Img

Delikatne pulpeciki w kremowym sosie na bazie wywaru z samych warzyw

Dziś mam dla Was, można by na pierwszy rzut oka powiedzieć, typowy obiad. Ale typowe pulpety są tłuste i kaloryczne, a moje takie nie są.

Do przygotowania pulpetów, użyłam mięsa z indyka, które jest najchudszym i najmniej kalorycznym mięsem. Kremowy sos, to sos na bazie wywaru z samych warzyw i smak wywaru robi tu całą robotę. Jest po prostu pyszny i nie ma grama tłuszczu. Wywar możecie wykorzystać do jakiegokolwiek sosu, lub jako bazę do wegetariańskich zup.
Nie bójcie się tych dwóch łyżek 12 % śmietany, którą zaklepałam sos. Możecie użyć jogurtu greckiego, ale on ma 10% tłuszczu. Różnica w kaloryczności żadna, a w smaku spora. Naprawdę nie bójcie się 12 % śmietany w małej ilości do zup i sosów. Jeśli Wasz metabolizm będzie działał na pełnych obrotach, bez problemu to spalicie. Kto nie czytał o metabolizmie koniecznie musi to nadrobić (klik). 
Te pulpeciki to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Kto ma dzieci, koniecznie musi je zrobić.

Kaloryczność:
Jeden pulpecik o wadze ok. 25 gramów, to ok. 40 kcal 
Jedna łyżka sosu ok. 15 ml, to ok. 4,5 kcal 
Cały obiad widoczny poniżej to ok. 392 kcal - przepis na dole strony

Składniki na wywar do sosu (cały wywar ma ok. 65 kcal) : 
Warzywa i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy na maluteńkim ogniu. Od momentu, aż zacznie lekko bulgotać 30 minut.
 
Składniki na pulpety (wychodzi ok. 25 sztuk - jeden pulpet ma ok. 40 kcal):
Przygotowanie: 
  1. Grahamkę moczymy w ciepłej przegotowanej wodzie. Mięso, cebulę i odciśniętą grahamkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
  2. Formujemy pulpeciki i podsmażamy delikatnie na oliwie. Pulpetów nie rumienimy, podsmażamy po to, aby "zamknąć" mięso.
  3. Podsmażone pulpeciki odkładamy na bok.
 
Składniki na sos (cały sos ma ok. 280 kcal):
Przygotowanie: 
  1. Na maśle szklimy pokrojoną drobniutko białą część pora. Dodajemy mąkę, zasmażamy i powolutku cały czas mieszając trzepaczką wlewamy bulion. Cały czas mieszamy, aż uzyskamy kremową konsystencję. Jeśli trzeba dolejcie bulionu, ale litr powinien wystarczyć.
  2. Na  koniec sos zaklepujemy śmietaną i dodajmy koperek.
Przygotowanie pulpetów :
  1. Pulpety przekładamy do wysokiej patelni (najlepsza będzie z powłoką teflonową) i zalewamy sosem.
  2. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, 15-20 minut.
 
Danie, które przygotowałam to ( kaloryczność ok. 392 kcal) :
 Przygotowanie:
  1. Makaron trzeba ugotować al dente w osolonej wodzie, a płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.
  2. Groszek gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody.
  3. Makaron mieszamy z groszkiem i 3 łyżkami sosu. Wykładamy na talerz, posypujemy płatkami migdałowymi. Dokładamy 2 pulpety, polewamy je pozostałymi 3 łyżkami sosu.  



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved