Mleko migdałowe domowej roboty oraz przepisy na dwa przepyszne koktajle. Jakie wartości mają migdały no i kto szczególnie powinien zwrócić na nie uwagę?
Img

Mleko migdałowe to moje ulubione mleko roślinne. Lubię też tę migdałową papkę, która zostaje jako, nazwijmy to, produkt uboczny produkcji mleka ;). Robiąc mleko migdałowe w domu nigdy tego nie wyrzucajcie. Migdałową papkę możecie dodawać do owsianek, jaglanek, pieczonej owsianki, oraz jako zagęstnik do koktajli.

Migdały to moje ulubione orzechy. Lubię ich specyficzny smak i cenię za wartości odżywcze. Powinna je pokochać każda pani, która chce na długo zachować młodość. Pamiętajcie, że jakiekolwiek drogie kremy na nic się zdadzą, jeśli nie będziemy się odżywiały od środka. Panie, które są na moich dietach indywidualnych, coś mogą na ten temat powiedzieć ;). Jeśli nie ma przeciwwskazań, migdałów daję sporo. Są kopalnią witaminy E, zwanej witaminą młodości, i mają jej najwięcej ze wszystkich orzechów. Ponadto są dobrym źródłem wapnia, magnezu, kwasu foliowego, kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, potasu, flawonoidów, cynku i błonnika, którego ze wszystkich orzechów też mają najwięcej.

Migdały to także bardzo dobre źródło białka (mają go więcej niż fasola jaś). W 100 gramach mamy go aż 20 gramów. Obawiacie się tłuszczu? Spokojnie. Ten tłuszcz, to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe więc samo zdrowie i solidny zastrzyk dla naszego serca i czyścik dla żył. NNKT plus błonnik obniżą nam także wchłanianie glukozy w jelitach, co przełoży się na poziom glukozy we krwi. Migdały w moich dietach cukrzycowych i przy insulinooporności też się pojawiają często.

Kto jeszcze powinien zwrócić szczególną uwagę na migdały? Na pewno kobiety w ciąży, ponieważ migdały pomogą przy zgadze i mdłościach oraz osoby z refluksem, wzdęciami, odbijaniem i pieczeniem w żołądku, ponieważ z uwagi na zawartość tłuszczu zobojętniają kwasy żołądkowe.

Nie każdy może gryźć migdały. Są dość twarde. Polecam je mielić i dodawać do jogurtów, koktajli, musów owocowych czy posypywać nimi sosy, lecza czy warzywne zapiekanki.

Migdały i mleko migdałowe, z uwagi na zawartość wapnia i białka, szczególnie polecam osobom na dietach wegetariańskich i bezmlecznych.

Cena przygotowania litra mleka migdałowego w domu jest wyższa niż kupno mleka w sklepie, ale domowe mleko ma wyższą zawartość migdałów i zostaje nam migdałowa papka. Litr mleka sklepowego kosztuje ok. 10 zł. Za domowe zapłacimy ok. 14 – 16 zł ale mamy produkt bez zbędnych dodatków i z wyższą zawartością migdałów.

Aby uzyskać litr mleka migdałowego potrzebujemy:

  • 150 g migdałów
  • litr wody źródlanej
    Ewentualnie: pół litra  zimnej wody z kranu (jeśli uprzednio moczymy migdały w celu zdjęcia skórki)
Przygotowanie:
  1. Migdały mielimy w malakserze lub w młynku do kawy ale takim, którego używamy do mielenia produktów innych niż kawa np. siemienia lnianego. Ja nie pozbawiam migdałów skórki z uwagi na cenny błonnik i inne wartości. Obecność skórki sprawa jednak, że mleko jest ciemniejsze niż to przygotowane z migdałów obranych.  Mnie to osobiście nie przeszkadza.
  2. Zmielone migdały zalewamy wodą źródlaną i odstawiamy na 12 godzin do lodówki.
  3. Po 12 godzinach mleko przelewamy przez gęstą gazę i dokładnie odciskamy.
  4. Po odsączeniu zostaje nam migdałowa papka, którą można użyć do naleśników, ciast, koktajli, musów.
 
 Koktajl z awokado i szpinakiem – ok. 300 kcal:
  • 250 ml mleka migdałowego
  • małe awokado
  • garść szpinaku
 Koktajl z granatu i banana – ok. 200 kcal
  • 250 ml mleka migdałowego
  • jeden banan
  • sok wyciśnięty z połowy granatu (nasiona należy zblendować w malakserze i odcisnąć na sitku) 

187 komentarzy

AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 8:47
A do czego zużywamy pół litra wody z kranu?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 8:59
Jeśli moczymy migdały w celu zdjęcia skórki.
Odpowiedz
gotuj sięDodano:  14 Październik 2015 - 8:48
No po prostu czytasz w moich myślach! Ostatnio mój lekarz na refluks zalecił migdały wiec zaczęłam je nawet jeść, bo rzeczywiście łagodzą objawy. Chciałam dowiedzieć się o nich czegoś więcej i proszę bardzo wpis o migdałach u Ciebie na zawołanie! Dziękuję! :)
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 8:58
:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:03
A osoby z candida mogą jeść migdały?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 9:35
Tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:16
Odstawiamy na 12 godzin do lodówki czy gdzie?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 9:34
Do lodówki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:18
Pani Małgosiu,mam problem nie mam już kompletnie pomysłów na podwieczorek i na kolacje. Zazwyczaj podwieczorek u mnie to jogurt naturalny z orzechami lub kakao, szcerze juz mi sie to znudziło, ale nie mam ochoty na nic co ma cukier popołudniami czyli odpadaja jakieś jabłka itp... co można zjeść na taki podwieczorek ( może dynia pieczona? tylko w jakiej ilości)? Wiem, że napisze Pani żeby zerknąć w jadłospisy, ale już kompletnie brak mi inspiracji :) Pozdrawiam cieplutko i liczę na iskierkę inspiracji od Pani! :)
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:46
Pytanie nie do mnie ale moze troche pomoge-salatki, kanapki z pesto i mozarella, zupy kremy, soki warzywne, kanapki z hummusem...popatrz w przepisy Malgosi i zobaczysz ile tam pomyslow na podwieczorki i kolacje.
powodzenia!
Dorota
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 10:30
polecam roladki z cukinii i ślimaczki z papryki :) a może kanapka, albo sałatka np. mozzarella z pomidorem i bazylią, warzywa z sosem (np. tzatziki), naleśnik wytrawny?
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 13:08
zerknij w jadłospisy :p
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 14:09
A mi brakuje pomysłu na obiad. Niestety ograniczeniem jest mała umiejętnośc gotowania a wszystkie przepisy nie sa na 1 porcję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:18
Tą papke chcąc dodać do naleśników to wszystko dodajemy czy ile? DO ciasta czy później do posmarowania np po upieczeniu nalesnika? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 9:35
Używasz jako farsz. Możesz zmieszać z podduszonymi na mus owocami lub domową konfiturą.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:23
Malgosiu nigdy nie zdawalam Ci pytania w stylu "Czym moge zastapic...?" ale teraz musze to zrobic.Mam silna alergie na migdaly, czy jest cos, moze jakies inne orzechy o podobnej wartosci odzywczej (wit E.) czym mozna zastapic migdaly?
Pozdrawiam
Dorota
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 9:38
Migdały mają witaminy E najwięcej ale zastępując je innymi orzechami też tej witaminy sobie dostarczysz. Możesz jeść orzechy nerkowca lub macadamia. Dużo wartości mają też orzechy brazylijskiej.
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:43
Dziekuje Ci za podpowiedz! Na szczescie nie mam alergii na w/wym. orzechy i sa w mojej diecie ;). Milego dnia!
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 10:31
A laskowe?włoskie?
Sa zdecydowanie tańsze niż migdały czy brazilijskie
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:28
Też są ok ale pytałaś o takie które wartościowo są zbliżone do migdałów.
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 21:34
To juz inny anonim o laskowych pytal,;)ja niestety ich nie moge,alergia.
Pozdrawiam
Dorota
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:38
A ile kcal mniej więcej będzie miało 100ml takiego mleczka? ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:43
Czy migdały należy obierać ze skórki czy można jeść ze skórką bez względu na ilość? jaka jest zalecana ilość migdałów dziennie, aby można było odczuć jakieś pozytywne skutki?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:48
Czy platki migdalow w paczkach zachowuja wszystkie wlasciwosci?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:34
Niestety tracą ok. 25 % wartości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:50
a czy mozna zetrzec migdaly na tarce tak jak orzechy wloskie do ciasta?

pozdrawiam
wiola
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:52
a można migdały w ciąży?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:28
Oczywiście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:55
przepraszam, już doczytałam, że kobietki w ciąży mogą :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 9:57
Apropos migdałów. Czy to prawda, że orzeszki ziemne są niezdrowe? Wszyscy znajomi jednak zgodnie twierdzą, że są niezdrowe, ale jak sprawdzam kalorie i wartości odżywcze to wychodzi podobnie jak migdały np. http://kalkulatorkalorii.net/porownanie-produktow/885-100-orzeszki-ziemne-prazone-bez-soli_283-100-migdaly#wynik
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:33
Orzeszki ziemne są zdrowe pod warunkiem że są dobrej jakości. Lubią pleśń a pleśń jest rakotwórcza.
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 0:01
Małgosiu dziękuje za odpowiedź. Czyli jak sobie wieczorami podjadam orzeszki to nie muszę mieć wyrzutów sumienia :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 10:01
Chyba wychodzi taniej niż mleko sklepowe bo 150 g migdałów można kupić za około 8-9 zł.
Bardzo podobają mi się Twoje posty dzięki nim włączyłam do diety sporo nowych produktów przestałam solić i słodzić, poza tym piszesz strasznie ciekawe rzeczy o których warto wiedzieć. Jestem ciekawa Twojej opinii na temat diety wegańskiej wysokowęglowodanowej ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:32
To bardzo zdrowa dieta ale jej skomponowanie nie jest łatwe.
Odpowiedz
AnnaDodano:  14 Październik 2015 - 10:10
Uwielbiam mleko migdałowe, ale nigdy nie próbowałam sama go przygotować:-) Teraz chyba przyszedł czas na zmianę tego nawyku (kupowania gotowych produktów;-)
Odpowiedz
Barbara SadowskaDodano:  14 Październik 2015 - 10:26
Uwielbiam migdaly, uwielbiam orzechy i wszystkie nasiona, ale ich nie trawie? Bardzo czesto zauwazam niestrawione siemie lniane, nasiona slonecznika czy orzechy w kale. Czy powinnam zrobic test na alergie pokarmowe? Innych przykrych dolegliwosci nie mam. Nie boli mnie brzuch po zjedzeniu nasion czy orzechow. Tylko jesli przesadze z orzechami to nastepnego dnia albo jeszcze i tego samego dnia mam male zaparcia:-( Staram sie jesc powoli i wszystko dobrze grysc ale w przypadku siemienia, ktore dodaje do chleba czy slonecznika to nie skutkuje. Ziarenka i tak pozniej cale wydalam:( a to chyba nie jest dobre?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:36
Rozwiązaniem jest mielenie ziaren i orzechów. Warto zakupić do tego celu młynek taki zwykły do kawy.
Odpowiedz
sankorDodano:  14 Październik 2015 - 10:42
Akurat miałam ochotę na taki pomysł;) takie mleko wyśmienicie smakuje z kakao lub nasionami chia. Gosiu możesz podpowiedzieć jak długo i w jaki sposób (w lodówce?) Ty przechowujesz migdałową papkę? Dzięki.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:27
Migdałową papkę maksymalnie dzień.
AnonimowyDodano:  20 Czerwiec 2016 - 15:22
Pani Małgosiu ,ja taką papkę suszę i przechowuję w słoiku i używam w miarę potrzeb , czy ten sposób jest ok? Pozdrawiam Małgosia
Odpowiedz
sankorDodano:  14 Październik 2015 - 10:42
Gosiu a takie ładne zdjęcia są też Twojego autorstwa?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:26
To zdjęcie akurat jest zakupione. Nie ja jestem jego autorką.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 10:45
alergicy na migdały nie mogą ich jeść. Są Jeszcze jakieś inne przeciwwskazania ? bo wydaje się że migdały to samo zdrowie.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:25
Osoby z alergią na migdały oczywiście muszą je wykluczyć. Innych przeciwwskazań nie ma, ale są obostrzenia jeśli chodzi o postać, np. żołądkowcy niech nie jedzą w całości a mielą lub jedzą migdałowe płatki. Tak samo dzieci.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 11:00
Jak długo takie zrobione mleko migdałowe można przechowywać w lodówce ?
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 11:53
Też chętnie się dowiem :) Pozdrawiam!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 11:59
Malgosiu, dzieki za post o migdalach,kopalnia wiedzy:) mam pytanie dotyczące chleba, piekę go juz od 3 miesięcy, ale dopiero dzis doczytalam ze woda ma być ciepla, a czy zakwas dajesz prosto z lodowki?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:24
Zakwas może być prosto z lodówki ale możesz go wyjąć wcześniej.
Ciepła woda sprawia że chleb lepiej wyrasta.
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 10:51
Dziekuje, pieknie chleb wyrosl:) juz upieczony, pozdrawiam!
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 10:53
Super :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 12:47
Małgosia mam pytanie w temacie mleka, ale innego:) Tzn. moje dziecko niedługo skończy roczek i chciałabym odstawić go od piersi , czy powinnam podawać małemu mleko modyfikowane, czy wystarczy urozmaicona dieta. Różne są opinie na temat mleka modyfikowanego, a ja chciałabym znać Twoją, dzięki
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:22
Ja po odstawieniu od piersi przeszłam na modyfikowane. Po skończeniu 3 roku życia na zwykłe krowie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 12:57
Malgosiu czy to prawda że migdały obniżają cholesterol ??? W jaki sposób i jeśli tak to ile ich trzeba np dziennie zjeść?
POZDRAWIAM ELA
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:21
Obniżają tak i dzieje się to za sprawą NNKT które działają jak miotełka.
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 8:32
Nie ma tutaj znaczenia znaczna przewaga omega 6?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 13:09
Małgosiu, a ja robię trochę inaczej, moczę całe migdały przez noc, rano nie zdejmuję skórki tylko ze świeżą wodą je miksuję i odciskam. Czy to bez różnicy dla wartości odżywczych?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:20
Ja skórkę zostawiam (mleko jest przez to ciemniejsze) z uwagi na błonnik. Ale bez skórki też jest ok. Błonnik można zaczerpnąć z innego źródła np. dodając do koktajlu na bazie migdałowego mleka np. błonnik witalny lub otręby.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 13:25
Małgosiu, a czy migdały, pestki dyni czy słonecznika podprażane na patelni tracą jakieś właściwości?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:19
Krótko podprażone nie tracą.
Odpowiedz
Naturastore z serca naturyDodano:  14 Październik 2015 - 13:34
Uwielbiam domowe mleko z migdałow, kokosu czy ryżu. A z tej papki migdałowej robię "serek" na kanapki- odrobina cytryny i pieprzu i mniam!
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:18
Ja tę papkę mieszam z wanilią i łyżką mleka kokosowego. Pycha :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 14:11
A czy można prosić o wpis przeznaczony dla osób z chorobą refluksową?
Odpowiedz
Iga z Dietmap.plDodano:  14 Październik 2015 - 14:19
Ciekawe czy wcześniejsze uprażenie migdałów zmieniłoby smak gotowego mleka. Migdały uwielbiam, a mleko roślinne dotychczas piłam jedynie z płatków owsianych.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 14:27
Czy trzeba zdejmować skórkę z migdałów czy to nie ma znaczenia? pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:17
Napisałam o tym w poście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 14:32
A co sadzisz o masle migdalowym? firma terrasana ma takie gdzie skald to 100% migdalow
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:17
Nie znam tej firmy i tego masła ale jeśli skład to 100 % migdałów to jest to produkt w porządku.
Gdzie można go kupić?
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 17:33
To ta sama marka, co masła orzechowego o którym kiedyś pisałaś;) chyba nawet stąd ją znam :) robią różne masła orzechowe w tym migdałowe oraz tahini zawsze 100% naturalne; mają też mleko kokosowe bez żadnych stabilizatorów: 80% kokos + woda. Ja kupiłam w Smaku Natury w Wawie ale wcześniej szukałam w sklepach eko w internecie.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:40
Oooo nie skojarzyłam. Ich laskowe uwielbiam.
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 22:39
Gosiu uwazaj bo maslo migdalowe uzaleznia :) jak je kupie to az mnie telepocze do czasu az zjem cale :) jak ja je kocham...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 14:48
Gosiu mam do Ciebie takie pytanie, gdyz wykonywalam badania z krwi i niestety u mnie jest tak, ze jedynie wydaja wyniki bez jakichkolwiek tlumaczen.. czy dobrze czy zle wyszlo.. tutaj napisalam Ci to co wyszlo mi zle.. jakbys mogla zinterpretowac cos.. Wskazniki CZERWONOKRWINKOWE
MCHC 32,6 (norma od 33)
MCH 26,4 (norma od28)
RDW-SD 36,9 (norma od 37)

Rozmar pomiar automatyczny
LYM 45,8(norma do 45)
NEUT 44,9 (norma od 45)

Ostatnio robiłam badania miesiac temu i miałam mala anemie teraz powtorzylam i widze, ze dalej nie jest idealnie.. ogolnei jak mialam ta anemie Pani kazała brać mi Falvit tabletki dla kobiet. Nie jem miesa(jem ryby) , staram sie jesc duzo kasz, straczkow, a braki dalej.. i wypadajace wlosy;/
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 14:57
gosiuu co do tych badan to pozwole sobie jeszcze napisac ze zelazo mam w normie...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 15:02
Świetny przepis, czas zabrać się za domowy wyrób ;) Jaka będzie kaloryczność takiego mleka?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:16
Mleko migdałowe to ok. 40 kcal w 100 ml.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 15:09
A migdały prażone solone mają jakieś wartości? Są pyszne :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 15:27
Małgosiu czy polecasz makaron z pszenicy durum? Czy można jeść go tak często jak makaron pełnoziarnisty czy orkiszowy?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:16
Z pszenicy durum jak najbardziej tak.
AnonimowyDodano:  17 Październik 2015 - 20:14
Jak to jest z tym makaronem z pszenicy durum? Teraz multum takich w sklepach, ale większość z nich jest białych. Są równie dobre jak te, które są z pełnoziarnistej mąki durum?
Qchenne InspiracjeDodano:  17 Październik 2015 - 22:06
Pełnoziarniste są najlepsze.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 15:47
Gosiu a co sądzisz o mleku kokosowym Alpro (skład: woda, mleko kokosowe (5,3%) (krem kokosowy, woda), ryż (3,3%), fosforan triwapniowy* (*=substancje wzbogacające), stabilizatory (karagen, guma guar, guma ksantanowa), sól morska, witaminy*(*=substancje wzbogacające) (B12, D2), aromaty) ? Trochę długi ten skład, dlatego chciałam się poradzić, czy może być. Bardzo mi smakuje to mleko !! Z owsianką pycha :) pozdrawiam !
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:37
Sporo zonków tam ;)
Osobiście wolę to z puszki. Ostatnio znalazłam Tao tao 82 % kokosa.
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 18:49
No właśnie.. A to z puszki nadaje się do kawy, owsianek, koktajli? Szukam takiego płynnego jak na przykład sojowe z Rossmanna.. Ostatnio wprowadzili migdałowe, wiec może niedługo kokosowe wprowadza ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 20:16
Nadaje się ale warto go rozcieńczać nawet wodą odrobinę. Ja lubię mieszać mleko kokosowe z mlekiem migdałowym i wtedy np. do koktajlu biorę czubatą łyżkę kokosowego tego gęstego z puszki i resztę migdałowego.
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 11:30
A jesli jedyne skladniki to kokos i guma (niestety nie pamietam jaka) to jest ok?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 13:28
Tak. Guma jest jako zagęstnik i nie są to duże ilości więc spokojnie.
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 21:25
Super, dziękuję :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 16:01
Czy przy zdrowym odżywianiu można jeść codziennie mieszankę składającą się z orzechów (włoskie, laskowe, ziemne), migdałów, słonecznika, wiórków kokosowych i siemienia lnianego? Czy jednak któryś z tych składników powinien być ograniczony?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:31
Można oczywiście ale to ma być jedzone jako posypka do dań czy jako posiłek ?
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 19:42
Jako część posiłku, np. dodatek do owsianki czy sałatki. Jestem na przytyciu i chciałabym zwiększyć kaloryczność oraz ilość tłuszczu w diecie za pomocą takiej mieszanki.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 16:35
Jak długo można przechowywać takie mleko migdałowe? Czy można je gotować, czy wtedy straci swoje cenne wartości?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 17:15
Ja je trzymam tak do 3 dni włącznie. Lepiej robić mniejsze ilości a częściej.
Tak można na nim gotować. Jaglanka na mleku migdałowym z gruszką i wanilią jest bajeczna.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 17:44
Gosiu czy Ty swoim dzieciom podajesz takie "apteczne" słodycze jak np. gumy Fritt czy Śmiej żelki?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 18:09
Tych akurat nie ale lizaki natursept podaję ;)
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 20:33
A pisałaś kiedyś, że raz w tygodniu pozwalasz swoim pociechom na spożywanie kupnych słodyczy, a jakie to są najczęściej? Ja mam problem, bo też ten raz w tygodniu muszę moim ustąpić, a Ty pewnie wybierasz najmniejsze zło, więc co najczęściej kupujecie? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 8:08
Generalnie pozwalam wtedy na wszystko ale w rozsądnych ilościach bo dzieci jedzą oczami. Nakupują a potem nie są w stanie tego zjeść i zostaje, a jak zostaje to je kusi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 18:14
Witaj Malgosiu,
napisalas, ze w 100g migdalow jest 20g bialka co jest wspaniale ale ile jest tego bialka w 100ml juz po przyrzadzeniu mleka z Twojego przepisu?
Pozdrawiam, Ania
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 18:35
Jest go zdecydowanie mniej. W 100 ml ok. 1 grama dlatego warto jeść migdały świeże.
Mleko migdałowe jest świetnym zamiennikiem mleka dla osób które nie mogą pić krowiego.
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 19:31
Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam z Austrii :)
Ania
Odpowiedz
my healthy style blogDodano:  14 Październik 2015 - 18:19
Świetny przepis! Domowej roboty mleko migdałowe jest znacznie zdrowsze!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 19:11
A ja mam pytanie nie ma temat!
Ostatnio mam dużą ochotę na śledzie. Czy takie śledzie z puszki, np. z sosem pomidorowym (z majonezem itd. nie jadam) są zdrowe? W ogóle, czy śledzie są rybami tłustymi i czy są zdrowe? jak często takiego śledzika mogę sobie zjeść? Pozdrawiam serdecznie.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 20:14
Śledzie są bardzo zdrowe. Mają bardzo dużo Omega 3. Jak najbardziej jedz. Ja mam też często takie naloty. Ostatnio mnie ciągnie na makrelę.
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 21:16
Ryby z puszki są sterylizowane wiec poddane działaniu wysokiej temperatury, Omega 3 tam już nie będzie ani śladu.
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 17:34
czyli ryby z puszki są bezwartościowe? nie warto ich jeść? :( Małgosiu, co jest lepsze- wędzona ryba np makrela czy ryba z puszki? co jest "mniejszym złem" i ma więcej wartości odżywczych?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 20:20
Ja nie zgadzam się z opinią że ryby z puszki są bezwartościowe. Zawierają cenne białko. Omega 3 można wtedy uzupełnić ziarnami, orzechami, olejami.
Makrela wędzona, świeża, jest bardzo dobrym źródłem omega 3 i witaminy D.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 19:20
Czy otręby prażone bardzo różnią się od zwykłych (pod względem wartości itp)? Czy w wypadku, gdy na osiedlu nie mogłam kupić zwykłych, prażone mogą stanowić zamiennik?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 20:17
Nie spotkałam się jeszcze z takimi ;). A co mają w składzie?
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 19:54
Są to dokładnie te: http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/otreby-pszenne-spozywcze-prazone-125-p-3697
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 19:44
Ile kalorii ma szklanka takiego mleka? :)
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Październik 2015 - 20:13
średnio ok. 100 kcal
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 7:14
Małgosiu na ile gram chałwy, na raz sobie pozwalasz od czasu do czasu ?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 8:04
Jak ja pozwalam sobie na chałwę a jem wtedy kiedy uda mi się kupić te prawdziwą czyli baaardzo rzadko to jem aż mnie zemdli ;)))
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 23:21
A kiedy zaczyna Cię mdlic, po np. 500g?
AnonimowyDodano:  17 Październik 2015 - 12:26
500 g chałwy to nikt nie zje.... może skończyliśmy ze śmiesznymi pytaniami.
Pozdrawiam, Aga
AnonimowyDodano:  19 Październik 2015 - 8:23
Gosiu, możesz zmielić w młynku sezam, dodać łyżkę miodu, uformować batonik i do lodówki na godzinkę. Chałwa jak marzenie :-)
Odpowiedz
Jola BielonkoDodano:  14 Październik 2015 - 21:34
Chyba skusze sie na zrobienie mleka :) tradycyjnego mlela pic nie moge i szukam zamiennikow.. sojowe i ryzowe jest mega okropne :)
Probowalam tez mleko bez laktozy, ale co dziwne, moj zoladek w ogole go nie tolerowal :/
Kilka dni temu zastanawialam sie nad znalezieniem przepisu na migdalowe i prosze.. :)
Dodatkowo mieszkam w malej miescinie i musze powiedziec ze znalazlam jeden rodzaj mleka migdalowego- 19,90 zl za litr wiec jakby nie patrzec w moim przypadku domowe przebija nawet cena :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 22:17
Małgosiu, nie mam malaksera, czy blender da radę zmielić migdały?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 8:06
Obawiam się że nie. A masz maszynkę taką do mielenia mięsa?
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 18:00
Migdaly sa namoczone. Spokojnie poradzisz sobie ze zrobieniem tego mleka zarowno blenderem recznym jak ikielichowym. Jezeli masz reczny to rob to w wysokim naczyniu z mniejsza iloscis plynu. Pozniej dodaj reszte wody wymieszaj i odcedz. Ja tak robie:) blender nie jest z wysokiej polki a daje rade. Tylko warunek jest jeden muszs byc namoczone - migdaly.
Pozdrawiam Ania

PS ta papka jest tez swietna ns wytrawnie, np do baklazana.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Październik 2015 - 22:43
Malgosiu pisze do ciebie maile ale nie dostaje odpowiedzi
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 8:05
Proszę o cierpliwość. Maili przychodzi bardzo dużo i odpisuję z dużym opóźnieniem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 4:54
Pani Małgosiu ,jeśli PPM pomnozylam tak jak trzeba ,czyli w moim przypadku 1,4 i wyszlo mi 2100 kcal,to ile teraz mam odjąć ? 200 będzie ok,czy więcej ?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 8:09
Spokojnie 500 możesz odjąć.
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 15:23
Hmm...A nie będę głodna przy 1600kcal? Mam 17 lat i chodzę do szkoly :)
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 20:17
Wszystko zależy od tego jak będzie skomponowana diet.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 7:11
Jeśli na redukcji przy aktywności 5 razy w tygodniu jem 1900 kcal ,to chcąc zjeść deser w słodką niedzielę ,mam go wyliczyć w te 1900 ,czy deser zjeść osobno ?czyli ponad 2000 kcal?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 8:09
Ja zawsze wliczam w te 1900.
AnonimowyDodano:  15 Październik 2015 - 8:26
Czyli jeśli chce zjeść bardziej kaloryczny deser to w każdym posiłku muszę zjeść troszkę mniej niż w ciągu całego tygodnia ?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Październik 2015 - 10:48
Jeśli w słodką niedzielę jesz deser to tego dnia jesz mniej o wartość kaloryczną deseru i omijasz jeden posiłek a inne możesz odrobinę okroić.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ