyw niż makaronu.
Odpowiedz
DorotaDodano:  20 Październik 2017 - 9:12
Witaj Małgosiu, wygląda przepięknie i zapewne smakuje wybornie. Dziękuję. Ale, czy będąc na redukcji można sobie pozwolić na odrobinę takiej rozkoszy.?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:23
Tak.
Odpowiedz
AgaDodano:  20 Październik 2017 - 9:16
Małgosiu ale mi smaku narobiłaś. Mam insulinooporność to chyba nie dla mnie. Prawda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:07
Zjedz i poćwicz potem. ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  20 Październik 2017 - 9:21
Czy do beszamelu można użyć mleka roslinnego? Gdy nie mozna nabiału? Przepis wygląda smakowicie, tylko czy zamiennik mu nie zaszkodzi ...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:06
Tak, oczywiście. Mleko roślinne jak najbardziej.
Odpowiedz
mmDodano:  20 Październik 2017 - 9:22
ile kcal ma porcja?
Odpowiedz
AsiaDodano:  20 Październik 2017 - 9:37
Małgosiu, od jakiego wieku można wykonywać testy na nietolerancje pokarmowe? Chodzi mi o dostępny u Ciebie Food Detective.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:25
Od roku.
Odpowiedz
KrysiaDodano:  20 Październik 2017 - 9:48
Witam, czyli bez pieca się nie uda?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:25
Oj nie kochana. Niestety :(
Odpowiedz
mmDodano:  20 Październik 2017 - 10:08
ile kcal ma porcja?
D.Dodano:  20 Październik 2017 - 12:08
Jest napisane nad zdjęciem.
Odpowiedz
The CrowDodano:  20 Październik 2017 - 10:12
o rajuśku jak to mega apetycznie wygląda, pociekło mi...
Odpowiedz
OlaDodano:  20 Październik 2017 - 10:13
Na pewno wypróbuje! Świetny pomysł:) Proszę o więcej takich, które można przygotować wcześniej, a później tylko wstawić do piekarnika:) Jakim serem mogę zastąpić ser z niebieską pleśnią ? Koniecznie chciałbym to zrobić serem, ale niekoniecznie tym:(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:26
Olu spróbuj z parmezanem lub mozzarella.
Odpowiedz
ADodano:  20 Październik 2017 - 10:18
Czy bakłażan trzeba posolic przed dodaniem aby stracił goryczkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:24
Takiego małego nie trzeba.
Odpowiedz
kamilaDodano:  20 Październik 2017 - 10:25
Małgosiu chciałabym dodać do tego dania płatki drożdzowe zamiast sera. Myślisz, że \"odnajdą\" się w tym przepisie? Jesli tak, to w którym momencie najleiej je dodać, na końcu jako posypkę? Z góry dziękuję za odp.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 10:27
Tak, jak najbardziej. Płatki zapiecz tak samo ja ser.
Odpowiedz
weronikaDodano:  20 Październik 2017 - 10:45
Małgosiu, moja przyjaciółka niedawno miała operację usunięcia guza z jelita grubego(guz złośliwy), udało się i jest bez stomii. Powiedz proszę, czy powinna mieć jakąś dietę-wiadomo, że w okresie rekonwalescencji tak-to powinna być dieta lekkostrawna, tak?-a co dalej? Czy już teraz zawsze, w jakiś szczególny sposób powinna jeść na co dzień? Są jakieś produkty, które mogą pomagać, coś co może szkodzić. Proszę o jakieś podpowiedzi
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 15:24
Powinna zapobiegać powstawaniu guzów w przyszłości czyli zapobiegać zaparciom, jeść dużo błonnika.
Odpowiedz
aniaDodano:  20 Październik 2017 - 10:59
Małgosiu, może być cukinia zamiast bakłażana?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 11:45
tak
Odpowiedz
aniaDodano:  20 Październik 2017 - 11:02
Małgosiu, może być cukinia zamiast bakłażana?
Odpowiedz
mmDodano:  20 Październik 2017 - 11:28
ile kcal ma porcja?
gabiDodano:  23 Październik 2017 - 10:06
Pytasz trzeci raz, a nie mogłas zajrzeć w komentarze, tam Gosia chyba ze dwa razy odpowiedziała.....
Odpowiedz
mmDodano:  20 Październik 2017 - 11:31
Czy można zastąpić czymś pomidory? Bądź po prostu z nich zrezygnować?
Odpowiedz
Izabela GalatiDodano:  20 Październik 2017 - 11:33
rewelacja, mam wszystkie skladniki,jutro robie .Pozdrawiam Malgosiu, chcialam dodac, ze sie trzymam i za mna 10,5 kg .Dziekuje
Odpowiedz
czytelniczka Dodano:  20 Październik 2017 - 12:04
Gosiu , dzięki za kolejny pomysł na obiad. Ja czerpię inspiracje od Ciebie, skąd Ty czerpiesz pomysły? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 15:23
Z głowy. Ogromną inspiracją jest dla mnie targ. Idę tam, widzę tę ferię barw, upatrzę sobie jakiś składnik i myślę co by tu do niego dobrać. Inspirują mnie też kuchnie świata, fajne restauracje, lubię programy kulinarne o kuchniach świata, bazarach w odległych zakątkach świata, egzotycznych miejscach. To inspiruje mnie bardzo.
Odpowiedz
JesionekDodano:  20 Październik 2017 - 13:13
Pani Małgosiu, dzięki Pani poradom i blogowi , postanowiłam porobic sobie roznego rodzaju badania. TSH wyszło mi 1,85, FT3 3,50, a FT4 1,53 - czy to są wyniki dobre? Insulina 9,84, a po 2 godzinach po obciązeniu glukozą 46,51. Czyli jak się orientuje to juz insulinooporność? Bardzo prosze o odp
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 15:28
Tarczyca super.FT4 73.56% , FT3 63.16% cudo, pozazdrościć. Jeśli chodzi o insulinę to po obciążeniu powinna wrócić do pozycji jednocyfrowej. Wystarczą małe zmiany w diecie i wszystko się wyreguluje. Proszę zwracać uwagę na indeks glikemiczny diety, niech połowę talerza zawsze stanowią warzywa.
Odpowiedz
zuziaDodano:  20 Październik 2017 - 13:30
Witam Pani Małgosiu:) Ja mam pytanie dotyczące przedszkola, a konkretnie temperatury powietrza jaka powinna w nim panować. Moje dzieci poszły od września do przedszkola, dotąd nie chorowały, a teraz mamy jeż pierwszą infekcje za sobą. Temperatura jak jest w przedszkolu to 25-26, uważam że to za wysoka.Jakie jest Pani zdanie na temat odpowiedniej temperatury dla dzieci? Czy jest post na ten temat? Dziękuję pięknie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 15:19
Oj nie wiem. Wiem że nie niższa niż 18 ale w górę nie wiem.
Odpowiedz
Ania K.Dodano:  20 Październik 2017 - 14:04
Małgosiu a moga być przetarte pomidory (passata w szklanej butelce) zamiast tych krojonych z puszki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 15:17
Tak, jak najbardziej.
Odpowiedz
Kasia Dodano:  20 Październik 2017 - 14:33
Małgosiu, przepis prezentuje się mega smacznie. Czy planujesz jakiś post o żywieniu dla młodej mamy?tyle jest sprzeczności w internecie ze Twój głos bardzo by mi pomógł:-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Październik 2017 - 15:16
Kasiu tak.
MartaDodano:  20 Październik 2017 - 22:46
Kiedy? Ja też czekam i czekam... I post o jodzie...
Odpowiedz
KarolinaDodano:  20 Październik 2017 - 17:46
Dzień dobry pani Małgosiu. Ja dzisiaj bez pytań i próśb o poradę - Chciałabym jedynie podziękować, gdyż nie raz pod postem proszę o jakąś podpowiedź bądź opinie i zawsze dostaję profejsonalną ale i zwyczajnie szczerą i ludzką odpowiedź! Jest pani niezastapiąno w tym co robi, bardzo cenie sobie pani posty jak i odpowiedzi w komentarzach (czytam wszystkie). Jest pani inspiracją ale też trochę takim przyjacielem po drugiej stronie monitora, do którego można się zgłosić z wątpliwościami :) Dziękuje z całego serca za to co pani dla nas wszystkich robi! A przepisy takie jak ten jadam na co dzień - nie raz zainspiruje mnie warzywo, obejrzany program lub jak w tym przypadku - przepis od pani :) Pozdrawiam Serdecznie - stała czytelnika od dobrych kilku lat ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:51
Kochana jak mi miło ;) Bardzo Ci dziękuję i ściska mocno ;)
Odpowiedz
Paulina Dodano:  20 Październik 2017 - 18:43
Pani Małgorzosiu czy to danie wyjdzie w Multicookerze, zamiast w piekarniku? Piekarnik mi nie działa, a chciałabym to zrobić jutro na obiad 🍽 Dziękuję za to, że Pani jest!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:51
Oj nie bardzo ale spróbuj.
Odpowiedz
Kasia WDodano:  20 Październik 2017 - 20:35
Gosiu od miesiąca zwiększyłam sobie kaloryczność z 1500 na 1600.wcześniej do obiadu jadłam 50 gr np. ryżu kaszy-tak jak w tych gotowych jadłospisach czy teraz mam zwiększyć do 60 gr czy zostawić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:54
Zostaw te 50 gramów.
Odpowiedz
JustynaDodano:  20 Październik 2017 - 23:47
Czy można użyć innej mąki niż orkiszowej? Jeśli tak to jakiej np? Pozdrawiam i dzięki za super inspirację. Uwielbiam dania z makaronem :)))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:53
tak, dowolnej
Odpowiedz
Anna P.Dodano:  21 Październik 2017 - 11:11
wygląda bosko... jak na to patrzę to marzę żebyś mi coś takiego dała przy kontynuacji :)
Odpowiedz
BeataDodano:  21 Październik 2017 - 17:10
Jak znaleźć swoja pasję? Mnie to przekonuje :) Może komus sie jeszcze przyda ;) https://www.youtube.com/watch?v=Qk3AZDuhM-4
Odpowiedz
AniaDodano:  21 Październik 2017 - 17:17
Małgosiu czy mąkę orkiszową mozna zastąpic jaką bezglutenową?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:48
tak
Odpowiedz
GosiaDodano:  21 Październik 2017 - 18:33
Małgosiu, mam obawy czy ten makaron napewno będzie miękki!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:48
Gosia. Czy Tobie się wydaje że ja bym wrzuciła na bloga przepis którego nie jestem pewna i który robię pierwszy raz? ;) Pozdrawiam ;)
Odpowiedz
UlaDodano:  21 Październik 2017 - 19:55
Kolejne danie z Twojego przepisu zrobione! Pycha - wszystkim smakowało a do tego bardzo łatwo się robiło :)
Odpowiedz
IwonaDodano:  21 Październik 2017 - 22:18
Jestes niesamowita!poezja smakow i kolorow 😊polecam bardzo smaczne 😉
Odpowiedz
Justac85@gmail.com Dodano:  21 Październik 2017 - 22:27
Super przepis! Śledzę od dawna TWOJEGO bloga. Wciągnęłaś mnie w świat zdrowszego patrzenia na to co jemy, niestety jeszcze domownicy nie do końca się wciagneli że mną. Próbuję ograniczyć mieso sobie i domownikom. Stąd moje pytanie, czy można zastąpić czymś paprykę, mam wątpliwości czy przejdzie...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:46
np. Cukinią.
Odpowiedz
EwaDodano:  22 Październik 2017 - 5:46
Malgosiu, czy majac anemie moge pic zielona herbate i czystek? Lubie je, ale nie wiem, czy jeszcze nie pogorsza sprawy... Ewa
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:45
Możesz.
Odpowiedz
MonikaDodano:  22 Październik 2017 - 8:22
Gosiu czytałam Twój post z 2014r o cellulicie, jednak poszukuje jeszcze jakiś metod walki z nim, gdyż w połączeniu z naczynkami/żylakami i zwiotczałą skórą walka wydaje sie być przegrana. Może masz jakieś nowe pomysły lub nową wiedzę w tym temacie? Pozdrawiam gorąco. Dzięki Tobie już schudłam 5 kg, 15 jeszcze przede mną. Pozdrawiam.
Odpowiedz
JoannaDodano:  22 Październik 2017 - 12:18
Gosiu a czy temu makaron można zastąpić innym?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:45
Tak.
Odpowiedz
Kasia Dodano:  22 Październik 2017 - 14:29
Czy na pewno w beszamelu chodzi o łyżkę przypraw czy może jednak łyżeczkę, bo od tych przypraw beszamel jest ciemny, mi taki wyszedl. Danie jest bardzo smaczne
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:45
Tak ma być.
Odpowiedz
AlaDodano:  22 Październik 2017 - 17:42
Dziś zrobiłam na obiad i muszę przyznać, że to jeden z lepszych makaronów z warzywami jakie ostatnio jadłam :) aż z mężem nie odmówiliśmy sobie dokładki :) jedynie zmieniłam bakłażan na cukinię oraz nie miałam papryki. Cieszę się, że są takie miejsca w internecie jak Twój blog, pokazujesz, że można smacznie, zdrowo i niedrogo jeść. Niby proste składniki, a smaki super wychodzą:) dziękuję za Twoją pracę :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:45
Alicjo bardzo się cieszę że danie smakowało ;)
Odpowiedz
AgataDodano:  23 Październik 2017 - 7:39
Gosiu,codziennie pije koktajl owocowo warzywny na śniadanie i do tego jem 2 kanapki.Powiedz, jak prawidłowo powinnam to zjadać? pic koktal przed kanapkami czy po ich zjedzeniu?pytam bo naczytałam sie ostatnio ze podczas posiłku nie powinno się pic i dałam sobie sprawę ze chyba źle robię tak jedząc...Pozdrawiam:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 8:43
Możesz pic razem. Koktajl ma gęstą konsystencję.
Odpowiedz
DorotaDodano:  23 Październik 2017 - 10:44
Gosiu, mam dwa pytania do przepisu. 1. Czy nada się do tego makaron canelloni lub płaty lazani? Czy to będzie miało sens? 2. Czy te 800 gr pomidorów ma być już bez gniazd czy przed obróbką? I mam jeszcze dwa pytania extra 😉 1. Wymień posiłek obiadowy z tego bloga, który jest według Ciebie najbardziej odżywczą petardą. 2. Wymień Twój ulubiony posiłek obiadowy 😊 Pozdrawiam Cię serdecznie Dorota
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Październik 2017 - 12:28
1- spróbuj 2- bez gniazd Oj mnóstwo mam posiłków które lubię ;)
Odpowiedz
IwonaDodano:  23 Październik 2017 - 14:19
Małgosiu, mój teść od kilku lat nie przespał żadnej nocy więcej niż 3-5 godzin, czasami zdarza się, że nie może w ogóle usnąć. Potem co kilka godzin zasypia na 15 minut. Co byś zaleciła? Wysłałam go na podstawowe badania krwii i lekarz stwierdził, że wszystko jest w normie. Co może być powodem, i co robić? Z góry dziękuję.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Październik 2017 - 8:53
Różne są przyczyny bezsenności. Trzeba zbadać czy nie ma za wysokiego kortyzolu na wieczór, albo zaburzeń wydzielania melatoniny. Przede wszystkim potrzebny jest wywiad z pacjentem aby zadać pytania które naprowadzą na przyczynę.
Odpowiedz
MDodano:  23 Październik 2017 - 14:48
Gosiu co zamiast gałki muszkatołowej, bo akurat jej tylko mi brakuje...?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Październik 2017 - 8:44
Bez gałki to już nie będzie to danie. Proszę poczekać z przygotowaniem do czasu zakupu gałki. Gałki lepiej tu nie pomijać.
GosiaDodano:  26 Październik 2017 - 15:02
A ja zrobiłam bez gałki, bo nie lubię i było pyyyyyszne:)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU
Porady
Kwas chlorogenowy. Czy pomoże Ci w redukcji masy ciała jeśli masz cukrzycę, insulinooporność i niedoczynność tarczycy?
Wartości odżywcze gęsiny i gęsiego smalcu. Czy można go traktować na równi z oliwą z oliwek?
Cukier kokosowy. Czy fascynacja nim jest uzasadniona?
Inulina. Co to za substancja i na jakiej zasadzie działa? Dlaczego warto ją poznać jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, niedoczynność tarczycy i/lub jesteś na diecie redukcynej?
Masło klarowane (Ghee) na diecie bezmlecznej! Można czy nie można? Jak zrobić je samemu w domu?
Zespół jelita drażliwego (IBS – zaparcia spastyczne) – „dlaczego szkodzi mi zdrowa dieta, a łagodzi dolegliwości to czego jeść nie powinnam”?
Trądzik u młodzieży. Psychosomatyka, przyczyny, dieta. Jak pomóc młodemu człowiekowi?
Ile jesteś w stanie zrobić dla świata w którym żyjesz? Jak chronisz się przed zanieczyszczeniami którym nie jesteś w stanie zapobiec? Wypróbuj mój przepis na[...]
Płatki drożdżowe nieaktywne. Czym są? Czy ich właściwości prozdrowotne są takie same jak drożdży piekarskich czy piwowarskich?Przepis na pesto!
Immunostymulujące działanie witaminy D3. Kiedy warto połączyć ją z witaminą K2 i dlaczego nie zawsze.
Mleko roślinne, czy może napój roślinny? Jak kupić dobry produkt? Jak nie dać sobie wcisnąć bubla? Które polecam?
Zasady mrożenia produktów spożywczych o których musisz wiedzieć. Co warto zamrozić jesienią, aby przyniosło wartość zimą?