Jogurt o smaku owocowym czy jogurt z owocami? Co ciekawego można znaleźć w składzie tego produktu? Czego się wystrzegać, a czego nie trzeba się bać? No i czy jogurt mogą jeść osoby z nietolerancją laktozy?
Img

Jogurt owocowy powinien być jogurtem naturalnym z wsadem owocowym. Taka jest definicja.
Aby mógł sprzyjać naszej florze bakteryjnej, powinien zawierać wyselekcjonowane szczepy bakterii, np. Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus i/lub Bifidobacterium bifidus. 

Definicja jogurtu jest następująca: produkt mleczarski o barwie białej lub lekko kremowej i kwaśnym smaku. Otrzymywany z mleka, w którym przez 4-7 godzin w temperaturze 54-45 st. C rozwijają się bakterie termofilne z gatunków Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus oraz Streptococcus salivarius ssp.thermophilus.  

Jeśli na opakowaniu widnieje jedynie „zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych” albo „bakterie mlecznej fermentacji” to niestety, ale te żywe kultury na nic nam się zdadzą, ponieważ nie przejdą bariery, jaką jest kwas solny w żołądku. To szczególnie ważne dla osób z nietolerancją laktozy. Laktozę, czyli cukier mleczny, trawi enzym o nazwie laktaza. W jogurcie naturalnym tę robotę wykonują za nas właśnie te wyselekcjonowane szczepy. Dlatego, jeśli masz nietolerancję laktozy, możesz jeść jogurt naturalny, ale nie każdy! Musisz kupić właściwy, a o to wcale nie jest łatwo. Niestety, mało kto zdaje sobie sprawę, że „zawiera żywe kultury bakterii jogurtowych” i zawiera „Streptococcus thermophilus, Lactobacillus lulgaricus, Lactobacillus acidophilus lub/i Bifidobacterimu bifidus” to nie to samo. Tę niewiedzę wykorzystują producenci jogurtów i 80% tego, co znajdziecie na sklepowych półkach, to jogurtowe oszukaństwo. 
Dlaczego? 
Dlatego, że jogurt to nie tylko produkt mleczny. Jogurt ma wspierać naszą florę bakteryjną, która dla naszego zdrowia i funkcjonowania naszego układu immunologicznego jest rzeczą niezwykle ważną.

Co jeszcze spotkamy w jogurcie?
Czego się wystrzegać, a czego nie trzeba się bać?

  1. Mleko w proszku
    Dodawane jako zagęszczacz i konserwant. Nie ma się czego bać. Owszem, mleko w proszku jest kaloryczne i osoby będące na redukcji unikają go jak ognia, ale ileż go jest w tym jogurcie. Jak ja zaczynałam się odchudzać bałam się tego dodatku, ale szybko zeszłam na ziemię. Nie ma o co kruszyć kopii.  

  2. Skrobia kukurydziana
    Także dodawana jako zagęstnik, jednak tu radzę uważać, ponieważ w większości przypadków mamy do czynienia ze skrobią modyfikowaną genetycznie. Po tym jak widziałam zdjęcia szczurów karmionych żywnością modyfikowaną genetycznie unikam tego typu produktów jak ognia. Zdecydowanie wolę już mleko w proszku jako zagęstnik.

  3. Żelatyna wieprzowa (E441)
    Dodawana jako zagęstnik oraz w celu poprawy konsystencji. Sprawia, że jogurt jest gładki i kremowy. Wytwarzana z chrząstek i kości zwierzęcych.  
    Żelatyny nie ma się co bać, ponieważ pozytywnie wpływa na stan kości, ścięgien i chrząstek stawowych, jednak wolę ugotować sobie zimne nóżki w galarecie niż jeść jogurt z żelatyną. Niby to samo, ale jakoś odrzuca mnie fakt, iż w jogurcie mam coś wieprzowego. Dodatek z pewnością nie dla wegetarian i wegan. 

  4. Cukier 
    O tak. Producenci kochają cukier, bo cukier wzmacnia smak. A jeśli klient boi się cukru, bo teraz moda na bycie fit, to damy mu maltodekstrynę, albo aspartam, albo jeszcze coś innego, czego nie zna i nie rozszyfruje. 

  5. Syrop glukozowo – fruktozowy
    Najtańsza substancja słodząca. Wchłania się jeszcze w jamie ustnej. Błyskawicznie podnosi poziom cukru we krwi. Zdecydowanie unikajcie. 

  6. Koncentrat soku z buraka, z czarnej marchwi i dyni.
    Występuje np. w jogurcie o smaku truskawkowym lub poziomkowym. Nie kupujcie jogurtów „o smaku”. To sama chemia.

  7. Barwniki
    Oprócz soków z marchwi, buraka i dyni także kurkumina oraz koszenila lub karmina (E120) czyli ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych i zmielonych owadów zwanych czerwcami kaktusowymi rodem z Meksyku. Bardzo światowo, ale robak w jogurcie to jednak lekka przesada. 

  8. Uwaga na produkty z napisem „bez cukru”
    Określenie „bez cukru” lub „nie zawiera cukru”co innego oznacza dla nas, a co innego dla producenta. Nam się wydaje, że to produkt niesłodzony, naturalny, niezawierający zbędnych kalorii. Dla producenta „bez cukru” oznacza że nie dodał tam zwykłego białego cukru ale dodał np. aspartam, acesulfan, syrop glukozowo – fruktozowy lub coś jeszcze innego.

  9. Uwaga bezglutenowcy 
    Popularny syrop glukozowo -fruktozowy bardzo często pozyskiwany jest z pszenicy.

  10. UWAGA na wsady owocowe! 
    Na jogurtach można spotkać takie oto oznaczenia „wsad owocowy 8% ( z czego 40 % to truskawka)”. Albo „wsad owocowy 20% (cukier, jagoda 8%, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca”)
    Wyższa matematyka? Dla mnie zwyczajne oszukaństwo.  


Czy da się kupić dobry jogurt owocowy?

Zrobiłam rekonesans w sklepie i wniosek niestety nasuwa się jeden : nie można mieć wszystkiego. 
Jeśli jogurt owocowy zawiera wyselekcjonowane szczepy, to prawie zawsze zawiera cukier lub substancję słodzącą. Ilość owoców to od 1 do 10%  z czego wcale nie oznacza to, że tyle właśnie jest owoców. To oznacza, że czegoś owocowego jest właśnie tyle. Czym jest to coś owocowe i co się tam znajduje? To najczęściej śladowe ilości owoców plus wypełniacze.
Kolor bardzo często podkręca sok z buraka lub z czarnej marchwi, ale niestety bardzo często jest to koszenila lub karmina (E120) czyli meksykański robaczek, który odbiera mi apetyt.
Czytajcie etykiety! Są dobre jogurty, ale trzeba poszukać. Generalnie osobiście polecam jogurt naturalny + owoce + blender. Wtedy wiem, co jem. Zwłaszcza teraz, w sezonie. Dostępne na wyciągnięcie ręki.

102 komentarze

AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:05
Małgosiu a jak zrobić dobry jogurt naturalny domowym sposobem - masz jakiś przepis?
Ewa
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:40
Od roku robię jogurt sama w domu. Przepis z jakiegoś programu z TV.
1 litr mleka z butelki (nie z kartonu) zagotować, ostudzić do temp. około 40 stopni. dodać 3-4 łyżki jogurtu z bakteriami z listy te które Gosia poleca (Tola z wapniem z Biedronki, Caprio z Krasnegostawu u nie w Auchan i carrefour, Paturages z Inowrocławia u mnie w Intermarche) i zostawić w ciepłym miejscu na 12-16 godzin. Koszt - 1 litr jogurt za 2 zeta. Gładki, gęsty i kremowy i mało kwaśny.
AnonimowyDodano:  3 Lipiec 2015 - 14:57
A co mają zrobić osoby z alergią na mleko krowie? Mój 2,5 letni syn ma podejrzenie (tzn. ja sama to podejrzewam, bo testy jeszcze niczego nie wykazały). Mleko kozie znosi dobrze. Ale właśnie nie mam pomysłu co zrobić z jogurtami, a on lubi jeść jogurciki. Dodam, ze jogurtów na mleku kozim u mnie nie mogę dostać ;).
Też mogę jakoś go zrobić w domu?
Dodano:  5 Lipiec 2015 - 19:00
Nie robiłam nigdy jogurtów z koziego mleka. W sklepach ekologicznych na pewno dostaniesz.
AnonimowyDodano:  21 Lipiec 2015 - 9:55
Jogurt z mleka koziego robi się dokładnie tak samo, jak z krowiego. Jedyny problem to surowiec - z mleka UHT nie wyjdzie, najlepiej mieć zaprzyjaźnionego dostawcę albo kupować w sklepie ekologicznym mleko surowe/żywe. Jogurty kozie można też kupić np. w auchan czy almie, ale oczywiście cukier i inne dodatki w cenie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:09
A jakie jogurty naturalne polecasz? Jakich firm?
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 9:20
Najlepszy skład jaki dotąd spotkałam ma mała Tola z wapniem z Biedronki i mały Krasnystaw z wapniem (to ten sam jogurt co Tola bo Krasnystaw robi dla biedry).

Chodzi o tę Tolę https://www.google.pl/search?q=tola+z+wapniem&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FeaUVcSADebnyQPny6WgCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1536&bih=727#imgrc=dP-yYjm9KRfXNM%3A

i ten Krasynystaw https://www.google.pl/search?q=krasnystaw+z+wapniem&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=KuaUVYuVLubryAP6io3wAg&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=1536&bih=727#imgrc=fZuTPaEP9Xm70M%3A
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:34
Gosiu, Bakoma jogurt naturalny typ grecki też ma dobry skład: mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, żywe kultury bakterii jogurtowych (Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) oraz L.acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Co myślisz?
ZuzaDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:43
Gosiu, teraz nie można skopiować podanych przez Ciebie linków... :)
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:50
Małgosiu teraz jak zablokowałaś kopiowanie na swojej stronie to linków, które podałaś w komentarzu również nie da się skopiować. Może da się coś z tym zrobić? Inaczej wklejanie linków nie ma sensu :)
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 9:53
O rzeczywiście. Kurcze :((
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:15
Mnie się link otworzył bez problemu. W Mozilli zaznaczasz link, klikasz prawym klawiszem i wybierasz "otwórz w nowej karcie".
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:33
można zaznaczyć link i kliknąć prawym klawiszem myszki i wybrać 'otwórz odnośnik' :)
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 14:04
Gosia a ja sie podepne, co bys polecała dla dziecka 8 latki. Jest na mleku sojowym albo ryzowym, je naturalne serki z musami owocowymi (mus domowy) ale uwielbia fantazje (niestety ma kaszel po produktach mlecznych i jedyne co moze to wlasnie fanatazje wtedy nie ma reakcji.. i taki psikus robi ze moze jesc ser bialy... bron boze danio, etc..... Oszukuje ja dajac jogurt nat. plus mus prawie to samo :)
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 18:13
w chrome nie można w ogóle zaznaczyć tekstu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:19
A co z mlekiem w proszku? Ostatnio w sklepie nie znalazłam ani jednego jogurtu, który by go nie zawierał :(
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:44
Odpowiedź jest zawarta w artykule Małgosi, wystarczy DOKŁADNIE przeczytać!
Odpowiedz
IwonaDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:22
Dzięki:)! Genialny wpis:)! Jeszcze można miodem dosłodzić jak ktoś się bez słodkości obyć nie może. Gosiu, lepiej wybrać jogurty 1,5% czy 3,5%? Pozdrawiam z DE:)
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 10:10
Zdecydowanie 1,5 %. To jest wystarczająca ilość aby przyswoiła się witamina D.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:28
Gosia zawsze polecała jogurt naturalny ze Stonki, z wapniem. Ludzie dajcie żyć tej kobiecie, ciągle pytacie o to samo, a wystarczy tylko dokładnie wszystko czytać.
Gabi
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 9:54
Ze Stonki ;)) A ja się zaczęłam zastanawiać o co chodzi ? Jaka Stonka :)))) ??
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:38
Stonka-Biedronka Gosiu ;-))
Gabi
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:30
s mleko w proszku to przecież produkt wysoko przetworzony, najlepszy skład mają jogurty naturalne Bakomy według mnie oczywiście
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:31
A Bakoma ten jogurt gęsty naturalny?
Odpowiedz
Justyna ŚwistekDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:36
jak można skopiować linka do tych jogurtów ? jest zablokowane u mnie ??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:39
A co myslisz o jogurcie naturalbym Biotrend z Lidl'a?
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 9:53
Nie znam. Zerknę jak będę w Lidlu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:39
Ja polecam jogurt naturalny pilos z Lidla, w 500g opakowaniu. Czysty jogurt, nawet bez mleka w proszku - może nie szkodzi, ale jest niepotrzebny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:53
Gosiu, teraz po blokadzie kopiowania nie da się sprawdzić o jaki jogurt chodzi;)

A co sądzisz na temat jogurtu naturalnego Bakomy, o nazwie Bakoma Jogurt naturalny gęsty, dostępny także w Bierdonce? Jego skład jest jednym z najczystszych (nie ma mleka w proszku-co niestety występuje w każdym innym napotkanym przeze mnie jogurcie).
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 10:24
Zerknę jak będę
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:55
Malgosiu, doradz..Jadę na wakacje gdzie posiłki będę miała w godz. 9, 13 i o 18 kolacja. Co mogę jeść poza tym, zwlaszcza ok.21 bo wiem że mogę być głodna. Może wziąć ze soba blender?
Serdecznie pozdrawiam, Ania
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 10:23
Napiszę o tym jutro.
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:30
Ooo to super, ja też z niecierpliwością oczekuję takiego wpisu :-) Pozdrawiam.
kateszDodano:  2 Lipiec 2015 - 12:30
Post o jedzeniu na urlopie były świetny! Ja nad morzem wybierałam rybę na parze czy z pieca, ale niestety wakacyjnych grzeszków nie dałam rady uniknąć :(
Odpowiedz
gotuj sięDodano:  2 Lipiec 2015 - 9:57
Przed chwila napisałam komentarz ale wylogowalo mnie i nie wiem czy został wysłany czy skasowany ;)
Jogurt robię domowym sposobem mleko jogurt temp i gotowe :) po Twojej aprobacie zacznę używać do tworzenia jogurtu Roli z biedronki :)
A teraz odnośnie Biedronki kiedyś pisałaś o kaparach z biedry ze są kiepskie czy to samo sadzisz o suszonych pomidorach? Ostatnio czytałam ich etykietę i wydają się być ok... brak w nich niezrozumiałych związków chemicznych i innych łamiących język kodów... :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:02
Fajny artykuł, dzięki :), warto wiedzieć
Odpowiedz
GwywrotkaDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:08
Dziękuje bardzo za ten wpis !!! :)
Małgosiu a co z popularnym actimelem ? Gra na reklamie czy faktycznie gra warta świeczki ?
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 10:22
Dużo ma cukru. Z jednej strony wspiera dobre bakterie a z drugiej dostarcza pokarmu patogenom.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:32
Czy jesliktos zamowi u Ciebie dietę na odzyskanie miesiaczki moze ja stosowacw kolko dopoki nie dostanie?
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 10:44
Oczywiście
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 13:25
a czy jak ktoś długo jej nie ma to ma szanse odzyskać bez zaprzepaszczania efektów ćwiczeń? :( no i jeśli zamówiłabym teraz to kiedy mogę ją otrzymać?
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 15:09
Na problem trzeba spojrzeć całościowo. Miesiączka zanikła albo od nieprawidłowego żywienia, albo od zbyt intensywnych ćwiczeń, albo od jednego i drugiego.
I teraz aby powróciła trzeba odpowiednio zmienić żywienie i do czasu przywrócenia miesiączki w sposób naturalny ograniczyć ćwiczenia.
AnonimowyDodano:  3 Lipiec 2015 - 16:17
A czy mogę jej nie odzyskać?
Dodano:  5 Lipiec 2015 - 18:55
Na to pytanie nie odpowiem bo to zależy od bardzo wielu czynników.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:51
Również chętnie się dowiem co sądzisz o Bakoma naturalny gesty - skład wydaje się być bardzo dobry! :)
omeaDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:14
Ludzie, dajcie dziewczynie żyć. Wystarczy zerknąć na etykietę, nie trzeba nawet mieć jogurtu w ręce bo wujek google podpowie.
Jogurt Bakoma naturalny gęsty, skład: mleko, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Teraz zerkamy do wpisu Małgosi i co, już wiecie jaka jest odpowiedź?

Przepraszam, ale naprawdę podziwiam świętą cierpliwość Małgosi, mnie by jej nie wystarczyło :/
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 15:01
Nieaktualne dane - akurat wczoraj po długim czasie kupiłam Bakome i NIE MA mleka w proszku :) Są za to wymienione przez Gosie bakterie.
Bakoma typ Grecki tez jest bez mleka w proszku, ma tylko dodatek śmietanki.
Odpowiedz
Aleksandra DemczukDodano:  2 Lipiec 2015 - 10:53
Małgosiu, jak teraz wydrukować Twoje przepisy z bloga ? Wcześniej kopiowała sam tekst do worda
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 11:03
Jak kończy się post i zaczynają komentarze masz taki pasek i tam jest ikonka Print. Musisz w nią kliknąć.
ZuzaDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:56
Z ciekawości weszłam do opcji wydruku i jak kliknie się w wersję PDF, to niestety nadal można kopiować.
Odpowiedz
EwosławaDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:07
Ok, ale nie dowiedziałam się jakie jogurty kupować przy nietolerancji laktozy, temat się urwał niestety:(
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 11:27
Jak to nie dowiedziałaś się?
Odpowiedź jest w tekście.
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:54
Czytanie ze zrozumieniem ...
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 13:19
Moim zdaniem tekst nie daje odpowiedzi wprost. Zgadzam się z @Ewosława. Rozumiem, że osoby z nietolerancją mogą jeść te zawierające: "Streptococcus thermophilus, Lactobacillus lulgaricus, Lactobacillus acidophilus lub/i
Bifidobacterimu bifidus" ?
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 14:58
Dokładnie.
AnonimowyDodano:  31 Lipiec 2015 - 23:46
Mam nietolerancję laktozy, ale mogę jeść jogurt śmietankowy wiejski ze Spółdzielni Mleczarskiej Strzałkowo. Posiada wyżej wymienione kultury bakterii. Jest przepyszny.
Odpowiedz
Aleksandra DemczukDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:09
DZIĘKUJĘ !!! działa :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:35
Małgosiu jak będziesz w lidlu rzuć okiem na nowe soki, które znajdują się w ladach chłodzących. Szklane chyba litr i 250 ml.To jakaś nowość lidla pomarańcz, jabłko, granat niby pisze 100% ale czy aby na pewno? i warto to pić?
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 16:21
Serio uważasz, że Gosia ma jakąś wiedze tajemną i po przeczytaniu etykiety będzie wiedziała czy producent napisał prawdę czy nie?

Skoro jest napisane, ze 100% sok to zakładasz, że tak jest. Patrzysz czy pasteryzowany, jak nie to kolejny plus. Uwzględniasz, że jakaś strata witamin na pewno jest, bo upłynął czas od wyciśnięcia soku. Plus fakt, ze owoce lepiej jeść w całości ze skórka, żeby nie tracić błonnika. Po czym decydujesz, czy pijesz czy nie.
Sama. No chyba, ze masz 3 lata, a Gosia jest twoja mamą.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:52
A danonki dla dzieci co o tym sadzisz ?
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 15:01
Mega porcja cukru. Z jednej strony producent zapewnia że to solidna dawka wapnia i witaminy D a z drugiej taka porcja cukru tak zakwasza że wapń jest pięknie wypłukiwany z kości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:57
A może najprościej zapytać-Małgoiu jakiej marki produkty proponujesz?
Odpowiedz
MatDodano:  2 Lipiec 2015 - 11:58
Dzień dobry

Interesuje mnie, skąd pochodzi informacja o skrobi modyfikowanej genetycznie? Na opakowaniach rzeczywiście często jest informacja o skrobi modyfikowanej, ale z tego co znalazłem w internecie, nie jest to modyfikacja genetyczna (https://pl.wikipedia.org/wiki/Skrobia_modyfikowana).

pozdrawiam
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 15:06
Nie masz pewności jaka to skrobia. Ta skrobia przemysłowa produkowana jest za granicą bardzo często z kukurydzy modyfikowanej genetycznie. Taka jest najtańsza, odporna na szkodniki (poczytaj i pooglądaj w necie filmy o firmie Monsanto). Oczywiście nie masz pewności dlatego ja do tego podchodzę bardzo ostrożnie (co też napisałam w tekście).
MatDodano:  2 Lipiec 2015 - 15:41
Dzięki.
O Monsanto oglądałem - tragedia... I jeszcze to u nas wprowadzają. :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 12:46
Małgosiu,
przepraszam że piszę pod tym postem, mam wielką prośbę a mianowicie ponieważ jestem wegetarianką już od 15 lat (z produktów pochodzenia zwierzęcego jem serki i jogurty) staram się robić systematycznie morfologię i czasami jakieś inne badania. Zbadałam witaminę B12 - znacznie zaniżona, tj.170pg/ml (189-883), witD (25-OH) 17,40ng/ml-znacznie zaniżone (niedobór poniżej 20), Homocestyina-zawyżona 14,51 umol/l oraz mała liczba WBC, tj. 3,3. Hemoglobina 13,1g/dl, w normie nie mieściło się również MXD% 14,0 %(0,5) (0,0-12,0) oraz MPV 10,3 fl (6-10), Żelazo 73 ug/dl, colesterol cał. 196 mg/dl, TSH 0,98 ulU/ml

Z wynikami byłam u rodzinnego, zalecono jedynie suplementy wit b12 i D. Problem skonsultowałam z panią w aptece, która przy takich niedoborach zaleciła leki na receptę.

Proszę cię chociaż o kilka słów porady, boję się o niski poz.witaminy B12 i D oraz zawyżoną homocysteinę co dalej będzie się wiązało z problemami kążeniowo-sercowymi.

Nadmienię jeszcze fakt że od 3 lat łykam spirulinę hawajską Pacyfica, któr to zawiera witaminę b12 a w wynikach taki niedobór co mnie zaskoczyło bardzo.
Doczytałam się, że wit.b12 którą zawiera spirulina jakby uniemożliwia wchłanianie tej odzwierzęcej,czy to prawda?

Z góry dziękuję za pomoc, będę tobie serdeznie wdzięczna.
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 15:08
B12 często "leci" u wegetarian i wegan. Powinnaś suplementować i B12 i D.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2015 - 14:27
Bardzo dziękuję, Odpowiesz Małgosiu w sprawie pytanie o spirulinę, czy rzeczywiście uniemożliwia wchłanianie wit. b 12 np z którą zjem w jogurcie?
Dodano:  6 Lipiec 2015 - 21:55
Nic mi na ten temat nie wiadomo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 13:01
Witam Małgosiu
mam pytanie odnośnie diety. czy można ten sam jadłospis diety redukcyjnej stosować przez kilka miesięcy? czy trzeba co 28 dni zmieniać na nowy? czy można stosować ten sam rozkład BTW i dalej się chudnie? Proszę o odpowiedź
magda
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 14:59
Można i wiele osób tak robi. Jednak zamawiając kontynuację ja zmieniam proporcje i efekt odchudzania jest szybszy.
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 22:18
Serdecznie dziękuję za odpowiedź:)))
AnonimowyDodano:  3 Lipiec 2015 - 9:37
o dzięki, też chciałam o to zapytać :) jestem w połowie pierwszego miesiąca a dania są tak zróżnicowane, że jeszcze długo mi się nie znudzą :)
Justi82
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 14:17
Witam

Małgosiu czy robisz jogurty w multicookerze.
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 14:56
Jeszcze nie robiłam choć jest taka funkcja. Ja cierpię na ciągły brak czasu dlatego jakoś jeszcze nie było okazji przetestowania tej funkcji.
Sfera komfortu, AniaDodano:  2 Lipiec 2015 - 18:57
Przyznam, że mam multicookera, ale zupełnie nie wiem o co chodzi z tą funkcją robienia jogurtu bo przecież do urządzenia wrzuca się właśnie jogurt.... :/
Odpowiedz
AlexandraDodano:  2 Lipiec 2015 - 15:17
Już dawno wyczuliłam się na jogurty "o smaku...". Też preferuję jogurt naturalny + owoce. Kiedyś czytałam gdzieś, że z jogurtami naturalnymi nie należy przesadzać i 1 dziennie to optymalna dawka. Spotkałaś się kiedyś z takim zdaniem? Ciekawa jestem skąd to się wzięło.
Dodano:  2 Lipiec 2015 - 17:03
Nie spotkałam się z taką opinią.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Lipiec 2015 - 15:28
Świetny artykuł!
ja już od dawna nie kupuję "jogurtów cukrowo-pseudo-owocowych"
w sezonie zimowym zaopatruję się w mrożone truskawki, miksuję z bananem czy brzoskwiniami z puszki, a teraz w lato np. dzisiaj zjadłam jogurcik z truskawkami, malinami i jagodami, pyszka! :)
Odpowiedz
Alicja Wysokaforma.plDodano:  2 Lipiec 2015 - 15:38
Ja również zazwyczaj kupuje te jogurty Tola i muszę przyznać, że nie tylko mają dobry skład ale również są bardzo smaczne i cena jest ok :) Bardzo ładne zdjęcia w tych Twoich wpisach! Pozdrawiam ciepło :)
Odpowiedz
Janusz BartoszekDodano:  2 Lipiec 2015 - 16:47
Jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy i pasji w jaką w to wszystko wkładasz :) Jedyne co mi się na myśl na suwa, że daleko mi ideału z odżywianiem
Odpowiedz
PaulinaDodano:  3 Lipiec 2015 - 8:26
Fajny wpis. Ja jednak nie lubię jogurtu naturalnego, czy można go jakoś słodzić?
Dodano:  3 Lipiec 2015 - 9:00
np. stewią, ksylitolem, miodem
PaulinaDodano:  3 Lipiec 2015 - 9:06
Jak miód jest ok to super! Dzięki Małgosiu :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Lipiec 2015 - 11:42
Małgosiu! Czy robienie jogurtu naturalnego z mleka 2% dodatkiem bakterii jogurtowych w proszku zakupionych w Bio sklepie jest OK?
Dodano:  3 Lipiec 2015 - 12:30
Pewnie ;)
Odpowiedz
IwonaDodano:  3 Lipiec 2015 - 16:54
Bardzo przydatny post :) Bez mleka w proszku jest jogurt Łowicz (dostępny np. w Auchan) oraz z Lidla z plastikową pokrywką mający 1,5% tłuszczu :)
Zapytam raz jeszcze, bo to dla mnie dość istotna sprawa a zauważyłam że ostatnio często omija Pani moje komentarze... ;) Jaka według Pani jest optymalna porcja (gramowa) warzyw do posiłku?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Lipiec 2015 - 16:56
A co Pani myśli o podawaniu dzieciom (3,5lat) ? Magda
Odpowiedz
Mała MaddieDodano:  4 Lipiec 2015 - 2:02
Ja dziś miałam jogurt czereśniowy. Domowej roboty, bo takie uwielbiam najbardziej :) Pozdrawiam :)
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2015 - 9:51
Czereśnie zblendowane z jogurtem czy jakoś inaczej? Proszę o przepis:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  5 Lipiec 2015 - 23:17
Unikam jogurtów z mlekiem w proszku od momentu audycji w radiowej jedynce, w której jakaś pani powiedziała (dyplomatycznie), że często ten dodatek sprowadzany jest z Azji. Niestety bardzo ciężko taki jogurt znaleźć - na razie tylko mały jogurt Bakomy. Może ktoś poleci inny bez mleka w proszku?
Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2015 - 0:05
Co sądzisz o jogurtach Piątnicy Piątuś? Wiadomo lepszy naturalny plus owoc świeży ale dzieci zwłaszcza te starsze czasem chcą takie "kolorowe" jogurty, w kolorowych opakowaniach itd
Dodano:  6 Lipiec 2015 - 10:22
Są w porządku. Widziałam je w sklepie i raz nawet kupiłam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2015 - 0:06
A i bez mleka w proszku jest jogurt naturalny Piątnica taki w zielono białym kubeczku
Odpowiedz
AndzikowskiDodano:  6 Lipiec 2015 - 21:01
co sądzisz o jogurtach naturalnych Activia? od początku diety jem tylko te :)
Dodano:  6 Lipiec 2015 - 21:49
Skład ma dobry.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  10 Lipiec 2015 - 13:25
Witam Pani Małgosiu, przede wszystkim dziękuję za świetnego bloga, odkąd go poznałam jestem zagorzałą fanką. A teraz w temacie jogurtów - co Pani myśli o jogurcie Bakoma Naturalny 0% tłuszczu? Ma chyba dobry skład (mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz wyselekcjonowane szczepy kwasu mlekowego Bifidobacterium BB12), no ale właśnie nie zawiera tłuszczu - czy to możliwe i czy dobre wartości bez tego tłuszczu w ogóle się wchłaniają? (http://bakoma.pl/produkt/jogurt-naturalny-0/). Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
Dodano:  10 Lipiec 2015 - 21:19
Jogurt 0% tłuszczu nie ma witaminy D a bez witaminy D nie wchłonie się wapń.
AnonimowyDodano:  10 Lipiec 2015 - 21:44
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Sierpień 2015 - 12:47
Gosiu, co sądzisz o produktach z Piątnicy: jogurt naturlany http://piatnica.com.pl/p/pl/jogurt-naturalny-2--150g.html, jogurt typu greckiego np. http://piatnica.com.pl/p/pl/jogurt-typu-greckiego-z-jagodami-150-g.html, piątuś np.http://piatnica.com.pl/p/pl/piatus-bananowy-125-g.html (cukier), serki np. http://piatnica.com.pl/p/pl/serek-wiejski-lekki-150g.html, http://piatnica.com.pl/p/pl/serek-wiejski-200g.html, http://piatnica.com.pl/p/pl/serek-wiejski-ze-szczypiorkiem-150g.html, http://piatnica.com.pl/p/pl/twoj-smak-ze-szczypiorkiem-135g.html i inne pn. http://piatnica.com.pl/p/pl/kefir-0--lekki-400g.html? Wydaje się, że nie zawierają sztucznych składników, ale w jogurtach są np. tylko żywe kultury bakterii jogurtowych, czy to wystarczające dla wspierania flory bakteryjnej?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 10:06
Małgosiu a co z mlekiem bez laktozy? Zrobiłam FD i okazało się, że mam nietolerancje na mleko. Dodatkowo sprawdziłam czy na kazeina tez i okazało się, że na kazeina nie mam. Czy mogę pić mleko bez laktozy i np jeść żółty ser bez laktozy i czy są to wartościowe produkty czy sztuczne?
Dodano:  15 Październik 2015 - 10:50
Musisz zrobić oddzielny test na laktozę. FD cukrów nie wykrywa.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU