Img

Kukurydziane muffinki z jabłkiem i cynamonem, czyli słodki dodatek do dziecięcej śniadaniówki

Najlepsze do szkolnej śniadaniówki. Delikatne, puszyste, słodkie, sycące. Trzy muffinki, owoc, garść orzechów i woda. To jeden z naszych szkolnych zestawów. Ale kukurydzane muffinki z jabłkiem i cynamonem pokochają nie tylko dzieci. Trzeba bardzo uważać bo łatwo się w nich zatracić. Przed moim mężem trzeba je chować, bo nie zna umiaru. Zje tyle ile znajdzie ;). Koniecznie zróbcie i napiszcie jak smakowały.
Kaloryczność:
Jedna muffinka ma ok. 120 kcal
Składniki na 24 muffinki:
Przygotowanie:
  1. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub siekamy w malakserze. Mieszamy z cynamonem.
  2. Miękkie masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy jajka i mleko.
  3. Miksujemy na gładką masę.
  4. Mąkę kukurydzianą mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
  5. Do miski w której znajdują się płynne składniki, cały czas miksując dodajemy mąkę. Miksujemy na gładką masę. Łączymy z jabłkami za pomocą łyżki (nie miksujemy).
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Termoobieg. Foremki do muffinek wypełniamy ciastem do wysokości 3/4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved