fbpx
Gulasz dyniowo – wołowy i parę słów na temat mięsa wołowego
Img

Nawiązując do wczorajszego tematu w kontekście potrzeby dań rozgrzewających o tej porze roku, chcę zaprezentować kolejne danie rozgrzewające i niskokaloryczne. Będzie mięsko i będą warzywa, czyli jak to u mnie ;).

Danie w sam raz na nadchodzący weekend. Warto zrobić więcej i wykorzystać na dwa obiady ponieważ tego typu potrawa na drugi dzień jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, ponieważ wszystkie składniki fajnie się ze sobą połączą.

Wołowina to mięso niskokaloryczne i wysokobiałkowe. Zawiera dużo żelaza, cynku, potasu, witamin z grupy B, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) i aż 240 mg tryptofanu (prekursora serotoniny).  

Kruchość i soczystość mięsa wołowego zależy od wielu czynników. Od wieku zwierzaka, rodzaju paszy, metody chowu oraz czas dojrzewania mięsa. Czas dojrzewania ma duże znaczenie ponieważ podczas tego procesu mięso kruszeje i nabiera charakterystycznego smaku i zapachu. Jeśli kupimy taką świeżutką wołowinę która nie przeszła procesu dojrzewania, mięso będzie żylaste, łykowate i twarde bez względu na to jak długo będziemy je przyrządzać. Ja kupując wołowinę zawsze zamrażam ją na 2 tygodnie. Duże zakłady dbają o dojrzewanie mięsa, pisząc Wam o tym zamrażaniu mam na myśli zakup mięsa np. od hodowcy, który ma swoje stoisko na targowisku.
Dobra wołowina powinna mieć intensywnie czerwoną barwę, charakterystyczny mleczny zapach i po uciśnięciu wracać do poprzedniej postaci.

No i najważniejsze ! NIGDY NIE SOLIMY MIĘSA WOŁOWEGO PRZED PRZYGOTOWANIEM bo wtedy zawsze będzie twarde.

Przygotowując gulasz wołowy zawsze używam szybkowaru i zachęcam Wam do zakupu tego urządzenia. Czas przygotowania mięsa wołowego w szybkowarze to 15 minut !

Jeśli nie macie szybkowara przygotowujecie to danie w tradycyjnym garnku i wtedy dusimy wołowinę do czasu, aż będzie miękka.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby o wadze ok. 300 g to ok. 200 kcal 

Składniki dla 4 osób: 
  • 400 g wołowiny
  • łyżka klarowanego masła
  • biała część pora
  • 250 ml wody
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenek ziela angielskiego
  • 400 g dyni
  • pieprz ziołowy – ok. pół łyżeczki ,
  • słodka papryka – płaska łyżeczka,
  • imbir – pół płaskiej łyżeczki
  • ostra papryka – szczypta
  • czubata łyżeczka miodu
  • sól – NA KOŃCU
Przygotowanie:
  1. W szybkowarze rozgrzewamy klarowane masło. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe i pokrojonego w cieniutkie półtalarki pora. Smażymy, aż mięso zmieni kolor.
  2. Na mięso kładziemy selera naciowego, pokrojoną w kostkę dynię, listki laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą. Zamykamy pokrywę i dusimy 15 minut od momentu puszczenia pary.
  3. Po otarciu szybkowara wyjmujemy selera naciowego (wyrzucamy go) i dodajemy przyprawy i sól. Ponownie włączamy ogień i gotujemy jeszcze ok.2-3 minut bez przykrycia, na małym ogniu.
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Pieczone kotlety z kalafiora z hiszpańskim sosem Pisto. Wegetariański obiad, który zaskoczy i mięsożernych.
Pieczone kotlety z kalafiora z hiszpańskim sosem Pisto

Po kotlecikach z kaszy jaglanej z marchewką, curry i natką pietruszki (przejdź do przepisu), te kalafiorowe są jednymi z naszych Czytaj dalej

Maślano – piernikowy kurczak wolno pieczony, z jabłkami, pieczonymi ziemniakami i surówką z tartej marchewki z pomarańczą! Idealny na obiad w pierwszy dzień świąt.

Obiad którym zaskoczycie gości, a który przygotujecie bez większego wysiłku i zaangażowania czasowego. Maślano - piernikowy kurczak wolno pieczony, z Czytaj dalej

Krewetki po tajsku z kapustą pak choi i makaronem ryżowym

Znacie moje zamiłowanie do kuchni tajskiej. Mam za sobą dwa kursy tej kuchni, uwielbiam te składniki, te kombinacje, te smaki. Czytaj dalej

Wege zapiekanka z kurkumą na obiad lub kolację

Szybka wegetariańska zapiekanka z kurkumą w sam raz na ciepły obiad, kolację lub na zimno do lunchboxa jako sałatka. Można Czytaj dalej

59 komentarzy

AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 9:13
Małgosiu, czy bulion też można szybciej ugotować w szybkowarze? Czy jednak potrzebny jest czas,aby wydobyć aromat?
Dodano:  9 październik 2014 - 9:58
niestety, bulion potrzebuje czasu i im dłużej/wolniej się gotuje tym jest lepszy
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 13:07
A propos sprzętu kuchennego - pomyślałam, że przydałby się tu i tego typu wpis. Pamiętam jak pisałaś o multicookerze. Może napisałabyś z jakiego sprzętu najczęściej korzystasz przygotowując zdrowe posiłki, co i do czego najbardziej się nadaje, w jaki sprzęt kuchenny powinna zaopatrzyć się osoba, która dopiero zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem (multicooker, szybkowar - to to samo?; patelnia grillowa, grill elektryczny (co lepsze?); blender). Trochę tego jest i np. ja chciałabym zgromadzić taką podstawę, za której pomocą przyrządzę wszystkie prezentowane tu potrawy.
Dodano:  9 październik 2014 - 13:12
już niebawem będzie cały cykl na ten temat - w listopadzie i grudniu bo testowałam masę sprzętu i mam sporo typów które warto mieć
AnonimowyDodano:  10 październik 2014 - 9:33
Czyli czytasz Gosiu w naszych myślach ;) Fajnie, że będzie taki cykl :)
AnonimowyDodano:  25 październik 2014 - 14:30
Małgosiu a jak nie posiadam szybkowaru to dam radę zrobić taki gulasz?
Dodano:  26 październik 2014 - 8:39
tak, w zwykłym garnku, ale musisz gotować dłużej, aż mięso będzie miękkie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 9:32
Gosiu, a jakie konkretnie mięso wołowe się nadaje? Nie znam się na wołowinie, nie wiem jaki kawałek jest niskokaloryczny i odpowiedni do takiego obiadu.

p.s. czy nie mając szybkowaru należy podlać wodą podsmażone mięso, żeby nie przywarło do garnka?
Dodano:  9 październik 2014 - 9:58
tak, do szybkowaru też wlewamy wodę,
ja użyłam mięsa tzw. gulaszowego ale w przyszłym tygodniu napiszę jaka część wołowiny do czego jest najlepsza
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 9:32
Witaj. Wspaniałe danie z wykorzystaniem dyni, na pewno wypróbuję! Małgosiu czy zjedzenie na śniadanie 5 kanapek razowego chleba z pesto i 4 jajek ugotowanych to dużo? Pewnie z jakieś 800kcal. Ale taka jestem głodna z rana i tak mi smakuje chlebek twojego przepisu, że nie można się powstrzymać. Dziennie powinnam spożywać ok. 2300kcal (karmię piersią 46kg-160cm, średnia akt.fiz.)
Dodano:  9 październik 2014 - 9:55
no na bogato,
trochę też za dużo tłuszczu jak na jeden posiłek
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 10:02
Czyli czego dziś powinnam unikać a na co postawić żeby to zbilansować?
Dodano:  9 październik 2014 - 10:54
ok będą 2 jajka i 3 kanapki z pesto + pomidor = ok. 500 kcal
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 9:38
Małgosiu, czy miałbyś możliwość aby przedstawić różnice i korzyści zdrowotne z używania oleju lnianego i siemienia lnianego? Łatwiej jest spożywać olej lniany ( nie trzeba gotować),ale siemię wpływa chyba korzystniej na ochronę żołądka (czy wątroby też) ? Nie wiem co lepsze jeśli chodzi o inne właściwości prócz kwasy omega.pozdrawiam, M
Dodano:  9 październik 2014 - 9:54
zapisuję na listę tematów
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 10:22
Dziękuję bardzo :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 10:11
jeśli chodzi o dynie to w jakiej ilości dodajemy ją do gulaszu...?? :-D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 10:47
Małgosiu, które warzywa i owoce warto kupować jesienią i zimą? Które są najzdrowsze, mają dużo witamin?
Dodano:  9 październik 2014 - 10:50
wszystkie o barwie pomarańczowej bo zawierają karotenoidy o których będę wkrótce pisała,
dodatkowo te o zielonej i ciemnoczerwonej barwie ze względu na chlorofil i przeciwutleniacze
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 22:34
Dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 12:24
Gosiu mam obecnie mały problem z sokowirowka i kupiłam sobie sok warzywny z Fortuny. Co sądzisz o składzie: przecier pomidorowy z zageszczonego przecieru pomidorowego 67%, przecier z marchewki 10,2%, cebuli 6,7%, papryki 3-%, sok z buraków z zamieszczonego soku z buraków 2%, zioła i przyprawy
Dodano:  9 październik 2014 - 12:37
skład jest w porządku,
soki tego typu są ok, pod warunkiem że nie mają dodanego cukru
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 13:01
Super. Ile razy w tyg. Mogę pić?
Dodano:  9 październik 2014 - 13:13
nawet codziennie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 październik 2014 - 14:16
Pisze Pani ze mrozi wolowinę,Czy dobrze zrozumialam ze mrozenie wolowiny powoduje jej dojrzewanie ? P
Dodano:  9 październik 2014 - 14:59
tak, mięso kruszeje
Odpowiedz
SylwiaDodano:  9 październik 2014 - 14:48
Zapowiada się wspaniale, pędzę na zakupy po składniki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 październik 2014 - 8:42
Czy można zastąpić wołowine szokiem?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 październik 2014 - 18:03
Pani Małgosiu czy można zastąpić w pani przepisach seler naciowy liśćmi zwyklego selera czasem mam trudności z kupieniem bo mieszkam na wsi .
Dodano:  13 październik 2014 - 8:49
tak, liście selera z powodzeniem zastąpią naciowego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 październik 2014 - 19:36
Czy można zastąpić wołowine dziczyzną np. Dzikiem?
Dodano:  13 październik 2014 - 20:35
no pewnie ;)
AnonimowyDodano:  17 październik 2014 - 18:59
Wyszło znakomite!!!!!!!
AnonimowyDodano:  17 listopad 2015 - 16:04
A propos dziczyzny. Już od dawna czekam na post związany z tego typu mięsem bo tata jest myśliwym i często mam do niej dostęp ale czy się doczekam...? :)
Ola
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 październik 2014 - 19:30
Jaki rodzaj dyni będzie najlepszy? I czy dania lepsza będzie taka świeża czy może być mrożona?
Dodano:  16 październik 2014 - 20:33
powiem szczerze ze nigdy nie mroziłam dyni,
dynia im ciemniejsza tym smaczniejsza, bardzo smaczna jest hokkaido
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 październik 2014 - 9:25
WItam, jaka ilosc trzeba dodac do gulaszu? Jest pominieta w liscie skladnikow.
Dodano:  17 październik 2014 - 10:22
ale ilość czego ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 październik 2014 - 14:40
Ile wody trzeba dodać jak się gutuje w zwykły sposób ?
Dodano:  17 październik 2014 - 15:07
tyle samo, a w razie potrzeby dolać gorącej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  21 październik 2014 - 23:20
Malgosiu! Ten gulasz jest najlepszym jaki w zyciu jadlam! Zaluje jednego: ze gotowalam go o tak poznej porze, dobrze ze jest fit bo z pojdadania wyszla pewnie cala miseczka;)
Karolina
Dodano:  22 październik 2014 - 9:34
bardzo mi miło :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 październik 2014 - 20:40
Dzisiaj ten gulasz gościł na naszym stole. Podałam go z kaszą jeczmienna. Po prostu rewelacyjny. A co dla mnie najważniejsze to to, że dzieciakom bardzo smakowało. Zacne danie. Pozdrawiam
Dodano:  26 październik 2014 - 21:34
Dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 listopad 2014 - 12:52
a co proponujesz jako dodatki do gulaszu: jakaś surówka, kasza?
Dodano:  14 listopad 2014 - 14:08
ja lubię z kaszą gryczaną i surówką z cebulki, jabłka i ogórka kiszonego
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 grudzień 2014 - 18:58
Malgosiu jedno pytanko, bo dzis kupilam szybkowar. Myslisz ze 4,5 l bedzie wystarczajaco odpowiedni dla 4 osobowej rodziny? ?czy moze wiekszy? ?A jakiej wielkosci Ty uzywasz? ?Pozdrawiam serdecznie, Iwona.
Dodano:  16 grudzień 2014 - 20:14
Ja ma też ok 5 litrów. Spokojnie wystarczy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 grudzień 2014 - 6:05
Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Trzymaj sie cieplo; )
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 grudzień 2014 - 9:33
Gulasz wyszedl znakomity, ze sie powtorze najlepszy jaki jadlam, a miesko rozplywalo sie w ustach. Polecam i pozdrawiam. Iwona W.;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 luty 2015 - 16:39
Ile gulaszu i kaszy jęczmiennej można zjeść na obiad zgodnie z Twoimi jadlospisami
Dodano:  4 luty 2015 - 19:36
to zależy co innego węglowodanowego jest w danym dniu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 październik 2015 - 10:47
A czy dusząc mięso w garnku też od razu wkładamy dynie i seler? W garnku mięso dusić się będzie ok 2 godz i zastanawiam się czy warzywa nie stracą swoich wartości?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Anita
Dodano:  12 październik 2015 - 11:31
Jeśli używasz tradycyjnego garnka warzywa wkładasz na koniec.
Odpowiedz
justyna kozakiewiczDodano:  12 październik 2015 - 11:39
Jest pyszny, robiłam kilka razy pod rząd zamieniając wołowinę na filet z kurczaka. Mój półtoraroczny synek uwielbia to danie, a to najważniejsze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 październik 2015 - 10:54
Gosiu, a jeśli zamiast wołowiny będzie filet z kurczaka, to też najpierw mięso, potem dynia i reszta warzyw? czy najpierw dynia a potem mięsko? no i oczywiście w normalnym garnku?
Odpowiedz
Beata BetiDodano:  20 maj 2016 - 9:17
Małgosiu
Chciałabym dziś zrobić ten gulasz na obiad ale nie mam dyni:( poradź proszę czym ewentualnie ją zastąpić?
Odpowiedz
KasiaDodano:  14 październik 2017 - 19:51
Czy dla imsulinoopornych ten gulasz się nada ??,?
Małgosia, DIETOTERAPIA LENAROWICZDodano:  14 październik 2017 - 22:11
Tak.
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds