Img

Roślinny smalczyk! Pełen białka, żelaza, potasu i wapnia! Doskonały nie tylko dla wegetarian i wegan!

Roślinne pasty do pieczywa to doskonała alternatywa dla wędlin, twarożków, serów czy pasztetów. 
Mój dzisiejszy roślinny "smalczyk" dedykuję nie tylko moim wegetariańskim i wegańskim czytelnikom, ale wszystkim tym, którzy szukają urozmaicenia i zaskakujących smaków na talerzu.
Tradycyjny smalczyk robiony w moim rodzinnym domu składał się z wytopionej słoniny (czasem kawałków mięsa), jabłka, cebuli i przypraw. Postanowiłam pójść tym tropem i zastosować identyczne proporcje, ale słoninę zastąpić fasolą. Uwielbiam tę przekąskę. Koniecznie wypróbujcie. Będziecie zaskoczeni ponieważ smak smalczyku z fasoli, nie różni się znacznie od tego ze słoniny. 

Dlaczego warto jeść fasolę?
100 gramów suchych ziaren fasoli zawiera aż 20 % białka. To więcej niż mięso (od 10 do 13 %). Ponadto jest bardzo dobrym źródłem żelaza (zawiera aż 7 gramów w 100 gramach), witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i błonnika. Jako produkt zasadotwórczy, bardzo dobrze równoważy zakwaszające działanie np. pieczywa.  
Boicie się wzdęć po fasoli ?
Po pierwsze fasolę przed ugotowaniem należy zalać gorącą woda i odstawić na minimum 10 godzin. 
Podczas moczenia nasiona zmiękną i zawarte w nich rafinozy, czyli gazotwórcze cukry (olisachardydy) w dużej części zostaną rozpuszczone w wodzie. 
Po drugie przed przystąpieniem do gotowania należy wylać wodę w której moczyła się fasola i obficie przelać ją zimną woda.
Fasoli nie gotujemy w wodzie w której się moczyła! Inaczej bakterie jelitowe pożywione rafinozami zaczną produkować duże ilości gazów. 
Ważne!
Kaloryczność:
Łyżka smalczyku ma ok. 25 kcal
Składniki:
  1. Fasolę wkładamy do naczynia, zalewamy gorącą wodą 4 centymetry ponad jej poziom. Odstawiamy na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia odcedzamy i przelewamy obficie zimną woda. Wkładamy do garnka, gotujemy do miękkości. Ugotowaną odcedzamy i całkowicie studzimy.
  3. Na oleju podsmażamy na rumiano drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy starte na grubej tarce jabłko i majeranek. Smażymy 1-2 minuty.
  4. Wystudzoną fasolę delikatnie siekamy w malakserze tak, aby nie zrobić z niej papki. Mają być wyczuwalne drobne kawałki. Można do tego celu użyć tłuczka do ziemniaków.
  5. Rozdrobnioną fasolę mieszamy z podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem. Doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
 



Copyright 2017 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved