Img

Soczysty, aromatyczny kurczak z bakłażanową salsą

Doskonały na sobotni, lub niedzielny obiad, soczysty, aromatyczny kurczak z bakłażanową salsą.
Nie jest to danie, które polecam Wam w tygodniu ponieważ troszkę z nim zabawy, a w kuchni doskonale sprawdza się zasada "co nagle to po diable". Aby wydobyć cały smak z salsy, potrzeba celebracji.
Połączenie czosnku, oliwy, kardamonu, pieprzu cytrynowego, imbiru  i skórki z cytryny sprawi, że filet z kurczaka będzie bardzo soczysty i aromatyczny.
Salsę po przygotowaniu podpiekam jeszcze 10 minut w piekarniku. To dopełnia całości i jest jak wisienka na torcie. Salsa nabiera wtedy słodyczy, a wszystkie smaki doskonale się ze sobą zgrywają.
I tu doskonale sprawdza się garnek od Valdinox o którym Wam już pisałam nie tak dawno, ponieważ przygotowuję w nim salsę na kuchence, a potem cyk do piekarnika. Nie przekładam salsy nigdzie i nie brudzę kolejnych naczyń.


Kaloryczność: 
Porcja kurczaka dla jednej osoby (ok. 120 g)  ma ok. 130 kcal
Porcja salsy (1/4 całości) ma ok. 135 kcal
 
Składniki dla 4 osób: 
Marynata do kurczaka:  
Przygotowanie:
  1. Kurczaka oprószamy solą, kardamonem, imbirem i pieprzem cytrynowym. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i skórką z cytryny.  Dokładnie nacieramy kurczaka i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 
Salsa : 
 Przygotowanie:
  1. Na klarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak się zeszkli dodajemy miód i smażymy na malutkim ogniu, często mieszając. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy aż będzie szklisty.
  2. Do garnka wlewamy pomidory. Dodajemy słodką paprykę i szczyptę pieprzu cytrynowego. Dusimy ok. 5 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. wstawiamy salsę i zapiekamy ok. 10 minut.
 Kończymy kurczaka  
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy z obydwu stron po 2-3 minuty.

Po usmażeniu nie zdejmujemy kurczaka z patelni, a zawijamy szczelnie górę patelni folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 minuty, aby kurczak "zaparował". To da efekt termosu i mięso będzie bardzo soczyste.




Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved