Pierniczki imbirowo – cynamonowo – pomarańczowe! Najlepsze!
Img

Święta bez pierniczków? U mnie w domu absolutnie nie ma takiej opcji. Pieczemy je zawsze w hurcie. Dlaczego? Ponieważ dużym sukcesem jest, jeśli do świąt dotrwa połowa 😉
A to mąż  skubnie, a to dzieci „po jednym” i tak kilka razy dziennie. Pieczenie dzielę na cztery tury. Inaczej ręce odpadłyby mi od wałkowania, a kręgosłup od biegania po kuchni. W tym tygodniu zostały mi jeszcze dwie partie i jedna w przyszłym;).
Co roku piekę moje tradycyjne, klasyczne, z przepisu rodzinnego – przepis TU. Wychodzą zawsze o czym przekonały się już tysiące moich czytelników. W tym roku postanowiłam zaszaleć i opracowałam nową recepturę smakową, pierniczki imbirowo – cynamonowo – pomarańczowe. R E W E L A C J A!!! Jestem przekonana że Wam zasmakują. Dla porównania koniecznie zróbcie i jedne i drugie. Moja córka orzekła wczoraj, że imbirowe smakują jej bardziej ;).
Do dekoracji użyłam lukru domowej roboty, ale z użyciem klasycznego cukru. Jest gęstszy i do pierniczków nadaje się lepiej niż ten na bazie ksylitolu. Lukier z ksylitolem jest świetny jako polewa do ciast  – przepis TU.   

Kaloryczność:
Jeden pierniczek ma ok. 60-70 kcal
A to Wacław, piernik autorstwa mojego synka 😉

 Składniki na ok. 60 pierniczków:

  • 1 kg mąki orkiszowej typ. 700 lub 650
  • 300 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 250 gramów płynnego miodu
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
  • 4 płaskie łyżki cynamonu
  • płaska łyżka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4-5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany
Przygotowanie:
  1. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier, miód, imbir i cynamon. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy z ognia, studzimy.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.  Przesiewamy przez sito (koniecznie !!!).
  3. Wystudzoną masę miodową wlewamy do miski. Miksujemy dodając żółtka, skórkę pomarańczową i rozpuszczoną w wodzie sodę. Po uzyskaniu jednolitej masy wsypujemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ma być gładkie i sprężyste.
  4. Zagniecione ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Rozwałkowujemy partiami na posypanej mąką silikonowej (najlepiej) stolnicy. Przy pomocy foremek wykrawamy dowolne kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wystudzone pierniczki dowolnie dekorujemy.

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • jedno białko
  • 6 kropel soku z cytryny 

Cukier puder miksujemy z białkiem i sokiem z cytryny na gładką, gęstą masę.


 

172 komentarze

AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:31
Witaj Gosiu,mam pytanie nie w temacie, co sądzisz o owocach i warzywach liofilizowanych sproszkowanych, które można kupić np w sklepie pani A.L czy warto? Ps przepis na pierniczki z pewnością wykorzystam a i chciałabym pogratulować Tobie Gosiu cudownej książki,którą już posiadam i korzystam codziennie.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:37
Liofilizaty dobrej jakości są fajnym uzupełnieniem diety. Ja ich nie kupuję ponieważ używam owoców mrożonych.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:38
Za wcześnie mi się kliknęło. Kochana życzę przyjemnego gotowanie z książki ;)
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:45
Bardzo dziękuję :)miłego dnia
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:31
Wczoraj zrobiłam ciasto na Twoje tradycyjne pierniczki i właśnie zabieram się za wykrawanie:) a wieczorem wypróbuję ten przepis. Mogę użyć miodu sztucznego?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:38
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:49
super przepis :) jakiej śmietany używasz Małgosiu? i pytanie z innej beczki - czy ma sens dodawanie kurkumy do gotowania jaglanki, makaronu czy ryżu? czy to tylko efekt barwienia składników?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:01
Zwykłej kremówki.
Kurkuma to złoto. Będę o niej pisała niebawem. Dodawaj.
Odpowiedz
KingaDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:55
Smacznie. :)
Odpowiedz
AgnieszkaDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:56
Już lista zakupów spisana, po południu będę robić ?Nie wiem czy dam radę kupić silikonową matę?Czy mogę rozwałkować ciasto na normalnej drewnianej ? Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:59
Tak.
AgnieszkaDodano:  15 Grudzień 2016 - 21:28
Hura?Udało mi się kupić matę silikonową- rewelacja!Już drewniana stolnica mi nie potrzebna:) Wczoraj upiekłam pierniczki, dziś ozdobiłam,nie są za piękne - ale smakują wyśmienicie ?W zeszłym roku robiłam te klasyczne, też były smaczne. Uwielbiam pani bloga! Czytam każdy wpis!?Ksiàżke kupiłam, zamówiłam do rodziców, 'mama przeczyta i mi wyślę do Anglii. Już się nie mogę doczekać kiedy będę czytać?
Dodałam zdjęcie na insta i otagowałam panią, że pierniczki pochodzą z pani przepisu :) mam nadzieję, że nie jest pani zła?Pozdrawiam i Życzę Wesołych i Zdrowych Świąt!??
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 21:37
No coś Ty. Bardzo się cieszę ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:56
Gosiu, o jaką śmietanę chodzi?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 8:59
Zwykłą kremówkę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:01
A nie trzeba dodawac przyprawy do piernika? Jaki smak przeważa w tych pierniczkach: pomarańczowy czy imbirowy?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:02
I imbirowy, i pomarańczowy i cynamonowy.Smaki się cudnie łącza.
Wypróbuj. Moja córka orzekła że smakują jej bardziej.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:19
Gosia, jak dlugo takie pierniczki postoja?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:40
he, he, u nas nie za długo ;)
ale jeśli będą schowane to pół roku
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:08
A gdzie moge kupic make orkiszowa?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:13
W każdym większym sklepie. Możesz też użyć zwykłej pszennej.
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2016 - 14:00
A może być typ 1850?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:15
przepis ciekawy, zamierzam wypróbować:) czy pierniczki z tego przepisu wychodzą miękkie czy twarde?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:41
Chrupiące ale miękkie. Nie są twarde.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 10:56
Moja niespełna 14-miesięczna córka mając całe 5 ząbków zajada się tymi z przepisu rodzinnego bez najmniejszych problemów :) Są pyszne. Widzę podobieństwo pomiędzy oboma przepisami, więc przypuszczam, że i te nowe będą na tyle miękkie, że sobie z nimi poradzi;) Muszę koniecznie zrobić!
Odpowiedz
Karolina ZawiszaDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:15
A stworzyłaś już może wersję tego przepisu dla bezglutenowców i bezlaktozowców? :)
AnonimowyDodano:  19 Grudzień 2016 - 18:02
Ja również proszę o przepis bezglutenowy
Odpowiedz
Gosia GosiaDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:16
A mam pytanie z innej beczki. Przejrzałam Pani posty dot. kandydozy i obawiam się że też mogę ją mieć. Ale nie mogę nigdzie doczytać jakie badanie wykrywa je w przewodzie pokarmowym? Z krwi czy jakiś wymaz z gardła ? Czy jakie mam wykonać?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:44
IgA, IgG, IgE z krwi.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 11:01
W moim przypadku zrobili testy z krwi na IgG oraz IgM. Czy to blad, ze parametry IgA i IgE zostaly pominiete? Wynik byl negatywny. Z góry dziekuje za odpowiedz Gosiu!
Gosia GosiaDodano:  14 Grudzień 2016 - 15:45
Dziękuje, napewno wykonam bo po przeczytaniu artykułów nieźle się przeraziłam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:17
Gosiu, gdzie można kupić taką mąkę jak podana w przepisie? Orkiszową kupiłam w tesco, ale nie jest napisane jaki to typ mąki. P.s. książka świetna,cieszę się, że ją mam:)
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:42
Ja kupuję z firmy Polgreen w zwykłym sklepie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:19
Czy zamiast masła może być smalec? Albo pół na pół smalec z masłem? Mam też bardzo dobra przyprawę do piernika i jej dodam. Z połowy porcji na wypróbowanie bysmy z córką zrobiły.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:25
Małgosiu, jeśli z samego rana biorę tabletkę na obniżenie kwasów żołądkowych (tak kazał lekarz ze na czczo) a po godzinie pije siemię czy to jest ok czy zmienić kolejność?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:43
Tak. Tabletkę musisz wziąć na czczo.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 10:56
dziękuję :) po godzinie to chyba się wchłonie prawda?? I glutek moge pić :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 9:33
Odkryłam ze po ciastkch imbirowych kupnych mam zgage. Boje się ze i po tych będzie. Da się coś zrobić żeby jej uniknąć? Może jakoś składnik dodatkowy?
Odpowiedz
AgataDodano:  14 Grudzień 2016 - 11:14
Mam swój sprawdzony od lat przepis, ale chyba część zrobię takich :) Dziękuję za kolejny przepis trafiony w moje smaki :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 11:26
Gosiu, zrobiłam twoje paszteciki,rewelka wszystkim smakowały,na święta musze jeszcze jedna porcję zrobić :-D
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 11:55
Małgosiu mam dwa pytania odnośnie pierniczków :)
1. Czy jeśli cukier w cieście zamienię na ksylitol to rownież muszę go zmielić?
2. Czy mąka orkiszowa melvit będzie ok do nich?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:08
1 - ale cukru w cieście nie mielimy na puder.
2 - tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 12:01
Dzień dobry bardzo przepraszam, że nie na temat, ale chyba jest Pani moją ostatnią nadzieją.
Mam 20 lat i problem z aftami, pojawia mi się ona (zawsze pojedyncza) co około 2-3 tygodnie,a wyleczenie trwa tyle samo, więc tak naprawdę afty mam non stop.
Byłam u periodontologia, który nie umiał znaleźć przyczyny.
Nie jestem na nic chora(oprócz PCOS ale to chyba znaczenia nie ma) morfologię krwi w normie, innych objawów brak.
Może Pani ma jakiś pomysł?
Dziękuję i życzę Wesołych Świąt
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:07
Polecam pobrać wymaz z jamy ustnej aby sprawdzić czy przyczyną nie jest jakaś bakteria lub grzyb.
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2016 - 14:39
dziękuję za odpowiedź
Odpowiedz
Beata BetiDodano:  14 Grudzień 2016 - 12:17
Małgosiu zawsze boję się dodawać skórki pomarańczowej lub cytrynowej ze względu na konserwanty. Czy masz jakiś sprawdzony przepis aby pozbyć się ich z cytrusów?
Ps.Wacław jest przecudowny?
Pozdrawiam cieplutko.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:09
Pomarańczę lub cytrynę trzeba porządnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 12:30
Czy to nie jest pomyłka - tylko 60 pierniczków z 1kg maki ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 12:38
Czy jakbym włożyła ciasto do zamrażalnika, to czy można skrócić czas chłodzenia( mrożenia) np do 30 min?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:54
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 13:24
Gosiu czy zrobienie badań Tsh,antyTPO,w czasie miesiączki(1 dzień)to wyjda miarodajne?a i czy poporodowe zapalenie tarczycy mija,bo tak to lekarz określił?i jak myślisz regulować najpierw dieta czy brać tabletki,tylko że karmie jeszcze piersią?Gosiu poradź bo tobie ufam bardziej niż lekarzowi....
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:11
1 - tak
2 - trzeba monitorować
3- a jakie TSH, jakie Anty TPO i jakie FT3 i Ft4
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2016 - 11:15
Gosiu w paźdz.Tsh 2.460,Ft3 3.39,Ft4 17.22,a w listop.Tsh 1.510,dodam ze teraz od porodu dostalam pierwsza miesiaczke i robilam w 5 dniu cyklu Tsh i prolaktyna 26.9
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2016 - 14:19
Anty TPO musze jeszcze zrobic.Gosiu jak poprosilam o kortyzol,D3 itp.to Mnie wysmial endokrynolog i zapytal co ma Pani rozstepy zeby badac kortyzol...
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2016 - 23:14
FT4 i FT3 masz za wysoko, TSH też więc dla mnie to jest nieodczynność. Konieczna jest dieta i badania co 4 tygodnie.
AnonimowyDodano:  17 Grudzień 2016 - 11:13
Dzieki Gosiu za porade,czyli lekow na razie nie brac?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 13:27
Dzień dobry, mam krótkie pytanie. Jeżeli użyję surowego białka do lukru królewskiego to salmonella mnie nie dopadnie?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:52
Ewentualna salmonella jest na skorupce, nie w jajku w środku, więc jajka zawsze sparzamy. W zasadzie powinnam to napisać, ale wydało mi się to oczywiste.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 13:34
Czemu zniknal wczorajszy post o spedzaniu swiat? :(
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:43
:((( przez błąd bloggera skasował się, a nie zrobiłam kopii zapasowej.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:50
Szkoda ale zdazylam przeczytać byl bardzo fajny naprawdę:))
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:16
Zawsze mam kopie zapasowe, a tu post był lifestylowy i krótki więc stwierdziłam że zrobię później. No i poszło w kosmos :(((
EllaCantoDodano:  14 Grudzień 2016 - 18:09
Też zdążyłam przeczytać i zgadzam się w 100% z tym tradycyjnym spojrzeniem na święta. Takie przygotowania, choć męczące, mają swoją magię :)
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 18:38
Ja tez zdazylam przeczytac.. Post byl swietny
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:54
Ja niestety nie zdążyłam :((((( Gosiu może jeszcze wstawisz taki pościk?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 13:39
Gosiu, na codzień odżywiam się raczej zdrowo ale od jakiegoś czasu nie mam na nic ochoty do jedzenia i co nie bym nie zjadła jest mi niedobrze co to może oznaczać ?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:50
Myślę że powinnaś to przeczekać. Tam bywa i też tak czasem miewam że na co nie spojrzę to mnie mdli. Albo odrzucam od różnych produktów czasowo.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 13:39
Gosiu,
Mam do Ciebie nietypową prośbę. Czy jest możliwość zamówienia u Ciebie nie diety, ale wytycznych, co mam jeść, jak jeść, jak łączyć posiłki itp. z takimi wynikami?
TSH | 3,6135 µIU/ml | (Min=0,35 Max=4,94), poprzednio było 3,0
Cholesterol całkowity | 6,37 mmol/l | (Min=3 Max=5)
Cholesterol HDL | 1,50 mmol/l
Cholesterol LDL | 4,47 mmol/l
Trójglicerydy | 0,87 mmol/l
Glukoza | 4,93 mmol/l | (Min=3,9 Max=5,5)

Do tego prolaktyna, kiedy była ostatni raz sprawdzana 10 lat temu to była za wysoka. Od zawsze mam nieregularne miesiączki i nadmierne odwłosienie. Rok temu zrezygnowałam z glutenu i kilka kilogramów spadło. Teraz waga w miarę utrzymuje się na 65kg przy 165cm wzrostu, ale nie chce niżej spaść. Lekarze oczywiście mówią mi, że „taka uroda”. Ale po lekturze Twoich artykułów i komentarzy zauważyłam, że moje TSH mimo że jest w laboratoryjnej normie to jest za wysokie. Chętnie zamówiłabym u Ciebie dietę, ale źle się czuję musząc jeść wszystko dokładnie tak jest na kartce, wolę sama tworzyć menu w oparciu o odpowiednie zasady, dlatego pytam o ich możliwość zamówienia takich zasad. Jaka byłaby ich cena? Czy powinnam zrobić jeszcze jakieś badania? Czy ewentualnie mogłabyś mi polecić jakieś książki do poczytania, artykuły w którą stronę się skierować?
Bardzo poproszę Cię o odpowiedź :)
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:13
Wszystkie wytyczne za darmo masz w postach o NT i tam też pod postami polecane książki.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:47
Dziękuję!! Rozumiem, że masz na myśli niedoczynność?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:50
Tak.
Odpowiedz
Izabela PDodano:  14 Grudzień 2016 - 14:12
Zagniotłam ciasto, niestety mam wrażenie, że jest za bardzo plastyczne ;-) i ciężko wyobrazić mi sobie, żeby ładnie dało się rozwałkować :-(. Raczej wygląda na takie, co to przywierać będzie i do stolnicy i do wałka. NO nic na razie siedzi w lodówce
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:53
Wyrobiłaś zatem za słabo. Ciasto ma mieć konsystencję plasteliny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 14:45
Gosiu a można zamiast imbiru i cynamonu dać przyprawę specjalną do pierników, kupiłam wyśmienitą w sklepie eko i szkoda by było aby sie zmarnowała. Tylko nie wiem ile łyżeczek?
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 14:28
Gosiu nie uzyskałam odp. na swoje pytanie ?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 17:42
Nie udzieliłam odpowiedzi ponieważ dla mnie jest oczywista.
Te pierniczki są imbirowe. Moje klasyczne które są w poście podlinkowane są z wykorzystaniem przyprawy piernikowej.
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2016 - 9:44
dziękuje za odp, dla mnie nie była oczywista:) poza tym nie widziałam, że jest link do innego przepisu z wykorzystaniem przyprawy piernikowej, skupiłam się na tym przepisie i tyle w temacie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 14:48
Czy mąka orkoszowa typ 1050 może być? I śmietanka 12% ?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:38
Tak.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 19:52
A śmietanka 12% to nie jest zwykła śmietana do zup? Raczej nie jest zbyt słodka... Wcześniej w komentarzach Małgosiu pisałaś o kremówce, teraz już nie wiem jakiej dodać :) Rzeczywiście ich wychodzi tylko 60? :(
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:33
Najlepsza jest kremówka, słodka, ale jeśli ktoś nie chce to może użyć 12%.
Ilość pierniczków jest zależna od wielkości foremek.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 15:04
Gosiu,chciałabym w poniedziałek zrobić bigosik wegetariański, który umieściłaś w swoim top 5 na święta.
1.Który sposób zachowania świeżości potrawy jest lepszy: zamrożenie czy zawekowanie?
2. Jak Ty wekujesz ewentualnie taki bigos ?
Dziękuję.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:40
1 - I jeden i drugi.Nie ma znaczenia.
2 - wkładam gorący do słoika i stawiam słoik na ściereczce do góry dnem na całą noc. Rano są pięknie pozamykane.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 19:26
Dziękuję.Planowałam zawekować tak samo;)Tylko czy tak zawekowany bigos trzymać w lodówce czy poza nią.Wydaje mi się,że skoro jest zawekowany to nie wymaga lodówki ale wolę upewnić się :)
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:48
Poza lodówką.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 15:38
Małgosiu bardzo dziękuję Ci za odpowiedź pod poprzednim postem odnośnie spieniacza :) mam jeszcze jedno pytanko do Ciebie . Widziałam kiedyś u Ciebie na zdjeciach (chyba na facebooku kawiarkę , czy ona dobrze się sprawdza , stosujesz ją nadal?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:38
Tak. Polecam ją całym sercem. Póki co nie mam miejsca na ekspres do kawy i taka kawiarka sprawdza się w 200%.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:19
Dziękuję Kochana :) jak zwykle mogę na Ciebie liczyć ! :)
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 18:44
Gosiu a ty masz kawiarke aluminiowa?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:49
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 15:50
Gosiu proszę ratuj. Mąż 23 października zamówił u Ciebie dietę i do tej pory nie dostał wyceny. Bardzo nam zależy na czasie. Pozdrawiam Honorata
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:37
Odpowiadając na ten komentarz napisz mi z jakiego maila mąż wysyłał formularz - komentarza z adresem email nie opublikuję. Sprawdzę i napiszę do Was.
Odpowiedz
OlgaDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:15
Malgosiu,
Ja nie w temacie i pytanie moze glupie ;)), ale nie wiem jak to jest. Jak uzywam do zup mrozonej wloszczyzny, to czy potem moge ta zupe zamrozic? Jestem rozdarta poniewaz slyszalam odmienne opinie. Teoretycznie te warzywa juz byly mrozone, ale surowe, wiec jak to jest? To samo sie tyczy szpinaku, mies,czy czegokolwiek innego. Bardzo prosze o odpowiedz.
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:35
Nie, nie. Produktów raz zamrożonych, nie zamrażamy ponownie. Nawet jeśli posłużyły jako półprodukt do przygotowania innego dania.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:28
Jeżeli mam miód naturalny z pasieki, który zdążył się już skrystalizować - masz Małgosiu jakiś patent jak go upłynnić nie tracąc przy tym jego właściwości zdrowotnych, które uciekają w wysokiej temperaturze?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:34
Jeśli chcesz go użyć do pierniczków to i tak straci w wyniku pieczenia :(
Jeśli nie to odkładasz np. 2 łyżki miodu do szklanki i szklankę wkładasz do ciepłej wody.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 16:37
Małgosiu, czy mogę zagnieść ciasto dziś i zostawić w lodówce do jutra,?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:17
Pewnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:11
Wiem, że może niektórym mój problem wyda się z tyłeczka wyjęty, ale chciałabym się poradzić. Wychodzę z anoreksji (zaczętej od ortoreksji) i wiem, ze trzeba mieć dobry rozkład B/t/w oraz zwiększać kaloryczność stopniowo. Mam teraz ustalone potrzebne proporcje, ale dla mnie to za mało Jestem w stanie i chcę jeść więcej. Czy mam się zatem przejmować tymi wyliczonymi cyferkami czy nie zważać na nie i korzystać z tego, że mam wielką chęć i motywację do jedzenia i wyzdrowienia. Chodzi mi głównie o to, czy zły rozkład może doprowadzić do jakiś powikłań?
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 18:12
Jeśli masz wielką chęć na jedzenie to jedz i nie patrz na nic.
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 18:17
Mam i nawet sama bym się po sobie tego nie spodziewała. Jakoś od czerwca udało mi się przybrać 5 kg. Nie wiem czy to dużo czy nie, ale czuję się znacznie lepiej. I pomimo nadal ogromnej niedowagi mam siłę i chęć na wszystko. Biorę sobie dużo zadań, wyrabiam się z tym, do tego w szkole mam lepsze oceny aniżeli kiedykolwiek wcześniej i nauka przychodzi mi z łatwością. Nie wiem czy to podyktowane mnóstwem orzechów które jem czy czymś innym, ale mam nadzieję, że wracam na właściwe tory :)
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 20:43
A jak wpadnie w kompulsy to co wtedy?
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:38
Od razu zaznaczam, że jem tylko zdrowe produkty i przestrzegam 5 porcji dziennie. Nie podjadam między nimi nawet jak mam ochotę. Ale nie umiem jeść tak, że śniadanie jest większe a np drugi posiłek mniejszy. wtedy przeważnie pod koniec dnia mam większą ochotę rzucić się na cokolwiek. Wolę jeść co 2-3 godziny podobne kalorycznością posiłki.
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:52
Kochana gratuluję! Rozumiem dokładnie z czym się zmagasz bo sama przez to przechodziłam i jeszcze do końca psychicznie nie doszłam do siebie. Ale walczę z głowa i złymi myślami i trzymam za Ciebie kciuki!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 17:28
Gosiu, dzieciaczki i mąż podjadają a Ty się też skusisz? ;))
Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  14 Grudzień 2016 - 18:14
Ja też je uwielbiam i też mnie kuszą ale staram się z rozwagą ;) Ale rodzina podjada non stop, aż gonić muszę bo by wszystko zjedli ;))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 19:37
Czyli surowe białko w lukrze? Czy to bezpieczne? ;)
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:47
Inaczej lukru nie zrobisz ;)
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 20:20
Nie zgodzę się ;) Ja nigdy nie robiłam lukru z białkiem, dopiero ostatnio się z tym spotkałam. Zawsze był sok z cytryny+cukier puder i lukier zawsze się udawał.
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2016 - 9:32
Oczywiście, że lukier tylko sok z cytryny i cukier puder. A w ogóle po co lukrować pierniczki?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 20:31
Małgosiu chyba jestem nie kumata, czy Ty pisałaś o tym że ft3 i ft4 to powinien mieć iles tam procent w stosunku do TSH?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  14 Grudzień 2016 - 23:27
Małgosiu ja dalej drążę temat :) odnośnie tej kawiarki.
Na ile kaw jest ta Twoja ? (chodzi mi o filiżanki ) .
Czy Twoim zdaniem lepiej jest zakupić taką na 2 filiżanki espresso (będę z niej korzystać razem z mężem ) , bo z tego co zrozumiałam w instrukcji obsługi tej kawiarki którą sobie wypatrzyłam, producent pisze , że każdorazowo należy ją napełnić wodą i kawą na tyle kaw na ile jest przeznaczona
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:31
Na dwie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 7:52
Gosiu, czy do bigosu wega pluczemy kapustę?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:30
Nie. Ja kapusty nie płucze nigdy. Płucząc, wypłukujemy cały smak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 8:48
Hmmm wygladają bajecznie i to połączenie smaków.. idealne tylko czy nie fit rodzinka sie do nich przekona..
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 9:46
Małgosiu , kiedy mogę spodziewać się wyceny wysłana była 16 listopada
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 17:49
Początkiem stycznia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 9:47
Pani Małgosiu, mam prośbę o radę, ufam Pani opinii i wiem, że kiedyś pisała Pani coś w tym temacie, ale nie mogę znaleźć. Mam w domu przedszkolaka 4-letniego, u którego podejrzewam owsiki (wiem, że w przedszkolu są stwierdzone przypadki, a ostatnio często się drapie po pupie, ciągle chce słodycze). I tak zastanawiałam się od jakiegoś czasu, czy się nie odrobaczyć rodzinnie. I pytania: czy jest sens robić jakieś badania czy po prostu wziąć lek? Jeśli tak to jaki poleca Pani bo nie wiem czy one są bardzo inwazyjne dla organizmu. Czy rodzeństwo 1,5 roczne też odrobaczyć i czym? Ktoś polecał mi kiedyś preparat ziołowy (w składzie głównie miód, olej z czarnuszki, wyciąg z łupiny orzecha włoskiego i zioła), tylko czy on działa wystarczająco zamiast farmakologii? Będę ogromnie wdzięczna za podzielenie się Pani opinią - z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam! Kinga
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 15:01
Małgosia kiedyś o tym pisała w komentarzach (też o to pytałam ) i z tego co pamiętam nie polecała ziołowych preparatów tylko udać się do lekarza i żeby on przepisał odpowiednie leki.
Odpowiedz
bullfDodano:  15 Grudzień 2016 - 10:20
Czy kandyzowana skórka z pomarańczy zamiast świeżej spełni zadanie czy nie bardzo?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 12:12
Oj nie :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 10:57
Bardzo proszę o info czy może być orkiszowa 630. Musze zrobić dziś i nic innego nie znalazłam a bardzo bym chciała żeby wyszły.. :-*
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 12:12
Tak. Typ 630 spokojnie tak.
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 13:26
Ja wczoraj zrobilam z pszennej pelnoziarnistej typ 1850 i sa prze pyszne... :) zjadlam ich stanowczo za duzo... :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 12:07
Gosiu jak byś odpowiedziała to byłabym wdzięczna.Twoje jadłospisy sa ze mna od lutego i dobrze mi z tym tylko ze nie końca jedzenie stało się jakąś obsesja.. ciagle tylko przygotowuje jedzenie pilnuje godz posiłku przestałam chodzić do znajomych bo w tej godz musze zjeść. a jak już pójde to boję się zjeść czegoś poza jadłospisem a zazwyczaj częstują czymś słodkim... mam swoja upragniona wage i figure i boje się to zaprzepaścić (1.67 i 49 waga. 32 lata)Jak sobie z tym poradzić?moze ktoś też tak ma?czy tylko ze mna jest cos nie tak?a mój 2 problem to ze włosy w połowie mi się łamią-wypadają-krusza co mogę z z tym zrobić?załamana twoja stała czytelniczka Kasia
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 12:17
Odsyłam do posta o ortoreksji. Tam znajdziesz cenne wskazówki.
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 13:48
Dobrze, że od razu widzi Pani problem i próbuje coś z tym robić. Sama też tak miałam i nie wiedziałam z czym się to "je" (czyt. że to ortoreksja) i doprowadziłam się do anoreksji i skrajnego wyniszczenia. Lekarze w pewnym momencie dawali mi pół roku życia. Ponadto nie wytrzymał tego mój partner i ode mnie odszedł. Niektórym początkowo może wydać się to błaha sprawa, ale na dłuższą metę nie wróży nic dobrego. Nie chcę straszyć a tylko przestrzec, bo wiem jak się to może skończyć.
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 15:12
Gosiu a 2 część pytania o włosy?odp
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 19:37
Gosiu a ty jak jstes w gościach to cos jesz?i jak to się ma do twojej dziennej kalorycznosic? odpuszczasz sobie potem 1 z 5 posiłków?
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 19:39
Drogi Anonimie z godz 13.48 jak sobie Pani poradziła z tym probleme?
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 21:29
Jak jestem w gościach to jem w gościach, już nie jem w domu. Kluczowe jest to co się wybiera na takiej gościnie.
AnonimowyDodano:  16 Grudzień 2016 - 7:18
Nie można powiedzieć, że sobie z tym poradziłam, bo nadal jem zdrowo i przestrzegam pór posiłków. Na imprezie ciasta, ale ich nie tknę. Dają jedznie np po 2 godzinach gdzie jeszcze nie mam jeść, więc nie jem. jedyne z czym udaje mi się walczyć to anoreksja, bo nie mam już obaw o większe porcje. Dzięki temu waga powoli idzie w górę. Znalazłam w życiu nową pasję i widzę, że jestem w tym dobra. dostrzegają to inni ludzie co mnie jeszcze bardziej motywuje. Poza tym jestem osobą, która lubi coś udowadniać. Może to źle zabrzmi, ale powiedziałam sobie że pokażę byłemu że niepotrzebnie mnie skreślał. Mi już przeszło a on niech wie co stracił. Wiem że to pewnie zła motywacja, ale dla mnie liczy się teraz każda która pomoże wyzdrowieć.
Qchenne InspiracjeDodano:  16 Grudzień 2016 - 8:58
Nie rób niczego dla byłego czy kogokolwiek. Rób dla siebie!
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 12:20
czy do pasztecików z Twojego przepisu należy namoczyć wcześniej grzybki ? (suszone)
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 17:47
Można, ale jak nie namoczysz to też się nic nie stanie. Farsz gotujesz więc one namiękną.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  15 Grudzień 2016 - 12:27
Gosiu, mojej babci nie może się zagoić (30 cm) rana pooperacyjna.Lekarze ręce rozkładają bo już dawno powinno być ok.Brała antybiotyki,rana była 3 x czyszczona nowe szwy założone żadnego zakażenia w niej niema.Czy można to jakoś dieta wspomóc?np sokami czy jakimiś witaminami.Ma 82 lata.
Qchenne InspiracjeDodano:  15 Grudzień 2016 - 17:46
Dieta niestety nic tu nie pomoże. W tym wieku jest problem z gojeniem ran niestety. To co mogę polecić to maści ze śluzem ślimaka.
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ