Malinowa, śniadaniowa owsianka dla zabieganych i tych wstających bardzo wcześnie rano
Img

Malinowa, śniadaniowa owsianka, błyskawiczna, dla zabieganych i wstających bladym świtem.
To śniadanie dla wszystkich tych, którzy rano mają zbyt mało czasu na przygotowanie i zjedzenie posiłku, oraz dla tych, którym z różnych przyczyn, ciężko jest cokolwiek przełknąć skoro świt.
Owsianka w formie koktajlu jest delikatna, szybka i łatwa do spożycia. Nie „rośnie” i nie „staje” w gardle. Bez gotowania, na zimno, więc idealna na lato. Można zjeść ją łyżką z miseczki, można wypić jak koktajl ze szklanki.
Ja osobiście od 2 tygodni jem ją codziennie. Wymieniam tylko owoce. Ostatnimi czasy najlepiej pracuje mi się wczesnym rankiem. Wstaję, idę do łazienki i zbieram myśli. Kłębiące się w głowie pomysły, zdania, sentencje nie pozwalają mi skupić się na niczym innym. Wypijam więc owsiankowy koktajl i siadam do komputera. Po 2-3 godzinach robię się głodna, i wtedy przychodzi pora na typowe, konkretne śniadanie.
Polecam 😉

 
Kaloryczność:
Porcja owsianki ma ok. 300 kcal 

Składniki na porcję dla jednej osoby:
  • 40 gramów płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 70 gramów malin
  • 250 ml mleka owsianego
  • banan 
Przygotowanie:
  1. Płatki zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, do zakrycia. Odstawiamy na 3-4 minuty.
  2. W blenderze kielichowym umieszczamy płatki, maliny, mleko i banana. Blendujemy na koktajl. 
 

142 komentarze

AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 8:31
Małgosiu, kolejny świetny przepis :) A ja mam pytanie z innej beczki, mianowicie odnośnie mleka kokosowego domowej roboty, jak można policzyć jego kaloryczność?
Pozdrawiam:)!
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 11:06
To zależy jak robisz. Czy wiórki blendujesz i zostawiasz?
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 20:31
jeżeli zostawiam wiórki w mleku to kalorycznośc mleka= kalorycznośc wiórków ?
a jeśli odcedzam wiórki ? to ile przyjąć ?
Basia
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 9:58
Jeśli zostawiasz wiórki to tak, wliczasz je w całości w kaloryczność.
Jeśli odcedzasz to wliczasz 30 % kaloryczności wiórków.
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2016 - 15:41
Czyli jeśli robię mleko z 1,2 l wody i 50g wiórków,a potem odcedzam calość ma 30% wartości wiórków? :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 8:40
Małgosiu, a czy będąc na redukcji od Ciebie, można zjeść taką owsiankę ?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 11:04
W sprawie diet indywidualnych proszę pisać na skrzynkę kontaktową.
Nie umiem odpowiedzieć ponieważ nie wiem z kim rozmawiam. Jaka dieta, jakie schorzenia etc.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 8:40
Czy zamiast mleka owsianego może być maślanka??
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 11:03
Tak. Może też być jogurt.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 8:47
Małgosiu a jakiej firmy kupujesz mleko owsiane? Czy insulinoodporni mogą taką owsiankę? Dlaczego ja muszę być chora, tak chętnie jadłabym wszystko zgodnie z Twoimi przepisami. Uwielbiam Twój blog. Dziękuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 8:50
O,coś idealnego dla mnie! :) Jutro na pewno wypróbuję. Pozdrawiam, Ola
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 8:54
Dzien dobry. Ja też bardzo lubię poranne pracowanie :-). Ostatnio jednak wdrożyłam pół godziny orbitreka po wodzie z miodem, a potem mix śniadaniowy z owocami jest wyjątkowo smaczny. /-) Czy taki koktajl -na zwykłym mleku (BTW polecam wszystkim mleko ekologiczne z Piątnicy- jak kupiłam pierwszy raz parę miesięcy temu to nie mogłam sie nacieszyć smakiem) może być na kolację ? I co w ogóle jadasz na letnie kolacje ? Pozdrawiam serdecznie na progu nowego tygodnia :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:01
Gosiu jestem wegetarianką i karmię piersią, maleństwo ma 1 miesiąc. Po jej urodzeniu bardzo mi nie smakuje nabiał, czy mogę go pominąć w mojej diecie bez szkody dla siebie i maleństwa?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:58
Tak, ale jeśli jesteś karmiącą weganką powinnaś bacznie zwracać uwagę na poziom wapnia, żelaza i hemoglobiny. Rób badania raz w miesiącu.
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 1:22
Nie zapominajmy o jajkach, wegetarianizm beznabiałowy nie musi oznaczać weganizmu :-). A jednak żółtka ( białka mniej, bo bywają uczulające, ale tylko u części osób na szczęście) uważam za absolutnie optymalny i konieczny pokarm w diecie karmiącej mamy i w ogóle każdego człowieka. W końcu to źródło luteiny, aminokwasów egzogennych etc.
Odpowiedz
patiDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:10
Gosiu czy posiłek zaraz po przebudzeniu się jest taki ważny? Wystarczy żeby bilans dzienny się zgadzał, nie ważne przecież czy się zje coś do pół godz po przebudzeniu czy dopiero za 2-3 godz
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:58
Ważne. Przeczytaj mój post o metabolizmie.
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 12:21
a ja od pół roku jem śniadanie o 8 w pracy a wstaje o 6...i schudłam 10 kg i metabolizm mi szaleje na najwyższych obrotach wiec o co chodzi z tym śniadaniem?
patiDodano:  1 Sierpień 2016 - 18:27
Chociaż zawsze polecam pani artykuły i przepisy, w tym wypadku nie zgodzę się z Tobą Nałgosiu, może nie u każdego to jest ważne, ale są osoby które ze względu na rodzaj wykonywanej pracy, aktywności są na IF i jedzą tylko w określonych godzinach i to kilka dobrych godzin po przebudzeniu i nie maja żadnych problemów z metabolizmem
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 10:01
Zgadzam się. Tak samo jak są osoby które jedzą pączki i drożdżówki każdego dnia i nie tyją.
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 10:26
Ja tez wstaję codziennie 5.40, wypijam szklankę wody z cytryną a śniadanie zjadam dopiero w pracy o godz. 8 --- i wszystko jest w nalezytym porządku - chudnę i nie mam żadnych problemów. Nie możesz tak kategorycznie podchodzić do wszystkiego Gosiu.
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 11:25
Nie podchodzę. Każdy jest inny. Sama znam osobę która potrafi pół chleba białego z żółtym serem zjeść i cały czas mnie pyta co ma zrobić aby przytyć. Chuda jest jak patyk. Z kolei moja bliska koleżanka, notabene mająca niedoczynność tarczycy miała ogromne problemy z wagą i dopiero regularność plus zasady diety tarczycowej pomogły zrzucić zbędną wagę.
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 11:28
Zazdroszczę wszystkim którzy moją jeśc kiedy chcą, co chcą i nie tyją. Ja muszę się pilnować. Dopiero jak zaczęłam jeść w domu śniadanie i w ogóle regularnie caly dzień to panuję nad wagą i czuję się dobrze. Teraz wiem że tu o poziom cukru chodzi.
Bywa że rano nic mi przez gardło nie przechpdzi ale zjeśc musze bo potem pochłonę dwa razy tyle. Tak mam.
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 23:16
Nie wyobrażam sobie nie zjeść śniadania. Ja poprostu kładąc się spać juz myślę co zjem na śniadanie a rano nie mogę się juz doczekać kawy i śniadania bo taka głodna jestem. Jak można wogole funkcjonować bez śniadania? Ja chyba bym wszystkich pozabijala bo taka nerwowa się robie jak rano nie mogę zjeść odrazu.
Ewa BąkDodano:  4 Sierpień 2016 - 8:57
Gratulacje dla tych, którzy nie muszą jeść śniadań, ale Gosia ma rację. Większość ludzi, którzy mają problemy z wagą, mają je m.in. właśnie dlatego, że nie regularnie jedzą, jedzą dużo a rzadko. Ja zawsze jadłam śniadanie 30 min po przebudzeniu, bo jak nie zjadłam to zaraz źle się czułam i bolała mnie głowa. Proste.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:12
W imieniu "wstających z piekarzami" bardzo dziękuję za ten pomysł na śniadanie;-) Poproszę o więcej. Mile widziane jesnienno-zimowo-rozgrzewające.
Pozdrawiam serdecznie
ida27
Anna Krasińska-GarsztkaDodano:  4 Sierpień 2016 - 8:48
Ja też poproszę o wersję zimową :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:13
Gdzie kupiłaś tą piękną różową miseczkę? Przepis super, mam pytanie co do mleka roślinnego. Jeśli robisz np. owsiane to dosładzasz je czymś?
Ja kilka razy robiłam (ryżowe, owsiane) i wychodzi takie okropnie mdłe, jak woda z gotowanego ryżu w smaku (myślałam czy np. posłodzenie ksylitolem coś da). Nie wiem jak uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony do sklepowych
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:57
Dodaj trochę ksylitolu. Dodatkowo zadziała on bakteriobójczo.
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:59
Ja robiłam różne mleka roślinne i wszystkie są takie bezsmakowe, jedynie kokosowe dobre
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:21
Od rana pyszności :)Małgosiu, mam domowy mus jabłkowy i zastanawiam się czy i ile można takiego musu zjeść na przekąskę? Mus oczywiście niskosłodzony. Czy taki mus z kasza jaglaną będzie się komponował na śniadanie? pozdrawiam!
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:55
Dodawaj sobie 2 łyżki do owsianki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:36
Dzień dobry Małgosiu, przepraszam że nie w temacie, ale czy bób i fasola szparagowa mają właściwości odkwaszające ??

Przepis jak najbardziej do wykorzystania dla mnie bo jestem rannym ptaszkiem :)
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:56
Tak. Działają odkwaszająco.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:39
Świetna propozycja,napewno skorzystam tylko podpowiedź Gosiu gdzie można kupić mleko owsiane?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:55
Ja kupuję w Piotrze i Pawle z eco mil.
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 12:56
Polecam mleko z rossmana.
Odpowiedz
KarolaDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:44
Super sprawa. Na 2 sniadanie też mogłaby być a i do pracy można zabrać jako przekąske:) zgadzasz sie Gosiu?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:53
Pewnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:49
Małgosiu przepis wygląda rewelacyjnie. A to mleko to gdzie można kupić a może można czymś zastąpić?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 9:53
Małgosiu mleko owsiane robisz sama? czy polecasz jakiejś firmy?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:53
Kupuję z eco mil.
AnonimowyDodano:  28 Styczeń 2017 - 20:17
Gosiu, czy takie kupne mleko roślinne o dobrym składzie oczywiście będzie miało takie same wartości odżywcze (witaminy, wapń) co zrobione samodzielnie?
Odpowiedz
KingaDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:08
Wygląda bardzo apetycznie! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:08
oj to dobrze wiedzieć że jesz Małgosiu od 2 tygodni takie śniadanko bo ja też jem podobnie, tylko że płatki, otręby już wieczorem zalewam mlekiem i wstawiam do lodówki a rano wrzucam banana i blenduję, czasem jak się spieszę dolewam espresso ;/ i mam 2 w 1
tylko miałam taki dylemat że tak codziennie tego banana i banana, ale to takie pyszne.... ale chyba można? tak?
Jesteś moim NAJWIĘKSZYM AUTORYTETEM Małgosiu :)
Pozdrawiam Serdecznie
Monia

pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
Ange76Dodano:  1 Sierpień 2016 - 10:34
Ja też odkąd jest sezon na czerwone owoce i jagody pijam ją najczęściej jak się da. Potwierdzam, szybko wchodzi, syci. Czasem dosypuję łyżkę błonnika witalnego lub nasion chia :)
Odpowiedz
JoannaDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:50
Wygląda pysznie. A czy na redukcji można jesć w wersji bez banana?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:52
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 10:57
fajny byłby post na temat właściwości ziół (bazylia, mięta, natka pietruszki, szczypior etc.)
Odpowiedz
Marta MDodano:  1 Sierpień 2016 - 12:22
Trochę inne pytanie ma do Ciebie Małgosiu. Przymierzam się do zakupu sokowirówki, chodzi mi głównie o sok z buraka. Czy lepsza jest sokowirówka czy wyciskarka? Myślałam też o soku z pokrzywy, celem uzupełnienia żelaza. Mam ograniczony budżet, więc tak do 200pln. Możesz coś polecić?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:34
Do 200 pln wyciskarki nie kupisz więc pozostaje sokowirówka.
Jeśli zależy Ci na soku z buraka to sokowirówka będzie lepszym wyborem.
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 17:42
A dlaczego lepsza do buraka jest sokowirówka? Ja używam wyciskarki.
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 10:04
W przypadku twardych warzyw sokowirówka uzyska sok w krótszym czasie.
Odpowiedz
Agnieszka Chojnicka KurekDodano:  1 Sierpień 2016 - 12:42
Małgosiu czy płatki owsiane można zamienić na płatki gryczane lub jaglane? Pytanie dotyczy zarówno Twojego przepisu jak również diety redukcyjnej na której obecnie jestem? Czy płatki jaglane można traktować jak kaszę jaglaną?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:29
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 12:43
Śniadanie na pewno przetestuję w najbliższych dniach. ;) Wydaje mi się jednak, że kaloryczność owsianki jest wyższa - płatki ok. 148 kcal, szklanka mleka owsianego 115 kcal, banan ok. 120 kcal i maliny ok. 20 kcal czyi łącznie ok. 400 kcal. Co nie zmienia faktu, że jest na pewno pyszna i wyląduje na moim talerzu, a raczej w miseczce;)
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:31
Zależy jaką gramaturę na łyżce przyjmiesz, i jak duży banan. Dlatego zawsze piszę około.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 13:05
Malgosiu,mam do Ciebie pytanie :) Od pewnego czasu po wypiciu mleka i ogolnie produktów mlecznych mam okropny oddech, taki jakby skawasnialy... nie wiem jak go nazwac ale mowiac jednym slowek strasznie jedzie mi z buzi. Czy to oznacza, ze mam nietolernacje laktozy?
Pozdrawiam cieplo. Ewa
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:29
Warto byłoby wykonać test pod kątem nietolerancji laktozy i białek mleka krowiego.
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 17:44
Uwielbam owsiankę, ale niestety płatki muszę zagotować, gdy jadłam na surowo miałąm wzdęcia i przelewania w brzuchu. czy przyczyną takiego stanu rzeczymoże być jakaś nietolerancja?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 10:02
To niekoniecznie musi być nietolerancja. To po prostu indywidualna reakcja na sposób obróbki pokarmu i takie reakcje są jak najbardziej naturalne.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 13:46
A ja z innej beczki- właśnie odebrałam wyniki gastroskopii- test ureazowy pozytywny;(( Zrobiłam z powodu małopłytkowości, a i tsh dobija do 3,6 ;/ Lekarza mam w nast.tygodniu, chłop raczej ogarnięty, mam już listę pytań spisaną, ale na samą myśl o antybiotykoterapii boli mnie brzuch, bo przypomina mi się leczenie trądziku.
Wiem, że w czasie kuracji konieczne będą jakieś bakterie "dobre"- kefir/jogurt nat., lakcid itp.?, osłona wątroby (ostropest? czy co innego?), z kisielkiem lnianym kochamy się od paru lat.
Jak to jest z tymi strączkami, kaszami? Skoro teraz jem i tylko po gryczanej mnie boli brzuch, to w trakcie leczenia też mogę? Czy spodziewać się zaostrzenia objawów? Błonnik i 3l płynów jest mi konieczny z powodu zrostów pooperacyjnych w obrębie jamy brzusznej, inaczej mnie zapycha. I jak to jest z tymi gotowanymi warzywami i owocami- na serio tylko takie? To skąd mam brać witaminę C? Czytałam Twoje zalecenia do diety lekkostrawnej- lepiej jeść surowe starte albo w koktajlu?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:28
1 - owoce, te drobnopestkowe np. maliny przetarte przez sito. Borówki przetarte, bez skóry. To samo np.z jabłkiem. Ścierasz na tarce jak niemowlakowi. Spokojnie zaspokoisz witaminę C. Do tego drobiuteńko siekasz natkę pietruszki i posypujesz dania.
2- warzywa w formie zup, leczo, musów. Paprykę pieczoną bez skóry do sałatek możesz.
3 - kasze mocno ugotowane czyli takie już ciapki.
4- probiotyki koniecznie !!!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:02
Małgosiu czy taki koktajl do szkoły na drugie śniadanie to dobry pomysł. musiałby w plecaku czekać 3 godz. A czy mleko owsiane mogę sama zrobić. Mam owies za darmo.czy to dobry pomysł?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:24
Tak. Pamiętaj tylko aby koktajl wlać do schłodzonego przez noc w zamrażarce kubka termicznego.
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 20:21
Ok dziękuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:16
Gosiu, w Twoich jadłospisach pojawia się ryż/kasza z warzywami przygotowanymi na patelni i do tego filet z kurczaka. Czym, oprócz innego mięsa i ryb, można go zastąpić, tak żeby bilans się zgadzał i żeby dostarczyć białka? Czasami po prostu nie mam ochoty na mięso, a danie jest przepyszne.
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:49
Oj to tak się zero jedynkowo nie da. Trzeba skomponować inne danie.
Odpowiedz
Panna AndraDodano:  1 Sierpień 2016 - 14:37
Świetny pomysł:) Muszę się zaopatrzyć w jakieś dobre mleko roślinne, bo już mi się tęskni do owsianki na mleku!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 15:27
Przepis do wypróbowania, koktajl z malinkami musi być pyszny ;) Małgosiu, gdzieś na blogu rzuciła mi się w oczy informacja, że do przygotowania dżemów używasz żelfixów. Ile cukru w takim przypadku dodajesz na 1 kg owoców? "Oficjalnie" powinno się dodawać 0,5 lub 0,3 kg, jednak jest to dla mnie za dużo. Czy 2-3 łyżki na kilogram owoców wystarczą, żeby zakonserwować dżem? Paulina
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 16:44
Spokojnie 3-4 łyżki wystaczą.
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 17:01
Dziękuję za odpowiedź.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 15:38
kurczę, a ja dla odmiany rano nie przyjmę nic w płynie, tylko kanapki albo naleśniki :) ale jako drugie śniadanie, wygląda fajnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 16:06
Małgosiu, ja w zupełnie innym temacie. Interesuję się dietetyką, jestem Twoją stałą czytelniczką. Wybieram się do Akademii Dietetyki, nie w celu zdobycia uprawnień ale uporządkowania wiedzy. Jestem na starcie z lekturą podręczników m.in. Jana Gawęckiego, który wydaje mi się podstawą. Czy Twoim zdaniem lepiej zacząć kurs mając już trochę uporządkowaną wiedzę czy iść "na żywioł" ? Dziękuję, pozdrawiam : )
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Sierpień 2016 - 16:44
Oj zdecydowanie najpierw po książkach. Ja poszłam po 10 latach czytania. Oczywiście nie musisz iść moim przykładem i czekać aż 10 lat ;))) Ale warto mieć solidny zasób wiedzy bo inaczej nadmiar wiedzy tam Cię przytłoczy.
AnonimowyDodano:  15 Sierpień 2016 - 18:18
Jak się ma - zdaniem Pani - ta kilkudniowo zdobywana wiedza w Akademii, którą Pani ukończyła, do studiów z dietytyki?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Sierpień 2016 - 18:32
Sam kurs niewiele da. Ja tak jak powiedziałam, poszłam tam po 10 latach czytania książek. Poszłam tak naprawdę po papier i moje CV to nie studia, a wiedza którą dzielę się i udowadniam tu na blogu.
Można mi zarzucić że nie mam studiów, ale za mną stoi ten blog i ludzie którzy przychodzą do mnie od dietetyków po studiach i zadowoleni z diety przyprowadzają kilku znajomych i rodzinę.
U mnie na dietę czekasz 6 tygodni. Do gabinetu dietetyka dostaniesz się z marszu z ulicy.
AnonimowyDodano:  15 Sierpień 2016 - 18:49
Pewnie. Dzięki za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 17:45
Czytasz mi w myślach. Właśnie zamierzałam zwrócić się do Ciebie z prośbą o propozycje płynnych pożywnych śniadań. Córka 13 lat trenuje intensywnie pływanie. Od września 1,5 godzinne treningi będzie zaczynać o 6.00. Rano. Przepis świetny. Czym mogłabym go jeczcze wzbogacić, żeby śniadanie miało jeszcze więcrj wartości odżywczych???
Wiem, że nie układadz diet dla dzieci, ale czy nie zrobiłabyś eyjątku dla zdyscyplinowanej sportsmenki??? Przyznam, że odżywianie pływaczki jest nie lada wyzwaniem dla mnie... Twój blog jest dla mnie prawdziwą kopalnią wiedzy. Chylę czoła?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 10:03
Możesz dodać zmielonych orzechów.
Odpowiedz
TsukichanDodano:  1 Sierpień 2016 - 19:34
Czy można rzygotowywać owsiankę z innych mlek- kokosowego, orzdchowego, migdałowego?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 9:59
Oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 Sierpień 2016 - 19:45
Tego się właśnie obawiałam, że po prostu nie skorzystam w pełni. Bardzo Ci dziękuję : )
Odpowiedz
Mój towarzysz kompulsDodano:  1 Sierpień 2016 - 21:40
Świetny przepis. Muszę się przerzucić z mojego koktajlu bananowo-cynamonowego, który codziennie ostatnio piję: 250 ml kefiru, dojrzały banan, łyżeczka cynamonu, ok. łyżki otrębów owsianych. Wszystko miksujemy, zostawiamy na parę minut w lodówce, żeby otręby nie wchodziły w zęby, a następnie pysznie się chłodzimy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 8:05
Małgosiu mam problem i jeśli będziesz uprzejma służyć radą to będę Ci ogromnie wdzięczna. Pracuję w gastronomii, po 12-13h dziennie i w tym trybie po 6 dni w tygodniu i wykonuję pracę dość ciężką. Dbam o siebie i o to, co jem i do tej pory wszystko było ok, pilnowałam godzin posiłków i ilości spożywanego pokarmu, ale niestety wypłukałam magnez i wszystko, co możliwe i w efekcie od kilku dni mam okropne rzuty na słodkie i kończę dzień rzucając się np na lody. Wiem, że rozregulowałam sobie metabolizm nieregularnością w żywieniu. Nie wiem jak temu zaradzić bo często nie mam czasu przygotować posiłków do pracy. Co jeść w takim wypadku? Na serki wiejskie i jogurty nie mogę już patrzeć. Będę wdzięczna za wskazówki. Pozdrawiam!
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 9:57
Musisz na tyle na ile to możliwe, zadbać o regularność. Aby wzmocnić organizm jedz dużo sałatek, dań z warzywami i kaszami. Pamiętaj też o orzechach i pestkach dyni.
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 14:38
Dzięki wielkie! Będę o tym pamiętać. Mam możliwość zjedzenia w pracy gofra na cieśe razowym z dodatkami warzywnymi/miesnymi - czy na taki obiad mogę sobie pozwolić bez obaw o sylwetkę?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 14:56
Tak.
Odpowiedz
nelaDodano:  2 Sierpień 2016 - 9:16
maliny to nie moja bajka
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 11:19
Gosiu co myślisz o cukrze kokosowym? Warto?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 11:23
Nie próbowałam. Ma kokosowy posmak?
kasiaDodano:  4 Sierpień 2016 - 15:46
nie, ale jest taki karmelowy -/+ i jest pyszny :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 12:31
Małgosiu sorry , że nie na temat owsianki , ale od jakiegos czasu nurtuje mnie to pytanie.
Jaką wodę mineralna Ty pijesz , jakiej firmy ? Kurcze sama nie wiem , którą wybrać , tą z kranu mam ok , bo mieszkam w okolicach gór ale obawiam się o brak wszystkich potrzebnych minerałów
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 12:50
Ja z uwagi na małą wadę serca piję Magnesię. Dzięki niej nie muszę już suplementować, a magnez muszę mieć w górnej granicy normy.
AnonimowyDodano:  19 Sierpień 2016 - 19:10
Małgosiu, przepraszam że pytam o Twoje prywatne sprawy, ale nurtuje mnie ta wada serca. Mianowicie - czy to możliwe, że ma się wadę serca (wymagającą na przykład wysokiego poziomu magnezu w organizmie) i się o tym nie wie? Czy taka wada daje jakieś objawy (lub czy z reguły daje), czy wykrywa się ją tylko specjalysticznymi badaniami?
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Sierpień 2016 - 16:48
Wychodzi na badaniu echa serca.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 13:30
Witam Malgosiu. Mam takie pytanie. Staram się zdrowo jeść, moje posiłki nie są mocno kaloryczne ale duże objętościowo. Jak biorę sałatke do pracy to wygląda jakby była to porcja do podziału a nie tylko dla mnie ;) ale to za sprawą tego że np pół pudełka zajmuje sałata,warzywa itd. Mam teraz taki problem że będę pracować 2 tyg po 12-13 h i wiem że nie znajdę czasu żeby sobie codziennie te sałatki szykować.Czasami pewnie przyjdzie zjeść bułkę i serek wiejski albo zdrowa kanapkę. Ale takie rzeczy je się w moment a ja mówiłam jem dużo objętościowo....czy mogę do takiej kanapki zjeść np duuzo ogórków? Albo pomidorków koktajlowych? Żeby poczuć że coś jem ale nie dokładać kalorii.... Czy takie warzywa typu ogórek/pomidor można jeść bez ograniczeń czy jednak jak ze wszystkim nie należy przesadzać? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :-*
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 15:02
Mimo pracy tak długiej staraj się utrzymać obecny system czyli pudełka.
Oprócz wspomnianych przez Ciebie sałatek możesz brać:
* rollsy z naleśników z mięsem i warzywami
* rollsy z samymi warzywami
* rollsy z serkiem i warzywami
* zupy w termos
* sałatki kasza + warzywa + ziarna + oliwa
* sałatki owocowe
Oczywiście serek wiejski czy jogurt też są dobrym rozwiązaniem i szybkim.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 13:32
Gosiu, ja troszkę nie na temat.
Chciałam zapytać czy mogę stosować wybiórczo Twój Jadłospis? Chodzi mi o to, że wybieram sobie np. dwa dni z jadłospisu 24, następne dwa dni z jadłospisu 25 itd. Zależy mi na utracie kilogramów i ilość kalorii dostosowałam do siebie.
I drugie pytanie. Czy będą pojawiać się nowe jadłospisy/
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 14:59
Możesz pewnie. Ten jadłospis to taki drogowskaz.
Jeśli zaś chodzi o nowe jadłospisy to póki co nie znajdę już na to czasu ponieważ piszę diety indywidualne.
Myślę jednak nad wznowieniem jadłospisów w formie aplikacji ale nie wiem czy taka forma by Wam pasowała.
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 15:22
Super! Jak najbardziej :) nie moge siw doczekac ;)
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 15:24
Pasowałaby, Małgosiu! Aplikacja to świetny pomysł!!! Będziemy czekać z radością :D
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 17:35
tak, tak, trzy razy tak :) !
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 18:33
Super pomysł z ta aplikacja :)
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2016 - 5:15
Nie jestem autorką pytania, jednak stałą czytelniczką i aplikacja qchennych inspiracji bardzo by mi odpowiadała :) i myślę że wiele osób się ucieszy :)
AniaDodano:  3 Sierpień 2016 - 7:45
Aplikacja byłaby super!:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 13:51
Zrobiłam dziś z gryczanymi płątkami- niezłe. Czy wiesz może czym się różnią te płatki:
http://radix-bis.pl/wp-content/uploads/platki-gryczane-250g-188x300.jpg
od tych
http://www.naturanet.pl/dane/full/4fe84a0aba9348ffae319c837078a427.jpg

Nie chodzi mi o firmę, ale o kolor, dlaczego są ciemne lub jasne, i czy ktoreś są lepsze?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 15:04
Zdjęcia są inne więc mogą nie oddawać rzeczywistości, ale te pierwsze, ciemniejsze mogą być pełnoziarniste, mniej przetworzone.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 13:52
Co sadzisz o Gotu kola? warto?
Qchenne InspiracjeDodano:  2 Sierpień 2016 - 14:57
Tak. To środek znany w medycynie ajurwedyjskiej od setek lat.
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2016 - 8:31
A jakie ksiązki o ajurwerdzie polecasz?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 17:03
Małgosiu , zakupiłam olej kokosowy ,ale na słoiku nie pisze czy jest rafinowany czy nie. Jest bezwonny w 100% organiczny.Nie lubię smażyć ani podsmazac , wiec nie wiem do czego mogę dodawać ten olej i czy wogole się nadaje ?
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Sierpień 2016 - 7:48
Jeśli nie ma adnotacji że jest nierafinowany to raczej jest rafinowany.
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2016 - 8:37
W takim razie do czego go dodawać jeśli nie smażę? Nadaje się do spożywania na zimno ?
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Sierpień 2016 - 8:42
Pozostaje do potraw na zimno.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 19:05
Gosiu, planujesz post o zapaleniu zatok? Mój chłopak ma mieć wkrotce operacje na wszystkich zatokach, porobily mu sie polipy.. Leki nie pomagały stad operaccja. Zastanawiam sie , gdzie to moze miec swoja przyczynę..
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Sierpień 2016 - 7:47
Nie planowałam, ale jeśli jest taka potrzeba to wpiszę na listę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 Sierpień 2016 - 21:51
Malgosiu ja jeszcze odnośnie tych ogórków i pomidorów ;) dziękuję ogólnie za podpowiedzi odnośnie posiłków :* proszę odpowiedz,czy tak na codzień, jeśli nie czuję się dostatecznie syta mogę "dojesc" pomidorami czy ogórkami? Czy to nie jest dobra opcja? Dziękuję z góry za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Sierpień 2016 - 7:50
Tak. Pomidory są genialną formą, nazwijmy to "zapchania się" w sytuacji głodu. Są niskokaloryczne, sycą bo mają dużą objętość, a z racji dużej zawartości wody świetnie nawadniają, no i witamina C i likopen. Silne przeciwutleniacze.
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2016 - 9:54
To świetnie :) dziękuję bardzo za odp
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2016 - 6:33
Gosiu, mam takie pytanie trochę nie na temat. Co należy jeść przy biegunce (albo jak np. boli brzuch/żołądek)? Czy faktycznie tylko suchary i białe pieczywo? Proszę podpowiedz, Twoje zdanie jest dla mnie cenne :)
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Sierpień 2016 - 7:46
Osobiście polecam wszelkie kleiki z kaszy. Czyli gotujesz np. kaszę jęczmienną na wodzie, mocno ją rozgotowujesz aż powstanie taka zawiesina. Polecam też rano na czczo glutka z siemienia lnianego.
W ciągu dnia dobrym wyborem są też zupy kremy ale bez mięsnego wywaru.No i przy biegunce pamiętaj o elektrolitach i probiotykach.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2016 - 8:17
A można prosić o tekst o Helicobacter Pylori? Bo w odmętach Internetu jest mnóstwo różnych informacji, często sprzecznych niestety, albo "połówkowych".
Pozdrawiam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 Sierpień 2016 - 8:28
Małgosiu a jaka ksiązkę o ajurwerdzie polecasz?
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Sierpień 2016 - 8:45
Fajny obraz dają te trzy pozycje.
D.CHopra Ajurweda Tajemnice medycyny Holistycznej
D. Nowicki Ajurweda Zdrowie i długowieczność
P. Chauhan Ajurweda droga do zdrowia doskonałego
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ