Lunch box do zabrania do pracy, szkoły, na uczelnię, wyjazd! Jaki ma skład i komu szczególnie go polecam?
Img

Idealna do zabrania do pracy, szkoły, na uczelnię, piknik, wyjazd. Bezproblemowo zjesz ją przy biurku, w samochodzie, czy na szkolnym korytarzu podczas przerwy. Sałatka z kaszy jęczmiennej perłowej  z rzodkiewką, ogórkiem, świeżą kolendrą i nasionami słonecznika.
Ja użyłam ogórka małosolnego, ale oczywiście można użyć świeżego. Razem z rzodkiewką i świeżą kolendrą nadają przyjemnej dla kubków smakowych świeżości. Do tego chrupiące ziarna słonecznika pełne kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, magnezu, żelaza, wapnia, potasu, cynku oraz witaminy A, D,E.
Pestki słonecznika to klucz do pięknej i młodej skóry.
Natomiast kasza jęczmienna to genialne źródło witamin z grupy B, cynku i witaminy K które fantastycznie działają na włosy i skórę. Dodatkowo zawarty w niej β-glukan obniża poziom złego cholesterolu.
Całe danie ma aż 9 gramów białka roślinnego.

Skład tego dania sprawia że świetnie nadaje się dla:
  • cukrzyków,
  • insulinoopornych,
  • wegetarian,
  • wegan,
  • zmagających się z candidą,
  • nadciśnieniem,
  • chorobami krążenia,
  • zaparciami,
  • chorobami wątroby,
  • wypadającymi włosami,
  • kłopotami skórnymi
Kaloryczność:
Porcja ma ok. 270 kcal  
Składniki na jedną porcję:
  • 50 gramów kaszy jęczmiennej perłowej (suchej)
  • 3 rzodkiewki
  • jeden ogórek małosolny lub świeży
  • czubata łyżka posiekanych liści kolendry
  • czubata łyżka zianen słonecznika
 Przygotowanie:
  1. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Ogórka i rzodkiewkę kroimy w kosteczkę. Liście kolendry drobno siekamy.
  2. Ugotowaną i wystudzoną kaszę, warzywa, kolendrę i ziarna słonecznika dokładnie mieszamy.
    Pakujemy w pojemnik. Gotowe.
 

205 komentarzy

AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 8:59
Witam,
czy kaszę można ugotować dzień wcześniej ?:)
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:00
Tak.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:21
A jak to jest z ryżem? Czytałam ze niewskazane jest jedzenie go przygotowanego dzień wczesniej?
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:48
Gosiu,czy na kolacje tez moze byc?
Uwielbiam twoj blog i twoje przepisy ?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:50
Wręcz przeciwnie bo skrobia się wtedy nie przyswaja.
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:54
Na kolacje tak.
Paulina SówkaDodano:  29 Czerwiec 2016 - 19:40
Ryż posiada bakterie która uwalnia toksyny ze spadkiem temperatury poniżej 60.... Więc ryżu nie je się nawet chłodnego.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:02
Małgosiu a co uważasz na temat gorzkiej soli,warto włączyć do menu?Chocby ze względu na siarkę o której pisałaś w poście o włosach
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:53
Sól nie jest dobrym źródłem siarki ponieważ większa podaż soli podwyższa ciśnienie i zatrzymuje wodę.
Odpowiedz
Patrycja OwczarekDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:03
Jako przekąska?
Odpowiedz
ANAMIDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:04
Uwielbiam kasze za jej właściwości !
Świetny pomysł na zdrowy posiłek :-)
Musze spróbować ;]
Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:08
Na kolację też się nadaje?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:10
Super. Jestem fanką kaszy perłowej. Prosimy więcej takich przepisów. Małgosiu poleć przepis na surówke z selera, korzeń Pozdrawiam:-)
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 12:47
ścierasz selera , dodajesz jabłko, parę rodzynek, jogurt naturalny.
naprawdę nie można sobie samemu wymyśleć takiej surówki???
AnonimowyDodano:  21 Kwiecień 2016 - 11:51
Ja dodaję jeszcze prażone orzechy włoskie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:13
Witam
Małgosiu czy taki lunch można traktować jako pełnowartościowy obiad? tzn. czy potem tylko podwieczorek i kolacja?
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:51
Jak dodasz mięso, ser feta lub mozzarelle albo wędzonego łososia to jak najbardziej.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:12
Dziękuję:)
M*e*l*a !Dodano:  15 Maj 2016 - 0:45
A jak jest z tą mozzarellą, bo uwielbiam a ponoć niewskazana przy zrzucaniu kg? Pojawiła się w Lidla wersja light.
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Maj 2016 - 10:12
Mozzarella jest kaloryczna więc włączając ją do diety trzeba mądrze rozłożyć BTW w dniu włączenia.
Odpowiedz
Joanna ŻuchlińskaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:15
myślisz Gosiu, że kaszę jęczmienną można zastąpić jaglaną albo bulgur?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:50
Z bulgurem wychodzi pysznie. Robiłam ;)
Odpowiedz
EllaCantoDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:19
Ja bym szczypiorek i koperek dala, nie moge sie do kolendry przekonac :)
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:30
Ja tez kilka razy probowalam zaprzyjaznic sie z koledra i jakos nie moge a myslalam ze jestem w stanie wszystko polubic ?.Zamiennie stosuje inne ziola:pietruszke,bazylie,koperek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:20
Gosiu czy mozna cwiczyc codziennie czy 5 razy w tygodniu wystarczy (aerobik i silownia)? A w dni nie cwiczace joga?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:52
Wystarczy nawet 3 razy w tygodniu.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:08
W dni cwiczace mnoze ppm razy 1,7, a niecwiczace 1,4?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:19
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:21
Czy traktować to jako drugie śniadanie w pracy czy już jako obiad??

Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:49
Możesz jako przekąskę lub obiad.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:25
Można dodać kurczaka?o o ile powiększyć wtedy kaloryczność?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:48
Tak - 100 gramów co zwiększy kaloryczność o 100 kcal. Oprósz go przyprawami, zawiń w papier do pieczenia i usmaż na suchej patelni. To sprawi że będzie soczysty bo papier uniemożliwi utratę wilgoci i powstająca para pięknie mięso nawilży.
Aneta LeonarczykDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:13
Małgosiu, jak smażysz w tym papierze. Mi zawsze się przypala i papier kruszy.
Aneta LeonarczykDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:15
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:17
Tak. Kupuj ten szary papier.
Marta Ż.Dodano:  20 Kwiecień 2016 - 13:44
http://www.qchenne-inspiracje.pl/2013/08/soczysty-kurczak-fit-przygotowany-bez.html?m=1
Tu jest pokazane jak robić.
Najtańszy papier z Tesco daje radę ! :-)
A ziół i przypraw używam osobiście kaŻdych ;D co mi w ręce wpadnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:25
Jak zwykle proste i jednocześnie genialne w swojej prostocie
Dzięki z kolejną inspirację☺
Odpowiedz
BruxaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:27
Poproszę więcej takich przekąsek, najbardziej problematyczne jest dla mnie właśnie kombinowanie jedzenia do pracy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:31
Dla tarczycowców Hasimotek też?
Bez żadnego sosu- w senesie oliwy czy innego tłuszczu do rozpuszczenia witamin?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:47
Nie trzeba. Mamy nasiona słonecznika które w 45% składają się z tłuszczu więc witaminy rozpuszczalne w tłuszczach bez problemu się przyswoją.
Sok puszczony przez ogórka i rzodkiewkę bez problemu zastąpi jakikolwiek sos.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:46
Przy Hashi wywalamy z diety gluten a jęczmienna jest kaszą glutenową. W dodatku o wysokim IG i ŁG więc nie wiem jak można polecać ją cukrzykom i osobom z IO.
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:18
Gluten wyrzucamy tylko wtedy kiedy jest nietolerancja.
Jeśli zaś chodzi o kaszę jęczmienną to odsyłam do posta o cukrzycy gdzie wyjaśniam jak błonnikiem i czynnikiem tłuszczowym regulować metabolizm glukozy.
Zuza WDodano:  21 Kwiecień 2016 - 22:23
Tłuszczu w tej sałatce jest mało. Jeśli chodzi o błonnik to racja (polecam siemię lniane) co do roli tłuszczu zdania są podzielone. No i zostaje problem insulinogenności kasz. A przy cukrzycy 2 i IO walczymy o zmniejszenie wyrzutów insuliny i często o zmniejszenie wagi ciała poprzez wzrost odpowiedzi tkanek na insulinę i zmniejszenie jej wydzielania.
Qchenne InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2016 - 8:10
Wiesz Zuza. Nie chcę być zrozumiana jako osoba zarozumiała ale tłumaczysz mi jakbym była koleżanką czekającą wspólnie na przystanku autobusowym więc muszę to powiedzieć. Mam wielu pacjentów z cukrzycą i insulinoopornością i dostają tego typu przekąski i wiem jak wygląda krzywa cukrowa po takim jedzeniu.
Jeśli coś polecam to nie dlatego że tam mi się wydaje, ale dlatego że poparłam to wiedzą i mam to przetestowane.
AnonimowyDodano:  22 Kwiecień 2016 - 9:51
Wiesz jak wygląda krzywa cukrowa po takim jedzeniu?? W jaki sposób się o tym przekonałaś? Czy krzywa insulinowa też jest ci znana po takim jedzeniu? Osoby z cukrzycą mają wg. oficjalnych zaleceń mieć w diecie kasze, pieczywo i wiele innych zbożowych produktów oraz nabiał. Dwie znajome mojej mamy poniosły dość szybko klęskę na takiej diecie. Cukier był cały czas ok ale nikt nie sprawdzał jak wygląda insulina. Trzustka szybko się wyczerpała i trzeba było przejść na zastrzyki z insuliny. Moja koleżanka z pracy z IO na takiej oficjalnie zalecanej diecie nic z wagą nie ruszyła a powinna sporo schudnąć. Dopiero wywalenie kasz, makaronów, pieczywa zmiana diety na okołopaleo spowodowało ze waga zaczęła spadać. Nic nie piszesz (może nie znalazłam) skąd twoja wiedza. Czy jesteś wykształconym dietetykiem? Może powinnam odpuścić i dać sobie spokój. Ale jak widzę te popularne zalecenia IZ to mnie coś trafia. Te produkty zbożowe, nabiał w czasach gdy wzrasta ilość chorych na cukrzycę 2 (chorują nawet dzieci) i osób otyłych. A my ciągle brniemy w to samo - strach cholesterolowy, promocja margaryny i olejów bez umiaru, węglowodany ponad miarę potrzeb organizmu. Zgłębiasz literaturę o nowych badaniach nad chorobami autoimmunologicznymi, cukrzycą, nad nowym podejściem do żywienia czy tkwisz w starych podręcznikach dietetyki i bazujesz na zaleceniach IŻ? Pani profesor z IŻ w radio zalecała ostatnio unikać masła, jajek a jeść margarynę i tyle są warte ich zalecenia. Zuza to ja ale mam w pracy kłopot z logowaniem.
Qchenne InspiracjeDodano:  22 Kwiecień 2016 - 10:40
O moim wykształceniu piszę w zakładce o mnie. Ale tak naprawdę moje CV to moi pacjenci.O pozycji dietetyka świadczą jego efekty a nie dyplom. Znam mnóstwo dietetyków bez pracy. Nie ma tygodnia abym nie dostała CV od jakiegoś z pytaniem czy przyjmę do pracy. Wykształcenie mają super ale jak proszę o 3 przykładowe diety w 3 schorzeniach które ja wyznaczam to jest dramat.
Dlaczego u mnie na dietę czeka się 2 miesiące i ludzie czekają a inni dietetycy mają wolne przeroby. Bo jeden pacjent przyprowadza mi pięciu znajomych. Takie są fakty Zuza. Nie chcę się tu chwalić bo nie muszę ale ja znam te "krążące po mieście" teorie. Kluczem w diecie są PROPORCJE a nie to czy odstawisz kaszę, chleb czy nabiał.
Możesz odstawić ziarna, pieczywo i węgle. Ale zmęczysz nadnercza, wzrośnie kortyzol i rozwalisz sobie tarczycę.

Magda G.Dodano:  17 Maj 2016 - 13:42
Z tymi proporcjami Gosiu to święta prawda. Jestem na Twojej diecie. I z początku nie chciało mi się tych produktów ważyć. Było "na oko" i z podjadaniem. Efekt porażający - w 3 tygodnie 3kg więcej. Ale wzięłam się za siebie i od tygodnia działam zgodnie z wytycznymi. Jestem pod wrażeniem, że jedząc tyle pieczywa, kasz, mięsa i ryb można chudnąć:) Wszystko przede mną, jeszcze się do Ciebie odezwę z efektem :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:32
A słonecznik podprażyć wcześniej?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:46
Nie trzeba ale można.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:33
A dla osób z niedoczynnością tarczycy tez może być? Czy lepiej kasze zamienić na ryż?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:46
Też będzie dobre. Nie trzeba wymieniać na ryż.
Odpowiedz
juliaszcDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:39
Małgosiu, która kasza ma najwięcej białka? Jestem wegetarianka, jem dużo strączkow i przetworow soi, ale uświadamilas mi że kaszę tez mogą być źródłem pełnowartościowego białka! Która z nich jest pod tym względem najbardziej wartościowa? ;) pozdrawiam!;)
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:54
Te wartości są bardzo zbliżone. Wybieraj te które mają najwięcej błonnika np. gryczana, jęczmienna, pęczak.
Odpowiedz
MultikasiaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:43
troche malo bialka, bylabym glodna po takim daniu :(
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:45
Nie byłabyś głodna uwierz mi ;)
Danie jest bardzo sycące ponieważ zawiera bardzo dużo błonnika.
Odpowiedz
SmaczkaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:53
pyszności!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:54
A czy kolendre można zastąpić bazylią lub natką pietruszki?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:55
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:55
Małgosiu zaczęłam ćwiczyć spinning -takie zajęcia na rowerze, chodzę na nie o godz.19 po obiedzie w pracy i przekąsce o godz.17 i jak wracam do domu jest oko 20,30 a o 22-22,30 idę spać.Co mogę zjeść ?aczkolwiek przyznaje w ogóle nie chce mi się jeść wcześniej dopiero kolo 22 czuje głód ...tak przed snem ,co radzisz?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:20
Odsyłam do posta o posiłkach po treningu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 9:59
Gosiu ja z innej beczki,jutro mam dostac od ciebie wycene diety,czy jezeli zdecyduje sie na nia za miesiac to znow bede musiala czekac tak dlugo?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:02
Nie musisz. Wycena przyjdzie z nowego adresu e mail i jeśli na dietę zdecydujesz się za 2-3-4 tygodnie to zawsze już kontaktujesz się na ten adres nowy.
Tak samo jest z kontynuacją. Zawsze piszesz na ten nowy adres i nie czekasz w kolejce.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:12
Sliczne dzieki i pozdrowienia z NI ?
Odpowiedz
Grażyna WojciechowskaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:24
Witaj Małgosiu,
chciałabym poradzić się Ciebie w jednej sprawie. Przez dłuższy czas spożywałam młody jęczmień rano z zupką / kasza jaglana, płatki owsiane i dodatki/. Była to trawa w proszku.
Teraz w EKO-zakupach nie mają trawy tylko sok w proszku.
Czy mogłabym ten sok też spożywać z zupką, czy muszę rozpuszczać go w wodzie np. robiąc koktaile?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:18
Tak. Bez problemu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:33
witaj Małgosiu czy mogłabyś polecić coś na na drganie powiek?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:16
Kup w aptece magnez + B6. Drganie powiek to objaw niedoboru magnezu.
Odpowiedz
Elwira KostrowskaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:53
Witam. Wiem ze piszę w nieodpowiednim miejscu ale chciałabym się dowiedzieć czy układa Pani jadłospisy dla kobiet karmiących?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:15
Tak.
Odpowiedz
Joanna GajdzińskaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 10:55
Pani Małgosiu, ja mam pytanie całkiem inne. Chodzi mi o nasze Polskie morze. Czy to prawda że powietrze tam jest tak zdrowe że pobyt nad morzem może wpłynąć na poprawę odporności u dzieci? Zastanawiam się właśnie nad wakacjami i taka informacja robiła mi się o uszy. Masz jakieś wiadomości na ten temat? Jaką jest Twoja opinia?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:18
Tak. Zdecydowanie.
Joanna GajdzińskaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:12
A czy ma znaczenie kiedy tam jechać? Czy to będzie maj, lipiec czy wrzesień? Jest różnica?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:28
maj - czerwiec lub wrzesień - październik
AnonimowyDodano:  23 Kwiecień 2016 - 11:16
Żeby zwiększyć odporność przez pobyt nad morzem trzeba tam spędzić min. 3msc.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:00
Małgosiu , a jak przechowywać pestki , orzechy i po ilu dniach po otwarciu opakowania należy spożyć ?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:15
W ciemnym i suchym miejscu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:05
Małgosiu dlaczego kotleciki z k. jaglanej z marchewka i curry wyszły mi takie rzadkie ze trudno uformować z nich kotleciki Wsystko dokladnie odmierzylam jak w przepisie
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:14
Nie wiem. W komentarzach pod tym postem wiele osób robiło i wszystko było ok. Ja te kotleciki też bardzo często robię w domu.
ZuzannaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 15:27
Mi też wyszły takie lejące ? a robiłam jak w przepisie. Wlałam to do foremki i zapiekłam. Smaczne było ?
kasia tDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:06
U mnie było podobnie. Dodałam do masy 1 jajko i trochę mąki orkiszowej. Masa się zagęściła na tyle, żeby dało się formować kotleciki. Smażyłam na wolnym ogniu- dopiero po dłuższym smażeniu z jednej strony dały się przekręcić na drugą. Ale wyszły pyszne- nawet mąż chwalił :)
AnonimowyDodano:  21 Kwiecień 2016 - 22:13
A ja dodałam więcej kaszy i wtedy było ok, bo inaczej to sama marchewka by tam prawie była, no i rzadkie. Al smaczne wyszło, dzieci się zajadały :)
Odpowiedz
KingaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:15
Świetny pimysł. :) Warty wypróbowania. :)
Odpowiedz
KingaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:16
Świetny pomysł, warty wypróbowania. :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:30
Super przepis!
Małgosiu, ile się czeka na wycenę diety a potem na sama dietę?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:41
Na wycenę ok. 4-5 tygodni. Po otrzymaniu wyceny na dietę czeka się do 3 dni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 11:33
Małgosiu , proszę Cię o poradę,skarbnico wiedzy,wiem że nie układasz diet dla dzieci , pytałam cię już o to , byłam z córką u dietetyka ,mamy jadłospis na tydzień i wałkujemy go w kółko już chyba czwarty tydzień, trochę mnie to już nudzi nie mówiąc o córce, chciałabym skorzystać z twoich przepisów dla urozmaicenia i moje pytanie czy kaloryczność 1500 kalorii jest dla niej ok ,ponieważ tyle właśnie te posiłki od dietetyka mają ,ma 12 lat ,147 cm i 55 kg, intensywne zajęcia taneczne 2 razy w tyg. plus jazda rowerem codziennie ok.30 min plus w-f w szkole
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:19
Ile ma córka białka w tej diecie?
Odpowiedz
Joanna gaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 12:38
Kasza jęczmienna perłowa - wg mnie jedna z najlepszych kasz. A z pulpetami i pieczarkami to już mistrzostwo w ogóle. Więcej przepisów z tą kaszą prosimy :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 12:41
Ja robię podobną sałatkę z kaszą pęczak :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 12:45
Pani Małgosiu, a czy kasza gryczana prażona to to samo co palona?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 12:57
Gosiu, czy wegetariańskie gołąbki z soczewicą z Twojego przepisu będą dobrym pomysłem na potreningową kolację? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:16
Pewnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 13:09
Takie dania są najlepsze, bo nie siedzimy w kuchni pół dnia, więc nie ma wymówek :D
Chciałabym Cię prosić o poradę. Ćwiczę na siłowni około 5x w tygodniu i mój problem to ogromny głód po treningu. Przed zawsze jem sycące śniadanie z węglowodanów złożonych: np. owsiankę z suszonymi owocami i bananem, albo taką sałatkę jak powyższy przepis tyle, że wzbogaconą o orzechy, awokado, czy tofu. Boję się, że zaprzepaszczam moje treningi przez to,że jem dużo po nich. Masz na to jakąś radę?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:16
Pilnuj aby taki posiłek nie miał więcej niż 300 kcal.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 13:15
Witam,
Już od około dwóch miesięcy czytam ten blog i czerpię z niego masę informacji na temat sposobów przygotowania zdrowych posiłków. Więc w pierwszej kolejności chcę za tę wiedzę podziękować. Mam też pytanie - powyższy przepis to świetna propozycja posiłku w pracy, bez konieczności jego podgrzewania. Czy jeżeli jednak w miejscu pracy istnieje możliwość podgrzania posiłku, ale tylko w mikrofalówce - to lepiej z tej możliwości skorzystać, czy decydować się na dania na zimno? Jestem ciekawa Pani opinii na temat podgrzewania za pomocą kuchenki mikrofalowej.
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:15
Z uwagi na świeżą rzodkiewkę i ogórka lepiej na zimno.
Jeśli chodzi o kuchenkę to jeśli nie mamy innej możliwości podgrzania posiłku w pracy to nic na to nie poradzimy. Mikrofalówka nie należy do najzdrowszych sposobów na podgrzanie posiłku ale też nie jest tak że jedzenie z niej jest bezwartościowe.
Odpowiedz
MichalinaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 13:33
Haha, co za zbieg okoliczności :D Ja akurat dzisiaj zjadłam (dosłownie przed chwilą ;) sałatkę z kaszy perłowej, pomidora, szczypiorku i mozzarelli :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 13:44
Pani Małgorzato, miałabym pytanie całkowicie nie związane z tematem. Czy byłby w stanie powstać wpis dotyczący kosmetyków które Pani stosuje? Wiem, że to nie temat kulinarny, ale myślę że wiele osób chętnie dowie się jakie produkty do pielęgnacji i makijażu Pani poleca. W końcu jest Pani nie tylko dietetykiem, ale przede wszystkim kobietą :)
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:13
Chcecie taki wpis? Kosmetyczny?
Natalia SportowaDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:32
Pewnie :-)
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:55
TAK!!! Bardzo chcemy ! (Myślę ze wiekszosc by chciała!) PROSIMY :)
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:10
No, proszę tutaj o jakieś "lajki", żebym sama nie była! :D
boprokoDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:35
Ja na TAK
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:52
Tak! I super by bylo dowiedziec sie jakie składniki kosmetyków sa ok, a jakich unikac
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 18:03
Ja jestem bardzo ciekawa jakich kremów Gosia używasz. Masz taką piękną cerę i chyba żadnych zmarszczek.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 18:04
TAK, TAK, TAK!!!!
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 18:38
tak:)
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 19:01
Bywa że wyskakuje jakiś pryszcz. Zazwyczaj w najmniej odpowiednim momencie ;))
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 20:14
Pani Małgorzato, chyba załatwiłam Pani kolejny wpis :D Mam nadzieję, że się Pani cieszy :D
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 21:44
Kiedyś chyba nawet był taki "babski cykl". Fajnie by był go kontynuować :-)
AnonimowyDodano:  21 Kwiecień 2016 - 9:31
:)
AnonimowyDodano:  21 Kwiecień 2016 - 13:54
Taaak :) warto dodać jakiś babski cykl, żeby oderwać się od garów:D lubie przeglądać twojego fb bo widać tam jak ciekawie spedzasz czas i dowiedzieć się czegoś więcej:)
AnonimowyDodano:  22 Kwiecień 2016 - 10:11
Ja tez jestem na tak ?
AnonimowyDodano:  23 Kwiecień 2016 - 15:29
Bardzo chcemy i to jak najszybciej, żeby na lato nie tylko figurę ale, zdrową i ładną cerę mieć :-)
AnonimowyDodano:  25 Kwiecień 2016 - 12:23
Kosmetyki są ważne i fajnie będzie wiedzieć czego Małgosia używa, ale nie zapominajcie drogie Panie, ze ta piękna cera to zasługa przede wszystkim diety! :) i mówię to jako kosmetolog :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 14:11
Małgosiu, pisałaś, że polecasz również z bulgurem. Bulgur to z durum. Większość makaronów jest z durum. Czy takim tokiem rozumowania można stwierdzić, że biały makaron (100% durum) jest OK?
Jaka jest różnica w wartościach i korzyściach z jedzenia między takim makaronem a np. Orkiszowym?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:12
Makaron z semoliny durum jest ok. Ale pamiętaj że al dente. Nie rozgotowane kluchy.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:12
Przepraszam, że się wtrącę. W sklepie jest makaron 100% durum oraz pełnoziarnisty durum. To dwa różne rodzaje?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:29
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 14:28
Gosiu, czytałaś książkę „Zdrowa lekkość brzucha” Robynne Chutkan? Polecasz? Mam IBS i już nie wiem jak się ratować...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 14:41
Pani Małgosiu , bardzo cieszę się z przepisu "pudełkowego" dla cukrzyka ,jest na liście do zrobienia . Dziękuję .Małgosia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 14:45
Pani Małgosiu, nie mam dużego doświadczenia w kuchni więc chciałabym zapytać Panią:
1.Czy można zapiekać warzywa wyłożone na papierze do pieczenia przed wcześniejszym wymieszaniu ich z oliwie z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia?
2.Chciałam zapiec buraki w naczyniu żaroodpornym lub foli aluminiowej(tu mam obawy czy aluminium nie jest szkodliwe?) z dodatkiem miodu i właśnie oliwy z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia?
3.Czy używając oliwy z oliwek extra vergine z pierwszego tłoczenia do zapiekania warzyw nie zmieni się w niej skład z cis na trans?
4.Nie chciałabym używać oliwy rafinowanej ze względu na chemię stosowaną w procesie rafinacji.
5.Czy masło nie klarowne będzie dobre do zapiekania warzyw wymienionych w pkt 1 i 2?
6.A może lepiej zastosować olej kokosowy oczywiście nierafinowany (nie wiem czy smakowo będzie basował?
Bardzo proszę o rozwianie moich wątpliwości.
Bardzo dziękuję.
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:25
1 - lepiej z olejem rzepakowym zwykłym
2 - bez obaw. Ale możesz zawinąć w papier do pieczenia.
3- zmieni. Dozwolone jest podsmażanie, natomiast pieczenie to wystawianie na długie działanie wysokiej temperatury.
4 - użyj oleju rzepakowego
5- klarowane
5- można
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 14:58
Pani Małgosiu, jak długo zachowuje ważność oliwa z oliwek po otwarciu mimo że termin na butelce jest długi? (czy do końca okresu wskazanego na butelce czy należy spożyć do iluś tygodni/miesięcy po otwarciu?)
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:11
Ja jestem za tym aby ją zużyć w przeciągu miesiąca. Z uwagi na utlenianie.
AnonimowyDodano:  21 Kwiecień 2016 - 10:38
Pani Małgosiu, oliwa utleniona tzn. szkodliwa dla zdrowia (kwasy cis zmieniły się w trans) czy pozbawiona wartości odżywczych, i czy oliwę utlenioną można spożywać i jaki to ma wpływ na zdrowie?
Qchenne InspiracjeDodano:  21 Kwiecień 2016 - 12:11
Nie. Takiej oliwy nie spożywamy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 15:10
Małgosiu mam wielki mętlik w głowie, Miesiac temu dowiedzialam sie ze mam n.t i chorobę hashimoto do tego niewielkie 2 guzki na t i moja tarczyca jest jakas niejednorodna powiekszona.
Duzo sie naczytalam, ze od jedzenia duzo zalezy i ze moje trudnosci z redukcja wagi sa związane wlasnie z tymi dolegliwościami. Niezwłocznie udalam się do dietetyka, okazalo sie źe powinnam zrzucic jakies 8kg. Pani dietetyk rozpisala mi porady dietetyczne, jednak nie jadłospis, ale z tych porad porad wynikało : zero pieczywa, zero makaronu, tylko 1 owoc na dzień, zero ziemniakow, na śniadanie prawie codziennie jajka plus warzywo, zupy, i jak najwiecej miesa plus warzywa, zero platkow owsianych zakaz spoźywania mleka i jogurtów (nie jestem uczulona na gluten i laktoze)
Wytrzymalam tak miesiac, fakt schudlam 3kg , bez ćwiczen bo p. Dietetyk nawet niewspomniala zebym ćwiczyla. No niestety po miesiacu zjadlam chleb źytni, makaron, platki owsiane nie w jakichs kolosalnych ilosciach, ale coz kilogramy od razu wrócily.
Malgosiu czy Twoje diety dla takich osob jak ja sa podobne, z aź tyloma zakazami i wtedy to oznacza ze ja jestem slaba i nic mnie nie uratuje. Przymierzam sie do zamowienia diety u Ciebie i czy do tego czasu nadal stosowac sie do zalecen dietetyczki . Co robic? Bo widze ze moj organizm sie buntuje. Dodam, ze do momentu wizyty u owej Pani odzywialam sie w miarę zdrowo.
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:27
To zalecenia z sufitu. Może moi pacjenci się wypowiedzą. Moje diety zawierają i pieczywo i laktozę jeśli nie masz nietolerancji.
Kluczem są PROPORCJE!
na FB publikuję mnóstwo opinii moich klientów mających niedoczynność hashimoto. Prześledź.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:12
ja mam w swojej diecie całe stada makaronów :)
oczywiście nie przejadam porcji, schudłam 10 kg :)
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:28
Ja mam dietę na niedoczynność i hashimoto. Mam mało chleba bo raz na trzy dni posiłek z pieczywem ale mam i makarony i kasze i nabiał bo nie mam nietolerancji.
Czuję się swietnie.
AnonimowyDodano:  21 Kwiecień 2016 - 8:12
i ja mam hashimoto, schudłam 23 kg, na jadłospisach Małgosi jestem ok. roku
AnonimowyDodano:  21 Kwiecień 2016 - 10:19
Dziewczyny jak to robicie że tak chudniecie mając to okropne Hashi... niestety ja nie moge schudnąć:-(
Ale z całego serca Wam gratuluje!
AnonimowyDodano:  21 Kwiecień 2016 - 12:27
zamów dietę od Gosi i dasz radę!:) powodzenia! jem chleb, piję mleko-bo nie mam nietoleracji i jest super! PS. to ja-anonimowa -23kg:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 15:21
a czy na redukcji taka sałatka na kolację się nada ?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:10
Raczej na podwieczorek niż kolację.
AnonimowyDodano:  23 Kwiecień 2016 - 13:26
na kolację nie z powodu kaszy ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:11
czym zastąpić wegete? jakoś kompletnie nie wychodzi mi doprawiania bez tego złotego proszku może jest jakaś uniwersalna mieszanka ziół
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 16:28
To kwestia przyzwyczajenia.
Ilona BDodano:  21 Kwiecień 2016 - 9:45
Mi całkowite odstawienie tego typu przypraw zajeło jakieś 3 miesiace. Na początku wszystko było jakieś takie bez smaku, a w tej chwili nie umiem przełknąc potrawy z tym dodatkiem. Od razu wyczuwam ten sztuczny posmak.
Fajnym naturalnym zamiennikiem 'wegety' są suszone warzywa(mozna je dostać w Aldi) i suszony lubczyk w dużych ilościach:) ja często miele suszone warzywa w młynku do kawy, mieszam z lubczykiem i tak doprawiam potrawy
AnonimowyDodano:  22 Kwiecień 2016 - 10:19
A ja robie domowa,zdrowa wegette,mnostwo przepisow jest w necie ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 17:58
Gosiu a co sądzisz parówkach piratkach z lidla? Bo wydaje mi sie że mają niezły skład. Nie jadłam parówek od jakichś dwóch lat i przyznan że trochę czasami mi brakuje jakichś takich kiełbasek na śniadanie :)
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Kwiecień 2016 - 19:02
Piratki mają chyba najlepszy skład na rynku.
AnonimowyDodano:  20 Kwiecień 2016 - 19:48
A u Ciebie Gosiu jada sie je? Jeśli tak to co jaki czas można sobie na to pozwolić?
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ