Krucha szarlotka pachnąca cynamonem – mój sposób na niedzielne popołudnie przy aromatycznej kawie
Img

Niedzielne popołudnie kojarzy mi się z lenistwem i relaksem przy aromatycznej kawie i kawałku dobrego ciasta.
Nie lubię przesłodzonych ciast dlatego w moim przepisie cukru jest mało. Jeśli lubicie słodkie ciasta dosypcie go więcej. Jabłka to tylko 48 kcal w 100 gramach.Jeśli użyjemy duuużo jabłek i mało cukru zjemy kawał szarlotki bez wyrzutów sumienia.

Składniki:
* 30 dag mąki
* pół szklanki cukru pudru
* kostka masła – 250 gram (masło roślinne odpada – ciasto nigdy nie będzie kruche jeśli dodamy tłuszcz roślinny)
* 3 żółtka
*  jabłka – ile chcecie (ja użyłam 1,5 kg)
* 1 opakowanie cukru waniliowego
* łyżka masła
* cynamon (według uznania)
* odrobina cukru pudru do posypania
Jak zrobić kruche ciasto:

1. Przesiewamy mąkę do wysokiej miski i dodajemy masło pocięte na kawałki. Miksujemy mikserem najpierw na wolnych, a później na najwyższych obrotach. Polecam okryć miskę i mikser ściereczką, ponieważ mąka będzie pylić.
2. Dodać żółtka i cukier. Miksować.

Dlaczego nie zagniatam ciasta ręką? Ciasto kruche aby było mega kruche musi mieć jak najmniejszy kontakt z ciepłem. Stąd mikser.

Z ciasta ma się zrobić pyłek.
Do małej miseczki odkładamy trochę niezagniecionego jeszcze ciasta. „Pyłkiem” będziemy posypywać górę szarlotki.

Resztę ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulkę. Zagniecione, uformowane w kulkę ciasto oraz miseczkę z „pyłkiem” wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy jabłka:

1. Jabłka ścieramy na grubej tarce.
2. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy jabłka, dodajemy cukier waniliowy i cynamon. Smażymy na wolnym ogniu.Jabłka nie mogą się rozgotować.

Jeśli kupiliśmy bardzo soczyste jabłka, które puściły dużo soku, którego nie udaje nam się odparować można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.

No to pieczemy:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.
2. Okrągłą wysoką formę wykładamy papierem do pieczenia.
3. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę, również na brzegi.

4. Do środka wkładamy jabłka i posypujemy naszym „pyłkiem” z miseczki.
5. Górę ciasta przykrywamy folią aluminiową (chodzi o to, żeby wierzch ciasta nie spiekł się, a pamiętajmy że mamy tam bardzo drobny „pyłek”, który piecze się szybciej) , wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuwamy folię aluminiową. Jeśli chcemy bardziej rumiany wierzch to potrzymajmy jeszcze 5 minut.
6. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Kaloryczność:
Cała szarlotka upieczona według mojego przepisu ma ok. 3400 kcal
Kawałek widoczny na zdjęciu ma ok. 260 kcal

49 komentarzy

AnonimowyDodano:  10 Marzec 2013 - 19:26
Oj coś dla mnie.Uwielbiam szarlotkę i na pewno kiedyś przepis wypróbuje:)Pozdrawiam Dominika
Odpowiedz
MałgosiaDodano:  10 Marzec 2013 - 19:46
Polecam, najlepsza jest na ciepło.
Odpowiedz
Patrycja PłażewskaDodano:  11 Marzec 2013 - 15:37
Jak to smakowicie wygląda *.* . Cudowne zdjęcia, aż chyba sama upichcę dzisiaj szarlotkę :)

www.teen-of-fashion.blogspot.com
MałgosiaDodano:  11 Marzec 2013 - 17:30
Patrycja do dzieła, przepis jest prosty!
Odpowiedz
Szczypta pieprzuDodano:  11 Marzec 2013 - 17:54
Wygląda cudnie. Dodam sobie do ulubionych i jak będę miała chwilę czasu to upiekę :).
MałgosiaDodano:  11 Marzec 2013 - 18:04
Byłam u Ciebie ;) Jakież Ty masz kontrowersyjne tematy, o rozmiarach i ten z 5 marca ......;) będę wpadać .
Pozdrawiam,
Odpowiedz
zjedz_mnieDodano:  12 Marzec 2013 - 10:14
Wygląda tak, że tylko wcinać, apetyczna jasny gwint, jak nie wiem co:)
Odpowiedz
agnesDodano:  13 Marzec 2013 - 12:25
Chciałabym mieszkać obok Ciebie:-0
Ale mam ochotę na szarlotkę!!

----------------------------------------
http://fasterbetternicer.blogspot.co.uk/
Odpowiedz
pieczone truskawkiDodano:  15 Marzec 2013 - 17:26
pyszna robota!
Odpowiedz
W kuchni UliDodano:  16 Marzec 2013 - 12:09
kochana, wspaniale gotujesz i pieczesz!!! aż miło tu zajrzeć pozdrawiam!
MałgosiaDodano:  16 Marzec 2013 - 12:29
Wkrótce czekoladowe brownie z waniliowym kremem mascarpone. Zapraszam do śledzenia,
Odpowiedz
Kinga BałazyDodano:  27 Marzec 2013 - 21:51
kocham szarlotkę !!! a Twoja wygląda rewelacyjnie !!! i zapewne też tak smakuje - przepis do wypróbowania:) zapraszam do mnie.. może znajdziesz coś dla siebie :) stanflow.blogspot.com
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Maj 2013 - 23:47
Czy kostka masła to 250 gram?
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Maj 2013 - 7:47
Tak :)
AnonimowyDodano:  29 Październik 2014 - 13:45
moja miała 200, musiałam dołożyć jeszcze 1/4 z drugiej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 Marzec 2014 - 11:44
Małgosiu, blaszkę o jakies średnicy stosowałaś w tym przepisie na taka ilosć składników?
Qchenne InspiracjeDodano:  22 Marzec 2014 - 13:19
26 cm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Maj 2014 - 14:19
A "Kasia" do pieczenia będzie ok:)??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 Sierpień 2014 - 18:59
Popieramy polskie jabłka. Szukałem przepisu i pomyslałem o Twoim blogu. Spróbuję tego przepisu. Jak wrócę do pracy po urlopie to powiem Michałowi jak smakowało. Jarek.
PS. Pozdrowienia dla Ciebie i Michała
Qchenne InspiracjeDodano:  13 Sierpień 2014 - 20:15
Daj znać koniecznie ;)
Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku ;)
AnonimowyDodano:  15 Sierpień 2014 - 18:28
Szarlotka zrobiona. Smak za****sty. Ale niestety jeden problem. Czuć ją było malizną. Ciasto na spodzie zbyt cienkie i jabłek troche za mało. Nie było to robione w bardzo dużej tortownicy. Nastepnym razem ten przepis x2.

Pozdrawiam
J.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Sierpień 2014 - 23:20
czy zamiast cukru pudru będzie pasował ksylitol?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Sierpień 2014 - 8:20
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Sierpień 2014 - 13:09
Witaj. Czy nada się typowa forma do tarty?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Sierpień 2014 - 14:43
tak, ale musisz zrobić z połowy porcji,
ja użyłam tortownicy, która jest dwukrotnie wyższa
AnonimowyDodano:  27 Sierpień 2014 - 22:34
A może zrobić z całej porcji i polowe zamrozić na kolejny raz można?
Qchenne InspiracjeDodano:  27 Sierpień 2014 - 22:50
no pewnie, zamrozić można każde ciacho, nawet z kremem,
testowałam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Sierpień 2014 - 10:37
cukier waniliowy czy wanilinowy? pozdrowienia ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Sierpień 2014 - 10:45
waniliowy lub zwykły i wanilia w lasce lub naturalny aromat
AnonimowyDodano:  29 Sierpień 2014 - 11:25
Bardzo dziękuję! Przepiś świetny, goście zachwyceni smakiem! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Październik 2014 - 16:27
A czy może być margaryna do pieczenia, i mniej jej np. 125g ? Na opakowaniu cukru waniliowego widniał przepis właśnie z 125 g margaryny. Co o tym myślisz Gosiu ?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Październik 2014 - 20:32
ja bym nie używała margaryny, to utwardzone tłuszcze o strukturze trans, bardzo szkodliwe dla naszych żył ,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Październik 2014 - 20:45
Wczoraj zrobiłam i powiem tyle. Jest warta niedzielnego grzeszku.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  25 Październik 2014 - 12:25
Jak się dobrze składa !, planowałam upiec dziś szarlotkę, bo mam dużo jabłek z ogrodu,ale zapodziałam gdzieś "maminy" przepis, więc wykorzystam Twój Małgosiu:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 Październik 2014 - 10:06
Gosiu, rozumiem, że użyłaś mąki pszennej? A nada się jakaś razowa? Owsiana? Orkiszowa?
Qchenne InspiracjeDodano:  28 Październik 2014 - 10:52
Orkiszowa nada się świetnie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Październik 2014 - 13:43
Witaj Gosiu, w jakiej temperaturze piec? i czy włączyć termoobieg? Ciasto już w lodówce, czeka na pieczenie...:)
Qchenne InspiracjeDodano:  29 Październik 2014 - 14:04
jest napisane w przepisie,
160 st. z termoobiegiem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Październik 2014 - 18:25
Zrobilam dzisiaj szarlotke z Twojego przepisu i ciasto z ktorego mial wyjsc "puch" po wyrobieniu go mikserem wyszla zbita kula ciasta . Dopiero jak dosypalam wiecej maki (120g) ciasto mozna bylo rozwalkowac bo to wczesniejsze niemilosiernie sie lepilo i wygladalo jak bryla masla.
Wybacz ale czy przypadkiem nie pomyl;ilas proporcji? Czy nie powinno byc 200g masla i 300g maki? Pozdrawiam :)
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2014 - 21:10
W przepisie jest 30 dag mąki czyli 300 gram
AnonimowyDodano:  4 Listopad 2014 - 10:38
Przeciez tak napisalam :) Robie to ciasto ale dodaje 480g maki i wychodzi bardzo dobre i kruche. Przy takiej ilosci masla i maki jaki podala Malgosia niemozliwe jest uzyskanie "pylku"
BożenaDodano:  21 Listopad 2014 - 15:08
Mi też nie wyszedł pyłek tylko lepkie ciasto;(
Odpowiedz
Lidia KrupkaDodano:  16 Listopad 2014 - 17:14
Małgosiu szarlotka jest przepyszna ,dzięki za świetne przepisy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  12 Marzec 2015 - 19:43
Czy ja mogę taką szarlotkę jeść raz w tyg ?
Po prostu uwielbiam szarlotkę :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 Wrzesień 2015 - 19:17
Czy jest jakoś mniej kaloryczna od typowych szarlotek?
Qchenne InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2015 - 21:07
Nie jest.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Styczeń 2016 - 19:58
pycha
Odpowiedz
Magdalena SzarotDodano:  15 Luty 2016 - 10:47
Zrobiłam wczoraj, banalnie prosta,wyszła idealna! Polecam przepis wszystkim, którym wydaje się, że nie potrafią nic upiec, mnie też do wczoraj się tak wydawało! :)
Odpowiedz
GosiaDodano:  9 Wrzesień 2017 - 20:09
Witam Uwielbiam to ciasto i często je robię Ale nie zawsze wychodzi mi taki pyłek Co mogę robić nie tak, wydaje mi się ze zawsze robię tak samo A pyłek raz jest raz go nie ma
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ