Inulina. Co to za substancja i na jakiej zasadzie działa? Dlaczego warto ją poznać jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, niedoczynność tarczycy i/lub jesteś na diecie redukcynej?

Hipokrates mawiał „Niech żywność będzie waszym lekarstwem, a lekarstwo waszą żywnością”.
Oczywiście w dzisiejszych czasach to duże uproszczenie ponieważ są choroby wymagające bezwzględnego stosowania leków, ale prawda jest taka, i to nie ulega żadnej wątpliwości, że głównym źródłem wielu chorób z którymi zmaga się dziś ludzkość, jest żywienie.
Weźmy chociażby zwykłe ziarno zboża, podstawę codziennego żywienia człowieka praktycznie na całym świecie. Zbudowane jest z bogatego w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i sole mineralne zarodka, pełnej błonnika, wapnia, żelaza i witaminy K łuski, oraz bielma składającego się z białka (gluteiny i gliadyny) i skrobi.
Natura stworzyła ziarno w takiej, a nie innej postaci, aby właśnie w takiej formie, stanowiło idealny pokarm dla człowieka. Idealny z punktu widzenia wartości odżywczych, ale i drogi jaką musi pokonać przez przewód pokarmowy z punktu A do punktu Z, biorąc pod uwagę zadanie jakie ma po drodze do spełnienia. Człowiek wie jednak lepiej. Bogate w wartości odżywcze ziarno i łuskę oddzielił od będącego wyłącznie źródłem kalorii bielma, używając go do produkcji bułek, chlebów i wszelkiej maści białych, oczyszczonych wypieków. Zarodek i łuska często bywa częścią paszy dla zwierząt, głownie świń. Gdzie tu logika?
Warto więc wiedzieć jakie składniki odżywcze należy włączyć do diety, a jakich się wystrzegać, aby wspomagać zdrowie i dobrą formę. Jednym z takich składników, który chcę Wam dziś polecić jest inulina.

Czym jest inulina i jak działa

Inulina została odkryta w 1804 roku przez Valentine Rose. To wielocukier, polisacharyd należący do fruktooligosacharydów zbudowany z jednej cząsteczki glukozy i łańcucha cząsteczek fruktozy. Właściwości inuliny związane są z obecnością wiązań β-glikozydowych między cząsteczkami. To one sprawiają że odporna na enzymy trawienne inulina w jelicie cienkim nie jest trawiona do glukozy.
Inulina to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie mająca tę zaletę, że chłonie wodę, ale się w niej nie rozpuszcza. Identycznie jak włókna błonnika krążąc po przewodzie pokarmowym działa jak miotełka. Pęcznieje, zbierając po drodze niestrawione resztki pokarmu, toksyny, metale ciężkie itp. czyli wszystko to, czego powinniśmy się pozbyć. Następnie trafia do jelita grubego gdzie pod wypływem bakterii jelitowych ulega procesowi fermentacji stymulując tym samym rozwój bakterii rodzaju Lactobaccillus i Biidobacterium.
Te właściwości sprawiają że inulinę można nazwać prebiotykiem, czyli substancją stymulującą do produkcji pożytecznych kultur bakterii.
Jak wiecie bo mówiłam już o tym nie raz, 80% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach. Warto więc wspierać naszą naturalną odporność dbając o właściwy poziom tzw. dobrych bakterii.  

Z uwagi na właściwości o których pisałam powyżej inulina:

  • obniża ph treści jelitowej przyczyniając się do hamowania procesów gnilnych w jelitach,
  • posiadając właściwości błonnika rozpuszczalnego w wodzie spowalnia rozkład węglowodanów,
  • obniża poziom cukru we krwi tym samym obniżając poziom insuliny,
  • obniża wchłaniania kwasów żółciowych,
  • wiążąc kwasy tłuszczowe w jelicie obniża poziom cholesterolu i triglicerydów,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • przyspiesza przesuwanie się treści pokarmowych przez jelita,
  • zwiększa perystaltykę jelit,
  • zapobiega zaparciom,
  • hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
  • zwiększa produkcję witamin produkowanych przez bakterie jelitowe w jelicie grubym (K, B12, biotyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy i kwas nikotynowy),
  • działa moczopędnie,
  • zwiększa stosunek długości kosmków jelitowych do głębokości krypt nabłonka jelita czczego (ważne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi),
  • zwiększa absorpcję wapnia z pożywienia (kluczowe dla osób na diecie bezmlecznej)

Źródła inuliny, zastosowanie, dozwolona ilość do bezpiecznego spożycia

Inulinę znajdziemy w wielu produktach spożywczych min.

  • cykorii,  
  • topinamburze (słonecznik bulwiasty),
  • karczochu, mniszku lekarskim,
  • porze,
  • czosnku,
  • cebuli,
  • bananach,
  • pszenicy
  • agawie.

Najwięcej zawiera jej cykoria (polecana w diecie dla cukrzyków) i topinambur i to właśnie z tych roślin, poprzez ekstraktacje, uzyskuje się inulinę do stosowania w przemyśle spożywczym. Ma ona wówczas wygląd białego proszku i poprzez swoje właściwości tj. zdolność do zagęszczania i stabilizowania produktu, w wielu produktach dietetycznych zastępuje tłuszcz. Wymieszana w wodzie wygląda jak gęsty klej co nadaje potrawom kremową konsystencję obniżając tym samym kaloryczność. Będziecie zdziwieni, ale nie jest słodka. Jest dziesięć razy mniej słodka niż cukier, więc jako zastępnik cukru nie sprawdzi się zupełnie. W ilości większej niż 20 gramów wywoła sensacje jelitowe, z biegunką włącznie.  Jeśli więc czytając ten wpis mieliście w planach sypnięcie sobie na bogato inuliny do potraw celem zwiększenia jej działania, to muszę Was zmartwić. To się nie uda. 😉

Jak ją stosować w kuchni i czy warto zakupić proszek lub tabletki z apteki

Jak najbardziej warto zaopatrzyć się w inulinę i sypać ją sobie do potraw jeśli:

  • jesteśmy na diecie redukcyjnej,
  • jesteśmy na diecie bezmlecznej (zwiększa przyswajanie wapnia),
  • mamy cukrzycę,
  • insulinooporność,
  • niedoczynność tarczycy,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • podwyższony poziom triglicerydów,
  • zaparcia,
  • nietolerancje pokarmowe,

Co istotne. Sam proszek, bez zastosowania dobranej do schorzenia diety, cudów nie zdziała. Jeśli na drugie śniadanie wciągamy w biegu drożdżówkę z dżemem, to sama inulina nic tu nie pomoże.  
Ważna jest też dawka. 20 gramów i choćby producent pisał że można więcej, trzymajcie się tej liczby.
Inulinę można dosypać do zupy (zagęści ją) lub jogurtu z owocami (zagęści tworząc przyjemny mus).
Fajnie zagęszcza też musy owocowe np. jabłkowy, dodatkowo delikatnie je dosładzając. 
Możecie też stosować inulinę naturalnie wykorzystując w kuchni świeżą cykorię i topinambur.

Źrodła:

* http://www.e-biotechnologia.pl/
* Wykorzystanie inuliny jako dodatku funkcjonalnego w technologii produkcji potraw; Anna Gramza-Michałowska, Danuta Górecka;Katedra Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
* Inulina i jej oddziaływanie u ludzi i zwierząt; S.Sobolewska, E.R.Grela, J.Skomiał, Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt PAN im. J. Kielanowskiego PAN w Jabłonni

78 komentarzy

Kasia WDodano:  8 Listopad 2017 - 9:08
Gosiu czy Ty stosujesz ten produkt? czy ma jakieś kalorie? wliczamy w dzienny bilans kaloryczny? pozdrawiam;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 9:20
Nie wliczamy w bilans.
Odpowiedz
Ola GregoDodano:  8 Listopad 2017 - 9:09
Małgosiu, jak inulina zachowuje się w wysokiej temperaturze? Mam na myśli np. zagęszczanie świeżo ugotowanej zupy ( goracej)? Czy tez podgrzewanie potraw nią zagęszczonych? traci swoje właściwości? Pozdrawiam Ola
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 9:20
Zagęści.
MDodano:  8 Listopad 2017 - 22:12
A czy straci właściwości?
Odpowiedz
aniaDodano:  8 Listopad 2017 - 9:12
1.Czy można jednocześnie -tzn. w tym samym miesiącu - stosować chlorellę? czy lepiej na zmianę - jeden miesiąc chlorellę a jeden inulinę? Czy to może w ogóle nie ma znaczenia? 2. Czy stosowac w cyklu - miesiąc - miesiąc przerwa - miesiąc itd.? 3. Czy dobra będzie inulina w proszku otrzymana z ekologicznej agawy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 9:20
1- można jednocześnie 2-tak 3-tak
Odpowiedz
IzaDodano:  8 Listopad 2017 - 9:12
Gosiu, Jakie tabletki z apteki polecisz? Dzięki
Odpowiedz
D.Dodano:  8 Listopad 2017 - 9:14
A jeżeli biorę suplement, w którego składzie znajduje się już inulina, to czy jeśli kupiłabym proszek należy zmniejszyć dawkę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 9:19
Tak. Trzeba dostosować dawkę do tej która jest już w suplemencie.
Odpowiedz
JoannaDodano:  8 Listopad 2017 - 9:16
Czy przy problemach z jelitem wrażliwym można stosować inulinę, czy raczej powin nam ją sobie odpuścić?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 9:19
Jeśli typ biegunkowy to nie. W zaparciowym tak.
Odpowiedz
IzaDodano:  8 Listopad 2017 - 9:19
Gosiu, Jakie tabletki z apteki polecisz? Dzięki
Odpowiedz
GabiDodano:  8 Listopad 2017 - 9:19
czy obróbka cieplna zmienia właściwości inuliny, czy ,można ją tylko na zimno?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 9:21
Nie zmienia.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  8 Listopad 2017 - 9:21
Witam. A osoby uczulone na nikiel mogą taki proszek dosypywać do potraw?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 9:21
Tak.
anonimowyDodano:  8 Listopad 2017 - 9:23
Dziękuję za odpowiedź:)
Odpowiedz
MagdaDodano:  8 Listopad 2017 - 9:25
Pani Małgosiu; Chciałam zasięgnąć Pani opinii, a mianowicie wiedząc o właściwościach zdrowotnych czosnku chciałam wprowadzić go do diety w postaci surowej robiąc pesto, niestety mam nieprzyjemne objawy w postaci pieczenia, odbijania, wzdęć i gazów. Jedząc pesto wieczorem dyskonfort odczuwam nawet rano. Dodając czosnek do zup kremów w postaci już ugotowanej niniejszych nieprzyjemności nie odczuwam. Ogólnie jem bardzo delikatnie, bez smażenia i pieczenia, jestem weganką. Czy w związku z powyższym nie używać czosnku na surowo? Czy takie objawy mogą niekorzystnie wpływać na śluzówkę przewodu pokarmowego i doprowadzić do chorobowych zmian w przyszłości. Dziękuję za odpowiedź.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:33
Czosnek jest ciężki na wątrobę i są osoby którym ewidentnie nie służy na surowo. Nie traci on jednak swoich właściwości po obróbce cieplnej więc bez obaw można go dodawać do potrawna ciepło.
Odpowiedz
OlaDodano:  8 Listopad 2017 - 9:34
Gosiu a co myslisz o blonniku w granulkach jako przekaska?
Odpowiedz
AgaDodano:  8 Listopad 2017 - 9:37
Małgosiu ja nie w temacie Co byś poleciła kobiecie w ciąży na liczne bakterie w moczu i szczawiany wapnia Pozdrowienia Miłego dnia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:32
To już temat dla lekarza prowadzącego ciążę.
OlaDodano:  8 Listopad 2017 - 11:46
Ja miałam zalecony sok z żurawiny na często nawracające infekcje i bakterie w moczu. Ale trzeba się skonsultować z lekarzem.
OlaDodano:  8 Listopad 2017 - 17:12
Ja miałam zalecony sok z żurawiny na często nawracające infekcje i bakterie w moczu. Ale trzeba się skonsultować z lekarzem.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  8 Listopad 2017 - 9:50
A proszę powiedzieć pani Małgosiu gdzie dostać taką sproszkowaną inulinę? Czy kupując w internecie jest jakiś schemat dzięki, któremu na pewno kupimy obiecamy pełnowartościowy produkt? Czy nie ma się czego obawiać? Niestety mieszkam za granicą i posiadając niedoczynność tarczycy chętnie wprowadziłabym inulinę do swojej \"suplementacji\" wspierającej prace jelit :) Dziękuje!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:30
W sieci bez problemu się kupi i w dobrych sklepach zielarskich.
Odpowiedz
Magda Dodano:  8 Listopad 2017 - 9:56
Czy insulinę śmiało można podawać dzieciom? No. Do jogurtu albo poprostu zagęścić chociaż by mus owocowy albo koktajl?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:30
Dzieciom nie.
Odpowiedz
Małgorzta SzDodano:  8 Listopad 2017 - 9:59
Małgosiu czy można stosować inulinę u dzieci ze słaba odpornością? W jakiej formie ją podawać? Jaka powinna być dawka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:30
U dzieci nie.
Natalia Dodano:  14 Listopad 2017 - 15:37
A czy mogłaby Pani rozwinąć temat? Dlaczego dla dzieci jest niewskazana? Moja 5 latka cierpi na przewlekłe zaparcia i do tej pory stosowała leki na bazie makrogolu. Szukam zdrowszej alternatywy
Odpowiedz
KarolinaDodano:  8 Listopad 2017 - 10:11
Gosiu, mam 2 pytanka:) 1. po tygodniu brania antybiotykow i zabiegu wyciecia pecherzyka zolciowego ile czasu brac moge Multilac, by w pelni odbudowac flore w jelitach? 2. Czy 50 ml soku z pokrzywy zaspokaja zapotrzebowanie na zelazo kobiety? wiem, zalezy od wagi, wieku, no ale tak srednio. Czy trzeba cos jeszcze dorzucic?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:29
1- 6 tygodni, 2- nie da się uśrednić
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Listopad 2017 - 10:24
Pani Gosiu mam pytanie, może Pani wspomoże :) dziecko (6 lat) ma mieć testy skórne (wziewne) poinformowano mnie że nie może na 3 dni przed jeść produktów mlecznych, parówek, szynki. Co jeszcze może przekłamać testy mięso przygotowane na obiad, kakao jakieś warzywa?! To już drugie podejście do testów ostatnio próba nie wyszła więc Pani pielęgniarka stwierdziła że nie zrobi testów, wiem że dla mojego brzdąca jest to mocno stresujące i chciałabym żeby wszystko poszło gładko. Jaka jest Pani opinia. Dziękuję.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:29
Wystarczy odstawić mleko i wszystko co je zawiera (wędliny, parówki - czytaj skład). Czemu drugie podejście? Rozumiem że dzieciątko nie dało się dotknąć?
AniaDodano:  8 Listopad 2017 - 13:03
Dziękuję za odpowiedź, młody był zestresowany ale współpracował, Pani narysowała + oraz - nałożyła kropelki i nakłuła po kilku minutkach sprawdziła i nic nie było na skórze tylko znak ukłucia, więc to samo zrobiła na drugiej rączce z takim samym efektem. Powiedziała że próba nie wyszła więc nie zrobi testów. Nic więcej się nie dowiedziałam chociaż próbowałam proszę mi wierzyć ...
Odpowiedz
KalatkaDodano:  8 Listopad 2017 - 10:24
Gosiu, wiem, ze sama masz problem z tarczycą - jestem Hashimotką. Niestety cały czas szukam dobrego endokrynologa. Prosze o pomoc! Czy ktoś moze polecić lekarza - z prawdziwego zdarzenia a nie takiego co wypisuje tylko recepte!? Bo na takich tylko trafiam. Warszawa. Bede wdzieczna za pomoc Olgieńka K.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:27
Napisz do mnie PRV.
AnoDodano:  8 Listopad 2017 - 11:46
Dlaczego endokrynolodzy mają takie podejście? Leczę się na niedoczynność (plus PCOS), a każda wizyta polega tylko na sprawdzeniu wyników i przepisaniu recepty. I do zobaczenia za pół roku. :/ Dobrze, że mamy Gosię, która dużo potrafi wytłumaczyć. ♡
Odpowiedz
MartaDodano:  8 Listopad 2017 - 10:31
A czy można ją stosować przy SIBO?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:27
Tak.
Odpowiedz
AsiaDodano:  8 Listopad 2017 - 11:06
Małgosiu, czy do wypieków też warto używać jajek od kur z wolnego wybiegu, czy można tych tańszych? Chodzi mi o szkodliwe substancje, które mogą się znajdować w jajkach z chowu klatkowego. Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 11:35
Nie ma różnicy między wartościami odżywczymi jajek z chowu klatkowego a tego z wolnego wybiegu. Są kwestie etyczne. Ja po obejrzeniu na you tube jak wygląda chów klatkowy więcej jajek z takiego chowu nie kupię. Sumienie mi nie pozwala.
Odpowiedz
OlaDodano:  8 Listopad 2017 - 11:44
Czy mamy karmiące piersią mogą stosować?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 15:57
Tak ale mamom polecam w naturze, z cykorii lub topinamburu.
Odpowiedz
Kasia WDodano:  8 Listopad 2017 - 11:59
jak długo można ją stosować? trzeba robić przerwę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 15:56
Nie trzeba robić przerw.
Odpowiedz
K.Dodano:  8 Listopad 2017 - 12:51
Malgosiu co sadzisz o ksylitolu bo czytalam o nim same superlatywy a dzis w jakim wywiadzie pani dietetyk mowi ze to slodzik,ze jest gorszy od cukru.Czy to prawda :-(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 15:56
Widzę że lobby cukrowe nie śpi. Czy to pani w krótkich ciemnych włosach? Wypowiadała się w TVP?
Odpowiedz
AgaDodano:  8 Listopad 2017 - 14:36
czy inulinę stosować do posiłku, czy można między posiłkami, jeśli będę przyjmowała inulinę sproszkowaną na łyżeczce popijając wodą? mam IO dziękuję i pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 15:55
Do posiłku.
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Listopad 2017 - 14:47
Gosiu, piszesz, że dzieciom nie można podawać. Ostatnio kupiłam płatki śniadaniowe dla dzieci z dobrym składem i właśnie inuliną. Co Ty na to? Dałabyś swoim dzieciom?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 15:55
To musi być minimalny dodatek. Ja nie podaję dzieciom dodatkowo .
Odpowiedz
kDodano:  8 Listopad 2017 - 16:04
Nie Magosiu nie ogladam tvn akurat Pani Chodakowska zamiescila artukul o cukrowych zamiennikach nie pisala o tym zle tylko w kometarzach padlo kilka zapytan czy ksylitol jest zly sama sie zdziwilam bo czytalam tyko pozytywne rzeczy ale postanowilam sie troche zaglebic w temacie i jednak ma kilka minusow ale jak chyba wszystko w nadmiarze.Podobne czy nadwrazliwosci jelita raczej sie go nie poleca i podobno nasz organizm nie jest przystosowany do wchlaniania go...Sama zmagam sie z problemami ukladu pokarmowego i zastanawiam sie czy on jest lepszy czy moze cukier kokosowy?Malgosiu a co sadzisz o kokosie i wiorkach kokosowych uwielbiam je i dodaje tego sporo do jedzenia zwlaszcza wiorka dodaje do ciast, olej kokosowy .Przyznam ze mozna zwariowac od tego wszystkiego ,nie stety ile znawcow tyle opinii a czlowiek glupieje :(...Pozdrawiam serdecznie:)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Listopad 2017 - 19:38
W piątek będę pisała na blogu właśnie o zamiennikach cukru.
Odpowiedz
KasiaDodano:  8 Listopad 2017 - 16:12
Gosiu, czy błonnik FOS tez fruktoligo... i czy możesz coś o nim napisać , bo czytałam w pewnym opracowaniu, że skutecznie walczy z uczuciem głodu ,żeby nie podjadać co chwilę :), a szczególnie wieczorem :(
Odpowiedz
Agata Dodano:  8 Listopad 2017 - 16:57
Pani Małgosiu ratunku!w wymazie z gardla mojej 6 let.corki jakieś pół roku temu wyszła candida. Oczywiście wdrożyłam dietę itd. Teraz zrobiłam kontrolne badanie i wyszlo Staphylococcus aureus(szczep MSSA)wzrost(+). Jestem przerazona.czy córka bedzie musiała dostać antybiotyk?Czy są jakieś naturalne sposoby żeby sie tego pozbyć? Dodatkowo na bilansie pani doktor kazala zrobic corce badanie tarczycy ze względu na jej suchą skórę. Wiem,ze nie interpretuje Pani wynikow w komentarzach,ale proszę niech tylko Pani zerknie bo dla mnie to czarna magia. TSH 3,400(norma 0,600-4,840) FT4 16,43 ( norma 12,5-21,5) Z góry dziękuję za odpowiedź. Z pozdrowieniami Agata
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Listopad 2017 - 7:18
Musi dostać antybiotyk niestety. Trzeba jednak pamiętać że w trakcie antybiotykoterapii trzeba stosować osłonę plus dietę bez cukru i z niskim indeksem glikemicznym przez 6 tygodni po zakończeniu leczenia. Ft4 nisko - 43.67% i przyczyną może być Staphylococcus aureus. Proszę wykonać ponowne badanie po wyleczeniu.
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Listopad 2017 - 18:43
Gosiu czy to prawda, że kawy zbożowe mają wysoki IG? Czy nie można pić takiej 2-3 razy dziennie i wliczać w płyny tak jak herbatę?
Odpowiedz
MonikaDodano:  8 Listopad 2017 - 20:47
Małgosiu gdzie kupujesz inulinę
Odpowiedz
annDodano:  8 Listopad 2017 - 22:23
Gosiu a ja mam takie pytanie...w artykule o łuszczycy piszesz o piciu oleju z wiesiołka tylko nie wiem w jakiej ilości...tak jak olej z czarnuszki,rano i wieczorem po łyżeczce? I jeszcze odnośnie ziemi okrzemkowej....ile powinna trwać kuracja..np..miesiąc picia, miesiąc przerwy czy można non stop?Bo powiem szczerze że już mi się wszystko pomieszało:)Aaaa i jeszcze jedno....a co sądzisz o oleju z ogórecznika lub konopnym???Warto przy łuszczycy czy to już za dużo:)
annDodano:  9 Listopad 2017 - 10:04
To może któraś z czytelniczek mogłaby mi udzielić odpowiedzi skoro Małgosia nie chce???Bo w komentarzach przy artykułach o AZS i Luszczycy nie ma nic o dawkowaniu oleju z wiesiołka:)
jagna1989Dodano:  10 Listopad 2017 - 8:27
Małgosia nie musi odpowiadać na każde pytanie. O ziemi okrzemkowej jest post.
annDodano:  15 Listopad 2017 - 21:08
Wiem, że o ziemi okrzemkowej jest post ale o dawkowaniu oleju z wiesiołka już nie dlatego ponowiłam pytanie. I tak wiem wiem, że nie musi odpowiadać na każde pytanie dlatego zapytałam innych czytelniczek.I myślę też, że Małgosia nie potrzebuje \"prawników\" bo znakomicie sama sobie radzi:)Pozdrawiam
Odpowiedz
KingaDodano:  9 Listopad 2017 - 8:33
Witaj🙂 mam jedno pytanie odbiegajace od tematu. Organizujemy ze wspollokatorami nasza wersje Ugotowanych 🙂 jest kolejka kazdy kazdego ocenia. Robimy przystawke, danie glowne I deser. Chcialabym im udowodnic, ze zdrowe jedzonko moze byc naprawde smaczne. Co jest takim Twoim \"must do\" ? Co bys Ty zrobila gdyby przyszlo Ci wziac udzial? Oczywiscie zapatruje sie na wygrana 🙂 wiec musi byc petarda 😁 pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  9 Listopad 2017 - 10:08
oooo, to może czytelnicy pomogą ;)
AniaDodano:  9 Listopad 2017 - 22:59
Moj faworyt z przepisu Gosi to kurczak w sosie orzechowo-kokosowym, albo pierś z kurczaka owinięta szynką parmenska m.in. z puree z marchewki
ADodano:  10 Listopad 2017 - 13:56
Ja polecam filet z kurczaka na parze z suszonymi pomidorami i mozarella:)
Odpowiedz
AniaDodano:  9 Listopad 2017 - 10:12
Gosiu, jaka jest zawartosc zelaza w 100 ml soku z pokrzywy??? Szukalam pol dnia w internecie i nie znalazlam:(((
Odpowiedz
KasiaDodano:  9 Listopad 2017 - 12:29
Małgosiu proszę Cię bardzo o poradę dla mojej mamy. W ostatnim czasie dokuczał jej bardzo silny ból żołądka , poszła z tym do lekarza pierwszego kontaktu, który przepisał jej leki. Nic one jednak nie pomogły. Pewnego dnia ból był tak silny że udała się na pogotowie gdzie wykonano jej podstawowe badania - wyszło wszystko w normie i zalecono wykonanie gastroskopii. Gastroskopia wykazała zapalenie żołądka i stwierdzono u mamy refluks. Po tym mama ponownie udała się do lekarza pierwszego kontaktu , który kazał nadal przyjmować mamie te same leki - mimo,że po ponad tygodniu stosowania nie dały żadnej ulgi oraz dał ulotkę na temat refluksu. I powiedział,że jeśli bóle nie miną to musi się do nich przyzwyczaić . Dla mnie to jest nie do pomyślenia. Czy Ty mogłabyś coś doradzić ? Jak powinna wyglądać mamy dieta w tym przypadku? Obecnie mama wystrzega się smażonych potraw,kawy ,herbat ale tak dokładnie nie wiemy co powinna jeść ponieważ po niemal każdym posiłku ból nawraca.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 7:56
Kasiu nie udzielam porad w komentarzach na blogu bez wyników badań i szerokiego wywiadu.
Odpowiedz
PaulaDodano:  9 Listopad 2017 - 14:06
Mam takie pytanie, bo przez PCOS kolejny raz przestałam miesiączkować i znowu dostałam duphaston (luteina dopochwowa nie działała). Czy da się coś poradzić na to, że podczas brania mam zgagę?
Odpowiedz
MartaDodano:  9 Listopad 2017 - 20:10
Gosiu, co sądzisz o diecie przy pco, oraz insulinoopornosci: 1,2posilek bialkowo tłuszczowe a 3,4,5 węglowodany plus białko? Dodam że zrezygnowałam całkowicie z pieczywa,straczkow. Z wegli tylko kasze i ryż, oraz jem indyka, ryby i wołowinę. Czy taka dieta wg ma sens?
Odpowiedz
GosiaDodano:  10 Listopad 2017 - 3:07
Pytanie nie na temat, NIEPALONA KASZA GRYCZANA. Małgosiu, może wiesz, jak ugotować niepaloną kaszę gryczaną. Mieszkam za granicą i mogę dostać tylko taką. Przepis : 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy i gotowanie bez mieszania nie działa. Kasza jest rozgotowana, a częściowo twarda. To nie jest tylko mój problem, znajoma, też dokładnie taką samą kaszę otrzymała po ugotowaniu. Może jest możliwość uprażenia jej na patelni/ w piekarniku?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  10 Listopad 2017 - 7:58
Odsyłam do posta o kaszach.
Odpowiedz
dorotaDodano:  14 Listopad 2017 - 10:32
ile to będzie 20g? 4 łyżeczko od herbaty?
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU
Porady
Kwas chlorogenowy. Czy pomoże Ci w redukcji masy ciała jeśli masz cukrzycę, insulinooporność i niedoczynność tarczycy?
Wartości odżywcze gęsiny i gęsiego smalcu. Czy można go traktować na równi z oliwą z oliwek?
Cukier kokosowy. Czy fascynacja nim jest uzasadniona?
Inulina. Co to za substancja i na jakiej zasadzie działa? Dlaczego warto ją poznać jeśli masz cukrzycę, insulinooporność, niedoczynność tarczycy i/lub jesteś na diecie redukcynej?
Masło klarowane (Ghee) na diecie bezmlecznej! Można czy nie można? Jak zrobić je samemu w domu?
Zespół jelita drażliwego (IBS – zaparcia spastyczne) – „dlaczego szkodzi mi zdrowa dieta, a łagodzi dolegliwości to czego jeść nie powinnam”?
Trądzik u młodzieży. Psychosomatyka, przyczyny, dieta. Jak pomóc młodemu człowiekowi?
Ile jesteś w stanie zrobić dla świata w którym żyjesz? Jak chronisz się przed zanieczyszczeniami którym nie jesteś w stanie zapobiec? Wypróbuj mój przepis na[...]
Płatki drożdżowe nieaktywne. Czym są? Czy ich właściwości prozdrowotne są takie same jak drożdży piekarskich czy piwowarskich?Przepis na pesto!
Immunostymulujące działanie witaminy D3. Kiedy warto połączyć ją z witaminą K2 i dlaczego nie zawsze.
Mleko roślinne, czy może napój roślinny? Jak kupić dobry produkt? Jak nie dać sobie wcisnąć bubla? Które polecam?
Zasady mrożenia produktów spożywczych o których musisz wiedzieć. Co warto zamrozić jesienią, aby przyniosło wartość zimą?