Lunch box do zabrania do pracy: pełnoziarnista pasta z karmelizowaną dynią!
Img

Krem z dyni to jedna z moich ulubionych zup. W wersji na ostro z imbirem i mlekiem kokosowym, na słodko z marchewką i pieczoną papryką, czy po prostu na bulionie z ziołami. Smakuje w każdej wersji i jesienią bardzo często gości na naszym rodzinnym stole. Dziś chciałabym zaproponować Wam dynię ale w wersji obiadowej, jako drugie danie.
Moja propozycja to potrawa którą przygotujecie w 15 minut. Szybka, prosta, smaczna i bardzo aromatyczna pasta z karmelizowaną dynia, suszonymi pomidorami, fetą i świeżą bazylią.
Ponieważ danie zabieramy do pracy, użyłam makaronu świderki. Można też użyć penne lub tzw. kolanek. Smakuje i na zimno, i na ciepło. Polecam także dzieciom.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 450 kcal 
 Składniki dla jednej osoby:
  • 60 gramów makaronu pełnoziarnistego świderki (waga przed ugotowaniem)
  • 3 suszone pomidory z zalewy
  • 200 gramów pokrojonej w kosteczkę dyni
  • 20 gramów sera feta
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki syropu klonowego, cukru trzcinowego lub miodu
  • listki świeżej bazylii
  • sól
 Przygotowanie:
  1. Dynię kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną, wysoką patelnie, solimy. Polewamy syropem klonowym lub posypujemy ksylitolem. Mieszamy. Jak dynia zmięknie dodajemy pokrojone w drobne kawałki suszone pomidory i zioła prowansalskie. Mieszamy.
  2. Makaron gotujemy al dente. Fetę kroimy w małą kosteczkę.
  3. Makaron mieszamy z dynią, fetą i świeżą bazylią.

140 komentarzy

AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 8:43
cudownie wyglada takie kolorowe danie mało składników a przedewszystkim takie dostepne super.wczoraj robiłam gulasz z dynia twojego przepisu rodzinka sie zajadała. co ja bym robiła na obiady bez ciebie ha ha ha
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 8:46
Cieszę się że smakuje ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 9:00
Gosiu każdy Twój wpis czytam. Korzystam z Twoich rad. Twoja wiedza jest dla nas, Twoich czytelniczek ważna. Czasami są to podpowiedzi nie tylko żywieniowe. Mam teraz problem taki. Mojemu 14 letniemu synowi przez przypadek wykryto Lamblie. Ja nie widzę objawów, ale być może to dopiero początek tego paskudztwa. Czytałam że pozbycie się nie jest łatwe a leki są obciążające wątrobę. Czy wiesz może jak się zabrać do leczenia. Czy może jakieś naturalne sposoby są tzn. zioła albo coś innego. Myślę że taki problem ma dużo ludzi.Jeżeli możesz coś podpowiedzieć będziemy wdzięczni.
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 9:38
Konieczne jest leczenie farmakologiczne. Dodatkowo niech syn pije napar z kwiatostanu kocanki 125 ml rano i tyle samo na wieczór plus olej z ostropestu. Te dwie substancje osłoną wątrobę. Dodatkowo osłonowo na żołądek na czczo glutek z siemienia lnianego mielonego. I probiotyki teraz i 3 tygodnie po zakończeniu kuracji.
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:29
Witam. Koleżanka mojego Syna z przedszkola miała w zeszłym roku lamblie potwierdzoną badaniami w jakimś specjalistycznym laboratorium i Jej pomógł olejek z oregano - tylko trzeba odpowiednio dawkować, bo to strasznie mocne podobno jest. Pozdrawiam
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 13:44
Dziękuję za informacje.
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 21:14
Gosia, a słyszałaś o naturalnych sposobach na pasożyty, np. kuracja pestkami dyni? Czy to może się sprawdzić?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:20
Nic to nie da.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 9:03
Gosiu nie mam mozliwosci innego kontaktu z Toba dlatego pisze tutaj nie otrzymalam wyceny z 4 wrzesnia a tak bardzo mi zalezy na tej diecie pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 9:36
Napisz mi z jakiego maila odpowiadając na ten komentarz. Ja tego komentarza nie opublikuję a sprawdzę i napiszę do Ciebie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 9:07
Gosia co robisz z pestkami? Nalezy obierac je ze skorki?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 9:35
Myję i suszę przy grzejniku na papierze. Potem wysuszone obieram już ze skorupki.
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:07
A czy mozna jesc ze skorka?po wysuszeniu sa naprawde dobre całe,bez obierania,zwłaszcza takie swieze
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:35
No ze skórką nie. Ta skorupka jest bardzo twarda. Mówimy o tej jasnej otoczce.
Odpowiedz
KingaDodano:  17 Październik 2016 - 9:07
Świetny pomysł.:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 9:14
Gosiu kochana czy mogłabyś coś poradzić na przetłuszczające się włosy?Jak rano umyje to wieczorem już źle wyglądają a do następnego dnia mam tłuste strąki na głowie.Im częściej myje tym gorzej wyglądają bo końcówki są bardzo suche i lamią się.Jak myślisz co mogłabym w diecie zmienić, może czegoś mi brakuje?mam 40-tke na karku i lekarz powiedział ze to "taka moja uroda":(
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 9:39
A jak cera? Chodzi mi o linię broda- policzki. Masz krosty, zaskórniki? Czy cera także się przetłuszcza?
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 10:53
Cera zwłaszcza na policzkach jest bardzo sucha, ciągle ściąga się.Czoło, nos i broda są tłustawe jak dotknie się i na czole mam taka drobniutka kaszkę którą czuje się pod palcami a gołym okiem nie widać. Zaskórników, krost, trądziku nie ma, sporadycznie przed okresem coś się pojawia na brodzie ale to nie regularnie...
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:37
Przejdź się do dermatologa sprawdzić czy to nie problem z mieszkami włosowymi. Może trzeba to przeleczyć przeciw drożdżakowo.
AnonimowyDodano:  25 Październik 2016 - 10:45
Gosiu, a właśnie, skąd problemy skórne na linii policzki - broda? Całą twarz mam czystą, a na tym obszarze robią się brzydkie gule.
Qchenne InspiracjeDodano:  26 Październik 2016 - 8:03
To tzw. linia hormonalna i krosty właśnie w postaci takich gul, świadczą o problemach hormonalnych.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 9:14
Jestem na diecie od Ciebie, czy mogę użyć to danie zastępując innym ?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 9:34
Napisz do mnie na skrzynkę kontaktową bo muszę wiedzieć o kogo chodzi ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 9:15
dynię na wysoką rozgrzaną patelnię, ale tak solo? jakaś woda? olej?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 9:34
Nie ma potrzeby. On puści wodę i skarmelizuje się z ksylitolem/cukrem czy syropem klonowym.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 9:20
Wygląda pysznie-kusi, żeby spróbować, chociaż nie przepadam za dynią:)
Małgosiu- ja bym się chętnie dowiedziała czegoś na temat jak zachowują się witaminy i składniki odżywcze z warzyw i owoców, kiedy poddajemy je obróbce- tzn, czy dużo ich "ucieka" w procesie gotowania bądź pieczenia? Wiadomo, że surówki najzdrowsze, ale jak to właściwie jest? A przetwory? Jeśli już gdzieś coś było na ten temat, to znaczy, ze jeszcze tam nie dotarłam, ale z chęcią doczytam:)
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 9:39
Napiszę o tym.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 9:38
Świetny przepis na wykorzystanie warzywa sezonowego, na pewno zaserwuję go mojej rodzinie :)
Twój blog jest mega inspiracją kulinarną! dzięki, że wkładasz tyle energii i pasji w jego tworzenie, doceniamy to :)
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 9:40
Dziękuję, bardzo mi miło ;)
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 10:25
nasz kochany trener żywieniowy :)))))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 10:27
Małgosiu, ja też z innej beczki. Mąż ma problem z hemoroidami. Jakiś czas temu miał zabieg, a teraz znów się nawróciło. Bierze jakieś tabletki, czopki proctohemolan. Ale czy można jakoś dietą wspomóc?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:41
Pracuję nad postem na ten temat. Ostatnio dużo osób do mnie pisało w tej sprawie. To temat złożony. Wymaga szerszej diagnostyki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 10:43
Małgosiu synek mojego brata w ogóle nie chce jeść. Pomóż proszę co można mu podawać żeby zwiększyć jego apetyt. Ma 2,5 roku.
Dziękuję Małgosiu
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 13:30
Mam ten sam problem. Prosze o pomoc, co na apetyt dla malych dzieci?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:31
Czy dziecko pije soki owocowe i czy je słodycze?
enkaDodano:  20 Październik 2016 - 12:38
Moje dziecko (2 lata i 3 miesiące) do tej pory zawsze dość ładnie jadło ( co prawda miesno/ziemniaczano/makaronowe dziecko i każde warzywo musiało być przemycone w pulpetach, sosach albo w "pomidorowej", która była tak naprawdę wielowarzywna, z owoców akceptował tylko banany i jabłka). Niestety z wygody rodziców i niani dostawał też kaszki owocowe. Jakieś 3 miesiące temu podjeliśmy decyzję, że tak nie może być i musimy się z kaszkami rozprawić, żeby może zączał jeść prawdziwe owoce. Odeszliśmy od kaszek a tu nagle z dnia na dzień nasze dziecko nic nie chce jeść oprócz mleka (prawdziwego od wiejskiej krowy) zagęszczonego kaszą manna. Jak już go mocno przetrzymamy to zje 2-3 małe pulpety w sosie pomidorowym w południe, a tak to może cały dzień przeżyć na 300ml mleka rano i wieczorem, ewentualnie znajdzie sobie sam jakieś pieczywo w szafce. Codziennie gotuje mu sprawdzone potrawy, które wcześniej pochłaniał w ilości dorosłych porcji, ale niania nie umie go do nich namówić. Słodycze i soki dostawał okazyjnie teraz ma szlaban całkowity, a i tak nie chce jeść. Pije bardzo dużo wody (zawsze tak miał, sprawdzaliśmy cukier w moczu i wyniki były dobre) i ma mnóstwo energii, roznosi mieszkanie. Czy 2 latki poprostu mają taki etap, że żywią się energią kosmiczną czy co? bo już tylko w to wierzę
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Październik 2016 - 19:16
To taki bunt ;) Coś dobrego zabrali to ich przetrzymam. Zobaczymy kto pierwszy pęknie ;) Dzieci są sprytne ;)
enkaDodano:  21 Październik 2016 - 11:45
Może ale kurcze tyle czasu ?? mam wątpliwości czy to wiązać z tymi kaszkami, bo jak widzi pozostałości niedojedzonych opakowań kaszek w szafce to się nie upomina o nie. Ale wczoraj pojawiło się światełko w tunelu bo z powodzeniem a nawet dokładką zjadł sporą porcje pulpetów rybnych (zmielone filety z płatkami jaglanymi i marchewką plus oczywiście sos pomidorowy), które w ogóle zrobiłam pierwszy raz. Jak za starych dobrych czasów :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 10:50
Mam 30 lat, ważę 65kg przy wzroście 166cm. Od lutego schudłam 8kg, pilnując zdrowego jedzenia i intensywnie ćwicząc. Aktualnie te moje ćwiczenia zmieniłam na treningi siłowe, z kettlebels( 2razy w tygodniu x1,5h) Prócz tego chodzę na TRX, zumbę. Ćwiczę 5 razy w tygodniu. Trener personalny zalecił mi przy takich treningach minimum 2g białka na każdy kilogram ciała gdyż chudnięcie zastopowało. Wychodzi na to, że codziennie muszę jeść 130gram białka, reszta diety bez zmian-zdrowe jedzenie. Moim celem jest jeszcze ujędrnienie ciała i schudnięcie jakieś 5,6kg. Wcześniej jadłam po prostu zdrowo i pilnowałam ujemnego bilansu kalorycznego, czułam sie dobrze i było ok. Teraz taką ilość białka jakoś udaje mi się "zjadać", ale pogorszyła mi się cera (krosty na brodzie, "kaszka" na czole). Poza tym dieta jest monotonna, produkty siłą rzeczy się powtarzają i ostatnio często dopada mnie zwątpienie. Od dłuższego czasu nie widzę wielkich zmian w ciele, idzie to bardzo opornie. Trzymając się tej diety z dużą ilością białka faktycznie znowu zaczęłam tracić na wadze, ale wystarczy, że przez tydzień nie miałam mozliwości jej trzymania i od razu waga wróciła. Nie wiem już co robić. Wcześniejsza dieta mi pasowała,ale przestalam chudnąć. Teraz chudnę, ale boję się, że jak tylko wrócę do w miarę "normalnego" jedzenia, znowu przytyję :/
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:43
To normalne i waga Ci wróci przy takiej ilości białka. Organizmu nie oszukasz. Cera Ci się pogorszyła bo zapewne jesz za dużo nabiału. Twój przypadek wymaga naprawy metabolizmu który jest rozregulowany.
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 10:19
Trenerzy personalni bardzo często zalecają ogromne ilości białka. Niestety spożywając nieorganiczne mięso i nabiał, zjadasz także ogromne ilości hormonów i antybiotyków, które nie sprzyjają chudnięciu. Zwierzęta hodowlane otrzymują je, żeby szybko przybrać na wadze. Może spróbuj włączyć do diety roślinne źródła białka?

Ja też dużo trenuję. Kiedy przechodziłam na dietę wegetariańską Może Twój zastój w diecie nie był spowodowany małą podażą białka tylko innymi czynnikami? Coraz więcej badań pokazuje, że duże spożycie białka nie jest wcale tak korzystne jakby mogło się wydawać..

Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:04
Małgosiu czy przy niedoczynnosci mozna jesc żółty ser?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:35
To zależy. Przede wszystkim od tego czy masz kłopoty z wagą, ale i od tego czy coś się dołącza do niedoczynności czyli np. PCOS, insulinooporność, kłopoty z hormonami a co za tym idzie z cerą.
Ale wiadomo że jak czasem skusisz się na kanapkę z żółtym serem czy ser jako dodatek to czegoś to się świat nie zawali.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:05
Małgosiu,co sądzisz o proszku zasadowym, jako dodatku do mądrej diety? Warto? I mam jeszcze pytanie do czytelniczek. Czy znacie w Łodzi jakiegoś endokrynologa, który rozumie znaczenie diety w leczeniu? Poszukuję takiego, będę wdzięczna za dobre rady!
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:39
Przy dobrej diecie nie ma potrzeby. Przy przechodzeniu na "dobrą stronę mocy" warto na szybkie odkwaszenie. No i polecam przy wszelkich chorobach stawów i osteoporozie.
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:54
Bardzo Dziękuję!☺
Odpowiedz
BasiacDodano:  17 Październik 2016 - 11:18
Gosiu a dla cukrzyka 2 obroni się takie danie mimo iż dynia ma wysoki ig
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:30
Ładunek glikemiczny dyni będzie tu niski ale z uwagi na karmeilizowanie danie nie nada się dla cukrzyka w takiej postaci.
Aby się nadało, musiałabyś pominąć etap karmelizowania. Poddusić dynię na klarowanym maśle i dosypać łyżkę pestek słonecznika.
BasiacDodano:  17 Październik 2016 - 12:09
Gosiu jesteś kochana dzięki serdeczne
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:20
Czym zastapic suszone pomidory? Nie lubię ich po prostu, a Ty tak i ciagle je wszędzie dodajesz. Co zamiast?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:27
Ciągle? Wszędzie? .... Nie zauważyłam.

Ciężko będzie je tu zastąpić bo przełamują słodycz karmelizowanej dyni dzięki czemu danie nie jest mdłe.
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:37
Gośka nie przejmuj się takimi komentarzami, Ja tam też dodaję wszędzie gdzie się da suszone pomidory i olej z nich :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:22
Super przepis, napewno niebawem wyprobuje:-)
Gosiu, rok temu przy badaniu wynik ferrytyny wynosil 30. Inna pani lekarz na poczatku lata przy badaniu stwierdzila wynik ferrytyny wynoszacy 14 i marszem mi zalecila suplementacje zelazem. Juz kilka dobrych tygodni przed tym badaniem zaczelam odczuwac czestsze zmeczenie. Po badaniu znalazlam przyczyne. Niedawno po odstawieniu antybiotyku na zapalenie pecherza zlapalam wirusa ktory mnie trzymal ponad 3,5 tygodnia. Jeszcze teraz (5-ty tydzien) mam zaczerwienone gardlo i od czasu do czasu mnie zaczyna lekko bolec. Co mnie jednak zaczelo martwic to straszne zmeczenie, ktore wraz z poczatkiem infekcji stalo sie jeszcze bardziej uciazliwe. Doslownie zaczelam odczuwac straszne napady zmeczenia. Test na mononukleoze byl negatywny. Zmeczenie zaczyna powolutku mijac, ale bardzo sie tym stanem przestraszylam. Bylam tak zmeczona, ze nie potrafilam isc do pracy.
Tydzien temu przy badaniu krwi poziom ferrytyny wynosil 25, czyli suplementacja zelazem zaczyna powoli dzialac. Ale i tak jeszcze nie mam tej energii, ktora mialam dawniej.
Wedlug lekarza jest to zwiazane z infekcja. Ale jeszcze nigdy nie czulam sie przez tak dlugi czas tak mocno oslabiona.
Moje pytanie: Czy fakt niedoboru zelaza i odstawienie dlugo branego antybiotyku oraz infekcja mogly moj organizm tak mocno oslabic?
Ucieszylabym sie, gdybys odpowiedziala:-)
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 11:46
Przyjmuj D3 i pracuj nad florą bakteryjną którą niestety rujnuje syntetyczne żelazo. W tym celu pij na czczo gluta z siemienia (jako osłonę błony śluzowej żołądka)i przyjmuj probiotyki. Żelazo syntetyczne ma tę wadę, że na jedno pomaga, a na drugie szkodzi. Jedz dużo pokarmów bogatych w żelazo w towarzystwie witaminy C. Ja swoim pacjentom pięknie podnoszę też żelazo sokiem z pokrzywy ale takim prawdziwym, nie z koncentratu. Pije się 50 ml dziennie przez 6 tygodni.
Grażyna SzymczakDodano:  17 Październik 2016 - 14:09
Witam ,gdzie taki sok można kupić.
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:30
W sklepach ekologicznych lub zielarskich. Kupując sprawdzaj aby był tłoczony a nie z koncentratu.
Grażyna SzymczakDodano:  17 Październik 2016 - 19:36
Dzięki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 11:54
Gosiu, ja w sprawie czystka.Pisałaś w innym poście że zalać go 10min po gotowaniu wody.Ja mam na opakowaniu że zalać wrzątkiem i tak cały czas robiłam.To jak z nim w końcu jest?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:33
Powinno się odczekać.
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 20:50
Czyli nie zalewa się wrzątkiem??
Ja zawsze zalewalam wrzątkiem,10min parzyłam i dopiero piłam. To źle?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 13:20
Dziekuje, jestes nieoceniona:-)
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:32
Polecam się ;)
Odpowiedz
100clubDodano:  17 Październik 2016 - 13:37
Wygląda wspaniale :) Jestem ciekawa jak smakuje ;)
Odpowiedz
Marzena CzDodano:  17 Październik 2016 - 13:42
Małgosiu czy jest jakaś konkretna nazwa witaminy D3 która byłaby dobra zarówno dla dzieci (11 i 9 lat) jak i dla rodziców :) Z góry dziękuje za odpowiedź!!
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:42
Tak dużym dzieciom Solgar czy D-vitum spokojnie.
Marzena CzDodano:  18 Październik 2016 - 10:17
WIELKIE dzięki!!! Miłego dnia!!
Odpowiedz
Monika SkołuckaDodano:  17 Październik 2016 - 13:48
Gosiu cwicze intensywnie silowo czy nie za malo bialka na obiad jak dla mnie +praca fizyczna
Ile gr bialka powinnam przyjmowac dziennie na kg masy ciala mam 26 lat 5 x w tyg trening silowy ktory zajmuje m8 1.5 h
Pkus praca fizyczna 8 h na nogach ciezkie pudelka itd
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 13:54
Którą dynie wybrać do takiego dania? Bo na bazarkach teraz jest taka różnorodność od koloru począwszy do wielkości?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:29
Im ciemniejsza skórka tym lepiej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 14:14
Małgosiu, czy Twoje obiady można gotować na dwa dni, czy przechowywane w lodówce tracą wartości? Przyznam, że nie mam czasu gotować codziennie :/
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:29
Można, oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 17:28
Małgosiu, proszę pomóż... Mam 26 lat i na nogach zaczynają wyłazić mi żylaki, jak mam sobie pomóc i jak się tego pozbyć. U mojej mamy pojawiły się w trakcie ciąży i do dzisiaj się z nimi boryka.
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:45
Jedz dużo kaszy gryczanej zawierającej wzmacniającą ściany naczyń rutynę. Ogranicz też sól i jedz dużo zielonych naci.
Jeśli masz pracę siedzącą staraj się często wstawać i poruszać trochę, a siedząc rób kółka palcami stóp.
Odpowiedz
saraDodano:  17 Październik 2016 - 17:51
mmmmmmm
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 17:55
Czy to danie można przygotować wieczorem, na noc do lodówki i następnego dnia zjeść około 13:00?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:28
Tak, ale nie mieszaj od razu z makaronem tylko zmieszaj razem dopiero rano.
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 9:37
a jaka jest wówczas roznica?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 10:31
Chodzi o to aby makaron nie wciągnął sosu bo danie będzie suche.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 18:22
Gosiu napisz proszę co powinnam zrobic na pękajaca skore na dloniach.ogolnie mam bardzo wysuszone dlonie i ostatnio na zgieciu palca a dzis na opuszku kciuka pekla mi skora.jest taka rana jakbym sie nozem skaleczyla.ok 6 mm dlugosci.proste dlugie glubokie peknięcie.czy moge jakos dieta na to wplynac? Jakies witaminy albo braki czegos w organizmie?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2016 - 18:39
Warto to pokazać dermatologowi. Ja nie widzę więc ciężko mi ocenić.
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 14:13
Ja mam takie objawy, jak używam kiepskiej jakości mydła (a dość często myję ręce). Zwłaszcza w okresie jesienno zimowym. Po zmianie mydła, ew. częstym kremowaniu rąk problem znika.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 19:34
Gosiu, aktualnie przechodzę lekkie przeziębienie a dziś dodatkowo pojawiła mi się opryszczka. Jak naturalnie przyspieszyć jej gojenie? Od ponad tygodnia piję odstaną wodę z cytryną ale chyba zaczęłam za późno.
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:28
Opryszczka to wirus pojawiający się w sytuacji spadku odporności. W takich sytuacjach należy nad tą odpornością popracować czyli:
* probiotyki które wzmocnią florę bakteryjną jelit a wiadomo że 80% komórek odpornościowych znajduje się w jelitach
* źródła omega 3 czyli orzechy, migdały, oleje roślinne,
* chlorella lub spirulina - działają przeciwwirusowo - można przyjmować w tabletkach jeśli forma proszkowa nie do końca odpowiada
* no i dieta bogata w grube kasze i warzywa
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 14:49
Dziękuję bardzo! :)
Odpowiedz
kDodano:  17 Październik 2016 - 19:53
:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 20:47
Pani Gosiu, a czy ma Pani jakis pomysl czym moga byc spowodowane nastepujace objawy ( co warto przebadac szukajac przyczyny)- wypadanie wlosow i notorycznie pojawiajace sie krosty na brodzie, wokol ust ogolnie? Do tego dochodza problemy z miesiaczka (zanik, obecnie biore tabletki, ktore edokrynolog zapisal na wtorny brak miesiaczki).
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:24
Należy się przebadać w kierunku hiperandrogenizmu. Zerknij w posta o hiperandrogenizmie, pisałam parę dni temu.
AnonimowyDodano:  19 Październik 2016 - 21:21
a co poleca Pani na śniadania po odstawieniu nabiału? ciężko mi to sobie wyobrazić, bo często jem owsiankę na mleku, jogurty naturalne, serki wiejskie,ogólnie twaróg.... a bez tego to nie wiem co zostaje.
Odpowiedz
OlaDodano:  17 Październik 2016 - 21:48
Mam pytanie odnośnie ostatniej tortilii z marchewka czy tam nie użyłam takiego gotowego placka, a jeśli tak to z jakiej firmy kupujesz?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:19
U mnie jest tortilla ale orkiszowa własnej roboty. Idealny kształt to zasługa wprawy i patelni ;) Często robię tortillę, już z zamkniętymi oczami, bo moje dzieci lubią rollsy do szkoły.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 22:27
Wita, czy z wiórków kokosowych należy usunąć siarkę? Jak to zrobić?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:04
Z wiórków ciężko więc w tym przypadku należy szukać tych ekologicznych, niesiarkowanych.
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 9:44
Niesiarkowane znajdziesz w Lidlu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 22:56
Małgosiu ,ile kosztuje u Ciebie dieta przy PCOS ? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 7:58
250 zł
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 22:56
Małgosiu, od kilku lat mam problem z "dziwnymi odgłosami" dobiegającymi z mojego brzucha. Myślałam o nietolerancji, ale bóle i inne objawy się nie pojawiają. Poza tym te "bulgotania" i "przesuwania" nie występują po określonych produktach. Odżywiam się zdrowo, ćwiczę. Znajoma studentka medycyny stwierdziła, że może to być po prostu "głośna perystaltyka jelit". Jest to o tyle uciążliwe, że te odgłosy są naprawdę głośne i jest to kłopotliwe, np. podczas zajęć na uczelni, kiedy nagle wzrok całej grupy, albo i sali wykładowej zwraca się w moim kierunku.
Poradź mi proszę jak temu zaradzić, od jakiegoś czasu zaczęłam pić herbatki verdin, co jeszcze mogę zrobić?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:32
Mimo wszystko powinnaś przebadać się w kierunku nietolerancji pokarmowych. Nie zawsze objawiają się dolegliwościami bólowymi. Ja mam pacjentów z nietolerancjami u których objawem były bóle stawów, bulgotanie w jelitach czy zaparcia. Tyle. Nie było bólu czy wzdęć. Ja bym od tego zaczęła.
Jeśli testy wykluczą nietolerancję warto wykonać USG brzucha.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 Październik 2016 - 23:17
Gosiu jakie masz zdanie na temat cukru kokosowego? jak wypada w zestawieniu z ksylitolem? Chodzi mi o osobe np. na diecie, albo cukrzyka? Co lepiej wybrac?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:16
Ja jestem generalnie przeciwna wszelkiego rodzaju słodom w nadmiarze. Czy to ksylitol, czy stawia czy cukier kokosowy. Nie zastępujemy nimi cukru białego w proporcji 1:1. Warto odzwyczaić się od słodkiego smaku bo to niesie za sobą korzyści dla całego organizmu. Cukrzycy powinni ograniczyć słody do minimum. Raz na jakiś czas można, ale nie jako codzienny zastępnik cukru.
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 8:52
Pije 2 kawy dziennie z 1 lyzeczka slodu. To jest wszystko co jem slodkie. Chcialam zapytac czy ksylitol moge zamienic na cukier kokosowy? Czy jest on dobrym zamiennikiem ksylitolu? W sensie zdrowym
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:58
Tak, w takiej sytuacji spokojnie tak.
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 9:30
Dzieki Gosia, jak Ty cos zaaprobujesz to wiem ze lipy nie bedzie :*
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 7:41
Gosiu! Ratuj. Od soboty grypa żołądkowa nie pozwala na zjedzenie czegokolwiek,żołądek boli bardzo. Jak wrócić do normalnego jedzenia? Poradź proszę.
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:01
Musisz przede wszystkim osłonić żołądek, więc rano na czczo wypij glutka z siemienia. Koniecznie włącz też probiotyki i elektrolity - kupisz je w aptece.
Jedz w te dni lekkostrawnie, półpłynnie. Polecam Ci zupy z kaszami np. krupnik na kaszą jaglaną. Owoce przetarte w formie musów np. jabłko z cynamonem. Możesz dodać tez do tego trochę ugotowanej kaszy.
Jedz mało bo organizm musi walczyć z wirusem a nie tracić siły na trawienie. Nie pij kawy, czarnej herbaty, surowizny, smażonego, strączków.
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 8:07
Kochana! Dziękuję za pomoc. Cieplutko pozdrawiam.
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:35
Ja również pozdrawiam. Życzę miłego dnia. Buziaki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 8:35
Gosiu, jestem bardzo zachwycona Twoim blogiem, czytam go od dłuższego czasu.Tyle wartościowych rzeczy w nim piszesz, cieszę się ze my czytelnicy mamy dostęp do tak rzetelnego źródła informacji o odżywianiu i za to ci bardzo dziękuję:)Niestety zauważyłam u siebie gdy próbuje stosować Twoje jadłospisy,że jestem ciągle głodna, mam ssanie w żołądku i gdy próbuje to przetrzymać jest coraz gorzej, robi mi się niedobrze,jakby chciało wymiotować, nieraz na zmianę jest mi ciepło i zimno, i cała nerwowa się robię,taka rozdrażniona.Jeżeli zjadam śniadanie, obiad to czuje się ok.ale jeśli następny posiłek to np. sok lub koktajl ogólnie coś płynnego to do następnego czuje się bardzo zle nieraz nawet na pracy nie mogę się skupić.Tak samo jeśli jest zupa na kolacje.Gdy dołożę do tego chociaż kromkę jest o wiele lepiej ale przecież nie schudnę jeśli będę co chwile coś dokładać.Mam 38 lat,robiłam badanie poziomu glukozy kilka razy bo myślałam że to może od tego i wynik waha się między 80-96.W sumie od 2 lat próbuje schudnąć i właśnie to mi nie pozwala....Kiedyś jak byłam młodsza nie miałam z tym problemów, jadłam mniej i było ok.Mogłabyś mi coś doradzić?
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:38
Najprawdopodobniej za bardzo obniżyłaś kaloryczność. Musisz wystartować z wyższego "pułapu". Zwiększ teraz kaloryczność, a z czasem żołądek się przyzwyczai i będziesz mogła zejść niżej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 8:44
Przepraszam, źle ci podałam zakres glukozy, to 89-96
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 8:58
ale teraz nie wiem kogo to dotyczy ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 9:00
Gosiu, pomóż proszę, bolą nie zatoki i mam powiększone migdały- już wcale nie mogę mówić. Wczoraj nie udało mi się dostać do lekarza, dziś poszłam jak zaprowadziłam dziecko do przedszkola i też już nie było numerków. Jak mam się ratować? Jestem z dwuletnim dzieckiem w domu- zwykle lekarz dawał mi antybiotyk i jakoś przechodziło. A teraz mam czekać? Już w ogóle nie mogę mówić:(
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 10:33
Do lekarza tak czy inaczej idź ale rób sobie parówki ziołowe czyli gorąca woda, olejek lub zaparzasz normalnie z torebki i wdychasz. Do tego sok z malin, aronii, olej z czarnuszki, czosnek, i dużo kaszy jaglanej która działa odśluzowująco.
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 10:58
Witam. Ja od zawsze mam problem z zatokami i jak byłam w ciąży to nie chcąc stosować nadmiernie leków szukałam naturalnych sposobów i znalazłam gdzieś wdychanie świeżo pokrojonej cebuli umieszczonej w małym słoiku - może głupi sposób, ale pomagało na ból zatok:)A teraz jak mnie zaczynają boleć to biorę Sinupret - moi znajomi też się nim ratują:)
AnonimowyDodano:  19 Październik 2016 - 8:41
bedac w ciazy dopadły mnie zatoki meczyłam sie strasznie ktos mi doradził okłady z borowiny do kupienia w aptece za grosze poczułam mega ulge wrecz odrazu goraco ci to polecam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 9:39
Czy polecasz olej słonecznikowy (nierafinowany) do sałatek? Czy lepiej używać jednak innych? Oliwy nie lubię, zazwyczaj dodaję lniany bądź nierafinowany rzepakowy, ale szukam nowych smaków, ale chciałabym wybrać jak najzdrowiej.
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 10:29
Nierafinowany jak najbardziej tak. Polecam też rzepakowy nierafinowany.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 9:44
To danie jest wyśmienite!!!!!
Zajadałam się nim wczoraj na obiadek, teściowej też smakowało.


AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 10:28
Też robiłam wczoraj i byłam przekonana że dzieci nie zjedzą a pałaszowały że hej.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 10:43
Gosiu a krostki na czole coś oznaczają? Dodam, że od 2 tygodni jestem na Twojej diecie na powrót miesiączki. Nigdy nie miałam problemu z cerą.
Qchenne InspiracjeDodano:  18 Październik 2016 - 10:46
To objaw oczyszczania i "odpowiedzi" układu hormonalnego nad którym pracujemy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 10:49
Czy ashwagandha jest dobra czy kolejna moda?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 12:26
Dzień dobry, czytuję od jakiegoś czasu twojego bloga i jestem nim zachwycona. Mam pewien problemm od 2lat mam stwierdzony refluks żałądkowo jelitowy no i niesterty przez niego przedobrzylam z nabiałem teraz jak zjem coś co ma w składzie jajko, śmietanę czy mleko albo inny produkt mleczny to dostaję pokrzywki która swędzi jak diabli. I zaczęłam stosowac pani jadlospisy oczywiście eliminując nabiał ale jest problem bo dostaje czasem dalej pokrzywki i niewim od czego .. ale mam problem bo nietoleruje cebuli,czosnku i mojej ukochanej papryki ... czym zastąpić paprykę by potrawy miały fajny smak bo niestety duzo jej w przepisach... patrycja
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Październik 2016 - 8:06
Nie da się zastąpić papryki w taki sposób, aby smak dania został zachowany. Jeśli eliminujemy paprykę z dania to już nie jest to samo danie i tworzymy po prostu inny smak.
AnonimowyDodano:  19 Październik 2016 - 14:11
Właśnie to duży problem... wraz z jesienią dostaję uczulenia, pokrzywki na coraz większą ilość produktów... idzie zwarjowac.... zaczyna wszytko tracić smak... bo lista produktów które jest większą bo jaksie okazuje że Jajko i mleko ma w składzie wiele produktów...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 13:30
Czy przy wlasciwych androgenach, ale niskim estradiolu, mozna cwiczyc silowo? Jak brak miesiaczki
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Październik 2016 - 8:02
Przy braku miesiączki nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 13:34
Gosiu, sprowadzili do sklepu chleb bezglutenowy, czy skład jest ok? mąka gryczana, maka quinoa, mąka kasztanowa,skrobia z tapioki, woda, oliwa z oliwek, sól, babka płesznik, chia, substancja zagęszczająca:guma ksantatowa?
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Październik 2016 - 8:03
Wszystko super tylko po co ten zagęszczacz. Mąka gryczana ma dużą gęstość i jest twarda. Zastanawia mnie zatem ta guma ksantanowa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 13:37
Czy mając nietolerancje na rośliny strączkowe można jeść hummus (ciecierzycę)?
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Październik 2016 - 8:01
Zależy jaki stopień nietolerancji i wszystko jest kwestią ilości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  18 Październik 2016 - 19:30
Pani Małgosiu lunch box na jutro przygotowany :) Dziękuję za inspiracje bo to kolejne wypróbowane i jakże przepyszne danie! Pozdrawiam serdecznie, Marzena.
Qchenne InspiracjeDodano:  19 Październik 2016 - 7:53
Życzę smacznego ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ