Kurczak zapiekany w kremowym sosie ze szparagami i szpinakiem. Dlaczego warto maksymalnie wykorzystać sezon szparagowy?

Sezon na szparagi A.D. 2018 uważam za otwarty. Co prawda w sklepach nie ma jeszcze naszych krajowych, ale te przyjezdne też dają radę. 
Z uwagi na wartości odżywcze, i dość krótki sezon, ja zawsze najadam się na zapas.
Szparagi mają niski indeks glikemiczny, zaledwie 15 kcal w 100 gramach i aż w 95% składają się z wody.

Warto najeść się a zapas z uwagi na:

1)  chlorofil (tylko w zielonych), który:

  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • sprzyja produkcji czerwonych krwinek, zapewniając optymalne dotlenienie, 
  • neutralizuje wolne rodniki, 
  • oczyszcza przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawia perystaltykę jelit,
  • pozytywnie wpływa na funkcjonowanie serca i neutralizuje kwasy w mięśniach,  
  • działa przeciwzapalne, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
  • oczyszcza, poprawiając obraz krwi, 
  • reguluje poziom cukru we krwi, 
  • wzmacnia naczynia, także limfatyczne, leczy żylaki, 

2) asparaginę, która: 

  • działa moczopędnie i oczyszczająco (polecana osobom z zaburzeniami pracy nerek i układu moczowego),
  • pobudza organizm do wytwarzania insuliny i glukagonu (cukrzycy zapamiętać!!!),
  • poprawia gospodarkę wapniową zwiększając napływ wapnia do neuronów,
  • poprawia samopoczucie, pamięć i koncentrację (preparaty na bazie kwasu asparaginowego stosowane są do leczenia zaburzeń intelektualnych i depresji, także u dzieci). 

3) Błonnikktóry :

  • zmniejsza wchłanianie węglowodanów (pożywienie bogate w błonnik ma utrudniony kontakt z enzymami trawiennymi i powierzchnią resorpcyjną jelita przez co obniżone jest wykorzystanie energii) zapobiegając gwałtownym skokom poziomu glukozy we krwi (reguluje metabolizm glukozy),
  • wypełnia jelita, zwiększa perystaltykę i usuwa z nich niestrawione resztki pokarmów, co zapobiega nowotworom jelita grubego, stanom zapalnym jelit, hemoroidom i żylakom podudzia,
  • stanowi podłoże do rozwoju bakterii acidofilnych (powoduje rozwój pałeczek kwasu mlekowego, które wypierają bakterie gnilne zapobiegając przerostowi patogenów).
  • obniża poziom cholesterolu zapobiegając miażdżycy (wiąże cholesterol w wyniku czego jest on wydalany),
  • zmniejsza ilość lipidów i triglicerydów we krwi (są wiązane i wydalane).
  • działa odtruwająco, ponieważ posiada zdolność wiązania substancji toksycznych i jonów metali ciężkich,

4) Witaminy z grupy B kluczowe dla sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo – naczyniowego i ogólnie całego organizmu. Wśród nich:

  • B1 – wspomaga pracę układu sercowo – naczyniowego,
  • B2 – odpowiada za kondycję skóry, włosów i paznokci,
  • B3 – kluczowa w syntezie hormonów (estrogenu, progesteronu, testosteronu, tyroksyny, kortyzolu, insuliny),
  • B4 – reguluje gospodarkę lipidową,
  • B5 – reguluje gospodarkę energetyczną i wzmacnia układ odpornościowy,
  • B6 – niezbędna do produkcji hemoglobiny. Poprawia pracę mózgu, mięśni, układu odpornościowego.
  • B7 – leczy zmiany skórne, zapobiega łysieniu.
  • B8 – kluczowa dla sprawnego funkcjonowania mózgu. Wspomaga pamięć i koncentrację.
  • B9 – wspomaga pracę układu krwionośnego i nerwowego.

5) Działające przeciwnowotworowo silne antyoksydanty, witaminę C (najwięcej znajdziemy w główce) i witaminę E.

6) Żelazo, którego wchłanialność poprawia obecność witaminy C (patrz punkt 5).

7) Wapń  – kluczowy, jeśli chodzi o mocne kości, zęby i prawidłową krzepliwość krwi.

8) Potas – kluczowy w gospodarce wodno – elektrolitowej oraz do prawidłowej pracy mięśni, mózgu i całego układu nerwowego. Uwaga cukrzycy! Potas pobudza organizm do wydzielania insuliny.

9) Glutationrodzaj białka składającego się z trzech aminokwasów posiadających zdolność wiązania toksyn. Cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny. Glutation działa przeciwnowotworowo, zapobiega mutacji genów i wspomaga proces regeneracji wątroby.

10) Inulinę – naturalny prebiotyk. Stymuluje wzrost bakterii acidofilnych. Genialnie działa na układ pokarmowy.

Dziś mam dla Was kurczaka zapiekanego w kremowym sosie w stylu azjatyckim, ze szparagami i szpinakiem baby. Pyszne, aromatyczne, delikatne. Można podać z makaronem lub ryżem.
Polecam 😉

Kaloryczność:

Porcja samego sosu z kurczakiem (75 gramów) ma ok. 270 kcal
Porcja makaronu ma ok. 200 kcal
Całe danie ma ok. 470 kcal

Składniki na obiad dla 4 osób:

  • łyżka masła klarowanego
  • łyżka mąki orkiszowej typ 650 lub 700
  • 200 ml mleka kokosowego (minimum 60% kokosa)
  • 200 ml esencjonalnego bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść szpinaku baby
  • 240 gramów makaronu pełnoziarnistego świderki (można użyć innego)
  • 300 gramów fileta z kurczaka
  • łyżka suszonego czosnku
  • łyżka suszonej cebuli
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka curry
  • łyżka oleju ryżowego

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojone w kosteczkę mięso oprószamy solą, imbirem, curry, czosnkiem i cebulą. Odstawimy do lodówki na noc lub na minimum 4 godziny.
  2. W wysokim rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę, zasmażamy. Powoli, małym strumieniem wlewamy bulion wymieszamy z mlekiem kokosowym (gęstym, minimum 60% kokosa). Gotujemy cały czas mieszając aż sos będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Mieszamy. Jeśli jest za gęsty, dolewamy bulionu. 
  3. Na oleju ryżowym przesmażamy pokrojone w kawałki szparagi i szpinak. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przesmażamy. Solimy delikatnie. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni przesmażamy kurczaka. 
  4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos. Na sosie układamy mięso i szparagi ze szpinakiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  5. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem.

78 komentarzy

AniaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 9:16
Super przepis, bez mleka i jajek!
Odpowiedz
KasiaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 9:17
Kocham szparagi, ale niestety mam po nich bardzo nieprzyjemny zapach moczu.. Czy tylko ja tak mam? :D
MMDodano:  23 Kwiecień 2018 - 9:34
Ja też tak mam!
IwonaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 9:46
Nie tylko Ty!Ja tez tak mam wiec pewnie to normalne. Podejrzewam ze w szparagach musi byc jakis skladnik odpowiedzialny za to. I nie zamierzam jesc szparagi ile sie da. Pozdrawiam 😊
JustynaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 9:48
Nie
cytrynka880Dodano:  28 Kwiecień 2018 - 21:26
To normalne 😊 Poza tym w tekście jest o tym.
Odpowiedz
PDodano:  23 Kwiecień 2018 - 9:42
Malutko tego kurczaka na 4 osoby :)
Odpowiedz
anonimowyDodano:  23 Kwiecień 2018 - 10:09
nie lubię szparagów;-(czy mogę w tym daniu zastapić je fasolka szparagową?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 11:13
Tak.
Odpowiedz
elaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 10:14
Małgosiu,nie mogę znaleźć bo gdzieś już o tym czytałam jakie badania trzeba wykonać na brzydką cerę. jestem już po 30 a buzia ja u nastolatki. pozdrawiam
Odpowiedz
AniaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 10:29
Malgosiy czy orientujesz sie w temacie lipodemii?czy mogłabyś napisac o diecie w tej chorobie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 11:12
Tak.
Odpowiedz
MDodano:  23 Kwiecień 2018 - 10:35
Bardzo lubię szparagi ale źle się po nich czuję. Czy to może mieć związek z uczuleniem na nikiel? Pozdrawiam☺
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 11:12
Tak.
Odpowiedz
Ania Dodano:  23 Kwiecień 2018 - 10:45
Czyli jeśli asparagina pobudza organizm do wytwarzania insuliny, to insulinooponi nie powonni objadać się szparagami?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 11:11
Insulinooporni powinni zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę. Jeść żywność o niskim IG. I pamiętać że insulina jest im potrzebna bo glukoza jest potrzebna komórkom.
Odpowiedz
DorotaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 11:13
Małgosiu obiecałaś post o ashwagandzie. Jaki żeń-szeń wybrac, syberyjski czy indyjski? A może nie ma to znaczenia?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Kwiecień 2018 - 11:17
Czy zamiast mleka kokosowego można dać zwykłe lub roślinne?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:36
Tak.
Odpowiedz
Kasia Dodano:  23 Kwiecień 2018 - 11:30
jeżeli zamiast szparagów dam fasolkę szparagową to ile jej dodać? Trzeba ja wcześniej ugotować czy dojdzie w sosie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:36
Trzeba ją podgotować al dente. Daj taką solidną garść.
Odpowiedz
alexDodano:  23 Kwiecień 2018 - 11:59
Tradycyjne pytanie:czy to danie dla IO ?
Odpowiedz
MarzenaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 12:07
Witam czy moge zastapic make orkiszowa inna bezglutenowa i jaka? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:35
Owsianą lub ryżową.
Odpowiedz
LenaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 12:26
Gosiu, 1 - o czym może świadczyć podwyższona ilość ferrytyny we krwi i jaką dalszą diagnostykę powinno się wykonać (żelazo i morfologia są w normie, aczkolwiek bliżej górnej granicy). 2 - czy to normalne, że tsh w ciągu 6 dni zmieniło się z 2,9 na 0,7 ? brak zdiagnozowanych chorób tarczycy. po prostu tak się złożyło, że robiłam badania w krótkim odstępie czasowym i aż taka różnica w tsh. (d3, magnez, anty tpo wykonane i wszystkie wyniki są dobre) wiem Gosiu,że nie konsultujesz w komentarzach - proszę tylko o podpowiedź, wskazówkę, gdzie szukać przyczyny. jestem niemal przekonana, że lekarz mnie oleje, bo wyniki mam dobre, tylko ta ferrytyna ponad normę...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:37
1-ile ta ferrytyna wynosi? 2- bywa, choć różnice duże. Zrób ponownie za 2 tygodnie. Masz jakieś objawy niedoczynności?
LenaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 23:53
1 - ferrytyna wynosi 238, norma laboratoryjna jest od 4 do 200. Czy mój wynik 238 jest niepokojący? W jakim kierunku diagnostyki iść? 2 - jeśli chodzi o objawy niedoczynnosci, to występuje u mnie chroniczne zmęczenie i brak sił - byłam wręcz przekonana, że to sprawa anemii, ale hemoglobina i żelazo bardzo wysoko, nie wspominając o ferrytynie.... Ft3 i Ft4 mam w normie (przynajmniej tej normie w rozumieniu laboratorium) Jeszcze taka refleksja Gosiu. Dziś Po napisaniu pierwszego komentarza, gdzie pytałam Cię o ferrytynę i te rozbieżności z Tsh miałam styczność z internistą. Oczywiście zostałam zbyta. „Lekarz” stwierdził że skoro mam chorobę Crohna (obecnie w remisji, zero stanu zapalnego) to po prostu tak już musi być że ta ferrytyna jest za wysoko :) „taki mój urok”. nie wyprosiłam dalszej diagnostyki, a badanie kazał powtórzyć ZA PÓŁ ROKU. Z tego powodu tym bardziej będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie. Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:48
1- jeśli żelazo jest w normie i MCV czyli objetość czerwonej krwinki w normie to moim zdaniem nie ma powodów do niepokoju. 2- sprawdź jeszcze poziom d3. Tez daje takie objawy + rozdrażanienie.
Odpowiedz
AniaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 12:27
Małgosiu, a ja mam pytanie co do Twojej książki :) Czaję się na nią już od jakiegoś czasu i zastanawiam się czy przepisy w niej zawarte powtarzają się z tymi z Twojego bloga? Korzystam już od dawna z Twoich gotowych jadłospisów i miałabym ochotę na coś nowego :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:35
Są te z bloga i nowe.
AniaDodano:  24 Kwiecień 2018 - 13:52
jeśli mogę słówko to książka jest MEGA ! Miałam podobne wątpliwości a teraz jestem w książce zakochana
Odpowiedz
GrażynaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 12:33
Małgosiu od rana próbuje pobrać formularz do zamówienia indywidualnej diety. Wchodzę poprzez zakładkę ZAMÓW INDYWIDUALNĄ DIETĘ. Może coś źle robię, albo mój komputer coś broi?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:35
Wszystko działa kochana bo formularzy dziś sporo przyszło nowych.
Odpowiedz
aniaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 13:08
Gosiu obiecywałaś też post o koktajlach
Odpowiedz
AsiaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 14:45
Witaj Małgosiu, dwa lata temu zmieniłaś moje życie. W wieku 46 lat ważę tyle ile wtedy gdy byłam nastolatką (55 kg). W zeszłym roku postanowiłam zmienić życie również mojego męża. 49 lat - 145 kg. Po przeanalizowaniu artykułów z Twojego bloga , korzystając z Twojego jadłospisu, wprowadzając powoli aktywność fizyczną \"odchudziłam\" go o 25 kg. Niestety nastąpił okres stagnacji i zatrzymania spadku wagi pomimo dalszego trzymania diety i coraz większej aktywności fizycznej. Wysłałam męża na badania krzywej cukrowej. Wyniki glukoza na czczo 96, po 2 godz. 176. Insulina na czczo 39 po godzinie 210, a po dwóch 410. Reszta badań wzorcowa. Diagnoza - insulinooporność. Leki Metformaxo niestety nadal \"duży\" mężczyzna ważący 120 kg, który przy obecnym wysiłku fizycznym (co SR 500mg raz dziennie. Co radzisz teraz ? Mam wprowadzić mężowi dietę z niskim IG? Skorzystać z pomocy fachowca i ułożyć mu indywidualną dietę ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:40
Dieta z niskim indeksem glikemicznym tylko i wyłącznie w tym przypadku.
Odpowiedz
KasiaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 14:48
Małgosiu, tak się zastanawiam czy dania z mlekiem kokosowym są ok, w sytuacji kiedy muszę zadbać o wątrobę i stosuję dietę lekkostrawną, na razie profilaktycznie, ale zaraz prawdopodobnie pojawią się kłopoty z tym narządem. mam kilka ulubionych dań z mlekiem kokosowym, a tu kolejne i ciekawe do wypróbowania, jak sądzisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:32
To ja bym zastąpiła mleko kokosowe zwykłym mlekiem 1,5 % tłuszczu.
Odpowiedz
KorneliaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 14:53
a czym można tu zastąpić makaron jeśli ktoś jest begluetnowcem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  23 Kwiecień 2018 - 21:31
Napisałam w tekście.
KrysiaDodano:  24 Kwiecień 2018 - 16:37
Można z ryżem tak jak Małgosia napisała, a może z makaronem kukurydzianym (w Biedronce i w Lidlu), gryczanym (pojawiają się co jakiś czas w Biedronce). Teraz w Biedronce jest nowa oferta makaronów - z zielonego groszku, ciecierzycy, czarnej fasoli - warto spróbować :)
Odpowiedz
KasiaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 15:09
jak pokonać efekt plateau? przeczekać?
Odpowiedz
CzytelniczkaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 17:39
Gosiu czy chlorella w tabletkach jest tak samo wartościowa? Jesli tak to jakie tabletki polecasz? Przyznam ze niektore mają jakies dziwne dodatki. I ile dziennie nalezy ich brać? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:43
Tak. Ja kupuję z Solgara.
Odpowiedz
kamilaDodano:  23 Kwiecień 2018 - 17:48
Witaj Malgosiu. Mam takie pytanie. Nie jem miesa, na jajka mam nietolerancje i na nabial ale za to jem duzo sezamu, w postaci humusu, tahini czy sam sezam jak rowniez maslo migdalowege, awokado czasem wiorki kokosowe czy mak dodany do platkow owsianych i kakai z mlekiem migdalowym czesto jest tak ze te wszystkie produkty jem jednego dnia czy to nie za duzo tluszczy. Jem duzo zielonego, kasze ale ueiebiam do wszystkiego dodawac tahini czyvmaslo migdalowe czy awokado z kakao czy nie przesadzam.Wychodzi tego wszystkiego tak z 5 lyzek dziennie...Pozdrawiam 😁
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:42
Musiałabym to w program wrzucić ilościowo i jakościowo.
Odpowiedz
Cukrzycowa Dodano:  24 Kwiecień 2018 - 4:48
Małgosiu, jakiś czas temu radziłam się Ciebie o wyregulowanie cukru na czczo w cukrzycy ciazowej. Teraz jestem w 36tyg i częściej przekraczam normę -cukier dochodzi do 100 przy normie 90. Ale są też dni, że mieszcze się w normie. Lekarka rekomenduje insuline na noc, ale dala mi jeszcze trochę czasu do namysłu. Ja się tej insuliny boję, bo normy po posiłku są zachowane, a i znacznie ich rano nie przekraczam. Nie znam się jednak na tym i nie wiem co jest gorszym wyborem w takim przypadku...przed ciążą byłam na Twojej diecie, mam do Twojej wiedzy zaufanie, a niestety na lekarke trafiłam fatalną, dlatego zależy mi na poznaniu Twojego zdania. Będę Ci za nie bardzo wdzięczna.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:45
Norma jest do 99. Moim zdaniem przy poziomie 100 dieta wystarczy.Mówię z doswiadczenia. Jak zaczniesz wstrzykiwać insulinę to juz będziesz to robić do końca.
Cukrzycowa Dodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:57
Bardzo Ci dziękuję :))
FiglikDodano:  23 Maj 2018 - 11:56
Cześć w ciąży też miałam cukrzycę strasznie się bałam insuliny nie bój się. Przeżyłam dawałam i wiesz co najważniejsze dobro dziecka. Trzymanie diety to jedno i cukier był u mnie w ok ale trzeba trzymać się zasad i wszystko ważyć a insulina nie jest taka zła Pozdrowienia
Odpowiedz
AsiaDodano:  24 Kwiecień 2018 - 16:12
Szparagi wcześniej gotujemy, czy surowe przesmażamy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:41
Surowe przesmażamy.
Odpowiedz
MagdaDodano:  24 Kwiecień 2018 - 16:26
A co sądzisz o szparagach ze słoika poza sezonem, warto jeść?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:41
Jeśli Ci smakują to tak. Mnie osobiście nie przekonują.
Odpowiedz
KatarzynaDodano:  24 Kwiecień 2018 - 18:36
Dzis zrobiłam i muszę powiedzieć, że dawno tak dobrego dania nie jadłam. Gorąco polecam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:40
Bardzo się cieszę że smakowało ;)
Odpowiedz
kasiaDodano:  24 Kwiecień 2018 - 21:08
witam. czy pisze Pani diety skomplikowane np dla osoby z ostrym zapaleniem trzustki, podrazniona sluzowka zoladka z podejrzeniem cukrzycy i do tego choroba wiencowa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:40
Przy chorej trzustce nie piszę.
Odpowiedz
kamilaDodano:  24 Kwiecień 2018 - 23:59
Witaj Malgosiu, Ja moze nie w głownym temacie, ale bardzo liczę na Twoją poradę. Byłam dzis lekarza i poprosilam o skierowanie na badania pod kątem tarczycy, dał mi tylko na TSH i ft4. Prosiłam jeszcze o ft3 ale powiedział, ze juz te pierwsze dwa wykażą jeśli coś bedzie nie tak. Pamietam z Twoich postow, ze pisalas zawsze o tych trzech. Czy mam pójsc jeszcze raz i upomnieć sie jednak o ft3? Z gory bardzo dziekuje Ci za odp
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 8:36
Bo ft3 nie jest refundowane. Dlatego nie dostałaś.
aDodano:  26 Kwiecień 2018 - 8:20
ja robię całą trójkę na nfz, rodzinny mi wystawia i nie płacę
Odpowiedz
janusz_34Dodano:  25 Kwiecień 2018 - 9:08
UUU ale super, akurat się zaczyna sezon na szparagi :P
Odpowiedz
AnonimDodano:  25 Kwiecień 2018 - 13:13
Witam, czy przewidujesz może post o szczepienia ich dzieci?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Kwiecień 2018 - 14:27
Śliski temat ;)
Odpowiedz
KasiaDodano:  25 Kwiecień 2018 - 19:28
Malgosiu czy moze byc mleko kokosowe ale rzadkie? Ma 80% kokosa ale jest wodniste a nie geste.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  26 Kwiecień 2018 - 7:58
Może być.
Odpowiedz
KasiaDodano:  26 Kwiecień 2018 - 13:29
Przepyszne danie, nie moglam przestac jesc:) Polecam wszystkim.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  27 Kwiecień 2018 - 9:14
Super. Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
EwelinaDodano:  27 Kwiecień 2018 - 21:28
Przepis rewelacja! Pycha! 😊
Odpowiedz
AnkaDodano:  29 Kwiecień 2018 - 15:35
sos nie chce gęstnieć, jakieś pomysły dlaczego?
Odpowiedz
KasiaDodano:  1 Maj 2018 - 7:56
Witaj, Małgosiu czy szparagi obierasz przed pieczeniem? A jeśli nie to czy nie maja nieprzyjemnych włókien podczas jedzenia? Prosze o odpowiedz bo juz wszystko kupione i dzisiaj chce na obiad zrobic.:) Pozdrawiam Kasia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Maj 2018 - 10:43
Zielonych się nie obiera. Tylko białe. Zielone nie mają włókien.
Odpowiedz
MagdaDodano:  1 Maj 2018 - 12:59
Zrobilam dzisiaj. To danie jest mega! Polecam! Polecam! Polecam!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Maj 2018 - 10:43
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
ŻanetaDodano:  16 Maj 2018 - 16:10
Czy takie danie mogę zjeść karmiąc piersią?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  17 Maj 2018 - 10:31
Tak.
Odpowiedz
JustynaDodano:  20 Maj 2018 - 20:35
Co zamiast szparag (warzyw strączkowych na które jestem uczulena?
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
KLIK
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU