Łososiowe kąski w miseczce z ciasta francuskiego
Img

Danie na kolację lub lunch dla dwojga, dla rodziny lub dla singla. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na przyjęciu.

Porcja widoczna na zdjęciu ma ok. 280 kcal 
Składniki:
* opakowanie ciasta francuskiego
* 4 białe części pora
* 500 gram fileta z łososia
* limonka
*  3 łyżki śmietany
* 2 łyżki masła
* sól
Przygotowujemy miseczki z ciasta francuskiego:
1. Rozwijamy ciasto francuskie. Tniemy na ok. 8 centymetrowe paski. Okrągłym naczyniem wycinamy kółka.
2. Brzegi kółek wykładamy ciastem.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy ok.15 minut.
4. Z upieczonych kółek wykrawamy górę tak aby powstała charakterystyczna miseczka.
W tym czasie przygotowujemy farsz z łososia.
1. Z fileta z łososia zdejmujemy skórę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy pokrojoną białą część pora i pokrojonego w grubą kostkę łososia. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i sól. Podsmażamy.
3. Jak łosoś będzie gotowy dodajemy śmietanę.

Przygotowany farsz wkładamy do miseczek z ciasta francuskiego.

20 komentarzy

OlaDodano:  20 Marzec 2013 - 22:46
Wg mnie łosoś jest najsmaczniejszą rybą na świecie a ze względu na to, że uwielbiam ciasto francuskie to już sobie wyobrażam to połączenie. Ja się przymierzam do zrobienia czegoś podobnego, ale ze szpinakiem i łososiem.. może niedługo się zmobilizuje :)
Pozdrawiam i zapraszam http://mybettermeals.blogspot.com/ :)
Dodano:  20 Marzec 2013 - 23:13
Ja uwielbiam połączenie łososia i pora. Daj znać jak zrobisz ze szpinakiem.
Pozdrawiam,
Odpowiedz
EmDodano:  21 Marzec 2013 - 10:22
mmm.. bardzo apetyczne zdjęcia :) uwielbiam łososia, a w takim wydaniu nigdy go nie jadłam.

www.magnolia-rozmaryn.blogspot.com - fajne, domowe przepisy. polecam!
Odpowiedz
toPestka!Dodano:  21 Marzec 2013 - 10:50
fajne te kąski:) znam fajną zapiekankę z łososiem i porami duszonymi w białym winie, ostatnio robię ją w wersji z brokułem, bo pokroić 8 porów (potrzebne jest właśnie tyle) i potem duszenie, zajmuje dużo czasu ale smak jest rewelacyjny.
Odpowiedz
Dodano:  21 Marzec 2013 - 11:40
Pory duszone w białym winie, muszą być pyszne. Jak robię krem z porów to dodaję właśnie białe wino.
Odpowiedz
W kuchni UliDodano:  21 Marzec 2013 - 13:16
to musi być pyszne! :)
Dodano:  21 Marzec 2013 - 13:32
Jest :) !! Spróbuj, przygotowuje się bardzo szybko.
Odpowiedz
Agnes JuszczykDodano:  21 Marzec 2013 - 13:38
Ale pyszności:-) ciekawe czy smakowałoby z kurczakiem.
Dodano:  21 Marzec 2013 - 13:52
Agnes na pewno :) . Pierś kurczak, por, koperek, sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i wyszłoby super.
Już m się zachciało :)
Odpowiedz
Daktyle w czekoladzieDodano:  21 Marzec 2013 - 14:02
To na pewno jest wyśmienite :)
Odpowiedz
MartaDodano:  21 Marzec 2013 - 14:58
zjadłabym z przyjemnością :)
Odpowiedz
Kulinarna FuzjaDodano:  21 Marzec 2013 - 19:26
pychota! Uwielbiam połączenie ciasta franc. z łososiem :) !
Odpowiedz
gotujzwojciechemDodano:  22 Marzec 2013 - 13:53
Łosoś jak trzeba :) Fantastyczne pierwsze zdjęcie, pozdrówka
Dodano:  22 Marzec 2013 - 14:01
Dziękuję Ci bardzo ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  11 Luty 2014 - 18:53
Wspaniałe danie na delikatną, walentynkową kolację;) Ale ja warzywny maniak chyba potrzebuję do tego coś jeszcze...jak myślisz Małgosiu, co by tutaj pasowało? S.
Dodano:  11 Luty 2014 - 19:34
tagliatelle z warzyw (zdjęcie w moim topiku, pierwsze z prawej).
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Sierpień 2015 - 9:01
Ile porcji wyjdzie z podanej ilosci skladnikow?:) i co znaczy 4 czesci pora? Tzn 4 pory z odkrojonymi juz liscmi? Pozdrawiam
Dodano:  20 Sierpień 2015 - 14:06
2-3 porcje
4 białe części to 4 pory i z nich używasz tylko tych białych kawałków
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Sierpień 2015 - 7:31
Gosiu, tzn z ciasta wyjda 2-3 kaski? Bo jeden kasek to jedna porcja?
Dodano:  24 Sierpień 2015 - 9:15
To zależy jak duże wytniesz.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU