Img

Domowa granola w wersji z jogurtem i sosem owocowym

Granola to mieszanka wszystkiego co najlepsze, aby dobrze zacząć dzień.

W mojej domowej granoli, wiele składników pokrywa się ze składnikami mojego mixu śniadaniowego .

Zarówno mix śniadaniowy, jak i granola to solidna porcja węglowodanów złożonych i mikroelementów. Połączone z jogurtem naturalnym i owocami stają się śniadaniem doskonałym. Fantastycznie działają na układ pokarmowy, głównie ze względu na dużą zawartość błonnika.
Czy wybierzecie mix śniadaniowy, czy granolę, wybór należy do Was.
 
Kaloryczność:
100 gramów gotowej granoli ma ok. 416 kcal 
1 łyżka, czyli ok. 8 gramów ma ok. 33 kcal 
 
Składniki na granolę (gotowej wyjdzie ok. 600 gramów): 
Przygotowanie:
  1. Rodzynki, orzechy laskowe i mieszankę do musli mieszamy w miseczce i odstawiamy na bok. Tych składników nie pieczemy.
  2. Do drugiej miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, ziarna słonecznika, płatki migdałowe, ziarna sezamu i siemię lniane, a następnie dokładnie mieszamy z płynnym miodem.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 160 st. z termoobiegiem.
  4. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie wykładamy ziarna.
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut. Co 3-4 minuty wyciągamy blaszkę i  mieszamy składniki, aby podpiekły się z każdej strony i aby uniknąć przypieczenia się góry, podczas gdy dół nie będzie jeszcze gotowy.
  6. Po upieczeniu granolę należy ostudzić, wymieszać ze składnikami, których nie zapiekaliśmy i przesypać do szklanego słoika lub szczelnie zamykanego pojemnika.
 
Sos owocowy dla 1 osoby ( ok. 80 kcal) :
Na patelni lekko podgrzewamy miód i wrzucamy owoce. Smażymy do momentu, aż będą miękkie. Można zblendować, aby powstał jednolity mus.
 
Śniadaniowa granola  z jogurtem naturalnym i sosem owocowym: 
Porcja ok. 398 kcal 



Copyright 2024 Qchenne-inspiracje.pl

All rights Reserved