Domowe grahamki. Pyszne, cieplutkie, najlepsze o poranku. Idealne dla dzieci
Img

Domowe bułeczki. Kruche, mięciutkie, przepyszne.
Po opublikowaniu zdjęcia moich bułeczek na facebooku (klik) i instagramie (klik), zasypaliście mnie prośbami o publikację przepisu na blogu. Bułeczki które piekłam kilka dni temu, jak widzieliście na zdjęciu, nie były równiutkie i kształtne. Były takie, jakie na co dzień piekę moim dzieciom, po prostu domowe.
I zagniatając wczoraj ciasto, aby zrobić zdjęcia do publikacji przepisu na blogu, postanowiłam że nie będę lepiła idealnych, pięknych, równiutkich, jak z piekarni. Z prostej przyczyny. Jesteśmy mamami, na co dzień mamy na głowie dom, dzieci, pracę. Mnóstwo spraw. Te bułeczki robi się bardzo szybko, ale ktoś może stwierdzić, że nie ma czasu na zabawę w lepienie bułek. Idealnych, jak od linijki.
Nie musicie. Zróbcie od serca, w takim kształcie, jaki chcecie. Bułeczki są pyszne, kruche i puszyste i naprawdę nie ma znaczenia czy będą miały 5 cm średnic, czy każda inną. Gwarantuję, dzieciaki zjedzą je ze smakiem.
Ciasto zazwyczaj dzielę na osiem części, i wychodzi mi osiem sporych bułek, wielkości tradycyjnej kajzerki. Można oczywiście podzielić na więcej części i wyjdą po prostu mniejsze.
A wiecie co jest w tych bułkach najlepsze? Zapach jaki roztaczają w domu, kiedy się pieką.
Coś wspaniałego.
Przepis na ziołowe masełko znajdziecie TU.

Kaloryczność:
Jedna bułka ma ok. 250 kcal
Składniki na 8 bułek:
  • 500 gramów mąki graham typ. 1850
  • 250 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 50 gramów drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40 gramów oleju rzepakowego
  • płaska łyżeczka cukru
 Przygotowanie:
  1. Pokruszone drożdże zalać 150 ml ciepłej wody. Dodać cukier, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 10 minut. Zaczyn ma podwoić swoją objętość.
  2. W misce wymieszać mąkę i sól. Wlać pozostałą wodę, olej i zaczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Jeśli jest za gęste, dolać odrobinę wody.
  3. Piekarnik nagrzać do 50 stopni. Grzanie góra dół. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć zagniecione ciasto. Rozdzielić na 8-9 części i z każdej uformować bułeczkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
  4. Po tym czasie zwiększyć grzanie do 200 stopni i piec kolejne 15 minut.
  5. Bułki wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu i ostudzić.
 

186 komentarzy

AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:03
Pyszne, pachnące i zdrowe. Robię podobne w thermomixie tylko mielę 100 gram pszenicy i dodaję 400 gram mąki. Wychodzą przepyszne :)
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
NataliaDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:05
Jakie to proste! Nie spodziewałam się. Zrobię na pewno :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:12
Gosiu kiedy wyjdzie Twoja ksiazka? Nie moge sie juz doczekac:-)
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:14
Jesienią. Cały materiał jest już w wydawnictwie.
Ela P.Dodano:  10 Sierpień 2016 - 11:41
Super, już nie mogę się doczekać!!!!
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 12:34
Nie mogę się doczekać ? Ania
WeraDodano:  10 Sierpień 2016 - 20:21
Czekam z niecierpliwością!!!!
krzywa kromeczkaDodano:  10 Sierpień 2016 - 22:08
Ja również czekam na książkę :-)
krzywa kromeczkaDodano:  10 Sierpień 2016 - 22:09
Ja również czekam na książkę :-)
magdalenaDodano:  11 Sierpień 2016 - 8:57
Ja również nie mogę się doczekać! :)
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 13:52
I ja czekam z niecierpliwością:-)
Jolanta PawłowskaDodano:  11 Sierpień 2016 - 19:10
Jest nas więcej :)
AnonimowyDodano:  13 Sierpień 2016 - 6:56
Dokładnie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:13
Super!!! Czy kawałek takiej bułeczki może zjeść 10-miesięczny niemowlak?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:14
No pewnie.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:18
Dziękuję za odpowiedź:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:13
Małgosiu czy takie upieczone bułeczki można zamrozić?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:14
Tak.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:01
I jak takie zamrożone pieczywo potem smakuje? Nigdy nie mroziłam pieczywa, wydaje mi się, że takie odmrożone nie jest smaczne...
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:48
Jest pyszne. Nic nie traci ani na pulchności ani na smaku.
OlaDodano:  11 Sierpień 2016 - 20:56
A co zrobic po wyjeciu takiego pieczywa z zamrazarki? Podpiec w piekarniku czy odstawić po prostu do rozmrożenia, a moze jeszcze inaczej? Jaka metode zastosowac zeby takie bułki były nadal pyszne?
Qchenne InspiracjeDodano:  12 Sierpień 2016 - 9:06
Zostawiasz do rozmrożenia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:15
Szybkie pytanie o batony, na które przepis podawałaś kilka miesięcy temu- te z orzechami nerkowca i wiśniami suszonymi.
Czy to ja coś źle zrobiłam, czy one musza być trzymane ciągle w lodówce? Zrobiłam wczoraj, w smaku świetne i rzeczywiście dają energii.
Ale mąż wziął jednego do pracy i jak odpakował na drugie śniadanie, to w pudełku miał już tylko orzechowo-kokosową papkę.
Zjadł łyżeczką, bo baton się po prostu roztopił. Czyli raczej na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka albo kogoś bez lodówki w pracy się nie nada?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:17
Trzeba je trzymać w lodówce. Tam nie ma zagęszczaczy które spajają. Sama natura ;)
Odpowiedz
Katarzyna KurkiewiczDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:22
czy można do nich dosypać jakiś ziarenek np. dynia, słonecznik?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:31
Pewnie.
Odpowiedz
Marta WojdanowiczDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:32
Jakbym chciała ciasto w maszynie wyrobić to ile suchych drożdży? I czy ilość wody taka sama? Pozdrawiam
TsukichanDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:56
Ja też będę próbowała w maszynie do chleba wyrobić- na pół kilo mąki daję przeważnie trochę ponad łyżeczkę- do półtorej, wodę zostawię jak w przepisie.
magdaDodano:  10 Sierpień 2016 - 20:03
Dzisiaj testowałam przepis z suchymi drożdżami i niestety bułeczki nie urosły :/
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 9:30
daj nam znać czy wyszło :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:45
Małgosiu mam takie pytanie, Bo jestem po tygodniu wakacji all inclusiv i wiadomo cały czas się oszczędzam A na urlopie zaszalalam dlatego chciałabym zrobić sobie Twój detoks, ten który dodalas po świętach wielkanocnych. Poradz mi prosze czym ewentualnie mozna zastapic krupnik z kaszą jaglana na coś szybszego??? Bo w takie cieple dni letnie nie bardzo lubię zupy. Pozdrawiam gorąco ☺☺☺
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:58
Zrób pieczone warzywa.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 15:59
A np sok pomidorowy bądź surowa np marchewka bądź kalarepa czy też inne warzywo?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:49
Też ok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:51
Pani Małgosiu zwracam się do Pani z pytaniem:
1. czy suplementacja wit.E może przyczyniać się do powstawania nowotworów (wit.E w postaci alfa-tokoferol)
2. czy suplement łączący Koenzym Q10 +wit.E może być niebezpieczny i przynieść więcej skutków ubocznych niż korzyści
3. czy suplementacja beta-karotenem może przyczyniać się również do powstawania nowotworów
4. Często oleje roślinne (spotkałam się z lnianym) posiadają domieszkę tokoferoli, czy bezpieczniej jest kupować bez sztucznej witaminy E, czy nie ma to znaczenia?
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:57
1 - to zależy jak a ilość, wszystko w nadmiarze szkodzi, witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach a ich nadmiar obciąża wątrobę
2 - nie ma jednoznacznej odpowiedzi
3 - wszystko szkodzi w nadmiarze
4 - oleje mają naturalną witaminę E, nie ma potrzeby kupować z dodatkiem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:53
Droga Małgorzato chciałabym się z tobą skontaktować i porozmawiać czy była by możliwość kontakty tel proszę cię odpisz
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:55
Telefonicznego nie. Napisz na FB PRV.
Odpowiedz
aniaDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:53
Czy mąka żytnia razowa się nada ?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 9:55
Będzie za ciężka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:02
Witam. Czy mozna upiec te buleczki z maki graham-orkisz?Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:48
Tak.
MarigoldDodano:  22 Sierpień 2016 - 15:17
A czy z mąki żytniej typ 1850 czyli też graham? Udadzą się?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:03
Małgosiu, czy dawka 1000mg witC by pomóc kolagenowe jest dobra?? Chrupie mi w kolanie
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:48
Jest ok, ale nie bazuj tylko na suplemencie. Jedz żywność bogatą w witaminę C.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:14
Jasne, a czy coś jeszcze można zrobić na te trzaski??
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:33
Ja bym zrobiła USG aby zobaczyć czy nie ma jakiś zwapnień.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 14:10
Ślicznie dziękuję, a czy rtg też może być?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 14:27
Tak.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 15:16
Kochana jesteś, dzięki?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:09
Czy można zamienić mąkę na jakiś rodzaj mąki bezglutenowej?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:29
Pewnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:12
Droga Małgosiu proszę o pomoc tylko ty możesz mi pomóc. Odpowiem ci w skrócie moją historię otóż jakieś 12 lat temu jako 18 latka ważyłam 94 kg przy 170 cm wzrostu. Schudłam szybko i zanikł mi okres. Leczyć zaczęłam sie 2 lata temu poniewaź poznałam faceta z którym chcemy mieć dzieci. Moja najniższa waga to było 46 kg. W grudniu 2015 zmieniłem ginekologa przytyła do 50 kg i od grudnia wywoływał mi okres tabletkami lecz zaproponował bym przytyła poniewa moja waga była poniżej normy. Od około 2 miesięcy dostałam okres bez tabletek ale przytyłam i wpadłam w kompulsy. Ważę już 55 kg wolałabym 52 53 ale 55 to nie tragedia. Błagam cie jak wyjść z kompulsów i nietyć dalej narazie niechce zbytnio ograniczyć jedzenia ponieważ niechce stracić tego co udało mi się osiągnąć lekami. Teraz biorę estrofem 1 clostylbegt i zastrzyki menopur na stymulację owulacji. Błagam cię wiem że to siedzi w głowie mecze sie z tym każdego wieczoru i mówię ostatni raz ale upadam....... Boję się ze roztyje się jak krowa a tego niechce. Chciałabym zyc jak normalny człowiek i niemyśleć o jedzeniu, zajsc w ciążę . Mam 55 kg przy wzroście 170 cm nie cwiczę ale pracuję jako sprzedawca wiec jestem w ruchu chciała bym jeździć rowerem ale boję się ze jak zacznę to będę spalać tłuszcz i znowu stracę okres. Błagam jeszcze raz powiedz mi jak mam nauczyć się jeść na nowo
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:51
55 kilo przy 170 cm to świetna waga. Widzę że u Ciebie problem siedzi w głowie bo boisz się jeść. Oblicz CPM (całkowita przemiana materii) i pilnuj tej ilości, ale jedząc zdrowo. Nie roztyjesz się.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:22
Serdecznie dziękuje mam jeszcze jedno pytanie wiem ze masz natłoku pracy, ale mam nadzieje ze mi odpowiedz. Moje cpm wynosi 1,29 pomnożyć. To razy 1,2 czy 1,4 ćwiczyć nie ćwicze ale pracuje jako sprzedawca i chciałabym zacząć jeżdzić rowerem tak dla zdrowia około 1 godziny . A j jeszcze jedno pracuje na dwie zmiany od 7 do 14 i od 14 do 21 . Na porannej zmianie śniadanie jem około 9 póżniej około 13 owoc i po 14 obiad. A na popołudniowej zmianie obiad około 13 w domu a przerwę mam koło 18 czy kolacje mogę zjeść po 21 i co to moze być. Błagam cię pomóż mi niechciała bym znów stracić okresu. I czy ta godzinna jazda może mi zaszkodzić w sensie utraty okresu
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:27
Przez 1,2.
Jeśli kolację jesz po 21-szej to niech to będzie coś warzywnego. Sałatka, zupa, pieczone warzywa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:14
Małgosiu, czy pełnoziarnista mąka orkiszowa sie nada? Bede na pewno piekła w weekend :)
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:46
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:15
Gosiu chciałabym schudnąć ok.15 kg po ciąży. Chce zamowic diete redukcyjna ale wiem ze powinnam zrobic jakies badania nim wysle formularz. Napisz prosze jakie.
W tej chwili ważę 79 kg przy 166 cm wzrostu.
Karmie piersią czteromiesięczna corke i planuje to robić jeszcze przez min rok.
Pozdrawiam
Aneta
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:47
Wystarczą mi badania jakie otrzymałaś w wypisie ze szpitala. Tam masz morfologię.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:33
Pani Małgosiu,

piję codziennie rano 1 łyżkę proszku młodego jęczmienia zalanego wodą na czczo od 2 miesięcy, jak długo można to pić i czy można mieć jakieś złe konsekwencje tego np. w postaci przedawkowania kwasu foliowego ( na opakowaniu pisze, że jęczmień sporo go zawiera).

Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy B12? Jestem weganką, Badania robiłam na wegetarianizmie 1,5 roku temu i były w środkowej granicy normy, od roku biorę tabletki b12, czasem solgara a od 3 miesięcy Venagcity 1000 jednostek.

Trochę się obawiam, ze się przesuplementowałam. Niestety, nie mam teraz pieniędzy na to badanie, (jestem na utrzymaniu rodziców - mam 17 lat)

Z góry dziękuję za pomoc.

Natalia
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:52
1 - po miesiącu zrób przerwę na kolejny miesiąc
2 - zrób badania, witaminy z grupy b rozpuszczają się w wodzie więc nadmiar wysikasz, ale obciążysz nerki
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:50
Dziekuje, czyli pic jeszcze jeczmien przez miesiac? Pije juz 2 miesiace. Rozumiem, ze najlepiej 3 miesiace i miesiac przerwy, czy dobrze zinterpretowalam?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:30
Już teraz zrób przerwę i wróć w połowie września.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:37
Mam w domu pszenną pełnoziarnistą z Lubelli, ale nie ma na niej napisane jaki to typ. Jest tylko informacja,ze doskonała do bułeczki i naleśników. Czy z takiej coś wyjdzie? Pozdrowienia Gosiu
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:46
Wyjdzie bez obaw.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:43
ile mniej więcej to 40 gr oleju rzepakowego?(pół szklanki?)
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:46
Musisz odważyć. Nie piszę receptur na szklanki ponieważ każda szklanka jest inna.
Odpowiedz
ŚliwkaDodano:  10 Sierpień 2016 - 10:57
Pani Małgosiu co jeść takiego aby przytyć z parę kilogramów?Karmiłam synka alergika piersią i dużo schudlam choć zawsze byłam szczupła. Teraz ważę 46 kg przy 165 cm wzrostu. Chcę przytyć zdrowo nabrać masy a nie żeby w boczki poszło. Jakie mniej więcej proporcje? I czego więcej? Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:04
Pani Małgosiu, mam ogromną prośbę, czy mogłaby Pani poradzić cos na anemię? Mam strasznie obfite miesiączki i wydaje mi się, że przez to mam właśnie anemię. Jestem ciągle słaba, oczywiście problemy z włosami itd. Bardzo proszę o jakąś małą wskazówkę co najlepiej jeść żeby poprawić ten stan. Od kilku miesięcy przestałam jeść mięso wiec czy jest coś roślinnego, podnoszacego żelazo? Uprzejmie proszę o poradę, będę bardzo wdzięczna.
Wierna czytelniczka bloga :)
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:24
Odsyłam do posta o hemoglobinie. Tak znajdziesz produkty na które powinnaś zwrócić szczególną uwagę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:22
Pani Małgosiu,
1. czy ferrytyna na poziomie 7,9 ng/ml przy normie 13-150 (kobieta, 36 lat) oznacza coś bardzo złego? Pozostałe badania: morfologia, ob, crp wyszły mi w normie. HGB 13,4 (norma 11-15). Lekarz mi dzisiaj bardzo spychologicznie rzucił jedno zdanie, żeby suplementować żelazo. Nigdy nie miałam anemii z morfologii, ale fakt jest taki, że ferrytynę badałam teraz pierwszy raz w życiu.

2. czy przy TSH 0,73 trzeba coś robić? Od kilku lat mam na podobnym niskim poziomie. Badam co 2-3 lata. Kilka razy spotkałam się z opinią lekarza, że dopóki w normie, to nie należy ingerować. Również w ciąży miałam na takim poziomie i ginekolog mówił, że jest ok. W wieku szkolnym miałam nadczynność tarczycy (nie znam wyników), leczyłam się, później było ok, kazali odstawić krople. W ostatnich 20 latach nie brałam nic na tarczycę.
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:26
1 - tak, ferrytyna nie może być tak niska. Zwiększ spożycie produktów bogatych w żelazo, ale jesz je w towarzystwie witaminy C, wtedy zwiększysz przyswajalność.
2- ja bym się tu nie bała. Jest ok.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:42
Dziękuję za odpowiedź. Po cichu liczyłam na to, że napisze Pani, że wystarczy zadbać żelazo z pożywienia. Rzeczywiście tydzień przed badaniem jadłam bardzo mało mięsa itp.
Czy taki kwas z buraczków ćwikłowych (moja mama przyrządza, jest bardzo smaczny) można popijać przez kilka dni?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 14:27
Kwas tak. I sok z pokrzywy.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 18:48
Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:24
Gosiu mam pytanie :) czy płatki owsiane zalewane mlekiem plus garść rodzynek, jedzone codziennie na drugie śniadanie to dobry pomysł ? jem taką owsiankę codziennie już drugi miesiąc i się zastanawiam czy codzienne jedzenie rodzynek to nie przesada, czy nie są za ciężkie ?
Pozdrawiam
Ewa
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:25
Droga Małgosiu powinnaś napisac książkę o zdrowym żywieniu dla każdego .
Odpowiedz
KingaDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:40
Smacznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 11:41
Pani Małgosiu, mam 19 lat, 162cm wzrostu i ważę 50kg. Od dłuższego czasu staram się zdrowo odżywiać, wiadomo czasem bywają gorsze dni. Moim problemem są bardzo bolesne miesiączki od wielu lat. Potrafię zjeść w te dni nawet 6-7 tabletek przeciwbólowych i nie potrafię normalnie funkcjonować. Byłam z tym problemem u lekarza ginekologa, który powiedział mi że "tak po prostu mam" i nawet nie chciał mnie wysłać na jakieś badania... Zastanawiam się nad jakimś prywatnym badaniem hormonów lub coś w tym kierunku. Czy mogłaby Pani mi doradzić na jakie badania powinnam się udać, żeby nie wydać na darmo pieniędzy? Dodam, że morfologię krwi mam dobrą, co 4 miesiące chodzę na kontrolę ze względu na niską płytkowość krwii i posiadanie w zeszłym roku anemii.
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:31
Kup sobie w aptece Castagnus. To ziołowy lek i świetnie reguluje cykl. Wielu moim pacjentkom pomógł. Poczytaj sobie fora w necie.
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 21:47
Posiadam regularną miesiączkę, to chyba takie tabletki mi niepotrzebne?
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 7:35
Czy ten lek Castagnus nadaje sie dla kobiety w początkowej fazie menopauzy??
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 9:42
Tego nie wiem.
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:43
Ale masz bóle. On pomoże.
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 11:43
nie mam bóli, raczej brak hormonów a co za tym idzie okresu
Odpowiedz
PralkaDodano:  10 Sierpień 2016 - 12:07
Na jaką mąkę można zamienić tą z przepisu? Moja córka nie je pszenicy. Czy mąka ryżowa, kukurydziana, żytnia chlebowa będzie dobra?
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:29
Tak. Możesz też pomieszać te mąki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 12:08
Małgosiu dlaczego do mikstury dodaje się cukier ? chodzi o to, że ciasto może nie wyrosnąć prawda, drożdże wiążą się z cukrem ? myślę, że jeśli dam ksylitol, to będzie ok.
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:28
Ksylitol się nie nadaje. Drożdże muszą mieć cukier. Inaczej nie wyrosną.
AnonimowyDodano:  12 Sierpień 2016 - 8:53
A trzcinowy może być?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 12:23
Małgosiu czy można jeść takie bułeczki na diecie redukcji?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 12:38
Gosiu może poradzisz
1. Co oprócz wody z natką pietruszki można pic na obrzmiałe nogi. Czy herbatki ziolowe można okrasic odrobinka ksylitolu lub miodu?
2. Czy bialy nalot na języku może świadczyć o zakazeniu grzybem? Wiem ze polecasz badania IgA Ig tylko czy przy pobraniu krwi trzeba jakos nakierować laboranta odnośnie objawów czy to samo wyjdzie?
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 13:32
1 - sok z pokrzywy, ograniczenie soli do minimum
2 - z jamy ustnej wystarczy zrobić wymaz
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 14:18
Małgosiu, czy wiesz może jaki wynik fosfatazy zasadowej powinna mieć 45 letnia kobieta? Różne laboratoria różnie podają normy. Mam 28 i się martwię trochę czy nie za mało i czy to nie powoduje trzeszczenie w stawach??
Qchenne InspiracjeDodano:  10 Sierpień 2016 - 14:32
20-70 U/l

AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 15:07
Ufff, to spadł mi kamień z serca.
Dziękuję.
Mam dobry wynik w takim razie
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 16:05
W poście o artrozie zalecasz małe rybki by jeść właśnie te dribnoosciste. Czy mogą być sardynki czy szprotki wędzone z puszki?? Czy jeść codziennie?? Lepsze w oleju czy pomidorach?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:48
Mogą być sardynki, szprotki. Lepsze w oleju.
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:59
Dziękuję za odpowiedź. Myślałam że lepsze w pomidorach z racji likopenu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 14:25
Mam piekarnik gazowy i minimalna temperatura to 130 stopni. Czy pomimo tego mogę zrobić grahamki? Jaką temperaturę ustawić?
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 17:42
Witam Gosiu!
Chciałabym zamówić u Ciebie dietę. Czy lepiej będzie jeśli przed wysłaniem formularza zrobię podstawowe badania? Jeśli tak to jakie? U lekarza rodzinnego?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:45
Tak, badania podstawowe.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 14:59
Gosiu albo może ktoś z Czytelników, chciała bym zrobić browni (zawsze robię ze zwykłą mąką ) a potrzebuje aby było bezglutenowe i moje pytanie czy mąka kukurydziana się nada czy lepsza będzie jakaś inna ?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:49
Zrób z ryżową lub kokosową.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 15:56
witam mam pytanie czy mogłaby Pani ułożyć dietę dla mnie i mojej córki obie mamy nadwagę i niedoczynność tarczycy( ja jestem po jodzie 131 miałam nadczynność grawes-basedowa) a córka jest wegetarianką -tak żeby gotować jeden obiad a nie trzy dla każdego członka rodziny inny ?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:51
A córka w jakim wieku?
Do ułożenia diety wege potrzebuję żelazo, B12 i ferrytynę córki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 17:02
Małgosiu a czy taka bułeczka może zastąpić kromkę żytnią (2?) z twojej diety?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:47
Nie u każdego. Napisz maila na skrzynkę kontaktową a sprawdzę czy u Ciebie można.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 17:22
Gosiu mam niedoczynnosc tarczycy i wiem ze powinnam zwiekszyc ilosc bialka, ale mam tez pcos i powinnam unikac nabialu i ograniczyc mieso, wiec gdzie szukac bialka? Czy moge pic na czczo sok ze swiezych burakow?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:48
Białko to nie tylko mięso i nabiał. To ziarna, orzechy, pestki, jaja.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 17:28
Małgosiu tak zupełnie nie w bułkowym temacie - co myślisz o papierze ryżowym? Jak robię "gołąbki", z racji tego, że nie lubię kapusty, farsz zawijam właśnie w papier ryżowy. Nie wiesz czy takie gotowe "gołąbki" można mrozić?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:46
Papier ryżowy jest ok. Do spring rollsów na przykład.Do gołąbków nie próbowałam, ale raczej bym się bała mrozić.
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 18:14
Z racji farszu czy ciasta? W zasadzie można kupić mrożone sajgonki, a i gołąbki mrozić można...
Smak generalnie jest praktycznie taki sam, jak dla mnie nie ma różnicy :)
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 20:10
No właśnie boję się jak ten papier ryżowy się zachowa po rozmrożeniu. Daj znać jeśli zdecydujesz się zamrozić.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 18:05
Nigdy nie potrafię przeliczyć ilości drożdży. Jeśli będę chciała zrobić z połowy porcji to drożdży dać 25 g? W różnych przepisach spotykam się z różną ilością.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 18:10
A mąka owsiana się nada ?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:45
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Sierpień 2016 - 20:52
Pani Małgosiu nie jestem specjalistką w pieczeniu pieczywa stąd moje pytanie o ciasto. Kiedy proporcje składników dodałam według Pani przepisu, to ciasta od rąk nie mogłam odlepić, z kolei po dodaniu wody zrobiła się papka. Może Pani opisać jaką konsystencję powinno mieć ciasto? Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:44
Ciasto powinno być wilgotne, zwarte. Jak plastelina.
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 11:16
dziękuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 7:28
Pani Małgorzato-a czy jest takie zaburzenie odżywiania,które polega na prowokowaniu wymiotów ale bez wcześniejszego objadania się?Osoba je w miarę normalnie,więc to chyba nie jest ani bulimia ani anoreksja.Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak to się nazywa?
Pozdrowienia dla wszystkich czytających ten blog i ,oczywiście dla Pani.Robi Pani kawał dobrej roboty.
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:52
Chyba nie ma na to jakiejś nazwy ale to zaburzenia podchodzące po bulimię.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 8:24
Witam :) czy sok z buraków można pić codziennie po kieliszku czy wiecej? Chciałabym wzmocnić organizm...
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:42
Możesz pić więcej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 9:19
Gosiu naprawdę 'pieczesz' te bułki w 50 stopniach? Wydaje mi się, że po 15min w takiej temperaturze będą surowe w środku
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:00
A doczytaj przepis do końca. Potem zwiększasz temperaturę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:07
Faktycznie, przepraszam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:27
cześć Małgosiu. Mój dziadek (72l.) miał niecałe dwa tygodnie temu operację-usuwanie guza nowotworowego z jelita grubego, oraz niewielką resekcję j.grubego. wczoraj był na kontroli i lekarz pozwolił mu już wszystko jeść.. żadnych wytycznych, powiedział, że i smażone może jeść, i nawet piwa się napić.. dziadek oczywiście uradowany, bo tydzień przed zabiegiem nic nie jadł, tydzień po w zasadzie też nie, więc jak usłyszał takie słowa od chirurga, to rzucił się na jedzenie. dla mnie to niedorzeczne, ale może się mylę? sama 2 lata temu miałam operację ze względu na mojego crohna (zapalenie otrzewnej, i niewielka resekcja cienkiego)i zalecone 2 miesiące ścisłej diety. jak to jest Małgosiu?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 13:46
6 tygodni mega ścisłej diety lekkostrawnej i potem wprowadzanie pomalutku nowości, jednej na 3-4 dni
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:45
Zrobiłam wczoraj. Są pyyyyszne !!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:53
A czy ciasto mozna zrobic wieczorem, a piec rano?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 10:56
Niestety nie :(
Odpowiedz
Magda FDodano:  11 Sierpień 2016 - 12:27
Jak ja się ciesze ze trafiłam na Twojego bloga. Kopalnia wiedzy. Normalnie bomba , nie mogę nic zrobić bo cały czytam i czytam :) Mam taką prośbę nie znalazłam jeszcze nic na temat , naturalnego wzmacniania odporności, chodzi głównie o dzieci . Z racji tego że nie długo jesień i zaczną się przeziębienia katary, kaszle. A co za tym idzie syropki wpisywane przez pediatrow. Które nierzadko w swoim składzie mają tyle substancji szkodliwych a my to aplikujemy małym dzieciom
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 13:45
Zerknij w post "Odporność last minute"
Magda FDodano:  11 Sierpień 2016 - 16:31
Dziękuję.
A co sadzisz na temat stawiania baniek przy przeziębieniu ?
Qchenne InspiracjeDodano:  11 Sierpień 2016 - 20:12
Oj tak. Polecam całym sercem, także na bóle np.kręgosłupa.
Ja bańki stosowałam i dzieciom na przeziębienie i na bóle wszelakie.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ