fbpx
Pesto – genialny zastępca masła!
Img

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i nie wolno go pomijać.
Zjeść powinniśmy w ciągu 30 minut od pobudki, bo organizm po nocnej przerwie potrzebuje paliwa. Jeśli tego nie zrobimy nakarmimy się własnymi mięśniami, a tego przecież nie chcemy, bo mięśnie są nam potrzebne do spalania tłuszczu. Ponadto poranny głód spowolni przemianę materii i dodatkowo zafundujemy sobie gorsze samopoczucie, niższą sprawność umysłową, osłabienie, senność i rozdrażnienie. Brak śniadania nadrobimy wilczym głodem przed południem i osoby ze słabą wolą mają ogromne szanse, że gdzieś w przelocie spotkają pszenną, napompowaną drożdżówkę, batonika, albo co gorsza dwa.

Chcę Was dziś przekonać do pesto, które w ostatnim czasie cudownie zastąpiło masło w mojej rodzinie i jeśli akurat nie jemy owsianki, to jest nieodłącznym elementem naszego śniadania.

Moje pesto robię z oliwy z oliwek, bazylii, szpinaku, odrobiny soli i czosnku, oraz płatków migdałowych. Jeśli nie macie przekonania do pesto, bo jedliście takie gotowe, sklepowe to dajcie się przekonać. Sklepowe pesto pomijając fakt, że jest nafaszerowane chemią, to jest strasznie niesmaczne i w niczym nie przypomina, świeżego, robionego w domu.

Pesto jest cudownie zielone, a ostatnimi czasy to mój ulubiony kolor 🙂
Zalety wszystkiego co zielone, moi stali czytelnicy znają już pewnie na pamięć, ale przypomnę 🙂
Jeśli warzywo jest zielone to zawiera chlorofil, nazywany “żywą krwią” roślin. Podstawowa cząsteczka chlorofilu pod względem budowy jest niemal identyczna, jak podstawowa cząsteczka hemoglobiny.
Chlorofil ma działanie oczyszczające układ pokarmowy i wydalniczy. Oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe.

Zielone warzywa bogate w chlorofil :
  • oczyszczają organizm z toksyn,
  • chronią przed działaniem wolnych rodników,
  • oczyszczają przewód pokarmowy z niestrawionych resztek i poprawiają perystaltykę jelit,
  • ze względu na zawartość potasu pozytywnie wpływają na funkcjonowanie serca i neutralizują kwasy w mięśniach,
  • mają działanie przeciwzapalne,
  • oczyszczają, poprawiając obraz krwi,
  • regulują poziom cukru we krwi,
  • pozytywnie wpływają na laktację u kobiet karmiących,
  • działają pozytywnie na skórę ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze (leczą stany zapalne i problemy skórne)
  • wzmacniają naczynia, także limfatyczne, leczą żylaki,

Dodatkowo zielone warzywa działają silnie alkalizującego, czyli zasadotwórczo i jedzone w towarzystwie produktów kwasotwórczych np. pieczywa,  pomagają utrzymać równowagę kwasowo – zasadową.

Nieodłączny składnik pesto to oliwa z oliwek, która dzięki zawartości kwasu oleinowego (ma go aż 60-70%) wykazuje bardzo dobre efekty w profilaktyce chorób serca, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy (zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych), wrzodów żołądka, astmy, czy alergicznego zapalenia błon śluzowych nosa. U osób z rejonu basenu Morza Śródziemnego, gdzie oliwa jest bardzo popularna, zaobserwowano niższą zachorowalność na te choroby. Na obecność oliwy w diecie szczególną uwagę powinny zwrócić osoby z cukrzycą, czy insulinoopornością, gdyż oliwa wyrównuje poziom cukru we krwi, oraz osoby z wysokim cholesterolem. Oliwa obniża poziom złego cholesterolu (LDL), podnosząc jednocześnie poziom dobrego cholesterolu (HDL.
Ponadto oliwa powoduje poślizg w przewodzie pokarmowym zapobiegając zaparciom i regulując trawienie. Zawiera witaminy A, E, D i K (wpływa na wzrost kości u dzieci, zapobiega krzywicy). Spowalnia procesy starzenia, wygładza skórę, sprawia że cera staje się błyszcząca i świetlista.
Migdały to bogactwo witaminy E, która chroni przed chorobami serca i uszkodzeniami wzroku. Ponadto obniżają poziom cholesterolu i poprawiają wrażliwość na insulinę, są więc szczególnie polecane osobom z insulinoopornością i cukrzycą.
Kaloryczność:
Jedna łyżka pesto to ok. 50 kcal 
Przepis na pesto:
  • 2 pęczki (krzaczki w doniczkach) świeżej bazylii
  • duża garść liści szpinaku
  • 150 gramów płatków migdałowych
  • 3/4 szklanki oliwy (jeśli pesto będzie za gęste dolejcie więcej)
  • ząbek czosnku
  • sól
Przygotowanie:
Liście bazylii i liście szpinaku (bez łodyżek – są twarde i nie zmielą się) umieszczamy w blenderze. Dodajemy czosnek, migdały, oliwę i delikatnie solimy. Blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby, jeśli pesto jest za gęste (zależy od wielkości pęczka bazylii) dolewamy oliwy.  
Polecam z zieloną herbatą 🙂  
Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Pasztet wołowo-drobiowo-warzywny w wersji fit! Jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach!
Pasztet wołowo-drobiowo-warzywny w wersji fit! Jedynie 3,8 gramów tłuszczu w 100 gramach!

Pasztet na ogół kojarzy się z tłustym, tuczącym dodatkiem do kanapki. I rzeczywiście te dostępne w sklepach są tłuste i Czytaj dalej

Świąteczny indyk z żurawiną i daktylami podany z aromatycznym białym sosem.
indyk z żurawiną i daktylami podany z aromatycznym białym sosem

Świąteczny indyk faszerowany żurawiną i daktylami z aromatycznym białym sosem. Na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt? Czemu nie! Czytaj dalej

Faszerowana rolada z kurczaka w sosie szpinakowym z pieczonymi ziemniaczanymi talarkami

Kochani dziś mam dla Was potrójną petardę. Danie którego nie powstydzicie się podczas świątecznego obiadu, imienin czy jakiejkolwiek innej okazji. Czytaj dalej

Carpaccio z buraka – przekąska na każdą okazję
Carpaccio z buraka – przekąska na każdą okazję

Przekąska na absolutnie każdą okazję. Na świąteczny stół, imieniny, urodziny, nieformalną imprezę, elegancki bal czy po prostu jako lunchbox do Czytaj dalej

300 komentarzy

AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 19:46
Świetny blog ! Będę wpadać częściej :)

PS - Warto zauważyć,że nie ma czegoś takiego jak ' oliwa z oliwek ' . Jest to olej z oliwek. Śmieszne, że nawet cieszący się dobrą reputuacją najlepsi kucharze używają złego określenia.
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 19:50
to prawda, tak się mówi potocznie ;)
AnonimowyDodano:  14 sierpień 2014 - 16:56
Oj, nie ma się co "spinać" przyjęło się "oliwa z oliwek" i karzdy wie o co chodzi :D
AnonimowyDodano:  14 sierpień 2014 - 23:09
każdy...
AnonimowyDodano:  7 kwiecień 2015 - 16:12
Zupełnie jak z cukrem wanilinowym :)
AnonimowyDodano:  10 sierpień 2015 - 1:31
RR
Oliwa jest zawsze oliwą a nie olejem. W sensie bromatologicznym .
Olej można uzyskiwać z wielu innych roślin (nasion) etc.
Pozdrawiam
RR
Odpowiedz
Monika GWDodano:  15 kwiecień 2014 - 19:50
Tak trochę odnośnie śniadania - co mam jeść przed porannym treningem aby nie czekać znowu po śniadaniu aż można ćwiczyć.
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 19:53
najlepszy będzie cukier czyli koktajl bananowy np. z truskawkami i otrębami aby organizm nie ciągnął glikogenu z mięśni , a po treningu śniadanie
Monika GWDodano:  15 kwiecień 2014 - 19:55
Dzięki :)
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:27
a ten koktajl może być tylko banan i otręby? I po tym od razu można zacząć ćwiczyć?
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 20:39
tak, maślanka lub kefir, banan, otręby
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 10:09
Przed ćwiczeniami najlepiej wypić szklankę ciepłej wody. A śniadanie można zjeść po treningu. W taki sposób metabolizm jest podkręcony maksymalnie. Ćwiczenie przed śniadaniem przynosi najlepsze efekty. :)
Natomiast jeśli chodzi o banany... Są nafaszerowane chemią bardziej niż niejedno pesto ze słoika i warto wziąć to pod uwagę.

PS. Ciekawy blog, lubię do Ciebie zaglądać. Pamiętaj jednak, że dla wielu osób jesteś już autorytetem i Twoje rady muszą być 100% sprawdzone. I nie piszę tego z zazdrości czy z zawiści, po prostu dzielę się swoją wiedzą. :) Wspieram mocno, cieszę się z sukcesu tego bloga (trafiłam tu przypadkiem szukając inspiracji do cotygodniowych zakupów) i życzę powodzenia Tobie w pisaniu, a innym w osiągnięciu celu. :)

Dodano:  16 kwiecień 2014 - 10:32
ABSOLUTNIE NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jeśli ćwiczysz na głodniaka nadnercza pobudzają ciało do przerabiania mięśni na paliwo i zjadasz to co przecież chcesz zbudować.
Wysiłek jest więc bezsensowny !!!!!!!!!!!!!!!!
Optymalne korzyści z ćwiczeń przynosi zjedzenie owoców przed ćwiczeniami aby organizm nie pobierał glikogenu z mięśni a poćwiczeniach 10-20 gramów białka. W ten sposób cukry zaopatrują mięśnie w paliwo w czasie wysiłku a biało po, wspomaga szybką naprawę. To jedyny sposób na spalanie tłuszczu i budowę mięśni.
ĆWICZENIA NA GŁODNIAKA NIE POBUDZAJĄ METABOLIZMU. !!!!!!!!
Zalecam książkę Dieta przyspieszająca metabolizm H. Pomroy
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 10:33
albo banan i garsc orzechow/migdalow :)
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 23:08
Witam.Małgosiu, a co jak ćwiczę o 5 rano? Zjeść przed ćwiczeniami np. Banana czy darować sobie tak wcześnie i zjeść po treningu?
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 23:13
zjedz np. banana przed treningiem a po treningu śniadanie
shellterDodano:  1 sierpień 2014 - 17:59
Małgosiu a co jeśli na śniadanie lub obiad nie jadam nic z owoców bo po tych posiłkach często ćwiczę, muszę wtedy dodatkowo zjeść owoca czy mogę go pominąć?
Dodano:  1 sierpień 2014 - 22:50
lepiej zjeść coś z owoców bo oprócz cukru to także witaminy i minerały
AnonimowyDodano:  24 październik 2014 - 10:32
Czy te jadłospisy nadają się na diecie stabilizacyjnej? 1500-1600 kcal? Jestem studentką, nawał zajęć i nauki, nie mam za bardzo czasu na ćwiczenia, ale za to codziennie rano wysiadam na wcześniejszym przystanku, ok 15min szybszego spacerku z rana, to samo po zajęciach, mam zamiar stosować Pani jadłospisy w celu stabilizacyjnym, czy istnieje ryzyko, że przybiorę pare nowych kg na wadze?
Moje zapotrzebowanie dzienne to ok 2000kcal. Mam zamiar dotrzeć do 1900 i tak jeść. Czy to jest w porządku?
Dodano:  24 październik 2014 - 11:13
nadają się świetnie,
zwiększaj kaloryczność o 100 kcal miesięcznie
AnonimowyDodano:  24 październik 2014 - 11:47
Dziękuję bardzo! Jest Pani nieoceniona, cieszę się, że trafiłam na ten blog, wspaniała robota, oby tak dalej!
AnonimowyDodano:  21 grudzień 2016 - 20:43
Dokładnie! Może spacerek bez śniadania ujdzie ale nie intensywny trening. Bez dopływu glukozy poziom insuliny spada, alfa komórki trzustki wydzielą glukagon i zaczyna się glikogenoliza( rozkład glikogenu,a glikogen to sposób naszych organizmów na przechowywanie zapasów glukozy?) w pierwszej kolejności wykorzystywane są największe rezerwy pochodzące z wątroby. Glukagon nie ma wpływu na mięśnie z 3 powodów ale nie jest to teraz istotne. ? Obok, glukagon wpływa też na tkankę tłuszczową aktywując lipolizę czyli rozkładanie tk. Tluszcz. do kwasów tłuszczowych. Podaje się, że dopiero po 40 godzinach zupełnego postu 96% glukozy pochodzi z kolejnego procesu zwanego glukoneogenezą(produkcja glukozy z niecukrowych prekursorów), i tu niestety zaczyna się degradacja mięśni, które służą jako źródło węgla do produkcji glukozy. Jeżeli głodujemy dalej, zaczyna się przystosowanie organizmu do metabolizmu kwasów tłuszczowych i ciał ketonowych, ale nie ma co liczyć wtedy na wydajną pracę mózgu, który się przystosuje do głodówki(po ok 3 tyg.) jednak wyraźnie zwolni. Ramy czasowe się zwężają jeśli ktoś intensywnie trenuje a zwłaszcza tym z małą zawartością tkanki tłuszczowej ? Krótko mówiąc jeśli chcecie trenować rano, a potem wykonywać pracę umysłową to nie polecam braku śniadanka. No i szkoda sexy mięśniorków ? I uwaga już po 12 godzinach snu uruchamia się wydzielanie glukagonu i zużywanie rezerw! ? Pozdrawiam i szukam przepisu na chlebek. Alina ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 19:51
A dlaczego chcesz zastepowac maslo? Przeciez dla zdrowych ludzi maslo jest dobre i zdrowe.
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 19:55
wiem, nie neguję masła ale pesto taki mi ostatnio przypadło do gustu, a dodatkowo mam ostatnio bzika na punkcie oczyszczania kolorem zielonym że zastąpiłam masło pesto
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 19:53
Witam! A co Pani by polecila zamiast migdalow?? Pozdrawiam!
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 19:54
orzeszki pini
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 19:58
Dziękuje :) migdaly w smaku sa lekko slodkie, orzeszki pini chyba będą mi bardziej smakowac. A slonecznik byliby równie dobra opcja do pesto??
AnonimowyDodano:  19 luty 2015 - 11:32
Do pesto jarmużowego słonecznik pasuje jak ulał, więc wydaje mi się, że do bazyliowego też się wpasuje ;)
Odpowiedz
Joanna | my healthy styleDodano:  15 kwiecień 2014 - 19:56
Wspaniały przepis. Bardzo lubię gotowe pesto ale założę się że to własnej roboty jest jeszcze lepsze. Wypróbuję z pewnością :)
Odpowiedz
Aneta BDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:05
Świetny pomysł z tym pesto zamiast masła. Bardzo lubię pesto, a że dopiero od niedawna zaczynam jeść regularne posiłki i śniadania (tak...latami nie jadłam śniadań) to jest to na pewno kolejna zachęcająca rzecz, i dobrze też wiedzieć że należy śniadanie zjeść do pół godziny po wstaniu z łóżka. Na razie mam jeszcze z tym problem, bo zanim podejdę do robienia śniadania to muszę ogarnąć siebie i córkę, i wiadomo...w pierwszej kolejności karmię ją...co zajmuje też pewien odcinek czasu, muszę więc chyba śniadanie przygotowywać przed pójściem spać ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:08
Uwielbiam Twoje przepisy i podziwiam Twoją osobę, ale zmień proszę "perystatyke" na "perystaltyke" - dziękuję ;-)
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 20:13
dziękuję, już poprawiam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:12
Kochana, mam pytanie. Co polecisz po wieczornym bieganiu? Wracam jakos 21.30 do domu, a spac ide okolo 23
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 20:15
dla mnie po wieczornym treningu najlepszy jest jogurt z ziarnami (koniecznie z siemieniem lnianym)
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 22:12
Okeeej, dziekuje bardzo! A jakis zamiennik? Codziennie to samo troche by mi sie znudzilo :( slyszalam ze banany banany jeszcze raz banany haha, a oproc tego ze lepiej 3:1 z korzyscia dla weglowodanow... ile w tym prawdy?
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 22:21
a czy to siemię musi być zmielone? tak ostatnio słyszałam, że musi być zmielone żeby.... no właśnie nie wiem po co ;)
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 22:23
nie musi być, ja nie mielę
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 23:31
Przepraszam ze zawram ci glowe, ale nie otrzymalam oowiedzi na pytanie... bardzo mi zalezy. Z gory dziekuje! :)
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 8:14
jeśli przed treningiem nie zjesz cukrów prostych musisz je zjeść po treningu aby uzupełnić glikogen w mięśniach. Zdania są podzielone, jedni są za jedzeniem cukru po treningu aby uzupełnić glikogen, ja jestem za jedzeniem przed treningiem i wtedy organizm nie ciągnie glikogenu z mięśni tylko dostaje go od razu. PO treningu wtedy zjadam jogurt nat. z ziarnami czy kawałek piersi kurczaka z sałatką warzywną,.
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 8:15
a i nie musi być banan, mogą być truskawki, maliny, jabłka - chodzi o cukry proste
AnonimowyDodano:  19 maj 2015 - 13:01
Jak to siemię nie musi być zmielone? Podobno właśnie nie zmielone tak jakby "przelatuje", bo podobno przy trawieniu nie udaje się przebić przez jego twardą, nie wiem jak to nazwać, "łupinkę". Dlatego tylko zmielone daje najwięcej korzyści. Po co w takim razie je dosypywać do jogurtu niezmielone?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:17
dziekuje Ci serdecznie za to ze jestes i masz tyle wspanialych przepisow!
Pozdrawiam
Nina
Odpowiedz
Kasia SDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:22
Gosiu czy ten chlebek to ten z Twojego przepisu ? taki piękny wyrośnięty ? Mi za pierwszym razem tylko taki wyszedł. Teraz praktycznie nie wyrasta, wygląda jak połowa z Twojej kromki. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Stoi w cieple, bez przeciągów, 9 bitych godzin i ledwo drgnie... :( chociaż nawet taki "zakalec" wszyscy wcinają ze smakiem :P
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 20:40
tak to mój chlebek :) zawsze mi taki wychodzi, sekretem wyrośnięcia jest dobre wymieszanie i tu niezastąpiona jest męska ręka ;)
od mieszania jest zawsze mój mąż :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:31
Gosia, tym razem protestuje: prawdziwe pesto genovese ( bo to z Ligurii specjal, z Genui) nie ma szpinaku ani migdalow, robi sie je z bazylii, oliwy z oliwek, orzeszkow piniowych i sera pecorino. w Polsce wyjdzie drogie jak licho, bo pinoli sa drogie, pecorino pewnie tez tylko w niektorych sklepach. jako zamiennika uzywa sie parmezanu. widzialam wersje sycylijska, na Etnie sprzedawali - dowalili peperoncino i przecieru pomidorowego.plakalismy jedzac na grzankach .... Natalia
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 20:36
Natalia to jest moja wersja i jest to wyraźnie napisane w poście ;)
AnonimowyDodano:  22 styczeń 2015 - 23:43
orzeszki piniowe mozna w pesto zastapic orzechami wloskimi,tak robia tez wloszki.
AnonimowyDodano:  19 luty 2015 - 11:35
Jej chyba chodziło o to, że nie każde kupne pesto nafaszerowane jest chemią. Wiem, bo sama jadam czasem włoskie, które przywozi moja mama i jest ono nieporównywalne z tym naszym ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:45
Małgosiu a takie pytanie z innej beczki:
Czy uważasz że jedzenie obiadu z dwóch dań(zupka+drugie danie) jest dobre czy nie? Ja jakoś nie potrafię zrezygnować z zupy a zjedzenie samej zupy na obiad to dla mnie za mało.
A drugie pytanie dotyczy zabielania zupy, czy Ty zabielasz śmietaną czy raczej preferujesz jogurt naturalny? Pozdr Marta
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 21:32
zupy zabielam 12 % śmietaną a jeśli chodzi o dwu daniowy obiad to nie ma ptrzeciwwskazań byleby zamknąć się w 450 kcal no max 500
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:49
Super , ja zawsze zamiast masla daję awokado ale na pewno wyprobuje twój przepis , pozdrawiam Aleksandra
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 20:57
Jaka jest najlepsza oliwa? Zawsze mam problem z kupnem,proszę o podanie jakiejś marki. Dziękuję
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 21:30
patrz żeby było podane skąd pochodzi, nie kupuj mieszanek z UE,
ja ostatnio np. w Lidlu spotkałam oliwę z Grecji, podany adres producenta, cena za 500 ml 13 z groszami (normalnie płacę 20 zł za 250 ml) wzięłam i w smaku rewelacja
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 21:22
Moze moje pytanie wyda sie durnowate, ale ile to 2 peczki bazylii? Mam taka ze sklepu w doniczce, ale to chyba nie jest porownywalne z jedym peczkiem? Ech. Mozna gdzies kupic w peczkach? Z gory dziekuje za wszystko.
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 21:23
właśnie o takie dwa krzaczki chodzi ;) uściślę zatem w opisie
Odpowiedz
MonikaDodano:  15 kwiecień 2014 - 21:23
Dzięki, za ten wpis! Przepis muszę wypróbować :)
Odpowiedz
Kasia JohnDodano:  15 kwiecień 2014 - 21:43
żytnia bułeczka a do tego awokado,suszony pomidor i mozzarella i zielone pesto ;-) pychota
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 21:49
Hej.Ja mam pytanie odnośnie śniadania.Zazwyczaj jem w pracy czyli np wstaje 6.10 I o 8 jem sniadanie dodam ze rano nie odczuwam głodu po wstaniu.Czy to zle??
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 22:27
kiepsko ;)
po wstaniu zjedz sobie np, banana a typowe śniadanie w pracy
Marzena CzDodano:  16 kwiecień 2014 - 11:39
Hej!!
Jestem z Tobą już 9 tygodni, ale dopiero ten wpis mnie zmotywował do zadania Ci tego pytania:))
Powiem szczerze, że mam podobny problem, tzn. wstaję baaaardzo wcześnie ok.5:00 czasami 5:30, wypijam szklankę ciepłej wody mineralnej z cytryną i miodem, następnie kawa i w pracy ok.8:00-8:15 zjadam śniadanie. Napisałaś, ze powinno się zjeść coś np.banana.
Ten problem może dotykać więcej osób więc mogłabyś doradzić takim rannym ptaszkom co, oprócz wymieninego banana, podtrzyma organizm "przy życiu" do normalnego śniadania
Z góry dziękuje za odpowiedź!!
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 16:38
ok, napiszę o tym,
generalnie chodzi o to żeby nie wychodzić z domu bez śniadania, i w przypadku takim jak Twój można zwiększyć ilość posiłków o jeden czyli będzie 6,
rano może być banan, mała kanapka,
Marzena CzDodano:  17 kwiecień 2014 - 10:28
Dzięki za odpowiedź:)))
AischaDodano:  27 kwiecień 2014 - 7:36
Witam, mam podobnie, zaczynam pracę o 7.00, wstaję o 5.50 i dzień zaczynam od kawy z mlekiem (obiecuję poprawę, postaram się przezucić na sok albo herbatę zieloną). Czy jeśli zjem podczas toalety porannej (włosy, make-up etc ) owoc, a nie czeka mnie żaden trening tylko jechanie samochodem do pracy, to mogę zjeść normalne śniadanie (owsianka) bez szkód dla mojej lini. Zależy mi bardzo na schudnięciu. Śniadanie mogę zjeść zatem albo o 7.10 po przyjechaniu do pracy albo o 9.10. Co byś mi poradziła Małgosiu.
Dodano:  27 kwiecień 2014 - 7:47
Rano zjadłabym albo banana, albo jedną małą kanapkę i "normalne' śniadanie jak dojedziesz do pracy czyli o 7:10.
AnonimowyDodano:  23 wrzesień 2014 - 10:49
Polecam od czasu do czasu zalać kilka śliwek suszonych wrzątkiem wieczorem i przykryć a z rana zaraz po przebudzeniu wypić właśnie taką mieszankę. Stosowałam ten sposób bo z rana (wstawałam około 5) nawet małego banana nie byłam w stanie przełknąc a poza tym jest to świetny sposób na podkręcenie metabolizmu. Regularne śniadanie zjadałam potem między 7 a 8.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 21:57
Cześć, mam pytanie jakiej oliwy z oliwek używasz? Mogłabyś jakąś polecić?
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 22:26
różnie, póki co poszukuję smaku idealnego i co rusz kupuję inną
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 22:04
cudowny blog, uwielbiam go :) czy można do pesto dodać mrożony szpinak czy musi być świeży?
Dodano:  15 kwiecień 2014 - 22:25
bezwzględnie świeży ;)
Odpowiedz
aktywnawdomuDodano:  15 kwiecień 2014 - 22:35
MMM......na pewno niebawem zrobię...
Ja również lubię zastępować masło samorobnym guacamole...nie miałam pojęcia, że w tak prosty sposób można tak fantastycznie odmienić "zwykłą" kanapkę...już się nie mogę doczekać kiedy posmakuję kanapki z pesto :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 22:55
A ile takie pesto można przetrzymywać
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 8:08
spokojnie tydzień przetrzyma (chociaż u mnie 4 dni i nie ma )
AnonimowyDodano:  22 styczeń 2015 - 23:39
zeby pesto przetrzymalo nalezy po uzyciu wlac na wierzch troszke oliwy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2014 - 23:46
Jak robisz tą pastę jajeczna która jest na kanapce :) ?
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 8:08
jajka, sól,pieprz, musztarda, kremowy serek twarożkowy rozcieńczony odrobiną jogurtu
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 9:02
Gosiu glupio to zabrzmi ale jakiego rodzaju ten serek? :) moze jakiś link?
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 9:25
to jest serek typu Twój Smak, Piątnica
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 7:14
Gosiu, a olej rzepakowy może być?
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 8:20
nie widzę przeszkód, aczkolwiek nie próbowałam z olejem rzepakowym ,
zrób i daj znać : )
Anna KomarDodano:  26 kwiecień 2014 - 16:54
Ja robiłam to pesto właśnie z olejem rzepakowym i uważam,że jak najbardziej może być, bo jest rewelacyjne!
AnonimowyDodano:  27 kwiecień 2014 - 8:05
Zrobiłam i było super :) czekam, aż bazylia troszkę odrośnie i robię znowu :)
Odpowiedz
CzarnowłosaDodano:  16 kwiecień 2014 - 8:03
Ostatnio często gości pesto na moim stole. Na razie tylko kupne, ale zrobię po świętach też swoje.
AnonimowyDodano:  18 marzec 2017 - 11:13
A czy tu można dodać miętę??
Odpowiedz
Blossom BlossomDodano:  16 kwiecień 2014 - 9:08
Super ta Twoja wersja pesto! Bede robic
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 10:58
A co zamiast czosnku, gdyż jestem na niego uczulona?

Dodano:  16 kwiecień 2014 - 16:36
pomiń
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 19:53
No to robię, jak w każdej potrawie :) Ale miałam nadzieję, że może jest jakaś przyprawa, która doda smaczku, zaostrzy pesto, o której nie wiedziałam :)
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 21:16
nie da się niestety zastąpić czosnku :(
pickaDodano:  26 kwiecień 2014 - 11:42
Da się - przyprawą "niedźwiedzi czosnek" - podobnie smakuje a nie zostawia zapachu. Oczywiście, gdzie mu tam do czosnku, no ale...
Odpowiedz
http://nieperfekcyjnakasia.blogspot.com/Dodano:  16 kwiecień 2014 - 12:26
za prawdziwym pesto nie przepadam ale bardzo ciekawa jestem smaku twojego :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 12:29
Obecne święta to nieodłączna rzeżucha, na bazie której robię podobne pesto rzeżucha+natka pietruszki + pestki słonecznika+czosnek+oliwa ....do wielkanocnych jajek
Wypróbuje Twój przepis.
Masło zastępuje od dawna serkiem śmietankowym kanapkowym, chociaż czasami organizm domaga się kanapki z masłem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 13:59
Właśnie zrobiłam pesto...palce lizać!
Odpowiedz
Emilia LudwińskaDodano:  16 kwiecień 2014 - 15:19
Pesto jest świetnym sposobem na zastąpienie masła, chociaż ja z lenistwa częściej sięgam po awokado (: PS. Super blog. Pozdrawiam serdecznie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 19:36
Widzę że masz ten chlebek posypany sezamem. A czym jeszcze można? Bo sezamu nie mam a dzisiaj robię,męża zagonie by mi ukręcił może też i taki wyjdzie.Pesto zrobiłam......PYCHA! Kolejny przepis od Ciebie który już na stałe zagości u mnie w kuchni.
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 19:43
możesz posypać siemieniem lnianym, rozdrobnionymi pestkami dyni lub słonecznika
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 20:33
Pani Gosiu, jestem na Pani jadłospisach od 4 tygodni i od jakiegoś tygodnia zaczęły mi mocno wypadać włosy, dosłownie przy każdym przejechaniu ręką przez włosy zbieram garstkę, nigdy aż tak mi nie wypadały..:( Czy to możliwe, ze paradoksalnie od zdrowego odżywiania tak zareagowały?! Jestem tym mocno zaniepokojona:(
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 21:15
na pewno nie, od zdrowego jedzenia włosy nie lecą, no chyba że jest go za mało w stosunku do zapotrzebowania,
przede wszystkim pytanie najważniejsze, czy jesz tyle ile potrzebujesz ?
czy obliczyłaś ile powinnaś jeść i jesz tyle ile trzeba czy chcesz szybkiego efektu i obniżyłaś kaloryczność za bardzo ?
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 21:46
Jem wg Twoich jadłospisów, a nie trzymam się ich stricte co do joty, nic nie obniżam, a nawet trochę niektóre porcje przekraczam,wiec na pewno przekraczam 1500 kcal (nawet nie licze konkretnie kalorii)...
Dodano:  17 kwiecień 2014 - 7:22
nie jest możliwe żeby od tego zaczęły wypadać Ci włosy,
jadłospisy stosuje setki osób i każdy obserwuje poprawę w cerze, włosach, paznokciach, samopoczuciu, energii,
ja sama też przez to przechodziłam,
w jadłospisie są kasze, węglowodany złożone, warzywa, ryby, chude mięso więc pokarmy obfitujące w witaminy i mikroelementy które bardzo służą skórze i organizmowi,
myślę że powinnaś iść do lekarze bo wypadanie włosów może zwiastować inną chorobę,
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2014 - 17:27
No tez mi sie wydawało to mało prawdopodobne..
No nic zacznę brać jakieś tabletki na włosy(Silica albo coś) bo do lekarza to troche potrwa zanim sie dostanę(rejonowy to mi chyba nic nie pomoże w tej kwestii wiec dermatolog?)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 21:30
Sorry że z innej beczki ale doradź mi, proszę, co powinnam zjeść po treningu który odbywam codziennie ok. godz. 20-21, trwa ok. godziny więc kończę nawet ok. 22. Nie chciałabym zmarnować jego efektów spalaniem mięśni więc chyba powinnam coś zjeść tylko co o tej porze1 Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam.
P.S. Podziwiam za kompetencje zdobyte dzięki determinacji.
Dodano:  16 kwiecień 2014 - 21:46
ja jak ćwiczę wieczorem zjadam jogurt naturalny z granolą lub ziarnami
według mnie ta opcja jest najlepsza dla ćwiczących tak późno,
przed treningiem zjedz sobie owoce
novalijkaDodano:  9 czerwiec 2014 - 9:23
A co w przypadku kiedy trening kończę o 22, o 22.30 jestem w domu, biorę prysznic i idę spać, też muszę coś zjeść?
Dodano:  9 czerwiec 2014 - 10:57
Jeśli przed treningiem zjesz posiłek bogaty w białko i cukry proste np. z owoców to od biedy nie musisz ale powinno się.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 21:48
gdzie mozna to kupic ? :))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 22:17
Dzięki, mam jeszcze jedno pytanie.
Ćwiczę od 6 m-cy, wtedy zaczęłam zdrowo jeść (ale dużo - przedtem jadłam dużo i baaardzo niezdrowo: tylko smażone, słodkie buły, paluszki, piwko). Najpierw był skalpel Ewki po którym po m-cu widać było efekty. Od stycznia dołączyłam na zmianę kiler ze skalpelem, od 26 marca jem wg Twoich zasad zdrowo i w odpowiednich proporcjach + ćwiczę z Mel B i boczki Tiffany, dołączyłam ThermLine Forte bo zależał mi na szybszym efekcjie (za m-c wyjeżdżam na wakacje do Włoch). Najpierw były efekty ujędrniające ale tak naprawdę nie mogę powiedzieć żeby jakiekolwiek spodnie sprzed 6 m-cy stały się luźniejsze... Czemu nie ma efektów w takim czasie? Staram się jak mogę, czasem skuszę się na coś niezdrowego ale max. 1x na tydzień. Co robię nie tak? Czy warto dalej się męczyć? Jestem zmęczona (czasem nie przesypiam nocy przez dzieci). Help me, please....
Dodano:  17 kwiecień 2014 - 7:19
kochana bardzo dużo ćwiczysz więc wydaje mi się że zbudowałaś mięśnie,
widzisz różnicę w budowie ciała ?
bądź wytrwała, jesz zdrowo, jesteś aktywna więc prowadzisz zdrowy tryb życia, a to zawsze przynosi efekt,
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2014 - 8:48
Tak, różnicę oczywiście czuję ale trochę tluszczyku jeszcze się wylewa. Czy jest szansa że rozmiar jednak kiedyś spadnie? A czy dobrze robię jedzac na śniadanie paskamię, a następnie lunch np. Dziś salatka makaronowa z szynka, serem ,potem itp. dodatkami a w południe przekąskę (salatka owocowa), za 2 godziny przegryzam jabłko bo na obiad wracam ok. 16. Czy ta poranna zamiana porcji ma znaczenie ? Jestem mięsożerna i po owocowej owsiance nie wytrzymałabym do południa na owocowej przekąsce?
Dodano:  17 kwiecień 2014 - 8:49
no pewnie że tak ;)
co to jest paskamia ?
AnonimowyDodano:  17 kwiecień 2014 - 9:24
Owsianka w wolnym tłumaczeniu słownika w moim telefonie hihi :-)
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Dodano:  17 kwiecień 2014 - 10:15
tak, możesz tak pozamieniać posiłki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 22:18
a gdy zjuem juz 5 posilkow to moge jesczze cos zjesc po ciwczeniach ? :o
Dodano:  17 kwiecień 2014 - 7:16
tak, po ćwiczeniach musisz zjeść więc możesz wprowadzić szósty posiłek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  16 kwiecień 2014 - 22:19
mam pytanie gdy zjem 2 lunch o 12:30 cwicze od 13:50 do 14:30 to jescze nie minelo 3 godziny zeby zjesc nastepny posilek to mam zjesc za godzine czy od razu po cwiczeniach ?
Dodano:  17 kwiecień 2014 - 7:15
od razu po ćwiczeniach,
Odpowiedz
Joanna JamrózDodano:  20 kwiecień 2014 - 15:24
wygląda pysznie! :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  22 kwiecień 2014 - 21:47
a ją poproszę o jakiś przepis na domowe pasty na kanapki :)
Dodano:  22 kwiecień 2014 - 22:40
póki co jest pasta z fasoli i soczewicy, ale będzie więcej :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  23 kwiecień 2014 - 19:10
Witam Małgosiu, bardzo chciałabym dostać od Ciebie odpowiedź na moje pytanie. Jestem na diecie od lutego i schudłam 9-10 kg (trochę za mało). Dostałam dzisiaj namiary ma Twojego bloga i "urodził "mi się dylemat, ponieważ jem 5 posiłków dziennie. Mój dzień wygląda tak: wstaje o 4:30 o 7:00 jem śniadanie ( kanapkę) o 10:00 (pije koktajl na bazie kefiru garść owoców i 2 orzechy) o 13:00 (sok warzywny ) o 16:00 (np. rybkę z dużą ilością sałat ) w dniu aerobiku dodaje chleb albo makaron razowy. o 18:00 idę na aerobik po 19:00 jem kolację. Troszkę się rozpisałam ale jeżeli mam zjeść śniadanie z rana to będzie to 6 posiłek a jeżeli mam zjeść jogurt z ziarnami po treningu to co z kolacją? Pozdrawiam Renata
Dodano:  23 kwiecień 2014 - 20:30
Przede wszystkim śniadanie jesz za późno bo 2,5 godziny od pobudki, więc organizm po nocnej przerwie nie dostaje paliwa.
Generalnie jesz za mało. Sok warzywny o 13 to za mało jak na porę obiadową.
Schudłaś dużo, bo 10 kilo w 3 miesiące do bardzo dużo. Pytanie tylko jakim kosztem bo jadłospis który przedstawiłaś jest bardzo ubogi i na moje oko dla organizmu mocno wyniszczający, zwłaszcza że brakuje w nim węglowodanów (mam oczywiście na myśli złożone). Poczytaj jak działają nadnercza i jaki ma to związek z metabolizmem i funkcjonowaniem hormonów.
Wiesz, schudnąć można dziubiąc kaszę i jedząc sałatę, tylko jakim kosztem. I następne moje pytanie, czy będziesz potrafiła przez całe życie jeść w sposób w jaki jesz teraz ?
Bo za chwilę zmęczy Cię ta dieta, swoją monotonnością i ubogością w składniki odżywcze i cokolwiek włączysz skończy się to efektem jojo.
Zerknij sobie na moje jadłospisy. Poczytaj komentarze dziewczyn które schudły po kilka kilo jedząc normalnie i zdrowo. Zobacz jak rozłożone są posiłki i co zawierają.'
6 posiłków dziennie to norma jeśli się wstaje tak wcześnie jak Ty.
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 14:18
To jest przykład 1 dnia. W mojej diecie można znaleźć również kasze, makarony, ryż, ziemniaki. Piszesz o 6 posiłkach a co z białkiem po treningu - to byłoby 7 posiłek?. Owoce przed treningiem to 8 posiłek. Jak to poskładać?
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 15:04
musisz to wkomponować w swój dzień, owoce możesz dodać do przekąski,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  24 kwiecień 2014 - 21:17
Małgosiu poradż jaka oliwę używasz?
Dodano:  24 kwiecień 2014 - 22:15
przeważnie Monini, ale ostatnio kupiłam w Lidlu oliwę Grecką z certyfikatem ekologicznym i jest cudowna w smaku
Odpowiedz
Anna KomarDodano:  25 kwiecień 2014 - 11:22
Małgosiu pesto REWELACJA !!! Mój mąż jak zobaczył to powiedział blee, ale jak spróbował to chciał jeszcze :) Nawet teściowi, który jest sceptycznie nastawiony do nowości smakowało i to bardzo!
Pomału wracam po świątecznych szaleństwach, wczoraj nawet zamontowałam fotelik na rower dla mojej małej córci, spodobała jej się jazda, więc jak pogoda pozwoli to dziś jedziemy na pierwszą małą wycieczkę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 kwiecień 2014 - 8:39
Witam. Pesto wyglada swietnie.Mam jednak pytanie,czy mozna czymś zastapić migdały. Moja córka jest na nie uczulona.
Dodano:  26 kwiecień 2014 - 9:08
użyj orzeszków pini
AnonimowyDodano:  15 kwiecień 2015 - 20:26
Witam, czy orzechy i migdały można całkowicie odpuścić? Mam w domu alergików.
Widziałam w necie przeróżne przepisy na pesto i się zastanawiam, czy sok z cytryny można zastępować octem winnym tudzież jabłkowym?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 kwiecień 2014 - 15:10
Gosiu taki surowy szpinak bez obróbki termicznej tak?
Dodano:  27 kwiecień 2014 - 19:29
tak ;)
świeży szpinak możesz także dodać do sałatki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 kwiecień 2014 - 15:15
cudowne! Mam 25 jaj od znajomej - od kurek wolno biegających ;-) i wiem, że warto zjeść ale nie mogę przełknąć bo mi jajko śmierdzi po prostu!! A jak sobie dodam musztardy i tego pesto to nie będzie czuć. Genialne!!!!
Odkryłam twój blog i muszę stwierdzić, że to cudo, ja jestem wegetarianką prawie od urodzenia i zaczęłam szukać nowych smaków po 20 latach wegetarianizmu, a jak przejrzałam twój blog to tutaj tyle cuuuudownych przepisów, że od razu bym zjadła. Cudowne źródło inspiracji, wszystko tak pięknie wygląda i z pewnością świetnie smakuje!!! Zaraz wszystko przeczytam i sobie też zrobię takie cuda!!! Ah, wielkie dzięki kochana!!!
Dodano:  27 kwiecień 2014 - 19:28
super ! cieszę się że do mnie trafiłaś :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 kwiecień 2014 - 23:46
Do czego jeszcze można użyć tego pesto , oprócz chleba?
Makaron ? Cos jeszcze :)
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 13:08
do tortilli, do mozzarelli, jako dip do maczania warzyw,
Odpowiedz
Nina WojtanowiczDodano:  28 kwiecień 2014 - 13:28
Ja mam pytanie trochę innej natury niż zwykle, jak już ogołociłam tą bazylię z listków to z tym gałązek coś jeszcze wyrośnie, czy raczej nie ma szans i mogę to wyrzucić?
Dodano:  28 kwiecień 2014 - 13:41
zostaw, może coś wyrośnie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  29 kwiecień 2014 - 9:18
pesto jest genialne.... !!!!!wczoraj zrobiłam, dzisiaj już nie ma... (nawet moim 3-latkom smakowało) zamiast płatków migdałowych użyłam ziaren słonecznika
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  3 maj 2014 - 21:10
Witam! Czy podczas karmienia piersią również można jeść to pesto....Pozdrawiam
Dodano:  4 maj 2014 - 8:43
jak najbardziej, ale obserwuj reakcję dziecka (zresztą jak przy każdym nowym składniku)
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds