Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami
Img

Dziś coś dla miłośników warzyw i orientalnych smaków. Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Danie w sam raz dla wegetarian, lub chcących odpocząć od mięska. Mięsożerni lub panowie którzy naturalnie jedzą więcej, mogą tu oczywiście dodać kawałki grillowanej piersi kurczaka.

Ilekroć jadłam smażony ryż z warzywami na mieście, zazwyczaj był bardzo tłusty i czułam się po nim jak balon. Moja wersja zawiera tylko 2 łyżeczki oliwy. Jedna do przygotowania ryżu, druga do warzyw.

Do przygotowania tego dania użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Zimą bardzo często korzystam z mrożonek. Mrożone warzywa zachowują wszystkie wartości odżywcze, oczywiście pod warunkiem, że ktoś po drodze ich tych wartości nie pozbawił, na przykład nieprawidłowym przechowywaniem lub zaniedbaniami w procesie transportu.
Dobra mrożonka jest luźna w środku. Jeśli warzywa są zbite w bryłę lub bryły znaczy, że na jakimś etapie zdążyły się rozmrozić, a potem kolejny raz zamarzły.
Taka mrożonka jest bezwartościowa.

 
Składniki dla jednej osoby : 
  • 50 gramów suchego ryżu paraboiled lub jaśminowego (wyjdzie po przyrządzeniu 130 gramów czyli szklanka)
  • 150 gramów mrożonej mieszanki warzywnej orientalnej – ja użyłam warzyw na patelnię z przyprawą orientalną Hortex (dołączonej przyprawy nie używam, dodaję własną kompozycję).
    Opakowanie ma 450 gramów. Dla jednej osoby użyłam 1/3 opakowania.
    Producent obliczył, że 100 gramów mieszanki warzyw ma 37 kcal. Skorzystam z tych obliczeń, nie będę się bawić w liczenie kaloryczności poszczególnych składników.
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • łyżeczka sezamu
  • sos sojowy (według uznania)
  • łyżeczka oliwy do ryżu
  • łyżeczka oliwy do warzyw
  • woda
 Przygotowanie:
  1. W wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ryż i przyprawy (curry, imbir, słodką paprykę). Smażymy, aż ryż się zeszkli.Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal
  2. Wlewamy wodę 1 cm powyżej poziomu ryżu. Delikatnie solimy i przykrywamy pokrywką.
  3. Ryż często mieszamy i cały czas go pilnujemy. W momencie w którym ryż wchłonie całą wodę, a jest jeszcze twardy należy dodać wody. Wody dolewamy do momentu, aż ryż będzie dobry. Ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ja robię al’dente.
    Wody dolewajcie ostrożnie. Lepiej 3 razy dolać po trochu niż raz chlusnąć i później nie wiadomo co z tą wodą zrobić. 
    Sprawdzajcie ryż na słoność. Jeśli jest mało słony, dosólcie według uznania.
  4. Jak ryż jest już dobry przygotowujemy warzywa.
  5. W woku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa, solimy i smażymy często mieszając.Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal
  6. Jak na warzywach nie będzie już szronu przykrywamy je pokrywką, jednak często mieszamy. Trzymamy pod przykryciem, aż zmiękną, jednak mają być chrupkie. Trzeba tego pilnować.
  7. Na kolejnej patelni, suchej, prażymy ziarna sezamu.
  8. Uprażone ziarna sezamu dodajemy do warzyw, a następnie całość mieszamy z ryżem.
  9. Gotowe danie polewamy sosem sojowym według uznania.
 Sos sojowy dodaję na końcu ponieważ to danie bardzo lubią moje dzieci, a im serwuję bez sosu sojowego.
Jeżeli macie ochotę możecie to danie oczywiście mocniej przyprawić.
 Przepisy Fit: Dietetyczna wersja smażonego ryżu z warzywami. Porcja ok.330 kcal
 Kaloryczność porcji ( 300 gramów) to ok. 330 kcal

100 komentarzy

claudineDodano:  7 Styczeń 2014 - 10:08
Pyszności :) Świetny przepis. Często robię warzywa z mrożonki z ryżem, ale ryż najczęściej gotuję, nie pomyślałam żeby przyrządzić go w ten sposób. Niebawem na pewno spróbuję :)
Dodano:  7 Styczeń 2014 - 10:16
Spróbuj, smażony ryż jest sypki, delikatny. Do tego typu dań sprawdza się idealnie :)
AnonimowyDodano:  29 Luty 2016 - 11:46
Czy bulion drobiowy z kostki może być czy samemu trzeba ugotować na mięsie?
marzona skaDodano:  11 Czerwiec 2016 - 15:55
Teraz rozpoczyna się festiwal świeżych warzyw: cukinia, kalafior, pieczarki, seler naciowy i co tylko się na winie.... natka pietruszki, koperek, szczypiorek, dymka, groszek. Kto wie, może spróbuję młode buraczki. Same pyszne rzeczy. Dziś jadłam taki obiad. POLECAM!!!!
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  7 Styczeń 2014 - 10:15
bardzo lubie taki ryz :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Styczeń 2014 - 10:32
No to już wiem, co zrobię dziś na kolację. Ile czasu zajmuje przygotowanie tej potrawy ?
Dodano:  7 Styczeń 2014 - 10:33
20-25 minut
AnonimowyDodano:  8 Styczeń 2014 - 9:03
Zrobiłam ! To danie jest MEGA !!! W sumie przygotowanie zajęło mi 25 minut.
Odpowiedz
MalwinkaDodano:  7 Styczeń 2014 - 11:46
Lubię przyrządzać takie bezmięsne dania, oszalałabym jedząc mięso codziennie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Styczeń 2014 - 12:16
A ten ryż nie jest twardy ?? :)
Dodano:  7 Styczeń 2014 - 12:42
nie jest :)
stopień miękkości ryżu regulujesz dolewając wodę, jeśli chcesz aby był bardziej miękki dolewasz więcej wody i dłużej przytrzymujesz na patelni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Styczeń 2014 - 13:28
Bardzo fajne danie. Muszę dziś poszperać w sklepie za tą mrożonką Hortexu ;)
Odpowiedz
AshDodano:  7 Styczeń 2014 - 13:34
Mam dziś prawie identyczny obiad, tylko mój jest z mięsem :) Uwielbiam takie domowe wersje fast foodów.
Odpowiedz
Marta- Taste EatDodano:  7 Styczeń 2014 - 20:01
Super, uwielbiam takie dania! Sama ostatnio korzystałam z tej mrożonki, ale w mojej nie było tyle grzybków:P, i również dodałam do tego mięso, bo mąż innych obiadów nie uznaje:)
Dodano:  7 Styczeń 2014 - 20:43
No panowie muszą mieć mięsko :)
Mojemu mężowi dodaje do tego kawałki grillowanej piersi z kurczaka marynowanej w sosie sojowym i pieprzu cytrynowym.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Styczeń 2014 - 20:17
Małgosiu, czy wiesz może jaka jest różnica między patelnią grillową a wokiem? Co lepsze, które-do czego najlepiej? pozdrawiam,Magda
Dodano:  7 Styczeń 2014 - 20:40
Magda, wok to wysoka patelnia (widoczny jest na zdjęciu z warzywami w tym poście - 6 zdjęcie) idealna do dań takich jak to, oraz wielu innych wymagających wymieszania (makaron z warzywami, z sosem, kasze z warzywami) . W wielu moich przepisach zauważysz na zdjęciach wok. Ja go używam bardzo często.
Z kolei patelnia grillowa jest idealna do grillowania warzyw, kurczaka etc. jest prostokątna, ma wystające charakterystyczne rowki. Używam jej rzadziej niż woka ale również jest bardzo przydatna.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Styczeń 2014 - 21:31
Tak:) tylko chodziło mi o obróbkę potraw..Na patelni grillowej tłuszczu praktycznie nie trzeba używać, warzywa wymagają krótszej obróbki termicznej niż na zwykłej patelni i są "kruchsze"-niedawno dostałam patelnię grillową i przetestowałam.Ciekawa jestem czy wok spełnia podobne funkcje:) Magda
Dodano:  7 Styczeń 2014 - 21:57
Tak wok również świetnie się sprawdzi do warzyw i również wyjdą kruche. Można na nim smażyć bez tłuszczu. Ma tę przewagę nad patelnią grillową, że jest wysoki i łatwo wymieszasz w nim potrawę.
Odpowiedz
Katarzyna LeśniakDodano:  8 Styczeń 2014 - 14:26
O matko, jak to smacznie wygląda!
Odpowiedz
my healthy styleDodano:  8 Styczeń 2014 - 18:01
Aż mi ślinka leci.. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Styczeń 2014 - 9:50
Jest to kolejny Twoj przepis ktory postanowilam zrobic i wyszedl bardzo dobry. Malo tego zjadlam porcje ok18.30 i juz pozniej nie jadlam nic. Jest syty i pyszny. Dzis mam w planach zrobienie szarlotki. Pozdrawiam wszystkich.
Dodano:  9 Styczeń 2014 - 10:05
Super ! :))
Odpowiedz
Anna JesiotrDodano:  12 Styczeń 2014 - 1:44
wygląda pysznie, przekonuje mnie wartość kaloryczna :) i zapraszam do mnie:)
Odpowiedz
OlaDodano:  14 Styczeń 2014 - 19:14
Jakbyś czytała w moich myślach :) Też kocham ryż smażony z warzywami ale w tych kupnych ilość tłuszczu potrafi powalić. Przepis na pewno wypróbuję!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Styczeń 2014 - 16:41
właśnie zjedzone :) tyle że z kurczakiem :) pyyyysia :)
Odpowiedz
Pomalowana na niebieskoDodano:  20 Styczeń 2014 - 13:47
Świetny przepis. :)
Odpowiedz
Moniq ChDodano:  23 Styczeń 2014 - 15:28
pyszne, lekkie i szybkie do zrobienia - czego chcieć więcej :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Styczeń 2014 - 11:05
czy brązowy ryż się nadaje do tego dania?
Dodano:  24 Styczeń 2014 - 11:19
Oczywiście :)
AnonimowyDodano:  24 Styczeń 2014 - 11:22
w takim razie zaraz zabieram się za obiadek :) dziękuje ślicznie!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Styczeń 2014 - 19:51
Nigdy nie jadłam tego ryżu, ale przyznam, że dobry. Niestety niepotrzebnie dodałam do warzyw gotowe przyprawy z torebki, bo popsuło mi smak. Ale na pewno ryż zagości w moim menu.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  7 Luty 2014 - 15:27
Robilam z brazowego! Pycha!super przepis w swojej prostocie! Uwielbiam takie! Dzieki Malgosiu!
Odpowiedz
Kaska kasikDodano:  16 Luty 2014 - 23:31
Wczoraj weszłam przez przypadek na Twojego bloga i od razu przypadły mi do gustu Twoje przepisy...właśnie...lekko i dietetycznie:) to jest to czego szukałam...ale wracając tak mi się spodobały ze dziś zrobiłam oto ten posiłek wieczorem na jutrzejszy obiad bo nie mogłam się doczekać efektu i powiem że mega smakuje! Ten blog będzie moja codziennoscia:) pozdrawiam:)
Dodano:  17 Luty 2014 - 7:02
Bardzo się ciesze :)
Witam w moich skromnych progach :)
Odpowiedz
anka0411Dodano:  21 Luty 2014 - 14:54
Witam !!! Mój mąż, który lubi sobie dobrze podjeść, stwierdził, że taki ryż mógłby jeść nawet co drugi dzień...Przyznam, że bardzo mnie to ucieszyło bo nie bardzo chcialo mi się robić obiad "na dwa garnki". Na pewno jeszcze skorzystam z Twoich przepisów, tym bardziej, że staram się zmienić swój sposób odżywiania. Dziekuję i pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
Moniq ChDodano:  26 Luty 2014 - 16:12
Dziś nadrabiam zaległości i uzupełniam komentarze pod daniami, które u mnie gościły.
Ten ryż to odkrycie kulinarne w mojej kuchni :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Marzec 2014 - 16:25
kurde...;/mi się przesoliło;/
Odpowiedz
PailletteDodano:  7 Marzec 2014 - 17:35
Dziś piątek, a ja do teraz nie miałam pomysłu na obiad. Wczoraj zrobiłam zieloną zupę wg Twojego przepisu, wyszła pyszna, część zamroziłam, a za chwil kilka zrobię ryż.
Dziękuję, że jesteś :) pozdrawiam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Marzec 2014 - 19:17
Małgosiu inspirując się Twoim przepisem zrobiłam bardzo podobne danie z kawałkami kurczaka mniam pyszne odkryłam nowe możliwości
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Kwiecień 2014 - 15:53
To jest tak pyszne że możemy jeść bez końca :) Od pięciu dni zaczelismy z tatą podróż z dietką w twojej wersji i czujemy się świetnie, dania są przepyszne :) I porcje duże, cudownie że są osoby które chcą się dzielić swoimi umiejętnościami i pomagać przy tym innym walczyć z nadwagą. Dziękujemy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 22:31
Czy moge użyć mieszanki warzyw z suszonymi pomidorami hortex?
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 23:07
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Maj 2014 - 20:53
Czy ryż można kupić w każdym sklepie?
AnonimowyDodano:  30 Czerwiec 2014 - 5:42
W każdym spożywczym- tak. W drogerii czy w papierniczym raczej go nie znajdziesz :-)
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Maj 2014 - 8:26
Witam. Jestem zafascynowana Twoimi przepisami, bardzo często tu zaglądam. Dziękuję.

Powiedz proszę dlaczego akurat to danie jest do sporządzenia na bieżąco w domu. Czy jest jakiś powód, dla którego nie można sobie uszykować takiej wersji obiadu np wieczorem dzień wczęśniej czy jak kto woli rano, i zabrać do pracy i tam odgrzać.Cierpliwie czekam na informacje
Pozdrawiam cieplutko z Irlandii
Dodano:  16 Maj 2014 - 8:32
jak najbardziej możesz je przyrządzić dzień wcześniej, zabrać do pracy i odgrzać
Odpowiedz
Kamila KDodano:  23 Maj 2014 - 16:20
Rewelacja, jest to pierwsze danie jakie wypróbowałam z Twojego bloga i jestem pod wrażeniem. W pół godziny, tanim kosztem takie smaczne i zdrowe danie. Na pewno będę tu często zaglądać. Pozdrawiam :)
Kamila
PS. Z sosem ostrygowym jest jeszcze lepsze :)
Odpowiedz
Kamila KDodano:  23 Maj 2014 - 16:23
Rewelacja! Po raz pierwszy skorzystałam z Twojego przepisu i muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem. W 30 min, danie tanie, smaczne, zdrowe, nawet syn chętnie zjadł. Będę tu często zaglądać :)
PS. Z sosem ostrygowym jest jeszcze lepsze niż z sojowym.
Pozdrawiam, Kamila :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2014 - 13:13
Małgosiu czy sos sojowy robisz czy kupujesz? Jeżeli tak to jaki?
Dodano:  30 Maj 2014 - 14:29
kupuję kikkomann
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2014 - 21:39
Czy ryż basmati będzie dobry?
Dodano:  30 Maj 2014 - 23:14
oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Maj 2014 - 22:09
Zrobiłam na obiad dzisiaj, przepyszny, synuś zjadł dwie spore porcje! :-)
Odpowiedz
Asia KwiecińskaDodano:  31 Maj 2014 - 16:24
Jako że miałam prawie pustą lodówkę na działce to postanowiłam coś z niej wygrzebać i okazało się że mogę zrobić ryż z warzywami :-)
Jedyne z czym odstawałam od przepisu to to że warzywa nie były mrożone tylko świeże i myślę że lepiej by się sprawdziły zroione w piekarniku a nie w ten sposób ale kuchenka działkowa to nie to samo co domowa także nie będe gdybać :-)

Ogólnie pyszny obiad! Miałaś rację że jest bardzo lekki - ile razy jadłam taki ryż z warzywami na mieście to umierałam po nim do końca dnia i nawet następnego czułam się ciężko. A tutaj miła niespodzianka! :-)
Super blog i super przepisy! Wszystko motywuje do działania :-))
Pozdrawiam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 Maj 2014 - 16:56
Droga Gosiu, ryż smażony z warzywami okazał się dzisiaj wielkiem hitem, mąż dostał do tego trochę pieczonego mięsa, ja i dzieci bez mięsa - jest mega, wszyscy wcinaliśmy ze smakiem - dzieci poprosiły o dokładkę!!!!! :-*
Dodano:  31 Maj 2014 - 22:07
oj jak się cieszę :) super !
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Czerwiec 2014 - 17:17
Małgosiu przepyszny ryż!
Od kilku tygodni jadam wg Twoich jadlospisow i cwicze, widac juz efekty, wiec mam nadzieje, ze schudniecie do wlasnego wesela jest realnym wyzwaniem ;) dziekuje, za ogrom pracy jaki wkladasz w to, aby zaopiekowac sie nami :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Czerwiec 2014 - 15:27
Małgosiu ryż wyszedł rewelacyjny.Po raz pierwszy jadłam taki posiłek i bardzo przypadł mi do gustu.Kapitalne zestawienie ryżu z sezamem.Pycha.Dziękuję,że Jesteś z nami.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Lipiec 2014 - 11:37
A ja mam pytanie - jak przygotować takie warzywa w sezonie, kiedy możemy użyć świeżych? Z góry dzięki!! :)
Dodano:  10 Lipiec 2014 - 11:57
po prostu :) używasz świeżych,
groszek cukrowy można kupić, widziałam na targu
AnonimowyDodano:  11 Lipiec 2014 - 12:19
a czy też ryż mogę przygotować razem z warzywami w Multicookerze?
Dodano:  11 Lipiec 2014 - 18:13
pewnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Lipiec 2014 - 14:29
Hej Gosiu :) ryż w różnych wersjach znałam już wcześniej, dziś zrobiłam w Twojej wersji z kurczakiem marynowanym w sosie sojowym - mięsożercy żyć by mi przecie nie dali :) Dokonałam tylko jednej drobnej modyfikacji - dodałam do ryżu na etapie wchłaniania wody dwie łyżki miodu. Nie wiem jak bardzo obniżyło to FIT-owość dania, jednak polecam spróbować, fajnie się komponuje z resztą świetnie dobranych przypraw :)
Pozdrowionka! Magda
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Październik 2014 - 11:59
ryż rewelacja, robie go kolejny raz a te prażenie jego wcześniej powoduje niesamowity smak potrawy
Odpowiedz
Anna SlonkaDodano:  1 Listopad 2014 - 20:46
Kolejny Twoj przepis ktory uwielbiam ;)
wlasnie robie na jutro do pracy :)
Odpowiedz
aga.czterdziestolatkaDodano:  2 Grudzień 2014 - 20:33
Dziś robiłam, ale dla mnie za duża porcja,pychotka!!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Styczeń 2015 - 16:08
super danie pod względem możliwości modyfikacji, za jednym podejściem zrobiłam obiad w trzech wersjach, dla 15 miesięcznych dzieci, męża mięsożercy i dla mnie. Trochę więcej patelni do mycia, ale za to szybko i zdrowo. Super.
Odpowiedz
agrafka80Dodano:  6 Styczeń 2015 - 22:19
Malgosiu, mam pytanie co do jakosci mrozonych warzyw. Jak byc oewnym ze sie nie rozmrozily wczesniej? W sklepie w ktorym kupuje (dosc duzy market z duzym asortymentem) osobuscue widzialam jak pan wyklafajac mrozonki z magazynu tlukl nimi o lodowke zeby rozbic lod. Szukalam ostatnio tej mrozonki chinskiej ale wsxystkie mrozonki.hortexu byly zbrylone, 2 innych firm tez. Tylko bonduelle nie byla zbrylona ale jast w niej lod wiec przypuszczam ze zostala solidnie obtluczona i tyle. Czy mozna wierzyc ze gdziekolwiek.mrozonki docieraja bez rozmrozenia?
Dodano:  7 Styczeń 2015 - 8:19
ciężko mi powiedzieć, trzeba kupować niezbrylowane ale tak jak mówisz, i tu można zostać oszukanym :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Luty 2015 - 17:33
smażony ryż jest genialny :) u mnie w domu gości bardzo bardzo często :)

Czy mogłabyś Gosiu polecić jakieś inne tego typu danie, które jest aromatyczne, wyraziste w smaku, a przy tym szybkie do zrobienia?
Dziękuję bardzo :)
Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Luty 2015 - 9:51
Czy jeśli chce użyć brązowego ryżu, który gotuje się ok. pół godz, to muszę liczyć podobną ilość czasu na przygotowanie go na patelni ? :)
Dodano:  5 Luty 2015 - 15:48
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Luty 2015 - 15:43
Pyszne, łatwe do zrobienia, dosyć tanie :-) Mniami ;-)
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook

Dieta w insulinooporności.
Co jest istotne?Węglowodanowy balans.
Żadna restrykcyjna, głodowa dieta nie sprawdzi się w IO ponieważ taki słodyczoholik jak Ania nie dałby na niej rady. A tak mamy kompromis, masa ciała spada, Ania jest szczęśliwa, glikemia stabilna ;)
Piękny efekt. Pracujemy dalej.
Trzymajcie mocno kciuki za Anię ;)
... Zobacz więcejZobacz mniej

Dieta w insulinooporności.
Co jest istotne?Węglowodanowy balans.
Żadna restrykcyjna, głodowa dieta nie sprawdzi się w IO ponieważ taki słodyczoholik jak Ania nie dałby na niej rady. A tak mamy kompromis, masa ciała spada, Ania jest szczęśliwa, glikemia stabilna ;) 
Piękny efekt. Pracujemy dalej.
Trzymajcie mocno kciuki za Anię ;)

 

Skomentuj na Facebooku

Brawo👏 to fakt☝️ diety Malgosi dzialaja cuda bo najgorzej jest sie oprzec slodyczom. Powodzenia 🤗

Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU