Pieczone rolady z karkówki na musie z leśnych grzybów
Img

Idealne na świąteczny obiad. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Rolady z karkówki pieczone, podane na musie z leśnych  grzybów.
Ostatnimi czasy w moim domu królują zawijańce wszelakiej maści. Wołowe, wieprzowe, drobiowe.
Dlaczego? To za sprawą mojego synka który po tym jak jakiś czas temu spróbował zrazów wołowych, tak rozmiłował się w mięsie przygotowanym w ten sposób, że jak pytam dzieci co chciałyby na obiad, to syn najgłośniej woła że rolady. 
Nie protestuję bo pozostali domownicy także lubią tego typu dania.
Mus grzybowy w towarzystwie którego podałam rolady to prawdziwa poezja smaku. Jeśli tak jak ja lubicie grzyby, będziecie zadowoleni. 
Rolady mają też tę zaletę że można je przygotować dzień wcześniej a później tylko odgrzać na parze lub w sosie.
Na Wielkanocny obiad polecam też roladę z kurczaka (klik).  

Kaloryczność:
Jedna rolada z dwiema łyżkami sosu ma ok. 200 kcal 

Składniki na 10 rolad:
  • 700 gramów chudej karkówki
  • 10 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 2 cebule
  • 6 korniszonów
  • sól
  • 3 garście suszonych podgrzybków
  • 3 łyżki oleju
  • woda
  • 3 liście laurowe
  • pieprz
  • 2 czubate łyżki śmietany 12%
  • 2 czubate łyżki kopru
Sposób przygotowania:
  1. Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy cienko, solimy, smarujemy musztardą, odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Korniszony i cebulę siekamy bardzo drobno (ja używam do tego celu malaksera), mieszamy. 
  3. Farszem cebulowo – korniszonowym smarujemy każdy płat karkówki. Zwijamy w roladę, ciasno obwiązujemy nicią.
  4. Każdą z rolad obsmażamy na oleju, układamy w naczyniu do zapiekani.
  5. Do naczynia w którym znajdują się rolady wrzucamy namoczone przez noc grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dolewamy wody do momentu aż rolady będą w 80% zanurzone. Dorzucamy liście laurowe, posypujemy pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Naczynie do zapiekania musi być przykryte!
  6. Upieczone rolady wyjmujemy z sosu, usuwamy nitki. Sos po usunięciu liści laurowych i blendujemy na gładką masę. Zblendowany sos zaklepujemy śmietanką i mieszamy z koperkiem.

71 komentarzy

AgataDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:22
Głodna się zrobiłam :) Idę na śniadanie! Super przepis - na pewno wykorzystam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:25
Są przepyszne, polecam ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:30
Małgosiu, a mogę w ten sposób zrobić kurczaka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:36
Niestety identycznie nie. Grzyby trzeba by było wcześniej podsmażyć aby zmiękły i piec 40 minut w 200 stopniach.
AniaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:54
Kochana jesteś, dziękuję.
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:35
wow;-) Jak bym zrobiła je w Poniedziałek W ielkanocny to z czym je podać?Bo moje zdanie jest takie,że w święta nie jemy ziemniaków;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:53
Nie muszą być ziemniaki. Ja je podaję ze szparagami (teraz sezon) i warzywami z pary.
AgataDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:58
Mnie tu pasuje kasza - zwłaszcza gryczana :)
Odpowiedz
jolaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:38
Wow...ale super pomysł,juz wiem co podam w swiąteczny dzien.Dzięki !
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:04
Gosiu dużo dla nas robisz i za to ukłony w Twoją strone....;-) A czy możemy liczyć na podpowiedz jak jesć w święta np. rano jajeczko.... i tak dalej jak nam podałaś na wigilie.Dodam,ze mi to się bardzo przydał taki plan-o dziwo nie przejadłam sie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:37
Tak. Wszystko powiem jutro.
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:09
U nas na śląsku robi się rolady wołowe lub wieprzowe ale takie z karkówki też chętnie wypróbuję :) I te grzyby - mniam mniam!
Odpowiedz
OnaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:31
Witam, Twój adres @ jeszcze nie działa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:36
Już działa.
Odpowiedz
uzytkownikDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:34
Małgosiu, super przepis, super stronka. Widać, że napracowaliście się przy niej. Brakuje mi tylko możliwości edytowania tekstu (obrazu) przy drukowaniu ;-(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:37
Będzie taka możliwość ale póki co informatyk siedzi nad poprawianiem linków wewnętrzych a musi to zrobić ręcznie. To w tej chwili najpilniejsza sprawa.
Odpowiedz
MariolaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:39
Witaj Małgosiu pisałam do Ciebie w innym komentarzu otóż pracuję na gospodarstwie rolnym i pomnożyłam zasugerowany przez Ciebie stopień aktywności 1,3 co mi dało całkowitą przemianę materii około 1711kcal...czy to oznacza że w celu redukcji chciawszy uzyskać deficyt 500kcal musiałabym obciąć kcal do 1200 przy PPM 1365??czy to nie mało przy moich pracach?pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:38
1711? A dobrze policzyłaś?
MariolaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 17:30
Tak moje PPM wyszła 1365kcal pomnożyłam to przez 1,3 jak kazałaś i wyszło mi sorki 1774,5kcal i nie wiem co dalej zrobić...ile zmniejszyć?
Odpowiedz
KingaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:39
Witaj Gosiu! Czy planujesz może wpis o diecie dla osób dużo ćwiczących? Ciężko jest znaleźć rzetelene informacje, a to co czytam przyprawia mnie o spore wątpliwości. Wszędzie trąbią o jakiś abstarakcyjnych ilościach białka. Sama dziennie zjadam ok 2000 kcal, z czego ok.10-15% białka, 30%tluszczy, reszta węgle. Wg niektórych to kilka(!) razy za mało. Jaka jest prawda? Martwię się o siostre, która ćwiczy od dłuższego czasu na wolnych ciezarach i wcina twarogi, kurczaki, jaja, odżywki białkowe(czy te odżywki są wgl zdrowe, bo mi to pachnie chemia). Jak jej wytłumaczyć że to trochę za dużo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:38
Tak.
KingaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:44
Suuuuuper! Nie mogę się doczekać!
Odpowiedz
MarteckamDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:42
Małgosiu a czym zastąpić śmietanę? jestem na diecie bezmlecznej :/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:35
Pomiń.
Odpowiedz
Joanna Dodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:11
Czy na niedzielny obiad mogę zacząć przygotowywać w piątek (na noc do lodówki, w sobotę upiec w niedziele podać ogrzane)?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:36
Tak.
Karola Dodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:04
Super nie widziałam tego komentarza wcześniej🙄 dziękuję
Odpowiedz
BogusiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:20
Witaj Małgosiu. Przepraszam,ze nie na temat ale jestes moja ostatnią deską ratunku. Podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy. Objawy to zmęczenie, brak koncentracji, zapominanie, straszne wypadanie wlosow. Zrobiłam sobie panel tarczycowy. Moje tsh wynosi 2,68 ft3 procentowo 14,33%, ft4 15,1% a anty-TPO wynosi 9 norma 0-35. Oczywiscie lekarz pierwszego kontaktu zignorował mnie i powiedział ze wyniki sa w normie. Czy powinnam zglosic sie do endokrynologa - zaczac leczenie, czy moze da się poprawić wyniki dietą. Chętnie zglosilabym się do Ciebie po dietę. Malgosiu prosze o pomoc
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:39
Tak, powinnaś zgłosić się do endokrynologa bo hormony masz bardzo nisko.
Odpowiedz
EwelinaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:31
Świetny przepis, palce lizać! Tylko czym mogę zastąpić grzyby? Mam małe dzieci i grzybów póki co im nie podaje, a myślę że takie mięcho też by z chęcią zjadły:)
Odpowiedz
MarteckamDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:40
Małgosiu a czym zastąpić śmietanę? jestem na diecie bezmlecznej :/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:18
Pomiń.
Odpowiedz
MoniDodano:  13 Kwiecień 2017 - 11:21
Gosiu czy przy diecie bez mleka krowiego, nabiału mogę spożywać ser feta?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:18
Nie.
Odpowiedz
ElaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 11:52
Malgosiu a moge grzyby zastapic pieczarkami bo nie mam grzybow?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:06
Tak.
Odpowiedz
AniaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:34
Gosiu, mam niedoczynność tarczycy i robiłam krzywą glukozowo-insulinową, żeby zobaczyć, czy nie mam insulinooporności, oczywiście musiałam prywatnie, bo lekarz nie chciał dać skierowania... Co sądzisz o takich wynikach: Glukoza: 0h- 84 1h- 123 2h- 76 3h- 91 Insulina: 0h - 2,6 1h - 24,3 2h - 5,1 3h - 4,8 Wiem, ze masz teraz dożo obowiązków przed świętami, ale chociaż 2 zdania co myślisz o tych wynikach byłabym ogromie wdzięczna.... Niby wgląda ładnie, ale dlaczego po 3h glukoza tak urosła w stosunku 2h? Pozdrawiam i wesołych świąt! ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 20:10
Wszystkie wyniki są w normie.
Odpowiedz
Karola Dodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:56
Głupie pytanie czyli jak chce je zrobić na niedziele to zacząć w piątek? Tzn w piątek rozbić a w sobotę resztę. I moga w lodówce przrllezec gotowe do niedzieli?? I czy moge użyć inna musztardy bo mam wszystkie oprócz sarebskiej. Miałam piec całą karkówka ale to wygląda przepyszne😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:16
Najlepiej w sobotę. Możesz użyć innej musztardy.
Odpowiedz
iwona jakubiakDodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:09
Małgosiu czy bedzie jeszcze mozliwosc zapisywania przepisow w pdf jak kiedys?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 15:34
Tak.
Odpowiedz
MagdaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:39
Witam, czy karkówkę mogę zastąpić wołowiną na rolady?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 15:33
Tak.
Odpowiedz
gosia79Dodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:53
o rany ale mi ślinka cieknie,miałam upiec całą karkówkę ale zrobię twoje roladki to będzie coś innego :)POZDRAWIAM
Odpowiedz
KrysiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 14:28
Z kaszą BULGUR będzie idealnie :) Pozdrawiam przedświątecznie
Odpowiedz
MonikaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 14:56
Małgosiu, czy jeśli mam średnią nietolerancję na drożdże to mogę jeść kapary które są w zalewie zawierającej ocet spirytusowy lub kwas octowy?
Odpowiedz
ffaniaffDodano:  13 Kwiecień 2017 - 20:07
Witam, wygląda bardzo apetyczne :) mam w zamrażarce schab środkowy, czy mogę go użyć zamiast karkówki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 20:08
Środkowy niestety nie.
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 22:09
Ja nie w temacie, ale sprawa ważna. Niektóre Twoje przepisy nie są dostępne - np. ślimaczki z papryki czy dressing miodowy. Wyszukuje je na stronie, po czym po kliknięciu przenosi na stronę bloggera, marudzi, że blog nie istnieje, czy przekierować, a po przekierowaniu twierdzi, że nie ma takiej strony....
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2017 - 6:27
Wszystkie przepisy są dostępne ale zmieniła się strona i są inne kody w linkach. Stare linki muszą się zindeksować w google.
Odpowiedz
zdesperowanaDodano:  14 Kwiecień 2017 - 8:20
bardzo nie na temat. Czy jesteś skłonna napisać dietę dla 11-latka który stwierdzone na przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka. A mięsko wygląda ommmmm :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2017 - 8:44
Przykro mi ale nie piszę diet dla dzieci.
Odpowiedz
kurczę....zapomniałam zbleendowac farsz....😊 Dodano:  15 Kwiecień 2017 - 15:27
Odpowiedz
SasDodano:  15 Kwiecień 2017 - 17:14
A ja tam tęsknię za starym blogiem, ta odsłona jakas taka nieczytelna
Odpowiedz
AsiaDodano:  16 Kwiecień 2017 - 17:55
Zrobione, zjedzone i na stałe wpisuję w nasze menu. Moja 15 letnia córka powiedziała, że lepsze od rolady śląskiej. Dziękuję Małgosiu. Pozdrawiam i życzę kolejnych inspiracji. Nowy blog - super.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Kwiecień 2017 - 10:09
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AgadDodano:  17 Kwiecień 2017 - 10:55
Dziś bedzie ba obiad z ziemniaczkami i kaszą gryczaną. Do tego buraczki zasmażane i biała rzodkiew ze śmietaną. Wszystkim życzę smacznych obiadków świątecznych.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Kwiecień 2017 - 10:08
I wzajemnie ;)
Lenka Dodano:  21 Kwiecień 2017 - 19:34
Małgosiu jak posmaruje płaty musztardą to układam jeden na drugim? Bo wtedy z obydwu stron będzie musztarda.
Odpowiedz
AsiaDodano:  19 Kwiecień 2017 - 9:56
Małgosiu, jestem na urlopie ale gotuje sama i niestetynie mam tu piekarnika....jak to zrobić w garnki? Po prostu dusić czy nie będzie dobrego efeku? Pozdrowienia. Asia :-)
Odpowiedz
Edyta Dodano:  22 Kwiecień 2017 - 11:52
170 stopni z termoobiegiem czy góra dół
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 7:49
Nie ma znaczenia. Naczynie do zapiekania i tak jest przykryte.
Odpowiedz
KajaDodano:  5 Maj 2017 - 7:35
Czy zamiast korniszonow mogę dać ogórki kiszone??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Maj 2017 - 8:06
Nie bardzo. Smak już będzie nie ten. Korniszony mają ostry, cierpki smak, kiszone kwaśny.
Odpowiedz
JustynaDodano:  5 Maj 2017 - 14:27
pyszne danie! do powtórzenia :)
Odpowiedz
Dodano:  25 Maj 2017 - 17:40
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
PolanetDodano:  12 Czerwiec 2017 - 19:16
Małgosiu czy do tego dania mogą być opieńki mrożone, bo takie mam?
Odpowiedz
AniaDodano:  13 Listopad 2017 - 11:49
Zrobiłam :) wyszło pysznie :)
Odpowiedz
IwonaDodano:  2 Styczeń 2018 - 10:35
Zrobiłam na Sylwestra z nadzieniem z pieczarek, cebuli i ogórka. Wyśmienite :) Łatwe w przygotowaniu. Polecam :)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
PRZEJDŹ DO SKLEPU