Img

Akacjowy, gryczany, lipowy, a może spadziowy? Który miód będzie najlepszy dla Ciebie?

Aby wyprodukować kilogram miodu, pszczoła musi usiąść na kwiatku lub liściu 4 miliony razy. To katorżnicza praca i jeśli coś wymaga takiego wysiłku, to musi być tego warte. Absolutnie!

W dawnych czasach miód był lekarstwem. Stosowano go wewnętrznie i zewnętrznie, jako środek przyspieszający gojenie ran. Dziś panuje powszechna panika, bo kaloryczny i słodki. Większość z nas nie ma pojęcia, jak ogromne ma właściwości i traktuje go jako kolejną substancję słodzącą.
O tym, jakie właściwości ma miód i skąd się te właściwości biorą, pisałam przy okazji artykułu o cudownych właściwościach wody z miodem odstanej przez noc, z dodanym rano sokiem z cytryny. Kto nie czytał, zapraszam do lektury (klik).
Dziś chcę opowiedzieć trochę o różnych miodach. Mam nadzieję, że poniższy spis pomoże Wam w wyborze tego idealnego dla Was.

Miód lipowy uznawany jest za najlepszy na przeziębienia, grypę, gorączkę i choroby układu oddechowego. Działa napotnie i moczopędnie, usuwając tym samym toksyny i patogeny. W połączeniu z działaniem przeciwgorączkowym i wykrztuśnym pomaga szybciej wrócić do zdrowia.

Miód spadziowy, osobiście mój ulubiony i mający najwięcej wartości. Pozyskiwany jest ze spadzi drzew iglastych, takich jak sosna, świerk, jodła czy modrzew lub spadzi drzew liściastych. Genialny w smaku, ale jak pierwszy raz dowiedziałam się, jak odbywa się jego "produkcja", przez dłuższy czas zaprzestałam spożywania. O co chodzi?
Mszyce i czerwce, nie wchodząc w szczegóły, coś tam sobie wypluwają na igiełkę lub listka. Następnie "sprząta" to pracowita pszczółka do swojego gardziołka i w pasiece przerabia na miód. Z uwagi na fakt, iż miód spadziowy ma kontakt z enzymami gardzielowymi nie tylko pszczoły, ma, można powiedzieć, podwójne działanie antybakteryjne.
Miód spadziowy z drzew iglastych ma charakterystyczną, ciemną barwę, przypominającą mocną herbatę i fajny korzenny smak. Ten z roślin liściastych jest jaśniejszy i mniej charakterystyczny w smaku.
Działa przeciwzapalnie. Polecany przy spadku odporności i przeziębieniach.

Miód wielokwiatowy, jak sama nazwa wskazuje, powstaje z nektaru kwiatów wielu roślin miodajnych występujących na danym terenie. Kolor, smak i właściwości zależą od rejonu i miesiąca kwitnienia kwiatów.

Miód gryczany ma charakterystycznie ostry zapach kwiatu gryki i specyficzny smak. Dzięki dużej zawartości kwasów, nadaje się do produkcji miodów pitnych. Zawiera dużo rutyny, dzięki czemu polecany jest w chorobach układu sercowo - naczyniowego takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy nadciśnienie.  Działa odtruwająco, więc polecany jest także w chorobach wątroby.

Miód mniszkowy, to miód z nektaru mniszka lekarskiego czyli popularnego mleczu.  Z uwagi na dużą zawartość obniżającej poziom lipidów choliny jest szczególnie polecany w chorobach wątroby, chorobach dróg żółciowych (działa żółciopędnie) i żołądka (łagodzi nadkwasotę).

Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny, słomkowy. Szybko się krystalizuje (nawet kilka dni po zbiorze) przybierając mleczny kolor. Polecany w schorzeniach wątroby, trzustki, dróg żółciowych, serca, dróg oddechowych i nerek.

Miód akacjowy to miód o charakterystycznym zapachu kwiatu akacji i białym, kremowym kolorze. Polecany w kłopotach żołądkowych, takich jak skurcze, zapalenie żołądka, nadkwasocie, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Miód koniczynowy przybiera kolor zależny od koloru kwiatów koniczyny. Z białej jest słomkowy, z fioletowej lekko łososiowy. Zawiera sporo glikozydów, alkaloidów i kurmaryny. Działa uspokajająco i relaksująco.

Jak dzielimy miody?

Miody dzielimy na nektarowe i spadziowe.

Jak przechowywać miód?

Miód przechowujemy w temperaturze poniżej 18 stopni. W suchym i ciemnym miejscu.

Kiedy kupować miód?  

Zapas miodu robimy zawsze na jesieni!!! Właśnie teraz jest ostatni moment.
Kupujemy zawsze z pewnego źródła. Na słoiku zawsze musi być nazwa i adres pasieki. Kto robi dobry miód, nie wstydzi się tego. Unikamy mieszanek z krajów UE.
Czy dobrej jakości produkt nadaje się do zmieszania z czymś innym? Mieszamy tylko byle co. To samo tyczy się oliwy.
UWAGA! Miód się zawsze krystalizuje. Jeden szybciej, inny wolniej.

Dlaczego piszę o tym, że miód kupujemy jesienią? Odpowiedzmy sobie na pytanie, czy pszczoły pracują zimą? Jeśli ktoś w styczniu oferuje płynny miód, to ja twierdzę, że to miód powstały z dokarmiania pszczół syropem cukrowym. Każdy miód (oprócz akacjowego, który krystalizuje się rok) będzie w styczniu skrystalizowany. Chociażby częściowo.

Konsystencja miodu?

Dobry, jeszcze nieskrystalizowany miód jest gęsty. Zauważcie, te sztuczne, sklepowe są rzadkie, luźne.

Ważne!

Miód traci swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni.
Picie gorącej herbaty z miodem, jako leku na przeziębienie, mija się z celem.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved