Img

Sałatka z cieciorki z papryką i czarnym sezamem

Ta sałatka to propozycja na lunch do zabrania do pracy oraz jako kolacja po treningu. Szczególnie dla wegan.
Cieciorka i zielony groszek to moje ulubione rośliny strączkowe. Cieciorka ma ciekawy, lekko orzechowy smak i konsystencję, która mi osobiście bardzo odpowiada. Większość strączków po ugotowaniu robi się miękka i ma konsystencję papki. Dzieje się tak z fasolą, zarówno białą jak i ciemną, grochem, zielonym groszkiem, soczewicą czy bobem. Cieciorka jest zwarta i lekko al dente. Jeśli chodzi o obróbkę cieplną, z uwagi na dużą zawartość witamin z grupy B, ja jej nie gotuję w wodzie, a na parze.
Dlaczego ostatnimi czasy zwracam aż tak dużą uwagę na witaminy z grupy B (pisałam o tym także przy okazji posta o ziemniakach klik)?

Ponieważ razem z magnezem są kluczowym składnikiem dla zachowania równowagi przy obecnej aurze.
Co mamy za oknem każdy widzi. Szaro, buro, ponuro, ciemno i zimno. To nie nastraja pozytywnie i nie daje energetycznego kopa, jak promienie słoneczne. Ratunku trzeba szukać w jedzeniu i dobre źródła magnezu i witamin z grupy B, w szczególności B6, sprawdzają się idealnie. To metoda, która sprawdza mi się zawsze w okresie jesienno - zimowym.
Cieciorka to także dobre źródło kwasu foliowego, witaminy A, witaminy K, wapnia, żelaza, cynku oraz bardzo dobre źródło potasu który też rozpuszcza się w wodzie, dlatego gotowanie na parze jest tak ważne.

Cała sałatka dostarcza 14 gramów białka roślinnego. 

 
Kaloryczność:
Cała sałatka ma ok. 260 kcal 
 
Składniki na sałatkę dla jednej osoby:
 Przygotowanie:
  1. Cieciorkę gotujemy na parze. Solimy.
  2. Paprykę kroimy w kosteczkę.
  3. Ugotowaną i wystudzoną cieciorkę mieszamy z papryką, szczypiorkiem, koperkiem, sezamem i octem balsamicznym.



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved