Kurczak w aksamitnym ziołowo – warzywnym sosie, podany z puszystą babką ziemniaczaną i jarzynką z pieczonych buraczków. Nie tylko na rodzinny, niedzielny obiad!
Img

Ostatnimi czasy kulinarnie przetransportowaliśmy się do Chin, aby posmakować chińskich smaków i aromatów. Na tę drogę oczywiście jeszcze wrócimy, ale przed nami okres świąteczny, czas rodzinnych spotkań, więc kulinarnie musimy powrócić na rodzime podwórko.

Na rodzinny obiad najlepiej sprawdzają się dania, a w zasadzie składniki, które każdy lubi. Nie muszą to być jednak dania sztampowe, przewidywalne. Wcale nie musi to być schabowy z ziemniakami i surówką z kapusty. Czy może to być pieczony kurczak w aksamitnym ziołowo – warzywnym sosie, podany z ziemniaczaną puszystą babką i pieczonymi ziemniaczkami? Składniki każdemu znane? Znane. Smaki przewidywalne? Już nie do końca.
Co jest niewątpliwą zaletą tego dania? To że każdy jego składnik możecie przygotować nawet dzień wcześniej. Babka ziemniaczana pokrojona w plastry, muśnięta oliwą i odgrzana w piekarniku z funkcją grilla smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo. Jarzynce z  pieczonych buraków, czy kurczakowi w sosie, odgrzanie także służy, bo smaki jeszcze bardziej się ze sobą mieszają.
Na 1 listopada, kiedy cały dzień jesteśmy w rozjazdach, i wracamy do domu zmarznięci i głodni, sprawdzi się idealnie.
Polecam 😉

Kaloryczność:
Porcja obiadowa ma ok. 600 kcal 
Składniki na obiad dla 4 osób:
Kurczak:
  • 4 udka kurczaka
  • jedna biała część pora
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • liście selera
  • sól
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • świeży koperek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • woda
  • 50 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
  1. Udka nacieramy solą, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania. Obkładamy pokrojoną w talarki marchewką i pietruszką, oraz liśćmi selera i białą częścią pora. Zalewamy wodą, tak aby udka wystawały ponad poziom wody na ok. centymetr. Naczynie przykrywamy pokrywką! – to ważne, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
  3. Upieczone udka, liście selera oraz białą część pora wyjmujemy z naczynia. Do pozostałego na dnie sosu dodajemy śmietanę i świeży koperek. Mieszamy.

UWAGA! Sosu nie jest dużo i tak ma być. Proszę nie rozcieńczać go dodając wody. Sos jest elementem smakowym dania. Nie służy do polania babki.

Babka ziemniaczana:
  • 600 gramów ziemniaków
  • 4 jajka
  • mała cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • czubata łyżka majeranku
  • pół szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
 Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Ja to robię w maszynce.
  2. Na oliwie rumienimy pokrojoną drobniutko cebulę.
  3. Startą masę ziemniaczaną miksujemy z roztrzepanymi jajkami, mąką, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Formy do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.
Jarzynka z pieczonych buraków:
  • 4 średnie buraki
  • sól
  • łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
  1. Buraki zawijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
  2. Wystudzone buraki obieramy ze skóry. Ścieramy na grubej tarce, mieszamy z octem balsamicznym, doprawimy do smaku solą. Można dodać drobno posiekaną cebulkę. 

122 komentarze

MadziaDodano:  26 Październik 2016 - 8:28
:)
Odpowiedz
Lidia NowickaDodano:  26 Październik 2016 - 8:42
Na pewno zrobię na 1 listopada właśnie ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 8:45
Wygląda obłędnie :)
Ewa
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 8:46
cześć, mam pytanie co do zakwasu na chleb bezglutenowy. Czy powinien jakoś pracować? zmieniać swoją strukturę? mój kompletnie się nie zmienia. Jak wymieszałam pierwszego dnia, tak samo wyglądał następnego, po dodaniu kolejnej porcji mąki i wody też nic. Czy coś z tego będzie? może ktoś ma ten sam problem?
Dodano:  26 Październik 2016 - 9:09
Powinien rosnąć. A trzymasz w ciepłym miejscu?
Agnieszka OsikDodano:  26 Październik 2016 - 15:49
Ja trzymam w piekarniku. Podgrzeje go chwilkę żeby było ciepło i wkładam chlebek na ok 10 h. Potem rano 180 stopni z termoobiegiem na 1 h i zawsze wychodzi
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 15:57
powiem ze swojego doświadczenia że mi też nigdy nie chciał wyjść zakwas b/g. W końcu spróbowałam, po raz kolejny, ale nasz ruszył się dopiero na 3 dzień i... w słoiku, owinięty w ściereczkę, w małym kartoniku spał z nami w sypialni na półce gdzie nie byłoby nawet mowy o przeciągu - i w końcu się udał. Przy cyklicznym wietrzeniu sypialni szedł na chwilę do łazienki, gdzie jest najcieplej :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 8:55
A u mnie to będzie sobotni obiadek :)
Wygląda smakowicie.
Dzis też mam obiadek z twojego przepisu, filety z kurczaka w sosie pieczarkowym.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 9:08
Zapisuję do zrobienia :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 9:47
Małgosiu kochana jem według poniższego schematu
śniadanie o godz siódmej, płatki owsiane z ziarnami lub kasza jaglana, przekąska o jedenastej przeważnie koktajl z twoich przepisów,lunch w pracy o czternastej, sałatka w różnej postaci i obiad w domu o siedemnastej,zupa krem, kasza + chude mięso + surówka , wieczorem czasami coś przegryzę, codziennie ćwiczę na orbitreku, jaki może być powód że nie mogę schudnąć- poradz proszę
Dodano:  26 Październik 2016 - 10:43
Aby znaleźć przyczynę trzeba by przeanalizować BTW z ostatnich minimum 3 dni sposobu w jaki się odżywiasz. Warto też wykonać badanie TSH aby zobaczyć jak pracuje tarczyca i oczywiście sprawdzić czy nie jesz za mało i czy tym sposobem nie spowolniłaś metabolizmu.
Ja mam dużo takich pacjentek które ułożyły sobie sposób odżywiania albo były na niskokalorycznych dietach i wydawało im się że mało jedzą, ćwiczą, więc powinny chudnąć. A tak się nie dzieje. I po otrzymaniu diety ode mnie marudzą że kaloryczność większa, że utyją i nagle się okazuje że po miesiącu waga idzie w dół.
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 12:10
przelicz kaloryczność,może jesz za mało
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 10:17
Gosiu pisałaś że swoją tarczyce ustabilizowalas dieta. Czy teraz jesteś również na tabletkach?
Dodano:  26 Październik 2016 - 10:36
Nie jestem na tabletkach. Mam tarczycę ustabilizowaną wyłacznie dietą. Nie biorę żadnych ani euthyroxu, ani letroxu.
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 11:19
Mam nadzieje ze dzięki twojej diecie tez do tego dojdę:)
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 13:57
Gosiu a czy przy Hashimoto też jest szansa na to że dzięki diecie nie będę musiała brać żadnych tabletek ?
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 15:57
A podczas procesu stabilizowania tarczycy dietą spożywałaś gluten i nabiał?
Dodano:  26 Październik 2016 - 16:06
Tak. Poczytaj opinie moich pacjentów. Zamieszam je regularnie na moim profilu facebookowym.
Dodano:  26 Październik 2016 - 16:19
Tak. I gluten i nabiał ale w małych ilościach.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 10:33
Chciałabym zamówić dietę a jak wysyłam formularz na Twojego maila to automatyczna odpowiedz ze mail nie dotarl
Dodano:  26 Październik 2016 - 10:37
Sprawdź czy nie zrobiłaś pomyłki w adresie. Przyszły dziś i wczoraj formularze na skrzynkę więc ze skrzynką wszystko w porządku.
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 13:44
Małgosiu,
Jakie kurczaki kupujesz?,tyle się teraz mówi,że kurczaki nie są zdrowe,czy nie obawiasz się karmić nimi swoją rodzinę.?Powiem szczerze boję się dać dziecku mięso z kurczaka.
Dodano:  26 Październik 2016 - 16:05
Ja kupuję z Zagrody Łąckiej, ekologiczne z certyfikatem. Ufam tym certyfikatom i tej firmie.
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 19:02
Mam te kurczaki tuż pod nosem-pierwszy raz słyszę o tej firmie! Zerknęłam w ofertę,ale niestety ceny powalające:(
Dodano:  27 Październik 2016 - 7:48
Płacisz za jakość. Za to że kurczak jest karmiony zdrowo i biega cztery razy dłużej niż taki fermowy. I nie żyje w stłoczeniu, nie dostaje antybiotyków etc.
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 19:03
Lepiej wcale nie jeść mięsa niż jeść z przemysłowej hodowli.Poczytaj trochę na ten temat, a zobaczysz z czego wynika niska cena mięsa w sklepach. Mięso powinno kosztować więcej, bo jego wyprodukowanie pochłania więcej środków niż produkcja roślin. Jesteśmy przyzwyczajeni do taniego mięsa, ale niestety idzie za tym niska jakość, duża zawartość antybiotyków i hormonów, no i fatalne warunki dla zwierząt hodowlanych (to pewnie najmniej istotny argument dla mięsożerców).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 10:48
Oj Małgosiu bez Ciebie ani rusz!!!!!
To danie z pewnością zagości na naszym stole w przyszły wtorek:)
Mam do Ciebie pytanie: słyszałam o cudownym wpływie na nasz organizm picia drożdży ( rozcieńczone z wodą)
1. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
2. Czy one mogą szkodzić osobie z n.t i hashi?
3. Jestem na diecie od Ciebie czy trzeba by było jakoś wliczyć w bilans kalorii?
4. I jeszcze pytanko , bo bardzo chciałabym ten obiadek z dzisiejszego postu schrupać z moją rodzinką , w dniu w którym wymienię go na obiad z diety mój dietowy ma niecałe 500kal , ten z "grzechem" :) więcej czy w związku z tym poobcinać trochę kalorii z pozostałych posiłków aby bilans się zgadzał? Czy pozostawić tak jak jest a więcej poćwiczyć?
Dodano:  26 Październik 2016 - 16:17
Jeśli jesteś na mojej diecie to napisz do mnie na skrzynkę kontaktową bo muszę wiedzieć o kogo chodzi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 11:19
Czy można to danie udusić? Niestety nie mam piekarnika. :/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 11:47
super przepis.gosiu poradz byłam na głupiej diecie 1000 kal i dzieki twoim jadłospisom zwiekszałam sobie kal tyg o 100 kal jak radziłas i o dziwo w koncu zaczełam chudnac i tu brawa dla ciebie.doszłam do 1500 kal jem tak juz ze 4 mies i waga mi sie zatrzymała co robic? moze zamało i organizm odkłada albo sie juz sie przyzwyczaił co robic by waga ruszyła twoja stała czytelniczka
Dodano:  26 Październik 2016 - 16:15
No widzisz;) Jestem z Ciebie dumna ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 12:01
Pani Małgosiu, niespełna rok temu miałam badania tarczycy, wszystko było w porzadku. Zaczęłam brać leki antykoncepcyjne ponad miesiąc temu i TSH mam powyżej normy, ciagle mi zimno, nie mam na nic siły. Czy po odłożeniu leków antykoncepcyjnych jest szansa na unormowanie poziomu TSH ? Według Pani powinnam odłożyć antykoncepcję ? Proszę o odpowiedz, jestem przerażona. Pozdrawiam
Dodano:  26 Październik 2016 - 16:15
Tabletki antykoncepcyjne podbijają TSH zwłaszcza jeśli są na bazie estrogenów. TSH wzrasta bo min. zatrzymuje się woda. I teraz dieta tarczycowa stosowana w takim przypadku musi tę wodę zrzucać. Dodatkowo trzeba zredukować ilość węglowodanów i zadbać o prawidłową ilość warzyw i kwasów omega 3.
Ja bym póki co nie rezygnowała z antykoncepcji ale zbiła TSH dietą.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 12:21
świetny przepis :). Można wszystko razem wstawić do piekarnika :)
tylko podpowiedz proszę, czy na wyższym poziomie wstawić zapiekankę czy kurczaka? Czy może to jest bez znaczenia ?
Dodano:  26 Październik 2016 - 16:04
Nie ma to znaczenia.
Odpowiedz
szaraDodano:  26 Październik 2016 - 12:48
nikt u mnie nie przepada za udkami, raczej jemy tylko filety. Myślisz, że się nadadzą? Skróciłabym tylko czas pieczenia i zrobiłabym 4 filety.
Dodano:  26 Październik 2016 - 15:32
Nie uda się ponieważ filety pieczemy krócej i sos się nie zredukuje. To musisz zrobić inaczej. Całego, podwójnego fileta przekrój na pół. Każdą połówkę obsmaż po 4 minuty z każdej strony na klarowanym maśle. Zawiń w papier do pieczenia, odstaw i przykryj czymś aby ciepło nie uciekało.
Warzywa zeszklij na klarowanym maśle, podlej 250 ml wody, uduś. Zaklep śmietaną. Do sosu włóż kurczaka. Duś 10 minut.
szaraDodano:  27 Październik 2016 - 18:23
Dzięki wielkie. Tak zrobię
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 13:14
Jaką pojemność ma Twoje naczynie żaroodporne?własnie takiego dużego szukam
Dodano:  26 Październik 2016 - 16:04
32x22 cm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 15:37
Małgosiu kochana odnośnie komentarza z godz 09:47, jem przeważnie 1500 kalorii, mam 40 lat, ważę 57 kg, wzrost 164, chciałabym ważyć 54-55 kg. z tarczycą mam wszystko w porządku , a przeważnie jem według twoich przepisów w weekendy nieco więcej. Dziękuję za odpowiedz
Odpowiedz
KingaDodano:  26 Październik 2016 - 16:15
Smacznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 16:43
Małgosiu czy w tym daniu podsmażałaś krótko mięso na maśle klarowanym?
Apetyczne, mniam...
Odpowiedz
AnanaDodano:  26 Październik 2016 - 16:58
Aaaa i jeszcze zapomnialam napisac ze dzisiejszy przepis to mistrzostwo swiata☺Gosiu jestes The Best?
Dodano:  27 Październik 2016 - 7:50
Dziękuję kochana ;) Zawsze do usług ;)
Odpowiedz
my shabby my dreamDodano:  26 Październik 2016 - 17:33
Oj, strasznie fajny blog. Tyle tu rozmaitości u Ciebie. Fascynuje mnie, że ludzie tak pięknie dzielą się tym co dobre. Pozdrawiam ciepło Ania :-)
Dodano:  27 Październik 2016 - 7:49
Bardzo dziękuję za miłe słowo. Cieszę się że do mnie trafiłaś ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 Październik 2016 - 17:53
Małgosiu czy udka najpierw obsmażałaś bo tak wyglądają na zdjęciu, czy to po prostu efekt marynowania?
Dodano:  27 Październik 2016 - 7:47
Nie obsmażałam. To z marynaty - ja marynowałam dość długo.
Odpowiedz
AnkaDodano:  26 Październik 2016 - 22:07
Super pomysł z tym niedzielnym obiadem, wygląda bardzo smacznie :) Rosołu i schabowego mam już naprawdę dość!
Odpowiedz
tamara_lempickaDodano:  27 Październik 2016 - 6:11
Gosiu, czy do glutka z siemienia lnianego mogę dodawać sodę oczyszczoną? Chcę zastąpić czymś syrop przepisany na refluks, którego głównym składnikiem jest właśnie soda. Jeśli to połączenie jest ok, to ile powinnam jej dodawać?
Dodano:  27 Październik 2016 - 7:46
Osobiście jestem przeciwna sodzie więc nie doradzę.
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 10:32
Czy mogłabyś napisać dlaczego nie dla sody?
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 12:21
Małgosiu, proszę Cię powiedz mi co myślisz o gorzkich pestkach moreli ??
Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że mój Kochany Tata ma raka płuc... Kazałam mu jeść codziennie duże ilości tych pestek, tyle że mielimy je.
Małgosiu co o tym myślisz ? :(
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 12:27
Koleżanko z refluksem masz nie dokwaszony żołądek. Zrób tak jak ja robię rano po wstaniu min. 15 min przed pierswszym posiłkiem wypij 1/4 szklanki wody z octem jabłkowy 2 Łyżki i pij przez słomkę. Zapomnisz co to refluks. A syrop z sodą jeszcze bardziej ci zmienijsza ilość kwasu żoładkowego i to nie jest dobrze bo białko ci sie nie będzie trawiło dobrze.
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 13:26
A co z piciem drożdży jesteś za , któraś z dziewczyn wcześniej pisała
tamara_lempickaDodano:  27 Październik 2016 - 13:33
Ok, dzięki.
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 22:26
A czemu jesteś przeciwna ?
Dodano:  28 Październik 2016 - 9:58
Soda działa bardzo drażniąco na błonę śluzową żołądka. Przyczynia się do powstanie nadżerek a w dalszej konsekwencji do wrzodów.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 8:45
Gosiu, jaki tytuł nosi Twoja książka? i czy jest już w sprzedaży?
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:04
Tytułu nie zdradzę. Książka pojawi się lada chwila.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 8:58
Gosiu mogłabys rozwiac moje watpliwosci jezeli do posiłku została np godz a burzczy mi w brzuchu to powinnam cos zjesc czy lepiej poczekac do obiadu?czy organizm wchodzi wtedy w faze głodowa i pozniej ten obiad sobie odłozy?to samo jezeli mineło 3 godz od kolacji i kłade sie spac a jestem troszke głodna to tez wchodze w faze głodowa?mogłabys odp bo zapewne wiele osob tak ma i taz by chciały wiedziec pozdarawiam Cie
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:13
Warto odczekać, ale jeśli się nie da to polecam soki warzywne lub warzywa do chrupania.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 9:07
ja mam pytanie jak rozpoznać że suszone owoce nie są siarkowane? powinna być jakaś informacja na opakowaniu?
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:12
Tak. Jest informacja na opakowaniu że produkt jest konserwowany tlenkiem siarki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 9:45
Gosiu, od długiego czasu bardzo źle się czuję, od zawsze mam problem z nadwagą. Dodam też, że od kilku lat jestem w stresującej sytuacji. Zrobiłam badania TSH i FT4, bo tak mi pani laborantka doradziła.
TSH 2,4595
FT4 0,89

Czy powinnam udać się do endokrynologa ?
Bardzo proszę o odpowiedź, pozdrawiam serdecznie.
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:18
Powinnaś wykonać jeszcze poziom D3. Problemy z samopoczuciem bardzo często wynikają właśnie z za niskiego poziomu witaminy D3. TSH masz zawyżone i jeżeli w badaniu wyjdzie Ci niski poziom D3 to najprawdopodobniej po suplementacji TSH spadnie.
AnonimowyDodano:  28 Październik 2016 - 11:19
Zrobię tak jak piszesz. Bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 10:43
Gosiu, mogłabyś mi doradzić jakąś smaczną sałatkę na rodzinna uroczystość gdzie będe miała kilku chorych gości... chodzi mi o taka do wędlin czy innych mięsnych dodatków. To dla cukrzyków na insulinie.Kompletnie nie wiem co im przygotować bo tylu rzeczy nie mogą jeść, nie znam się na tym kompletnie co im może zaszkodzić...
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:11
najlepsza bedzie taka z mieszanki sałat z fetą,pestkami dyni, pieczoną papryka i winegretem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 10:43
Jeszcze nigdy nie piekłam takiej babki, więc muszę spróbować :-)
z takiego przepisu smażę placki ziemniaczane - z racji kaloryczności robię je rzadko - to są z serii smaczne ale kaloryczne i nie zdrowe.

Małgosiu mam jeszcze jedno pytanie, ograniczam słodycze - coraz lepiej mi to idzie, ale największą ochotę na słodkie mam jak zjem normalny posiłek. to w sumie jest nie logiczne, bo brzuch jest pełny a organizm domaga się czegoś słodkiego. czy może źle komponuję posiłki? jak temu zaradzić?

pozdrawiam serdecznie :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 11:50
witam wyszło mi 1234 kal pomnozyłam przez 1.4 bo cwicze 6 dni w tyg wychodzi 1727.6 do ilu obnizyc kal rzeby schudnac 2,3 kg
AnonimowyDodano:  29 Październik 2016 - 6:22
moge liczyc na odp z góry dziekuje
Odpowiedz
Lidia NowickaDodano:  27 Październik 2016 - 12:02
Gosiu, chciałam Ci podziękować! Dzięki Twoim wskazówkom moja cera się bardzo poprawiła ? Okazało się że mam nadwrażliwość na kazeinę więc wyeliminowałam nabiał. Dodatkowo cukier, kupne słodycze, białe pieczywo, napoje gazowane. Ograniczyłam mięso. Za to dużo warzyw i owoców. Moja cera pięknieje ? Dziękuje, że dzielisz się swoją wiedzą!
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:09
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 12:05
Gosiu mam pyt.z innego tematu. Jestem w 12 tyg.ciąży. Przy okazji badań krwi (są dobre) zbadałam poziom Wit.D- wynik 7,89 ng/ml. Na razie nie biorę żadnych wit. oprócz kwasu foliowego. Czy powinnam suplementowac d i w jakiej ilości?
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:09
O tak. Koniecznie i biegiem z tym do lekarza bo położysz gospodarkę wapniową i dziecko pociągnie Ci kości i zęby.
AnonimowyDodano:  28 Październik 2016 - 12:29
Dziękuję serdecznie?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 12:35
Małgosiu kochana bardzo proszę o pomoc, okazało się że mój mąż ma boreliozę. Przez 2 tygodnie będzie miał wlewy z biotraksonu doradź proszę jak dietę powinien stosować co włączyć co zdecydowanie wyeliminować, z góry bardzo dziękuję.Pozdrawiam
P.S. Bardzo dziękuję Ci za ten blog, codziennie od niego zaczynam dzień. Cudownie że są takie osoby jak Ty.
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:07
Wyeliminujcie nabiał, gluten cukier, rafinowane produkty. Dużo warzyw, tłuszczów roślinnych w niezmienionej formie, dużo błonnika który stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 13:17
Małgosiu czy mleko kokosowe można dłużej przechowywać? albo mrozić? na kartoniku jest spożyć w ciągu 2 dni , a często w przepisie jest np po łyżce, więc szkoda wyrzucić, tym bardziej że nie jest tanie...
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:07
Można mrozić.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 13:52
Małgosiu , dziś cały dzień leze , jestem slaba mam ogromne mdłości i nie mam ochoty nic jeść. Boli mnie brzuch w okolicy żołądka . Czy to może być zatrucie pokarmowe ? Powinnam udać się do lekarza ?
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:02
Przyczyn może być wiele. Warto wybrać się do lekarza.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 14:07
Co sądzisz o daktylach? warto jesć?
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:00
Są słodkie więc trzeba uważać, ale mają też dużo błonnika. warto np. dodawać do koktajli jako słód.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 14:27
Gosiu, nie mam anemii, ale rewelacyjnie wysokiego zelaza tez nie. W takim razie ile razy w tygodniu moge pic czystek? Uwielbiam go:)
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:01
Nawet codziennie.
Mariusz JakubowskiDodano:  31 Październik 2016 - 21:14
O co chodzi z Czystkiem i żelazem ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 14:35
Gosiu czy mozna wykonac z krwi badanie na candida,bo dzwoniłam do laboratorium i pow.Pani,ze rzadko wychodzi?i czy mozna wykonac na NFZ i jaki lekarz moze dac skierowanie?
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:01
IgA, IgG, IgE na candidę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 18:38
Małgosiu moze moglabys mi poradzic co robic? Od kilku dni rano bola mnie stawy i kosci, dopoki sie nie rozruszam z trudem przychodzi mi jakikolwiek ruch. Mam hashimoto, 28 lat. Ciezko mi sie tez wstaje, rano jestem bardzo spiaca bez apetytu a wieczorem bym jadla i jadla. Myslisz ze codzienne cwiczenia moga mi pomoc? Dziekuje :)
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:14
Powinnaś zbadać poziom witaminy d3 i wapnia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 18:51
Gosiu, wiadomo coś o terminie pojawienia się Twojej książki?
Dodano:  28 Październik 2016 - 9:59
Kochana już lada chwila.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 21:09
Gosiu, a jaką mąką można zastąpić pszenną? Jestem bezglutenowa.
Dodano:  28 Październik 2016 - 9:58
np. w tej babce możesz zastąpić płatkami jaglanymi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 21:58
Gosiu czy takie wyniki są ok? Tsh 1.191 ft3 5.53
Ft4 12.44
Anty tpo 1.50
Anty tg <0.9
AnonimowyDodano:  1 Listopad 2016 - 12:28
ktoś coś wie może na ten temat?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 Październik 2016 - 22:28
Małgosiu chciała bym dopytać : co może być powodem tego że raz wynik tsh jest poniżej 2 a raz powyżej? troszkę to dziwne ..
Dodano:  28 Październik 2016 - 9:57
To normalne i może wynikać z fazy cyklu w jakiej robisz badania.
AnonimowyDodano:  28 Październik 2016 - 11:05
ojej to mnie uspokoiłaś! Dużo czytałam , również u Ciebie na blogu, że tsh musi być poniżej 2. Słyszałam tez że tsh powyżej 2 jest zagrożeniem w razie ciąży . Kiedy najlepiej badać tsh aby było miarodajne? Czyli jeżeli badanie jest ok 20/21 dnia cyklu a tsh jest powyżej 2 to jest w pożądku?
AnonimowyDodano:  28 Październik 2016 - 20:00
Małgosiu, czy w tej sytuacji muszę pomyśleć o diecie na obniżenie tsh? czy jest to w porzdku?
Dodano:  31 Październik 2016 - 10:52
U Ciebie sprawdzi się dieta regulująca metabolizm. Uspokojony organizm który nauczy się trawić, nie odkładać, układ hormonalny będzie sobie spokojnie pracował i to powinno pomóc.
Odpowiedz
MZingerinaDodano:  28 Październik 2016 - 2:06
Nie do tematu ale z prośbą o posty na temat:
1. Jakie warzywa i owoce jeść zimą, kiedy wiadomo ze większość ze szklarni i z importu... ��
2. Mogłabyś napisać coś o 'diecie' matki karmiącej? Teraz wszystkie położne i nawet WHO twierdzą że takiej nie ma, z drugiej strony co chwilę trafiam na produkty o których piszą w internecie ze należy skonsultować z lekarzem. Nawet na etykiecie soku z pokrzywy mam tak napisane. Nie chcę szkodzić maleństwu a sama już nie wiem co jest ok.

Widziałam tu wiele komentarzy od karmiących więc może warto? ��

Pozdrawiam! BRAWO za tak rzeczowego i zdroworozsądkowego bloga!
Dodano:  28 Październik 2016 - 10:16
Ok.
AnonimowyDodano:  28 Październik 2016 - 11:22
dopinam się do prośby,prosimy Gosiu:)
Odpowiedz
SelaDodano:  28 Październik 2016 - 19:45
Gosiu, z Twojego bloga korzystam od stycznia. schudlam 7kg i jest mi z tym wspaniale :) Teraz jestem w 13 tyg ciazy i moje odzywianie jest godne pozalowania. od warzyw i owocow mnie odrzuca. MAm po nich zgage i jest mi niedobrze i wymiotuje jak po wiekszosci rzeczy. nie wiem co jesc zeby czuc sie lepiej :( Imbir nie dziala. Blagam o rady :(
Dodano:  31 Październik 2016 - 10:38
Jedz warzywa i owoce ale w lżejszej formie. Gotowane na parze, w formie zup, musów, leczo.
Np. Pieczona papryka z cukinią + trochę fety do tego i płatki migdałowe. Lub mus z jabłek i gruszek z cynamonem. Są smaczne ale nie spowodują zgagi, wzdęć czy kłopotów trawiennych.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 Październik 2016 - 17:16
a można użyć octu jabłkowego?
Dodano:  31 Październik 2016 - 10:36
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Listopad 2016 - 14:27
Małgosiu "udka nacieramy solą... itd" napisz proszę, czy wcześniej płuczesz je pod wodą? Pytam, ponieważ spotkałam się z teorią, że kurczaka nie powinno się myć przed przyrządzeniem. Nie mogę się do tego przekonać. Zawsze każde mięso ( w tym drób przede wszystkim) płuczę przed przyrządzeniem.Co o tym sądzisz?
Dodano:  4 Listopad 2016 - 8:22
Ja każde myje i osuszam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Listopad 2016 - 18:40
Małgosiu czy można do babki ziemniaczanej dać zamiast zwykłej maki np mąkę gryczaną? Uwielbiam babkę z twojego przepisu ale ograniczam spożywanie mąki pszennej (chodzi o gluten). Pozdrawiam Cię serdecznie, jestem wierną fanką twojego bloga od 2 lat :) Agnieszka
Dodano:  17 Listopad 2016 - 18:54
No pewnie że można.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  19 Listopad 2016 - 10:21
Małgosiu, a czym zastąpić śmietankę (unikam nabiału), mleko kokosowe? czy po prostu woda?
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU