Img

Krewetki dla początkujących! Jakie mają wartości, na co zwrócić uwagę podczas zakupów i przyrządzania, oraz najprostsze i najlepsze na świecie spaghetti z krewetkami!

Spaghetti z krewetkami, które chcę Wam dziś zaprezentować, to najprostsze danie świata. Jeśli kupicie świeży makaron (można kupić w sieci i w sklepach stacjonarnych), zrobicie je w 10 minut. Jest bardzo aromatyczne i bardzo smaczne. Krewetki na maśle z czosnkiem, pietruszką i pomidorkami koktajlowymi. Pewnie pomyślicie że to bomba kaloryczna? Wcale nie, pod warunkiem że nie objecie się po kokardy. 60 gramów (160 kcal) świeżego makaronu po ugotowaniu przyrasta około 30 % i to jest ilość wystarczająca na porcję dla kobiety. 8 krewetek to zaledwie 80 kcal. Spróbujcie a zakochacie się w tym daniu. Kto lubi krewetki polecam moją zupę krewetkową z mango i świeżą kolendrą. Przepis znajdziecie w mojej książce na stronie 85. Na blogu tego przepisu nie ma. Krewetki dla początkujących O ile mnie pamięć nie myli, krewetki były na blogu tylko raz. Oboje z mężem bardzo je lubimy i jeśli tylko nadarza się okazja, kupuję i przyrządzam. Dzieci niestety nie podzielają tej radości ale pracujemy nad tym, aby ciekawość smaku wygrała z wyobraźnią ;). Dla moich dzieci widok krewetki z oczami jest na tyle przerażający, że spróbowanie jej w jakiejkolwiek formie w ogóle nie wchodzi w grę ;). Liczę że to minie z wiekiem. Krewetka nie jest składnikiem popularnym i nie jada się je na typowy polski obiad, ale chciałabym aby Ci z Was którzy jej nigdy nie jedli, odważyli się i spróbowali. Jakaś specjalna okazja na pewno się nadarzy. Wiem, wiem. Krewetka wygląda jak skrzyżowanie ślimaka z chrząszczem, ale umówmy się, tak popularna w Polsce świnka też zachęcająco nie wygląda. Odrzućmy więc wyobraźnię i skojarzenia i skupmy się na smaku. Na rynku znajdziecie kilka rodzajów krewetek. Różnią się rozmiarem, barwą i kształtem odnóży. Jeśli zaczynacie swoją przygodę z krewetkami nie łapcie się od razu za te w pancerzu, z oczami i długimi nogami. Kupcie te mrożone, już obrane i najlepiej oczyszczone. Uwaga na czyszczenie! Krewetkę należy oczyścić z jelit. To taka ciemna linka wzdłuż grzbietu. Ja czyszczę jeszcze tę pod grzbietem bo tam też jest, a wiem że wiele osób tego nie robi. Także krewetki oznaczone jako oczyszczone mają wycięte tylko jelito z grzbietu. Zwracajcie na to uwagę. Wiem że niektórzy tej drugiej nie wycinają. Ja wycinam. Krewetki to bardzo dobre źródło białka, witaminy B6, B12, PP, wapnia, cynku, magnezu, selenu, żelaza, jodu i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega3. Są lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo delikatne w smaku. 100 gramów ma tylko 90 kcal więc mniej niż kurczak i indyk. Krewetki smażymy krótko, inaczej będą twarde. Po oczyszczeniu, a przed smażeniem należy je osuszyć. Inaczej nie usmażą się równomiernie. Na co zwrócić uwagę kupując krewetki Świeża krewetka powinna po prostu wyglądać zdrowo i pachnieć morzem. Powinna mieć przejrzyste oczy i błyszczący pancerz. Ja po zakupie zawsze je wącham. Tak samo robię kupując rybę. Otwieram pudełko lub plastikowy worek (w przypadku ryby) i wącham. Może nie wygląda to elegancko w sklepie ale raz się sparzyłam w bardzo dobrych delikatesach i kupiłam łososia który w domu okazał się śmierdzącym ohydztwem. Ileż czasu straciłam żeby go tam z powrotem odwieźć. Pieniądze (za rybę zapłaciłam ponad 50 zł) mi zwrócono, ale czasu nic mi nie wróci. Kupując krewetki świeże zwróć uwagę na: Kupując krewetki mrożone kupujcie te pakowane próżniowo na styropianowej tacce. Odradzam te w glazurze ponieważ niepotrzebnie płaci się za lód. Krewetki są drogie, a kupowanie lodu w cenie krewetki wydaje mi się zbędą rozrzutnością. Krewetki mrożone przed przyrządzeniem należy zawsze rozmrozić i dokładnie osuszyć.

Kaloryczność: Porcja ma ok. 330 kcal

 Składniki na porcję dla 2 osób: * 120 gramów świeżego makaronu spaghetti * 10 pomidorków koktajlowych * 16 krewetek tygrysich * 2 ząbki czosnku * łyżka klarowanego masła * sporo natki pietruszki * sól Przygotowanie:
  1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  2. Z krewetek usuwamy jelita, odcinamy ogon.
  3. Na klarowanym maśle podsmażamy krewetki pół minuty z każdej strony. Dodajemy rozgnieciony czosnek, poprzekrawane na pół pomidorki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy pół minuty, wlewamy do odsączonego makaronu, mieszamy.
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved