Img

Kurczak w aksamitnym ziołowo – warzywnym sosie, podany z puszystą babką ziemniaczaną i jarzynką z pieczonych buraczków. Nie tylko na rodzinny, niedzielny obiad!

Ostatnimi czasy kulinarnie przetransportowaliśmy się do Chin, aby posmakować chińskich smaków i aromatów. Na tę drogę oczywiście jeszcze wrócimy, ale przed nami okres świąteczny, czas rodzinnych spotkań, więc kulinarnie musimy powrócić na rodzime podwórko. Na rodzinny obiad najlepiej sprawdzają się dania, a w zasadzie składniki, które każdy lubi. Nie muszą to być jednak dania sztampowe, przewidywalne. Wcale nie musi to być schabowy z ziemniakami i surówką z kapusty. Czy może to być pieczony kurczak w aksamitnym ziołowo - warzywnym sosie, podany z ziemniaczaną puszystą babką i pieczonymi ziemniaczkami? Składniki każdemu znane? Znane. Smaki przewidywalne? Już nie do końca. Co jest niewątpliwą zaletą tego dania? To że każdy jego składnik możecie przygotować nawet dzień wcześniej. Babka ziemniaczana pokrojona w plastry, muśnięta oliwą i odgrzana w piekarniku z funkcją grilla smakuje jeszcze lepiej niż na świeżo. Jarzynce z  pieczonych buraków, czy kurczakowi w sosie, odgrzanie także służy, bo smaki jeszcze bardziej się ze sobą mieszają. Na 1 listopada, kiedy cały dzień jesteśmy w rozjazdach, i wracamy do domu zmarznięci i głodni, sprawdzi się idealnie. Polecam ;)
Kaloryczność: Porcja obiadowa ma ok. 600 kcal 
Składniki na obiad dla 4 osób: Kurczak:
Przygotowanie:
  1. Udka nacieramy solą, majerankiem i tymiankiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
  2. Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia do zapiekania. Obkładamy pokrojoną w talarki marchewką i pietruszką, oraz liśćmi selera i białą częścią pora. Zalewamy wodą, tak aby udka wystawały ponad poziom wody na ok. centymetr. Naczynie przykrywamy pokrywką! - to ważne, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.
  3. Upieczone udka, liście selera oraz białą część pora wyjmujemy z naczynia. Do pozostałego na dnie sosu dodajemy śmietanę i świeży koperek. Mieszamy.
UWAGA! Sosu nie jest dużo i tak ma być. Proszę nie rozcieńczać go dodając wody. Sos jest elementem smakowym dania. Nie służy do polania babki.
Babka ziemniaczana:
 Przygotowanie:
  1. Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce. Ja to robię w maszynce.
  2. Na oliwie rumienimy pokrojoną drobniutko cebulę.
  3. Startą masę ziemniaczaną miksujemy z roztrzepanymi jajkami, mąką, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Formy do pieczenia wykładamy papierem do wypieków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 80 minut.
Jarzynka z pieczonych buraków:
Przygotowanie:
  1. Buraki zawijamy w papier do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę.
  2. Wystudzone buraki obieramy ze skóry. Ścieramy na grubej tarce, mieszamy z octem balsamicznym, doprawimy do smaku solą. Można dodać drobno posiekaną cebulkę. 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved