Faszerowana rolada drobiowa w sosie własnym. W sam raz na świąteczny obiad!

Myśląc o świętach, na ogól myślimy o Wigilii. Karpiu, barszczyku z uszkami, pierogach, ciastach. A co z pierwszym i drugim dniem świąt? Spieszę z pomocą 😉 Faszerowana rolada drobiowa w sosie własnym. Smaczna, aromatyczna, elegancka, łatwa w przygotowaniu. Idealna zarówno na świąteczny obiad, jak i uroczystą kolację. Co Wy na to?
Jest ogromną zaletą jest to, że można ją przygotować wcześniej, a w dzień podania odgrzać w sosie. Smakuje wówczas wybornie.
Polecam 😉

Kaloryczność:
100 gramów rolady ma ok. 100 kcal
Łyżka sosu ma ok.25 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • dwa podwójne filety z kurczaka
  • 400 gramów mięsa z udźca indyka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • mała cebula
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • woda
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki klarowanego masła do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filety kroimy na zakładkę aby powstała płaska powierzchnia. Rozbijamy cienko. Solimy. Odstawiamy.
  2. Udźca z indyka mielimy w maszynce razem z czosnkiem, cebulą i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  3. Powstałym farszem smarujemy rozbitego fileta. Zawijamy w rulon. Wierzch i boki owijamy dratwą lub grubą nicią. 
  4. Powstałe rolady obsmażamy na klarowanym maśle z każdej strony. Zalewamy wodą do wysokości 3/4. Dodajemy liście laurowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. W trakcie gotowania wierzch rolady kilkukrotnie polewamy wywarem.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 400 ml wywaru z duszenia rolad
  • 50 ml śmietany kremówki (30%)
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Rolady wyjmujemy z wywaru w którym się dusiły. Zagotowujemy go i cały czas mieszając wlewamy mąkę rozrobioną w połowie szklanki wody. Podgrzewamy, cały czas mieszając aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty, dolewamy wywaru.
  • Go sosu o kremowej konsystencji wlewamy śmietankę oraz dodajemy gałkę muszkatołową i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.

PS: Jeśli rolady przygotowujemy wcześniej, podgrzewamy je w sosie który należy przygotować na świeżo.

57 komentarzy

Kasia WDodano:  15 Grudzień 2017 - 8:46
Zrobie na 2 dzień świąt;-) Co mogę podac do tego na obiad? czy może być śmietana 18? czy może być 400 gr ale mięsa z udka z kurczaka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2017 - 9:21
1- pieczone ziemniaczki i glazurowane buraczki. 2- tak 3- tak
kasia wDodano:  15 Grudzień 2017 - 9:24
A jak sie robi takie buraczki
JagodaDodano:  15 Grudzień 2017 - 18:55
Kasia W... Jesli potrafisz znalesc stronę Malgosi w internecie to tez napewno znajdziesz przepisz na glazurowane buraczki na google.pl :)
Odpowiedz
Magda Dodano:  15 Grudzień 2017 - 9:00
Fajny przepis. Zrobię na świąteczny obiad. Tylko jakie dodatki do tego dania? Jakaś sałata?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2017 - 9:20
Np. buraczki glazurowane.
Odpowiedz
kasia wDodano:  15 Grudzień 2017 - 9:25
A jak się robi takie buraczki?i ile maja jak w 100 gr
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2017 - 9:36
Buraczki trzeba upiec w 200 stopniach przez godzinę zawinięte w folię. Zimne buraczki ścierasz na tarce.Szklisz na klarowanym maśle. Doprawiasz do smaku.
AlicjaDodano:  15 Grudzień 2017 - 11:04
Małgosiu czy pieczenie buraczków w folii nie jest szkodliwe dla zdrowia? nie lepiej piec w papierze do pieczenia?
MDodano:  16 Grudzień 2017 - 20:54
Fajnie brzmi ;)
Odpowiedz
Gosia Z. Dodano:  15 Grudzień 2017 - 9:35
Świetny przepis!!! Na pewno wypróbuję ☺
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2017 - 9:36
Polecam ;)
Odpowiedz
JDodano:  15 Grudzień 2017 - 10:58
Małgosiu, wiem że teraz okres przedświąteczny i posty też, ale czy mogłabyś napisać artykuł albo udzielić wskazówek jak łączyć produkty żeby w danej potrawie bezmięsnej były wszystkie aminokwasy egzogenne? Pięknych Świąt dla Ciebie i Twoich najbliższych :*
Odpowiedz
MagdaDodano:  15 Grudzień 2017 - 11:35
Gosiu, przepraszam, ze tu. mam mocno przesuszona skórę na twarzy. Cierpię, bo mnie piecze i swędzi. Mam hashimoto. Biorę euthyrox. Byłam u dermatologa, dał mi lek na alergię i maść. Ale myślę, że mam słabo nawodniona skórę. Mogłabyś mi powiedzieć, co mogłabym jeść/pić,żeby sobie pomóc? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:20
Polecam olejowanie włosów i skory głowy np. olejem z awokado. Pomoże. O olejowaniu przeczytasz na blogu.
Odpowiedz
JolaDodano:  15 Grudzień 2017 - 11:50
Kolejny fajny przepis na święta .Na pewno wypróbuję.Ale chciałam cię Gosiu zapytać o thermomix .Mam go dostać w prezencie od mamy,ale wiem że on sporo kosztuje. Wydaje mi się że kiedyś coś o nim pisałaś ale nie mogę znaleźć. Można nim usprawnić sobie pracę w kuchni ale czy warty jest tych pieniędzy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2017 - 16:08
Jest pomocny w kuchni, w wielu sytuacjach skraca czas przygotowania potrawy np. zupy krem. W jednym i tym samym urządzeniu gotujesz i blendujesz więc masz mniej sprzętów do mycia. U mnie rodzina jest przyzwyczajona do codziennie świeżego obiadu i tam mam akurat zupę na 4 porcje. Ale nie jest niezbędny. Ja w nim blenduję, siekam, mielę, gotuję na parze. To samo zrobiłabym przy użyciu innych urządzeń.
JolaDodano:  15 Grudzień 2017 - 18:24
Dziękuję ci bardzo za odpowiedź.Mam problemy zdrowotne i myślę że go wykorzystam tym bardziej że skraca czas przygotowania potraw. A ile porcji zupy można w nim przygotować?
kasDodano:  16 Grudzień 2017 - 18:44
ja z kolei nie wyobrazam sobie zycia bez TM. żałuje tylko ze tak pozno go kupilam :))
IwonaDodano:  18 Grudzień 2017 - 9:41
Małgosiu a czy to mieso z udzca tez zmielilas w TM, jakie obroty ustawiłas? ja mam i sie dopiero ucze wszystkiego
AniaDodano:  18 Grudzień 2017 - 13:58
Ja mam problem z mieleniem mięsa np. z udek ponieważ \" plącze się w ostrze\", Czy też tak macie ??
Odpowiedz
Ula S.Dodano:  15 Grudzień 2017 - 13:04
Czy natkę można zastąpić np. rukolą?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2017 - 16:05
Rukola da gorzki posmak. Może być bazylia.
Odpowiedz
KamilaDodano:  15 Grudzień 2017 - 14:14
Gosia czy pisałaś jjakieś posty o endometriozie ? Bardzo chciałabym pomoc znajomej u której ta choroba wystąpiła. Jest po 30 , chorobę wykryto około 2 lata temu , miała rok przerwy niby wszystko ok i niedawno wszystko wróciło. Jeździ po szpitalach , lekarze twierdzą że będziemmusiała braćhormony.Chciala mmieć 2 dziecko to teraz tez jej powiedziano ze albo dziecko albo hormony. Widzę jak teraz ta choroba zmęczyla ja psychicznie. Chcialabym jej zasugerowac , pokazac ze moze warto sprobowac jakis alternatyw jeszcze. Możesz coś doradzic? Będę Ci bardzo wdzięczna ☺
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:24
Będę pisała.
Odpowiedz
AniaDodano:  15 Grudzień 2017 - 14:36
Gosiu, ja troszkę nie w temacie. Mam 8 miesięczne dziecko, karmię piersią, planuje zacząć brać młody jęczmień bądź chlorelle. Co wg Ciebie będzie lepsze? Co moge przyjmwać? i czy w ogóle mogę.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:18
Polecam chlorellę. Wpłynie dodatkowo na poziom żelaza.
AniaDodano:  18 Grudzień 2017 - 14:36
dziękuję bardzo :)
Odpowiedz
justynaDodano:  15 Grudzień 2017 - 17:11
Małgosiu , w artykule o pyłku pszczelim napisałaś że jest dobry dla cukrzyków i insulinoopornych ponieważ zwiększa wydzielanie insuliny. A czy nie jest tak że insuliny powinno być mniej , a nie więcej ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:14
Bez obaw. Wyrzutów wielkich nie powoduje.
Odpowiedz
AsiaDodano:  16 Grudzień 2017 - 0:10
Gosiu a czy jeżeli używam przypraw typu curry, kursują, papryka do marynaty np kurczaka i piękne go potem w piekarniku to te przyprawy w wysokiej temperaturze nie tracą swoich właściwości?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:11
Nie tracą, bez obaw.
Odpowiedz
MaLenaDodano:  16 Grudzień 2017 - 7:31
Fajny przepis. Małgosiu jaka może byc przyczyna, ze po wypiciu czystka boli mnie głowa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:10
Przyczyn może być wiele. Jeśli jest taka reakcja, najlepiej z czystka zrezygnować.
SylwiaDodano:  19 Grudzień 2017 - 23:15
Myślę że spada Ci ciśnienie stąd ten ból
Odpowiedz
AnetaDodano:  16 Grudzień 2017 - 18:48
Ashwagandha warto?
Odpowiedz
Kasia WDodano:  16 Grudzień 2017 - 20:51
Chciałabym dziś upiec Twój pasztet wołowo-drobiowo-warzywny jeżeli jest tam podane 300 gr miesa z ud kurczaka to jest to waga całych z kościa ud czy już po ugotowaniu same miesko bez kości?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:10
To jest waga samego mięsa, bez kości.
Odpowiedz
MoDodano:  16 Grudzień 2017 - 20:54
Przepis wypróbuje chyba jutro akurat składniki mam w domu
Odpowiedz
OlgaDodano:  16 Grudzień 2017 - 22:48
Zrobiłam. Jest pyszna. Do środka dołożyłam suszonego pomidora i trochę skórki cytrynowej. Nie obsmazalam bo zrobiłam z 2 piersi jedną roladę i była za duża. Zawinelam w folię i upiekłam. Niestety troszkę się rozpada przy krojeniu. Nastepnym razem zrobię z jajkiem. Polecam!
Odpowiedz
DariaDodano:  17 Grudzień 2017 - 9:51
Małgosiu, czy będzie artykuł o strachu, lęku i atakach paniki, jak sobie z tym radzić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:04
Z czym związanych lękach?
DariaDodano:  18 Grudzień 2017 - 11:17
Malgosiu ogolnie lęki, najpierw byly lęki zwiazane z pracą, wylądowalam u lekarza jestem na antydepresantach plus psychoterapia pomoglo mi, tylko nie wiem czy dlugotrwale przyjmowane teraz nie poteguje tych lękow - lekarz powiedzial ze nie ale ja nie mam przekonania. Teraz są one zwiazane z wygladem, wypadaniem wlosow, lęk o zdrowie tez. Cwicze joge, medytacje, oddechy, raz jest lepiej a raz gorzej. Masz na to jakis pomysl? Czekam do Ciebie w kolejce.
Odpowiedz
AsiaDodano:  17 Grudzień 2017 - 17:34
Gosiu a Ty z wyprzedzeniem planujesz posiłki Swojej rodziny? Żeby zachować ilość kalorii, białek, węgla itd?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:02
Tak. Ja zawsze w czwartek planuję posiłki na piątek, sobotę i niedzielę. A w niedzielę wieczór na poniedziałek - czwartek.
Odpowiedz
TeresaDodano:  17 Grudzień 2017 - 19:42
nie mogę sobie wyobrazić co to znaczy kroimy filety na zakładkę, Małgosiu czy możesz na \"chłopski rozum\"przełożyć ?
Odpowiedz
ila-macDodano:  17 Grudzień 2017 - 21:02
Małgosiu opisz proszę proces krojenia fileta na zakładkę bo nie bardzo rozumiem. Czy podwójna pierś rozcinamy na 2 osobne piersi czy jak to zrobić aby takie ładne zawijańce wyszły. Może masz jakies zdjęcie z tego etapu przygotowań?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:08
Fileta na samym dole nacinasz od prawej do lewej ale nie przecinasz tej ścianki z lewej strony. Później od tej lewej strony od środka nacinasz do prawej ale znów nie przecinasz ścianki z prawej strony. I znów kroisz od prawej do lewej ale nie przecinasz tej ścianki z lewej strony. Nożem operujesz w literę S.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  18 Grudzień 2017 - 6:10
Super i bardzo prosty obiadek. Na pewno wypróbuję. Małgosiu a co myślisz o szynkowarach. Czy kiedyś używałaś? Jeżeli tak to jaki polecasz i na jaką pojemność. Serdecznie pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Grudzień 2017 - 10:06
Nie mam szynkowarów, ale słyszałam o nich wiele dobrego.
Odpowiedz
AsiaDodano:  18 Grudzień 2017 - 8:21
Gosiu a kiedy priony? Już na sam koniec i z powrotem do sosu?
AsiaDodano:  19 Grudzień 2017 - 14:10
Telefon mi zmienił słowo - pytałam o to kiedy kroimy :)
Odpowiedz
RenataDodano:  18 Grudzień 2017 - 13:42
Malgosiu, planuję odrobaczyć rodzinę...mam malego pieska i 3 letnie dziecko, jak wykonujesz odrobaczanie Malgosiu 3 dni 1 tabletka dziennie? Napisalabys jakis post o odrobaczaniu ludzi? :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Grudzień 2017 - 8:31
2 tabletki dziennie przez 3 dni.
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU