Pieczone rolady z karkówki na musie z leśnych grzybów
Img

Idealne na świąteczny obiad. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Rolady z karkówki pieczone, podane na musie z leśnych  grzybów.
Ostatnimi czasy w moim domu królują zawijańce wszelakiej maści. Wołowe, wieprzowe, drobiowe.
Dlaczego? To za sprawą mojego synka który po tym jak jakiś czas temu spróbował zrazów wołowych, tak rozmiłował się w mięsie przygotowanym w ten sposób, że jak pytam dzieci co chciałyby na obiad, to syn najgłośniej woła że rolady. 
Nie protestuję bo pozostali domownicy także lubią tego typu dania.
Mus grzybowy w towarzystwie którego podałam rolady to prawdziwa poezja smaku. Jeśli tak jak ja lubicie grzyby, będziecie zadowoleni. 
Rolady mają też tę zaletę że można je przygotować dzień wcześniej a później tylko odgrzać na parze lub w sosie.
Na Wielkanocny obiad polecam też roladę z kurczaka (klik).  

Kaloryczność:
Jedna rolada z dwiema łyżkami sosu ma ok. 200 kcal 

Składniki na 10 rolad:
  • 700 gramów chudej karkówki
  • 10 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • 2 cebule
  • 6 korniszonów
  • sól
  • 3 garście suszonych podgrzybków
  • 3 łyżki oleju
  • woda
  • 3 liście laurowe
  • pieprz
  • 2 czubate łyżki śmietany 12%
  • 2 czubate łyżki kopru
Sposób przygotowania:
  1. Karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Rozbijamy cienko, solimy, smarujemy musztardą, odstawiamy na noc do lodówki.
  2. Korniszony i cebulę siekamy bardzo drobno (ja używam do tego celu malaksera), mieszamy. 
  3. Farszem cebulowo – korniszonowym smarujemy każdy płat karkówki. Zwijamy w roladę, ciasno obwiązujemy nicią.
  4. Każdą z rolad obsmażamy na oleju, układamy w naczyniu do zapiekani.
  5. Do naczynia w którym znajdują się rolady wrzucamy namoczone przez noc grzyby razem z wodą w której się moczyły. Dolewamy wody do momentu aż rolady będą w 80% zanurzone. Dorzucamy liście laurowe, posypujemy pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 2 godziny. Naczynie do zapiekania musi być przykryte!
  6. Upieczone rolady wyjmujemy z sosu, usuwamy nitki. Sos po usunięciu liści laurowych i blendujemy na gładką masę. Zblendowany sos zaklepujemy śmietanką i mieszamy z koperkiem.

70 komentarzy

AgataDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:22
Głodna się zrobiłam :) Idę na śniadanie! Super przepis - na pewno wykorzystam :)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:25
Są przepyszne, polecam ;)
Odpowiedz
AniaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:30
Małgosiu, a mogę w ten sposób zrobić kurczaka?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:36
Niestety identycznie nie. Grzyby trzeba by było wcześniej podsmażyć aby zmiękły i piec 40 minut w 200 stopniach.
AniaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:54
Kochana jesteś, dziękuję.
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:35
wow;-) Jak bym zrobiła je w Poniedziałek W ielkanocny to z czym je podać?Bo moje zdanie jest takie,że w święta nie jemy ziemniaków;-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:53
Nie muszą być ziemniaki. Ja je podaję ze szparagami (teraz sezon) i warzywami z pary.
AgataDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:58
Mnie tu pasuje kasza - zwłaszcza gryczana :)
Odpowiedz
jolaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 8:38
Wow...ale super pomysł,juz wiem co podam w swiąteczny dzien.Dzięki !
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:04
Gosiu dużo dla nas robisz i za to ukłony w Twoją strone....;-) A czy możemy liczyć na podpowiedz jak jesć w święta np. rano jajeczko.... i tak dalej jak nam podałaś na wigilie.Dodam,ze mi to się bardzo przydał taki plan-o dziwo nie przejadłam sie
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:37
Tak. Wszystko powiem jutro.
Odpowiedz
Susanna szyjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:09
U nas na śląsku robi się rolady wołowe lub wieprzowe ale takie z karkówki też chętnie wypróbuję :) I te grzyby - mniam mniam!
Odpowiedz
OnaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:31
Witam, Twój adres @ jeszcze nie działa?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:36
Już działa.
Odpowiedz
uzytkownikDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:34
Małgosiu, super przepis, super stronka. Widać, że napracowaliście się przy niej. Brakuje mi tylko możliwości edytowania tekstu (obrazu) przy drukowaniu ;-(
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:37
Będzie taka możliwość ale póki co informatyk siedzi nad poprawianiem linków wewnętrzych a musi to zrobić ręcznie. To w tej chwili najpilniejsza sprawa.
Odpowiedz
MariolaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:39
Witaj Małgosiu pisałam do Ciebie w innym komentarzu otóż pracuję na gospodarstwie rolnym i pomnożyłam zasugerowany przez Ciebie stopień aktywności 1,3 co mi dało całkowitą przemianę materii około 1711kcal...czy to oznacza że w celu redukcji chciawszy uzyskać deficyt 500kcal musiałabym obciąć kcal do 1200 przy PPM 1365??czy to nie mało przy moich pracach?pozdrawiam
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:38
1711? A dobrze policzyłaś?
MariolaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 17:30
Tak moje PPM wyszła 1365kcal pomnożyłam to przez 1,3 jak kazałaś i wyszło mi sorki 1774,5kcal i nie wiem co dalej zrobić...ile zmniejszyć?
Odpowiedz
KingaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:39
Witaj Gosiu! Czy planujesz może wpis o diecie dla osób dużo ćwiczących? Ciężko jest znaleźć rzetelene informacje, a to co czytam przyprawia mnie o spore wątpliwości. Wszędzie trąbią o jakiś abstarakcyjnych ilościach białka. Sama dziennie zjadam ok 2000 kcal, z czego ok.10-15% białka, 30%tluszczy, reszta węgle. Wg niektórych to kilka(!) razy za mało. Jaka jest prawda? Martwię się o siostre, która ćwiczy od dłuższego czasu na wolnych ciezarach i wcina twarogi, kurczaki, jaja, odżywki białkowe(czy te odżywki są wgl zdrowe, bo mi to pachnie chemia). Jak jej wytłumaczyć że to trochę za dużo?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:38
Tak.
KingaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:44
Suuuuuper! Nie mogę się doczekać!
Odpowiedz
MarteckamDodano:  13 Kwiecień 2017 - 9:42
Małgosiu a czym zastąpić śmietanę? jestem na diecie bezmlecznej :/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:35
Pomiń.
Odpowiedz
Joanna Dodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:11
Czy na niedzielny obiad mogę zacząć przygotowywać w piątek (na noc do lodówki, w sobotę upiec w niedziele podać ogrzane)?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:36
Tak.
Karola Dodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:04
Super nie widziałam tego komentarza wcześniej🙄 dziękuję
Odpowiedz
BogusiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:20
Witaj Małgosiu. Przepraszam,ze nie na temat ale jestes moja ostatnią deską ratunku. Podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy. Objawy to zmęczenie, brak koncentracji, zapominanie, straszne wypadanie wlosow. Zrobiłam sobie panel tarczycowy. Moje tsh wynosi 2,68 ft3 procentowo 14,33%, ft4 15,1% a anty-TPO wynosi 9 norma 0-35. Oczywiscie lekarz pierwszego kontaktu zignorował mnie i powiedział ze wyniki sa w normie. Czy powinnam zglosic sie do endokrynologa - zaczac leczenie, czy moze da się poprawić wyniki dietą. Chętnie zglosilabym się do Ciebie po dietę. Malgosiu prosze o pomoc
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:39
Tak, powinnaś zgłosić się do endokrynologa bo hormony masz bardzo nisko.
Odpowiedz
EwelinaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:31
Świetny przepis, palce lizać! Tylko czym mogę zastąpić grzyby? Mam małe dzieci i grzybów póki co im nie podaje, a myślę że takie mięcho też by z chęcią zjadły:)
Odpowiedz
MarteckamDodano:  13 Kwiecień 2017 - 10:40
Małgosiu a czym zastąpić śmietanę? jestem na diecie bezmlecznej :/
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:18
Pomiń.
Odpowiedz
MoniDodano:  13 Kwiecień 2017 - 11:21
Gosiu czy przy diecie bez mleka krowiego, nabiału mogę spożywać ser feta?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:18
Nie.
Odpowiedz
ElaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 11:52
Malgosiu a moge grzyby zastapic pieczarkami bo nie mam grzybow?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:06
Tak.
Odpowiedz
AniaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:34
Gosiu, mam niedoczynność tarczycy i robiłam krzywą glukozowo-insulinową, żeby zobaczyć, czy nie mam insulinooporności, oczywiście musiałam prywatnie, bo lekarz nie chciał dać skierowania... Co sądzisz o takich wynikach: Glukoza: 0h- 84 1h- 123 2h- 76 3h- 91 Insulina: 0h - 2,6 1h - 24,3 2h - 5,1 3h - 4,8 Wiem, ze masz teraz dożo obowiązków przed świętami, ale chociaż 2 zdania co myślisz o tych wynikach byłabym ogromie wdzięczna.... Niby wgląda ładnie, ale dlaczego po 3h glukoza tak urosła w stosunku 2h? Pozdrawiam i wesołych świąt! ;)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 20:10
Wszystkie wyniki są w normie.
Odpowiedz
Karola Dodano:  13 Kwiecień 2017 - 12:56
Głupie pytanie czyli jak chce je zrobić na niedziele to zacząć w piątek? Tzn w piątek rozbić a w sobotę resztę. I moga w lodówce przrllezec gotowe do niedzieli?? I czy moge użyć inna musztardy bo mam wszystkie oprócz sarebskiej. Miałam piec całą karkówka ale to wygląda przepyszne😊
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:16
Najlepiej w sobotę. Możesz użyć innej musztardy.
Odpowiedz
iwona jakubiakDodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:09
Małgosiu czy bedzie jeszcze mozliwosc zapisywania przepisow w pdf jak kiedys?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 15:34
Tak.
Odpowiedz
MagdaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:39
Witam, czy karkówkę mogę zastąpić wołowiną na rolady?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 15:33
Tak.
Odpowiedz
gosia79Dodano:  13 Kwiecień 2017 - 13:53
o rany ale mi ślinka cieknie,miałam upiec całą karkówkę ale zrobię twoje roladki to będzie coś innego :)POZDRAWIAM
Odpowiedz
KrysiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 14:28
Z kaszą BULGUR będzie idealnie :) Pozdrawiam przedświątecznie
Odpowiedz
MonikaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 14:56
Małgosiu, czy jeśli mam średnią nietolerancję na drożdże to mogę jeść kapary które są w zalewie zawierającej ocet spirytusowy lub kwas octowy?
Odpowiedz
ffaniaffDodano:  13 Kwiecień 2017 - 20:07
Witam, wygląda bardzo apetyczne :) mam w zamrażarce schab środkowy, czy mogę go użyć zamiast karkówki?
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  13 Kwiecień 2017 - 20:08
Środkowy niestety nie.
Odpowiedz
KasiaDodano:  13 Kwiecień 2017 - 22:09
Ja nie w temacie, ale sprawa ważna. Niektóre Twoje przepisy nie są dostępne - np. ślimaczki z papryki czy dressing miodowy. Wyszukuje je na stronie, po czym po kliknięciu przenosi na stronę bloggera, marudzi, że blog nie istnieje, czy przekierować, a po przekierowaniu twierdzi, że nie ma takiej strony....
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2017 - 6:27
Wszystkie przepisy są dostępne ale zmieniła się strona i są inne kody w linkach. Stare linki muszą się zindeksować w google.
Odpowiedz
zdesperowanaDodano:  14 Kwiecień 2017 - 8:20
bardzo nie na temat. Czy jesteś skłonna napisać dietę dla 11-latka który stwierdzone na przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka. A mięsko wygląda ommmmm :-)
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  14 Kwiecień 2017 - 8:44
Przykro mi ale nie piszę diet dla dzieci.
Odpowiedz
kurczę....zapomniałam zbleendowac farsz....😊 Dodano:  15 Kwiecień 2017 - 15:27
Odpowiedz
SasDodano:  15 Kwiecień 2017 - 17:14
A ja tam tęsknię za starym blogiem, ta odsłona jakas taka nieczytelna
Odpowiedz
AsiaDodano:  16 Kwiecień 2017 - 17:55
Zrobione, zjedzone i na stałe wpisuję w nasze menu. Moja 15 letnia córka powiedziała, że lepsze od rolady śląskiej. Dziękuję Małgosiu. Pozdrawiam i życzę kolejnych inspiracji. Nowy blog - super.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Kwiecień 2017 - 10:09
Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AgadDodano:  17 Kwiecień 2017 - 10:55
Dziś bedzie ba obiad z ziemniaczkami i kaszą gryczaną. Do tego buraczki zasmażane i biała rzodkiew ze śmietaną. Wszystkim życzę smacznych obiadków świątecznych.
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  18 Kwiecień 2017 - 10:08
I wzajemnie ;)
Lenka Dodano:  21 Kwiecień 2017 - 19:34
Małgosiu jak posmaruje płaty musztardą to układam jeden na drugim? Bo wtedy z obydwu stron będzie musztarda.
Odpowiedz
AsiaDodano:  19 Kwiecień 2017 - 9:56
Małgosiu, jestem na urlopie ale gotuje sama i niestetynie mam tu piekarnika....jak to zrobić w garnki? Po prostu dusić czy nie będzie dobrego efeku? Pozdrowienia. Asia :-)
Odpowiedz
Edyta Dodano:  22 Kwiecień 2017 - 11:52
170 stopni z termoobiegiem czy góra dół
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  24 Kwiecień 2017 - 7:49
Nie ma znaczenia. Naczynie do zapiekania i tak jest przykryte.
Odpowiedz
KajaDodano:  5 Maj 2017 - 7:35
Czy zamiast korniszonow mogę dać ogórki kiszone??
Małgosia, Qchenne - InspiracjeDodano:  5 Maj 2017 - 8:06
Nie bardzo. Smak już będzie nie ten. Korniszony mają ostry, cierpki smak, kiszone kwaśny.
Odpowiedz
JustynaDodano:  5 Maj 2017 - 14:27
pyszne danie! do powtórzenia :)
Odpowiedz
Dodano:  25 Maj 2017 - 17:40
Twój komentarz został wysłany do zatwierdzenia przez administrację.
PolanetDodano:  12 Czerwiec 2017 - 19:16
Małgosiu czy do tego dania mogą być opieńki mrożone, bo takie mam?
Odpowiedz
AniaDodano:  13 Listopad 2017 - 11:49
Zrobiłam :) wyszło pysznie :)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
Kup zestaw świąteczny: 2 torby na zakupy + książka z dedykacją
PRZEJDŹ DO SKLEPU