fbpx
Powidła śliwkowe, tradycyjne i czekoladowe
Img

Na targowiskach aż roi się od śliwek. Grzech tego nie wykorzystać bo domowe, pyszne, tradycyjne powidła śliwkowe na zimę będą jak znalazł.

Do twarożku, serka wiejskiego, naleśników czy ot tak po postu do wyjadania ze słoika w ramach deseru.

Podobnie jak w przypadku konfitury z nektarynek podaję proporcje na 4 słoiki, aby każdy, nawet osoba mieszkająca sama, lub lubiąca konfitury jako jedyna w domu mogła sobie zrobić na zimę.

Przygotowanie jest banalnie proste. Wymaga jedynie trochę cierpliwości. Podaję przepis na konfiturę tradycyjną i z czekoladą. Czekoladowe to obowiązkowa wersja do naleśników dla moich dzieciaczków. Do tego bita śmietana i rozpusta niedzielna gotowa 🙂

Składniki na 4 słoiki powideł z czekoladą 
  • 4 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (ja dodaję bo to naturalny konserwant)
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
Składniki na 4 słoiki powideł tradycyjnych
  • 4 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
  1. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i wkładamy do wysokiego garnka (najlepiej z powłoką nieprzywierającą, ale jeśli takiego nie macie, użyjcie takiego który macie pewność że nie przywiera).
    Garnek stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając ok. 30- 40 minut. Wyłączamy i zostawiamy najlepiej na noc.
  2. Rano znów doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy 10-15 minut i wyłączamy.  Po wyłączeniu garnka nie przykrywamy pokrywką (dopiero jak całkiem wystygnie).
    Do powideł śliwkowych trzeba mieć cierpliwość. Im gęściejsze tym lepsze.
    Nigdy nie smażę powideł non stop. Wodę trzeba odparować i najlepiej to robić podgrzewając i wyłączając kilka razy w ciągu dnia (włączam ogień pod garnkiem, przykręcam do minimum, gotuję kilkanaście minut i wyłączam). W ten sposób woda odparowuje szybciej i konfitura szybciej gęstnieje.
    Tym sposobem 2-3 dni wystarczą i konfitura jest gotowa.
  3. Gęstą konfiturę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier i w przypadku powideł czekoladowych kakao, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze 1-2 minuty i wlewamy do słoików.  Słoiki mocno zakręcamy, odwracamy do góry dnem stawiając na ściereczce. Nie odwracamy przez kilka godzin. Ja zostawiam na noc.

Gotowe 😉

Artykuły, które mogą Cię zainteresować:
Zielone curry z kurczakiem. Bez glutenu, nabiału, jaj. Super kolacja po treningu!

Jedno z moich ulubionych dań w jesienne chłodne wieczory. Ostatnimi czasy polubiłam je zwłaszcza po treningu. Zielone curry z kurczaka Czytaj dalej

Polędwiczki z kurczaka w marynacie jogurtowej

Jestem pewna, że pokochacie to danie i tego lata zagości na niejednym stole zarówno w plenerze, jak i domowym zaciszu. Czytaj dalej

Orkiszowo – kukurydziano – jogurtowe kluseczki
Orkiszowo - kukurydziano - jogurtowe kluseczki

Miłośnicy kluseczek, dziś coś dla Was 😉 O kluski pytacie w mailach bardzo czesto. Czy na zdrowym odżywianiu, na diecie, Czytaj dalej

104 komentarze

AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 8:50
te z czekoladą -pychota :) moja mama zrobiła też w tym roku pierwszy raz
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 8:54
Małgosiu jakie duże te słoiki?
Dodano:  26 sierpień 2014 - 9:22
standardowe 400 ml
Odpowiedz
Agata WójcikDodano:  26 sierpień 2014 - 9:01
moja mama na zime zawsze robi pelno dzemow :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 9:03
Pychota, ja do konfitur dodaję połamaną gorzką czekoladę lub czekoladę z chili.Ta druga wersja jest super do pieczonego schabu
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 10:10
Ja w zeszłym roku robiłam dwie wersje .Pierwsza to taka jak Małgosi tylko bez cukru ,a druga to z czekoladą gorzką i kakao.Obie super!!! ,ale nie robiłam z chili ... fajny pomysł ,zrobię w tym roku .Dzięki za podpowiedź :) Gaba
Odpowiedz
zustikDodano:  26 sierpień 2014 - 9:09
Asiu - jakiej pojemności wychodzą te 4 słoiki?, bo muszę kupić, sama nigdy nie robiłam powideł od początku do końca, to byłby mój debiut. :)
AnonimowyDodano:  29 sierpień 2014 - 13:22
odpowiedź wyżej.. :-)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 9:10
Już zrobiłam, pycha! Gosiu a co sądzisz na temat żelfixów? przydatne? niezdrowe?
Dodano:  26 sierpień 2014 - 9:21
są na bazie naturalnych pektyn, można stosować
AnonimowyDodano:  2 wrzesień 2016 - 21:48
Ale dodawany jest sorbinian potasu lub kwas sorbowy w ramach konserwacji, ktory jest niebezpieczny. Odradzalabym zatem.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 9:21
Witaj Małgosiu! Czy te powidła można przygotować również w Multicookerze? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Ci, że jesteś, bo zaglądam na Twojego bloga kilka razy dziennie i czytam wszystko "od deski do deski". Każdy nowy przepis staram się wprowadzić do mojej kuchni. Dziękuję, że jesteś!!!
Dodano:  26 sierpień 2014 - 9:25
nie bardzo bo będą za bardzo bulgotać, rozchlapią się po całej kuchni,
na kuchence masz możliwość regulacji a tu nie
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 9:28
Ja smażę powidła 2-3 dni i nie dodaję cukru ponieważ nie jest potrzebny :)
Dodano:  26 sierpień 2014 - 9:33
cukier to naturalny konserwant w związku z czym ja minimalną ilość, ale dodaję
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 10:40
Bez cukru moje powidła śliwkowe nie popsuły się przez 2 lata - więc jest zbędny.
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 12:52
Gosiu, a czy cukier można zastąpić naturalnym miodem np gryczanym? Chodzi mi o walory smakowe a nie eliminacje cukru trzcinowego? Ania G
Dodano:  26 sierpień 2014 - 13:32
oczywiście, :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 9:42
Pani Gosiu, czy krem z awokado, 1/2 dużego banana i łyżki kakao mozna zjeść na śniadanie? ma dosyć sporo kalorii i nie widze go jakoś w innym posiłku ;) Tylko czy takie śniadanie jest ok ?
Dodano:  26 sierpień 2014 - 9:45
całość nie bo kcal będzie dużo ale do posmarowania pieczywa tak
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 10:59
Dziękuje :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 9:44
Małgosiu powidła śliwkowe można sobie ułatwić... tzn. przygotowanie robię inaczej śliwki wypestkowane i ciut posłodzone odstawiamy w garnku na 2 do 3 dni ( w zależności od tego jak mocno dojrzałe są śliwki) od czasu do czasu mieszając je tylko, śliwki zrobią się mięciutkie i podejdą naturalnym sokiem ( nie wymagają wtedy tak długiego przesmażania ( kilku dniowego) i nie przywierają( nie ma szans by się przypaliły ). Należy je jednak przesmażać bez przykrycia oczywiście by odparowywały tak przygotowane śliweczki gotuję-przesmażam 2-3g Polecam spróbować tego wykonania :) Pozdrawiam Ania
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 10:13
Nie pasteryzujemy już słoików? Gotowe powidła trzeba trzymać w lodówce?
Dodano:  26 sierpień 2014 - 10:15
nie trzeba pasteryzować,
gorące powidła, zresztą jakikolwiek dżem wlany do słoika, zakręcony i odwrócony do góry dnem "zamknie się" jak postoi kilka godzin
trzymamy w spiżarni lub szafce, nie w lodówce,
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 11:32
zawsze robię w taki sposób że goracy dżem wlewam do słoika zakecam i do góry dnem, stawiam na ręczniku i zakrywan i zostawiam najczęściej na noc. dżem może stać kilka lat :)) u mnie juz po przetworach :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 11:01
Czy to prawda, że powolne jedzenie posiłku i jego dokładne "przeżuwanie" ułątwie jego trawienie, a w efekcie przeminae materii ? :) W takim razie jak długo maks. mozna jeść np. 2- daniowy obiad, skałdający się z zupy i np. razowych knedli z owocami? Czy 45 min to nie jest "drobna" przesada ? :D
Dodano:  26 sierpień 2014 - 11:47
tak i ma to znaczenie szczególnie w przypadku węglowodanów których trawienie rozpoczyna się już w jamie ustnej,
pokarm należy dokładnie przeżuć, rozdrobnić
45 minut to przesada, 20 wystarczy
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 14:43
Czy osoby mające wręcz idealną wagę, prowadzące poprostu zdrowy, atywny tryb życia, odżywiające się zdrowo i mające bardzo dobra przemianę materii również mogą jadać w taki sposób posiłki? Czy jest to zarezerwowane raczej dla osób walczących o wymarzoną sylwetkę ? ;) Pozdrawiam Kasia
Dodano:  26 sierpień 2014 - 15:24
oczywiście, wręcz powinny :)
Odpowiedz
Kinga ŁucjaDodano:  26 sierpień 2014 - 12:59
tak pysznie wyglądają, że jutro robię :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 13:33
Robię czekoladowe od trzech lat i co roku nie mogę się doczekać kiedy będzie sezon śliwkowy, aby powtórzyć powidła. Świetnie sprawdzają się w roli prezentu-drobiazgu kiedy idę do kogoś w odwiedziny :) trick, który stosuję, to na początku śliwki - po wyjęciu pestek- przepuszczam przez maszynkę do mięsa. o wiele szybciej mam gotowe konfitury, bo nie muszę czekać aż owoce się rozgotują :D polecam, pyyychota ! pozdrawiam Iza
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 13:54
Czy można zjeść tego samego dnia na śniadanie serek wiejski lekki 150 g z owocami ( np. 2 brzoskwinie lub jabłko i cynamon ) + łyzka np. płtaków migdałowych albo wiórków, a na kolację twaróg chudy 250 g + łyżka migdałów ? :)
Dodano:  26 sierpień 2014 - 15:27
tak
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 13:58
Czy na pierwszą przedtreningową przekąskę mogę zjeść sałatkę z 2 brzoskwiń, łyżki migdałów i łyżki wiórków? Czy będzie to źródło zdrowych i wartościowych tłuszczy? Czy tego typu sałątki na bazie owoców tj. brzoskwinie, gruszki, jabłka, banany, kiwi i płątki migdałowe, migdały, pestki dyni, otręby dobry pomysł na lekką przekąskę? lepiej przed czy po treningu?
Dodano:  26 sierpień 2014 - 15:38
przed treningiem należy zjeść posiłek bogaty w węglowodany a o zmniejszonej zawartości białka i tłuszczu,
po treningu węglowodany + białko
możesz zjeść sobie taką sałatkę przed treningiem
po treningu posiłek musi być białkowy
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 15:41
jak długo muszę odczekać po zjedzeniu taakiego posiłku do rozpoczęcia treningu? Czy mogę bezpośrednio po?
Dodano:  26 sierpień 2014 - 16:40
no z godzinę powinnaś,
zależy też jaki to będzie trening,
ja gdybym zaczęła ćwiczyć od razu po posiłku to bardzo szybko zobaczyłabym ten posiłek przed sobą :)))
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 13:59
Gosiu, często przygotowuje jajecznicę bez tłuszczu na patelni teflonowe z 2 ajek i szczypiorku i dodaję do tego wodę, czy tak można ? :D
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 16:57
ja też smażę czasami bez tłuszczu, rzadko używam masło, bo bardzo często zapominam go kupić, ale już nie dodaję wtedy wody. tłuszcze (olej z rozmarynem, albo oliwka i oliwa z pesto, mniam, dodaję do sałatek). też się zastanawiałam czy smażenie bez masła, ma sens, czy zdrowiej jest jednak z masłem.
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 18:05
:) Myślę, że chyba tak jest dobrze, bez masła można żyć, jestem tego żywym przykładem ;]
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 14:16
Post w samą porę! Właśnie smaży mi sie druga porcja śliwek, ta będzie właśnie w wersji "Nutella" czyli z kakao i gorzką czekoladą :) Moje powidła też są jednodniowe. Wieczorem pestkuję 3kg śliwek, dodaję ok. 500g cukru i 3 łyżki octu. Odstawiam na ok. dobę a potem smażę ok 3 godz. bez mieszania na małym płomieniu.Potem mieszam co jakiś czas i odparowuję aż osiagną odpowiednią konsystencję. Pyszniaste są. Dzieki Waszym sugestiom spróbuję następnym razem zmniejszyć ilość cukru. Bez cukru to chyba najlepsze będą te najpóźniejsze i najsłodsze jesienne węgierki... Pozdrawiam!
P.S. Zaglądam tu codziennie i dziękuję Ci Gosiu za dużą porcję usystematyzowanej wiedzy o odżywianiu i inspirujące przepisy. Tak trzymaj! :)
Odpowiedz
HaniaDodano:  26 sierpień 2014 - 14:34
ja wczoraj robiłam powidła i te tradycyjne i te z czekoladą :)
mniaam :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 14:48
Małgosiu, czy nastolatko wie i nastolatki, którzy prowadzą bardzo zdrowy oraz aktywny tryb życia, unikają słodyczy, jedzą posiłki o stałych porach w regularnych odstepach, stosują się niemal całkowicie do twoich porad dot. zdrowego żywienia i są, no cóż poprostu bardzo szczupli, ale oczywiscie nie ma tutaj mowy o żadnej anoreksji, tylko i wyłacznie zdrowe żywienie moga liczyć sobie ilość zjadanych w ciągu dnia kalorii, planować na kolejny dzień jadłospis? Cz y uważasz to Gosiu za przesadę, szaleństwo czy raczej dobre podejscie naszej drogiej młodzieży do odżywiania pośród rosnąych wokół procentów dzieci otyłych ? Bardzo prosze o opinię :)
Dodano:  26 sierpień 2014 - 15:36
nie widzę przeszkód w planowaniu żywienia na kolejny dzień przez nastolatków,
to dobrze jeśli ktoś jest świadomy wpływu odżywiania na zdrowie i świadomie wybiera produkty spożywcze,
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 18:57
Właśnie dzisiaj kupiłam śliwki na powidła i patrz u Ciebie też śliwki dzisiaj królują ;D Zrobiłam jeden słoik z kakao na spróbowanie bo mówiąc szczerze takich jeszcze nie jadłam.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 19:27
Małgosiu, jak powstrzymać apetyt w takie chmurno - deszczowe dni?jest zimno i ciężko bardzo utrzymać 1500 kcal - jest jakis sposób na oszukanie głodu?pozdrawiam, wierna czytelniczka bloga :)
Dodano:  26 sierpień 2014 - 20:59
polecam ciepłe herbatki ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 20:44
Małgosiu, wspominałaś, że pozwalasz sobie na dwie, trzy lampki wina tygodniowo do obiadu, ale nie mogę odnaleźć Twojego wpisu, więc piszę tutaj przy marmoladkach :)
czy można liczyć na post dotyczący alkoholu, jaki ma on wpływ na nasze ciało, energię, metabolizm, samopoczucie itp. ? bardzo lubię wino, wytrawne czerwone do kolacji, ale po dwóch małych lampkach czasami czuję się senna i ociężała, czy wino pomaga w trawieniu, czy wręcz przeciwnie? a jeśli tak, to w jakiej ilości?
Dodano:  26 sierpień 2014 - 20:58
ok, zapisuję ;)
AnonimowyDodano:  26 sierpień 2014 - 21:03
b. dziękuję :)
AnonimowyDodano:  29 sierpień 2014 - 21:30
ja też proszę o taki post:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 0:04
Pani Małgosiu, w związku ze zbliżającym się rokiem szkolnym, chciałabym poprosić o pomoc w rozplanowaniu posiłków. Śniadanie bd jadła ok.6.30, potem dłuższą przerwę w szkole mam 11.25-11.45(czy to dobra pora na I przekąskę)? Obiad mam zamiar jeść 14-15.30. I nie wiem co dalej:(. Jeśli mogłaby Pani mi rozpisać co kiedy jeść byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam i życzę zdania egzaminu:) PS. Myślę, że "Dzwoneczek" dzieciakom się spodoba, byłam z młodszą siostrą i była zadowolona:).
Dodano:  27 sierpień 2014 - 7:22
za długa przerwa do pierwszej przekąski,
ok.9 zjedz sobie jakiś owoc, sam owoc np. jabłko, banana
na długiej przerwie przekąskę,
obiad o 14-15:30
ok. 19 kolacja lub ok. 18 jakaś lekka przegryzka i kolacja przed 20-tą
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 9:22
Tak właśnie myślałam i nie wiedziałam jak to rozwiązać. Przerwa jest 9.35-45. więc wtedy bd jadła jakiś owoc, bo wcześniej nie dam rady. Dziękuje bardzo za odpowiedź. Uwielbiam Pani bloga:)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 10:48
Co pani sądzi o jedzeniu kolacji o 18? W kwietniu schudłam dzięki temu 3 kg, potem zaczęłam ćwiczyć na siłowni i jadłam kolację 19-20, chyba że po siłowni, to nawet 21-22(jakiś serek wiejski albo łosoś), przestałam chudnąć. W te wakacje przez 10 dni na obozie przytyłam 3 kg, zaczęłam jeść kolację o 18-18:30, tylko kilka razy wypadło tak że musiałam zjeść później i od 11 lipca do teraz schudłam 4,5 kg(a siłownię zastąpiłam bieganiem). Dodam, że nie jestem później głodna. Chciałabym tylko wiedzieć czy mogę mieć taki rozkład posiłków śniadanie 9 przekąska 12 obiad 15 i kolacja 18. W roku szkolnym śniadanie będę jeść o 7, i w szkole pewnie 1-2 przekąski,jeszcze nie wiem jaki będę mieć plan.
Dodano:  27 sierpień 2014 - 14:52
może tak być,
dodaj jeszcze w międzyczasie jakiś owoc lub sok np. do przekąski tej o 12-tej
Odpowiedz
Emilia NowakDodano:  27 sierpień 2014 - 11:50
Czy powidła będą używane w jadłospisie w późniejszym czasie? Nie wiem, czy mam je robić, czy nie będą mi potrzebne? :)
Dodano:  27 sierpień 2014 - 14:45
jesienią tak ale nie będę określała że mają to być te moje domowe powidła tylko np. łyżka dżemu
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 13:18
Czy w podobny sposob mozna postapic z malinami? Uwielbiam dzem malinowy, ale chcialabym swoj naturalny a nie kupny i zastanawiam sie jak go samej przygotowac.
Pozdrawiam!
Dodano:  27 sierpień 2014 - 14:44
tak,
a jeśli nie chcesz pestek możesz na końcu przecisnąć przez sitko aby oddzielić mus owocowy od pestek
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 15:03
Pani Małgosiu, jak często mogę dodawać np. do sałatki owocowej lub serka wiejskiego czy chudego twarogu kostkę gorzkiej czekolady w tygodniu ? :)
Dodano:  27 sierpień 2014 - 15:37
powiedzmy dwa razy
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 15:08
Pani Gosiu, zbliża się rok szkolny, już wiele osób zadało Pani te same pytania dot. organizacji w tym czasie pór posiłków, ja równiez proszę o pomoc :) Wstaję o godzinie 5.00 i przez 1 h musze robić ćwiczenia rociągające do szpagatu, do szkoły idę na godz. 8.00. Długie przerwy w szkole mam o 11.30 i 12.35. Do domu wracam ok 14.50 i o 15.00 mam tam obiad, potem znó godzinny, tym razem intensywny trening, po szkole ma również 2 razy w tyg. zajęcia dodatkowe. Przypuszczam, że kłąść będę się ok. godziny 22.00, 21.00 :) Czy gdybym sniadanie jadła po moich porannych ćwiczeniach ok. 6.20, I przek. 9.40 II przekąska no właśnie.. lepiej o 11.30 czy 12.35? A ok 19 kolacja, myślałam, że może tak, ale licze na Pani opinię ;) Ma Pani bardzo inspirującego bloga, pozdrawiam ;)
Dodano:  27 sierpień 2014 - 22:44
Przed ćwiczeniami zjedz np. banana lub coś węglowodanowego.
Po ćwiczeniach śniadanie, przekąska 9:40, druga przekąska 12:30, obiad w domu ok. 15, po treningu jak wrócisz do domu posiłek białkowy +warzywa i na kolację coś lekkiego np. jogurt z granolą lub serek wiejski
ćwiczysz intensywnie i wstajesz wcześnie więc u Ciebie będzie 6 posiłków
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 15:09
Bardzo lubię ryż brązowy lub pełnoziarnisty z owocami i np. wiórkami, ziarnami, orzechami, czy taki posiłek mogę jeść na śniadanie? :)
Dodano:  27 sierpień 2014 - 15:37
oczywiście, sama bym zjadła :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  27 sierpień 2014 - 19:32
Mam pytanie zupełnie niezwiązane z postem ale chciałabym się dowiedzieć prawdy. Otóż przeczytałam ten post na blogu: http://www.akademiawitalnosci.pl/mit-produktow-pelnoziarnistych/ - mówi on o tym by ograniczyć spożywanie węglowodanów i zbóż oraz makaronów. Pisze dość ciekawe uzasadnienia, nie wiem ja teraz na to wszystko patrzeć. Można w skrócie określić czy to naprawdę jest takie niezdrowe? Albo link do wpisu na Twoim blogu? Byłabym wdzięczna :)
Pozdrawiam
Dodano:  27 sierpień 2014 - 22:49
oj znam takie teorie, wiele już słyszałam i żadnej nie traktuję poważnie,
to sposób autora na kontrowersje i wybicie się z tłumu,
ostatnio skrytykowałam książkę Dieta bez pszenicy (post jest na blogu w zakładce Life Style) która de facto powinna się nazywać Dieta bez węglowodanów bo autor węglowodany pochodzące z ziaren traktuje jako samo zło,
nie wierz w takie teorie, oficjalne stanowisko lekarzy i dietetyków na temat węglowodanów jest stanowiskiem które ja tu prezentuję na blogu,
to stanowisko potwierdza moja praktyka tu na blogu z setkami ludzi którzy stosują moje jadłospisy i porady oraz praktyką moich znajomych lekarzy w szpitalach
AnonimowyDodano:  28 sierpień 2014 - 8:46
Dziękuję za odpowiedź! Aż przykro widzieć jakie herezje potrafią szerzyć ludzie i to bez żadnych powodów. Człowiek człowiekowi wilkiem niestety : /
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  28 sierpień 2014 - 10:24
Gosiu, może pytanie wyda się dziwne, ale nigdy jeszcze nie robiłam powideł. Czy do tych wypestkowanych śliwek na samym początku wlewamy jakąś wodę do garnka? Czy mają się tak podsmażać same śliwki? Garnek się nie spali?
Dodano:  28 sierpień 2014 - 10:29
nie nie, wodą nie podlewasz, śliwki bardzo szybko puszczą sok
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  31 sierpień 2014 - 12:10
Gosiu jutro robię powidła. Czy jak pierwszego dnia mam zostawić garnek na noc to normalnie w kuchni? Dodam,że na noc zamykam okno i jest ciepło. Czy ten garnek idzie do lodówki?
Dodano:  31 sierpień 2014 - 15:23
może zostać na kuchni
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 sierpień 2014 - 16:46
czy można łączyć ser biały z powidłami? a miodem? ja bardzo lubię tak jeść. kurczę Twój chlebek wchodzi taki ładny, mi się ciągle rozpada albo mam zakalec :)
Dodano:  1 wrzesień 2014 - 8:29
można oczywiście, i z powidłami i z miodem
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  1 wrzesień 2014 - 21:40
Powidła już mrugają na kuchni i pachną obłędnie :) Czy masz może pomysł na "przetwór" w rodzaju powideł z malin bez chorej ilości cukru?
Odpowiedz
Izabela MatenkaDodano:  1 wrzesień 2014 - 23:04
Gosiu a ile jest kalorii na 100g?
Dodano:  2 wrzesień 2014 - 8:55
w 100 g ok. 110 kcal - wersja bez kakao
Odpowiedz
Izabela MatenkaDodano:  2 wrzesień 2014 - 10:12
Chciałabym obniżyć wartość kaloryczna, dodac ksylitonu zamiast cukru albo innego zamiennika i o polowe mniej niż w przepise, jak wtedy obliczyć wartość kaloryczna? Interesuje mnie tez zawartość węglowodanów na 100g, jestem na diecie i trenuje, dlatego jest dla mnie ważne ograniczenie ilości sporzywanych węglowodanów :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  2 wrzesień 2014 - 11:51
ile kcal ma łyżeczka tak wspaniale przygotowanych powideł i jak często można sobie na nią pozwolić na chlebku z serkiem grani np bo zrobiłam już i są przepyszne. Zrobię jeszcze porcję z dodatkiem kakao dla dzieci:-) i nie tylko dzieci he he. Dziękuje za inspirację:-)
Dodano:  2 wrzesień 2014 - 13:23
łyżeczka ma ok. 15 kcal (wersja bez kakao)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  4 wrzesień 2014 - 13:33
Gosiu mam takie pytanie.. Przypalily mi się trochę powidla w garczku oczywiście jak się zorientowalam to przezucilam wszystko do innego.. Jednak lekki posmak pozostał.. Czy da się je jeszcze uratować ?
Dodano:  4 wrzesień 2014 - 14:29
posmaku nie da się zniwelować niestety :(
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  7 wrzesień 2014 - 20:11
Jakie śliwki będą najlepsze do powideł? nie wiem jakie kupić śliwki( czy takie duże dostępne w tej chwili w ogromnych ilościach będą w porządku?) Pozdrawiam
Justyna
Dodano:  7 wrzesień 2014 - 22:48
najlepsze są węgierki
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 wrzesień 2014 - 16:12
a ile kcal ma łyżeczka powideł z kakao?
Odpowiedz
DrukarkaDodano:  10 wrzesień 2014 - 11:49
Muszę zrobić wersję czekoladową :)
Odpowiedz
AlkmenaDodano:  10 wrzesień 2014 - 20:48
Gosiu pomocy. Zapędziłam się i dodałam cukier i kakao od razu na początku z wypestkowanymi śliwkami :( Właśnie się gotują i zostawiam na noc. Wyjdą?
Dodano:  10 wrzesień 2014 - 21:27
wyjdą tylko jest większe ryzyko przypalenia, musisz uważać
Odpowiedz
kkamilaDodano:  25 wrzesień 2014 - 18:38
Witaj Gosiu! dopiero od wtorku zaczynamy wraz z mężem przygodę z Twoim blogiem, ale już nam się on podoba ;) ale mamy parę pytań.
1. Dostajemy od rodziców bardzo dużo domowych przetworów: dżemy i soki (z jabłek, malin, śliwek, jeżyn), paprykę, gruszki i grzybki w occie - jest tego duuużo. Pytanie: czy i w jakich ilościach można ich użyć w diecie albo co nimi można zastąpić?
2. Soki o których piszesz w przepisach, czy to mogą być takie kupione w sklepie (typu "Kubuś" czy "Vege" itp) czy lepiej je zrobić samemu ze świeżych warzyw np. marchew, jabłko, burak?
3. Czy i w jakich ilościach można pić alkohol (głównie piwko ;) ) mąż pyta :P ?
Dodano:  26 wrzesień 2014 - 8:16
1 - jak najbardziej ale w rozsądnych ilościach np. 2-3 łyżeczki do śniadania 1-2 razy w tygodniu jeśli chodzi o dżemy, grzybki czy paprykę również ale uważaj bo są w occie więc ciężkie na wątrobę
2- kubusia nie polecam bo ma masę cukru, bardziej te jednodniowe, soki vege mogą być
3 - piwo raz czy dwa razy w tygodniu dla męża ujdzie ;)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  26 wrzesień 2014 - 19:53
A czy można zrobić wszystko w jeden dzień ? :)
Odpowiedz
MałgorzataDodano:  2 październik 2014 - 22:13
Małgosiu, śliweczki właśnie bulgotają. Czy wyjmujesz skórki, które oddzieliły się po pierwszym zagotowaniu? Czy może po kolejnych dalej się "rozpuszczą"?
Dodano:  3 październik 2014 - 8:23
nie wyjmuję, rozpuszczą się
MałgorzataDodano:  3 październik 2014 - 21:44
Małgosiu, zrobiłam wersję z czekoladą. Wyszły przepyszne. Jutro muszę zaopatrzyć się w więcej kilogramów i zrobić zapasy na zimę. Nawet mąż, który nie przepada za śliwkami pochwalił :-) Dziękuję za kolejny przepis. Pozdrawiam z Gdyni! Aaaaa i trzymam kciuki za Twoje plany rozwojowe. Powodzenia!
Dodano:  3 październik 2014 - 23:04
dziękuję ślicznie :)
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  9 listopad 2014 - 19:55
Czy można te powidełka jeść codziennie ?
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  13 czerwiec 2015 - 15:14
Zabieram się za konfitury z truskawek i mam pytanie... teraz sa okropne upaly w domu mam 26 stopni czy jeśli zostawie na kuchence przez 3 dni truskawki w garnku kiedy będę je podgrzewac i schladzac żeby woda wyparowala, czy one się mi wtedy nie zepsują?
Dzieki za odpowiedz. Ewa
Dodano:  13 czerwiec 2015 - 19:23
Nie powinny.
Odpowiedz
AnonimowyDodano:  31 sierpień 2015 - 7:24
I ja też zaczęłam robić wczoraj powidła z Twojego przepisu:) Dzięki za inspirację:)
Odpowiedz
Anna MierkiewiczDodano:  10 październik 2015 - 10:17
A zamiast kakao można użyć karobu?
Dodano:  11 październik 2015 - 20:53
Tak
Odpowiedz
Oferty
img1
DIETA INDYWIDUALNA
redukcja, Hashimoto, NT, IO, PCOS, WZJG, cukrzyca, fodmap i in.
ZAMÓW DIETĘ
img1
Gotowe diety
7-dniowe jadłospisy o niskim indeksie glikemicznym
SKLEP
img1
MOJE KSIĄŻKI
porady żywieniowe i przepisy bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne
SKLEP
img1
GOTOWE JADŁOSPISY NA CAŁY ROK
dla osób zdrowych
CZYTAJ WIĘCEJ
img1
ZRÓB ZAKUPY
Miejsca i produkty, które szczególnie polecam z uwagi na jakość.
CZYTAJ WIĘCEJ
Instagram
Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze? 

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać” 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Brzuch jak balon, a do tego więcej na wadze?

Archeony mają taką moc! Komunikują 📞 się z Twoimi adipocytami i po pierwsze robią z Twoimi preferencjami żywieniowymi co chcą, po drugie powodują, że odkładasz więcej 😫

Z ebooka 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 dowiesz się oczywiście czym jest SIBO i IMO, jakie są przyczyny przerostów, jak wyleczyć je skutecznie, oraz jaki bałagan mogą spowodować „po drodze” i jak go „posprzątać”

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

467 50
Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych. 

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego. 

#sibo #imo

Test wodorowo – metanowy to podstawa diagnostyki SIBO/IMO, ale jeśli patrzysz wyłącznie na cyferki, lub co gorsza, opierasz swoje działanie wyłącznie na suchym stwierdzeniu osoby wykonującej test określającym, że przerost jest to możesz odbić się od ściany.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię jak prawidłowo wykonać, oraz zinterpretować test wodorowo – metanowy w oparciu o objawy, historię choroby oraz historię popełnianych błędów żywieniowych i behawioralnych.

Premiera ebooka już w drugiej połowie lutego.

#sibo #imo
...

518 22
Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem. 
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫. 

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie. 
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to? 
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO? 

#sibo #imo

Skuteczna terapia SIBO/IMO to nie bułka z masłem.
Jeżeli wydaje Ci się, że wystarczy wziąć antybiotyk i temat załatwiony to grubo się mylisz o czym świadczy ogromna rzesza ludzi z nawrotami, kręcącymi się w kółko i dalej nie potrafiącymi poradzić sobie z dokuczliwymi objawami😫.

W ebooku 𝐒𝐈𝐁𝐎/𝐈𝐌𝐎 - 𝐬𝐤𝐮𝐭𝐞𝐜𝐳𝐧𝐚 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚 𝐛𝐞𝐳 𝐧𝐚𝐰𝐫𝐨𝐭ó𝐰 krok po kroku wyjaśnię Ci jak wyleczyć SIBO/IMO skutecznie.
Dowiesz się dlaczego ten problem dotyczy właśnie Ciebie, jak przeprowadzić leczenie, jaką wdrożyć suplementację, dietę oraz jakich błędów nie popełniać ‼️

Wchodzicie w to?
Wiecie co u Was jest lub było przyczyną SIBO/IMO?

#sibo #imo
...

1388 114
Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK! 

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet

Dieta to nie ograniczenia! Dieta to styl życia!

Czy danie z rolki jest ograniczające? NIE!
Czy jest ekstremalnie pyszne? TAK!
Czy zaspokoi zapotrzebowanie na słodkie jednocześnie dostarczając białka, wapnia, magnezu, potasu, potasu i witamin z grupy B? TAK!

Pochodzi z diety zima wersja 5 𝐃𝐨𝐛𝐫𝐞 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐥𝐬𝐤𝐢𝐞 👌
Tę i inne diety znajdziesz na stronie:

𝐰𝐰𝐰.𝐝𝐢𝐞𝐭𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐚-𝐥𝐞𝐧𝐚𝐫𝐭𝐨𝐰𝐢𝐜𝐳.𝐩𝐥

Link również w BIO profilu ♥️

#insulinooporność #cukrzyca #niedoczynnośćtarczycy #hashimoto #pcosdiet
...

1998 3206

Masz problem z utrzymaniem zdrowych nawyków żywieniowych ?
Mam coś, co Ci pomoże !
Czytaj więcej

MOJA KSIĄŻKA


"Smacznie i zdrowo na diecie ograniczającej mięso" to książka dla tych, którzy szukają inspiracji na zdrowe posiłki i preferują tradycyjną formą książkową.

Ponad 70 stron porad żywieniowych oraz 65 pysznych i prostych w przygotowaniu przepisów. Dzięki podanym przy każdej potrawie wymiennikom węglowodanowym i białkowo-tłuszczowym szczególnie polecam ją osobom cierpiącym na cukrzycę typu I, kiedy kluczowe jest określenie dawki insuliny.

Idealny prezent dla każdego, kto chce zacząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, ale nie koniecznie jest gotowy na ścisłe trzymanie się diety. 

 

PRZEJDŹ DO SKLEPU

This will close in 20 seconds