Cukinia faszerowana na sposób śródziemnomorski! Obłędna!

Wegetariańska faszerowana cukinia to moja propozycja na szybki, wegetariański obiad. Zarówno farsz jak i łódeczki z cukinii można bez obaw przygotować dzień wcześniej wieczorem. Po przyjściu z pracy po prostu włączamy piekarnik, napełniamy łódeczki farszem i cyk do piekarnika na 20 minut.   

To danie idealnie sprawdzi się także jako zawartość lunchboxa do zabrania do pracy. Smakuje i na zimno, i na ciepło. Połączenie zesmażonej na chrupko cebuli, słodkiej karmelizowanej papryki, kaparów, oliwek i czosnku to smak który ja osobiście uwielbiam. Jestem pewna że i Wam zasmakuje. Do tego jeszcze ta rozpływająca się mozzarella. Bajka. Koniecznie zróbcie i dajcie znać jak Wam smakowało.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby (dwie połówki cukinii) ma ok. 500 kcal

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 2 średnie cukinie
  • jedna czerwona papryka
  • jedna żółta papryka
  • pół cebuli
  • szklanka czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 gramów sera mozzarella
  • 8 suszonych pomidorów (z zalewy)
  • łyżka klarowanego masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy przekrojone na pół cukinie i podpiekamy 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i za pomocą łyżeczki wykrawamy środek z pestkami tworząc łódeczki. Ser mozzarella kroimy w centymetrowe kawałki.
  2. Na klarowanym maśle rumienimy na chrupiąco pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki i czosnek. Smażymy aż papryka lekko się przyrumieni po czym dodajemy oliwki i kapary. Solimy i pieprzymy do smaku.
  3. Farszem wypełniamy łódeczki z cukinii. Miejscami kładziemy kawałki sera mozzarella. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

65 komentarzy

AsiaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 8:45
Wygląda bardzo apetycznie :-)
Odpowiedz
Kasia Dodano:  4 Wrzesień 2017 - 8:51
Małgosiu, a z bakłażana można zrobić taką łódeczkę??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:08
Pewnie.
Odpowiedz
darullkaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 8:58
Dzięki za kolejny przepis... Dla mojej rodziny kolejny, bo tego lata cukinia wyjątkowo często gościła na naszych talerzach. Ale z takim farszem jeszcze nie, więc na pewno spróbujemy!! P.S. Tylko dzieci coś średnio przepadają za takimi daniami i raz w tygodniu miały średnie obiady 😉
Odpowiedz
EmilkaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:03
A czy te część którą wydrążamy możemy dodać do farszu? Jeśli cukinia jest dosc mała
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:07
Nie dodaję w tym przypadku ale można posiekać i dodać.
Odpowiedz
ADodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:04
A bez piekarnika da radę zrobić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:06
Oj nie :( Musi być piekarnik.
Odpowiedz
D.Dodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:05
Z pieczoną cukinią mam zawsze taki problem, że jak ją już wyciągnę z piekarnika to jej soki się wylewają, szczególnie krojąc ją. A robię według przepisu :( Da się coś zaradzić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:07
Nie powinno tak się dziać. Farsz musisz mieć dobrze wysmażony aby nie miał wody.
D.Dodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:18
Hmm dobrze, spróbuję jeszcze raz, może tym razem wyjdzie. I przepraszam za dodanie komentarza dwa razy, przez przypadek.
Odpowiedz
aniaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:39
Malgosiu jestem w ciąży zaczął mi się czwarty miesiąc i zaczęło dużo przybierać mi na wadze. W przeciągu trzech- czterech dni przybywa mi na wadze 30 dkg, czy to nie za dużo? Przed ciążą wazylam 58 kg przy wzroscie164 cm.Staram się jeść regularnie co trzy godz.czasami w międzyczasie coś przegryze, słodkiego nie jem prawie w ogóle. Od czasu do czasu ciasto domowe.Poradz jak się odżywiać, nie chciałabym za dużo przytyc?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:48
Musisz przeanalizować co jesz i czy aby nie za dwoje a nie dla dwojga. Jeśli jednak jesz zdrowo i rozsądnie zbadaj tarczycę. TSH, FT3 i FT4.
Odpowiedz
EwaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:41
Super🙂
Odpowiedz
MarzenaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 9:42
Czym mogę zastąpić paprykę? Niestety, mój żołądek jej nie toleruje.
Odpowiedz
KarciaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 11:05
Małgosiu, układając dla siebie jadłospisy tygodniowe (z takim wyprzedzeniem planuję zakupy/rodzinną kuchnię), zauważyłam, że bardzo ciężko jest mi zaspokoić dziennie zapotrzebowanie na witaminę E. Czy rzeczywiście jest taki problem z tą witaminą, czy ja robię coś źle? Możesz coś polecić - poza migdałami?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:46
Ciężko zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę E?A olejów na zimno do sałatek czy warzyw nie stosujesz? Awokado, pestki? Witamina E przy zdrowej diecie jest jedną z łatwiejszych do zaspokojenia witamin.
KarciaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 13:13
Tłuszczu w diecie mam 35-40% więc jem codziennie jakieś pestki/orzechy, dodaję oliwę z oliwek, przynajmniej 1-2 awokado tygodniowo, a mimo to wychodzi zazwyczaj około 60-70% dziennego zapotrzebowania.
Odpowiedz
AsiaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 11:56
Małgosiu - a czym ewentualnie zastąpić mozzarellę - mam nietolerancję na mleko i jego przetwory.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:44
Pomiń ją całkowicie.
AnnaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 22:48
Płatki drożdżowe nieaktywne. Po zapieczeniu dają serowy posmak.
Odpowiedz
Kasia WDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:04
Z chęcia zrobię tylko czym zastąpić mogę kapary?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:44
Pomiń.Możesz też dać więcej suszonych pomidorów.
Odpowiedz
IgaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:21
Malgosiu mam pytanie odnośnie soku z aroni. Czy moge sok z aroni zrobic w sokowniku? Czy on bedzie miał takie same właściwości jak ten z Twojego przepisu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:46
Tak, oczywiście.
Odpowiedz
czytelniczkaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:26
Pani Małgosiu, dlaczego marchew jest gorzka? Kupiłam na bazarku młodą, polską, od rolników rolników, taką z ziemi całą. I nie da się jej zjeść na surowo, taka gorzka. Po upieczeniu do sałatki była wręcz niejadalna i poszła do kosza :( Co mogło spowodować taki smak? Czy oni ją jednak czymś pryskali?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:47
To znaczy że pryskana. Marchew ma być słodka, zwłaszcza ta teraz, dostępna o tej porze roku.
czytelniczkaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 22:37
To przykre, że człowiek dla tych marnych groszy potrafi tak truć drugiego człowieka :( Pytałam jeszcze przed kupieniem, skąd ta marchew, to pani zachwalała, że z ich rolnictwa. Pani Małgosiu, mam jeszcze pytanie. Tę upieczoną marchew po skosztowaniu wywaliłam, ale robiłam też zupę z tej marchwi 5 lub 6 razy w tygodniu i nie próbowałam przy krojeniu. W zupach nie było czuć goryczy. Ale rzeczywiście od kilku dni uciążliwie boli mnie brzuch i mam problemy z żołądkiem. Mąż też jadł, ale na szczęście nic mu nie jest. Synek przedszkolak nie chciał jeść po pierwszej łyżce. I moje pytanie: jak mogę się jakoś odtruć po tym paskudztwie?
D.Dodano:  5 Wrzesień 2017 - 10:06
Ja się z tym nie do końca zgodzę. Moi dziadkowie mają małą rolę, nigdy w życiu nie pryskali warzyw ani owoców, ale marchewki i ogórki są gorzkie. To jest jakaś kiepska odmiana warzyw, niekoniecznie wina opryskiwania. Tzn. może akurat te co kupiłaś były pryskane, ale to nie jest zawsze powodem. Kupując na targu pomidory uważajcie też, czy przypadkiem nie są \"dziurkowane\", bo często malinowe można kupić własnie takie, każda sztuka ma dziurkę. To jest objaw nastrzykiwania.
Sylwia Dodano:  9 Wrzesień 2017 - 10:32
Ogórki to podobno są gorzkie kiedy jest za sucho.
Odpowiedz
KrysiaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 13:02
Uwielbiam taką wersję BAGIETKI ;) Moi chłopcy szt.3 lubią bagietki pszenne lub pełnoziarniste na kolację z takimi farszami a ja przy IO mam cukinię :) zdrowiej i smakowicie. Gosiu jak robię cukinię to do farszu + quinoa i jest to syty obiad POLECAM Soczyste fotki :) Pozdrawiam
Odpowiedz
MartaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 13:33
Małgosiu, czy zamrażanie wpływa jakoś drastycznie na utratę witamin w owocach i warzywach? Pozdrawiam, Marta
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 16:59
Nie wpływa.Bez obaw można mrozić.
MartaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 20:33
Dziękuję bardzo! :)
Odpowiedz
MagdaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 14:17
Małgosiu a czym możemy zastąpić ser mozarella (nietolerancja)?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 16:59
Trzeba pominąć. Zastąpić się nie da.
cytrusDodano:  10 Wrzesień 2017 - 13:51
można spróbować wegańskim serem - np z ziemniaka i płatków drożdzowych - topi się jak mozarella, ale nie wiem czy zwiąże farsz.. Przepisy znajdziesz na wegańskich blogach z przepisai
Odpowiedz
KarolaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 15:14
Gosiu jak zaprawiasz zurawine?
Odpowiedz
RenataDodano:  4 Wrzesień 2017 - 15:48
Pani Małgosiu, czy mogłaby Pani polecić jakie preparaty stosować na infekcje intymne? Wspominała Pani kiedyś że ma Pani znajomą ginekolog więc pewnie i w takich tematach Pani wiedza nie zawodzi. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
blogerka modowaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 17:19
CO Pani sądzi o preparacie Szafraceum? Czy jest on bezpieczny przy niedoczynności tarczycy?
Odpowiedz
WandaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 17:59
Małgosiu a użyłaś tu sera mozzarella białego w kulce czy żółtego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Wrzesień 2017 - 8:03
Białego.
Odpowiedz
GosiaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 18:22
Małgosiu, czy jesteś w stanie polecić jakiś probiotyk dla osoby w trakcie chemioterapii?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Wrzesień 2017 - 8:03
Polecam Proctolact.
GosiaDodano:  6 Wrzesień 2017 - 7:43
Dziękuję :)
Odpowiedz
KASIADodano:  4 Wrzesień 2017 - 18:38
Małgosiu, w jakiej porze najlepiej przyjmować olej z wiesiołka (kapsułki) ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Wrzesień 2017 - 8:02
Do posiłku.
Odpowiedz
wegeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 18:41
Czy osoby z niedoczynnością tarczycy i insulinoopornością mogą stosować dietę wegańską? Czy spożycie białka będzie za niskie albo czy niektóre produkty z diety wegańskiej mogłyby zaszkodzić?
JolaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 19:06
Małgosiu pytanie z innej beczki;)podaje dzieciom probiotyki po antybiotyku wieczorem oraz olej z czarnuszki też wieczorem i moje pytanie czy można to stosować razem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Wrzesień 2017 - 8:02
Ja zawsze oceniam tę kwestię indywidualnie analizując wyniki badań. Mam pacjentów z niedoczynnością tarczycy na dietach wegańskich. Ale też zdarzało się że odmawiałam.
Odpowiedz
KrysiaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 22:21
Małgosiu, wybacz ze nie w temacie. Moja siostra ma zaczerwienienie na nodze. Byla z tym u lekarza pierwszego kontaktu, ktory od razu stwierdzil, ze to rumien i bolerioza oraz przepisal leki. Z tego co czytam w internecie to bolerioze nalezy potwierdzic testami, a nie wyczytac ja \"z oczu\". Jakie Ty masz doświadczenia? Proszę Cie o rade :))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Wrzesień 2017 - 8:01
Tak należy wykonać badania i podać leki.
moniDodano:  5 Wrzesień 2017 - 14:16
lekarz jest w stanie na podstawie wywiadu i wyglądu rumienia stwierdzić czy jest on po ugryzieniu kleszcza. Skoro jest rumień i diagnoza, to trzeba działać szybko. Powinnaś się cieszyć, że szybko wprowadził antybiotyk, by nie było powikłań neurologicznych.
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  5 Wrzesień 2017 - 11:12
Pani Gosiu a czy siemię lniane, do picia osłonowo na żołądek trzema mielić na świeżo, czy można przechowywać przez jakiś czas zmielone np. w lodówce? Bo tego już zmielonego chyba nie warto kupować? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Wrzesień 2017 - 20:39
Tak, jeśli pijemy z uwagi na działanie osłonowe, można zmielić wcześniej i trzymać w lodówce. Nie polecam jednak siemienia już gotowego mielonego do kupienia.
Odpowiedz
mDodano:  5 Wrzesień 2017 - 15:32
Gosiu, kiedy najlepiej pić ziemię okrzemkową? czy trzeba rano, przed śniadaniem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Wrzesień 2017 - 20:35
Nie musisz rano, ale między posiłkami na w miarę pusty żołądek.
Odpowiedz
AgaDodano:  5 Wrzesień 2017 - 22:35
Mam nadzieję, ze odpowie Pani na pytanie niezwiazane z tematem☺ Czy uwaza Pani, ze należy wybierać kasze ekologiczne czy te ogolnodostepne w sklepach tez sa bezpieczne dla zdrowia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Wrzesień 2017 - 8:53
Są bezpieczne. Ja kasz ekologicznych nie kupuję.
Odpowiedz
D.Dodano:  6 Wrzesień 2017 - 17:19
Malgosiu, jeśli chcialabym zjeść na obiad pol takiej cukinii to z czym to zestawić zeby pasowało i zeby stanowilo pełnowartościowy posiłek? I jeszcze pytanie- mozarella light czy zwykla? Ma to znaczenie dla smaku? Pozdrawiam serdecznie, jutro bede testować :))
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Wrzesień 2017 - 20:15
Możesz połączyć to z mięsem lub rybą albo do farszu dodać kaszę. Mozzarella zwykła.
Odpowiedz
AnnaDodano:  15 Wrzesień 2017 - 18:12
Małgosiu a czym zastapić masło klarowane?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Wrzesień 2017 - 8:42
Oliwą z oliwek.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ