Potencjał antyoksydacyjny owoców o intensywnej,ciemnej barwie. Dlaczego powinnaś wykorzystywać sezon na nie ile się da, i jak ma się spożywanie owoców do zachowania szczupłej sylwetki?
Img

Pisząc post o tym jak dbam o skórę (klik) wspomniałam, że jem bardzo dużo owoców, głównie tych o barwie czerwonej, ciemnej. Pytałyście dlaczego akurat te ciemne, że przecież od owoców się tyje, bo cukier, insulina etc.
Postanowiłam rozszerzyć temat, aby wszystko było jasne.
Jeśli chodzi o potencjał antyoksydacyjny to w starciu warzywa kontra owoce, bezsprzecznie wygrywaną owoce. Jeśli zaś sięgniemy głębiej, to liderem są właśnie te o ciemnej barwie.
Prawdziwą królową, bijącą wszystkich na głowę jest aronia. Za nią borówka amerykańska, czarna porzeczka, jagoda, wiśnia, jeżyna, czereśnia, maliny, truskawka, żurawina i śliwka.
Stan naszego zdrowia, wygląd zewnętrzny, energia, witalność etc. zależne są od tego czy w naszym organizmie panuje homeostaza. Od tego, czy zachowujemy wewnętrzną równowagę między reakcjami wolnorodnikowymi i przeciwutleniającymi.
O tym że wolne rodniki powstają w skutek zanieczyszczenia środowiska, zażywania leków, promieniowania UV czy stresu wie chyba każdy, ale powstają także w wyniku naturalnego metabolizmu komórkowego czy tak powszechnego, aktywnego uprawiania sportu. Ale wolny rodnik jest jak Candida Albicans. Niebezpieczny staje się dopiero wtedy, kiedy osiągnie przewagę. Dlatego kluczowym czynnikiem jeśli zależy nam na utrzymaniu dobrego zdrowia, jest ochrona antyoksydacyjna, czyli unieczynnianie wolnych rodników.

Czym są wolne rodniki? 

Wolny rodnik to niesparowany atom tlenu, który niszczy na swojej drodze wszystko co napotka.
Aby znaleźć sobie parę, niszczy organelle komórkowe doprowadzając albo do obumarcia komórki, albo jej niewłaściwego przekształcenia.
Wolne rodniki uszkadzają włókna kolagenu i elastyny przyspieszając starzenie się skóry, zaburzają transport tlenu i składników odżywczych do komórek, uszkadzają ściany naczyń krwionośnych (do tych uszkodzeń przykleja się sacharoza, wapń i cholesterol tworząc blaszkę miażdżycową), nasilają łuszczycę, egzemy, wrzody i inne problemy skórne, problemy z układem pokarmowym, zwyrodnienia stawów i szereg innych chorób właśnie dlatego że uszkadzają komórki.
Co może przerażać, duża ilość wolnych rodników jest w stanie zaatakować nasze DNA zmieniając strukturę kodu genetycznego i doprowadzając do mutacji. Zmutowane komórki mnożą się w niekontrolowany sposób, a namnażanie się komórek bez kontroli to prosta droga do rozwoju nowotworu.
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to substancje chroniące nas przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników i powinny się znaleźć w naszej diecie w jak największej ilości.

Owoce a figura

Gdzie się nie obejrzę, słyszę że owoce tuczą, że nie powinno się ich jeść bo jeśli chodzi o szczupłą sylwetkę działają na naszą szkodę. To bzdura i za chwilę wyjaśnię dlaczego.
Po pierwsze owoce to najlepsze źródło przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i błonnika czyli prozdrowotna bomba. Są tak samo cenne jak kasze, warzywa, orzechy czy białko ponieważ mają do spełnienia określoną rolę. Antyoksydacyjną i odżywczą.
Jeśli zaś chodzi o prawidłową masę ciała to tu kluczem jest bilans energetyczny, czyli równowaga między zapotrzebowaniem, a ilością dostarczanych kalorii. W postaci tłuszczu odłożymy wszystko to, co spożywamy w nadmiarze. Pizzę, kopytka, wołowego steka, fileta z kurczaka na parze czy maliny.
Kto powiedział że tyjemy tylko i wyłącznie od fast foodów i śmieciowego jedzenia? Bez żadnego problemu utyjemy także od tego zdrowego. Ale wtedy, kiedy jemy ponad miarę, czyli ponad zapotrzebowanie.
Owoce zawierają bardzo dużo wody, są niskokaloryczne i w większości mają niski indeks glikemiczny.

Dla przykładu:

  • 100 gramów czereśni ma 61 kcal i IG 20
  • 100 gramów malin to 29 kcal i IG 25
  • 100 gramów czarnej porzeczki to 31 kcal i IG 25
  • 100 gramów truskawek ma 28 kcal i IG 25

W diecie zdrowego człowieka 50 % wartości kalorycznej diety powinny stanowić węglowodany. Połowę z tego zboża i kasze, połowę warzywa i owoce. Z tej połowy warzyw i owców, połowę warzywa i połowę owoce co stanowi 12,5 % na rzecz owoców. Dla kobiety jedzącej 1900 kcal stanowi to ok. 240 kcal z owoców na dobę. Możesz przygotować z nich sałatkę lub koktajl. Aby spowolnić wchłanianie cukru dodać otręby lub np. mielone migdały. Inaczej rzecz ma się w przypadku osób na redukcji, ale to nie oznacza że owoce wykluczamy. Stosujemy po prostu inny przelicznik zależny także od schorzeń jakie mamy.
Dieta redukcyjna nie może polegać na bezmyślnej utracie masy ciała za wszelką cenę. Jak każda dieta ma wspomagać zdrowie. Sprzyjać zachowaniu dobrej energii i witalności. Ja w swoich dietach indywidualnych kładę na to duży nacisk.
Nie bójcie się owców. Są waszym sprzymierzeńcem w pracy nad zdrowiem, urodą i witalnością. Aż grzech z tego nie skorzystać.
Tyjesz nie dlatego że masz słabość do malin czy jagód. Tyjesz bo masz słabość do ciastek, jedzonych w nadmiarze kanapek, dojadania po dzieciach czy wieczornych spacerów w kierunku lodówki.

126 komentarzy

XeniaDodano:  6 Lipiec 2016 - 8:47
a poki jest sezon naprawde warto wcinać owocki :)
Odpowiedz
Jolanta PawłowskaDodano:  6 Lipiec 2016 - 8:49
Myślę, że ten wpis będzie przydatny dla wielu osób :) Uwielbiam ciemne owoce, najbardziej borówki amerykańskie i jagody, wykorzystuję sezon maksymalnie :)
Gosiu mam pytanie nie w temacie, mam wyniki ferrytyny, poniżej normy: 8. Morfologia mieści się w normie, ale bliżej dolnych granic. Jutro idę do lekarza, według tego co wiem prawdopodobnie okaże się, że to anemia z niedoboru żelaza, co mnie dość dziwi, bo odżywiam się zdrowo i jem sporo źródeł żelaza, poza czerwonym mięsem. Powinnam się obawiać?

Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:20
A żelazo w normie? Ile masz żelaza?
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 10:21
Jolu, ja mam bardzo podobnie! Zelazo w normie, a ferrytyna niska :( Przy czym w miare dobrze sie odzywiam, biegam itd it.Zaczelam brac leki i troche mi wszystko podskoczylo do gory... Pzdr.
Jolanta PawłowskaDodano:  6 Lipiec 2016 - 11:33
Właśnie nie wiem czy kiedykolwiek miałam badane, może lekarka jutro zleci. Czuję się koszmarnie, może jutrzejsza wizyta mi pomoże.
Jolanta PawłowskaDodano:  7 Lipiec 2016 - 7:39
Znalazłam wyniki żelaza sprzed 2 lat, wtedy miałam ponad 60mg/dl. Hemoglobina zawsze tuż poniżej lub w dolnej granicy normy.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 8:02
Sprzed 2 lat to historia.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 8:57
Przepraszam, że ja nie w temacie. Gosiu czy polecasz picie ziemi okrzemkowej przy problemach ze stawami? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:21
Bardziej proszek zasadowy.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:35
Gosiu a jakiej firmy najlepiej kupić proszek zasadowy?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:01
dziękuję Małgosiu za ten post, bo mam wyrzuty sumienia, że zjadam za dużo owoców- ja po prostu uwielbiam wakacyjne owoce. Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:06
Pani Małgosiu zrobiłam maslo z migdałow jak długo mogę je przetrzymywac w lodowce, aby nie zjełczało :) tzn. chyba w moim brzuchu :D hehe
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:19
Do miesiąca w lodówce.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:07
Ale nie powinno być tak że owoce jemy do godziny 14, przy małej ilości ruchu ?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:18
Przy małej ilości ruchu tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:14
Fajnie to opisalas Gosiu, tak łopatologicznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:14
Uwielbiam wymienione przez ciebie Gosiu owoce,które są pyszne i zdrowe.U nas w domu dzień bez malin i arbuza to dzień stracony:)Czasami jednak zastanawia mnie jak to jest, że w moim otoczeniu jest kilka takich osób które w ogóle nie jedzą owoców ani warzyw a mają już 70 lat i trzymają się całkiem nieźle. Zawsze mnie to zastanawiało że jeden człowiek będzie odżywiał się mega zdrowo i zachoruje a drugi nie będzie zwracał na nic uwagi i będzie się czuł całkiem nieźle.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 13:54
Bo to w dużej mierze zależy też od genów. To tak samo jak możesz całe życie nie zapalić ani jednego papierosa, a zachorować na raka płuc.
Poza tym osoby mające 70 lat nie żyły w erze dodawania w takiej ilości chemii do żywności. Jedli swoje, z grządki lub hodowli.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:17
Jeszcze do niedawna jadłam bardzo dużo owoców, bo je uwielbiam. Waga utrzymywała się na stałym poziomie, a ja miałam świadomość, że zdrowo się odzywialam. Teraz niestety owoce musze mocno ograniczyć, bo dowiedziałam się, że mam IO :(
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:46
Co to jest IO?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:26
Insulinooporność.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:17
Małgosiu, napisałaś ze ok.25dkg owoców dziennie dla osoby, ktora je 1900kcal dziennie. To dużo?? to miseczka truskawek czy czereśni!! A gdzie jabłko, nektarynka czy jagody?? Albo brzoskwinia....kiwi czy wiśnie??
Coś mi nie tak z tym jest....
Chyba mam inne pojęcie słowa dużo:))Bo napisalaś ze jesz duzo owoców a zapewne jesz te 1900 kalorii i 25deko owoców to dla mnie wcale nie dużo....
Jak to jest??
Ewa BąkDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:23
nie 250dkg tylko 240kcal :)
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:31
Oj matołek ze mnie:))) Dzieki Ewa Bąk:))
Przepraszam Małgosiu za moje niedopatrzenie....
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:19
Ile to mądrości słyszałam od koleżanek, które były na dietach bez owoców...A teraz na Twoich jadłospisach są i nie mogą się nadziwić;)
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:24
Ja taka byłam. Przeszłam chyba wszystkie diety i wymądrzałam się przed wszystkimi. Teraz mam dietę od Gosi, mam owoce i już 10 kilo za sobą ;)
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:56
brawo! ja 20:)
kasiaDodano:  6 Lipiec 2016 - 15:27
.. ja czekam na dietę i zaczynam :)
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 10:06
A czy jest ktoś tutaj, kto nie schudł?
Odpowiedz
Ewa BąkDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:19
A czy to prawda, że owoców nie powinno się jeść zbyt późno (słyszałam o wersji "do 16:00")? Rzekomo ze względu na fruktozę, która długo się rozkłada. Prawda czy mit?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:25
Wszystko zależy od tego jak jesteś aktywna wieczorem.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 18:42
wcale nie jestem aktywna wieczorem
Odpowiedz
Magdalena RamlauDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:28
Mądre słowa! :) Pozdrawiam
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:39
Co wybierać poza sezonem (poza oczywiście mrożonkami)? Jakie owoce dostępne zimą mają najwięcej antyoksydantów?
Odpowiedz
OlaDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:47
ja mam problem teraz jak widzę czereśnie to i całą michę mogę zjeść masakra uwielbiam owoce teraz te sezonowe a zimą tęsknie za nimi tak strasznie:P i jak tu ich nie jeść?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:56
bardzo dobrze Małgosiu, że napisałaś, że od zdrowego jedzenia też można utyć. ja kiedyś jadłam zdrowo typu orzechy, zdrowe oleje, łosoś, awokado i zastanawiałam się czemu mam nadwagę, przecież jem zdrowo. a to wszystko kwestia ilości.
Justi82
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 9:58
Przepraszam, że znów pytanie nie na temat, ale czy można mix śniadaniowy zjeść jako przekąskę ? Z góry dzięki , pozdrawiam znad miseczki pysznych czereśni.
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:26
Pomieszaj go ze świeżymi owocami i orzechami i max super przekąskę.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 10:11
Nareszcie glos rozsadku w tej "nagonce" na owoce??
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 10:18
Super wpis :) Małgosiu kiedyś pisałaś że ogórki,cukinie, pomidory itp myjesz Ludwikiem a jak jest z owocami teraz jem mnóstwo borowek, malin czy owoce też myjesz Ludwikiem?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:25
Owoce myję samą wodą. Ludwikiem myję warzywa ale tylko zimą bo wtedy mają tę tłuszczową otoczkę zabezpieczającą. Latem sama woda.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:22
A co jeżeli owoce były pryskane np. wiśnie, czereśnie, staram się kupować owoce w pewnych miejscach u rolników ale i tak boję się że były pryskane wystarczy jak umyję je samą wodą? z góry bardzo dziękuje za odpowiedz
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:43
Wystarczy sama woda.
AnonimowyDodano:  13 Lipiec 2016 - 8:35
Wszyscy teraz pryskają, inaczej nie urośnie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 10:35
Przyznam się,że boję się jeść jagód ze względu na miejsce gdzie rosną,kleszcze a w konsekwencji na boreliozę.Gosiu,czy Twoim zdaniem moje obawy są bezpodstawne?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:28
Bez przesady. Idąc na jagody trzeba się po prostu dobrze ubrać, a jak już się boisz panicznie to kup zebrane.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:27
bardziej niebezpieczny na jagodach zrywanych w lesie jest bąblowiec niż kleszcze na drzewach
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 11:46
Zgadza się.Słyszałam wypowiedź dietetyczki,że poleca mycie jagódek ,które chcemy spożyć świeże (bez obróbki cieplnej)2-3kroplami płynu do mycia naczyń aby zmyć"tłustego"bąblowca i dopiero przemyć wodą.Wtedy bąblowiec jest zlikwidowany.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 10:48
Uwielbiam owoce, zwłaszcza prosto z krzaczka, z własnej działki. Niestety nie wszystkie mi służą ( mam chorobę Crohna), mogę je jeść w bardzo małych ilościach, uważać na te z drobnymi pesteczkami. Ostatnio bardzo byłam wzdęta po miseczce czereśni. A jagody to mój jedyny sprzymierzeniec w walce z niekończącą się biegunką po żywieniu pozajelitowym w szpitalu, w czasie zaostrzenia choroby. Jadłam wtedy mus jagodowy z rozgotowanym ryżem. Teraz mam remisję, odstawiłam wszystkie leki (zauważyłam u siebie otępienie, jakby początki Alzheimera)i w końcu udało mi się przytyć i co najważniejsze czuję się fantastycznie i ani śladu anemii. W poniedziałek powiedziałam mojej gastrolog o odstawieniu leków i o tym jak się czuję, a ona na to, że MUSIMY WŁĄCZYĆ LEKI OBNIŻAJĄCE ODPORNOŚĆ.Według niej to zapobiegnie rozwojowi choroby. Czyli mówiąc w skrócie muszę zacząć się czuć okropnie, mieć nudności, gorączkę, pogorszenie nastroju, wypadanie włosów, łapać wszelkie infekcje, i przede wszystkim mój szpik może zacząć wariować etc. żeby zapobiec nawrotowi choroby! Dla mnie to chore i niedorzeczne, zwłaszcza, że od dłuższego czasu nie czułam się tak wspaniale jak teraz. Zaczynam wątpić, czy to jest Crohn. Pozdrawiam
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:22
Ja na Twoim miejscu skonsultowałabym to z jeszcze 2 lekarzami.
Strategia Twojego lekarza jest przerażająca.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 15:10
Zgadzam się z tobą Gosia, że strategie wielu lekarzy jest przerażająca w wielu kwestiach naszego zdrowia i o diecie ani słowa tylko leki, leki a jak nie ma pozytywnych rezultatów to tekst "taka Pani natura".
Oglądałam dokument "KUPIENI" polecam wszystkim. Widziałaś jeż go Gosiu?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 16:37
Nie znam tego programu, ale słyszałam o tym problemie wielokrotnie.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:30
podobnie niestety leczy się rzs..najlepiej trzymać się z dala od lekarzy i leczyc się dieta
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 10:48
Ja spożywam aż za dużo owoców. Często jest tak, że nie mam na nic ochoty tylko owoce. Na myśl o gotowanym obiedzie jest mi niedobrze. Za to owoce np. jabłka, arbuzy, czereśnie, banany itp. mogę jeść kilogramami. Nie wiem czy czegoś mi brakuje czy po prostu z racji tego, że tak lubię owoce tak się dzieje
Odpowiedz
aneta_bbDodano:  6 Lipiec 2016 - 12:05
Gosiu,

kiedy mniej więcej możemy spodziewać się postu o wpływie nabiału na cerę trądzikową?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 12:05
Gosiu - czy możesz polecic jakąs literaturę, w kórej znajdę dużo przydatnych informacji na temat zespołu policystycznych jajników?

Pozdrawiam serdecznie :)
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:31
Mohgah Elsheikh, Caroline Murphy - Lekarz Radzi,Zespół Policystycznych jajników
AnonimowyDodano:  19 Lipiec 2016 - 10:21
Dziekuję, poszukam na rynku, ciężke zadanie - nakład wyczerpany ;(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 12:31
Pani Małgosiu,
od lat badanie morfologii wykazuje u mnie zbyt niski poziom erytrocytów i hemoglobiny, a MCH mam ponad normę. Lekarz rodzinny twierdzi, że taka już moja "uroda". Czy mogę to jakoś naprawić? Żelazo w normie.
Pozdrawiam serdecznie.
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:19
Pojedz więcej buraków i natki pietruszki oraz soku z pokrzywy. Zrób ponowne badania za 6 tygodni.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 12:39
Gosiu, od dwóch dni piję Twój magiczny koktajl z natki pietruszki i (w moim przypadku) cytryn. Mimo zastosowania Twoich proporcji wychodzą mi go prawie dwie szklanki...czy tak powinno być? Mimo dodatku miodu jest dla mnie bardzo kwaśny, więc piję go dość szybko. Czy z tego powodu może mi się później odbijać cytryną? Cytrynę oczywiście parzę.
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:18
Koktajl jest kwaśny, a z dodatkiem cytryny szczególnie.
Jeśli Ci się po nim odbija zrób go bez skóry.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:41
To ja się wtrącę z tym odbijaniem, bo od jakiegoś czasu jestem dość zaniepokojona - mojemu mężowi wyjątkowo często się odbija. Czy to alarmujące? W którą stronę kombinować z szukaniem przyczyny? Z góry wielkie dzięki!
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:45
To mogą być początki refluksu.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 12:46
Gosiu, nie wiem co mam myśleć. Od jakiegoś czasu nie odchudzam się, więc też jem więcej, kaloryczniej, ale nie jakoś bardzo. Udało mi się utrzymać wagę przez jakiś czas, a dwa dni temu pozwoliłam sobie na aż z 400ml lodów... to był dziwny napad, normalnie nie ciągnie mnie tak do słodkiego. Ale pocwiczylam! W sumie nie powinno nic się stać, a jednak boom, waga od kilku dni leci w górę, mimo że jem zupełnie normalnie i dużo się ruszam. W obwodach nie widać różnicy, tylko brzuch jakby napuchnięty. Ale w pasie bez zmian. Natomiast od jakiegoś czasu nie miałam miesiączki, jak myślisz, czy to zawahanie może być spowodowane ewentualnym powrotem cyklu menstruacyjnego? Wystarczy mi krótka odpowiedź: tak lub nie i z góry za nią dziękuję :) przepraszam że Cię męczę, ale do pani ginekolog czekałabym w kolejce z 2 miesiące, nawet prywatnie :( a sprawy toczą się dziwnie błyskawicznie
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:17
To klasyczne wzdęcie. To mija i u jednych wystarczy doba, a u innych nawet 3.
Od jakiego czasu nie masz miesiączki?
Jaka masz wagę, wiek, wzrost?
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 15:33
Uff,pocieszylas mnie :)
51-52kg, 163cm wzrostu i 18 lat. Około 3 miesięcy, robiłam badania hormonów i są idealne. Myślę że może organizm musi się po prostu przyzwyczaić do nowej wagi?
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 17:40
za mało tłuszczu za duzo cwiczen...
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 13:01
Cholesterol - będzie taki post?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:14
Będzie.
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 18:39
a mniej więcej kiedy? bo lekarz chce faszerować mnie lekami :(
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 12:04
ja bym nie brała leków, cholesterol mozna wyregulować dietą
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 16:56
całkowicie można wyregulować? Gosiu kiedy post? mniej więcej?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 18:55
Cholesterol można całkowicie zbić dietą. Post będzie, ale jeszcze nie umiem powiedzieć kiedy.
Odpowiedz
AniaDodano:  6 Lipiec 2016 - 14:20
Uwielbiam lato :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 15:11
Co sądzisz o włączeniu HTZ przy wtórnym podwzgórzowym braku miesiączki na 3 miesiące? Czy to zaburzy powrót normalnego cyklu po odstawieniu leków? Pracuję nad przytyciem (chociaż mam prawidłową wagę) i ograniczyłam ćwiczenia.
Odpowiedz
kasiaDodano:  6 Lipiec 2016 - 15:19
Małgosiu, świetny artykuł - BRAWO :) Dziękuję
Odpowiedz
kasiaDodano:  6 Lipiec 2016 - 15:20
...i jeszcze o trójglicerydach proszę coś napisać :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 16:04
Małgosiu, jaki wpływ na wartości antyoksydacyjne owoców ma ich zamrażanie i ew. zamykanie w słoikach (we własnym soku). Czy ma sens zaopatrzenie się na zimowe "chude" miesiące w domowe przetwory z aronii, jagód itp. Oczywiście myślę tylko o owocach wekowanych bez cukru. Dzięki za odpowiedź.
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 16:38
Mrożenie daje 100 % wartości.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 16:05
Małgosiu doradź mi proszę - dzięki diecie i ćwiczeniom schudłam w 2,5 miesiąca 7 kg. Teraz od półtora tygodnia waga stoi, wcześniej spadała regularnie. Dieta była zmieniana raz (obniżona kaloryczność), czy teraz jest czas na kolejną? Czym to ew. może być spowodowane? Pozdrawiam Cię serdecznie!
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 16:36
Nie wiedząc co było w diecie, jakie proporcje ciężko cokolwiek powiedzieć.
Kluczem skuteczności diety są proporcje.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 16:46
Jestem osobą, która musi sporo przytyć, więc ogólnie nie ograniczam się z owocami. Zwłaszcza obecnie, gdy mamy taki ogrom świeżych sezonowych owoców. Wiem, że może to też źle, bo nie ćwiczę i jem je nawet ok. 17:00, ale wolę się teraz tak zasłodzić i przejeść niż w zimie czekać na nie z utęsknieniem :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 17:03
Witaj Gosiu,
mogłabyś poradzić na co zwrócić uwagę aby zwalczyć trądzik? Jestem po 25. roku życia, więc okres adolescencji mam już za sobą, a w okolicy policzków pryszcze nadal się pojawiają. Nie wiem czy już gdzieś o tym wspominałaś. Co jeść, a czego unikać, a nie chcę marnować Twojego cennego czasu. Często też pojawiają się różne opinie odnośnie wpływu nabiału na stan skóry, a nabiał uwielbiam. Proszę o pomoc, jakąś wskazówkę co robić:) Dziękuję:)
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 16:46
Zacznij od poszukania przyczyny. Zrób badania np. nietolerancje pokarmowe (może być gluten albo nabiał, ale nie musi). Ja też miałam ten problem i u mnie wyszła insulinooporność (chociaż jestem chuda, a to się zazwyczaj łączy z nadwagą) - tu trzeba zrobić krzywą cukrową i insulinową. Ja się zawziełam, że znajdę przyczynę i zrobiłam dużo różnych badań, aż znalazłam insulinooporność. Od kiedy biorę leki - nic Nie daj sobie wmówić przez dermatologa, że antybiotyki albo retinoidy dopóki nie wykluczysz innych możliwych przyczyn. Poczytaj w internecie, bo dermatolog Ci nie powie. Z moich obserwacji wynika, że najczęściej Twój organizm próbuje Ci coś powiedzieć, ale każdy ma inaczej, więc u niektórych to będzie nabiał a u innych nie. Nie ma uniwersalnej zasady.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 17:34
Gosiu podałabys kilka pomysłów na ciepłą kolację? :) bo juz nie wiem co wymyślać
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 17:44
Pani Małgosiu czy na podwieczorek można zjeść ciacho fasolowe? Ja czesto wymyślam przepisy np. 100g białej fasoli z puszki łyżka odżywki białkowej I kilka czereśni to wszystko upieczone? Czy to jest zdrowy podwieczoek? Czy lepiej cos innego?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 18:22
Gosiu wspomniałaś ileś razy, że żeby PPM było wyższe, trzeba ćwiczyć ćwiczenia kardio/aeorobowe, gdzie tętno wzrasta do powyżej 130. Dlaczego nie ćwiczenia siłowe? (choć i te wiadomo mogą być kardio). Wiem, że przy kardio spalamy tłuszcz, ale to przecież to dzięki ćwiczeniom siłowym wzrasta masa mięśniowa i spalamy więcej kalorii w czasie spoczynku.
Odpowiedz
EvelinDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:29
Mam pytanie nie związane z tematem.Czy za pomocą diety można podnieść poziom progesteronu?
Qchenne InspiracjeDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:42
Niestety nie.
EvelinDodano:  7 Lipiec 2016 - 19:13
Tak myślałam. Dziękuję.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 20:47
Gosiu z czego mogą wynikać,o czym świadczyć cimne plamy na skorze cos w rodzsju przebarwien zarówno na twarzy i na dloniach rąk? Moja mama lat 47 ma takie plamy i zastanawiam się gdzie leży przyczyną.
Magda
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 8:03
Albo od wątroby, albo od słońca.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 21:28
Czyli jablko, banan i 150g truskawek u kobiety o podanej wartości to idealnie? :) pytam, bo nie wiem czy to nie za dużo, dziękuję:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  6 Lipiec 2016 - 21:44
witaj Małgosiu,
zastanawiam się czy może zetknęłaś się z zakwaskami do robienia domowych jogurtów. Produkty zawierają bakterie z różnych szczepów-tych na B i L też. Może jako fachowiec wyraziłabyś swoją opinię, bo nie wiem czy warto je robić, czy też to kolejny bubel, pozdrawiam Aga
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 8:05
Bardzo warto.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 7:49
Witam, mam pytanie co mam robić jak mam obniżony poziom leukocytów i FT4? Czy to znaczy że mam niedoczynność? Jak można podnieść te parametry?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 7:58
Nie komentuję wyników badań w komentarzach.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 9:03
Witaj Małgosiu. Mam pytanie nie związane z tematem posta. Mam problem z rozplanowaniem posiłków. Pracuję teraz od 14 do 22 i mój dzień wygląda następująco: wstaję o 8, jem śniadanie, potem o 12 obiad i przed pracą staram się zjeść banana, bo przerwę mam dopiero o 18. Wtedy jem sałatkę i kanapkę, ale jak wracam o około 22.20 do domu to jestem panicznie głodna, jem wszystko co wpadnie mi w ręce, a kładę się spać o 23. Doradź proszę co robić. Jeść coś na kolację czy nic w ogóle? Jak sobie poradzić z tymi napadami głodu? Czy to skutek za dużej przerwy do 18 i mam coś zjeść przed pójściem spać? Proszę o pomoc i poradę.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 9:59
Najlepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie zupa zjedzona po powrocie, ale zupa warzywna, bez wywaru mięsnego. Wypełni żołądek ale nie dostarczy zbyt wielu kalorii.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 9:11
Małgosiu, zdiagnozowano mi refluks. Powiedziano mi, że nie powinnam pić mięty. Czy to prawda? Nie zauważyłam, żeby mi się po mięcie nasilały objawy.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 9:57
Po kubku mięty nic Ci nie będzie.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 10:09
Małgosiu co sądzisz o robieniu samemu jogurtu z takich starterów do jogurtu (zakwaski)? dobre to, polecasz?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 10:45
Polecam, ale jest z tym trochę zabawy.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 10:09
Czy będzie post o refluksie?
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 10:46
Tak.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 16:45
Witaj Małgosiu! Proszę poradź mi ,ponieważ od nadmiaru informacji i " dobrych rad" od wszystkich dookoła głowa mnie boli i nie wiem co robić ani myśleć. Miesiąc temu zostałam mamą. Karmię moje małe szczęście piersią. W ciąży utyłam aż prawie 20 kg. Muszę przyznać,że bardzo mi to ciąży ponieważ przed ciążą byłam osobą bardzo aktywną mającą odpowiednią wagę ciała. Wiem,że z racji tego ,że karmię piersią nie mogę za bardzo ograniczyć się w jedzeniu jednak bardzo staram się zwracać uwagę na to co jem - pełnoziarniste pieczywo,makarony,dużo kasz,zdrowych tłuszczy,warzyw ,owoców i mięso - głównie drób. Jednak ostatnio moja kuzynka która niecały rok temu została mamą i po ciąży zamiast schudnąć utyła jeszcze bardziej ponieważ jadła za troje tłumacząc się tym,że karmi piersią wraz z moją mamą stwierdziły ,że jeśli będę się ograniczała i nie jadła więcej to pokarm mi zaniknie. Ja osobiście uważam,że jem tyle ile potrzebuje - 5 posiłków dziennie i nie chodzę głodna wiec nie widzę potrzeby żeby jeść więcej. Czy jeśli będę się zdrowo odżywiała i dzięki temu zacznę tracić na wadze to jest możliwy zanik pokarmu?
Mam również pytanie dotyczące aktywności fizycznej za którą się stęskniłam - czy karmiąc piersią będę mogła w najbliższym czasie do niej powrócić czy jest ona zakazana w moim przypadku? W internecie jest mnóstwo sprzecznych informacji i postanowiłam Ciebie poprosić o radę , ponieważ już nie raz zaufałam Twoim poradom i nigdy się nie zawiodłam.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 18:58
Produkcję pokarmu stymuluje dziecko. Im częściej ssie, tym więcej będzie pokarmu. Absolutnie nie trzeba jeść za dwoje aby był pokarm.
Karmiąc piersią możesz być aktywna, ale zacznij od spacerów z wózkiem, potem lekkie bieganie ale bardziej taki trucht.
AnonimowyDodano:  8 Lipiec 2016 - 0:23
To samo slyszalam od mamy, siostry, dziewczyn którym się nie chciało nic robić po ciąży tłumacząc się ze karmią i nie mogą cwiczyc. Karmie rok już swoje dziecko a 6 tygodni po porodzie zaczęłam biegać i ćwiczyć. Teraz biegam 2x w tygodniu po 10 km,chodze na fitness i na siłownię. Karmie dalej i pokarm nie ma zamiaru mi zaniknąć. Faktem jest ze jem więcej niż jadłam kiedyś ale sam organizm się domaga bo karmienie, opieka nad dzieckiem, spacery, do tego treningi to jednak jeść trzeba więcej. Ale wszystko idzie w piersi ;) Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do formy.
AnonimowyDodano:  13 Lipiec 2016 - 8:27
Wysiłek fizyczny zwiększa poziom prolaktyny, a więc zwiększa się produkcja pokarmu.
Odpowiedz
Aleksandra MerchelDodano:  7 Lipiec 2016 - 19:17
Małgosiu, czy za pomocą diety można obniżyć poziom prolaktyny? (Hiperprolaktynemia)
Qchenne InspiracjeDodano:  7 Lipiec 2016 - 21:51
Najpierw trzeba zbadać poziom kortyzolu i nietolerancje ponieważ bardzo często to one podbijają prolaktynę i dieta eliminacyjna pięknie tę prolaktynę wtedy obniża.
AnonimowyDodano:  7 Lipiec 2016 - 22:13
Czy kortyzol należy sprawdzić w konkretnym dniu cyklu i na czczo?
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2016 - 8:37
Nie ma potrzeby.
Aleksandra MerchelDodano:  8 Lipiec 2016 - 11:09
Dziękuję! Małgosiu podpowiedz proszę, o jakiej porze dnia najlepiej badać poziom kortyzolu? Wiadomo, że jest niższy w nocy, a wyższy rano.
Qchenne InspiracjeDodano:  8 Lipiec 2016 - 15:20
Aby sprawdzić dokładnie to dobrze jest zrobić rano (do ósmej) i wieczorem. Ale najlepszy pomiar da zrobienie rano.
Aleksandra MerchelDodano:  9 Lipiec 2016 - 7:56
Dziękuję! :)
Odpowiedz
Oferty
img1
ZAMÓW DIETĘ INDYWIDUALNĄ
ZAMÓW
img1
TESTY NA NIETOLERANCJE POKARMOWE
wraz ze szczegółową interpretacją
ZAMÓW
img1
MOJA KSIĄŻKA
165 przepisów, dzięki którym pokochasz gotowanie
oraz porady żywieniowe
ZAMÓW
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
CZYTAJ WIĘCEJ
Facebook
O mnie
USER IMG
Małgosia
Qchenne Inspiracje
Prywatnie: mężatka, mama dwójki dzieci.
Zawodowo: dietetyk, doradca żywieniowy, specjalizujący się w dietoterapii i racjonalnej redukcji masy ciała bez efektu jojo.
JESTEŚ TYM, CO JESZ - w to wierzę i to promuję!
Kluczem do zdrowia i szczupłej sylwetki jest właściwe odżywianie (70%) i aktywny tryb życia (30%) . Udowadniam, że zdrowe jedzenie to smaczne jedzenie, a odżywiając się według określonych reguł i ruszając się na co dzień, nie będziemy mieli kłopotów z wagą. Właściwie dopasowane odżywianie (dieta) to także najlepsze lekarstwo w chorobach współczesnej cywilizacji.
Szukasz pomysłu na prezent?
 
KUP KSIĄŻKĘ