Cała prawda o oleju kokosowym. Jeść czy nie jeść? Zdrowy czy niezdrowy?

„Olej kokosowy jednak niezdrowy?”
„ Gorszy od smalcu”
„ Powoduje miażdżycę i choroby serca”
„ Koniec mitu o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowego ”

Takie nagłówki mogliśmy obserwować w sieci po tym jak 15 czerwca Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ogłosiło, że 82% zawartość tłuszczów nasyconych w oleju kokosowym czyni go niezdrowym i odpowiedzialnym za miażdżycę, choroby serca i otyłość. Nie komentowałam, mimo iż o komentarz proszona byłam w mailach niemal każdego dnia. Nie wkładałam kija w mrowisko. Postanowiłam przeczekać i zabrać głos wtedy, kiedy emocje i kurz opadną.

Do doniesień Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego podchodzę z dość dużą rezerwą. To organizacja finansowana przez różne, bardzo wpływowe lobby. W 1961 roku po publikacji w magazynie Time wyników badań naukowca Ancel’a Keys’a Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne wypowiedziało wojnę wszystkim tłuszczom, ogłaszając je winne otyłości i zapadalności na choroby układu krążenia. Dostało się nawet tłuszczom z awokado i pestek dyni. Ancel Keys w swoich badaniach porównał dietę mężczyzn z siedmiu wybranych przez siebie krajów. Wybranych (przebadał 22), ponieważ publikując wyniki i przedstawiając zebrane przez siebie dowody pominął te kraje, w których badani mężczyźni mimo spożywania dużej ilości tłuszczu i mięsa, nie byli otyli i nie zapadali na choroby serca. Nieścisłość przedstawionych badań dostrzegli inni naukowcy (min. J. Yerushalmy i H.E. Hilleboe) jednak szybko i skutecznie zostali uciszeni. W ten oto sposób badanie uznano za wiarygodne, co nigdy by się nie stało, gdyby wyniki zostały przedstawione rzetelnie i uczciwie.

Tłuszcz w diecie

To, że tłuszcze przyczyniają się do zwiększonej masy ciała, to największe dietetyczne kłamstwo ostatniego stulecia i nikt mnie nie przekona, że jest inaczej. Przeraża to, że ogromna rzesza dietetyków wciąż w to kłamstwo wierzy i zaleca swoim pacjentom niskotłuszczowe diety nieustannie terroryzując ich liczeniem kalorii. Pisałam Wam o tym TU. Powiem raz jeszcze. Winy za otyłość nie ponosi tłuszcz, ponosi ja insulina. Pikująca insulina podbijana nadmiernym spożyciem wysoko przetworzonych węglowodanów. Czyż Ameryka z takich właśnie produktów nie słynie? Co się wydarzyło w Ameryce po publikacji wyników badań Ancel’a Keys’a? Ruszyła machina. Półki w sklepach zaczęły uginać się pod rafinowanymi margarynami pełnymi tłuszczów trans, odtłuszczonym nabiałem, produktami light, szybkimi posiłkami węglowodanowymi pełnymi cukru (Keys twierdził, że cukier wcale nie przyczynia się do tycia!!!). Co zaskakujące, po odstawieniu tłuszczu i przerzuceniu się na produkty węglowodanowe i light Amerykanie wcale nie chudli. Tyli na potęgę co ma miejsce do dziś. Mimo iż ograniczenie spożycia tłuszczu lansowane jest do dziś dnia, w zastraszającym tempie rośnie ilość osób zmagających się zarówno z otyłością jak i wzrostem zachorowalności na choroby serca.

Dieta niskotłuszczowa?

Dieta niskotłuszczowa to pułapka! Niszczy układ hormonalny z czasem niszcząc i tarczycę. Mogłabym pisać o tym i pisać, ale miałam się skupić na oleju koksowym i widzicie, znów się rozpisałam.

Reasumując, nie ma tygodnia, aby nie zgłosiła się do mnie firma z ofertą reklamy cudownego środka na odchudzanie. Spalacza tłuszczu, suplementu, koktajlu etc. Odmawiam. Dlaczego? Ponieważ mam szacunek do siebie i tego, w co wierzę. Do moich poglądów i wiedzy, tej z książek, ale i tej popartej czteroletnią analizą i obserwacją moich pacjentów. Ufalibyście mi, gdybym zareklamowała na blogu ziołowy spalacz tluszczu? Powiedziała: „nie ćwicz, jedz co chcesz, łyknij spalacza”? Tak samo ja nie wierzę organizacji będącej na czyimś garnuszku.

Zadziwiające jest to, jak informacja o szkodliwości oleju kokosowego bezrefleksyjnie przelała się przez portale. Jak przyklasnęli jej dietetycy. Nie wszyscy, ale duża większość. Straszne jest to, że ktoś to czyta i również bezrefleksyjnie wierzy. Ten cytat znaleziony w sieci mówi bardzo wiele : „po latach świetności eksperci udowodnili jednak, że sława słynnego oleju nie jest tak zasłużona, jak się wszystkim mogło dotąd zdawać. Wow !!! Przez lata nikt przecież nie wiedział jaki olej kokosowy ma skład. Żyliśmy w takim ciemnogrodzie. Dobrze, że ktoś nas o tym w końcu po latach poinformował.
„Po latach świetności” !!! Po prostu nagle popularność oleju koksowego zaczęła komuś przeszkadzać. Wszystkie fit freeki zaczęły kupować go zamiast olejów roślinnych. Promują go popularne trenerki. Pewna grupa dostała ostro po kieszeni i trzeba było coś z tym zrobić. Kochani, nie dajcie się nabrać. Te nagłe zalecenia to nie przypadek.

Tłuszcze nasycone

Powszechnie uważa się, że tłuszcze nasycone to prosta droga do miażdżycy, zawału i innych chorób układu sercowo – naczyniowego. Skoro więc olej kokosowy zawiera ich aż 82% to znaczy, że cała ta kokosowa moda to jedna wielka ściema. Zawał i miażdżyca murowane. Trochę to wszystko dziwne bo najpierw coś jest super hiper, lansowane dookoła, przez wszystkich i do dostania wszędzie, nawet w sklepie z owadem w logo, potem nagle ble. Nie zdziwiło Was to?

Kwasy tłuszczowe nasycone to kwasy o krótkim, średnim i długim łańcuchu węglowym. O ile kwasy długo łańcuchowe zawarte w śmietanie, mięsie i produktach zwierzęcych są w nadmiarze szkodliwe, o tyle kwasy ze średnim łańcuchem węglowym już nie.

Skąd moda na olej kokosowy

Olej kokosowy w połowie składa się z kwasów ze średnim łańcuchem węglowym (MCT), w drugiej połowie z długim łańcuchem. Połowę z kwasów o średnim łańcuchu stanowi kwas laurynowy (inne to kwas kaprylowy, kapronowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy), którego w oleju kokosowym jest więcej niż w jakimkolwiek innym produkcie i właśnie ten niuans sprawił, że zapanowała na niego taka moda. Dlaczego?
Kwasy średnio łańcuchowe w tym w szczególności kwas laurynowy działają przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, osłaniająco, ochronnie i regenerująco, a do transportu do mitochondriów nie potrzebują żółci. Te właściwości doskonale sprawdzają się u pacjentów z zaburzeniami wchłaniania, kłopotami jelitowymi czy związanymi z trawieniem tłuszczów. Z powodzeniem wykorzystuje się je w chorobie Leśniewskiego Crohna, zespole jelita drażliwego, jelicie przesiąkliwym, zapaleniu trzustki, przy zaburzeniach pracy pęcherzyka żółciowego oraz pracy wątroby. Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne podaje, że olej kokosowy wpływa na podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu czyli frakcji LDL. Owszem, ale podwyższa też poziom cholesterolu frakcji HDL czyli tzw. dobrego cholesterolu wpływając jednocześnie na obniżenie poziomu trójglicerydów. Bilans wychodzi więc na zero ponieważ HDL jak szczotka zmiata LDL. 

Ilość oleju kokosowego w diecie

Nie jestem kokosowym freekiem. Nie uważam, że to najzdrowszy olej na świecie. To duże nadużycie. Najzdrowsze tłuszcze to te zawierające NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), spożywane na zimno. Tłuszcz kokosowy, z uwagi na wysoką temperaturę dymienia (około 200 st. C), doskonale nadaje się do smażenia i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Do spożywania na zimno – tak, jeśli potrzebujesz wykorzystać prozdrowotne właściwości kwasu laurynowego. Nie przesadzałabym jednak z jego ilością. Kwasy tłuszczowe nasycone nie powinny przekraczać 10% ogółu tłuszczów w diecie i tego bym się trzymała dobierając ilość oleju kokosowego. To nieprawda, że olej kokosowy przyczynia się do otyłości i chorób serca. Do otyłości przyczynia się spożycie zbyt dużej ilości węglowodanów połączonych ze stacjonarnym trybem życia. Tłuszcze nie podnoszą poziomu insuliny, a to właśnie ona odpowiada za otyłość, co dowodzi analiza sposobu odżywiania ludności Ameryki przez ostatnie dziesięciolecia.

Mam nadzieję że wyjaśniłam wszystkie wątpliwości. Jeśli nie. Pytajcie w komentarzach.

123 komentarze

AniaDodano:  31 Sierpień 2017 - 8:32
Małgosiu, Gdyby wszyscy tak podchodzili do tematu diety/jedzenia byłoby cudnie, wszyscy byliby zdrowi, a koncerny farmaceutyczne by podupadły. Do tego ten prosty, przemawiający język, nie trzeba być ekspertem, aby wszystko zrozumieć. Super post, BRAWO!!!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 8:42
Dziękuję ;)
Odpowiedz
lemiDodano:  31 Sierpień 2017 - 8:38
to jaki tluszcz polecasz?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 8:42
Do spożywania na zimno oleje nierafinowane, tłoczone na zimno. Do smażenia masło klarowane, olej kokosowy. Olej rzepakowy rafinowany do smażenia też ok .
KaStaDodano:  31 Sierpień 2017 - 8:51
Rozumiem, że do pieczenia np. ciast rafinowany?
KaStaDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:01
Rozumiem, że do pieczenia np. ciast rafinowany?
Odpowiedz
Paulina Dodano:  31 Sierpień 2017 - 8:45
Dziękuję za ten wpis. Prosto bez bajerowania:) Jakoś też nie chciało mi się wierzyć w to że NAGLE olej kokosowy taki zły.. chetnie siegam po ten olej i nadal będę, ale oczywiście wszystko w odpowiednich ilosciach. Pozdrawiam
Odpowiedz
karinaDodano:  31 Sierpień 2017 - 8:49
Gosiu, najnowszy wpis jak na zamówienie, wczoraj w pracy rozmawiałyśmy z koleżankami jak to naprawdę jest z tłuszczem kokosowym :-) mam pytanie z innego tematu ale często przez Ciebie poruszanego, otóż zrobiłam badania TSH 1,720, FT4 15,46 i FT3 4,33 (po przeliczeniu odpowiednio 34% i 33% czyli bardzo nisko choć na poziomie niemal identycznym), mam usuniętą tarczycę lata temu, biorę euthyrox, czy należy wykonać usg oraz anty tg, czy też niemożliwe jest np. hashimoto jeśli tarczycy już nie ma i zastępują ją leki? czy to problemy z konwersją? i włączyć dietę o której pisałaś? pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 8:51
Jaką dawkę bierzesz?
KarinaDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:43
50 euthyrox, a jeśli chodzi o samopoczucie to jestem rozdrażniona, bezsenność (ale prawdę mówiąc mam to od niepamiętnych czasów) i ostatnio wypadają mi włosy) , wyniki wyszły wszystkie po srodku norm, lekarz mówi że tak skoro tsh wyszło prawidłowe a te wartości są porównywalne to u niektórych taki niski poziom jest ok
Odpowiedz
aniaDodano:  31 Sierpień 2017 - 8:53
Dobrze, że o tym napisałaś Małgosiu - jak zwykle prosto łopatologicznie :) Obserwuję siebie i wiem jak organizm może się zachowywać kiedy przesadzimy z przetworzonymi weglowodami a jak kiedy najemy sie tłuszczem. Nie możemy tak ślepo wierzyć we wszystko - brawo!
Odpowiedz
JustynaDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:00
Małgosiu, czy możliwe jest zwalczanie grzybicy samą zmianą diety bez leków?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:20
To zależy jak duży jest poziom candidy.
Odpowiedz
AniaDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:06
Gościu, a napiszesz proszę o oleju i tłuszczu palmowym. Jest teraz prawie we wszystkich produktach. :(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:19
Tak, napiszę.
Odpowiedz
KajaDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:18
Mam w domu olej kokosowy nierafinowany tłoczony na zimno. Jest na nim napisane, że nadaje się do smażenia. Smażyłabyś czy jednak tak jak w przypadku innych tłuszcz lepszy rafinowany?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:18
Można na nim smażyć ale szkoda na nierafinowanym.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:22
Czy można używać oleju rzepakowego tłoczonego na zimno do smażenia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:25
Nie.
SylwiaDodano:  31 Sierpień 2017 - 10:39
Olej kujawski jest bardzo popularny - jest on rzepakoway i rafinowany, ale jest na nim napisane rowniez \"olej poddawany filtrowaniu na zimno\". Czy to oznacza ze nie nadaje sie do smazenia?
Odpowiedz
jaDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:35
mam pytanie - jakich produktów unikąc, aby nie tyć: jakie produkty zawierają największą ilość węglowodanów?
Odpowiedz
MonikaDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:46
Trochę nawiązując - a jeśli ktoś ma otłuszczone narządy wewnętrzne? To czy powinno się tu również ograniczać węglowodany, one są skutkiem? A co z tłuszczem, do ilu % w diecie można go wtedy spożywać?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:54
Wówczas dobieram proporcje indywidualnie. Tłuszcz należy ograniczyć ale kluczowy jest dobór węglowodanów i indeks glikemiczny diety.
Odpowiedz
MichałDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:56
Witaj Małgosiu. Bardzo chętnie czytam twojego bloga, jest prosto i przyjemnie napisany. Nawet facet taki jak ja czyli oporny na wiedzę , dużo korzysta z twoich rad. Choruje na łuszczyce i od kiedy wprowadziłem olej z czarnuszki moje zmiany złagodniały.Jeżeli możesz to bardzo proszę o radę jak stosować wszystkie oleje razem żeby nie przesadzić. Chciałbym wprowadzić olej lniany do diety. Czarnuszkę pije dwa razy dziennie po łyżce.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 9:58
Napiszę o tym niebawem post.
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 10:30
Gosia jak zawsze w punkt! I za to Cię uwielbiam :) Udostępniam Twój wpis dalej.
Odpowiedz
nagietekDodano:  31 Sierpień 2017 - 10:35
Pani Małgosiu czy pisze Pani o oleju rafinowanym czy nierafinowanym? To ma znaczenie bo nierafinowany ma niższy punkt dymienia (smażymy krótko, aby nie stracił swoich właściwości), a rafinowany ma punkt dymienia właśnie około 200C, ale nie ma praktycznie żadnych właściwości prozdrowotnych
AniaDodano:  31 Sierpień 2017 - 14:13
Ja nie Gosia, ale jak Gosia mówiła nie raz, na rafinowanym smażymy, a nierafinowany do spośywania na zimno.
Odpowiedz
BarbaraDodano:  31 Sierpień 2017 - 10:46
Małgosiu, super, że podjęłaś temat oleju kokosowego. Czasem zdarza mi się bezrefleksyjnie podejść do jakichś rewelacji na temat tego czy owego...ale po chwili zastanowienia, nachodzą wątpliwości - czy aby nie stoi za tymi czy innymi rewelacjami lobbing jakiegoś producenta / producentów...? I tak niestety najczęściej jest! Dajemy się złapać w pułapkę... Apropos oleju kokosowego, to właśnie wczoraj upiekłam wg Twojego przepisu brownie ze skórka pomarańczową i olejem kokosowym....prawie pycha! ;) Prawie, bo już czytając przepis miałam wątpliwości, a po upieczeniu jestem prawie pewna, że coś jest nie tak w tym przepisie z ilością oleju kokosowego....pół na pół z czekoladą (samą w sobie przecież tłustą) - po 250g...? Nie powinno tego oleju być 25g (a nie 250?)...to ciasto - w trakcie pieczenia, jak i po wystygnięciu po prostu ocieka tłuszczem....no i 250g czystego tłuszczu na raptem 80g mąki?... Sprawdż, proszę, Małgosiu, czy nie zakradł się tam błąd?...
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 10:47
Nie, nie, wszystko jest dobrze ;)
BarbaraDodano:  31 Sierpień 2017 - 11:05
OK, to ponieważ smak jest zniewalający, to następnym razem dam jednak 25g oleju kokosowego...a w każdym razie dużo mniej...i powiem jaki efekt ;) A, no i ja z tej proporcji uzyskałam 5 kokilek ciasta, nie 3 ;)
Odpowiedz
GabrielaDodano:  31 Sierpień 2017 - 10:47
Gratulacje Małgosiu :) świetny post, profesjonalna wiedza.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:46
Miło mi, dziękuję.
Odpowiedz
AsiaDodano:  31 Sierpień 2017 - 11:03
super wpis. dziekuje
Odpowiedz
AnetaDodano:  31 Sierpień 2017 - 11:28
Małgosiu w ostatnim poście w komentarzu napisałaś ze prażone orzechy nie są ok. A takie lekko podprażone na patelni słonecznik czy orzechy, nie do zrumienia?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:45
Lekko są w porządku.
Odpowiedz
AniaDodano:  31 Sierpień 2017 - 11:49
Małgosiu, A co sadzisz o smarowidle Finuu? Ma taki sklad: masło 47% olej rzepakowy 34 % olej z lnianki 2% maślANKA witaminy A i D Czy ma sens zastepowac tym masło? Czy te oleje w takiej formie nie maja wielkiej wartosci? I jeszcze pytanie, czy jesli w skladzie nie pisza, ze te oleje zostaly utwardzone, to na pewno nie zostaly? Jesli jem codziennie olej lniany tloczony na zimno zamiennie z olejem z czarnuszki lub ostropestu, to moze lepsze bedzie zwykle maslo niz to smarowidlo? Przy okazji dziekuje, bo inspirujac sie Twoim blogiem w ciagu 4 miesiecy zrzucilam dzieki drobnym zmianom 10 kilo bez zadnych glodowek i wiekszych wyrzeczen i mieszcze sie w ciuchy z liceum :). Pozdrawiam serdecznie,
Odpowiedz
ElaDodano:  31 Sierpień 2017 - 11:49
Świetny wpis, rzeczowo jak zawsze. W dzisiejszym świecie pogoń za pieniędzmi powoduje, że wiele rzeczy przestaje mieć wartość wliczając w to ludzkie zdrowie. Dobrze, że jesteś Małgosiu. A co myślisz o oleju z oliwek takim tłoczonym przez lokalnych rolników? Akurat mam możliwość zakupu.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:45
Jak przez lokalnych rolników to i ja się piszę. Napisz mi PRV na facebooku.
Odpowiedz
baskaDodano:  31 Sierpień 2017 - 11:58
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
NataliaDodano:  31 Sierpień 2017 - 12:06
Uzywam oleju kokosowego zamiast kremu nawilzajacego,smaruje nim twarz oraz cialo.Natknelam sie ostatnio na artykul w WO,w ktorym odradzano uzywanie oleju kokosowego jako kosmetyku,gdyz jest za ciezki i zatyka pory.Malgosiu,co sadzisz i czy pozostale oleje (migdalowy,arganowy,etc.) takze wykluczyc?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:44
Bez obaw możesz stosować. I inne także.
Odpowiedz
MagdaDodano:  31 Sierpień 2017 - 12:16
Małgosiu a co sadzisz o l carnitine , bcaa , i whey protein ? Mój mąż zaczął ćwiczyć , zdrowo się odżywiać .generalnie super i bardzo się cieszę, że dba o siebie. Ale jednocześnie zakupilmsobie te suplementy a ja strasznie się boje ze to chemia , wcale jemu nie potrzeba i tylko zaszkodzi. Czy te specyfiki są szkodliwe? Bardzo proszę o informację bo strasznie się martwię o zdrowie męża.
Odpowiedz
emDodano:  31 Sierpień 2017 - 12:20
Całe Indie i Sri Lanka bazują na oleju kokosowym i nie zauważyłam tam problemów zdrowotnych o których piszą naukowcy z USA. Mimo spożywania wielu produktów smażonych na głębokim tłuszczu nie miałam dolegliwości żołądkowych, a po powrocie do Polski wszystko wracało do \"normy\". Poza tym nie ma co ukrywać, że większość Amerykańskich Towarzystw Naukowych jest na usługach przemysłu. Zawsze jak słyszę, że coś wg badań amerykańskich to od razu się uśmiecham...
Odpowiedz
NataliaDodano:  31 Sierpień 2017 - 12:23
Gosiu, do pieczenia ciast jaki używać olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:44
Rafinowany.
Odpowiedz
BeataDodano:  31 Sierpień 2017 - 13:01
Uwielbiam Cie! Twoje artykuly sa tak przemyslane, opowiedziane szeroko i gleboko ze nie sposob sie z tym nie zgodzic. Brawo Malgosiu za Twoja wiedze !
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:43
Bardzo dziękuję.
Odpowiedz
ajDodano:  31 Sierpień 2017 - 13:08
Małgosiu, czy przy niedoczynności tarczycy nie zaszkodzi jeżeli dodam trochę mleka do kawy?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:43
Bez obaw możesz dodać.
Odpowiedz
Joanna Dodano:  31 Sierpień 2017 - 13:29
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
AniaDodano:  31 Sierpień 2017 - 14:49
Małgosiu, W sklepach sa przewaznie dwa rodzaje oleju kokosowego. Rafinowany i virgin. Jesli uzywam oleju kokosowego tylko do smazenia, to lepiej kupowac rafinowany? Czy w takim przypadku nie traci sie dobroczynnych wlasciwosci kwasu laurynowego?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:42
Jeśli chodzi o kwas laurynowy nie ma znaczenia czy olej jest rafinowany czy nie.Jeśli używasz oleju kokosowego tylko do smażenia to spokojnie możesz kupić nierafinowany.
Odpowiedz
MarzenaDodano:  31 Sierpień 2017 - 15:38
Uwielbiam Cię <3
Odpowiedz
KASIA T.Dodano:  31 Sierpień 2017 - 16:08
Czekałam na taki wpis! ostatnio przeglądałam internet i trafiłam na \"artykuł\" o szkodliwości oleju kokosowego. A Pani rozwiała moje wszelkie wątpliwości. Jestem w dodatku dowodem na to, że to insulina jest odpowiedzialna za otyłość, a nie tłuszcz. Dziękuję za artykuł :)
PopoDodano:  1 Wrzesień 2017 - 21:26
Za tycie przede wszystkim odpowiedzialny jest nadmiar kalorii;) Których tłuszcze mają zdecydowanie bardzo bardzo dużo i łatwo przesadzić.
Odpowiedz
MaryDodano:  31 Sierpień 2017 - 17:26
Małgosiu, mam pytania: 1. Jak dlugo po otwarciu nadaje sie do spozycia olej kokosowy nierafinowany? 2. pisalam tez w jednym z ostatnich komentarzy, ze wypadaja mi wlosy po aktywnosci fizycznej. Zalecilas badana tarczycy i wyszlo tsh 1,7 T3 44% T4 27% ATPO 94 - powyzej normy ATG 105 - gorna granica żelazo + magnez + morfologia + lipidogram ok pcos - brak wybieram sie na usg + nietolerancje, ale czy przy takich wynikach Twoja dieta da rade czy powinnam brac tez leki? Nie wiem jak rozmawiac z lekarzem aby mnie nie olał :( Jestem przed 30stka jak to ma znaczenie. pozdrawiam stała czytelniczka
D.Dodano:  1 Wrzesień 2017 - 10:42
Mi dieta Gosi pomogła przy niskiej konwersji T3 T4, nie brałam leków.
Odpowiedz
MadziaDodano:  31 Sierpień 2017 - 18:21
Małgosiu, a co myślisz o smarowaniu od czasu do czasu kanapek olejem kokosowym?? CHCĘ PRZYTYĆ! :)
Odpowiedz
RobertDodano:  31 Sierpień 2017 - 18:35
Ciesze sie, ze Michal wczesniej pisal. Czyli nie jestem jedynym facetem sledzacym tego bloga ;) Gosiu zaczalem chodzic na silke, chlopaki tam nagminnie sa na diecie ketogenicznej. Skoro od tluszczu sie nie tyje tylko od wegli, to moze dieta niskoweglowodanowa i wysokotluszczowa jest ok. Prosze napisz post o keto.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 21:10
Napiszę ;) Miło że Panowie się udzielają ;)
Odpowiedz
MonikaDodano:  31 Sierpień 2017 - 18:39
Gosiu czy płukanie ust olejem kokosowym ma wartości prozdrowotne?
Odpowiedz
AsiaDodano:  31 Sierpień 2017 - 19:51
Małgosiu, świetny post! W końcu wszystkie moje wątpliwości na temat oleju kokosowego zostały rozwiane :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 21:08
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
PaulinaDodano:  31 Sierpień 2017 - 19:52
Małgosiu, przeczytałam Twój wpis rano i chodzi mi cały dzień po głowie. Wbrew pozorom nie przez wartość merytoryczną (która jak zwykle na 6)! Jestem zachwycona poprowadzeniem toku myślenia. Najpierw \"rozpykałaś\" na czynniki pierwsze autorytet rzeczonej organizacji - tak, że nawet jakby powiedzieli, że trawa jest zielona, to bym się zastanowiła :) Po takiej argumentacji lekko przeszłaś to wytłumaczania, czymże ten olej kokosowy jest - wiedza, która na początku tekstu nie byłaby tak łatwa do przełknięcia. Raz jeszcze gratulacje. W mojej ocenie Twój blog jest jedenym z najcenniejszych w necie. Pozdrawiam, PM
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  31 Sierpień 2017 - 21:08
Bardzo mi miło. Bardzo dziękuję.
Odpowiedz
aniawDodano:  31 Sierpień 2017 - 21:35
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
Odpowiedz
MagdaDodano:  31 Sierpień 2017 - 22:09
Bardzo ciekawy i rzeczowy post. Dziękujemy:)
Odpowiedz
EwaDodano:  1 Wrzesień 2017 - 9:20
Witam. Czym i w jakich dawkach profilaktycznie odrobacza Pani dzieci? Kiedys byla taka informacja o odrobaczaniu tu na blogu ale nie moge znalezc. Lekarz przepisal nam Vermox w syropie dla dzieci. Czy po takiej kuracji nalezy dawac dziecku probiotyki?Jesli tak, to ktore probiotyki konkretnie Pani poleca? Bede wdzieczna za odpowiedz. Stala czytelniczka :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 13:02
My raz w roku odrobaczamy się Vermoxem w tabletkach. 3 dni po 2 tabletki. Jedna rano, jedna wieczorem.
Odpowiedz
JDodano:  1 Wrzesień 2017 - 10:24
Małgosiu a jeśli na etykiecie jest napisane tylko że to olej kokosowy bezwonny, to on jest rafinowany czy nie? I do czego używać, do smażenia czy spożycia na zimno?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 13:01
Rafinowany. Do smażenia.
Odpowiedz
AsiaDodano:  1 Wrzesień 2017 - 10:34
Małgosiu, kiedy najlepiej podawać rocznemu dziecku, które idzie do żłobka krople dicoflor na podniesienie odporności. Rano czy wieczorem? Z jedzeniem np kaszka czy raczej po jedzeniu?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 13:00
W trakcie posiłku.
Odpowiedz
SabinaDodano:  1 Wrzesień 2017 - 11:36
Małgosiu mogę prosić cie o radę? Chodzi o moją babcię 77 lat. Przy 168 cm waży 86 kg. Nigdy tyle nie wazyła ale wkońcu rzuciła palenie no i waga poszła do góry. Bardzo jej zależy żeby schudnąć. Ma arytmie serca (migotanie przedsionków), podwyższony cholesterol i zapalenie stawów (reumatyzm wchodzący w atretyzm). Właśnie czytam Twój wpis w zakladce Chorób krążenia \"do czego niezbędny nam cholesterol...\" na końcu są wymienione różne produkty i stąd moje pytanie 1. Czy wystarczy jak bedzie się trzymała \"zdrowych zasad\" odzywiania i dodatkowo wprowadzi częściej te produkty w jadłospis ?? Sama jej gotuje i stresuję się ale tak własnie póki co zrobię. 2. Czy masz jakieś uwagi w związku z zapaleniem stawów?? Unikać tych produktów o których pisałaś przy dnie moczanowej?? Bardzo prosze o odp i dziękuje za ten wpis o oleju kokosowym ! :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:58
1 -tak 2- wszystko zawarłam w poście o artrozie
Odpowiedz
Beata B.Dodano:  1 Wrzesień 2017 - 14:30
Małgosiu, świetnie reagujesz na to, co się obecnie dzieje na rynku i za to czapki z głów! Dla bardzo dużej grupy ludzi jesteś też wyrocznią w sprawie zdrowe/niezdrowe - ale to już zasługa Twojego profesjonalnego podejścia do sprawy i faktycznej, udowodnionej ogromnej wiedzy i - bądź co bądź - umiejętności jej przekazywania, bo nie każdy potrafi napisać, żeby reszta zrozumiała. Podziwiam i gratuluję:) Niestety coraz więcej pojawia się w mediach - szczególnie wirtualnych - wielu pseudodietetyków, który autorytatywnym tonem twierdzą że: gluten to śmierć, cukier zabija, tłuszcze wywalić a nabiał to prosta droga do katastrofy. Podoba mi się Twój zdrowy rozsądek i taktowne wyważenie, więc dziękuję, podziwiam i życzę dalszych sukcesów!
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:57
Beatko bardzo dziękuję za słowa uznania. Dużo dla mnie znaczą. Niestety, ja z tymi pseudo specjalistami też walczę bo swoje artykuły piszą bazując na moich i kopiują mnie notorycznie.
Odpowiedz
Sabina Dodano:  1 Wrzesień 2017 - 14:31
Małgosiu już odczytałam o diecie w artozie. Śledzę bloga od niedawna dlatego mam duże zaległości. Już wydrukowałwam post i wisi na lodówce. Bardzo ładnie i prosto opisane. Ile najwięcej soku pomidorowego mogę babci dać do picia? I o jakich przestworach mowa? Koncentrat pomidorowy np? Pozdrawiam
MagdalenaDodano:  1 Wrzesień 2017 - 15:23
Malgosiu jestem po twojej diecie i aktualnie w ciąży!!!☺przyzwyczaiłam sie juz do porannych owsianek. Mam do ciebie pytanko czy nadal przyrządzać je na mleku roślinnym?(bylam 2 m-ce bez nabiału-Hashimoto i wys prolaktyna) czy przerzucić sie na normalne mleko aby zapewnić dziecku wiecej wapnia?(podpowiedz prosze jak dalej z nabialem?) dziekuje Ci jesteś kochana 😆
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:56
Szklankę między posiłkami.
Odpowiedz
EwaDodano:  1 Wrzesień 2017 - 22:32
Gosiu, czy mrożenie soku z cytryny pozbawia go właściwości? Pijam co rano wodę z moidem i cytryną, ale sok z cytryny wyciskam \"hurtowo\" i wlewam do woreczków do lodu i do zamrażarki. W ten sposób nie dość, że mam sok, to i temperatura przyjemnie chłodna:) Tylko teraz mi się tak nasunęło, czy to go nie wyjaławia? Dzięki z góry za odpowiedź, Ewa
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:55
Nie pozbawia. Można mrozić bez obaw.
Odpowiedz
EwelDodano:  2 Wrzesień 2017 - 7:36
Myślę, że powinniśmy tu komentować jedynie artykuł o oleju kokosowym. Pytać o info. związane z tym postem. Wiele osób podaje swoje wyniki badać w komentarzach i/lub pyta o rzeczy nie związane z tematem posta. To się później gorzej czyta, przy takiej liczbie komentarzy. Z tego co wiem Autorka udziela prywatnych porad dietetycznych, więc zgłaszajcie się do niej. Cennika nie znam, ale myślę, że nie zedrze z Was ostatnich groszy, a czegoś więcej się dowiecie i rozwieją się Wasze wątpliwości. Kiedy ma się złe wyniki badań powinno się zgłosić do dietetyka i dowiedzieć się szczegółowo, jak postępować. Miło ze strony Autorki, że na blogu dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi, ale nie zdobyła tej wiedzy za darmo. Włożyła czas, pieniądze i wysiłek. Myślę, że nie można oczekiwać komentarzy z jej strony w sprawach typowo prywatnych na blogu. To trochę nie fair. Być może mój komentarz nie spotka się z aprobatą innych, ale pomimo to go dodaję. Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia! 😊
DominikaDodano:  4 Wrzesień 2017 - 11:32
Zgadzam się co do interpretacji wyników badań. Ale jeśli chodzi o resztę, to nie do końca. W komentarzach można znaleźć kopalnię wiedzy na temat innych rzeczy, które mnie interesują. Zamawiając dietę czeka się 7 tygodni, a koszt to powyżej 200zł. Jeśli chce się dowiedzieć tylko jednej rzeczy to bez sensu żebym na siłę kupowała dietę żeby tylko się z panią Gosią skontaktować co do jednej sprawy. Doceniam to bardzo u autorki, że odpisuje na te wszystkie komentarze, ale faktycznie sprawy typowo prywatne typu interpretacja wyników nie powinna się tutaj znajdować - ale tacy już są ludzie, że znajdziesz takie pytania na każdym możliwym blogu i forum.
jmdDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:02
popieram! :)
Odpowiedz
MagdalenaDodano:  2 Wrzesień 2017 - 10:43
Brawo i jeszcze raz brawo za mądry, logiczny podparty rzeczowymi argumentami post. Zgadzam się z tym że od dawna jesteśmy poddawani różnego rodzaju manipulacjom, socjotechnikom stosowanym w zależności od potrzeb różnego rodzaju firm, koncernów. Jestem pod ogromnym wrażeniem Pani wiedzy. Czytam wpisy z przyjemnością. Gratuluję i życzę dalszych sukcesów. :)
EwelinaDodano:  3 Wrzesień 2017 - 12:05
Małgosiu, pytanie z innej beczki: co sądzisz o sposobie żywienia polecanym przez Montignac\'a?(produkty o niskim IG)
Odpowiedz
WiktoriaDodano:  2 Wrzesień 2017 - 12:10
A czy są jakieś skutki uboczne wykluczenia z diety tłuszczu? Mam poważny problem z trawieniem go - kończy się to zawsze ostrą biegunką i bólem brzucha.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:54
Oczywiście i to bardzo poważne. Odsyłam do posta o znaczeniu tłuszczu w diecie.
moniDodano:  5 Wrzesień 2017 - 14:22
Wiktoria, jedz na początek mniejsze ilości tłuszczu, stopniowo zwiększając. Zapewne masz biegunki tłuszczowe - organizm (nieprzyzwyczajony) nie radzi sobie ze strawieniem dużej ilości, musi się przystosować.
Odpowiedz
MDodano:  2 Wrzesień 2017 - 17:30
Pani Małgosiu, czy do tego fluidu Eris używa Pani pudru w kamieniu? Kup innego sypkiego? Czy już nie. Też go w najbliższym czasie kupię. Dziękuję za wszystkie wpisy i odpowiedzi.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  4 Wrzesień 2017 - 12:55
Tak. W kamieniu.
MDodano:  4 Wrzesień 2017 - 15:52
A jaki Pani puder w kamieniu Pani poleca i uważa za dobry? Pozdrawiam.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ