Cukier kokosowy. Czy fascynacja nim jest uzasadniona?

Temat cukru to temat trudny. Wraca jak bumerang. Z obserwacji moich pacjentów mogę śmiało powiedzieć, że jest z tym duży problem, a to dlatego, że jest to substancja która mocno uzależnia. Badania przeprowadzone na szczurach dowodzą, że bardziej niż narkotyki. Nasz mózg lubi słodki smak, i będzie się go domagał. Lubimy słodką herbatę, słodkie małe co nieco do słodzonej kawki, popołudniowego batonika czy cukiereczka na poprawę nastroju po ciężkim dniu pracy. Doskonale zdają sobie z tego sprawę także producenci żywności dlatego do wielu gotowych produktów spożywczych dosypują cukier, aby bardziej nam smakowały.
Statystyczny Polak zjada 42 kilogramy (dane GUS za 2016 rok) cukru na osobę (średnia europejska to 39 kilogramów) co daje 3,5 kilograma cukru miesięcznie. Biorąc pod uwagę iż my w domu na cztery osoby zużywamy pół kilograma cukru na 2- 3 miesiące, to ktoś zjada prawie w całości moją porcję, czyli prawie 7 kilo na miesiąc.
To aż niewiarygodne. 
Ponieważ większe lub mniejsze lustro każdy z nas w domu ma, doskonale zdajemy sobie sprawę z konsekwencji zamiłowania do słodkiego smaku, i nie mówię tu tylko o masie ciała, ale i o cerze. Po tym jak zaczęło być głośno o mniej kalorycznych, a równie słodkich zamiennikach cukru wiele osób upatrywało w tym swojej szansy. Słodko i mniej kalorycznie? O to przecież chodzi! Ksylitom i ertyrol zdobyły gigantyczną popularność.
Czy słusznie? Czy zamiana cukru na ksylitom/erytrol w proporcji 1:1 to dobre rozwiązanie? O tym za chwilę. Dziś chcę Wam powiedzieć o innym, szturmem wkraczającym na nasz rynek (zwłaszcza w segmencie fit) zamienniku tradycyjnego cukru. Mowa o cukrze kokosowym, dobrym znajomym równie popularnego w segmencie fit oleju kokosowego. O oleju kokosowym pisałam Tu. Warto się zapoznać.

Czym jest cukier kokosowy? Jak się go pozyskuje?

Cukier kokosowy to produkty pozyskiwany z soku kwiatostanów palmy kokosowej. Łodygę kwiatostanu nacina się, podkłada naczynie i sok spływa sobie pomalutku. To proces bardzo podobny do tego w jaki sposób pozyskuje się  sok z brzozy do produkcji ksylitolu. Kolejny etap to odparowanie 80% zawartości wody w wyniku którego powstaje brązowy syrop. Z niego brązowe kryształki, lub po oczyszczeniu biały proszek.

Żeby te plusy, nie przysłoniły tych minusów

Sok z palmy kokosowej zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Aminokwasów, witamin i minerałów min. bogaty jest w potas, cynk, żelazo, miedź czy witaminę B1. Mogłabym opisać Wam teraz w jaki sposób powyższe wartości wpływają na organizm człowieka. A wpływają w sposób zasadniczy. Wówczas pomyślelibyście, WOW, nic tylko wcinać cukier kokosowy.
Jest jednak jedno ALE. 100 gramów cukru kokosowego to 381 kcal w 100 gramach. Dla porównania 100 gramów zwykłego, białego cukru to 405 kcal. Różnica nieznaczna.
A teraz na logikę. Ile kalorii ma bogaty w potas pomidor? 17 kcal w 100 gramach. A bogata w żelazo wołowina? 112 kcal w 100 gramach. A teraz spójrzcie na 381 kcal w 100 gramach cukru kokosowego.
Substancje słodzące czy substancje nadające słony smak (modna sól himalajska) to nie są produkty mające zaspokoić nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Nie po sól himalajską mamy sięgać aby zaspokoić zapotrzebowanie na cynk którego ma sporo, ani nie po cukier kokosowy dla zaspokojenia zapotrzebowania na potas czy żelazo. Nie tędy droga. Owszem cukier kokosowy za sprawą zawartej w nim inuliny (pisałam Wam o niej TU) ma niższy indeks glikemiczny (IG 35) niż cukier biały (IG 60), ale mechanizm insulinowy uruchamia tak samo jak każda inna substancja słodząca.
Jedna z moich pacjentek z cukrzycą, przeczytała na blogu jednej z trenerek (ja tego wpisu nie czytałam) że cukier kokosowy mogą bez obaw stosować osoby z cukrzycą. Przyszła do mnie z żalem że ja stosować zabroniłam. Kochani osoby z cukrzycą nie mogą stosować cukru kokosowego w proporcji 1:1. Inulina zawarta w cukrze kokosowym spowalnia wchłanianie glukozy, owszem, wszystko się zgadza, ale wprowadzamy do organizmu substancję słodzącą która podnosi nam poziom cukru i insuliny. Nie mogą jej więc spożywać cukrzycy w proporcji 1:1.  Ani cukrzycy, ani nikt tak naprawdę w tej proporcji. Jeśli chodzi o inulinę, stosujmy ją dodatkowo jako element diety cukrzycowej, a nie w towarzystwie cukru kokosowego. Inulinę będzie też zawierał ksylitom mający IG 8 i 240 kcal w 100 gramach więc jeśli już cukrzyk okazjonalnie ma coś posłodzić, to niech wybierze ksylitol, tańszy zresztą.

Zamienniki cukru

Wracając do kstlitolu, erytrolu i teraz cukru kokosowego. To nie są substancje którymi możemy i którymi powinniśmy zastąpić cukier w proporcji 1:1. Od słodkiego smaku powinniśmy się odzwyczajać. Zredukować stopniowo ilość cukru dodawanego do herbaty, kawy, czy domowych ciast. Jeśli słodzisz herbatę 2 łyżeczkami cukru, owszem, lepiej jeśli posłodzisz ją 2 łyżeczkami ksylitolu, ale najlepiej będzie jeśli zredukujesz tę ilość do płaskiej łyżeczki (na spokojnie, stopniowo). Jeśli w przepisie na tradycyjny sernik babci, masz 150 gramów cukru, daj 100 gramów ksylitolu. Twój organizm bardzo na tym zyska. Chodzi tu głównie o uruchamianie mechanizmu insulinowego, a wiecie że więcej insuliny we krwi, to więcej odłożonego tłuszczu (zachęcam do lektury tego posta).Bardzo wiele osób pyta mnie o napoje zero kalorii. Nie mają kalorii owszem, ale mechanizm insulinowy uruchamiają. Insulina się wydziela, kalorie ze zjadanego wespół z napojem posiłku, są odkładane. 

68 komentarzy

aniaDodano:  10 Listopad 2017 - 8:58
Gosiu - czyli dobrze rozumiem, że słodki smak uruchamia mechanizm insulinowy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 9:18
Tak.
MartaDodano:  10 Listopad 2017 - 22:47
Czyli jeśli widzę czekoladę z napisem bez cukru, tylko z edytorem, to przy cukrzycy i tak nie one jej jeść? A przecież są tam naklejki policz się z cukrzyca, czy coś takiego...
Odpowiedz
ankaDodano:  10 Listopad 2017 - 9:12
Swoją drogą ciekawe, że cukier działa zupełnie jak narkotyk, ale nie powoduje takich halucynacji i \"jazd\" po zażyciu chyba xD poza tym byłoby śmiesznie gdyby przestępstwem bylo posiadanie i używanie cukru, np aresztowano by dealera czekolady XDDD
SylwiaDodano:  10 Listopad 2017 - 21:05
Z moich obserwacji uważam,że własnie cukier i owszem powoduje\"jazdy\"co szczególnie jest widoczne u dzieci,które poza słodyczami i słodkimi posiłkami,napojami nie jedzą nic\"normalnego\".Także uzależnienie jest i napady np.wsciekłości,złości,agresji też są. Super artykuł.
Odpowiedz
Ange76Dodano:  10 Listopad 2017 - 9:16
Nie słyszałam o tym cukrze, bo chociaż nie jestem święta w temacie słodyczy (i nie chodzi tylko o czekoladę 70% ;)), to chwała niebiosom, przestałam słodzić lata temu. U mnie w domu 1 kg cukru do słodzenia schodzi w mniej więcej miesiąc. Do tego trzeba doliczyć słodycze, które tez się zdarzają w weekend, ale wciąż chyba nie zjadamy tych 3,5 kg cukru na osobę, czyli nasze porcje zjada jakiś inny statystyczny Polak. No i większość ciast i deserów jest już dla mnie za słodka po tych latach nie słodzenia.
AleksandraDodano:  10 Listopad 2017 - 10:27
Prawdopodobnie w statystykach ujęty jest cukier z innych produktów, oprócz słodyczy. Będą to produkty gotowe np. ketchup, musztarda, pasztety, zupy gotowe do spożycia, dania w kubkach do zalewania itp. To o tych produktach Gosia pisze, gdy wspomina, że przemysł spożywczy wpędza nas w jedzenie (w tym na słodko)korzystając z naszych upodobań do określonych smaków.
Odpowiedz
aDodano:  10 Listopad 2017 - 9:26
Małgosiu, czy mogłabyś podpowiedzieć kiedy przyjmować żelazo (chela ferr z olimpu 15 mg, w ulotce jest, że po posiłku. Mam niedoczynność i biorę też wit. D, cynk, ashwagande, biotynę i selen. Staram się brać oddzielnie, ale na tym żelazie zależy mi żeby się db wchłonęło. Czy znasz jakąś określoną kolejnośc przyjmowania witamin?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 11:36
D i selen warto brać na noc. Żelazo np. rano po śniadaniu.
LekarkaDodano:  10 Listopad 2017 - 17:23
Nieprawda. Bardzo dużo substancji blokuje wchłanianie żelaza, stąd powinno się je przyjmować przed posiłkiem albo na czczo.
MagdaDodano:  10 Listopad 2017 - 17:57
Czy trzeba robic badania zanim sie zacznie brac selen i w jakich dawkach i po jakim czasie sprawdzic czy juz jest ok?
MagdalenaDodano:  10 Listopad 2017 - 20:42
Mnie dwóch różnych lekarzy zaleciło przyjmowanie żelaza na czczo.
Odpowiedz
Ange76Dodano:  10 Listopad 2017 - 9:27
Nie słyszałam o tym cukrze, bo chociaż nie jestem święta w temacie słodyczy (i nie chodzi tylko o czekoladę 70% ;)), to chwała niebiosom, przestałam słodzić lata temu. U mnie w domu 1 kg cukru do słodzenia schodzi w mniej więcej miesiąc. Do tego trzeba doliczyć słodycze, które tez się zdarzają w weekend, ale wciąż chyba nie zjadamy tych 3,5 kg cukru na osobę, czyli nasze porcje zjada jakiś inny statystyczny Polak. No i większość ciast i deserów jest już dla mnie za słodka po tych latach nie słodzenia.
Odpowiedz
BożenaDodano:  10 Listopad 2017 - 9:30
Małgosiu, a jak wygląda sprawa z cukrem trzcinowym nierafinowanym?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 11:31
Identycznie jak z białym, z tym że smak inny i wartości dodatkowo.
Odpowiedz
MaggieDodano:  10 Listopad 2017 - 9:36
Tak czy inaczej większość z nas dodaje choć pół łyżeczki tego cukru do np porannej kawusi a cukrem kokosowym slodze kawke między innymi za jego walory smakowe ...tylko wariat jest całe życie na diecie i odmawia sobie wszystkiego ...jeśli mam wybierać między bezsmakowym białym wybieram zdecydowanie kokosowy...we wszystkim trzeba umieć zachować zdrowy rozsądek😉
MmnDodano:  10 Listopad 2017 - 21:28
Też jestem tego zdania Czasem słyszę się na gorzką czekoladę, a kiedyś potrafiłam zjeść na raz nadziewaną. Teraz ograniczyłam cukru do minimum. Słodzę kawę kokosowym bo ma super smak. Ciasto jeśli robię daje i połowę cukru mniej ( piekę rzadko z raz na 1-1,5 miesiąca. Chleb pieke sana bez dodatku cukru czy miodu Jak autorka komentarza wyżej napisała- całe życie nie można być na diecie. Do tego też się organizm przyzwyczai ;)
Odpowiedz
Ange76Dodano:  10 Listopad 2017 - 9:53
Nie słyszałam o tym cukrze, bo chociaż nie jestem święta w temacie słodyczy (i nie chodzi tylko o czekoladę 70% ;)), to chwała niebiosom, przestałam słodzić lata temu. U mnie w domu 1 kg cukru do słodzenia schodzi w mniej więcej miesiąc. Do tego trzeba doliczyć słodycze, które tez się zdarzają w weekend, ale wciąż chyba nie zjadamy tych 3,5 kg cukru na osobę, czyli nasze porcje zjada jakiś inny statystyczny Polak. No i większość ciast i deserów jest już dla mnie za słodka po tych latach nie słodzenia.
Odpowiedz
AnonimDodano:  10 Listopad 2017 - 9:56
Ja w domu w ogóle nie używam cukru do niczego. Kiedyś nawet przyszli goście ,chcieli cukier do kawki i poszłam kupić ,bo nie miałam ani grama. I tak do sobie leży i leży. Skamieniał trochę. Nawet do potraw nie używam. Na szczęście mój partner też nie używa cukru. Pomyśleć ,że kiedyś sypał 3lyzeczki do herbaty. Czasem zdążą mi się coś zjeść słodkiego ,raz na dwa tygodnie i tyle. Cieszę się z tego bardzo .
Odpowiedz
KarolaDodano:  10 Listopad 2017 - 10:01
Gosiu a co sadzisz o tabletkach tyrosine,podobno wspomagają tarczycę?oczywiście oprócz diett
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 11:31
Nie mam doświadczenie a tymi tabletkami.
Odpowiedz
EwelinaDodano:  10 Listopad 2017 - 10:27
A co ze stawią ? Używam jej do slodzenia kawy .
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 11:26
Sprawdź czy masz rzeczywiście stewię, a nie słodzik (maltodekstrynę) z dodatkiem kilku procent stewii.
Odpowiedz
agnieszkaDodano:  10 Listopad 2017 - 10:37
Gosiu co sądzisz o testach food profil? czy są skuteczniejsze od food detective?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 11:25
Tak samo skuteczne.
Odpowiedz
AniaDodano:  10 Listopad 2017 - 10:41
Zgadzam sie z tym calkowicie, ze cukier uzaleznia! Ja wcinalam duzo slodkiego gdy mialam bardzo trudny Okres w zyciu, trwal on okolo roku. Jadlam tony slodyczy, przytylam 20 kg. Jednak gdy sie wszystko uspokoilo zaczelam sie interesowac zdrowym odzywianiem i aktywnym trybem zycia - trafilam na blog Gosi, i duzo sie zmienilo. Postawilam na slodycze domowej roboty, co nie znaczy ze nie pozwole sobie czasem na pysznego loda z lodziarni czy male co nieco ze sklepu:) 20 kg zeszlo w dol z nawiazka, nawet nie wiem kiedy. Do slodkiego, jesli jem raz w tygodniu mnie nie ciagnie. Najgorzej jak zjem cos slodkiego nie w niedziele, wtedy moge zaczac znow jesc codziennie. Wiec sie pilnuje, bo wiem, ze to ma sens. I czuje sie super!!!
Odpowiedz
AniaDodano:  10 Listopad 2017 - 11:08
Gosiu, a co myślisz o Erytrolu? Nie jem cukru od 3 lat, jak już to czasami domowe słodycze, do których raczej używam banany, daktyle czasami miód albo syrop z agawy/klonowy. Jak już muszę słodzić to ksylitol ale własnie ostatnio myślałam, czy nie spróbować Erytrolu :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 11:25
Erytrol to alkohol cukrowy czyli ta sama grupa co Ksylitol.
Odpowiedz
Paula Dodano:  10 Listopad 2017 - 11:15
Rozumiem cały tekst i sama nie używam cukru od dawna. Tylko z tekstu wynika, że skoro owoce są słodkie to od nich też powinna odkładać się tkanka tłuszczowa (co jak rozumiem jest złe), a owoce są zdrowe i raczej nie zdarza się tycie od nich. Mogłabyś, Małgosiu, mi wytłumaczyć jak to rozumieć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 11:24
Odsyłam do posta o fruktozie. Tam opisuję jak błonnik w owocach wpływa na przyswajanie cukru.
Odpowiedz
EdytaDodano:  10 Listopad 2017 - 11:57
Gosiu juz 2 razy probuje wysłac do ciebie mejla przychdzi wiadomsoc ze bład serwera odbiorcy czy iwesz o co chodzi?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 18:51
Nie wiem. Przychodzą maile co chwila. A na jaką skrzynkę wysyłasz?
Odpowiedz
AgulaDodano:  10 Listopad 2017 - 12:02
Małgosiu masz opinie o kurczaku babuni Farmio? Niema u nas zagrodowego tylko ten babuni i nie wiem czy warto. Dziękuję.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 18:51
Nie znam tego produktu.
Odpowiedz
AlaDodano:  10 Listopad 2017 - 12:04
Czy osoby z tradzikiem hormonalnym moga od czasu doc zasu zjesc cos z takim cukrem?
Odpowiedz
MonikaDodano:  10 Listopad 2017 - 12:55
Mam inne pytanie, wracając do ziemi okrzemkowej - czy można robić kurację biorąc metforminę (przy PCOS i IO)? Dopiero zaczęłam przyjmować ten lek.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 18:52
Tak.
Odpowiedz
jagna1989Dodano:  10 Listopad 2017 - 15:35
Czy przy tsh 0,921 µIU/ml 0,550 — 4,780 pomimo normy mogę wpaść w nadczynność? Ostatnio tsh 1,18. Biorę letrox 50, ostatnio jestem nabuzowana, serce mi bije jak oszalałe, parę razy zaslablam. Endokrynolog mówiła że jak będę się tak czuć mam letrox brać ci drugi dzień. Dopiero idę w grudniu do niej
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 18:53
Nie interpretuję wyników w komentarzach na blogu.
Odpowiedz
AaaDodano:  10 Listopad 2017 - 17:13
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
KaroDodano:  10 Listopad 2017 - 17:21
Jeśli mamy do wyboru cukier brązowy albo ksylitol albo erytrol, to który najlepiej?
D.Dodano:  10 Listopad 2017 - 19:53
Oczywiście, że ksylitol. Cukier brązowy to praktycznie to samo co biały tylko nieoczyszczony.
Odpowiedz
JudytaDodano:  10 Listopad 2017 - 18:03
Ja używam w domu sporo cukru - do peelingu ;-)
Odpowiedz
Jolanta PawłowskaDodano:  10 Listopad 2017 - 18:39
Gosiu, a ja zupełnie nie na temat. Mam niedoczynność tarczycy, po zwiększeniu dawki Euthyroxu na 50 udało mi się zbić Tsh na 2 (wynik z 31 sierpnia). W ten poniedziałek robiłam badania i Tsh wyszło 3,69. Czyli skok w ciągu 2 miesięcy. Masz może pomysł co mogło to spowodować? Czy możliwe, że dawka jest dalej za mała? Ostatnio jestem przepracowana i mam dużo stresu, czy to mogło spowodować ten wynik?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 18:53
Jest wiele czynników. Poczytaj na blogu w zakładce tarczyca o sytuacjach w wyniku których TSH rośnie.
Odpowiedz
Beata Dodano:  10 Listopad 2017 - 18:46
Pani Małgosiu, co może być przyczyną sińców pod oczami utrzymującymi się od wielu miesięcy? Czy jedzenie może mieć na to wpływ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 18:54
Odsyłam do zakładki Trochę Zdrowia/Uroda - tam jest post o skórze pod oczami.
BeataDodano:  11 Listopad 2017 - 7:44
Bardzo dziękuję! Już patrzę. Musiało mi umknąć ;)
Odpowiedz
JoannaDodano:  10 Listopad 2017 - 23:03
witam Prosze wyjasnic o co chodzi z tym ze nie mozna spozywac cukru kokosowego w proporcji 1:1 ??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Listopad 2017 - 9:23
Chodzi o to że jeśli do herbaty sypiesz 3 łyżeczki cukru, to wsypanie zamiennie 3 łyżeczek cukru kokosowego nie sprawi że herbata stanie się zdrowsza. Ilość cukru dla zdrowia, warto ograniczać.
Odpowiedz
AsiaDodano:  10 Listopad 2017 - 23:22
Gosiu czy niedobór witaminy D może blokować utratę wagi?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Listopad 2017 - 9:07
Tak ponieważ oddziałuje na tarczycę a ta w konsekwencji zwalnia metabolizm.
Odpowiedz
AgaDodano:  11 Listopad 2017 - 10:50
Gosiu, chciałabym prosić Cię o poradę w sprawie mojego syna (ma 15 lat). Wczoraj dostaliśmy skierowanie do poradni diabetologicznej z powodu podwyższonej glukozy (108-norma do 99). Krzywa cukrowa wyszła w normie. Rok wcześniej syn miał podobne wyniki więc teraz pediatra dał skierowanie do poradni. Rozumiem, że to przez złą dietę. Jakie możemy podjąć pierwsze kroki w sprawie odżywiania zanim trafimy do poradni? Możesz coś doradzić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Listopad 2017 - 9:22
Ile waży syn i ile ma wzrostu?
AgaDodano:  13 Listopad 2017 - 9:45
Ok. 180 cm i 80 kg
Odpowiedz
Dominika Dodano:  12 Listopad 2017 - 6:36
Witam Gosiu Zwracam się z ogromną prośbą.Chciałam przeprowadzić twój 6-tygodniowy ratunek dla włosów wszystkie potrzebne rzeczy już zakupione.ale nie wiem 😊 jak to wszystko przyjmować kiedy magnez kiedy biotyne witaminy spirulle aby była najlepsze wchłanienie .wieczorem pije olej rano wode z cytryną .wstaje o 5 rano .zapomniałam o pokrzywie i glutku.wielkie dzięki 😊 Miłej niedzieli.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Listopad 2017 - 9:25
Najlepiej po śniadaniu - magnez i biotynę. Spirulinę np. do koktajlu na przekąskę.
Odpowiedz
DominikaDodano:  12 Listopad 2017 - 9:02
Gosiu czy Ty planujesz kiedyś założyć taką klinikę stacjonarną i przeprowadzać wywiad z pacjentem oko w oko, a nie tylko diety on-line? :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Listopad 2017 - 9:17
Tak. Po skończeniu psychodietetyki planuję wiele spotkań stacjonarnych.
AnonimDodano:  13 Listopad 2017 - 12:05
Nie mogę się doczekać!
Odpowiedz
AlicjaDodano:  12 Listopad 2017 - 18:29
Gosiu,czy mogłabyś mi doradzić co robić?Mam łojotokowe zapalenie skóry głowy.Leczę to od roku u dermatologa bez efektu.Biorę Alpicort i Belid i tylko suche szampony, wcześniej różne wcierki i witaminy kerabione.niestety straciłam ponad połowę włosów,są bardzo cieniutkie coraz słabsze, lamią się niesamowicie i już teraz lecą z cebulkami.Mam tez tłusta skórę na czole.Czy dietą można tutaj coś pomóć?Mam 40 lat.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Listopad 2017 - 9:16
Przede wszystkim należy odstawić nabiał, cukier, słodycze, ostre przyprawy i wszystko co ma jakieś konserwanty. Żywność jaką spożywasz powinna być jak najmniej przetworzona i delikatna.
Odpowiedz
Kasia W. Dodano:  12 Listopad 2017 - 21:10
Dla mnie słodkie mogloby nie istnieć. Jedynie lody😋. Gorszy problem to słone. Moj maz bardzo duzo słodzi zwyklym cukrem 1kg kupujemy co ok. 2 tygodnie. Niby szczuply, zdrowy ale... mysle ze kiedys jego organizm sie odezwie. Narazie walcze staram sie wciskac owoce, soki swiezo wyciskane zeby nie kupowal żelkow, batonikow i okropnych gazowanych napojow i sokow bleeeeee bleee bleeee.
Odpowiedz
MarlenaDodano:  13 Listopad 2017 - 9:24
Szokujące dane na temat spożywanego cukru przez Polaków. Czytałam już Twoje wpisy na temat insuliny, ale może nie dopatrzyłam jak wygląda sprawa miodu? Nie mam cukrzycy, ale walczę z trądzikiem i zastanawiam się ew. w jakich proporcjach dziennie mogę spożywać. Z góry dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Listopad 2017 - 9:27
Małe ilości.
Odpowiedz
Figa z MiodemDodano:  13 Listopad 2017 - 12:14
Cukier to dla mnie wciąż zagadka. Oczywistym jest, że najlepiej schować go głęboko do szafki, której nigdy nie otwieramy, ale czasem kusi, żeby coś z nim powiązanego przekąsić. Zgodzę się, że najlepiej ograniczać go stopniowo, najlepiej początkowo przestawiając się na zamienniki. Ksylitol, stewia, cukier kokosowy, syrop klonowy czy daktylowy.
Odpowiedz
Dominika Dodano:  13 Listopad 2017 - 13:28
Dzięki. za odpowiedź .a co z pokrzywą glutkiem witaminą B-complex.zapomniałam napisać że przymuje lek metocard na serce
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU
Porady
Kwas chlorogenowy. Czy pomoże Ci w redukcji masy ciała jeśli masz cukrzycę, insulinooporność i niedoczynność tarczycy?
Wartości odżywcze gęsiny i gęsiego smalcu. Czy można go traktować na równi z oliwą z oliwek?
Cukier kokosowy. Czy fascynacja nim jest uzasadniona?
Inulina. Co to za substancja i na jakiej zasadzie działa? Dlaczego warto ją poznać jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, niedoczynność tarczycy i/lub jesteś na diecie redukcynej?
Masło klarowane (Ghee) na diecie bezmlecznej! Można czy nie można? Jak zrobić je samemu w domu?
Zespół jelita drażliwego (IBS – zaparcia spastyczne) – „dlaczego szkodzi mi zdrowa dieta, a łagodzi dolegliwości to czego jeść nie powinnam”?
Trądzik u młodzieży. Psychosomatyka, przyczyny, dieta. Jak pomóc młodemu człowiekowi?
Ile jesteś w stanie zrobić dla świata w którym żyjesz? Jak chronisz się przed zanieczyszczeniami którym nie jesteś w stanie zapobiec? Wypróbuj mój przepis na[...]
Płatki drożdżowe nieaktywne. Czym są? Czy ich właściwości prozdrowotne są takie same jak drożdży piekarskich czy piwowarskich?Przepis na pesto!
Immunostymulujące działanie witaminy D3. Kiedy warto połączyć ją z witaminą K2 i dlaczego nie zawsze.
Mleko roślinne, czy może napój roślinny? Jak kupić dobry produkt? Jak nie dać sobie wcisnąć bubla? Które polecam?
Zasady mrożenia produktów spożywczych o których musisz wiedzieć. Co warto zamrozić jesienią, aby przyniosło wartość zimą?