Img

Szybki i orzeźwiający chłodnik ogórkowo – miętowy

Niezastąpiony w upały - chłodnik! Orzeźwia, chłodzi, rewitalizuje po ciężkim, gorącym dniu pracy.
Na ogół przygotowujemy ten tradycyjny, litewski z jajkiem na twardo (klik), ale odmian chłodników jest całe mnóstwo.
Jednym z moich ulubionych jest chłodnik z ogórków, rzodkiewki i mięty. Rzodkiewka i mięta nie są tu przypadkowo. Mają do odegrania ważną rolę. Mięta nadaje orzeźwienia, a rzodkiewka ostrości.
Nie może ich tu nie być.
U nas w domu do tego chłodnika dodaje się solidną porcję świeżo mielonego pieprzu.
Oj już się robię głodna ;). Wypróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowało i który chłodnik bardziej przypada Wam do gustu. Ten tradycyjny z buraków, czy ten ogórkowy.

Kaloryczność:
Porcja ma ok. 250 kcal  
 
Składniki dla jednej osoby:
Przygotowanie:
  1. Ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Miętę i koperek drobno siekamy.
  2. Do naczynia wkładamy startą rzodkiewkę, ogórka, miętę i koperek (część zostawiamy do dekoracji). Zalewamy jogurtem, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Można dodać kilka kropelek soku z limonki.
Podajemy schłodzony. 
 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved