Img

Sokowirówka czy wyciskarka? Które z tych urządzeń będzie lepsze dla Ciebie i Twojej rodziny? Sprawdź moje porównanie i sama zdecyduj.

O tym że warzywa i owoce to źródło cennych witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika nie trzeba nikogo przekonywać, a zwłaszcza Was, moich czytelników. Jeśli chcemy żyć zdrowo, powinny stanowić podstawę naszej diety.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 400 gramów warzyw i owoców dziennie, ale to są oczywiście zalecenia ogólne. Każdy z nas jest inny. Każdy prowadzi inny tryb życia i ma inne upodobania żywieniowe, dlatego świetnym sposobem na przemycenie zwłaszcza warzyw do diety są soki.

Jakiś czas temu pisałam Wam o wyciskarce której ja używam (przeczytacie o tym TU).
Od tego czasu regularnie pytacie mnie o to czy lepiej kupić nie ma co kryć, drogą wyciskarkę, czy może o połowę tańszą sokowirówkę. Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta ponieważ zależy tak naprawdę od Was i od tego co kto lubi i na co zwraca uwagę bo jest akurat dla niego istotne.
Na podstawie sprzętów marki Philips, postanowiłam porównać dla Was te urządzenia biorąc pod uwagę:

Myślę że to porównanie pomoże Wam podjąć decyzję co będzie dla Was lepsze. Wyciskarka czy sokowirówka.

Zaczynamy ;)

 Ja używam wyciskarki Philips Advance Collection HR1897/30 (klik)
Cena rynkowa tego urządzenia to ok. 1300 zł.
To co ją wyróżnia i co dla mnie osobiście jest bezkonkurencyjne to:
Sokowirówka Advance Collection HR1871/70
Cena tego sprzętu na rynku to ok. 750 zł.
Co mi się tu podoba?:
Jak powstaje sok:
Sokowirówki szybkoobrotowe (odśrodkowe) po rozdrobnieniu owocu lub warzywa na mniejsze części wykorzystują siłę odśrodkową do oddzielenia soku od miąższu.
Wyciskarki wolnoobrotowe miażdżą owoce i warzywa, by wydobyć z nich sok, który następnie jest przefiltrowywany w celu oddzielenia miąższu.

 

Konsystencja soku:

Sokowirówka:
  1. twardych warzyw i owoców,
  2. miękkich owoców,
  3. zieleniny (warzywa liściaste),
 
Wyciskarka:
  1. twardych warzyw i owoców (przy twardych składnikach będzie bardziej klarowny - efekt podobny do sokowirówki),
  2. miękkich owoców (będzie bardziej gęsty, często nawet w formie musu który się raczej je, niż pije),
  3. zieleniny (warzywa liściaste - efekt bardziej gęsty),
  4. bananów - wyjdzie nam mus (w sokowirówce nic nie wyjdzie),
  5. orzechów na wiórki (uprzednio namoczone przez kilka godzin w wodzie np. migdały wrzuca się do wyciskarki i uzyskujemy zmielony składnik na mleko roślinne – wiórki lecą do pojemnika na miąższ, więc musi on być uprzednio oczyszczony).

Czas przygotowania:

Sokowirówka - sok przygotowujemy zdecydowanie krócej.
 Sokowirówki szybkoobrotowe wyposażone często w silnik o mocy powyżej 700 W wyciskają bardzo duże ilości klarownego soku w bardzo krótkim czasie. To ma znaczenie jeśli robimy sok dla rodziny. Ponadto sokowirówki Philips posiadają duży otwór wlotowy na owoce i warzywa, dzięki czemu nie trzeba ich kroić, co jeszcze bardziej przyspiesza proces przygotowania soku.
Wyciskarka - tu produkcja soku trwa dużo dłużej.
Wyciskarki posiadają wąski otwór wlotowy na warzywa i owoce więc konieczne jest krojenie ich na małe części, aby kolejno wkładać pojedyncze kawałki, więc cały proces przygotowania soku trwa dłużej niż w sokowirówce.
Sok z wyciskarki polecam osobom, którym zależy na większej ilości błonnika (mi zależy stąd ja mam wyciskarkę). To ważne przy odchudzaniu, oraz dla osób które lubią gęstą konsystencję soku i wyciskają raczej dla 1 – 2 osób. Wyciśnięcie soku dla 4-5 osobowej rodziny zajmuje razem z krojeniem kilkakrotnie więcej czasu niż przy sokowirówce szybkoobrotowej.
Witaminy
Panuje przekonanie, że sok przygotowany w wyciskarkach zawiera więcej witamin. Wielokrotnie (też w TV) słyszałam że sok z sokowirówki jest bezwartościowy. To nieprawda. Marka  Philips we współpracy z Universität für Bodenkultur Wien (BOKU) (Uniwersytetem Przyrodniczym w Wiedniu (BOKU)) przeprowadziła badania nad wartością odżywczą soków przygotowanych przy użyciu sokowirówek szybkoobrotowych i wyciskarek i okazuje się, że przeciętna zawartość witamin w sokach przygotowanych przy pomocy obu typów urządzeń jest zbliżona.
Mogą jednak występować wahania w zależności od użytych składników, zastosowanych urządzeń i wybranej jednej z dwóch technologii. I tak np. w soku przygotowanym z pomarańczy, kiwi, pomidora, szpinaku i granatu więcej witaminy C znalazło się w soku z wyciskarki, ale już w soku z samego kiwi więcej witaminy K było w soku z sokowirówki.
Witamina A w soku z pomidora, marchewki i szpinaku w większej ilości została pozyskana z sokowirówki, natomiast witamina E w soku z pomidora – z wyciskarki. Nie ma więc jednoznacznego, zdecydowanego lidera wśród dwóch typów urządzeń.
Jeśli więc lubisz pić sok bardziej klarowny to wybierz sokowirówkę, bo sok z niej uzyskany będzie miał średnio tyle samo witamin co sok z wyciskarki.

Cukier, przeciwutleniacze, błonnik

Dodatkowo badania pokazały, że z punktu widzenia zawartości cukru przygotowywanie soku przy użyciu sokowirówki szybkoobrotowej i wyciskarki wygląda podobnie – przeciętna zawartość cukru w sokach zrobionych przy pomocy obu typów urządzeń również jest zbliżona. Ale sok z wyciskarki ma więcej błonnika który podczas trawienia reguluje metabolizm glukozy, więc dla cukrzyków i osób na diecie lepszy będzie sok z wyciskarki. Jeśli chodzi o poziom przeciwutleniaczy przeciętna zawartość polifenoli i antocyjanów w sokach przygotowanych przy pomocy sokowirówki i wyciskarki jest zbliżona.
Wyraźna jest natomiast różnica na korzyść soków z wyciskarki pod względem zawartości błonnika pokarmowego, którego WHO zaleca, by dziennie spożywać przynajmniej 25–30 g. Błonnik wykazuje działanie probiotyczne, wspierając florę bakteryjną układu pokarmowego spowalnia wchłanianie węglowodanów i zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi, dzięki czemu energia dostarczana przez węglowodany wystarcza na dłużej. Soki z wyciskarki bogate w błonnik są na pewno bardziej sycące i korzystniej wpływają na nasz układ pokarmowy.

Smak

Tu wiadomo, co kto lubi. Jedni wolą sok gęsty, inni tylko klarowny. Najlepsze są po prostu soki domowe, świeże. Dla mnie problemem zawsze było mycie, ale wszystkie sokowirówki i wyciskarki Philips korzystają z technologii QuickClean dzięki czemu wyciskanie soków bez trudu może stać się codziennym, zdrowym nawykiem.
Mam nadzieję że chociaż trochę pomogłam Wam w podjęciu decyzji.
Dla mnie osobiście zdecydowanie wygrywa wyciskarka. Po pierwsze rozmiar. Jest zdecydowanie mniejsza i węższa co widać na zdjęciach. Ja mam małą kuchnię i dużo różnych urządzeń więc dla mnie rozmiar w wyborze sprzętów jest zawsze kryterium kluczowym. Po drugie ilość elementów do mycia co także widać na zdjęciu. Plusem sokowirówki jest duży otwór. Robiąc sok wkładałam po 4 marchewki, całe 400 gramów truskawek zmieściłam na raz, więc jest efektywna. No i sok wyciska błyskawicznie. Kilogram marchewki bziuknęło w 30 sekund podczas gdy w wyciskarce trwało to 3 minuty.
Jeśli soki pije cała rodzina w jednym czasie to sokowirówka będzie lepszym wyborem. Ja piję sok zazwyczaj wtedy kiedy pracuję (a pracuję jak wiecie z domu). Dzieci piją po przyjściu ze szkoły, a mąż wieczorem więc dla mnie kluczowa kwestia to szybkość i ilość elementów do mycia.
Jeśli o czymś nie napisałam, pytajcie.  

Testujemy ;)
W każdym z urządzeń zrobię sok z kilograma marchewki, 400 gramów truskawek i 200 gramów natki pietruszki.

Gęstość soków marchewkowych z obydwu urządzeń jest zbliżona – klarowna. 
Aby przygotować sok z marchewki w wyciskarce, potrzebowałam 3 minut. To czas potrzebny na wyciśnięcie soku (bez mycia i obierania marchewek). Uzyskałam 280 ml soku. Sokowirówka w 30 sekund dała mi 400 ml soku.

Tu dokładnie widzicie ilość soku z obydwu urządzeń. Z lewej wyciskarka, z prawej sokowirówka.

Ile soku uzyskamy z 400 gramów truskawek? 

Z wyciskarki otrzymałam 350 ml soku.

Z sokowirówki 250 ml.

Obydwa soki były gęste. Określiłabym je jako mus, a nie sok. Mus z wyciskarki był jednak zdecydowanie gęstszy niż z sokowirówki. Zobaczcie ilość soku z obydwu urządzeń.
Z lewej wyciskarka, z prawej sokowirówka.

A ile soku uzyskamy z 200 gramów natki pietruszki?

W obydwu przypadkach nie za wiele (co jest normalne przy warzywach liściastych) i z obydwu urządzeń uzyskałam mus.

Ilość elementów po umyciu wyciskarki.

Ilość elementów po umyciu sokowirówki.

Zdecydowanie szybciej i łatwiej myje się wyciskarkę. Ma małe elementy i jest ich o wiele mniej. Sokowirówka jest duża i myjąc ją schlapałam sobie cały blat dookoła zlewu (mam krągły, dość mały zlew). No i miejsce na suszenie. Ja mam mało.  

 


Post powstał w ramach współpracy z marką Philips.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved