Mleko! Ile prawdy jest w stawianych mu zarzutach? Pić, czy jednak nie? Kiedy ograniczać?
Img

Długo nie podchodziłam do tego tematu ponieważ nie chciałam wkładać kija w mrowisko. W sieci trwa nieustający spór pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami mleka. Nie lubię konfliktów i gdy dwóch się bije, ja nie korzystam, ja wychodzę. Nadzwyczaj cenię sobie spokój i harmonię. Ale pytana byłam tyle razy, że w końcu postanowiłam zabrać głos. Znacie mnie i wiecie że na pierwszym miejscu zawsze stawiam zdrowy rozsądek i logikę. Nie inaczej jest i w tym przypadku.
Chciałabym podkreślić, że jest to moje prywatne zdanie i macie prawo się z nim nie zgadzać. 

Jak wiecie, na przestrzeni lat raz coś było polecane, raz negowane. Raz było zdrowe, raz nie. Raz masło było super, raz margaryna. Parę lat spokoju i znów wszystko odwraca się do góry nogami. Takich przykładów można wymieniać wiele, bo co chwila publikowane są nowe badania, które też nie do końca są przeprowadzane właściwie.
Jeśli przeprowadzamy badanie na temat wpływu np. czerwonego mięsa na zdrowie, to inne wyniki osiągniemy jeśli poddana badaniu grupa będzie jadła co chce, a inne jeśli założymy ile dana osoba ma zjeść warzyw, ile owoców, ile zdrowych tłuszczów i jaką ilość tego czerwonego mięsa procentowo do ilości produktów alkalizujących. Ja też mogę przeprowadzić badanie w którym grupa osób będzie jadła 500 gramów kaszy gryczanej codziennie. Po pewnym czasie ogłoszę, że kasza jest niezdrowa, bo badana grupa nabawiła się niedoborów tych składników odżywczych, które w kaszy nie występują. Dodatkowo organizmy się zakwasiły, więc grozi im osteoporoza i zagłada przez fityniany. Czy to daje mi podstawy sądzić że dany produkt, w tym wypadku kasza jest zła? Absolutnie nie. Identyczne wyniki osiągniemy np. jedząc tylko jajka.
Żywienie człowieka polega na różnorodności. Jeśli czegoś jest za dużo, to zawsze będzie niezdrowo.
To samo dotyczy mleka. UWAGA! Pisząc o mleku, mam na myśli także nabiał.
Nie przemawiają do mnie argumenty jakoby mleko wypłukiwało wapń z kości i prowadziło do osteoporozy.
Do osteoporozy prowadzi dieta zakwaszająca, ponieważ aby rozcieńczyć i wydalić kwasy, organizm pobiera wapń z kości. Mleko i nabiał działają zakwaszająco, to prawda. Ale zakwaszająco działają też zboża, jaja, mięso czy orzechy. Też zaprowadzą do osteoporozy? No tak, jeśli stosujemy niezdrową, mono dietę bez właściwej ilości warzyw i owoców. O bilansie kwasowo – zasadowym pisałam już na blogu – czytaj TU.
Jeśli będę jadła owsiankę na śniadanie, do pracy wezmę jogurt czy deserek owocowy, na obiad zjem mięso z ziemniakami i jakimś warzywem, na podwieczorek znów serek bo szybko i pod ręką, a na kolację kanapki z masłem, wędliną i pomidorem, to po przeliczeniu wszystkiego okaże się że produktów zakwaszających jest za dużo w stosunku do warzyw i owoców które odkwaszają. Wtedy przy stosowaniu takiej diety długotrwale owszem, doprowadzę się do osteoporozy.
Jesteśmy wygodniccy. Łatwiej jest otworzyć gotowy serek czy twarożek, niż zrobić sałatkę warzywną czy owocową. Polacy generalnie źle komponują swoje diety, a kluczem jest właściwa proporcja produktów odkwaszających do zakwaszających. To recepta na zdrowie.
Nie ma badań, które w jednoznaczny, miarodajny i rzetelny sposób potwierdziłyby szkodliwość mleka u ogólnie zdrowych ludzi. Mówimy oczywiście o dobrze zbilansowanej, zdrowej diecie. Nie o sytuacji w której jemy nabiał ponad miarę.
Zanim odniosę się do niektórych argumentów przeciw piciu mleka, chciałabym spojrzeć do tyłu.
Według badań archeologicznych mleko pojawiło się w diecie człowieka 10 tysięcy lat temu. Najpierw było to mleko kozy, potem krowy. Zawsze było synonimem luksusu. Nawet w Starym Testamencie ziemia obiecana jawiła się jako kraina „mlekiem i miodem płynąca”. Skoro mleko przyczynia się do destrukcji człowieka, jakim cudem dożyliśmy do roku 2016? Przecież nasi przodkowie nie żywili się tak dziś modną żywnością funkcjonalną.

Co mówią przeciwnicy ?

Przeciwnicy mleka twierdzą że:

  •  jest w nim z mało węglowodanów. Mleko kobiece zawiera dwa razy więcej węgli, co dowodzi że dla człowieka taka proporcja jest lepsza. Dla mnie to żaden argument bo akurat w diecie przeciętnego Polaka węglowodanów jest za dużo. Mamy z czego czerpać węglowodany, nie musimy z mleka.
  • nadmiar wapnia obciąża nerki co prowadzi do powstawiania kamieni. Taki sam efekt da nadmiar białka. I znów wracamy do ilości. Do bilansu kwasowo – zasadowego. Pisałam o tym powyżej.
  • człowiek nie ma czterech żołądków jak krowa, nie może więc pić mleka  – nie ma to ja chwytliwy slogan. Tyle że krowa w tych czterech żołądkach nie trawi mleka, a celulozę z trawy. Czy zatem weganie którzy jedzą dużo zieleniny powinni zaprzestać tego typu żywienia z uwagi na znaczne ubytki w ilości żołądków?
  • dorosły człowiek nie trawi mleka. Takiego generalizowania nie lubię i nie chodzi tu tylko o mleko, ale o wszystko. Kto nie trawi, ten nie trawi. Do trawienia (rozkładu) laktozy czyli cukru mlecznego, bo to on jest winowajcą, potrzebujemy enzymu o nazwie laktaza. Laktaza pojawia się już u 8 tygodniowego płodu i z tym enzymem przychodzimy na świat. Owszem, możemy go nie mieć i wtedy mówimy o wrodzonej nietolerancji laktozy, ale taka sytuacja zdarza się bardzo rzadko. Większość dzieci trawi laktozę. Dlaczego zatem jako dorośli mamy z tym problem? Przyczyną są uszkodzone kosmki jelitowe do których dochodzi np. podczas przewlekłych antybiotykoterapii, przeróżnych infekcji wirusowych i bakteryjnych, przewlekłego stosowania leków, żywienia pełnego konserwantów, barwników, sztucznych dodatków etc. przerostu Candidy Albicand itp. Kosmki uszkadza też Caliakia czy choroba Crohna. To nie jest tak, że człowiek nie trawi laktozy fizjologicznie. Nie trawi bo coś do tego doprowadza. Mówimy wtedy o wtórnej nietolerancji laktozy. Nie jest to stan na zawsze. Kosmki jelitowe potrafią się regenerować. Czas jaki potrzebują zależny jest od stopnia uszkodzeń. Zazwyczaj po 6 miesiącach można zrobić próbę. Laktaza zaniknie także jeśli przestaniemy pić mleko w długim okresie czasu. Mając nietolerancję laktozy możemy spożywać produkty mlecznej fermentacji.

Mleko na NIE!

Są sytuacje w których nie spożywamy ani mleka, ani mlecznych przetworów.
Jedną z takich sytuacji jest alergia na białka mleka krowiego. Wiele osób myli nietolerancję laktozy która jest mlecznym cukrem, z nietolerancją białek mleka krowiego. To dwie różne dolegliwości.
Jeśli mamy nietolerancję na białka mleka, musimy odstawić wszystkie produkty pochodzenia mlecznego, także mleko bawole, owcze czy kozie, za wyjątkiem masła klarowanego.
Mleko odstawiamy także przy wielu schorzeniach np. hiperandrogenizmie, AZS, boreliozie, łuszczycy, trądziku czy innych chorobach skóry. Przy candydozie wolno nam jeść jedynie jogurty.
Są także choroby przy których ograniczamy nabiał np. PCOS, niedoczynnośc tarczycy, zaburzenia hormonalne, cukrzyca, insulinooporność.

Jeśli jesteśmy w pełni zdrowi, możemy bez obaw spożywać nabiał.
Pamiętajmy jednak o właściwych ilościach i bilansie kwasowo – zasadowym. Nabiał jest insulinogenny i śluzotwórczy dlatego odpowiednie zbilansowanie go jest kwestią kluczową.

174 komentarze

AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:07
Najbardziej Cie szanuje Gosiu za ZDROWY ROZSADEK :)
pozdrawiam serdecznie.
PS. Po miesiącu Twojej diety -4kg i super dobre samopoczucie :)
Dziekuje.
Odpowiedz
Ka RupDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:14
Małgosiu-bardzo dziękuję za rzeczowy i rzetelny artykuł- zdrowy rozsądek przede wszystkim ;) A tak na marginesie-kiedy możemy się spodziewać książki :)?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:36
Jeszcze momencik ;)
Ka RupDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:40
Fantastycznie- już się nie mogę doczekać :)
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:55
Będzie książka? To ja już czekam w kolejce! Napisz coś więcej, bo umrę z ciekawości. Jakoś mi to info umknęło :(
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:55
Czy to będą przepisy, czy ogólny poradnik o zdrowiu?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:32
I poradnik i przepisy.
MagdaDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:18
Twoja książka będzie doskonałym prezentem dla mojej mamy, też już nie mogę się doczekać :)
Borufka87Dodano:  30 Wrzesień 2016 - 12:06
Nie mogę się doczekać twojej książki, jest szansa że do końca roku będzie?
Zapragnę jej na prezent :) pozdrawiam :D
Małgosia GackaDodano:  30 Wrzesień 2016 - 12:40
To będzie bestseller 2017 ! :)
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 16:27
Jakimi produktami przy niedoczynnosci i chorobach hormonalnych zastępować produkty mleczne typu jogurt naturalny do owsianki,mleko np do kawy itp
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 16:43
Ja też sie deklaruję ze kupię:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:15
a co z antybiotykami w mleku ?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:32
ilość, ilość, ilość
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 15:48
Piszę z perspektywy zootechnika, który popracował trochę w swoim zawodzie i wywodzi się z rodziny z rolniczymi (mleczarskimi) korzeniami. Jeśli chodzi o antybiotyki w mleku - tym bym się nie martwiła. Rolnicy są kontrolowani wyrywkowo przez mleczarnie (niespodziewanie, nawet 2 razy w miesiącu) na obecność antybiotyków w mleku. Dodatkowo KAŻDA partia mleka dostarczana samochodem-cysterną do mleczarni jest pod tym kątem sprawdzana przed przepompowaniem do zbiorników. Jest to bardzo restrykcyjnie przestrzegane, ponieważ z jednej strony jest to podstawa do obniżenia ceny dla rolnika, a z drugiej jakakolwiek obecność antybiotyków zakłóciłaby rozwój specjalnych szczepów bakterii dodawanych (po pasteryzacji) w celu wyprodukowania serów, jogurtów czy kefirów.
W przypadku mięsa nie jest już tak różowo – teoretycznie weterynarze kontrolują wszystkie partie mięsa, ale cóż…Powiem tylko ogólnie, że w naszym kraju korupcja się szerzy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:16
Małgosiu jak zawsze super wpis!!! Chciałam jeszcze dopytać które mleko wg Ciebie jest lepsze UHT w kartonie czy tzw.świeże z butelki i dlaczego.ponoć Uht ma tyle samo wartości co woda.No i jaki procent tłuszczu jest najlepszy dla przeciętnej osoby dorosłej a jaki dla kilkuletniego dziecka? Pozdrawiam serdeczne
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:35
Zdecydowanie świeże. Szukajmy takiego. Są w szklanych butelkach, owszem dużo droższe ale warto.
Dla dorosłych 2%, dla dzieci pełnotłuste.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:19
Zabrzmi banalnie ale ...super blog,świetna robota.
p.s w kolejce p dietę ☺
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:21
Dziękuję bardzo Małgosiu za Twoje artykuły, jestem stałą czytelniczką i czekam na każdy nowy post.
Chciałabym dopytać jeszcze o jedną rzecz. Co z osobami na redukcji - czy na ten czas warto zamienić mleko krowie na mleko roślinne ? Rozumiem, że generalnie uznajesz mleko krowie za zdrowe, ale czy w szczególnym dla organizmu czasie odchudzania warto je odstawić i traktować jak coś od wielkiego dzwonu, a na codzień raczyć się mniej tłustym mlekiem roślinnym, np owsianym? Z góry dziękuję za Twoją odpowiedź.
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:33
Warto samo mleko zamienić na roślinne, a zostawić nabiał.
Odpowiedz
KasiaDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:26
Witaj Małgosiu, Mam pytania nie związane z tematem. Czy jest możliwości ułozenia diety indywidualnej dla matki karmiącej. Jestem w 36 tygodniu ciąży. Bardzo bym chciała karmic, jesc zdrowo i przy okazji pozbyc się kg a przytyłam 18. Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:31
No pewnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:29
Skądś to znam. Sama swego czasu z powodu lenistwa sięgałam po serek lub jogurt. A teraz robię sałatki owocowe lub warzywne. Mój leń odszedł wraz ze stratą kg.
A co do uczuleń, to moja mama ma nietolerancje laktozy. Nie może pić mleka z kartonu bo zaczyna kaszleć,natomiast nic jej się nie dzieje jak wypije mleko od krowy, a najbardziej smakuje jej mleko kwaśne, które można kroić nożem :)
Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:29
Małgosiu uwielbiam Cię za twój rozsądek i brak radykalizmu , super! jak się cieszę że Cię znalazłam :) Ewelina
Odpowiedz
Sylwia WładykaDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:32
Jak zwykle rzeczowo i na temat. Przyjemnie przeczytać taki artykuł.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:39
Co to znaczy, że mleko jest śluzotwórcze? Skąd się ten śluz bierze? Jaka reakcja chemiczna zachodzi? I co zaśluzowuje?
Pozdrawiam
AniaDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:23
Mnie też to interesuje.
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 22:07
Ze stanu zapalnego.
AnonimowyDodano:  1 Październik 2016 - 8:59
Mnie również ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:41
Małgosiu czy mleko uht jest nic nie warte?? Takie z kartonu??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:41
Super artykuł, jak zwykle :)
Fajne w twoim blogu jest to, że nie ma uogólnień, tylko patrzysz z dwóch stron, widzisz wady i zalety. Nie ma produktu idealnego dla wszystkich, tak samo to, co szkodzi jednemu, dla drugiego będzie ok.
A na fali ogólnego boomu często o tym zapominamy i odsądzamy od czci i wiary to, co rok wcześniej miało być remedium na wszelkie choroby tego świata.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:42
Jak miło czytać mądre wypowiedzi :-)
Ps. dlaczego przy trądziku, PCOS i problemach z tarczycą odstawiamy mleko i ograniczamy nabiał?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:44
Super artykuł, racjonalne podejście do tematu. A co teorią, że nabiał zatrzymuje wodę w organizmie i na redukcji trzeba z niego zrezygnować? Taką opinię słyszałam od kilku osób na redukcji prowadzonych przez dietetyków, ale nikt nie podał racjonalnych argumentów.
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:38
Nie zatrzymuje wody, ale zakwasza więc redukujemy ilość.
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:36
Dziękuję za odpowiedź. Też tak myślałam :) Jedynym podanym powodem było to zatrzymywanie wody, ale trudno mi było w to uwierzyć.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:44
Uwielbiam pani bloga i czerpie garściami powoli zmieniając domowe nawyki.? Mam małe pytanko;-) u mojej 2-miesięcznej córki zdiagnozowano nietolerancje laktozy. Jestem na diecie bez nabiału i wyniki sie poprawiły. Jednak po wypiciu mleka bez laktozy ponownie pojawila sie wysypka. Czy to może być nietolerancja białka z mleka? I po jakim czasie można spróbować sprowokować reakcję? Pozdrawiam :-) :-)
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:38
A czy testy były robione w kierunku laktozy czy bialek mleka?
Odpowiedz
Judyta KapicaDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:46
Ogólnie "jestem na tak", choć sama mleko stosuję tylko do kawy, bo źle się po nim czuję. Ale z tym, że krowa daje mleko cały czas to się chyba mylisz Gosiu. To, że krowa jest dojna wywołane jest laktacją, krowa musi być zacielana co jakiś czas, żeby dawała mleko... Karmi cielaka, potem jest ciągle dojona, a jak już z czasem tego mleka jest mniej to znów musi być zacielona. Nie znam się na krowach, ale ja ze wsi jestem :-) i słyszałam to kilka razy. Podpytam jeszcze dziadka przy najbliższej okazji.
AnonimowyDodano:  1 Październik 2016 - 9:01
Oczywiście, że masz racje. Krowa to ssak. Daje mleko dla swojego dziecka.
Judyta KapicaDodano:  3 Październik 2016 - 8:56
Cały weekend upłynął mi na krowim temacie :-P informacje od dziadka, który chodował krowy, od taty, w którego domu rodzinnym były krowy i od znajomej, która jeszcze niedawno miała spore gospodarstwo, łącznie z krowami: wszyscy twierdzą zgodnie, że krowa MUSI być cielna żeby dawała mleko, nie ma innej możliwości. Potem laktacja jest sztucznie podtrzymywana przez dojenie. Notabene, krowa, która nigdy nie była cielna nie jest nazywana krową, tylko jałówką.
Odpowiedz
Joanna BanaszekDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:49
Małgosiu, czytałam wiele o mleku, ale tu dostałam rzetelną wiedzę w pigułce. Mam jednak pytanie o kazeinę. U mojego 3-letniego dziecka w testach z krwi wyszło, że nie jest uczulone na mleko krowie, jednak IgE ma 147. Sprawdziłam, że po podaniu mleka UHT kaszel nie występuje, jednak po podaniu mleka świeżego kaszel się pojawia. Czy to wynik tego, że dziecko jest uczulone na kazeinę, a w procesie któremu poddawane jest mleko UHT kazeina jest "eliminowana"? Niestety od lekarzy dostaję różne informacje:(
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:45
Jeśli w testach nie wyszło mleko, należy dopatrywać się po prostu indywidualnej reakcji.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 9:56
Witaj Małgosiu!
Napisałaś że w odstawiamy mleko i nabiał przy wielu schorzeniach np. hiperandrogenizmie, boreliozie, AZS, łuszczycy, trądziku i innych chorobach skóry. Czy są przeprowadzone na to jakieś badania czy to są Twoje przemyślenia i obserwacje. Na jakiej podstawie i dlaczego te osoby maja odstawić nabiał i dlaczego im szkodzi?
pozdrawiam
Olga
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:34
Są badania oparte na obserwacji pacjentów, medycyna wypracowała mnóstwo metod. Ale je mam też swoje doświadczenia bo z pacjentami pracuję od 3 lat i widzę co się sprawdza i daje efekty a co nie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:01
Ja mam już dość czytania o tym, jak bardzo mięso jest złe, jak to gluten wyniszcza człowieka od środka, owies jest całkowicie zakazany bo to przecież też skarbnica glutenu, a jajka to już w ogóle "miesiączka kury" i jak to można jeść. Człowiek się naczyta takich artykułów i pojawia się coraz częstsza ortoreksja. Ludzie niestety wierzą temu co jest napisane w gazetach i w internecie.
Znaleźć osobę taką jak Ty, która robi kawał dobrej roboty naprawdę trudno znaleźć ;) Kawał dobrej roboty!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:01
Chcialabym wzmocnic odpornosc (m.in.) po infekcji i antybiotykoterapii. Kupilam probiotyki i chcialam zaczac kuracje, a tu zonk, bo one zawieraja mleko :-( Mam nietolerancje na bialko mleka krowiego. Czyli te probiotyki odpadaja calkowicie, tak?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:37
Tak.
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 22:10
Kiszonki naturalne jesc -przede wszystlim.
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 0:15
Mozesz kupic probiotyki w plynie. Np. Joy Day. Nie zawieraja laktozy. No i kiszonki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:02
Super artykuł, musze go pokazać mojej cioci, która twierdzi, że mleko to biała śmierć i strasznie marudzi jak widzi że daje produkty mleczne mojej córce.
I takie pytanie: moja córka ma 11 miesięcy i od maja nie pije juz mlęka modyfikowanego bo nie chciala, wiec zaczelam jej dawać produkty mleczne: jodurt naturalny, kocha maslanke, mleko kozie i krowie. Właśnie kilka osób z mojego otoczenia twierdzi ze robie duży błąd, ponieważ takie małe dziecko nie powinno nic mlecznego jeść? Czy robie źle? Dodam, że od czerwca jestem na twoich jadlospisach i schudłam juz 16 kg. Mój mąż zakochał się w twoich jadlospisach, a szczególnie w wypiekach i zgubił juz 11kg. Nasza córka w zasadzie je już wszystko z nami, nic jej nie ma, żadnych problemów. Czy ja dobrze robie? Proszę o pomoc bo trochę już zglupialam od tych wszystkich rad. Aha, moja córka uwielbia glutka z siemia, mogę jej czasu dawać? Dziękuję za SUPER BLOGA I TWÓJ ROZSĄDEK
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:36
Córce malutkiej jak skończy rok podawaj produkty mlecznej fermentacji czyli jogurt, kefir. Mleko np. w naleśniku czy placuszkach ale nie tak do picia. Za bardzo obciąży jej nerki.
AliDodano:  30 Wrzesień 2016 - 14:10
A od kiedy dziecko może pić mleko? Przecież mówi się, że dzieciom pełnotłuste... I czy jak dziecko poniżej 3 lat nie chce pić modyfikowanego, to podawać zwykłe, czy nie i nic nie traci?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 20:48
czyste mleko powyżej 3 lat, ale produkty mlecznej fermentacji można od roku i mleko jako dodatek np.w maleśniku
UnknownDodano:  1 Październik 2016 - 12:13
Dziękuję. Czy to znaczy, że kasza gotowana na zwykłym mleku (jaglana czy płatki ryżowe) też odpada?
Qchenne InspiracjeDodano:  1 Październik 2016 - 16:06
Są mamy które dają i nic się nie dzieje. Ja nie dawałam do 3 roku życia.
AliDodano:  1 Październik 2016 - 18:21
Ale przecież jak dziecko nie będzie piło przez 1,5 roku mleka (załóżmy, że do 18 miesiąca pije pierś), to zaniknie u niego ten enzym trawiący laktozę i już nie będzie mogło pić mleka po 3 r.ż., czyż nie?
To znaczy, że trzeba przekonać je do modyfikowanego?
A jak z mlekami roślinnymi? Wczoraj chciałam w takim razie kupić jakieś np. owsiane, żeby na ciepło prze kąpielą dać (takie przyzwyczajenie, że pije ciepłe mleczko przed kąpielą), a na wszystkich było napisane, że nieodpowiednie dla niemowlaków...
Dziękuję za odpowiedzi, cenię to na Pani stronie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:04
Małgosiu, mogłabyś jeszcze napisać coś na temat diety w newralgicznych momentach życia kobiety? Mam tu na myśli dojrzewanie, ciążę i na czym mi najbardziej zależy - przekwitanie, czyli wtedy kiedy hormony nam najbardziej szaleją. Wyczytałam gdzieś, że zbyt dużo nabiału (dieta Dukana) w czasie menopauzy może doprowadzić do powstawania nowotworów..?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:09
Czy mleko uht ma jakieś wartości??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:11
Małgosiu, przepraszam, że pod tym wpisem, ale czy przeciery pomidorowe z dodatkiem cebuli i czosnku trzeba pasteryzować? Zawsze robiłam, ale wiem, że Ty nie pasteryzujesz konfitur i soku z aronii (ja już też nie), ale nie wiem czy w przypadku pomidorów jest tak samo. Słoiki są zaciągnięte, jak to moja babcia mawia. Będę wdzięczna za odpowiedź. Podrawiam. Karolina
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:31
Wystarczy jak wlejesz do słoika, zakręcisz, postawisz na nakrętce na noc. Słoik się zamknie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:14
Pani Małgosiu dlaczego przy boreliozie nie można pić mleka?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:46
Przy boreliozie stosujemy dietę przeciwzapalną i alkalizującą. Eliminujemy mleko z uwagi na działanie androgenne i śluzotwórcze co ma znaczenie w chorobach bakteryjnych i wirusowych.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:22
Małgosiu kiedy ( w jakim wieku) twoim zdaniem warto zrezygnować z mleka modyfikowanego i zacząć podawać dziecku mleko krowie? Synka karmiłam krótko później przyszedł czas mm. Teraz skończył rok.
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:29
Do picie po ukończeniu 3 roku życia. Po skończeniu roku można jogurty czyli produkty mlecznej fermentacji i mleko w niedużej ilości do potraw np. w formie naleśnika.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:28
Witam Małgosiu,jak zawsze rzeczowo i na temat. W związku z przeczytanym tematem podpowiedz proszę czy jeżeli jem na śniadanie owsiankę z mlekiem i do tego szklankę koktajlu owocowo-warzywnego, na drugie śniadanie kanapki z wędliną lub rybą i do tego sporo świeżych warzyw (papryka, ogórek, rzodkiewki, pomidorki) potem porcja owoców z łyżką jogurtu, na obiad zwykle jakaś kasza czy ryż, mięso lub ryba i warzywa często gotowane, a na kolację twarożek - to nie za dużo tego nabiału?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:30
Borelioza to bakteria a nie wirus
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:43
W każdy poniedziałek, środę i piątek od razu z rana wchodzę na Pani bloga przeczytać nowy interesujący wpis! Jest Pani super! :)
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 10:53
Mam to samo! Jestem pozytywnie uzależniona :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:07
Małgosiu nic nie wspomniałaś o obecnej obróbce tego mleka - homogenizowane, pasteryzowane w wysokiej temperaturze..., na co zwrcać uwagę przy zakupie, które lepsze.. W mleku od krowy są hormony, a obróbka i odtłuszczanie mleka powoduje, że są one nie bez znaczenia dla organizmu człowieka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:08
Droga Malgosiu, takie szybkie pytanie i bardzo bym prosila o odpowiedz, czy TSH 3.42 u kobiety w wieku 32 lata to zly wynik? Dziekuje
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 20:45
TSH nie powinno być wyższe niż 2.
AnonimowyDodano:  2 Październik 2016 - 21:25
Małgosiu błagam powiedz czy to dobry wynik: (wg lekarza idealny a ja szukam przyczyn mojego fatalnego samopoczucia ): TSH 2.20, FT3 5.10, FTP 15.28
Qchenne InspiracjeDodano:  3 Październik 2016 - 8:07
TSH masz ciut za wysokie ale ja bym jeszcze zbadała poziom witaminy D3? Miałaś badany?
Jeśli wyjdzie Ci w okolicach 25-ciu to masz odpowiedź.
AnonimowyDodano:  3 Październik 2016 - 15:24
Nie ,nie badalam poziomu D3 ale od ok 2 miesięcy suplementu ją. Sprawdzę to i dziękuję za odpowiedź
Odpowiedz
angelaDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:11
Witam.
Naprawdę z mleka człowiek przyswaja wapń? Czy jest to tylko z mleka naturalnego, czy również z mleka UTH?
Na studiach robiliśmy badania na fizjologii. Wyraźnie nas nauczyli że człowiek nie jest w stanie przyswoić wapń z mleka krowiego. Nie pamiętam tylko na podstawie jakiego mleka były to eksperymenty. Szczerze mówiąc trochę zgłupiałam :/
Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:17
A co jeśli ktoś ma osteoporozę, niedoczynnść tarczycy i hiperandrogenizm?
AnonimowyDodano:  5 Październik 2016 - 20:09
Odpowie Pani?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:17
Małgosiu, mam pytanie odnośnie spozywania nabiału i glutenu w chorobie Hashimoto. Wczoraj podczas badania USG tarczycy wyszło, że mam początkową fazę AZT. Jestem w 9 tyg. ciąży. Czy w zwiazku z tym powinnam odstawić całkowicie gluten i nabiał? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie:)
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 20:54
Nie musisz jeśli nie masz nietolerancji. Ale mocno ogranicz.
Odpowiedz
OlgaDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:28
Jeśli mam AZS to nie mogę w ogóle spożywać produktów mlecznych? Nawet maślanki czy kefirów?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 20:50
Wykluczasz na ok. 8 tygodni ale na pewno do ustąpienia objawów. Po wyciszeniu skory można jeść nabiał raz na 4 dni i z obserwacjo moich pacjentów wynika że przy takiej częstotliwości nie ma reakcji.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 11:51
Kochana Gosiu, mam pytanie w innym temacie. Odebrałam dzis wyniki, i TSH mam 1.7, a ft3 4.00 (norma 4.2). Czy mam sie martwić, ze z czasem skoczy to w gore? Robiłam badania na tarczyce w kwietniu i TSH było 2.32. Nie traktuj mnie jako kobiety ktora ma "schizy" ale choruje tez na crohna i bardzo nie chciałabym kolejnej choroby :( dlatego pytam czy to powód do kontroli i zmartwień. Robiłam tez anty TPO i anty TG i wszystko w normie (dolne widełki)
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 20:46
TSH masz teraz ładne. Obniżył się. Nie zamartwiaj się. Kontroluj je co pół roku.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 12:00
Jeszcze odnośnie glukozy, jesli mam jej za mało troche (norma od 70, ja mam 63) to o czym to świadczy? To cos złego? Zawsze miałam idealnie po środku a teraz pierwszy raz odkąd sie badam, jest za mało
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 12:03
Małgosiu. Przez 3 miesiące piłam praktycznie codziennie mleko "prosto od krowy" (z automatu, w Czechach takie są) i miałam dużo wyprysków na brodzie i okolicach. Wróciłam do Polski, nie miałam dostępu już do takiego mleka i krostki zniknęły. Nadal jem jogurty, mleka raczej unikam, bo mam wrażenie, że jednak coś tam mi wyskakuje po wypiciu. Czy to możliwe, że mam nietolerancję na białka mleka?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 12:15
Gosiu czy mąka gryczana jest tak samo wartościowa jak owsiana? Czy na redukcji równie dobrze można jej używać?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 12:31
Małgosiu ile jajek tygodniowo mogę podawać trzylatkowi? Czy jajka w potrawach np. naleśniku też się wlicza? Dziękuję
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 12:35
Czy przy trądziku powinno się odstawić mleko, czy też np ser, twarozki, masło i produkty fermentowane jak kefir, jogurt?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 20:41
Odstawiamy cały nabiał.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 12:48
Małgosiu,a czy to prawda że przy Astmie,również nie można pić mleka i dlaczego?
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 20:42
Odstawiamy mleko i nabiał przy astmie z uwagi na działanie śluzotwórcze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 13:05
Witam, mój 4letni syn nie chce pić żadnych płynnych rzeczy na odporność (sok z aronii, woda z miodem i cytryną). Czy zamiast tego mogę podawać mu w tabletkach np. rutinoscorbin lub rutynę z wit c? W jakich ilościach?
Odpowiedz
Ange76Dodano:  30 Wrzesień 2016 - 13:47
Malgosiu, bardzo Ci dziekuję za ten artykuł.

Moja młodsza córka (8 lat) własnie zaczęła się skarżyć, że po zupie mlecznej boli ją brzuch, więc chwilowo daje jej owsianki na mleku roślinnym, ale może faktycznie spróbuję z tym mlekiem z butelki. Może po prostu UHT jej nie pasuje, bo mleko generalnie lubi. No i muszę znaleźć jakiś sposób, żeby polubiła jogurt naturalny, bo teraz to najbardziej lubi słodkie serki, mimo że batalię toczę od kilku lat.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 13:49
Malgosiu, a jak czesto mozna pic czystek, kiedy ma sie czasem niedobor zelaza?
Odpowiedz
KejtDodano:  30 Wrzesień 2016 - 13:53
Czy rezultatem odstawienia mleka na rzecz sojowego ( okolo roku temu) i jedzenia malej ilosci jogurtow moga byc strzelające kości? Moj partner tak strasznie ''strzela'' przy chodzeniu ze pierwszą rzeczą jaką planujemy zrobić będąc na urlopie w PL to isc do lekarza ortopedy i zapytac o to. Wydaje mi się że to niewlaściwa dieta choc staramy sie jesc zdrowo, ale nie wiem czego moze w niej brakowac. Moze jakas podpowiedz? Z gory dziękuję
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Wrzesień 2016 - 20:52
Zbadajcie poziom wapnia. Najprawdopodobniej dieta nie obfitujew inne źródła wapnia i jest niski poziom wit. D.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 15:00
Przy zaburzeniach hormonalnych (wtórny brak miesiączki) ograniczamy nabiał - ile razy można jeść i w jakiej ilości?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 15:39
O jakim mleku jest mowa w artykule? Surowym od krowy która je trawę? Bo takie ze sklepu często pochodzi od krowy eksploatowanej do granic możliwości, która często trawy nawet nie widziała, karmiona jest paszą i w takim mleku chyba nie można mówić o żadnych witaminach, tym bardziej że zabija je pasteryzacja. Mleko surowe i pasteryzowane to dwie różne bajki.
AnonimowyDodano:  4 Październik 2016 - 15:03
To samo mnie nurtuje. Czy mowa tu o mleku, nazwijmy je od rolnika = niepoddanemu pasteryzacji, czy też o mleku pasteryzowanym z krótszym terminem ważności? UHT chyba nie ma co nazywać mlekiem. Czytałam kiedyś kilka artykułów o szkodliwości mleka pasteryzowanego...
Qchenne InspiracjeDodano:  5 Październik 2016 - 8:46
Mowa o mleku, 100% mleku. Nie o dziwacznych przeróbkach mleko podobnych kartonowych.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  30 Wrzesień 2016 - 15:48
Mleko krowie ma pH zasadowe, nie kwasotwórcze (mleko krowie ma pH 6,5 - 6,6), więc nie zakwasza organizmu. Po za tym nie da się tak szybko zakwasić organizmu, bo nasz organizm ma mechanizmy, które broni się przed nadmiarem produkcji kwasów. Po za tym artykuł jest świetny.
AnonimowyDodano:  1 Październik 2016 - 18:30
Z tego co wiem to pH 6,5-6,6 jest lekko kwaśne (7 to pH obojetne):)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ