Kurczak w chrupiącym cieście z korzennymi batatami i bajecznym sosem

Kochani przed nami weekend. Pogoda jaka jest każdy widzi. Czy da się ją określić jednym słowem? Myślę że co najmniej kilkoma i co najmniej jedno z nich mogłoby się trafić niecenzuralne. Przemilczmy więc temat pogody i skupmy się nad tym, jakby tu uczynić ten weekend lepszym. Ponieważ nic tak nie poprawia nastroju jak dobre jedzenie, przygotowałam dla Was perełkę.
Moja koleżanka mówi ostatnio, Gosia, dlaczego tego przepisu nie ma jeszcze na blogu? No właśnie nie wiem, ale obiecuję czym prędzej się poprawić.
Wiecie że lubię Was bardzo i chcę dla Was jak najlepiej? No pewnie że wiecie. Nie mogę Was zatem zostawić w te deszcze, wiatry i zimnicę ze zwykłą pomidorową. Przygotowałam dla Was danie które pokochacie. Które mocno Was zaskoczy. Pieczone korzenne bataty, do tego bajeczny sos miodowo – musztardowy z curry i chrupiący boski kurczak w cieście. Nie jadasz nic smażonego w cieście? Ja raz na pół roku jadam, a ponieważ mamy jesień tego lata (bo jeszcze kochani jest lato) to ten dzień nadszedł.
Zamiast lodów czy ciasta w cheat day, zrób tego kurczaka w cieście. Nie pożałujesz 😉    

Kaloryczność:
100 gramów kurczaka ma ok. 130 kcal
Łyżka sosu ma ok. 25 kcal
100 gramów batatów ma ok. 100 kcal 

Składniki na miodowy sos curry:

  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • 150ml jogurtu greckiego
  • płaska łyżeczka curry

Sposób przygotowania:

Na patelni lekko rozgrzewamy miód. Dodajemy musztardę i curry. Podgrzewamy aż składniki dokładnie się połączą. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy (temperatura ok. 60 stopni), mieszamy z jogurtem.

Składniki na pieczone bataty:

  • 3 bataty
  • płaska łyżeczka curry
  • sól
  • płaska łyżeczka kuminu
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bataty kroimy w cienkie paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przyprawy mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Oprószamy bataty, skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika na 25 – 30 minut (czas pieczenia zależy od grubości talarków).  

Składniki na kurczaka w cieście:

  • 300 gramów fileta z kurczaka
  • sól
  • jajko
  • 50 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki orkiszowej typ. 650
  • łyżeczka curry
  • 150 ml mleka kokosowego minimum 60% kokosa
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Mąkę mieszamy z mlekiem kokosowym i jajkiem. Dodajemy sól i curry. Mieszamy. Masa ma być gęsta.
  • Kurczaka kroimy w 2 centymetrowe paski. Skrapiamy sosem sojowym. Odstawiamy na 20 minut.
  • Zamarynowanego kurczaka zanurzamy w cieście i smażymy na oleju lub klarowanym maśle. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.

67 komentarzy

Małgorzata Dodano:  8 Wrzesień 2017 - 9:16
Hmmm, wygląda obłędnie!!!! I pewnie smakuje też. Konieczne muszę spróbować!!!😊 pozdrawiam Małgosiu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 9:37
Koniecznie ;)
Odpowiedz
SylwiaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 9:44
Czym zastapic sos sojowy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 11:34
Sosem Teryaki.
Odpowiedz
marcelaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 9:55
Gosiu czy da się schudnąć bez liczenia kalorii? Tzn np eliminując słodycze, fast food i ćwicząc więcej ale bez liczenia PPM itd?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:26
To zależy przy jakim schorzeniu. Przy wielu kluczowe są proporcje diety, nie kalorie.
Odpowiedz
Bogusława Z.Dodano:  8 Wrzesień 2017 - 9:58
Hej! Super danie, na pewno zrobię. Mam pytanie, czy Ty Gosiu, zawsze byłaś zadowolona ze swojej wagi i czy nigdy w życiu nie miałaś efektu jojo? Albo np zwiększenia wagi przez ćwiczenia lub stan przed dniami kobiecymi? Chodzi o to że mówi sie ze do swojej wagi powinno sie podchodzić z przymrużeniem oka, bo zależy ona od wielu czynników. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Pozdrawiam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:25
Nigdy nie miałam efektu jojo a schudłam swego czasu 21 kilo. Napiszę o tym.
Odpowiedz
AsiaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:03
Gosiu a planujesz moze post o wekowaniu , mrozeniu potraw, co można, a co nie? I ogólnie o przechowywaniu zywnosci?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:24
Tak.
Odpowiedz
Karola Dodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:04
Pani Małgosiu! Takie szybkie pytanko - od ponad 12 lat choruje na niedoczynnosc tarczycy, w ostatnim roku zmieniono mi dawki leku - czułam sie świetnie natomiast 6 tygodni temu przy wynikach wyszło iż wpadłam w nadczynność. Od ręki zmniejszono mi dawkę i niestety od jakichś dwóch tygodni notuje regularny wzrost wagi (pomimo braku jakiejkolwiek zmiany żywienia czy reżimu ćwiczeń), problemy z cerą i włosami a także straszne zaparcia i wzdęcia...wcześniej nie miałam takich problemów - moje pytanie brzmi : czy możliwe ze odczuwam skutki zmniejszenia dawki leku? Kontrolne badanie mam za około 4 tygodnie dopiero i nie wiem czy cierpliwie czekać czy działać w jakis sposób...waga juz 3kg na plusie...a brzuch cały czas jak balon spuchnięty :( Błagam o jakaś wskazówkę! Jest dla mnie pani takim guru w sprawie żywienia i chorób tarczycy 🙂
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 11:35
Zrób sobie teraz prywatnie TSH, Ft3i Ft4 i zobacz jak hormony zareagowały na zmniejszenie dawki.
KarolaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 12:01
Po burzliwej rozmowie z moim lekarzem na temat skutków ubocznych zostalam poinformowana, ze czasami takie zaburzenia maja miejsce I powinny sie unormowac...natomiast wcisneli mnie na badanie kontrolne na 19 wrzesnia - zobaczymy jakie wyjda wyniki tym razem. Dziekuje za odpowiedz :)
Odpowiedz
Małgoś Dodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:16
Mleczko z puszki rozbełtane czy gęste bez wody? 😉
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:24
Gęste. Polecam Aroy-D.
Małgorzata Dodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:45
A takie domowej roboty może być?
Odpowiedz
J.Dodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:27
Gosia dobry przepis. Zamiast batatów wybiorę dynię trzeba doceniać to co polskie 🙂
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 11:34
Też pysznie ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 10:51
Gosiu, czy odgrzewałaś takie mieśko? Myslisz ze bedzie ok?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 11:32
Tak ale musisz odgrzać w piekarniku grzanie góra dół.
Odpowiedz
EwaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 11:56
Dzień dobry Małgosiu, danie wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje, ale ja o czymś innym. Otóż nastał sezon na aronię, właśnie robię sok z 12 kg wg Twojego przepisu, ale mam dylemat - chodzi mi o to, że napisałaś iż wyrzucasz owoce, które pozostają - a dlaczego? Jest w nich jeszcze moc soku i zastanawiam się z jakiego powodu tego nie wykorzystujesz. Spróbowałam je wycisnąć w wyciskarce i serce mi się ścisnęło, że mam je wyrzucić. Czy jest jakiś powód, że nie należy ich dalej przerabiać, bardzo Cię proszę odpowiedz możliwie szybko, bo nie wiem co robić a bardzo polegam na Twoim zdaniu. Czekam z niecierpliwością, pozdrawiam serdecznie Ewa
AgataDodano:  8 Wrzesień 2017 - 20:33
Ja w ubiegłym roku zamroziłam pozostałą aronię i dodawałam ją sobie do owsianki. Też żal było mi ją wyrzucić. Myślę,że po odciśnięciu z niej soku zostało w niej jeszcze conieco dobrego :)
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 12:21
A pytanko od bezmlecznych: czy można zastąpić jogurt naturalny?:) Czy raz na jakiś czas można jogurt do diety włączyć?
Odpowiedz
KrysiaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 12:34
Bataty uwielbiam ;) i ten kolor już jesienny :) Czy przy IO mogę takie cisto smażone ? Chyba nie :-( - Gosiu jak naturalnie i bezpiecznie podnieść Żelazo przy IO ? Bo mam 36 ⬇ brak koncentracji i wypadanie włosów - czy sok z pokrzywy mogę przy IO i jakie ilości ? - jak obniżyć cholesterol bo mam 201⬆ a reszta ok trójglicerydy HDL LDL - Hematokryt też 36.5⬇ale Hemoglobina 13.1 Proszę o odpowiedź bo sama sobie nie poradzę a na wykup diety brak funduszy :( liczę się z Twoją opinią
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:44
1- nie bardzo :( 2- sokiem z pokrzywy - 50 ml dziennie 3- dietą bogatą w błonnik i zdrowe tłuszcze
Odpowiedz
SYLWIADodano:  8 Wrzesień 2017 - 12:37
Gosiu, czy masz pomysł czym zastąpić jogurt?, nie mogę nabiału pozdrowienia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:43
Dodaj gęstego mleka kokosowego.
Odpowiedz
EwelinaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 12:45
Czy jeśli dam mąkę graham i sos worcester zamiast sojowego, to będzie równie dobre? Pozdrawiam, super przepis 😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:42
Tak.
Odpowiedz
patrasovaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 13:13
Gosiu, napisz co nieco o płatkach drożdżowych, proszę. Jest tyle różnych info w necie i jak zwykle jedna sprzeczna z drugą. Ciekawa jestem Twojej opinii.
Odpowiedz
KasiaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 13:15
Gosiu, ależ chciałbym Cię mieć w domu...miałabym bez wysiłku takie pyszności do jedzenia ;-)
Odpowiedz
Bincia65Dodano:  8 Wrzesień 2017 - 13:37
Gosiu swój dzien zaczynam od Twojego bloga czytam wszystko od deski do deski cały czas jestem pod wrażeniem , polecam go wszystkim znajomym i koleżankom. Gosiu pytanie co sądzisz o guaranie mam azs bardzo niskie ciśnienie kawy nie mogę i tak zastanawiam się nad sproszkowaną guaraną
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:45
Jak najbardziej możesz ale polecam też żeń szeń.
Odpowiedz
EDodano:  8 Wrzesień 2017 - 13:51
Pani Małgosiu Czy o tej porze roku w celu odpornościowym warto dawać dzieciom (3 i 6 lat) syrop z pędów sosny? Jakie ma Pani zdanie na temat ww syropu? Pozdrawiam serdecznie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:41
Syrop z pędów sosny stosuje się na kaszel. Na wzmocnienie bym nie podawała, dopiero jak coś się zadzieje.
Odpowiedz
AniaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 14:04
Gosiu czy dynia ma dużo węglowodanów? Czy wykorzystując ją w daniu obiadowym nie należy dodawać już innych węglowodanów?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:38
Ma sporo ale kluczowa jest ilość dyni w daniu.
AniaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 19:57
Gosiu zwykle tego nie robię, ale z ciekawości sprawdziłam - w 100g dyni jest 7-8g węglowodanów, czy to jest rzeczywiście tak dużo?
Odpowiedz
LISEKDodano:  8 Wrzesień 2017 - 14:13
Gosiu chciałabym prosić o rade. Mam PSOC i myślę, że insulino oporność również może mnie dotyczyć. Poszłam ostatnio do laboratorium aby wykonać badanie krzywej cukrowej i insulinowej, ale Pielęgniarz powiedział, że bez skierowania nie wykona badania ponieważ jest ona dużym obciążeniem dla organizmu i jeżeli nie dostałam skierowania od lekarza to znaczy, ze nie ma potrzeby aby je robić. Zrobił natomiast badanie glukozy, insuliny i hemoglobiny glikowanej na czczo bez pogadania pozniej glukozy i przedstawia się ono tak Glukoza- 81,00| hemoglobina glikowana - 4,8 insulina 6,4 Czy te badania świadczą, że wszystko jest dobrze czy razczej powinnam się upierać przy zbadaniu krzywej ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:46
Badania są dobre i moim zdaniem nie ma powodu do niepokoju. Chyba że zasypiasz po posiłku, wówczas istniałoby podejrzenie że po obciążeniu insulina byłaby wysoka.
LISEKDodano:  9 Wrzesień 2017 - 8:08
Dziękuję Ci bardzo Gosiu. Kochana kobieta z Ciebie. Całuję 😘
Odpowiedz
EwaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 14:29
Witam wszystkich, pisze nie tyle do Ciebie Małgosiu co do Twoich czytelników. Idąc za Twoimi radami, byłam wczoraj u ginekologa chcąc aby pomógł mi poszukać przyczyny mojego trądziku. Ostatnio do tego doszły bardzo częste spadki nastroju z którymi sobie poprostu nie radzę. Owy ginekolog wykonał mi tylko podstawowe badanie, zrobił USG jajników po czym przepisał tabletki antykoncepcyjne i powiedział że to naprawdę pomoże. Boję się ich jednak brać że względu na to że dobrał mi te tabletki bez jakichkolwiek badań hormonalnych i boję się ze tabletki tylko pogorszą mój stan zarówno psychiczny jak i stan mojej cery. Czy jest tutaj ktoś kto mógłby polecić dobrego ginekologa endokrynologa z okolic Krakowa-Nowego Targu-Zakopanego? Bardzo proszę pomóżcie! Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiamy
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:38
O matko. Tak z rękawa tabletki? A na USG jajników co wyszło? Zrób sobie na własną rękę badania tarczycy. TSH plus ft3 i ft4.
EwaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 21:51
Jajniki wyszły ok. Tak zrobię:)
Odpowiedz
MartynaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 14:41
Gosiu, prosze o pomoc. Jak podniesc naturalnie niska prolaktyne? Glutek z siemienia bedzie ok?
Odpowiedz
LenkaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 15:03
Małgosiu ja mam pytanie odnośnie tematu, w którym jesteś specjalistką. Mam 43 lata. Zdrowo sie odżywiam , jestem szczupła, dobrze się czuję. Robiłam sobie okresowe badania krwi . Całe mnóstwo. Wszystkie wyszły w normie - bardzo dobre. Mam pytanie o TSH. Mam 1,22 . Nazwali to TSH 3 . Czy tylko ten wynik może świadczyć, że z tarczyca jest ok. Czy zrobić te kolejne, o których piszesz. Dziękuję.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:35
TSH 1,22 to bardzo dobry wyniki.
Odpowiedz
DominikaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 15:15
Co zrobić jeśli mam insulinę 15, ale endokrynolog nie chce dać skierowania na krzywą insulinową bo \"nie ma podstaw\"? A prywatnie nie można zrobić, w przychodniach tylko ze skierowaniem zrobią i cukrową i insulinową :/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  8 Wrzesień 2017 - 16:35
Niestety skierowanie musi być. Idź do innego lekarza, do lekarza pierwszego kontaktu i powiedz że masz w rodzinie cukrzycę i IO.
Odpowiedz
JoasiaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 17:13
Małgosiu, chcąc wydrukować Twoje przepisy znowu nie ma obrazków (wcześniej był jeden i pisałaś, że tak właśnie powinno być). Nie wiem, czy o tym wiesz, więc informuję ;)
Odpowiedz
PaulinaDodano:  8 Wrzesień 2017 - 17:44
Gosiu, a może jakiś post o nasionach chia? :) Czy rzeczywiście mają takie dobroczynne działanie dla naszego organizmu? Ostatnio wpadłam na jakiś komentarz, że wszyscy ślepo podążają za trendami zdrowotnymi zamiast się dowiedzieć czy są rzeczywiście tak zdrowe i że rzekomo chia nie mają wcale żadnego działania, albo, że mają, ale tylko w jakiejś konkretnej formie... sama już nie pamiętam, bo pierwszy raz się z tym spotkałam. Pozdrawiam Cię ciepło w te brzydkie, zimne dni
Odpowiedz
DominikaDodano:  9 Wrzesień 2017 - 9:20
Gosiu, mimo zdrowej diety co miesiąc robią mi się zadziory przy paznokciach, zdarte skórki. Czy to jest brak jakichś witamin? Mam wrażenie, że robią mi się przed okresem. Chyba, że polecasz jakieś preparaty na to?
Odpowiedz
Czytelniczka Dodano:  9 Wrzesień 2017 - 15:03
Gosiu, pytanie nie w temacie, ale czy wg Ciebie anty-TPO na poziomie 30,90 (przy normie 0-34, ale wiadomo jak jest z tymi normami) to powód do obaw? Jak można to \"zbić\"? Bardzo proszę Cię o poradę, bo ja nawet nie próbuję pytać o zdanie lekarza, przecież wszystko jest w normie, więc \"w czym problem\". Ale martwi mnie ta górna granica. Pozostałe wyniki: Tsh - 1.37 Ft3 - 3.38 Ft4 - 1.29 Czy moje wyniki są ok, czy powinnam nad czymś popracować i jeśli tak, to w jaki sposób? Dodam, że mam wszystkie możliwe objawy niedoczynnosci i byłam przekonana , że badania coś ukażą, a wszystko wyszło idealnie (robiłam jeszcze żelazo, crp, ob, glukozę). Będę Ci wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Wrzesień 2017 - 8:58
Nie ma powodów do niepokoju. Zwłaszcza przy tych wynikach pozostałych.
Odpowiedz
AgaDodano:  10 Wrzesień 2017 - 16:00
Pytanie.niezwiazane z tematem, ale bardzo liczę na odpowiedź☺ Czy w przypadku hiperandrogenizmu i tradziku mozna jesc ryby atlantyckie np lososia, dorsza? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Wrzesień 2017 - 8:57
Można ale raz w tygodniu.
AniaDodano:  11 Wrzesień 2017 - 9:03
Gosiu,: 1. Czy to znaczy,że ryby mają zły wpływ na hormony? 2.Czy to samo dotyczy innych ryb np. makreli czy szprotek z Morza Bałtyckiego? 3.Czy przy innych schorzeniach związanych z zaburzeniami hormonalnymi np. endometrioza też należy jeść ryby raz w tygodniu? Dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam
AnonimDodano:  11 Wrzesień 2017 - 9:11
A jakie inne ryby można częściej?
Odpowiedz
AniaDodano:  10 Wrzesień 2017 - 19:51
Malgosiu! Kurczak wyszedl po prostu oblednie! Nie mialam maki orkiszowej wiec dodalam kukurydziana i bylo nieziemsko! Niestety bataty i sos poczekaja na nastepny raz bo nie bylo wszystkich skladnikow w domu ale kurczak bedzie powtarzany na bank! Wysmienity!!!! Dziekuje
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Wrzesień 2017 - 8:47
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
molekułaDodano:  10 Wrzesień 2017 - 20:59
Zapomniałam dodać jajko do ciasta ale i tak wyszło pyszne :). Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  11 Wrzesień 2017 - 8:45
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
JustynaDodano:  13 Wrzesień 2017 - 15:07
Małgosiu degustuję właśnie te danie .ZROBIŁAM .NIEBO W GĘBIE DZIĘKUJĘ😊
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ