Ograniczasz spożycie mięsa? Jesteś na diecie wegetariańskiej? Sprawdź co i jak jeść, aby ustrzec się niedoborów żelaza.
Img

Coraz więcej osób ogranicza spożycie mięsa. Osobiście bardzo się z tego cieszę ponieważ jemy go zdecydowanie za dużo.

Czy naprawdę potrzebujemy aż tyle mięsa? 

Mięso zawsze było synonimem luksusu. Dawniej spożywano je w święta i podczas ważnych uroczystości. Powodem tego stanu rzeczy była dostępność i co za tym idzie, wysoka cena. Jak ktoś miał na stole mięso poza świętami i uroczystościami, znaczy że był kimś ważnym i bogatym.
Zapytajcie swoich dziadków i rodziców czy za czasów ich dzieciństwa i młodości jadali mięso codziennie. Spróbujcie razem z nimi porównać sposób w jaki żywili się kiedyś, i obecnie. Rezultat może Was bardzo zaskoczyć. Ja przeprowadziłam takie rozmowy z osobami w wieku lat pięćdziesięciu, sześćdziesięciu, siedemdziesięciu i osiemdziesięciu. Okazało się że sześćdziesiąt, pięćdziesiąt, czy nawet dwadzieścia lat temu, jadało się bezmięsnie nawet cały tydzień. Do tego serwowane dania były smaczne i ciekawe. Wielokrotnie słyszałam, że ówczesne Panie domu potrafiły zrobić coś z niczego. Dziś musi być kotlet, ziemniaki i daj Boże aby była, surówka.
Po okresie transformacji wszyscy zachłysnęli się pełnymi półkami. To co kiedyś uważane było za rarytas, stało się codziennością. Jeśli chodzi o mięso w diecie, kluczowa jest ilość i częstotliwość. Wystarczy jeśli zjemy mięso na obiad dwa razy w tygodniu, i raz rybę. Jeśli chcemy więcej, to małe ilości. Naprawdę nie potrzebujemy kotleta na obiad każdego dnia.

Żelazo w diecie ograniczającej mięso lub wegetariańskiej

Wiele osób ograniczając lub całkowicie wykluczając mięso obawia się o utrzymanie prawidłowego poziomu żelaza we krwi. Bardzo dużo osób mnie o to pyta. Dużą część tej grupy stanowią zaniepokojeni rodzice nastolatek przechodzących na dietę wegetariańską. Uspokajam. Nie ma powodów do niepokoju. Prawidłowo skomponowana dieta wegetariańska nie spowoduje żadnych niedoborów. Są też sposoby, aby zwiększyć poziom przyswajania żelaza pochodzenia roślinnego.

Jeśli ciągle Ci zimno, jesteś osłabiona, apatyczna, wypadają Ci włosy, masz zawroty głowy, kołatanie serca, łamliwe paznokcie, rozdrażnienie, problemy z koncentracją, zajady, oraz bladość dolnej powieki po odchyleniu (powinna być żywo czerwona) zbadaj poziom żelaza we krwi. 

Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i wielu enzymów. Jest niezbędne do magazynowania i transportu tlenu po całym organizmie. Jeśli jest go za mało, dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny we krwi i niedotlenienia tkanek. Jest kluczowe jeśli chodzi o odporność, właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, oraz wzrost, rozwój i regenerację tkanek.
Kobiety potrzebuję 15 mg żelaza na dobę (w ciąży zapotrzebowanie wzrasta dwukrotnie), mężczyźni 10 mg. 

Żelazo dzielimy na hemowe (pochodzenia zwierzęcego), które wchłania się w 20 %, i niehemowe (pochodzenia roślinnego), wchłaniane w ilości od 1 do 5 %.
Wcale nie jest tak, że anemia dotyczy tylko osób niejedzących mięsa. Dotyczy wszystkich i wcale nie jest powiedziane, że jedząc mięso, zawsze ma się prawidłową morfologię krwi.
Pierś kurczaka zawiera jedynie 0,4 mg żelaza w 100 gramach, indyk 0,5 mg, wołowina 2,6 mg, schab wieprzowy 0,9 mg, wątroba wieprzowa 18,7 mg, łosoś 0,3 mg, a dorsz 0,4 mg.
100 gramów kurczaka to 0,4 mg żelaza w surowym mięsie i 0,08 mg żelaza przyswojonego. 100 gramów pistacji które zjemy w mig to 6,7 mg żelaza w orzechach i 0,16 mg żelaza przyswojonego dla przyswojenia uśrednionego czyli 2,5 %, oraz 0,06 dla minimalnego 1 procentowego. Jak widzicie, różnice są minimalne.
To czy przyswoimy żelazo niehemowe w 1 czy 5 % zależy od biodostępności. Aby ją zwiększyć należy zawsze łączyć źródła żelaza ze źródłami witaminy C, czyli np. po zjedzeniu pistacji zjeść owoc.
Biodostępność żelaza obniżają zawarte w zbożach, orzechach i strączkach fityniany. Nie ma się jednak czego obawiać jeśli źródła fitynianów połączymy ze źródłami witaminy C. Aby zniwelować ich działanie wystarczy 50 mg witaminy C do posiłku. Pamiętajmy, że wchłanianie żelaza hamuje kawa i czarna herbata, dlatego nie wolno pić ich do posiłku. Genialne efekty jeśli chodzi o podniesienie poziomu żelaza daje sok z pokrzywy.

Dobre źródła żelaza na diecie wegetariańskiej to:

  • drożdże piwne – 18 mg na 100 gramów,
  • amarantus – 15 mg na 100 gramów,
  • pestki dyni – 15 mg na 100 gramów,
  • otręby pszenne – 15 mg na 100 gramów,
  • sezam  – 14 mg na 100 gramów,
  • suszone grzyby – 11 mg na 100 gramów,
  • kasza gryczana – 10 mg na 100 gramów,
  • kakao – 10 mg na 100 gramów,
  • mak – 8,1 mg na 100 gramów,
  • żółtka jaj – 7,2 mg na 100 gramów,
  • biała fasola – 7 mg na 100 gramów,
  • orzechy pistacjowe – 6,7 mg na 100 gramów,
  • cieciorka – 6,2 mg na 100 gramów,
  • soczewica  – 5,8 mg na 100 gramów,
  • pestki słonecznika – 5,3 mg na 100 gramów,
  • natka pietruszki – 5,3 mg na 100 gramów,
  • orzechy laskowe – 4,7 mg na 100 gramów,
  • płatki owsiane – 4 mg na 100 gramów,
  • migdały – 3,7 mg na 100 gramów,
  • suszone morele – 3,6 mg na 100 gramów,
  • orzechy arachidowe – 3,2 mg na 100 gramów,
  • kasza jaglana – 3 mg na 100 gramów,
  • szpinak – 2,7 mg na 100 gramów,
  • chleb żytni razowy – 2,5 mg na 100 gramów,
  • zielony groszek – 1,9 mg na 100 gramów,
  • rodzynki  – 1,9 mg na 100 gramów,
  • bób  – 1,6 mg na 100 gramów,
  • komosa ryżowa  – 1,5 mg na 100 gramów,
  • jarmuż  – 1,5 mg na 100 gramów,
  • brukselka  – 1,4 mg na 100 gramów,
  • fasolka szparagowa – 1 mg na 100 gramów,
  • daktyle – 1 mg na 100 gramów,
  • suszona śliwka  – 0,9 mg na 100 gramów,
  • burak  – 0,8 mg na 100 gramów,
  • koper włoski  – 0,7 mg na 100 gramów,
  • brokuły  – 0,7 mg na 100 gramów,
  • awokado  – 0,6 mg na 100 gramów,
  • cukinia  – 0,4 mg na 100 gramów,

Ostrożnie z suplementacją 

Przy bardzo niskim poziomie żelaza lekarz najprawdopodobniej zaleci suplementację tego pierwiastka. Jeśli żelazo i morfologia jest bardzo niska, suplementacja jest konieczna. Przy nieznacznym odchyleniu od normy, warto postarać się o podniesienie poziomu żelaza w sposób naturalny. Genialnie sprawdza się tu sok z pokrzywy. Warto wiedzieć, że preparaty żelaza dwuwartościowego mogą zabarwiać zęby na ciemno, ponieważ żelazo wchodzi w reakcję z siarkowodorem wydzielanym przez obecne w płytce nazębnej bakterie beztlenowe. Ponadto spowalnia motorykę jelita grubego  powodując zaparcia i uszkadza błonę śluzową żołądka.

 Polecam do poczytania:
* T.C.Campbell, T.M.Campbell – Nowoczesne zasady odżywiania, 
* P. Pitchford – Odżywianie dla zdrowia, 
* C.Leitzmann, M.Keller – Dieta wegetariańska,

163 komentarze

AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:13
Proszę wybaczyć że nie na temat ale bardzo chciałabym zapytać czy przy Hasimoto można pić mleko bez laktozy? Czy mleko jest całkowicie zabrobione?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 9:23
Mleko jest zabronione wówczas, kiedy występuje nietolerancja na białka mleka krowiego.
Odpowiedz
Anna BuczekDodano:  7 Listopad 2016 - 9:16
Dziękuje za informacje , to problem z ,którym się borykam, a u Pani znalazłam treściwą informację na ten temat. Ann B
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:17
To pierwsze zdjęcie to Twojego autorstwa?? Cudne :) :) Temat super :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:24
A sok z buraka dobry na niedobór żelaza tak mi lekarz kazał :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:25
Małgosiu pistacje takie niesolone to gdzie kupujesz??
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 9:36
Kupuję solone.
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 11:51
Pistacje niesolone ma w ofercie firma Helio. Kupuję w Simplu pod domem :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:31
Małgosiu - pisałaś iż książka będzie na jesieni - przyszłego roku czy jednak wydawnictwo ma takie opóźnienie?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 9:36
Już lada chwila. Proszę o jeszcze trochę cierpliwości. Opóźnienia nie wynikają z mojej winy :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:34
Gosia, czy na diecie indywidualnej sa wliczone "slodkie grzeszki" raz w tygodniu? Czy samemu trzeba sobie to doliczyc?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 9:36
To zależy dla kogo.
Odpowiedz
need.coffieDodano:  7 Listopad 2016 - 9:36
Witam,

Dziękuję ogromnie za ten artykuł. Jestem w ciąży i jestem wegetarianką, więc na pewno mi się przyda. Mam jeszcze pytanie odnośnie wapnia - wiem ze muszę spożywać go ok. 1200 mg dziennie, we wszystkich poradnikach zaleca się picie litra mleka dziennie. Mleko źle na mnie działa, mam po nim "sensacje".
W jakich innych produktach znajdę dużo wapnia? Wiem ze żółty ser ma go sporo, a np. twaróg? Jakie produkty roślinne maja dużo wapnia?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Wierna czytelniczka Anna
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 9:39
Migdały, zielone warzywa, jarmuż, rzepa, strączki, suszone morele, sezam, brokuły, pomarańcze,amarantus.
need.coffieDodano:  7 Listopad 2016 - 9:42
bardzo dziękuję za odpowiedź :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:39
i pomyśleć, że burak jest na szarym końcu! a ja ostatnio parę razy na tydzień wcinam buraka, żeby podratować żelazo
Justi82
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:41
A co, jeśli żelaza jest w nadwyżce???
W morfologii zbadałam ojcu poziom żelaza, transferyny i ferrytyny. Pierwsze dwa wyniki ok (tzn w normie) a ferrytyna 360 (norma laboratoryjna 270). Ojciec jada dużo wymienionych wyżej przez Ciebie produktów (od 2 lat ma wykrytą cukrzycę - 70 lat mężczyzna). Inne parametry w normie (hemoglobina, CRP). Gdzie szukać przyczyny ???
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 10:33
To już sprawa dla lekarza. Miałam takich pacjentów i lekarze podczas hospitalizacji szukali przyczyny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 9:47
Gosiu, a jak do tego wszystkiego co piszesz ma się dieta paleo oparta na mięsie i to najlepiej tym tlustym? Dlaczego jemy za dużo miesa, co jest z nim nie tak? Gubię się w gąszczu informacji, trafia do mnie to co piszesz, ale argumenty drugiej strony rownież są poparte badaniami i sensowne. Jak żyć Gosiu?
Pozdrowienia :)
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 10:33
Mięso zakwasza. O zakwaszeniu pisałam kilka dni temu.
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 12:15
Jedz jak Ci podpowiada zdrowy rozsądek i preferencje smakowe. Ja nie lubię mięsa, bez problemu funkcjonuje na diecie wegetariańskiej, ale dla wielu osób mięso to podstawa diety. Dla mnie paleo nie ma sensu, chociażby dlatego, że nasi przodkowie żyli dużo krócej od współczesnych ludzi (dożywali może 30 lat), więc pewne choroby nie rozwijały się nie z powodu diety, lecz z powodu młodego (jak na współczesne standardy) wieku.
Naukowcy zawsze spierali się w swoich teoriach, chyba po prostu nie ma jednego idealnego sposobu żywienia dla wszystkich ludzi. Są jakieś produkty, które wszystkim nie służą, ale resztę trzeba dopasować do siebie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 10:06
Witam Małgosiu
dziękuję za bardzo rzeczowy artykuł niestety mój problem jest wręcz przeciwny. W zeszłym tygodniu robiłam badania i norma żelaza jest do 180 a u mnie wyszło 245. Co mogę zrobić żeby go obniżyć. Kawy nie piję, a za czarną herbatą nie przepadam. Zaczęłam więcej pić zielonej herbaty. Proszę mi podpowiedzieć co mogę jeszcze zrobić
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 10:34
To są zaburzenia metaboliczne i leczy się je farmakologicznie. Pomoże tu lekarz.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 10:47
Małgosiu jestem w czwartym miesiącu ciąży,w jakich ilościach mogę pić sok z pokrzywy? Od miesiąca dokuczaja mi w nocy skurcze czy to moze być od niedoboru żelaza?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 11:04
To magnez. Skurcze są objawem niedoboru magnezu.
Jeśli chodzi o pokrzywę to 30 ml dziennie.
Odpowiedz
kasiaDodano:  7 Listopad 2016 - 10:50
bardzo przydatny wpis :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 10:53
Witaj Małgosiu.
Mam pytanie odnośnie proszku zasadowego.
Znalazłam proszek z takim składem: Cytrynian magnezu, cytrynian wapnia, cytrynian potasu, inulina. Myślisz, że będzie ok? Czy może powinien mieć więcej witamin, minerałów?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 11:04
Małgosiu, jakie stosować szampony lub może są jakieś inne skuteczne środki dla mężczyzn przeciwko wypadaniu włosów?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:51
Tu już poradzi dermatolog. Odsyłam Cię także do posta o przedwczesnym siwieniu i wypadaniu włosów. Tam znajdziesz cenne informacje na temat tego jak wspomóc się dietą.
Odpowiedz
marcysiaDodano:  7 Listopad 2016 - 11:21
a jaki sok z pokrzywy polecasz? taki gotowy kupiony w sklepie zielarskim czy koniecznie trzeba robić samemu? Nie mam wyciskarki, zresztą dostęp do świeżej i zanieczyszczonej pokrzywy też mam ograniczony. I czy można ten sok pić w ciąży?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:49
Bez problemu kupisz w zielarskim.
Odpowiedz
Julia SzczepanekDodano:  7 Listopad 2016 - 11:40
Dzień dobry! Ostatnio dopadła mnie typowa infekcja wirusowa (co nie zdążyło mi się od kilku lat, bo stosuje Pani zalecenia o zdrowym odżywianiu i odporności). Organizm mam najwyraźniej cały osłabiony bo po infekcji pojawiły mi sie afty, jęczmień w oku, ogolne przemęczenie. Jak wzmocnić organizm po infekcji? Jem dużo owoców, robię koktajle na natce pietruszki, ale jak dodać takiego zdrowotnego kopa?;) Pozdrawiam!
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:49
Zerknij w posta odporność last minute.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 11:40
Małgosiu czy możesz sprawić by wszystkie przepisy które omawiasz w postach znalazły sie w zakładkach z przepisami?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:48
To wynika z faktu iż informatycy pracują nad nowym layoutem bloga który ruszy niebawem i nie wpisujemy już przepisów tu aby nie mieszać im w pracy. Niebawem wszystko będzie jak trzeba ;)
AnonimowyDodano:  9 Listopad 2016 - 21:38
świetnie, dziękuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 11:47
Małgosiu, temat akurat dla mnie! Miałam wszystkie objawy i myślałam, że jestem przemęczona pracą i dziećmi. Anemia wyszła przypadkiem przy okazji badań okresowych w pracy. Przez ostatni rok usiłowałam schudnąć, wydawało mi się, że jem zdrowo. Dziwnym trafem przytyłam 8kg i dorobiłam się hemoglobiny na poziomie 10,4.
Małgosiu, czy mogę teraz zacząć dietę redukcyjną z produktami bogatymi w żelazo i suplementacją żelaza oraz witaminy B12, C i kwasu foliowego, czy też najpierw powinnam wyjść z anemii, a dopiero później odchudzać się?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:52
Najpierw musisz wyjść z anemii.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 12:03
A co jeśli w organizmie kobiety tego żelaza jest ponad normę. Czy organizm jakoś źle funkcjonuje? O czym to może świadczyć?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 12:06
Małgosiu poszukuje książki c. leitzmann m.keller Dieta wegeterianska czy jest ona w jezyku polskim??? Nie mogę znaleźć :(
Odpowiedz
*Nataleczka*Dodano:  7 Listopad 2016 - 12:11
Ja tam lubię mięcho :)))))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 12:24
Malgosiu mam pytanie odnosnie pieczywa przy kandydozie.
Czy zamiast chleba bezglutenowego czy zytniego na zakwasie mozna czasem zjesc chleb z samych ziaren twojego przepisu?
W poscie pisze o wykluczeniu oczyszczonej pszenicy-jednak pelnoziarnisty makaron bedzie OK?
Z gory dziekuje za odpowiedz :)
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:53
Tak. Możesz jeść chleb z samych ziaren. Jeśli chodzi o makaron pełnoziarnisty to kupujesz gryczany lub z brązowego ryżu.
Odpowiedz
yrakam 007Dodano:  7 Listopad 2016 - 12:48
Dzień dobry. A czy to prawda, że pyłek pszczeli zawiera duże ilości żelaza?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:45
Nie ma to większego znaczenia ponieważ 100 gramów czy nawet 50 gramów pyłku nie zjesz.
yrakam 007Dodano:  7 Listopad 2016 - 15:28
O tym nie pomyślałam :) dziękuję za odpowiedź.
Mam córkę, 15 lat, je mięso, warzywa, nie odchudza się, wygląda naprawdę zdrowo- wysoka, szczupła dziewczyna. Ostatnio miała robione badania, i szok: hemoglobina: 7,2, żelazo- 11. Dostała żelazo w tabletkach. Co by Pani przede wszystkim polecała w diecie dla niej?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 17:53
Sok z pokrzywy, dużo wieprzowej wątroby, i produkty które wymieniłam w poście.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 12:49
Chciałam spytać czy kapusta kiszona w postaci bigosu lub w zupie i zupa ogórkowa z kiszonych ogórków mają nadal swoje cudowne właściwości? Czy powinniśmy jeść je tylko na surowo a po obrobce cieplnej jedynie dla smaku ?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:46
Tylko na surowo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 12:50
Cieszy mnie, że ktoś pokazuje, że codzienne spożycie mięsa nie jest konieczne. W przeciwieństwie do wszystkich promujących diety wysokobiałkowe, tłuszczowe czy paleo - propagujące spożywanie mięsa w każdym posiłku jako jedynego właściwego źródła białka dla ludzi.

Od niedawna jestem wegetarianką, czym wzbudzam żywe zainteresowanie rodziny i znajomych. Jednak największą troskę o brak składników odżywczych w mojej diecie wykazują osoby, które same odżywiają się strasznie (wędliny, pieczywo, tłuste mięso, słodycze, brak warzyw poza ziemniakami i owoców). Nadal pokutuje przekonanie, że mięso zawiera wszystkie składniki odżywcze, a jedzenie roślin jest głodówką, która prowadzi do anemii. Dlaczego osoby jedzące mięso nie przywiązują wagi do jedzenia odpowiedniej ilości warzyw i owoców? Taka dieta prędzej doprowadzi do niedoborów niż dieta wegetariańska.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:47
W pełni się z Tobą zgadzam. Wielokrotnie słyszę od rodziny czy znajomych że warzywa nie sycą. Że tylko mięso daje sytość.
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 17:15
I tylko mięso daje siłę:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 13:50
Małgosiu, a co jeśli, HGB wynosi 11,7, a żelazo 24,8, warto suplementować czy zadbać lepiej o dietę?
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 13:54
Dieta + 50 ml soku z pokrzywy dziennie.
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 23:09
Dziękuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 14:31
Gosiu ostatnio zauważyłam że pije mało wody,ale za to pije herbaty owocowe, ziołowe i kawę zbozowa bądź inke. Czy to nie przeszkadza w nawodnienia organizmu?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 14:33
Mam pytanie. Robiłam sobie ostatnio badanie krwi i wyszedł mi za wysoki poziom testosteronu. Co w takim wypadku należy zrobić? Czy można go jakoś obniżyć dietą?
AnonimowyDodano:  8 Listopad 2016 - 9:24
ograniczyć sport i ćwiczenia!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 14:45
Gosiu, moja mama na dolegliwości związane z trawieniem i w sumie niedokońca zdiagonalizowanymi przez lekarzy chorobami wątroby dostała m.in. DEBUTIR. Patrząc na skłąd na 1 miejscu znajduje się: uwodorniony olej palmowy. Bardzo mnie to zaniepokoiło no bo to przecież najgorszy rodzaj tłuszczu. Czy wiesz może czy jest inny podobnie działający lek bez tego składnika? Mama naprawdę mało co może jeść (np. z warzyw tylko gotowaną marchew i sałatę, ziemniaki i chude mięso, owoców żadnych) żeby potem nie przesiedzieć w toalecie całej nocy... Martwię się.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 17:52
Nie będę oceniać leku i działania. Nie sądzę aby tego tłuszczu było tam procentowo dużo ale tak czy inaczej dziwi mnie że jest palmowy.
Odpowiedz
Katarzyna K.Dodano:  7 Listopad 2016 - 15:01
Najczesciej rano jem kanapki z razowego pieczywa z humusem/jajkiem/mozarella. W sezonie dokladam najczesciej pomidora bo go uwielbiam ale teraz poza sezonem, kiedy sa one bez smaku mam problem i nie wiem co dodac do tych kanapek:( macie jakies pomysly?:)
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 18:12
Jak z jajkiem to wspaniałe jest awokado. Oprócz tego masz przecież wiele opcji, ogórek, rzodkiewka, papryka (sezon jest), grillowana cukinia albo bakłażan. Różnego rodzaju kiełki (moje ulubione ostatnio - słonecznika) i zielenina np. rukola, roszponka.
Jolanta PawłowskaDodano:  7 Listopad 2016 - 18:29
Do hummusu polecam kiełki, szczególnie słonecznika albo rzodkiewki (są ostrzejsze). Do jajka genialne jest pesto przepisu Gosi - pycha :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 15:37
Witam.
Mój syn (18 miesięcy) ma poziom żelaza w dolnej granicy normy. Nasza pani doktor zaleciła suplementowanie żelaza Actiferol FE 15mg. Czy mogę tak małemu dziecku tez podawać sok z pokrzywy?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 17:50
Trzeba skonsultować z pediatrą.
Odpowiedz
JutiDodano:  7 Listopad 2016 - 15:55
Z ciekawostek: zawsze odżywiałam się bardzo świadomie i zdrowo, ale hemoglobina i hematokryt były w dolnej granicy normy. Od roku moja dieta jest (prawie) wegetariańska i nigdy nie miałam tak dobrych wyników :)
Przy okazji dziękuję za ciekawego bloga i pozdrawiam :)
Odpowiedz
RudaDodano:  7 Listopad 2016 - 16:00
Uważam, że dobrze zbilansowana dieta dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników - obojętnie czy wege, czy nie. Dużo osób jedzących mięso ma mocne niedobory żelaza :) Sama też miałam na bank, bo kiedyś jadłam tragicznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 16:10
Czy z tą powieką to prawda? Żelazo mam w normie,a powieka jest blada, tylko żyłki czerwone.Zbadać jeszcze ferrytynę?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 16:54
Gosiu a może masz w zanadrzu jakiś przepis na coś słodkiego ale zdrowego gdy napadnie nas chęć na słodkie?np.przed okresem porażka unie:(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 17:00
Ukryte Terapie. Czego ci lekarz nie powie
Jerzy Zięba
CO SĄDZI PANI NA TEMAT TEJ KSIĄŻKI, W TEMACIE HASHIMOTO I NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 17:04
co to jest żelazo dwuwartościowe? Ja biore tardyferon czy on moze zabarwić?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 17:07
Gosiu pytanie z innej beczki. Chciałam zrobić Twój hummus i kupiłam dziś tahini (okazało się,że to krem,nie pasta ale jest 100% z sezamu i bez cukru) i tu moje pytanie czy Twoja tahini też jest taka gorzka? Bo ta przy spróbowaniu taka jest i nie wiem czy jej nie dosłodzić miodem?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 17:54
Tak, jest gorzkawa.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 17:12
Gosiu a czy sprawdziłaś już na kimś czy sok z pokrzywy działa ? Moja historia jest trochę inna : zrobiłam morfologię i miałam żelazo na poziomie 54 więc zaczęłam pić sok z pokrzywy, po miesiącu sprawdziłam ponownymi badaniami czy sok podziałał i tu niespodzianka żelazo 25.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 17:55
Oczywiście. Na wielu moich pacjentach.
U Ciebie problem może być w przyswajaniu. Znam wiele takich przypadków i warto powiedzieć o tym lekarzowi.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 17:57
Gosiu - Co zrobić jeśli zelazo jest w normie natomiast ferrytyna za niska ponieważ rowna się 18 ? Piszesz o soku z pokrzywy, cczy to jedyny sposób i mogą go ic osoby z duza insulinoopornoscia ? Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 21:30
Ferrytyna to zapas żelaza i przy jej niskim poziomie należy wprowadzić więcej żelaza do diety, aby organizm zmagazynował zapas. Włącz wymienione w poście produkty i sok z pokrzywy. Plus duuużo witaminy C.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 18:34
Gosiu.moja mama jest w trakcie doagnozowania wloknienia pluc.tzn na zdjeciach widac zmiany ale jeszcze czeka na dokladna diagnoze i wizyte u specjalisty.czy w przypadku tej choroby mozna spowolnic jej postepy dieta?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 21:21
Polecam książkę Cud terapii Gersona. Mój znajomy ma koleżankę której ta dieta pomogła w wyleczeniu raka.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 18:58
Czy te zaparcia dotyczą tylko suplementacji żelazem? Ostatnio zakupiłam sok z pokrzywy, który należy wypić pół h przed posiłkiem i efekt był odwrotny, tzn. że po posiłku jelito grube było raczej mocno pobudzone i skończyło się to wizytą w toalecie :)
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 21:24
Przyczyn spowolnienia motoryki jelita grubego jest bardzo dużo. Zerknij w mój ostatni post o zaparciach.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 19:00
Gosiu, czy mogłabyś krótko poradzić jak powinna odżywiać się osoba po nowotworze (konkretnie jelita grubego) i ok. 1,5 roku od chemioterapii? Mam kilka pytań:
1. Czy po takim czasie nadal wskazana jest większa ilość białka?
2. Dieta raczej lekkostrawna czy niekoniecznie?
3. Są produkty których bezwzględnie nie powinno się spożywać?
4. Czy taka osoba może pić czystek, olej lniany, z czarnuszki, zielony jęczmień?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
dziękuję i pozdrawiam
Kasia
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 21:27
1- tak
2 - lekkostrawna
3 -nabiał max 2 razy w tygodniu, mięso także. W 70% dieta roślinna. Unikaj cukru, konserwantów i wszelkiej chemii i gotowizny.
4- tak i jak najwięcej soku z aronii z uwagi na silne właściwości antyoksydacyjne
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 19:51
Małgosia wyedukowana juz na Twoim blogu (ponad 2 lata) zrobilam jakis cxas temu badania i mamwysoki poziom żelaza 176, hgb 12,8 , a ferrytyna 13. Czy to oznacza ze dużo żelaza krąży we krwi ale się nie przyswaja ? Staram się jeść produkty z żelazem w towarzystwie wit C , nie popijam posiłków herbata ani kawa.Troche mnie yo martwi bo czytałam ze duże poziomy żelaza obciążają wątrobę. Moja doktor mówi ze jest ok.Jakos mnie nie przekonuje to.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 21:43
To mogą być problemy z przyswajaniem/magazynowaniem ale to już temat dla lekarza.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 19:51
A ja bardzo długo borykałam się z anemią, przez długi czas brałam żelazo a wyniki nic się nie poprawiały. Lekarze rozkładali ręce mówiąc,że taka moja uroda i że pewnie jestem jedną z tych osób,która nie przyswaja żelaza. Wszystko się zmieniło kiedy trafiłam na tego cudownego bloga. Zawsze wydawało mi się,że zdrowo się odżywiam ale dzięki Pani Małgosi dokładniej przyjrzałam sie swojej diecie. Zwiększyłam ilość warzyw, kasz,zaczęłam brać chlorellę,o której nigdy wcześniej nawet nie słyszałam,odstawiłam cukier i zmniejszyłam ilość mięsa. Po ok 3 miesiącach wyniki były już książkowe☺ Gdzieś wyczytałam,że przy anemii warto brać wit B,(ale nie pamiętam dlaczego). Czy wit z tej grupy mają jakiś związek z przyswajaniem żelaza,Pani Małgosiu? Pozdrawiam,Agata
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Listopad 2016 - 21:29
Tak, witaminy z grupy B owszem, ale najbardziej witamina C.
Bardzo się cieszę że mój blog okazał się pomocny ;)
Odpowiedz
Dorota HucałDodano:  7 Listopad 2016 - 21:07
Bardzo cenny post!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Listopad 2016 - 22:37
Gosiu w nawiązaniu do dzisiejszego artykułu proszę podpowiedz, czy przy TSH 1,112, FT3 2,19 ; FT4 0,82 , LH 5,62 ; FSH 5,66 powinnam zgłosić się lekarza w kierunku niedoczynności tarczycy ? Dodam, że ciągle jest mi zimno ale żelazo 118, i ferrytyna 35. Są to jakieś niepokojące sygnały ?? z góry dziękuję !!
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Listopad 2016 - 7:43
Nie ma takiej potrzeby.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  8 Listopad 2016 - 4:46
Pani Malgosiu ile kalorii powinnam jeść żeby utrzymać obecmą wagę ? Mam 17 lat 155cm 41kg i dość dużo ćwicze tak--1,7
AnonimowyDodano:  8 Listopad 2016 - 13:35
Od tego jest kalkulator dostępny przy poście z gotowymi jadłospisami na cały rok.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ