Muffinki waniliowo – jogurtowo- truskawkowe. Najlepsze na czerwcowy piknik

Ciepłe promienie słońca, zielona trawka, lekki powiew wiatru i błękit nieba. Do tego świeżo zaparzona kawka, dobra książka i muffinka waniliowo-jogurtowo-truskawkowa.
Czujecie ten klimat? Ten zapach? To mój plan na nadchodzący weekend do którego i Was zachęcam.

Dlaczego napisałam muffinka, a nie muffinki? Ponieważ u mnie w domu takie łakocie lubią znikać niepostrzeżenie. Dobrze wiem, kto za tym stoi, ale nikt się nigdy nie przyznaje i zawsze jest „to On, to Ona, to Tata”.  Ale miło, że choć jedną zawsze zostawią. Mówią, że to z troski o moją figurę ;), ale i tak im nie wierzę.

Do przygotowania muffinek użyłam oleju rzepakowego. Ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych oraz idealny z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunek kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 6 do Omega 3, czyli 2:1. Bogata zawartość witaminy E oraz prowitaminy A wspomaga ochronę antyoksydacyjną, a zawartość steroli roślinnych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Więcej o zaletach oleju rzepakowego możecie przeczytać TU

Kaloryczność:
Jedna muffinka ma ok. 150 kcal 
 

Składniki na ok. 12 muffinek :

  • 250 gramów mąki orkiszowej typ. 650 lub 700
  • 250 gramów jogurtu greckiego
  • 2 jajka rozmiar M
  • 85 ml oleju rzepakowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 250 gramów truskawek
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Jajka uciekamy z ksylitolem około 5 minut na prawie białą masę. Dodajemy ziarenka z laski wanilii i jogurt. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy olej i ponownie miksujemy.
  2. Do masy z mokrych składników dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, mieszamy z pokrojonymi w kawałki truskawkami.
  3. Masą na muffinki wypełniamy foremki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.

70 komentarzy

ewaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 8:42
Bardzo dużo proszku do pieczenia w stosunku do maki. Mysle, ze będzie bardzo czuc ten proszek w gotowych mufinach.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 10:02
Nie czuć, bez obaw.
Odpowiedz
KasiaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 8:42
czy taka mufinke traktujemy jako słodycz i jemy tylko np. w niedziele? czy można również w tygodniu np. na podwieczorek i do tego np. jakiś jogurt?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 10:01
Można jako podwieczorek.
Odpowiedz
MonikaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 9:02
Małgosiu, pomóż proszę. Mam takie wyniki i chyba bez Twojej diety nic nie wymyślę. TSH-2,19; FT3 - 2,74; FT4 - 0,88; anty TPO - 53,1; anty TG - 385,0. A podsumowując jestem Twoją stałą czytelniczką od pół roku i uważam, że to bardzo rzetelny blog. GRATULACJE!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 10:01
Trzeba wzmocnić układ immunologiczny aby zatrzymać reakcję zapalną bo przeciwciała zjedzą tarczyce.TSH się jeszcze trzyma ale pójdzie w górę jeśli nie zatrzymamy przeciwciał.
Odpowiedz
AniaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 9:29
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
NataliaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 9:30
Pani Małgosiu a zapalenie podniebienia od okolo 2 tygodni moze byc przyczyną uczulenia na truskawki? Bo właśnie wtedy zaczęłam je jeść. To oznacza że nie mogę ich w ogóle spożywać? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 9:59
Jeśli zbiegło się w czasie to bardzo prawdopodobne aczkolwiek jeśli rok temu jadłaś truskawki i nic Ci nie było to nie sądzę.
AgataDodano:  14 Czerwiec 2017 - 10:37
Mam to samo i też podejrzewam truskawki, bo właśnie po nich to wystąpiło :(
A.Dodano:  14 Czerwiec 2017 - 18:06
To może być przyczyną, uczulenie może się rozwinąć w każdym wieku, reakcja może też być nie na sam owoc, a na jakiś składnik nawozu, czy oprysku. Możecie spróbować kupić u kogoś innego, a jeśli macie swoje to najlepiej odstawić, wygoić zmiany i znów zjeść. Będziecie miały pewność. Dodam, że o uczulenie znacznie łatwiej, jeśli jecie je bardzo często. To dotyczy nie tylko truskawek, ogólnie im częściej wystawiamy się na czynnik potencjalnie mogący wywołać uczulenie, tym łatwiej się go nabawić.
Odpowiedz
AniaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 9:31
Gosiu, swietnie wyglądają te mufinki.... czy zamiast oleju rzepakowego mozna uzyć np.kokosowy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 9:58
Tak ale musisz go najpierw rozpuścić i schłodzić. Ma mieć płynną konsystencję.
Odpowiedz
MonikaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 9:53
Wygląda przepysznie i na pewno spróbuję! Wczoraj robiłam kotleciki z kalafiora z kaszą jaglaną i były REWELACYJNE!!! Mam tylko jedno pytanie.Czy kalafior jest wzdymający?Bo ja niestety miałam mały balonik i nie wiem czemu.A kotleciki jeszcze dziś na obiad! Mniam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 9:57
Kalafior jest wzdymający. Chociaż nie każdego wzdyma.
Odpowiedz
OlaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 10:35
Czy mąkę orkiszową można zastąpić gryczaną albo ryżową?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:40
Tak.
Odpowiedz
A.Dodano:  14 Czerwiec 2017 - 11:10
A jeśli chcę zamienić ksylitol na cukier to też daję 4 łyżki? Pozdrawiam Asia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:39
Tak.
KryniaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 19:34
Ksylitol nie pozwala wyrastać ciastu.
KasiaDodano:  16 Czerwiec 2017 - 12:08
z tego co mi wiadomo, to ksylitolu nie daje się do ciast drożdżowych, bo ma działanie m.in. przeciwgrzybicze i wtedy ciasto nie wyrośnie, a tu jest proszek do pieczenia
MartaDodano:  30 Czerwiec 2017 - 21:06
Ja stosowałam do ciasta drożdżowego ksylitol + troszeczkę cukru tylko na pożywkę i wyrosło pięknie :)
Odpowiedz
AgaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 11:24
Czym można zastąpić jogurt w tym przepisie? Wyglądają kusząco, a niestety nabiału muszę unikać!
Odpowiedz
RenataDodano:  14 Czerwiec 2017 - 11:27
Czy olej rzepakowy ma być rafinowany czy nierafinowany? I dziękuję za kolejny wspaniały przepis :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:39
Nierafinowany.
Odpowiedz
Grabiec BarbaraDodano:  14 Czerwiec 2017 - 11:43
Małgosiu słyszałam ostatnio że olej rzepakowy nie jest zdrowy ze względu na to że pryskają rzepak randapem który latami zalega w glebie. Jakie jest Twoje zdanie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:39
Nie masz pewności co jest pryskane a co nie. To zależy od producenta.
Odpowiedz
ZanetDodano:  14 Czerwiec 2017 - 11:48
jakaś alternatywa dla mąki orkiszowej?
Odpowiedz
KalinaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 12:15
Pytanie dotyczące dzieci. Moja (prawie) 7 letnia córka wczoraj po zaśnięciu nagle się obudziła, z niepokojem oraz \"dudniącym serce\". Takie kołatanie powtórzyło się wczorajszego wieczoru około 4 razy, w ciągu mniej więcej 2godz.Dziecko na chwilę zasypiało następnie wstawało i płakało mówiąc,że jest coś jest nie tak. Podałam jej herbatę z melisy. Małgosiu, wiem,że masz dzieci. Czy zdarzyła się Tobie, lub innym Czytelniczkom/Czytelnikom podobna sytuacja.U nas to było pierwszy raz. Próbowałam podpytać córkę, czy coś się wydarzyło w przedszkolu, wśród koleżanek (może jakaś sprzeczka, spięcia). Tego wieczoru nie oglądała żadnej telewizji. Nie jadła nic ciężko strawnego, ani słodyczy. Poszła spać o stałej porze. Nic jej się \"złego\" nie przyśniło. Co robić? Czy może to oznaczać jakieś \"skoki rozwojowo-emocjonalne\"?? Czy mogą się tak objawiać kłopoty zdrowotne?Bardzo mnie to zaniepokoiło, tym bardziej,że wcześniej nic takiego nie miało miejsca, nawet przy wzburzeniach emocjon.(typu płacz).
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:41
Trzeba zbadać poziom magnezu i ja bym zrobiła echo serca.
Odpowiedz
annaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 12:57
Zdjęcia coraz ładniejsze i dokładniejsze, tutaj takie artystyczne i wiosenne :)
Odpowiedz
gośkaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 14:01
Dzień dobry Małgosiu.kolejny przepis który wykorzystam. Ale ja trochę z innej beczki Gosiu zaczęłam pić dziennie jedną filiżankę herbaty z rozmarynu,zielona gałązka prosto z doniczki zalana wrzątkiem i po paru minutach gotowa do spożycia.przeczytałam o nim że działa na sprawy żołądkowo jelitowe,Czytając twoje artykuły jakoś się z nim nie zetknęłam czyżby był małowartościowy a może nie dla każdego,proszę jak będziesz mieć wolną chwilę może coś byś wspomniała o tym rozmarynie. Dziękuję. Wszystkiego dobrego Pozdrawiam.
Odpowiedz
AniaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 15:01
Małgosiu, mam pytanie odnośnie smażenia na oleju kokosowym. Studiuję dietetykę na uczelni medycznej i nas uczą, że nie powinno smażyć się na oleju kokosowym (m.in. ze względu na to, że prawie w całości to tłuszcz nasycony). I jako najlepszy do smażenia podają olej rzepakowy. Co o tym myślisz? Z tym rzepakowym zgadzam się w 100 %. A co z kokosowym? (Mówiąc kokosowy mam na myśli rafinowany, wiadomo że extra virgin nie nadaje się w ogóle do smażenia).
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:37
To dziwnie Was uczą bo tłuszcze nasycone nadają do do smażenia idealnie bo mają wysoką temperaturę dymienia np. olej kokosowy, smalec.
AniaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 19:37
Myślę, że chodziło o to, ze zawierają tyle nasyconych, co byłoby niezdrowe, gdybyśmy smazyli tylko na kokosowym (nie chodzi o to, ze nie nadaje się w teorii, tylko że w praktyce nie powinniśmy). Taki rzepakowy to dostarcza dużo kwasów omega, więc lepiej na nim smażyć. Tak to zrozumialam :)
Odpowiedz
AgaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 15:24
Gosiu czy jest roznica w wartosciach lub dzialaniu rozgotowanej np kaszy gryczanej lub rozgotowanym makaronie w porownaniu z tymi samymi produktami al dente?
Ania Dodano:  14 Czerwiec 2017 - 15:46
A zwykły jogurt naturalny będzie za rzadki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:36
Oczywiście. Ig makaronu czy kaszy rozgotowanej jest bardzo wysokie.
Odpowiedz
AsiaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:21
Witaj Małgosiu, jeżeli nie mam mąki orkiszowej to mogę zmielić płatki orkiszowe na mąkę? Pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Czerwiec 2017 - 16:34
Tak.
Odpowiedz
OgrodniczkaDodano:  14 Czerwiec 2017 - 23:54
Pani Małgosiu bardzo proszę o nazwę tych kwiatuszków. Idealna kompozycja,tak urocza,że nie mogę się nadziwić. Osłonka z gałązek też cudowna. Podziwiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2017 - 8:09
O kurcze, nie pamiętam ;)
AsiaDodano:  16 Czerwiec 2017 - 11:38
@ogrodniczka: to jest z tego co widze Calibrachoa (kuzynka petunii)
agataDodano:  16 Czerwiec 2017 - 20:15
te kwiatki to calibrachoa - kuzynka petunii,małe, skromne i niekłopotliwe cudeńka. Pozdrawiam agata
Odpowiedz
KasiaDodano:  15 Czerwiec 2017 - 7:22
Czy mogłabym zastąpić truskawki taką samą ilością mrożonych wiśni? Taką mi zrobiłaś dziś chęć na nie!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2017 - 8:09
Tak ale wiśnie mrożone mają dużo w sobie wody więc musisz je porządnie odsączyć.
Odpowiedz
Kasia Dodano:  15 Czerwiec 2017 - 10:45
Pani Małgosiu, mam dwa pytania: 1. Czy zamiast mąki orkiszowej można użyć mąki kokosowe? 2. Czy zamiast ksylitolu można użyć cukru kokosowego? Jeśli tak, to w jakiej ilości? Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2017 - 8:09
1 - tak ale 30% mniej 2- tak, w ilości takiej samej
Kasia Dodano:  16 Czerwiec 2017 - 22:35
Ślicznie dziękuję!
Odpowiedz
NoelkaDodano:  16 Czerwiec 2017 - 11:14
Czy zamiast mąki orkiszowej mogę użyć pszennej? Co zamiast laski wanilii?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Czerwiec 2017 - 10:16
Tak. Laskę wanilii możesz pominąć. Po prostu nie będą wówczas waniliowe.
NoelkaDodano:  19 Czerwiec 2017 - 14:13
Dziękuję. Czy mąki pszennej dac tyle samo co orkiszowej czy mniej?
Odpowiedz
AgaDodano:  16 Czerwiec 2017 - 13:07
Małgosiu czy makrela wędzona na gorąco jest bezpieczna dla trzylatka? Dziękuję
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Czerwiec 2017 - 10:16
Tak.
Odpowiedz
MniszekDodano:  16 Czerwiec 2017 - 14:11
Robiłam​ z wiśniami mrożonymi. Wiśnie najpierw rozmroziłam i odsaczyłam (dużo soku). Olej rzepakowy zastąpiłam słonecznikowym, bo taki miałam. Wyszły pychotki :)
Odpowiedz
DomiNikaDodano:  16 Czerwiec 2017 - 17:51
Małgosiu co sądzisz o erytrolu??? Czytam i czytam, proszę o Twoje zdanie, jak zawsze jest dla mnie bardzo ważne :) Ps. Przepiękne zdjęcia!!! Wierna czytelniczka
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Czerwiec 2017 - 10:17
To substancja z tej samej grupy co ksylitol.
Odpowiedz
BasiaDodano:  16 Czerwiec 2017 - 22:31
Kupiłam cynk w tabletkach i łykach ponad tydzień...ale czy to możliwe żeby od niego robiły mi się bolące gule na twarzy??? Czy może za dużo owocowych nowości (truskawki, czereśnie)...lub więcej słodyczy, które ostatnio zjadłam? Nie wiem co obstawić?Czy przestać brać cynk? Dodam, że takie gule wyskakiwały mi zawsze po czystku i pokrzywie, które z tego względu przestawałam pić.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Czerwiec 2017 - 10:18
Nie sądzę aby to było od cynku.No chyba że kupiłaś w otoczce i od tej otoczki.
BasiaDodano:  19 Czerwiec 2017 - 12:11
Dziękuję. Tak, mam w takiej otoczce:-/ nie wpadlabym na to...
Odpowiedz
AlaDodano:  18 Czerwiec 2017 - 0:18
Zrobiłam z mąką kokosową, dałam 30% mniej. Wyszło smacznie, ale to już nie to, babeczki smakowały raczej jak serniczki :) A i musialam dodac wiecej jogurtu, bo konsystencja była zbyt stała. Niestety nie udało mi się dostać mąki orkiszowej w okolicznych sklepikach w Hiszpanii i przekombinowałam 😉
Odpowiedz
DominikaDodano:  18 Czerwiec 2017 - 17:57
Gosiu czy przy dnie moczanowej można jeść ser kozi, czy jest zakazany tak jak ser żółty? A mleko kozie, jest ok?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Czerwiec 2017 - 10:06
Produkty kozie można. Przy dnie moczanowej jemy chudy nabiał.
Odpowiedz
BiankaDodano:  19 Czerwiec 2017 - 6:36
Mam pytanie nie w temacie. Jestem osobą zdrowo odzywiajaca się. Wykluczyłam nabiał i gluten z uwagi na nietolerancję. Pomimo tego mam problemy skórne i wypadają mi włosy. Nie mam już pomysłu jakie badania mogłabym zrobić. Dodam że karmię piersią. W jakim kierunku iść. Mogłabyś mi Małgosiu podpowiedzieć?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Czerwiec 2017 - 10:06
Jeśli karmisz piersią to wypadanie włosów jest częstą przypadłością i związane jest z niedoborem składników odżywczych. Kluczem jest tu właściwa dieta. Natomiast problemy skórne mają związek ze zmianami hormonalnymi aczkolwiek tarczycę bym u Ciebie przebadała.
BiankaDodano:  20 Czerwiec 2017 - 21:45
Jaki jest sens badania hormonów, w tym tarczycowych, w okresie gdy karmię piersią? Czy nie jest to czas gdy hormony szaleja żeby później się uspokoić po zakończeniu karmienia? Na ile miarodajne będą takie wyniki? Tarczyce przebadam mimo wszystko. Dodam jeszcze że chyba zaczyna mi się bielactwo bo zauważyłam białe plamy na ciele. Dziękuję Ci za wszelkie podpowiedzi.
Odpowiedz
AsiaDodano:  22 Czerwiec 2017 - 13:44
Napiszę tak - kolejna bomba! Rewelacyjne, kremowe, delikatne, wyrośnięte, idealne wręcz babeczki! Ile to ja się narobiłam i zawsze czegoś mi brakowało i znów Małgosiu Twój przepis bije na głowę wszystkie inne. A najlepsze, że zrobiłam z mąki orkiszowej typ 2000, bałam się trochę, ale zaryzykowałam - niebo! Ps. Miały być na dzień ojca, a już z córką dwie zjadłyśmy i nie wiem czy na tym poprzestaniemy ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  22 Czerwiec 2017 - 20:13
Super ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ