Najprostszy na świecie, fit gulasz po węgiersku. Ile WW i WBT? Ile białka na porcję?

Najprostszy na świecie gulasz wołowy. Zrobi go nawet nastolatek.
Pyszny, sycący, wysokobiałkowy, niskokaloryczny.
31 gramów białka na porcję. Fantastyczne źródło żelaza i witaminy B12.
Idealny dla cukrzyków, insulinoopornych, osób z niedoczynnością tarczycy, Hashimoto, tych, którzy pracują nad podniesieniem poziomu ferrytyny, oraz wszystkich na diecie redukcyjnej.
Potrawa praktycznie robi się sama. Jedyne czego potrzebuje, to zamieszać i czasem czegoś dorzucić.
Ja jadam ten gulasz z bagietką. Traktuję go trochę jako taką gęstą zupę. Świetny jest też do babki ziemniaczanej.
Przepis na babkę ziemniaczaną znajdziecie TU.

Kaloryczność:
Porcja dla jednej osoby ma ok. 260 kcal
1 WW (wymienniki węglowodanowe)
2,2 WBT (wymienniki białkowo – tłuszczowe)
31 gramów białka na porcję

Składniki na 4 porcje:

  • 520 gramów mięsa wołowego
  • 100 gramów cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 100 gramów kalafiora
  • ząbek czosnku
  • 750 ml wody
  • 300 gramów koncentratu pomidorowego
  • 80 gramów kukurydzy konserwowej
  • średnia papryka
  • sól, pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • łyżka klarowanego masła

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w centymetrowe kawałki. Na klarowanym maśle przesmażamy mięso, aż zmieni kolor. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i pokrojonego w kosteczkę selera naciowego. Dusimy 2-3 minuty. Przyprawiamy słodką i ostrą papryką. Zalewamy wodą, dusimy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. 
  2. Do mięsa wlewamy koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę i kalafiora poszarpanego na różyczki. Dusimy kolejną godzinę. Na koniec dodajemy kukurydzę oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

92 komentarze

LenkaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 8:37
Małgosiu czy kalafiora też dodajemy, bo chyba na zdjęciu jest.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 9:32
Tak.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  15 Czerwiec 2018 - 8:37
jakie mogę dać inne mięsko?Nie lubię wołowiny ;-(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 9:31
Możesz zrobić na udźcu indyka.
Odpowiedz
GosiaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 8:45
Gosiu jakie mieso wołowe ? Jaka część;)? Przepraszam, była wergetarianka, nie znam się;), a chętnie zrobiłabym mężowi ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 9:30
Kup gulaszowe.
Odpowiedz
AnisDodano:  15 Czerwiec 2018 - 8:47
Gosiu, jakie mięso wołowe będzie najlepsze?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 9:30
Albo zwykłe gulaszowe, albo ligawa, ale spokojnie zwykłe gulaszowe będzie ok.
Odpowiedz
anonimowyDodano:  15 Czerwiec 2018 - 9:00
danie obiadowe? Czy może być tez na kolację?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 9:29
Jak najbardziej może być na kolację.
Odpowiedz
kersoDodano:  15 Czerwiec 2018 - 9:37
Czy aby na pewno 300g koncentratu? Może chodzi o passatę pomidorową?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:58
Koncentrat taki w słoiku.
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 9:51
Mmmm coś na niedzielny obiadek :) Super, zaraz zrobię z podwójnej porcji :)
Odpowiedz
donataDodano:  15 Czerwiec 2018 - 10:03
czym mogę zastąpić selera naciowego
Beata Dodano:  20 Czerwiec 2018 - 13:45
Ja pominąłam.
Odpowiedz
ewaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 10:08
Małgosiu, a kiedy dalszy ciąg przepisów na dania z przyjęcia komunijnego Twojego synka ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:57
Będzie.
Odpowiedz
KarolinaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 10:20
Można to zrobić w szybkowarze? Wszystko wrzucić razem? Jaki czas gotowania?
Odpowiedz
Kasia Dodano:  15 Czerwiec 2018 - 11:03
Witaj Małgosiu. Czy na obiad przy diecie na łuszczyce od Ciebie można taki gulasz. W diecie jest pasztet z Twojego bloga i też jest tam wołowina.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:57
Tak.
Odpowiedz
KlaudiaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 11:17
Wooow uwielbiam gulasze I TEN ZROBIĘ NAPEWNO *______* Małgosiu, powiedziałabyś mi dlaczego kiedyś pisałaś, że nie jest dobrze jeść owoce na śniadanie i dopiero po kilku godzinach coś \"normalnego\" ?? Ja zazwyczaj jem owsiankę z dużą ilością owoców lub koktajl z owoców i np. pestek dyni, siemię lniane, tahini. Pozdrawiam Cię serdecznie i proszę Cię o odpowiedź, z góry dziękuję :)
Odpowiedz
Krysia Dodano:  15 Czerwiec 2018 - 11:43
Udziec z indyka pokochali moi mięsożercy czas na zmianę i na Niedziele zrobię z tego przepisu wołowe :-) .....jak podam z komosą ryżową i surówka to będzie idealny poziom glikemi u syna z cukrzycą i u mnie z IO a pozostałym domownikom wyjdzie na zdrowie. Dziękuję za inspiracje Małgorzato .....więcej takich obiadowych posiłków może coś z rybami ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:56
Super !!!
Odpowiedz
MajaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 11:47
Witaj Małgosiu. Odebrałam wyniki tarczycy mojej osmioletniej córki i trochę się zaniepokoilam tsh 5,27 (norma0,6-4,84) ft3 5,13 (2,53-5,23) ft4 1,61 (0,97-1,67) wit D 30,30 (norma 20-60) Chciałam podpytać czy u dzieci w tym wieku również zakładamy że tarczyca najlepiej funkcjonuje przy wyniku do 2? Jakie badania polecałbym jeszcze zrobić? Sama mam hashi
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:56
Maju córka ma wysoko hormony. Bardzo ładnie. Zobacz: FT4 91.43% [ wynik 1.61, norma (0.97 - 1.67)] FT3 96.30% [ wynik 5.13, norma (2.53 - 5.23)] Przy takich wynikach nie wolno dać córce wcisnąć leków. D3 trzeba podbić do 50 więc włączyć suplementację. Więcej kasz aby podbić witaminy z grupy B i ferrytynę sprawdzić.
Odpowiedz
Wiewiórka RudaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 12:09
Przypomina mi trochę bogracz (tam jeszcze daje się paprykę). Aż ślinka kapie na widok zdjęcia :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:59
Smacznego ;)
Odpowiedz
KaśkaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 12:19
dusimy pod przykryciem?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:52
Tak ;)
Odpowiedz
Krysia Dodano:  15 Czerwiec 2018 - 14:05
.....czy ten koncentrat pomidorowy połowę chociaż jak zamienię na własne pomidory 3-4 Sztuki z działki ,poddusze je i zblenduje to będzie ok ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:58
Nie ponieważ ten koncentrat ma za zadanie naturalnie zagęścić wywar.
Krysia Dodano:  15 Czerwiec 2018 - 20:44
Dziękuję Niedzielny obiad ma być udany :) dla tego rozwiewam swoje wątpliwości Twoją wiedzą :-) .....Buźki śle 😚
Odpowiedz
SylwiaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 14:17
Właśnie zrobiłam. Zmieniłam tylko wołowinę na kurczaka że względu na męża i czas przygotowania i nie dodałam kalafiora. Podałam z kasza gryczana 😋 pycha! Dzięki tobie pierwszy raz kupiłam i jem selera naciowego 😊
SylwiaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 14:18
Ale kiedyś na pewno wypróbuję z wołowiną 🤤
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:52
Cieszę się że smakowało ;)
Odpowiedz
Baska Dodano:  15 Czerwiec 2018 - 14:26
300 g koncentratu pomidorowego ??? Moze 30 ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:58
300 g = 1,5 słoiczka.
Odpowiedz
Ania W.Dodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:06
Małgosiu, jakie mięso kupić dla niemowlaka żeby ugotować zupę? Indyk? Wolowina? Czy lepiej kupować gotowe \"sloiki\"?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:57
Super będzie królik.
Odpowiedz
MariaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:17
Małgosiu, czy jest możliwe, że formularz, który wysłałam 27.03.2018 nie dotarł na Twoj adres? do tej pory nie dostałam wyceny i nie wiem, czy mam dalej czekać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:51
Mario napisz maila na qchenneinspiracje@gmail.com
Odpowiedz
MartaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:27
Bardzo fajny przepis :) jutro robię na obiad :)
Odpowiedz
MaLenaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:28
Małgosiu oprocz siemienia lnianego polecasz jakąs herbatkę ziołową na żołądek? Ostatnio bolo mnie wlaśnie żołąsek czy mozliww; ze po ashwaghandzie?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:51
Ciężko określić po czym. Siemię jest najlepsze.
aDodano:  18 Czerwiec 2018 - 9:15
ja kupuję herbatę gastrofratin od Bonifratrów, ma w składzie m.in. rumianek i siemie lniane. Jest super, lekarz chciał mnie faszerować anestelokiem, pije tę herbatę codziennie i zniknęło pieczenie w żołądku
Odpowiedz
czytelniczkaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 15:30
Dzień dobry, Małgosiu. czy przy infekcjach \"kobiecych miejsc\" (wg cytologii \"niespecyficzna flora bakteryjna\" oraz \"cechy dużego stanu zapalnego\"- bardzo mnie dziwią te wyniki bo NIE MAM kompletnie żadnych objawów) można jakoś wspomagać się dietą, suplementacją, czy tylko leki, które zaleci lekarz? jeśli są jakieś konkretne produkty warte włączenia / wykluczenia, proszę o wskazówki. mam 24 lata, jeśli to istotne. pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 19:03
Tu dieta nie pomoże.
ElviDodano:  18 Czerwiec 2018 - 18:59
Odstawić słodycze, jeść jogurty naturalne
Odpowiedz
KataDodano:  15 Czerwiec 2018 - 17:47
Swietny przepis. A moze daloby sie przepisy o wyliczonym ww i wbt umiescic w jednej zakladce, ostatnio widze ivh voraz wiecej, byloby to swietnie ulatwienie dla diabetykow i io :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:50
Jeśli w wyszukiwarkę blogową (na gorze strony) wpiszesz WBT to wyskoczą wszystkie przepisy z wyliczoną WW i WBT.
Odpowiedz
Anonim.Dodano:  15 Czerwiec 2018 - 19:04
Gosiu, jak dlugo trzymac diete na grzybice jezeli wykryto ja na jezyku? Czy miesiac (tyle ile leczenie trwa) wystarczy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:49
3 miesiące + leczenie farmakologiczne.
Anonim.Dodano:  16 Czerwiec 2018 - 23:10
3 miesiace ta ostra faza? Zero owocow itp?
Odpowiedz
BogusiaDodano:  15 Czerwiec 2018 - 21:51
Małgosiu, nie na temat, ale proszę o odpowiedź. Mam stwierdzone Hashi z niedoczynnością tarczycy. Byłam ostatnio po rocznej przerwie u endokrynologa, w ciągu roku TSH z 1,9 doszło do 3,2. Pani doktor zwiększyła mi dawkę euthyroxu ze 100 na 125, nie spojrzała nawet na wyniki FT3 2,33pg/ml i FT4 0,92ng/dl (które robię dodatkowo), na cholesterol 232 powiedziała, że ok - tak może być. Już przy ubiegłorocznej wizycie byłam zaniepokojona podejściem lekarza, a teraz to już zupełnie. Pytanie czy stosując dietę ustaloną przez Ciebie można poprawić te wyniki i nie zwiększać dawki euthyroxu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 19:03
Uważam że zwiększenie dawki bez sprawdzenia hormonów oraz parametrów które wchodzą w skład hormonów tarczycy to błąd. Powiem tak. Ja mam małą tarczycę (10 ml) i jak pierwszy raz zbadałam TSH miałam 6. Cholesterol mimo diety prawie wege bo mięsa jadłam mało, 220. Lekarz od razu dostał palpitacji. Chciał przepisać leki.W ciemno. Odmówiłam. Sprawdziłam wszystkie parametry witamin i minerałów które wchodzą w skład hormonów tarczycy. Powyciągałam tak jak trzeba. Teraz TSH 1,8, cholesterol 170, bez leków!!!
MajaDodano:  17 Czerwiec 2018 - 14:54
Gosiu też mam wysokie Tsh,powiedz jakie witaminy i minerały uzupełnić?
AnaDodano:  19 Czerwiec 2018 - 8:42
Małgosiu a jak długo trwało u Ciebie ustawienie wszystkich parametrów witamin i minerałów (miesiąc rok). Wiem, że każdy organizm jest inny, też próbuję to zrobić i ciągle coś innego brakuje. Z góry dziękuję za odpowiedź
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  16 Czerwiec 2018 - 9:23
Malgosiu czy ryz do tego gulaszu bedzie pasowal ?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 18:48
Tak.
Odpowiedz
Ola Dodano:  16 Czerwiec 2018 - 17:15
Małgosiu , poradź proszę . Co na migreny ? Jak sobie radzić i i h unikać ?
Odpowiedz
KasiaDodano:  16 Czerwiec 2018 - 19:07
Robi się :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  16 Czerwiec 2018 - 19:08
Smacznego ;)
Odpowiedz
Gosia Dodano:  16 Czerwiec 2018 - 23:27
Z niecierpliwoscia czekam na Twoja 2 ksiazke Malgosiu. Zdradzisz czy bedzie jeszcze w tym roku?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Czerwiec 2018 - 8:22
Chyba nie. Potrzebuję resetu po ciężkim roku studiów. A książka w tym roku oznacza intensywną pracę w wakacje po regularnej pracy codziennej z pacjentami i blogiem. Czyli znów do 22.
Odpowiedz
NataliaDodano:  17 Czerwiec 2018 - 21:17
Malgosiu, dziekuje za przepis! Czy na diecie redukcyjnej omijajac przekaske moglabym zjesc porcje podwójna jako obiad, bez bagietki ;-)wg. ciebie? Pozdrawiam serdecznie, Natalia
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Czerwiec 2018 - 8:19
A czemu chcesz ominąć przekąskę?
Odpowiedz
GabaDodano:  18 Czerwiec 2018 - 9:25
Witaj Małgosiu powiedz proszę z której części mięso wołowe używasz do gulaszów łopatka ligawa a może szponder, w którymś z twoich artykułów czytałam że ty mięso wołowe przed użyciem zamrażasz. Dziękuję. Pozdrawiam.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Czerwiec 2018 - 9:33
Ligawę.
Odpowiedz
KasiaDodano:  18 Czerwiec 2018 - 11:31
Pani Gosiu, Wiem że nie odnoszę się do przepisu, ale nie wiedziałam gdzie zadać to pytanie... Czy przy przeroście flory bakteryjnej jelita powinnam stosować dietę jak przy jelicie drażliwym? Co, jeśli jakiekolwiek nawet gotowane warzywa wywołują przykre dolegliwości? Jestem na lekach, ale jedyna rzecz po jakiej dobrze się czuję to gotowane lub duszone mięso z kaszą/ryżem... 😟 Sytuacja trwa od marca, po wykluczeniu warzyw i owoców z diety schudłam 9 kilo i od tego czasu dolegliwości się zmniejszyły... Nie jem laktozy (nawet nabiału \"bez laktozy\" bo wywołują u mnie wzdęcia i biegunkę), gluten też staram się omijać z daleka bo znowu doprowadza do zaparć (celiakia wykluczona) Niem pojęcia jak i kiedy przemycić tu witaminy z warzyw i owoców (których w ogóle nie mogę jeść bo wywołują biegunki) a wiem że na samym mięsie organizm długo nie pociągnie... Jestem w desperackim poszukiwaniu rozwiązania... Jaka dieta i jak długo stosowana może tu pomóc? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Czerwiec 2018 - 13:52
Kasiu gotuj sobie zupy na wywarach z kości, takie esencjonalne + kasze i warzywa korzeniowe do tego. Rano na czczo glut z siemienia i drugi tuż przed snem. Każdego dnia powinnaś zjeść 3 łyżeczki oleju kokosowego. Nabiał całkowicie do odstawienia i to nie z uwagi na laktozę a kazeinę.
ElviDodano:  18 Czerwiec 2018 - 19:05
Małgosiu jak sie robi tego glutka? Czy pomoże na słabe paznokcie?
KasiaDodano:  18 Czerwiec 2018 - 21:26
Bardzo dziękuję, będę się stosować 😘 pozdrawiam
Odpowiedz
KatarinaDodano:  19 Czerwiec 2018 - 11:49
Czym zastąpić seler naciowy oraz kukurydzę?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  19 Czerwiec 2018 - 11:58
Selera możesz zastąpić cukinią lub pieczarkami, a kukurydzę pominąć.
Odpowiedz
MartusiaDodano:  21 Czerwiec 2018 - 23:40
Dziś robiłam na obiadek. Pyszny.... my z mężem zjedliśmy z apetytem ale to jak zajadały się dzieci, przeszło moje najśmielsze oczekiwania 🙄🙂 miło było patrzeć... wiecej proszę... dzięki Gosiu...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  25 Czerwiec 2018 - 8:41
Jak mi miło ;) Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  26 Czerwiec 2018 - 13:42
Robiłam dzisiaj na obiad. Syn powiedział, że jest przepyszny;)
Odpowiedz
MDodano:  30 Czerwiec 2018 - 19:03
Małgosiu, a czy kukurydze można zastąpić fasolką czerwoną?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  2 Lipiec 2018 - 9:27
Tak.
Odpowiedz
SandraDodano:  5 Lipiec 2018 - 9:18
Pani Malgosiu, a czym mozna zastapic kalafiora?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2018 - 9:32
Możesz go pominąć.
Odpowiedz
MonikaDodano:  10 Lipiec 2018 - 23:37
Z jaką kaszą najlepiej bedzie się komponowal i smakowal ? :) Zapisane na jutrzejszy obiad!!!
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 Sierpień 2018 - 18:57
Malgosiu a w wolnowarze to wszystkie skladniki wrzucic odrazu czy tez po kolei? Na 5h bedzie ok? Jak myslisz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Sierpień 2018 - 9:48
Nie robiłam tego w wolnowarze więc nie powiem.
Odpowiedz
AgataDodano:  17 Sierpień 2018 - 12:45
Gosiu, zrobiłam na obiad dla mnie i dla mamy. Wyszło przepysznie, akurat z kukurydzy zrezygnowałam, bo za nią nie przepadam, ale sam efekt piorunujący! Wołowina mięciutka, kruchutka, a sam gulasz aromatyczny. Bardzo dziękuję za przepis! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  20 Sierpień 2018 - 10:17
Cieszę się ogromnie że smakowało ;)
Odpowiedz
MartynaDodano:  22 Sierpień 2018 - 12:42
Zrobiłam wczoraj! Kupiłam mięso gulaszowe, ale kawałki były ładne tylko z góry, spod cały w błonie ciężkiej nawet do przekrojenia... Wyszło pysznie, nie miałam kalafiora, ale z drugiej strony zalegał mi bakłażan to go wrzuciłam. Wyszło pysznie. Jedyny problem to goryczka. Nie umiałam sobie poradzić z nią, dlatego dodałam trochę śmietany jogurtowej. Na przyszłość- jak ratować potrawy gdy mają gorzki smak? Pozdrawiam :)
Odpowiedz
Co oferuję?
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Produkty bezglutenowe, makarony proteinowe, zimnotłoczone oleje, zioła, superfoods i wiele innych
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
Pokaż poprzedni wpis
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU