Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami. Na wigilię, na przekąskę, na wiele okazji
Img

Do Świąt Bożego narodzenia został prawie miesiąc, więc będę powolutku rozkręcać tę tematykę.
Dziś podam Wam przepis na genialne drożdżowe ciasto na paszteciki. To ciasto po dodaniu cukru można też wykorzystać na rogaliki ze słodkim nadzieniem.
To jest przepis mojej teściowej. Pierwszy raz jadłam te paszteciki u rodziców mojego męża na wigilii. Od tamtej pory to obowiązkowy element każdych świąt. Wszyscy je uwielbiamy, a szczególnie dzieci.

Na święta robimy ich całą furę. Zaczynamy je robić kilka dni przed świętami. Gotowe zamrażamy i sukcesywnie wyciągamy po trochu przez wszystkie dni świąt, aż do sylwestra 🙂 Wystarczy położyć na kaloryfer i są gotowe do zjedzenia.
Doskonale smakują z czerwonym barszczem. Świetne na wigilię, na sylwestrową przekąskę i wiele innych okazji.

Podam Wam przepis z którego wychodzi około 60 pasztecików:

Ciasto drożdżowe na paszteciki lub rogaliki
  • 500 gram mąki
  • 2 żółtka (białko do posmarowania pasztecików przed upieczeniem)
  • 2 dag drożdży
  • 250 g masła
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
    Jeśli chcecie zrobić słodkie rogale to dodajcie jeszcze pół szklanki cukru.ciasto drożdżowe na paszteciki
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową.
  2. Przesianą mąkę siekamy z masłem.
  3. W miseczce, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.
    Odstawiamy na 2-3 minuty.
  4. Do posiekanej mąki z masłem dodajemy żółtka, sól i rozpuszczone w mleku drożdże.
  5. Wyrabiamy ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale ma być sprężyste (nie może być suche). W razie potrzeby dodaj więcej mąki.ciasto drożdżowe na paszteciki
  6. Wyrobione ciasto kroimy na kawałki. Każdy kawałek cienko rozwałkowujemy i wykrawamy kółka.ciasto drożdżowe na paszteciki
  7. Na każdym kawałku kładziemy porcję farszu i zawijamy w formie pierożka.ciasto drożdżowe na paszteciki
  8. Uformowane pierożki smarujemy białkiem jajka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
    farsz do pasztecikówpotrawy wigilijne dania na wigilię przepisy  
Przepis na farsz do pasztecików, pierogów, krokietów
  • kilogram kapusty kiszonej
  • 3 garście suszonych leśnych grzybów (ja używam podgrzybków)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • szklanka wody
  • szybkowar (niejednokrotnie polecałam Wam zakup, to naprawdę świetna rzecz)
 farsz na pierogi paszteciki krokiety
  1. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
  2. Wszystkie składniki wkładamy do szybkowara i zalewamy szklanką wody.
  3. Od momentu puszczenia pary gotujemy 15 minut.
  4. Na sitku odsączamy wodę z farszu i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

Ja robię zawsze więcej farszu (z podwójnej porcji) i mrożę go w pojemnikach. Jak znalazł jest później np. do krokietów, a wiadomo, że z farszem jest zawsze najwięcej zabawy.

Kaloryczność:
Jeden pasztecik (około 40 gramów) ma ok. 50 kcal

90 komentarzy

agateqDodano:  19 Listopad 2013 - 8:44
Bardzo podobne paszteciki robi od lat moja Mama, wyglądają łudząco podobnie, chociaż przyrządza je z ciasta francuskiego:)
Odpowiedz
Katarzyna LeśniakDodano:  19 Listopad 2013 - 9:06
Rany! Jakie kształtne! I pulchne takie!
Odpowiedz
krzywa kromeczkaDodano:  19 Listopad 2013 - 9:32
bardzo lubie takie pierozki swiateczne :)
Odpowiedz
StrefaUlubionaDodano:  19 Listopad 2013 - 11:45
Świetnie wyglądają, pięknie zrumienione i do tego farsz taki jak lubię:) Pozdrawiam Iwona
Odpowiedz
lightandpleasantDodano:  19 Listopad 2013 - 13:44
pycha! moja siostra robi takie paszteciki :)
Odpowiedz
Justyna BąkDodano:  19 Listopad 2013 - 19:49
pyszne pierożki, :) też takie robię i bardzo je lubię:d
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Listopad 2013 - 11:50
przeciez to ciasto krucho-drozdzowe bardzo czesto uzywane ale pyszne jest to prawda
Odpowiedz
VeggieDodano:  21 Listopad 2013 - 20:18
Wyglądają przecudownie, takie rumiane :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 Listopad 2013 - 12:29
Małgosiu, a ten szybkowar można postawić i gotować w nim na kuchence elektrycznej? Zainteresowałaś mnie tym bardzo.

Teściowo-Twoje paszteciki ... palce lizać! dziękuję za przepis, będą u mnie na święta w tym roku obowiązkowo :-)

z pozdrowieniami, Aneta
Dodano:  24 Listopad 2013 - 12:36
Na kuchence elektrycznej jak najbardziej. Polecam zakup. Świetnie się sprawdza przy właśnie takich farszach, mięsach, gulaszach etc. ja nawet buraczki na jarzynkę robię w szybkowarze :)

Pozdrawiam,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Listopad 2013 - 18:13
a można te rumiane cudeńkai mrozić????
Dodano:  26 Listopad 2013 - 21:12
Oczywiście że tak. Napisałam w poście, że my je zawsze robimy wręcz tonami przed świętami i zamrażamy, żeby później wyciągać aż do sylwestra :)
Pozdrawiam,
AnonimowyDodano:  30 Listopad 2015 - 19:58
Przepraszam za glupie pytanie , ale mrozi sie je po upieczeniu czy jak ciasto jest jeszcze surowe?
Dodano:  1 Grudzień 2015 - 9:09
Po upieczeniu.
Odpowiedz
MalkoDodano:  4 Grudzień 2013 - 13:08
Uwielbiam tego typu przekąski :) Moja mama robi je często na święta...mmmmm..

Pozdrawiam,

Malko
Odpowiedz
Basia KonatDodano:  30 Grudzień 2013 - 15:41
wlasnie skonczylam piec!! rewelka. Zrobilam jeszcze do tego barszcz!! miodzio!!. wigilje obchodze w dniu dziejszym po raz drugi!! Pozdrawiam i polecam kazdemu ten przepis!!!
Odpowiedz
Ewelina SzubaDodano:  6 Marzec 2014 - 15:46
Naszła mnie ochota na nie :) właśnie jedna partia upieczona druga sie piecze. Do tego barszczyk. Ale pachnie, juz od samego wąchania jestem głodna :):):) zastanawiam sie czym mozna je jeszcze faszerowac. Próbował ktos kiedyś robic takie cudeńka z mięsem albo ze szpinakiem i serkiem ? Przychodzi mi jeszcze na myśl farsz z pomidorkow, fety , bazyliki i oliwek , tylko czy pomidory nie puszcza za dużo soków ? Gosiu robiłaś te paszteciki z innym farszem
Dodano:  6 Marzec 2014 - 16:16
odpisałam niżej :)
Odpowiedz
Ewelina SzubaDodano:  6 Marzec 2014 - 15:47
Gosiu paszteciki super :):) faszerowana je kiedyś czymś innym myśle np o mięsie albo o szpinaku z serkiem białym Co mylisz ??
Dodano:  6 Marzec 2014 - 16:15
tak :) faszerowałam szpinakiem i fetą, farszem z soczewicy i robiłam na słodko z konfiturą i czekoladą
Odpowiedz
Ewelina SzubaDodano:  6 Marzec 2014 - 17:37
Zastanawiam sie czy np z pomidorem, bazylia oregano i np mozarella były by dobre , tylko czy pomidory nie puszcza za dużo soku i np. paszteciki sie nie dopięka w środku.
Dodano:  6 Marzec 2014 - 19:37
musiałabyś odparować wodę z pomidorów,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Kwiecień 2014 - 13:54
Pamiętasz może Gosiu jaką mąkę użyłaś do rogalików? Zamierzam je dziś upiec, ale nie wiem jaka ma być mąka? ;)
Dodano:  8 Kwiecień 2014 - 15:11
pszenną pełnoziarnistą lub zwykłą pszenną typ. 450
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Październik 2014 - 9:36
A czy jak bym dała o połowe mniej margaryny to by wyszły ?
Dodano:  10 Październik 2014 - 15:26
masła musi być tyle ile w przepisie
AnonimowyDodano:  17 Grudzień 2014 - 22:05
Ale rozumiem,ze z polowy porcji mozna zrobic i jesli zachowam proporcje to bedzie ok ? Chce zrobic na probe bo boje sie,ze cos nie wyjdzie i wolalabym mniej w razie co :)
Dodano:  17 Grudzień 2014 - 22:31
tak, bez problemu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Październik 2014 - 14:21
Jak często można jeść takie pierożki ?
Dodano:  10 Październik 2014 - 15:20
to jest generalnie danie które je się od czasu do czasu,
z uwagi na pracochłonność i kaloryczność bo wiadomo że na 1 czy 2 się nie kończy,
ja je robię dwa razy do roku na święta
AnonimowyDodano:  10 Październik 2014 - 18:49
Czyli w zasadzie wszystko co jest na margarynie lub maśle powinno się jeść rzadko,? na pewno nie raz w tyg ?
Dodano:  10 Październik 2014 - 19:20
jeśli raz w tygodniu zjesz ciasto z masłem np.szarlotkę na kruchym cieście to nic się złego nie stanie,
ja te paszteciki robię rzadko bo są pracochłonne
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2014 - 10:01
A nie odstawiać na godzinę do wyrośnięcia ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Listopad 2014 - 11:38
Ja robie pierogi, przy ktorych tez jest duzo pracy i ktore sa tradycja wigilijna w moim domu rodzinnym. Czasami zostaje farsz a brakuje juz ciasta i wtedy robie niewielki kulebiak z ciasta drozdzowego a jak kulebiak to obowiazkowo czerwony barszczyk. Barszcz robila zawsze mama, ja nie podpatrzylam i nie potrafie. Masz Malgosiu moze przepis na dietetyczny barszczyk.Dzieki
Dodano:  27 Listopad 2014 - 13:27
Tak ;) wrzucę
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Grudzień 2014 - 12:36
Czy pierożki mogę wykonać wcześniej i zamrozić?
Piec zamrożone czy najpierw rozmrozić?
Dodano:  4 Grudzień 2014 - 13:44
Pewnie. Zawsze tak robię. Mrozisz upieczone, potem tylko wyjmujesz z zamrażarki, kładziesz na grzejnik i gotowe.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Grudzień 2014 - 13:20
Można jeść na zimno? A jak nie mam szybkowaru to podsmażać?
Dodano:  8 Grudzień 2014 - 14:18
Nie podsmaża się tych pasztecików.
Wystarczy położyć je na grzejnik lub na chwilę włożyć do piekarnika.
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2014 - 9:59
A do farszu jak nie mam szybkowaru to podsmażać?
Dodano:  9 Grudzień 2014 - 10:58
Tak, kapustę trzeba zasmażyć jak bigos
Natalka HołdyńskaDodano:  9 Grudzień 2014 - 22:25
Gosiu, super te paszteciki, na pewno zrobie na swieta. powiedz tylko, jesli nie mam szybkowaru, zasmazam cebule i kapuste, tak? poziej dolewam wode i ile czasu mam gotowac?
Dodano:  10 Grudzień 2014 - 8:39
Podlewasz wodą i gotujesz a właściwie zesmażasz do miękkości kapusty.
Wody niewiele. Na słoik litrowy kapusty ok. pół szklanki wody.
Natalka HołdyńskaDodano:  10 Grudzień 2014 - 10:05
dziekuje slicznie :) jestes nieoceniona Gosiu. podziwiam Cie ze znajdujesz czas na dom, dzieci, prace, codzienne sprawy i ze przede wszystkim znajdujesz czas dla nas, ze zawsze odpowiesz na kazde zapytanie. dzieki za wszystkie inspiracje:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2014 - 10:07
a ja mam prośbę, czy mogłabys zebrać w jednym miejscu, albo dać linki, do przepisów w których można wykorzystać szybkowar? Mam to urządzenie i nie bardzo wiem jak je wykorzystywać. Na razie tylko rosół w tym robię:) i ziemniaki gotuję bo szybciej:)
AnonimowyDodano:  9 Grudzień 2014 - 20:14
Popieram ja tez mam szybkowar i za bardzo nie wiem ile czasu dane produkty powinno się w nim gotować a zajrzeć i sprawdzić nie wolno. Jak byś miała czas to dolaczm się do powyższej prośby. Pozdrawiam i dziękuje za wszystko rady i przepisy. :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Grudzień 2014 - 1:17
A czy mąka orkiszowa będzie odpowiednia do tych pasztecików? Szukam jakiegoś zdrowszego zamiennika dla mąki pszennej :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Grudzień 2014 - 13:47
Gosiu, czy nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie tylko od razu je rozwałkować, lepić i piec??
Dodano:  10 Grudzień 2014 - 14:44
Robimy dokładnie tak jak jest w przepisie a przepis jest w mojej rodzinie od lat więc jest w 100 % dobry ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Grudzień 2014 - 10:24
Użyć mąki pszennej typ 500, czy tortowej ( typ 450) ?
I jeszcze jedno czy musi to być prawdziwe masło, czy margaryna do pieczenia typu Kasia się tez nadaje?
Będę robiła w tym roku pierwszy raz i nie chciałabym nic popsuć stad te pytania :)
Dodano:  11 Grudzień 2014 - 10:51
Margaryny z tłuszczami trans które zapychają nam żyły, wszelkie Kasie, Tortowe etc. wyrzucamy na śmietnik ;) Tylko masło extra.
Mąka może być pszenna 500 lub 450, może być orkiszowa typ 650 lub 700.
AnonimowyDodano:  11 Grudzień 2014 - 11:43
w takim razie będzie masło ekstra:) jedyną mąkę orkiszową jaką udało mi się kupić w moim mieście jest firmy Melvit - jest napisane tylko na niej pełnoziarnsita orkiszowa. Czyli jaki to jest typ?
Dziękuje za rady:)
Dodano:  11 Grudzień 2014 - 11:59
Typ mąki powinien być na opakowaniu.
AnonimowyDodano:  11 Grudzień 2014 - 12:02
no właśnie też tak myślalam ale nic nie jest napisane kompletnie . Jak dałam ją kiedyś do naleśników to nie wyszły;/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Grudzień 2014 - 11:15
Gosiu napisz proszę czy jeśli chciałabym upiec słodkie rogaliki to cukier należy rozpuścić w mleku czy po prostu dosypać do mąki? Dziękuję
Dodano:  11 Grudzień 2014 - 11:22
Dosypać do mąki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Grudzień 2014 - 14:17
Gosiu masło i jaja mają być zimne czy w temp pokojowej?
Pozdrawiam
Dodano:  11 Grudzień 2014 - 15:13
do drożdży zawsze w temperaturze pokojowej
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2014 - 16:45
właśnie zrobiłam i wyszły pyszne :)
Odpowiedz
Natalka HołdyńskaDodano:  11 Grudzień 2014 - 16:14
zrobiłam dzisiaj paszteciki na probe :) tylko ze z farszem z mieska, cebulki i pieczarek a dla dzieciakow z twarozkiem. wyszly wysmienite :) ciasto kruchutkie i delikatne, niebo w gebie:) posmakowaly nawet tesciowej ktora zawsze na wszystko co nowe kreci nosem :) na pewno paszteciki zagoszcza u nas w wigilie. dziekuje Gosiu. powiedz mi tylko, bo dzisiaj zrobilam z maki pszennej niestety bo nawet nie mam jeszcze orkiszowej, ale do swiat na pewno sie zaopatrze. powiedz mi tylko. maka orkiszowa jakos rozni sie w smaku od pszennej? czuc jakas roznice?
Dodano:  11 Grudzień 2014 - 16:38
nie czuć różnicy w smaku
Odpowiedz
Lidia KrupkaDodano:  14 Grudzień 2014 - 16:38
Zrobiłam dziś paszteciki-niebo w gębie:) Dzięki Małgosiu że dzielisz się z nami takimi fantastycznymi przepisami.
Odpowiedz
Robert SzymańskiDodano:  19 Grudzień 2014 - 17:58
proszę powiedzieć, czy ciasto nadaje sie na makowce? paszteciki wyszły fajne, ciasto wygodnie sie wałkuje, więc myślałam, zeby wykorzystać ja jako podstawę makowca ;) dzieki za odpowiedz!
Dodano:  19 Grudzień 2014 - 20:14
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2014 - 11:24
a bez termoobiegu ile pieczemy?:)
Dodano:  20 Grudzień 2014 - 14:44
bez termoobiegu zwiększasz temperaturę o 20 st.
czas ten sam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2014 - 13:57
Robiłam dziś te paszteciki, tyle że z farszem z pieczarek i cebulki i rzeczywiście wyszły smaczne:) tylko pojawił sie problem w czasie pieczenia. Dobrze, że po 5 min zajrzałam do piekarnika bo by mi się spaliły;/ Temperaturę miałam 195 a i tak to było za dużo. Musiałam je przewracać na druga stronę bo inaczej chyba by poszły do kosza. Smarowałam białkiem z jednej strony ale to chyba nie ma znaczenia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2014 - 17:07
własnie dzisiaj zabrałam się do wykonania pasztecików, niestety cos poszło nie tak, ciasto kruszy mi sie podczas wałkowania. jaka to może być przyczyna (czegoś za mało, czegoś za duż0)?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2014 - 17:18
czy 2 dag drożdży to nie za mało?
Dodano:  20 Grudzień 2014 - 22:15
Skoro przepis jest w mojej rodzinie od lat, i jak widzisz powyżej w komentarzach wypróbowany już został z sukcesem przez wiele osób to chyba nie za mało ;)
Myślisz że publikowałabym na blogu niesprawdzony przepis ??
;)
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 23:44
A drożdże suche czy normalne?
Dodano:  21 Grudzień 2015 - 9:27
Normalne
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 Grudzień 2014 - 13:22
Witam a czy moga byc suche drozdze , bo tu gdzie mieszkam niestety nie dostalam swiezych , jesli tak to czy tez 1dag. Dziekuje i pozdrawiam
Odpowiedz
DrukarkaDodano:  21 Grudzień 2014 - 18:48
Hej, dziś upiekłam paszteciki :) są pycha :D zastanawiam się czy je mrozić? czy wystarczy w lodówce (chyba że się popsują)? dzięki za odp :) własnie piecze się ostatnia partia :D
Dodano:  21 Grudzień 2014 - 20:00
Zamroź. Wtedy będziesz miała świeżuteńkie całe święta. Ona nic nie tracą na mrożeniu a wręcz zyskują.
Odpowiedz
aga.czterdziestolatkaDodano:  8 Styczeń 2015 - 21:24
Styczeń to u nas w rodzinie miesiąc imprezowy, każdy z nas ma swoje święto nawet pies, jutro mam wolne i z podanego przepisu upiekę dla rodzinki rogale.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Styczeń 2015 - 13:50
A czy można zamrozić takie surowe ciasto drożdżowe? Niestety farszu miałam mniej niż ciasta i zostało mi i za bardzo nie wiem co z nim moge zrobić, a szkoda mi wyrzucić.
Dodano:  26 Styczeń 2015 - 14:57
nigdy nie mroziłam surowego drożdżowego ciasta więc nie wiem jak się zachowa,
czy po rozmrożeniu w ogóle urośnie,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2015 - 23:12
Małgosiu, czy można użyć mąkę gryczaną lub kokosową do pasztecików, a masło zastąpić klarowanym lub kokosowym?
Dodano:  16 Grudzień 2015 - 7:51
Myślę że tak aczkolwiek nigdy nie testowałam takich zamienników.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2015 - 10:49
Gosiu polecasz smażyc na oliwie z okiwek?
Nie lepiej użyć masła klarowanego albo smalcu?
Dodano:  16 Grudzień 2015 - 10:52
Oliwą nazywam olej. Oliwa rzepakowa = olej rzepakowy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2015 - 16:56
a tak mniej więcej ile kalorii ma jeden pasztecik?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2015 - 11:02
Jakiej pojemności i marki szybkowar polecasz?
Dodano:  19 Grudzień 2015 - 22:31
Ja mam Fagor, 5 litrów i bardzo sobie chwalę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2015 - 23:48
Dzis robiłam, bardzo smaczne, ale nie wyszło mi aż tak dużo jak u Ciebie, było coś ponad 40 tylko. Farszu też zostało mi dużo, zamroziłam. I nie wiem z czego to wynika,gdy chcę cieniutko rozwałkować zaczynają się robić dziury w cieście.
Odpowiedz
Aneta DarmofalDodano:  21 Grudzień 2015 - 0:19
Chętnie wypróbuję,moja babcia robiła takie pierożki z makiem-pyszne wspomnienie...A swoją drogą to cierpliwości Ci zazdroszczę, tyle razy odp.na praktycznie te same pytania. Pozdrawiam;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Grudzień 2015 - 14:02
Cześć Małgosiu, pozdrawiam przedświątecznie, właśnie piekę 2 blachę pasztecików, z pierwszej już spróbowałam i muszę powiedzieć, że naprawdę są pyszne. Ciasto pięknie się wyrabia, nic się nie klei do rąk. Jeśli ktoś lubi maślane ciasto drożdżowe to goraco polecam. Napewno jeszcze wypróbuję z tego ciasta zrobić makowiec.
Dziękuję serdecznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2016 - 11:04
co do mrożonego ciasta drożdżowego-można mrozić, ale zaraz op przygotowaniu. natomiast co do przepisu na słodko- pół szklanki cukru to zdecydowanie za dużo. Spokojnie wystarczą dwie łyżki:) i są pycha
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Grudzień 2016 - 17:49
Paszteciki najlepsze!
Mąż nie wyobraża sobie świąt bez nich.
Dziękuję
Sylwia
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU