Filet z kurczaka w pomidorowej salsie z imbirem.
Img

Kurczaka uwielbiam. Dla osób będących na diecie, oraz tych którzy po prostu dbają o linię, drób to mięso wprost idealne. Mięso kurczaka zawiera bardzo dużo pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka, oraz mało tłuszczu, dzięki czemu ma niską kaloryczność. Ponadto zawiera sporo cynku, magnezu, potasu, wapnia i witamin z grupy B, co powoduje większy pobór energii z pożywienia i wzmacnia układ odpornościowy.

Filet z kurczaka w pomidorowej salsie z imbirem to danie bardzo proste, lekkostrawne i dietetyczne (porcja to 222 kcal).
Ze względu na aurę za oknem do sporządzenia salsy użyłam pomidorów z puszki. Są pełnowartościowe, smaczne i aromatyczne. Świeże pomidory dostępne o tej porze w sklepach, jak dla mnie są do niczego. Nie pachną, nie mają smaku, zrywane są pewnie zielone i fruną lub płyną do nas z dalekich krajów, przez co nie wytwarza się w nich likopen ( przeciwutleniacz posiadający właściwości chroniące organizm przed chorobami układu krwionośnego a przede wszystkim przed rakiem – powstaje wtedy, kiedy pomidor dojrzewa na słońcu).

Porcja kurczaka w salsie widoczna na zdjęciu to ok. 222 kcal
Porcja ryżu widoczna na zdjęciu to ok. 100 kcal

 

Potrzebne składniki: 

* filet z kurczaka pojedynczy ok. 200 gram (198 kcal)
* puszka krojonych pomidorów z puszki – 400 gram (140 kcal)
* pół czerwonej papryki (32 kcal)
* pół małej cebuli (8 kcal)
* duża łyżka masła (45 kcal)
* duża łyżka różowego imbiru w zalewie (takiego do sushi) + łyżka zalewy (10 kcal)
* płaska łyżeczka imbiru w proszku (ja używam Kamis – jest mega aromatyczny)
* pół łyżeczki brązowego cukru  (10 kcal)
* sól, pieprz, koper,
* wok lub bardzo wysoka patelnia  (będzie pryskać przy odparowywaniu wody z pomidorów)

Przygotowanie:

1. W woku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Mieszamy chwilę i dodajemy pokrojonego w paski kurczaka, sól,pieprz oraz imbir w proszku.

2. Jak kurczak z różowego zrobi się biały, dodajemy pomidory i pokrojoną w kosteczkę paprykę.Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy 2-3 minuty. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę, dodajemy cukier oraz imbir z zalewy wraz z zalewą (1 łyżka!!! ) i gotujemy aby odparowała woda z pomidorów.

3.  Pod koniec dodajemy koper i gotujemy jeszcze chwilę.

Ilość kopru zależy od indywidualnych upodobań. To samo dotyczy imbiru. Ja go uwielbiam, nadaje potrawom nutę orientalną, pobudza kubki smakowe, nadaje pikanterii. Danie doskonale komponuje się z brązowym ryżem bądź kaszą kuskus.

Kaloryczność:
Opisana ilość nadaje się dla 2 osób dorosłych. Kaloryczność jednej porcji samej salsy z kurczakiem, bez dodatków (ryżu, kaszy, makaronu etc.) to 222 kcal.

16 komentarzy

AnonimowyDodano:  1 Marzec 2013 - 13:18
Ja też uwielbiam mięso drobiowe, danie wydaje się bardzo apetyczne także chyba wypróbuję je w ten weekend:) Nie mam tylko imbiru w zalewie ale może i bez niego się uda.Pozdrawiam Dominika
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  1 Marzec 2013 - 14:48
Dominiko, imbir w zalewie kupisz w każdym większym sklepie a już na pewno w markecie. Jeśli jednak nie uda się to daj po prostu więcej imbiru w proszku ale uważaj z ilością bo wyjdzie maega hot :) dodawaj powoli.

Pozdrawiam i daj znać jak Ci wyszło ;)
Odpowiedz
KajaDodano:  1 Marzec 2013 - 21:08
Wykorzystam przepis w jutrzejszej porze obiadowej! Dodam jeszcze ćwiartki pomarańczy, bo uwielbiam połączenie cytrusów, drobiu i imbiru. Super przepis! Mało, na którym blogu można znaleźć informację o kaloryczności proponowanych potraw. Będę odwiedzać na pewno! Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2013 - 11:32
może się czepiam ale "świeży" piszemy przez "ż"
Dodano:  25 Wrzesień 2013 - 12:58
Dzięki :)
AnonimowyDodano:  25 Wrzesień 2013 - 14:24
na zdrówko :)
Odpowiedz
Ewelina SzubaDodano:  12 Marzec 2014 - 19:49
Przepyszny kurczak !! Napewno jeszcze nie raz u nas zagości :):) Dziękuje za super przepis :)
Odpowiedz
Adam SzczepanekDodano:  17 Marzec 2014 - 15:54
Danie super, pycha!!! Zrobiłam je dziś z kaszą kuskus i wszystko pasowało do siebie idealnie :) Nie dodałam imbiru w zalewie, bo ciężko było u mnie w takiej wiosce kupić, ale i bez niego danie smakowało genialnie. Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Marzec 2014 - 18:49
O co chodzi z ta zalewa? Skad ja wziac? Albo jak zrobic?
Dodano:  22 Marzec 2014 - 23:17
imbir w zalewie kupujesz gotowy w słoiku
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2014 - 14:50
Można zrobić go też samemu ;) Podaje przepis może komuś się przyda :)

Kupujemy korzenie imbiru (młodszy – mniejszy jest lepszy – mniej łykowaty), skrobiemy ze skórki i tniemy wzdłuż włókien na cienkie paseczki (jak w przypadku kupnego imbiru). Marynatę przygotowujemy z brązowego cukru (5 łyżek) i szklanki octu ryżowego, dodajemy odrobinę soli. Jeśli chcemy imbir biały nie stosujemy barwnika, aby zabarwić imbir na różowo wystarczy dodać odrobinę barwnika – koncentratu buraczanego. Imbir zalewamy rozgrzaną zalewą i po 3-4 tygodniach mamy gotowy imbir. Niestety w Polsce trudno kupić japoński młody imbir, który jest mniej łykowaty niż dostępne u nas odmiany. Aby pozbyć się łykowatości należy zostawić posypany solą imbir w lodówce na kilka dni pod przykryciem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2014 - 14:01
Małgosiu niestety nie znalazłam różowego imbiru ale udało się kupić biały imbir w zalewie... myślisz ze mogę dodać go w takich samych proporcjach co różowy ? I zalewe również ? Podaje skład : imbir, woda, cukier, ocet ryżowy, sól, kwas: kwas ochoty, kwas cytrynowy , przeciwutleniacz a skórki nowy , substancja slodzaca: Aspartam.
Dodano:  11 Wrzesień 2014 - 17:46
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Wrzesień 2014 - 21:42
Zrobiłam i wyszło pyyyyszne ;) jednak tego białego imbiru dodałam tylko mala lyżeczkę bo gdzieś wyczytałam ze biały imbir jest ostrzejszy od różowego....
Odpowiedz
Moja Galeria SmakuDodano:  2 Grudzień 2014 - 18:20
Dzisiaj gościło na naszym stole, szybkie i pyszne danie:)
Odpowiedz
Dodano:  7 Kwiecień 2017 - 11:25
Komentarz
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU