Img

Koktajlowe weekendowe oczyszczanie. Bez glutenu, nabiału i jaj! Jak osiągnąć balans zimą, w 48 godzin?

Zainteresowanie,  jakim cieszyło się letnie koktajlowe weekendowe oczyszczanie było ogromne. Artykuł przeczytało 70 tysięcy osób. Zostawiliście pod nim 323 komentarze, a ilości maili jaką otrzymałam w tej sprawie nawet nie jestem w stanie policzyć.
Ponieważ nie mamy dostępu do typowo letnich owoców, a zapotrzebowanie na weekendowe oczyszczanie w dalszym ciągu jest duże, postanowiłam przygotować dla Was wersję zimową.

Weekendowe oczyszczanie polecam:

Oczyszczanie składa się z 2 dni, w trakcie których jemy 5 koktajlowych posiłków. Koktajle zawierają warzywa (także korzeniowe), owoce, ziarna, orzechy i pestki. To bomba witamin, minerałów i błonnika, szczególnie witaminy C, A, E, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, potasu, manganu, cynku i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Koktajle można lekko posolić, ale nie można zużyć więcej niż 5 gramów soli w ciągu dnia.  
To czego potrzebujemy, jeśli chodzi o przygotowanie aksamitnych koktajli z twardych warzyw korzeniowych i orzechów to dobry blender.  Z tej okazji przetestuję dla Was blender Philips Innergizer HR3868, który dzięki nowatorskiej technologii ProBlend Extreme pozwala na wydobycie aż 97% wartości odżywczych z warzyw i owoców.

Ten sprzęt to prawdziwa petarda.


Plusy tego urządzenia to:

Minus urządzenia - gabaryty.
Sprzęt jest bardzo funkcjonalny i będzie się pięknie prezentował, ale w dużej kuchni, ponieważ zajmuje sporo miejsca.  


Poniżej przedstawiam Wam receptury na pięć koktajli. Schemat stosujecie w sobotę i powtarzacie w niedzielę.

Śniadanie:
2 łyżki migdałów
4 łyżki płatków ryżowych bezglutenowych
łyżka siemienia lnianego
250 ml mleka migdałowego
banan

Wszystkie składniki umieszczamy w benderze. Miksujemy na gładką masę używając programu koktajle.

Przekąska: pudding chia
jedna marchewka
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki cynamonu
150 ml wody
200 ml mleka migdałowego
2 łyżki nasion Chia
  1. Nasiona chia mieszamy z mlekiem migdałowym. Odstawiamy na godzinę do napęcznienia. Gęsty pudding wlewamy do szklanki.
  2. W Benderze umieszczamy marchew, ksylitom, kurkumę, cynamon i wodę. Blendujemy na gładką masę. Wlewamy do szklanki na nasiona chia.

Użyłam programu koktajle.

 
Obiad:
¼ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
4 orzechy włoskie
łyżka sezamu
awokado
natka pietruszki
300 ml mleka kokosowego (rzadkiego z kartonu)

Kaszę jaglaną gotujemy na mleku kokosowym. Blendujemy z orzechami, sezamem, natką pietruszki i awokado. Jeśli koktajl jest za gęsty, rozcieńczamy mlekiem kokosowym.

Użyłam programu lody.

Podwieczorek:
mały burak
250 ml wody
łyżka sezamu
2 łyżki migdałów
łyżeczka oleju kokosowego

W Benderze umieszczamy pokrojonego w kawałki buraka, wodę, sezam, migdały i olej kokosowy. Blendujemy na gładką masę.

Użyłam programu lody.

 
Kolacja :
mała marchew
mała pietruszka
łyżeczka curry
łyżeczka kurkumy
250 ml ciepłej wody
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy na gładką masę.

Użyłam programu lody.

 

W blenderze Philips Innergizer podoba mi się to, że jego możliwości przekraczają zwykłe miksowanie owoców. Na aksamitny mus zblenduje zarówno twarde warzywa korzeniowe, jak i orzechy, pestki czy ziarna. Przygotowywane w ten sposób koktajle zyskują więcej wartości odżywczych i co ważne mogą być spożywane przez osoby które z różnych przyczyn nie mogą spożywać orzechów, pestek czy ziaren w kawałkach. W koktajlu nie wyczuwa się twardych części. Płyn jest wzbogacony o wartości odżywcze, a jednocześnie aksamitnie gładki.
Nie ma żadnych odpadków, po prostu wkładamy do bendera co chcemy i zyskujemy koktajl bogaty w 97 % wartości odżywczych z warzyw, owoców, ziaren oraz pestek. Pełen witamin, minerałów i błonnika.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved