Img

Cieciorka a’la po bretońsku w wersji wegetariańskiej z pieczoną papryką. Idealna na rozgrzewkę w jesienne wieczory.

Dziś coś dla zmarzluchów i tych, którzy lubią mieć coś ciepłego do odgrzania w zanadrzu. Cieciorka a'la po bretońsku w wersji wegetariańskiej z pieczoną papryką. Doskonała na rozgrzewkę w jesienne i zimowe wieczory, i co istotne dla zapracowanych, odgrzewana smakuje jeszcze lepiej niż przygotowana na świeżo. Idealna kiedy późno wracasz z pracy, oraz jako posiłek po treningu ponieważ zawiera dużo białka, potasu i witamin z grupy B . Nie ma tu kiełbasy jak w fasolce po bretońsku. Jest za to słodka pieczona papryka, która fantastycznie przełamuje smak pomidorów i niewątpliwie jest asem tego dania. Pamiętajcie, że podczas pieczenia papryka karmelizuje się i nabiera charakterystycznego smaku, którego nie uzyskamy np. smażąc paprykę na patelni. Jeśli chcielibyście uzyskać posmak wędzenia, zamiast piec paprykę w piekarniku, opalcie ją nad ogniem kuchenki nadziewając na widelec. Później wystarczy tylko obrać ją ze zwęglonej skórki i pokroić. Danie jest niskokaloryczne, ale bardzo sycące. Polecam ;)
Kaloryczność: Porcja dla jednej osoby ma ok. 210 kcal
Składniki na obiad dla 4 osób
Przygotowanie:
  1. Cieciorkę zalewamy zimną wodą do wysokości sześciu centymetrów ponad poziom ziaren. Wsypujemy łyżeczkę sody i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę w której się moczyła i przepłukujemy dokładnie pod bieżącą wodą. Przepłukane ziarna wkładamy do garnka. Dodajemy drugą łyżeczkę sody i zalewamy wodą 4 centymetry ponad poziom ziaren. Gotujemy godzinę. PS: Można nie oddawać sody, ale wtedy czas gotowania cieciorki wydłuży się dwukrotnie.
  2. Paprykę przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - grzanie góra dół. Pieczemy przez 45 minut. Studzimy, zdejmujemy skórę.
  3. Na oliwie mocno rumienimy (na brązowo) drobno posiekaną cebulę. Dodajemy cieciorkę, majeranek oraz pomidory pokrojone w kosteczkę, bez skóry i gniazd nasiennych (lub pomidory z puszki). Gotujemy 20 minut na małym ogniu.
  4. Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę o wymiarach 1 x 1 cm. Dodajemy do garnka z cieciorką. Gotujemy około 10 minut.
  5. Doprawiamy do smaku.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved