fbpx
Obraz polskiego restauratora wyłaniający się z Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler?
Img

Ósmy sezon Kuchennych Rewolucji Magdy Gessler właściwie dobiega  końca.
Oglądalność tego programu pokazuje, że temat w dalszym ciągu nie traci na aktualności i wcale się nie zdziwię jeśli TVN zdecyduje się na dziewiąty sezon.
Jak to się dzieje, że Kuchenne Rewolucje jeszcze się nie przejadły, a restauracji chętnych do zmian nie brakuje?

Moim zdaniem wielu polskich restauratorów choruje na tę samą chorobę.A dobry lekarz jest zawsze w cenie.

Oglądacie ten program? Ja widziałam chyba wszystkie odcinki.
Jednak do napisanie tego tekstu skłonił mnie czwartkowy odcinek. 
Komentarze Pani Magdy trafione w punkt. Całość przekomiczna i momentami łzy mi pociekły ze śmiechu. Ale przypadek restauratora, klasyczny. Klasycznie smutny.

Gdybym Was zapytała o jedną rzecz jaką powinna mieć restauracja, aby miała szansę odnieść sukces to co by to było ? Co byście odpowiedzieli ? Jedna rzecz !
Doskonała  lokalizacja ? Klimat, tworzony wystrojem wnętrza ? Miła obsługa ? Dobry kucharz ? 

Moim zdaniem to restaurator z pasją. Jeśli nie ma pasji, nie będzie restauracji.
Pasja tworzy klimat. Pasja jest zaraźliwa i pasję się czuje w powietrzu.
Jest mnóstwo restauracji w Polsce,które powstały z pasji. Tam jest smacznie. Tam się wraca.
Kuchenne Rewolucje pokazały jak wiele restauracji w Polsce otwieranych jest dlatego, że to jest jakiś tam pomysł na biznes.
No bo cóż to za filozofia. Usmażyć w panierce fileta z kurczaka na kilkanaście sposobów,do tego frytki i zestaw surówek. W menu jeszcze zgodnie z tendencją flaki, rosół, żurek.  I parę innych klasyków, które mają wszyscy. I ma się kręcić. Ma być z tego kasa.
Poszlibyście na takie dania do knajpy ?
Czy mając ochotę na fileta w panierce idzie się na to do knajpy ? Warto wychodzić z domu ?

Ja do restauracji chodzę na to czego w domu nie mam. Na to czego sama zrobić nie umiem.
W restauracji chcę poznawać nowe smaki. Fileta jak będę miała na niego ochotę to go sobie usmażę sama.
Jest jedna kanajpka w Warszawie, gdzie podają doskonałą karkówkę z grilla z sosem Cafe de Paris. Fenomenalny sos i sposób przygotowania mięsa. Jadłam to danie już kilka razy i pewnie jeszcze nie raz tam pójdę właśnie na to danie.

Niestety. Jeśli restaurator nie czuje bluesa, a myśli tylko o zarobku to z tego chleba nie będzie.
Restauracja musi na siebie zarabiać, to oczywiste, ale nie może to być cel sam w sobie.
Ludzi się nie da oszukać. Nikt nie lubi jak się z niego robi idiotę, a tak się właśnie czuję jak dostaję twardego zraza w knajpie i jeszcze każą mi a niego zapłacić.

Oglądaliście Kuchenne Rewolucje w czwartek ?
Macie jakieś ulubione knajpki ?
Na co do nich chodzicie?
Piszcie miasta, gdzie i na co warto pójść!

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
14 zasad jak przetrwać falę upałów i poradzić sobie z obrzękami, bólami głowy i ogólnym osłabieniem
14 zasad jak przetrwać falę upałów i poradzić sobie z obrzękami, bólami głowy i ogólnym osłabieniem

W Hong Kongu było wczoraj 29, a w Madrycie 27 stopni. U nas 36 w cieniu. Temperatury mamy identyczne jak Czytaj dalej

Dieta gotowa zima wersja 3 – dobrze zbilansowane plany dietetyczne

Kochani, z ogromną przyjemnością, onieśmielona Waszymi wiadomościami i tym jak na nią czekaliście, ogłaszam premierę diety gotowej zimowej w wersji Czytaj dalej

Jedz i daj zjeść innym

Miałam mówić o tym na Instastory, ale chyba wyszłoby za długo i miałoby mniejszy zasięg, niż tu na blogu.  Postanowiłam Czytaj dalej

Pierwszy w tym roku numer dwumiesięcznika Food Forum z prezentem tylko dla czytelników Qchennych Inspiracji!

Kochani już za moment, już za chwilę, a konkretnie już pod koniec miesiąca w sprzedaży pojawi się pierwsze w tym Czytaj dalej

13 komentarzy

BernadettaPDodano:  17 listopad 2013 - 19:26
Zgadzam się z Tobą w 100 %. Podstawą dobrej restauracji jest pasja właścicieli i załogi. Jeśli knajpy są otwierane przez ludzi z przypadku, to nie ma szans, by to się mogło udać. Pozdrawiam, Bernadetta
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 listopad 2013 - 20:35
Nie oglądam rewolucji jakoś bardzo regularnie, ale jedno rzuca mi się niezmiennie w oczy - w 90% tych restauracji "szefują" osoby, które nie mają w ogóle pojęcia o gotowaniu. Nie mówię o tym, że osoba która jest restauratorem musi być w stanie przygotować wszystkie podane w karcie dania - ale miło byłoby, gdyby mieli jakiekolwiek pojęcie o tym, jak się przygotowuje cokolwiek do zjedzenia, co nie jest gotowcem który trzeba tylko przetransportować z zamrażarki do mikrofalówki i potem na talerz. Rażące jest tez imho podejście młodych ludzi "chcę mieć restaurację, więc rodzice zaciągną kredyt" które powtarza się jak motyw od samego początku...
Dodano:  18 listopad 2013 - 10:53
To prawda. Wielu właścicieli nie ma bladego pojęcia o gotowaniu. A jak nie ma się pojęcia o gotowaniu to się nie wie czego powinno się wymagać od szefa kuchni.
Odpowiedz
Gosia@Trawka CytrynowaDodano:  17 listopad 2013 - 20:51
Oglądałam ten odcinek i mam podobne odczucia do Ciebie. I zaskakuje mnie, że tak nie znając tematu można się decydować na własny biznes. Ale aż żal mi było chłopaka :D
Dodano:  18 listopad 2013 - 10:54
Przekomiczny te chłopak. Ale żal mi Go było bo bardzo chciał ale kompletnie nie wiedział jak.
Odpowiedz
moni.kaDodano:  17 listopad 2013 - 21:54
Dziwi mnie, że po tylu odcinkach tak popularnego programu dla wielu restauratorów to nie była żadna NAUKA.... Ja gdyby miała swoją restaurację, na pewno potrafiłabym wysunąć wiele wniosków, ponieważ przekrój problemów w pokazywanych restauracjach był szeroki.

Dla mnie brak pasji do prowadzenia restauracji lub zwykłe lenistwo i chęć szybkiego wzbogacenia powoduje tak niski poziom.
Katarzyna LeśniakDodano:  18 listopad 2013 - 14:40
Zgadzam się z Tobą. Wnioski należy wysnuwać nie tylko teoretycznie, a niestety w wielu przypadkach w Kuchennych rewolucjach tak jest. Ktos powie: "rozumiem pani Magdo, ma pani rację, teraz juz wiem o co chodzi, bo... wysnułam/-em wnioski". Często słowa mają się nijak do działań. A szkoda... Szkoda czasu i szkoda pieniędzy na takie "kulinarne zabawy". Ale widocznie nie każdy, kto chce być restauratorem, wie dokąd zmierza, a knajpę jednak prowadzi.
Odpowiedz
AgaDodano:  21 listopad 2013 - 13:49
Myślę, że program wiele zmienia na polskiej mapie kulinarnej. Coraz więcej jest miejsc, które serwują polską kuchnię w fajnym, europejskim wydaniu - to bardzo mi się podoba. Niestety, poza osobą restauratora jest jeszcze kwestia konsumenta - wydaje mi się, że Polacy wciąż nie umieją docenić smaku, nie umieją się delektować i celebrować. Dobra knajpa to, w rozumieniu wielu, taka w której szybko i tanio można się napchać. Dlatego nawet ludzie z pasją, gdy trafiają na opór materii tracą zapał. Myślę, że konsument także powinien zrewolucjonizować swoje podejście do kolacji w knajpie :)
Dodano:  21 listopad 2013 - 14:18
Masz bardzo dużo racji. Widać to choćby w kuchni włoskiej, która jest zupełnie inna we Włoszech a inna w Polsce. Polacy muszą mieć dania mocno doprawione, bardzo wyraziste co jest niestety efektem stosowania wzmacniaczy smaku w kostkach rosołowych czy fixach. Polski konsument nie doceni pasty z pomidorami, bazylią i parmezanem ale jak do sosu doda kostkę rosołową lub magi, to wtedy będzie ok.
Chcemy szybko i tanio, tak jak napisałaś a wielu dań nie da się przygotować na szybko.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  20 styczeń 2014 - 20:04
Z "rewolucyjnych" knajp szczerze polecam tajską na Wiślnej 10 w Krakowie. Nie pamiętam nazwy ale jedzenie jest NIESAMOWITE!
Pozdrawiam - świetny blog:)
Aga
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  17 maj 2014 - 15:15
Polecam Cafe Moment w Krakowie - jedzenie zdrowe, pyszne i świeże ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 luty 2016 - 9:47
a mnie przeraża brud w pokazywanych restauracjach, sam nie jestem czyścioszkiem i uważałem ze u mnie w kuchni niezbędne jest gruntowne sprzątanie, sprzątam na bieżąco, ale po łebkach, ale to co widze w prawie każdym odcinku rewolucji nakazuje zawołać: Gdzie jesteś sanepidzie?
Odpowiedz
Agatka85Dodano:  4 lipiec 2016 - 18:08
Polecam włoską restaurację Non Solo Pizza i Amodo Mio w Warszawie na Ochocie. Jeden właściciel. Pyszna pizza, świeże składniki, mozzarella prawdziwa i możliwość zmiany ciasta na razowe. Może tanie nie są bo to nie sieciówki ale warte ceny! Całe menu jest pyszne!
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds