Nietrafione połączenia pokarmów! W których przyda się logiczne podejście? Z których warto zrezygnować całkowicie?
Img

Stek wołowy z lampką czerwonego wina wydaje się być perfekcyjną wykwintną kolacją dla dwojga.
Czarna herbata z cytryną to nieodłączny element śniadania w większości polskich domów.
Sałatka z ogórków i świeżych pomidorów to sygnał, że zaczęło się lato.
Pyszne, oczywiste połączenia, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Ale czy trafione?

Czy pomidor lubi się z ogórkiem?

Zdecydowanie nie, ale nie tylko z nim. Pomidor nie polubi się z żadnym z warzyw z rodziny dyniowatych, czyli także z cukinią i kabaczkiem. Dlaczego? Wszystkie zawierają askorbinazę. To enzym rozkładający witaminę C. Już kropla soku z ogórka potrafi unicestwić witaminę C znajdującą się w litrze soku pomidorowego!
Ale nie tylko o pomidory tu chodzi. Dyniowatych nie powinniśmy łączyć ze wszystkimi warzywami bogatymi w witaminę C.
UWAGA! Askorbinazę niszczy kwaśne środowisko więc kiszonki są bezpieczne.

Myśl logicznie!!!

Witamina C znajduje się w praktycznie każdym owocu i warzywie. Dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę dla dorosłej kobiety wynosi 70 mg.
100 gramów truskawek (duża garść) zawiera 58 mg witaminy C, kiwi 92 mg, a papryka aż 243 mg w 100 gramach. Zaspokojenie dobowego zapotrzebowania na witaminę C nie jest niczym trudnym.
Przy właściwie skomponowanej diecie dobową normę wyrobisz w jednym, dwóch, no maksymalnie trzech posiłkach. Jeśli na przekąskę wypijesz koktajl zawierający jedno kiwi, a na kolację zjesz tradycyjną grecką sałatę stracisz na tym? Absolutnie nie!
Jeśli więc Twoja koleżanka przyniosła do pracy sałatkę z ogórkiem i pomidorem nie pouczaj jej, że jedząc w ten sposób nabawi się niedoborów. Nie wiesz co jadła wcześniej i nie wiesz co zje później.

Czy popijanie posiłku herbatą to dobry pomysł?

To zły pomysł jeśli jemy produkty bogate w żelazo, białko i wapń czyli np. kanapkę z wędliną, twarożek czy jajecznicę na śniadanie, oraz mięso na obiad.
Taniny zawarte w herbacie ograniczają wchłanianie żelaza (o 60%), magnezu, cynku i witamin z grupy B. Najwięcej tanin zawiera herbata czarna i zielona.
Ponadto garbniki ograniczają wchłanianie białek oraz wiążą wapń, magnez, żelazo i cynk.
Moim pacjentom nigdy nie pozwalam pić herbat do posiłków. Idealnym czasem na wypicie herbatki to czas między posiłkami. Do posiłków idealna jest woda, herbata owocowa lub ziołowa, a do posiłku zawierającego żelazo np. sok pomarańczowy ponieważ witamina C ułatwia przyswajanie żelaza.
Picie herbaty do posiłku to nasza polska tradycja. Albo zwyczajne przyzwyczajenie. Warto się tego oduczyć.

Czerwone mięso i lampka czerwonego wina. Wykwintnie czy ze stratą?

Można by rzec, a cóż to za pytanie? Czerwone mięso i czerwone wino to duet doskonały. Na romantyczną kolację, elegancki obiad czy inną ważną uroczystość.
Niestety. Zawarte w winie garbniki zmniejszają wchłanianie żelaza aż o 75%!
To kluczowa informacja dla tych, którzy lubią popijać winko do obiadu (np. kilka razy w tygodniu), a nie wiedzieć czemu mają niski poziom żelaza.  Już teraz wiecie kto jest winowajcą.
Jeśli jednak sięgasz po wino raz na jakiś czas, to bez obaw możesz uczcić nim kolację w postaci wołowego steku.

Kawka do śniadania!

Ten zapach… Do tego pachnące pieczywo, jajecznica i kilka plasterków szynki. Tak zaczęty dzień z pewnością będzie udany.
Niestety kawa zmniejszy wchłanianie zawartego w posiłku żelaza aż o 40%.

Herbatka z cytryną!

Polski klasyk. Długo parzona, z plasterkiem cytryny. Jeśli to codzienny rytuał przez lata, dobrze zapamiętaj gdzie tę herbatę trzymasz .
Dlaczego?
Organizm ludzki nie przyswaja zawartego w liściach herbaty glinu. Sytuacja zmienia się jeśli do naparu dodamy cytrynę ponieważ tworzy się już przyswajalny przez nasz organizm cytrynian glinu. Ten odkłada się w mózgu i przyczynia się do powstania choroby Alzheimera.
Jeśli więc jesteś amatorem herbatki z cytrynką, zawczasu zapisz na kartce, co gdzie trzymasz.
Przyda się za jakiś czas ;).

Alkohol i grzyby

Uroczysty obiad. Polędwiczka w sosie grzybowym, a do tego dwie szybkie lufki lub lampka wina.
Uważaj! Zawarta w grzybach kopryna hamuje rozkład alkoholu nawet do 2-3 dni.

Czosnek i drożdże 

Drożdżowe grissini z czosnkiem i ziołami będą idealnym uzupełnieniem weekendowej imprezy.
Ale uważaj 😉 Czosnek działa bakterio i grzybobójczo. Jeśli dodasz go do ciasta, nie wyrośnie.
Najpierw więc przygotuj ciasto, a czosnkiem posmaruj wierzch.

Twarożek z pomidorem

To połączenie nigdy mi nie odpowiadało. Gdy dawno temu dowiedziałam się dlaczego, od razu wiedziałam, że mój organizm podświadomie odrzucił coś, co mu nie pasowało.
Zawarte w pomidorze kwasy (jabłkowy, chlorogenowy, kumarynowy, cytrynowy) tworzą nierozpuszczalne kryształki z wapniem zawartym w twarogu. Te z czasem odkładają się w stawach  i mogą powodować bóle.
Oczywiście sałatka caprese zjedzona raz na jakiś czas krzywdy nam nie zrobi, ale osoby zmagające się z reumatoidalnym zapaleniem stawów z takich połączeń powinny zrezygnować całkowicie.

220 komentarzy

AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:11
Małgosiu, jak zwykle świetnie napisane. Zwięźle i konkretnie. Pozdrawiam ! Beata
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:11
Witaj. Napisze jeszcze raz bo nie wiem czy sie dodalo.. Super post. Najbardziej zaciekawilo mnie o twarozku i pomidorach. Czy bedzie tez post o rownowadze omega 3 i 6? No u mam pytanie. Czy rozklad b30% t25% w45% jest ok jesli chce schudnac? Ile z tych wegli maja byc ziarna a ile warzywa? Dodam ze mam podwyzszone tsh lekko..dziekuje jesli odpowiesz..
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:47
1 - tak
2 - tak
3 - ziarna, warzywa 50/50 ale pisze ogólnie bo nie znam osoby. Wieku, wagi, wzrostu, rozkładu dnia etc.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:12
Był w tv program (prowadzony przez takiego młodego chłopaka z centrum kopernika) i mówił, że połączenie herbaty z cytryną nie jest złe, jeśli najpierw usunie się liście/torebkę herbaty, a dopiero potem doda cytrynę. To prawda? Czy jednak zawsze tworzy się ten cytrynian glinu?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:48
Jeśli zaparzamy herbatę do 2 minut to tak. Jeśli dłużej to już nie.
AkaszaDodano:  23 Maj 2016 - 14:03
Hej, a czy mogłabyś podać jakieś źródło na którym opierasz tą wiedzę, że akurat 2 minuty? Wydaje mi się to skrajnie niewiarygodne ale z chęcią zweryfikuję swoją wiedzę ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:22
Książki z zielarstwa. Nie powiem Ci teraz która bo musiałabym poszukać ale każdy zielarz Ci potwierdzi że długie zaparzanie a tu liczy się minimum 3 minuty to większa ilość związków w naparze.
KasiaDodano:  20 Lipiec 2016 - 11:19
Małgosiu
Czyli gdy herbatę krótko zaparzamy na tzw. słabą nic złego dla organizmu się nie dzieje po wypiciu czarnej herbaty z cytryną???
Qchenne InspiracjeDodano:  20 Lipiec 2016 - 17:20
Bez obaw.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:13
Gosiu pytanie z innej beczki :)
robie zakwas na chleb bezglutenowy i jestem na 4 dniu, w słoiczku jest gdzieś 1,5 cm wody a dopiero pod nim zakwas, boję się że mi się uda i zrobiłam coś źle.
Czy to ma tak wygladac?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:46
Zamieszaj.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:14
Małgosiu - jeszcze dopytam o herbatę z cytryną. Faktycznie - przyzwyczajenie Polaków i ciężko to zmienić:) Czy nie ma znaczenia, że cytrynę dodajemy po zaparzeniu (wtedy już nie ma liści/torebki)? Z takimi opiniami też się właśnie spotkałam, a herbatę z cytryną uwielbiam:)
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:44
Nie ma znaczenia ponieważ glin już jest w herbacie. Przecież tych liści nie zjadamy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:19
Gosiu! Super artykuł! Moje dodatkowe pytania:
- herbatę zaparzam króciutko (kolor słomkowy), wyjmuje liście i dodaje dopiero cytrynę - czy to tez jest wtedy niekorzystne?
- ja wręcz uwielbiam twarożek z pomidorem... :-/ czyżby to koniec mojej miłości? ;-) pomidory jem często i chętnie - z czym je najlepiej połączyć?

Dziękuje z góry za odpowiedz i pozdrawiam,
Alicja
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:46
1 - jeśli herbatę zaparzasz krócej niż 2 minuty to nie ma obaw
2- przecież nie jesz tego twarogu z pomidorem codziennie, bez obaw
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 10:00
Bardzo dziękuje za odpowiedz!
Moja herbata parzy sie 10-15 sekund - wiec SUPER!!! :D
Twarożek z pomidorkiem gości ostatnio codziennie na mojej kanapce ale ok - troche to urozmaice ;-) Stęskniłam sie za pomidorami w zimie i teraz troche mam taka "fazę" ;-)
Odpowiedz
kasiaDodano:  23 Maj 2016 - 9:20
Nie do końca zgadzam się z punktem dotyczącym połączenia herbaty z cytryną.
Jak dobrze napisałaś - ludzki organizm nie przezwaja glinu, który znajduje się w liściach herbaty, jednak nie jest on rozpuszczalny w wodzie. Zatem, jeśli dodamy cytrynę do już zaparzonej herbaty oraz wyjęliśmy z niej fusy/torebkę, dodanie cytryny nam nie zaszkodzi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:21
Witam,
czy czystek to herbata ziołowa, czy zielona to herbata ziołowa?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:40
Zielona to nie jest herbata ziołowa. Czystek tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:21
Witam,
czy czystek to herbata ziołowa, czy zielona to herbata ziołowa?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:21
Mistrzostwo świata Małgosiu - wiedza w pigułce
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:24
Gosiu, ja mam do Ciebie pytanie troszkę z innej beczki, a mianowicie, moja 3 letnia córka bardzo polubiła picie wody z modem rano. Czy mogę jej podawać tę miksturkę cały czas? Ona poporstu nie wyobraża sobie poranku bez szklaneczki miodzika...
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:44
Możesz ale podawaj odstaną wodę (na noc zalewasz łyżeczkę miodu szklanką wody - pisałam o tym post). W ten sposób genialnie poprawisz odporność córeczki. Pilnuj tylko aby miód był dobrej jakości.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:56
podaje odstaną, zalewam wieczorem łyżeczkę miodu pół szklanki wody i podaje rano na drugi dzień. A miód ze sprawdzonego źródła, obecnie spadziowy - jej ulubiony :)Ania
Odpowiedz
Natalka HołdyńskaDodano:  23 Maj 2016 - 9:24
Super artykul jak zwykle☺ dużo połączeń było już mi znanych ale kilka z nich jak np grzyby z alkoholem lub stek z winien to nowość. Co do tej sałatki caprese Gosiu tu chodzi tylko o twarożek czy ogólnie o wszystkie sery takie jak mozzarella feta ? Żółtego sera tez nie łączyć z pomidorami?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:41
Wszystkie sery ale jeśli masz sałatkę a w niej 40 g sera to mamy mikro ilość. Inaczej jak masz 150 g twarogu z pomidorem.
Kluczowa jest ilość.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 11:41
Uwielbiam twaróg z pomidorem, caprese i wszystkie inne połączenia pomidora z serami. Załamałam się,muszę poszukać innych połączeń. Post jak zawsze rewelacja :-)
Natalka HołdyńskaDodano:  23 Maj 2016 - 11:45
dzieki :) teraz bede juz wiedziala o co z tym wszystkim chodzi.
domiNODodano:  26 Maj 2016 - 13:18
U mnie też codziennie jest pomidor w obecności twarogu...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:26
Witaj Malgosiu, czy kontunuacja diety redukcyjnej od Ciebie kosztuje tyle samo co pierwsza dieta? Rozumiem, ze mam zrobic przelew i powiadomic Cie mailowo z adresu do kontaktu. Czy tak? Pozdrawiam serdecznie, Malgosia
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:42
Tak, cena jest taka sama, ale zanim dokonasz przelewu umów się z mną mailowo na termin.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:29
Małgosiu, ile trzeba poczekać po śniadaniu z wypiciem kawy?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:39
Przynajmniej godzinę. Najlepiej dwie godziny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:32
a ja gdzieś czytałam że owszem nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem,ale wystarczy dodać oliwę żeby enzym askorbinaza nie rozłożył witaminy C. To prawda?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:39
Nie słyszałam o tym.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:34
Gosiu a dlaczego czy candidzie nie mozna pic kawy zbozowej ani herabty zielonej?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:38
Odsyłam do posta o diecie w candidzie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:34
Malgosiu Ty to masz prawdziwy dar pisania lekko i z humorem o waznych rzeczach! ;)))Pozdrawiam cieplo!;))
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:38
Dziękuję ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:35
Czy jeśli chodzi o herbate z cytryną to owocowa i ziołowa też są tu wykluczone? :'(
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:37
Owocowe nie.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:46
Z ta szkodliwościa herbaty z cytryną nie końca się zgodzę. Czytałam, że jest to szkodliwe tylko kiedy dodajemy cytrynę gdy w herbacie są fusy. Jeśli pozbędziemy się torebki lub liści, z których herbate parzymy, można bezpiecznie dodać cytrynę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:36
Szkoda kocham połączenie wszelkich warzyw z twarogiem, jednak czy to tyczy się tylko pomidorów czy właśnie rzodkiewki np. też. Hmmm pomidor z serkiem wiejskim, uwielbiam, chyba niestety :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:38
A i jeszcze jedno pytanko. Jak mają się te połączenia np w stosunku do risotto z grzybami, podlanym białym winem? pozdrawiam Ola
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:51
Tu nie ma obaw bo alkohol z wina wyparowuje podczas gotowania.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:41
Super wpis jak zawsze :) mam takie pytanko, moja mama ma problemy ze stawami, co byś jej poleciła w codziennej diecie? jakie produkty będą działały w dobry sposób?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:51
Odsyłam do posta o diecie w artrozie. Tam znajdziesz wszystkie wskazówki i rady.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 9:52
Małgosiu co jest lepsze dla insulinoopornych
100 ml mleka czy łyżeczka cukru trzcinowego do kawy?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 9:59
Nie ma to większego znaczenia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 10:02
Gosiu jesteś dla mnie bardzo dużym autorytetem. Zmagam się z zapaleniem zatok. Po wszystkim co poznałam u Ciebie nie uśmiecha mi si kolejna kuracja antybiotykiem, bo wiem, że zrobi sobie błędne koło. W związku z tym moje pytanie. Jak mogę naturalnie wspomóc zatoki? Póki co pije 2 łyżeczki oleju z czarnuszki dziennie i czystek. Nie mam innych pomysłów...
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 11:26
Czarnuszka, orzechy, migdały, pestki, ryby tłuste czyli źródła Omega 3 które zmniejszają stężenie pochodnych prozapalnych. Do tego oczyszczający czystek, sok z pokrzywy i pietruszka nać do koktajli i posypywania potraw. Rób sobie też codziennie inhalacje aby odetkać zatoki.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 11:37
Dziekuje!!!!
M.Dodano:  23 Maj 2016 - 15:42
Poczytaj o sinus rinse albo jakichś innych płukankach do zatok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 10:23
Małgosiu, a ile trzeba odczekać z wypiciem herbaty po posiłku? Herbatę piję na okrągło, zwłaszcza zieloną (takie moje uzależnienie). Spróbuję przerzucić się na ziołowe, w czasie, kiedy jem. ;)
I czy będzie (albo był) post o herbatach ziołowych - chciałabym ich pić więcej, ale często nie wiem, jak mogą wpływać na organizm, czy można je pić regularnie itd. I zostaję przy zwykłej czarnej, albo zielonej ;)
Pozdrawiam.
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 11:28
Tak jak kawę. Minimum godzinę. Optimum dwie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 10:27
a twaróg albo mozzarella z suszonym pomidorem z oliwy?
Odpowiedz
księżycowa różaDodano:  23 Maj 2016 - 10:40
Cudowny wpis :)
Odpowiedz
UnknownDodano:  23 Maj 2016 - 10:46
Gosiu, co myślisz o oleju z dzikiego oregano oraz kwasie kaprylowym?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 11:24
W jakimś konkretnym celu czy profilaktycznie?
UnknownDodano:  23 Maj 2016 - 13:10
chodzi o profilaktykę... a że masz olbrzymią wiedzę to chciałam się upewnić jakie jest Twoje zdanie na ich temat...
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:29
Profilaktycznie warto ale że tak powiem "z doskoku" czyli 1-2 razy na tydzień wystarczy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 10:54
Małgosiu rozumiem ze już np. paprykę z twarożkiem można? i ostatnio trochę czytałam ze nabial utrudnia schudniecie i przyczynia się do cellulitu i zatrzymywania w wody w organizmie... co o tym sadzisz
Malgosiu? bardzo sobie cenie Ciebie i jestem ciekawa Twojego zdania...pozdrawiam...
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 11:27
To zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 18:32
Dokładnie. Wtrącę swoje 3 grosze i powiem, że nabiał jadłam podczas redukcji i jem nadal utrzymując wagę po schudnięciu. Nie miałam żadnych problemów i cellulitu też brak.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 20:58
Dzieki anonimie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 11:03
swietny wpis, bardzo przydatny :)
chcialabym zapytac o cos zupelnie innego, czy kasze kuskus i manna są zdrowe? mam na mysli czy maja wartosci czy sa bezwartosciowe, pozbawione ich?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 11:23
Mają, oczywiście ale to są kasze mające wysokie IG. Kuskusa należy połączyć z warzywami i ziarnami i będzie ok. Manna od czasu do czasu też jest ok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 11:24
Jest Pani pewna, że krycztałki wapniowe ulegają wchłanianiu ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 11:30
Nie napisałam że ulegają wchłanianiu. Przeczytaj dokładnie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 11:27
Małgosiu:) co moze być przyczyna skoków hormonu tarczycy . Raz w normie tzn poniżej 2 a ta powyżej 2 a nawet czasami 3 .... Rozumiem ze nie jest to w porządku ?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 11:31
W jakim odstępie czasu były wykonywane pomiary?
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 13:37
Listopad , styczeń , kwiecień i teraz maj .
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:27
Odpisałam gdzieś poniżej odnośnie tych wahań.Myślałam że to mail od Ciebie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 11:32
Gosiu a ja codziennie do szkoły zabieram jedna lub dwie kanapki z pomidorem i dwoma plasterkami sera. Czy to bardzo zle?? :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 11:49
Małgosiu,

Jak zawsze artykuł fajny, mądry, bez zadęcia i w lekki sposób łatwy do zapamiętania uczy co i jak jeść! Uwielbiam czytać Twojego bloga, codziennie sprawdzam- a nuż coś nowego się pojawiło :)

Pisałaś, że będzie wpis o przysadce i diecie przy guzach tejże- mogłabyś podpowiedzieć kiedy z grubsza można się go spodziewać?

Pozdrowienia z Trójmiasta :)
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:35
Ciężko mi dokładnie określić kiedy ale będzie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 12:35
Mam przepis na Sos bolognese, w którym dodaje się przecier pomidorowy oraz czerwone wino do mielonej wołowiny. Czy, zgodnie z twoim artykułem Małgosiu wchłaniane żelaza również będzie ograniczone?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:31
Bez obaw. Tu potrawę gotujesz w tym winie więc to co innego.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 12:49
Jak to jest Małgosiu jeśli jem kolacje o 19:30 i kładę się powiedzmy o 20:20 ale zasypiam ok 22-23 to tą kolacja jem zbyt późno czy zbyt wcześnie?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:30
Jeśli kładziesz się i powiedzmy czytasz czy oglądasz TV to ta 19:30 jest jak najbardziej ok.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 13:12
a twaróg z suszonym pomidorem z oliwy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 13:29
Malgosiu a takie pytanie odnośnie picia herbaty po posiłku. Kiedyś wyczytalam że po tłustym posiłku warto wypić czerwona herbate ponieważ wtedy ten cały tłuszcz się nie przyswoi i kiedy zdarza mi się zjeść ciut mniej zdrowy obiad żeby to trochę zrównoważyć wypijam czerwona herbate. Czy go źle?
Super artykuł, pozdrawiam:)
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:34
Nie przyswoi się dzięki herbacie? Nie mam takich informacji odnośnie działania czerwonej herbaty.
AnonimowyDodano:  24 Maj 2016 - 12:25
Właśnie wszędzie naokoło spotykam się z informacjami że czerwona powinno się pić po posiłku ale że jesteś moim góry to chcialam u Ciebie zasięgnąć informacji co o tym myslisz :)
Było tam mówione że utrudnia wtefy wchłanianie tłuszczu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 13:39
Gosiu jeśli wpłaca Ci się pieniądze to dajesz jakieś potwierdzenie czy po prostu przysyłasz po kilku dniach dietę?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:26
Od razu po otrzymaniu wpłaty wysyłam maila ze "otrzymałam wpłatę, dietę wyślę np. jutro, pojutrze".
Ja solidna firma jestem ;) Płatność zaksięgowana, mail do klienta wysłany! Porządek musi być.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 13:45
czesc Gosiu,
pisalam do Ciebie maila ale mysle ze tu szybciej otrzymam odpowiedz z racji tego ze jesteś zajętą osobą.
Wycięto mi polowe tarczycy a od jakiegos roku jestem wegetarianką.
Chciałabym poznać Twoje zdanie na ten temat - przy jednym placie nabawię sie zapewne niedoczynności i moje pytanie brzmi czy myslisz ze powinnam zacząc spozywać mięso?
W jednym z artykułów na blogu pisalas ze 70% białka powinno byc pochodzenia zwierzecego. Proszę Cie o zdanie na ten temat, bo wazniejsze jest dla mnie zdrowie w tym przypadku i jestem sklonna zaczac jeść mięso.

Z góry dziękuje,
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:32
Powinnaś wykonać badania. Żelazo, B12, ferrytynę. Dopiero na tej podstawie można podjąć decyzję.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 20:27
Wykonałam te badania na początku kwietnia, płat wycięty tydzień temu. Ferrytyna 11,4 norma 13-150. Żelazo 91 norma 37-145. B12 471,4 norma 197-771.
Przepisano mi witaminę d3 i tardyferon.
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Maj 2016 - 7:54
Wyniki są dobre. No do ferrytyny mogłabym się przyczepić (norma jest od 10-ciu).
Ja bym z tym mięsem poczekała i poczekała że suplementacją żelaza bo strasznie obciąża żołądek . Jedz jajka (8 w tygodniu), buraki, natkę pietruszki, pij sok z pokrzywy i suplementuj kwas foliowy.
Zrób badania po 4 tygodniach i zobacz czy ferrytyna się podniosła.
AnonimowyDodano:  29 Maj 2016 - 14:28
jajek jem sporo, choc moze nie az 8 tygodniowo.
Dziekuje Ci za odpowiedź, musze przemyślec kwestie powrotu do jedzenia mięsa,

A kwas foliowy jakie ma tu znaczenie?
pozdrawiam :)
Qchenne InspiracjeDodano:  30 Maj 2016 - 8:14
Nie do końca bo kwas foliowy może maskować niedobory B12.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 14:13
Małgosiu wysłałam wczoraj swój i męża formularz wszystko z jednego maila. Mam nadzieję że dotarło. Czekam z wielką niecierpliwością na wycenę, szkoda że to tak długo ale czytając komentarze wnioskuję że warto. Pozdrawiam:-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 14:14
Super artykuł :) Twój blog jest świetny - tyle cennych informacji i przepisów. Zaczęłam wszystkim dookoła o nim opowiadać i polecać :D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 14:16
Czyli herbatę zieloną traktujemy jak czarną?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 14:18
Małgosiu, pytanie z innej beczki... co sadzisz o biorezonansie jako metodzie sprawdzania nietolerancji pokarmowych? Wiarygodne to czy nie?
AnonimowyDodano:  24 Maj 2016 - 8:04
tez mnie ciekawi Twoje zdanie na ten temat.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 14:45
Małgosiu. Czy przy kandydozie mogę jeść ziemniaki ugotowane na parze i schłodzone? Czy uzyskam skrobię oporną odgrzewając je po 1dniowym schłodzeniu? Odpisz proszę,bo trochę się pogubiłam w informacjach...
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:20
Tak.
Odpowiedz
Ada JDodano:  23 Maj 2016 - 14:45
Tym pomidorem z ogórkiem mnie uspokoiłaś, uwielbiam sałatkę grecką, a jedząc ją czułam się jak intruz ;) O kwestii herbaty i wchłanianiu żelaza nie słyszałam. Muszę to sobie zapisać. Pozdrawiam
Odpowiedz
Łucja SzydełkoDodano:  23 Maj 2016 - 14:50
Już wiem czemu mi nie leży herbata z cytryną? teraz min juz nikt nie wmowi, że to zdrowo
A powiedz Małgosiu, czy możesz ułożyć dietę redukcyjna dla mamy karmiącej? Bo chciałabym przejść na dietę po 3 miesiącu dziecka, mała ogólnie dobrze reaguje na większość pokarmów, ale kompletnie nie wie jak się do tego zabrać żeby nje zburzyć laktacji, a niestety w moim przypadku te kilogramy same nie spadają (mam już nadbagaz z pierwszej ciąży i teraz druga, a różnica między dziećmi 1,5 roku). W cenniku nie widzę takiej opcji, stad pytanie pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 16:03
Hmm Mnie też nurtuje co może być przyczyną skoków TSH, byłabym wdzięczna za odpowiedź. Raz mam TSH 6, innym razem 2 - badania w odstępnie 2,5-3 tygodni. I tak ciągle skacze.
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:19
O rany, różnice są znaczne. Ciężko mi powiedzieć co może być przyczyną bo tu potrzebna by była diagnostyka i widzenie pacjenta tzn. czy puchnie w okresach zwiększonego TSH co by świadczyło o zatrzymanej wodzie i dało kierunek poszukiwań. Jak hormony FT3 i FT4 w obydwu okresach bo może być tak że TSH będziesz miała różne a hormony w normie.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 21:57
U mnie też Tsh skacze w podobnych watościach, już wiem, że jest to wynik nietolerancji nabiału i jajek, jak się skuszę na " małe co nie co" wtedy Tsh idzie w górę
AnonimowyDodano:  24 Maj 2016 - 8:41
a o czyn to świadczy tak ft3 i ft 4 są w normie a tsh szaleje?
Qchenne InspiracjeDodano:  24 Maj 2016 - 9:25
Zerknij do posta o diagnostyce w niedoczynności tarczycy.
Tam wszystko dokładnie opisałam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 16:46
Gosiu o czym moze swiadczyc taki wynik krzywej cukrowej: na czczo 5,92, po godzinie 5,97, a po dwoch 2,95 czy jest to wynik niepokojacy?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:16
To jest wynik dość prawidłowy. Norma jest do 5,5 więc ten na czczo masz lekko zawyżony. Po dwóch godzinach cukier spada bo insulina już go rozniosła do komórek.
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 18:27
Aha bo po 2 godzinach mam dodatkowy napis "wskazana kontrola" i dlatego sie zaniepokoilam.
AnonimowyDodano:  24 Maj 2016 - 15:28
Prawdopodobnie ta kontrola to z powodu hipoglikemii reaktywnej
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 17:40
Małgosiu piszesz,że na redukcji węglowodanów powinno być 50/50 , czyli dobrze rozumiem , że jesli jem np. 500g warzyw to powinnam jesc tez 500g ziaren,czyli kasz ,makaronów , chleba i użytej do potraw mąki ? Bo wydaje mi sie , że tych węglowodanów wychodzi za dużo . Proszę Cie o odpowiedź.
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:13
To są wartości uśrednione. To nie jest tak że na redukcji dla każdego jest tyle i tyle. Proporcje zależą od wieku, wzrostu, wagi, aktywności, chorób, wielu czynników.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 Maj 2016 - 18:12
Małgosiu a połączenie mozzarelli i pomidora też jest niekorzystne?
Qchenne InspiracjeDodano:  23 Maj 2016 - 18:40
Napisałam przecież ;)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ